Kroniek van een toffe familie en een toffe gemeente.
09-05-2007
China dag 8 dinsdag 8 mei.
China dag 8, dinsdag 8 mei.
Vroeg opstaan is de boodschap. De koffers worden terug ingeladen en na een typisch chinees ontbijt vertrekken we naar de luchthaven van Xi'an voor een vlucht met een boeing van China Eastern Airlines naar Kunming. De vlucht duurt 1 uur 45 minuten en de luchthaven van Kunming ligt in het centrum van de stad. 't Is niet te snappen dat er nooit een boeing in een van de pagodes is geland.
Kunming is de hoofdplaats van de provincie Yunnan en telt zo'n 1.500.000 inwoners. De provincie zelf is bergachtig en grenst aan Birma, Vietnam, Laos en Tibet. Kunming ligt op 1900 meter hoogte en wordt omwille van het klimaat "de stad van de eeuwige lente" genoemd. De stad zelf valt tegen: op 5 jaar tijd zijn de typisch chinese straatjes en wijken compleet weggevaagd en vervangen door ultra moderne avenues en lanen. De verschillende tempels in het oude stadsgedeelte zijn dan weer lust voor het oog.
(de eigenaars zitten ergens thee te slurpen.)
Het was ons ook al in Peking opgevallen, hier loopt de lokale bevolking ook rond met vogelkooitjes. Daarin kwetterende beestjes in alle soorten en kleuren: van simpel kanarievogeltjes tot nachtegalen. Zou het kunnen dat ze hun honden opeten en vogeltjes houden als huisdier? Typisch zijn ook de blinde masseurs en de lokale dokters die door zuiver aan de pols te voelen, precies kunnen vaststellen wat er aan uw corpus mankeert. De medicatie die zij voorschrijven zijn allen homeopatisch. Zonder vooraf te informeren naar mijn kwalen wist mijn dokter na 10 minuten polsvoelen precies te vertellen dat ik door de jaren heen een "bourgondische lever" had opgebouwd.
(mijn privédokter.) Na een rondwandeling door de stad maken we een excursie naar de westelijke bergen op zo'n 40 km. van Kunming. We maken een ritje met een kabelbaantje over de groene heuvels en komen terug naar ons vertrekpunt langs prachtige kleine grotten en een zicht op het nabije gelegen Dianchi meer. Prachtig is het houtsnijwerk en de vele bloeiende planten op de tempel van het Bloemenpaviljoen, de grootste pagode van Kunming.
(de chinese hot pot.) Van de vrije avond maken we gebruik om ons eindelijk over te geven aan de hot-pot. Een chinese mix van vlees van allerlei beesten (koe - schaap...) vis, ontzaglijk veel verschillende groentes (bamboes, rijst, onbestemde bladeren) en verschillende sterk gekruide sausjes (op basis van olien en rode pepers.) en dat allemaal te eten met de typische chinese stokjes. 't Smaakte in ieder geval, we zullen maar afwachten hoe het afloopt.
Reacties op bericht (1)
09-05-2007
En beste Brabbes ?
Hoe is het afgelopen jullie "Hot Pot"?Zonder maag- of darmproblemen?
Dat vraag ik mij nu af, zie. Hebben jullie speciale maatregelen genomen vooraf of zo? De authentieke Chinese keuken zoals jij haar beschrijft da's nogal wat anders dan de Chinees van bij ons. Mag ik daarover een posting verwachten later, eens heraangepast aan het Bourgondische leven en druilerig weer alhier. Groetjes van Titipoes