Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
In de briefhoofden-tentoonstelling 'Bedrijvig Eeklo' waren de afgelopen maand zo'n driehonderd stuks te zien, in hoofdzaak afkomstig uit het Eeklose Stadsarchief. Dat was maar een greep uit de vele duizenden stuks die het rijk is. Ze zitten wel verdeeld over de meest uiteenlopende collecties: inkomende briefwisseling uiteraard, maar ook o.a. bewijsstukken bij de rekeningen, gemeenteraadsdossiers, belastingen en oorlogsdocumenten.
Op een paar artikels van wijlen Erik De Smet in 'De Eeklose Dobbelgebakkene' na is er nooit veel aandacht aan besteed. Ten onrechte, want zij kunnen heel wat nuttige informatie verschaffen.
De trouwe lezer van deze rubriek weet inmiddels al dat het met de registratie van de bewoning in Eeklo treurig gesteld is. Huisnummers werden maar in de jaren 1890 de regel, en nadien werden ze ook nog herhaaldelijk aangepast. Naar de activiteiten op de verschillende percelen is het dikwijls raden. De tellingen vermelden wel een beroep, maar het is nog de vraag of dat op het woonadres werd uitgeoefend. De ambtenaren schreven ook gewillig neer wat de aangever opgaf: zo noemde een hersteller van (brom)fietsen zich wel eens graag garagehouder. Ten slotte kan ook de vooroorlogse taal parten spelen. Het zal wel niet voor iedereen duidelijk zijn dat een Eeklose huurhouder transporten verzorgde. De dikwijls overvloedig gedetailleerde briefhoofden brengen dan duidelijkheid.
Ook op het gebied van huisnamen zijn de briefhoofden onmisbaar. De stedelijke administratie maakte immers nooit gebruik van namen van handelszaken: de identiteit van de belasting betalende inwoner was veel belangrijker. Pittoreske opschriften als 'De Roode Hand', 'In den Ossekop', 'De gouden bol', 'In de schaar' zijn inmiddels uit het stadsbeeld verdwenen, maar bewaard in de facturen en brieven van de uitbaters.
Niet te verwaarlozen is ook het esthetische aspect: vooral vóór W.O. I waren briefhoofden dikwijls juweeltjes van sierkunst. Dat de afgebeelde gevels meestal flink gevleid waren, moet er dan wel worden bijgenomen.
De informatie ligt wel niet altijd gewoon te grabbel. Veel briefhoofden vermelden van de eigenaar/uitbater alleen de initiaal van de voornaam, wat bij namen als De Baets en Goethals voor flink puzzelwerk zorgt. En dan hebben we het nog niet over het frequente gebruik van de tweede voornaam. Zo zochten de samenstellers van de tentoonstelling een paar uur naar een Lionel Verbiest, die eigenlijk Hendrik bleek te heten …
(Freddy Pille)
(Awbeir zegt: misschien zou men dat nu ook eens kunnen invoeren)
Het Eeklose Stadsarchief beschikt al ruim een decennium over een benijdenswaardige reeks heruitgaven van de oude landboeken, die in de digitale versie ook op zoektermen kunnen werken. In 2006 zette wijlen Erik De Smet een belangrijke stap naar de voltooiing door de uitgave van het Franse landboek (1796-98). Sindsdien is het Hollandse landboek nog het enige hiaat in de reeks, die afgerond wordt met de Popp-legger en het moderne kadaster.
Maar in feite klopt het plaatje niet. Zowel van de Franse als van de Hollandse periode zit in het archief alleen een quoteboek. Een quoteboek is eigenlijk niet meer dan een (min of meer alfabetische) lijst van de grondeigenaars, met achter hun naam telkens de betrokken percelen met hun oppervlakte en ligging. In tegenstelling tot in het Ancien Regime worden dus geen pachters/gebruikers vermeld.
Dank zij de computertechniek kan zo’n quoteboek wel verbouwd worden tot een landboek: het volstaat de genummerde percelen in de juiste numerieke volgorde te plaatsen. Maar het lijkt te eenvoudig om waar te zijn. Grote complicatie is dat zowel de Fransen als de Nederlanders een nieuwe percelenindeling hebben uitgewerkt. De stukken grond staan worden dus niet meer behandeld in de bekende volgorde van vóór 1796.
Voor de Hollandse versie komen daar nog twee handicaps bij: enerzijds zijn de roeden en gemeten vervangen door are en centiare, en anderzijds is de meettechniek ingrijpend gewijzigd. In de oude landboekversies werden de openbare wegen gedeeltelijk meegeteld bij de aangrenzende percelen, volgens een ingewikkelde regeling (tot in het midden van de weg, tot aan de schootkant, tot vijf voet buiten de gevel, enz …). In het Hollandse quoteboek staan de “netto” oppervlakten zoals wij die nu nog kennen.
Dit verklaart waarom een “Hollands landboek” nog niet voor morgen is. De eerste stap, het digitaliseren en ordenen van de gegevens, was de eenvoudigste.
De tweede, het doorgronden van het Hollandse sectiesysteem, is meteen de moeilijkste. Als we er nog aan toevoegen dat tegenover het Franse landboek van 25 jaar voordien negen van de tien percelen van eigenaar veranderd zijn, is het beeld van de chaos ongeveer compleet.
Toch wordt de bewerking van de Nederlandse gegevens een prioriteit voor de komende jaren. Het gesukkel met de overgang 1796-1830 duurt nu al een decennium, en is telkens weer een struikelblok in elke kavelgeschiedenis.
Op deze foto, die ik kreeg van Christophe Bauwens, zien we leden van een boldersclub waarvan het lokaal in de Zandvleuge zou geweest zijn. Dus hier zijn we weer: HELP!!!!
Wie weet meer over deze foto? Laat iets weten aub. Dit is een mooie document uit goede tijden.
Deze foto werd mij doorgestuurd door Carlos Dellaert.
1e rij: Albert Pieters - Alfred De Zutter - Carlos Gallet - Marcel Temmerman - Jozef Van Bastelaere - Maurits Van Den Bossche - André Claeys - Albert Vernaet - Albert Van Kerckvoorde.
2e rij: Albert Goethals - Albert Van Hecke - Albert De Buyser - Albert Jacobs - August D'Aubioul - Aimé Buyck - Albert Callewaert - Edmond Verhé - Noël Delcourt - Omer Van Hijfte - Albert Van de Velde - Gaston Hermie - Albert De Steur.
3e rij: Albert Eggermont - Marcau Dobbelaere - Carlos Dauwe - Albert Van Overberghe - Omer De Jonghe - Albert De Keyser - Albert Lion - Jozef Walry - onbekend - Gaston Delporte - Jozef Doom.
4e rij: Maurits De Keyser - André Matthys - Gilbert Evremond - Albert Kindts - Albert De Muynck - Bertrand Van De Voorde - Maurice Bontinck - Albert Pieters (beenhouwer) - Marcel Haubourdin - onbekend - Albert Reychler - Georges Maeyens.
5e rij: Maurits De Kien - Georges Gevaert - Jan Ramon - Octaaf Beirnaert - Remy De Vos - onbekend - Albert De Jaegher – Marcel Gillebeert - André Goethals - Ivo Dellaert - Jozef Slock - Herman De Vendt - Alfons Lammens.
Deze foto werd genomen op de koer van de oude Broederschool en stelde een enkele klas voor ! De eerste klas 1921-22.
De wijk tussen de Kriekmoerstraat en de Veldstraat, waar lang 1 huis stond, begint langzaam op een echte wijk te lijken. Er zijn al verschillende huizen bijgekomen en men is naarstig bezig met bouwen.
Vandaag wordt onze Eeklose wielerlegende Roger De Vlaeminck 67 jaar en wensen we Roger langs deze weg proficiat met zijn verjaardag.
Op de foto's zien we de familie De Vlaeminck lange jaren geleden. Vader Philemon, in Eeklo 'Fiele', was ook een verdienstelijk renner. We zien ook Eric en Roger bij hun mama.
In vroegere jaren, '45 - '50, was er in Eeklo een bloeiende boksclub. Tegenwoordig is boksen een sport waarvan er in Eeklo geen club meer is.
Vroeger werden er ook boksmeetings gegeven in Eeklo. Dit stond toe in een krant:
Na de meeting te Eeklo. Was de bijeenkomst van verleden zondag voor de inrichters niet dezelfde meevaller inzake publieke belangstelling als vorige meeting, dan boekten zij daarentegen schitterende successen met de plaatselijke boksers. Vooral de overwinningen van Tersie en Oosterbaan waren betekenisvol. Inderdaad mochten wij met genoegen vaststellen dat Tersie die ons verleden maand bij zijn heroptreden weinig kon overtuigen, flinke vorderingen heeft gemaakt. Moest hij op deze weg voortgaan en nog beweeglijker en leniger worden, dan is hij bekwaam de hoge verwachtingen, die de oefenmeester De Volder in hem gesteld heeft, te beantwoorden. Wat ons nog meer genoegen deed, was de prachtige overwinning door Oosterbaan behaald op Van Gompel, die slechts van de K.O.-nederlaag gered werd door het werpen van de handdoek door zijn verzorger. Vooral de wijze waarop deze overwinning behaald werd in een zuiver en open gevecht, heeft ons het meest bevallen.
Zie hier de sterke ploeg van Eekloo Boxing Club.
(foto Rudy Oosterbaan)
Staand v.l.n.r. bestuurslid De Peser, Alfonson (uit Waarschoot), reporter van de krant, Van Branteghem Robert, Piet Oosterbaan, Albert De Volder.
Zittend midden: Pieters, Blondeel, Edgard De Bevere.