De Chinese muur. Voor vrienden van mij die niet te beroerd zijn om toe te geven dat ze ook alles niet weten, plaatsen we in wekelijkse afleveringen een beschrijving van de zeven wereldwonderen. We zijn begonnen met de klassieke zeven en eindigen met de moderne zeven....Tenminste als we lezers overhouden.!!! Ondertussen hebben de klassieke zeven de revue gepasseerd en gaan we verder met de moderne zeven. Vandaag de voorlaatste uit de serie. 1. de beelden op het paaseiland.(06/03) 2. de Eifeltoren in Parijs.(14/03) 3. de Mayasteden in Zuid-Amerika.(21/03) 4. het operahuis in Sydney.(25/03) 5. de kathedraal van Chartres.(03/04) 6. de Borobodur in Indonesië.(07/04) 7. de tempel van Angkor Wat.(12/04) 7.2 de Chinese muur.(28/04) 7.1 de Taj Mahal in India.
De Chinese Muur, ook wel Grote Muur geheten, is een muur die in het noorden van China ligt en zo'n 7.200 kilometer lang is. De muur strekt zich uit van Shanhaiguan bij Bo Hai (300 km oostelijk van Peking) tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Xinjiang. Hij wordt door velen beschouwd als een van de niet-klassieke wereldwonderen.
Het eerste deel van dit indrukwekkende bouwwerk werd vanaf circa 200 v. Chr. gebouwd door de Qin-dynastie als verdedigingswerk tegen rondtrekkende invasielegers vanuit het noorden. Tijdens de Tang-dynastie raakte het in verval, maar ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644) werd de muur hersteld en verlengd. Ook werden in deze tijd losse stukken muur aaneengebouwd zodat het enorme bouwwerk ontstond dat we vandaag de dag kennen.
Meer dan een miljoen mensen bewaakten de muur vanuit ruim 1000 forten en uitkijktorens. Als de vijandige legers eraan kwamen staken ze een mengsel van hout, stro en mest in brand. Eén dikke rookwolk betekende 500 soldaten, vier rookwolken betekende 10.000 vijandige soldaten. Honderd jaar later, waren de Hunnen nog altijd niet verslagen. De Ming voerden uitgebreide oorlogen tegen de Mongolen en Mandsjoes, ten dele afstammelingen van de Hunnen. Uiteindelijk werd de muur gebouwd en trok het keizerrijk zich achter de muur terug, daarbij duizenden vierkante kilometers land aan de nomaden prijsgevend. Het zou hen niet helpen, in 1644 maakten de Mandsjoes gebruik van interne verdeeldheid en veroverden China. Over de Grote Muur bestaat een hardnekkige volkssage: het zou het enige door mensen vervaardigde bouwwerk zijn, dat je kunt zien vanaf de maan. De Muur is wel lang, maar hij is veel te smal om zichtbaar te zijn. De gemiddelde hoogte is circa zeven meter. Yang Liwei die op 15 oktober 2003 als eerste Chinese ruimtevaarder (taikonaut) 14 baantjes om de Aarde maakte, noemde als enige tegenvaller van de vlucht, dat de Muur niet te zien was.
(bron wikipedia).
|