Appeltaart zoals mijn schoonmoeder ze vroeger altijd maaktte en ze hier bij ons thuis nog altijd een succes is.
Wat heb ik nodig:
-één rol bladerdeeg -200gr zachte echte boter -15Ogr bloem en 1/2tl bakpoeder -5Ogram gemalen amandelen -200 gr witte suiker -4 eitjes -beetje geschaafde amandelen -é appelen geschild in vier gesneden , klokhuis verwijderd -beetje verwarmde abrikozenconfituur
Hoe maak ik het:
-beleg een taartvorm van 25cm (liefst met losse bodem) met het bladerdeeg -maak een vier-vierde beslag met de boter, suiker, eitjes, bloem en bakpoeder en amandelpoeder -stort dit op het bladerdeeg -leg de appel die je hebt ingesneden zoals op de foto (niet helemaal doorsnijden dus, maar kleine inkepingen op 3mm van mekaar ongeveer) bovenop het deeg -bestrooi met de amandelschilfers en een beetje witte suiker -bak voor 2O minuten in een voorverwarmde oven van 2OO graden -haal uit oven en bestrijk bovenkant met de confituur -ontvorm na een 15 tal minuten en laat verder afkoelen op een taartrooster.
TIP TIP TIP "Lauw ook erg lekker met een bolletje venilleijs als dessert"
Köfte met couscous, komkommerslaatje en gegrilde paprika's
Wat heb ik nodig:
köfte
-500 gram lamsgehakt -1 lentuitje in fijne ringetjes -handvol bladpeterselie en munt (grof gehakt) -zout, peper en geheime kruidenmix van manuel ------------------------------- (als je die niet hebt)= -1/2kl koriander -1/2kl komijn -1/2kl chilivlokjes ------------------------------
-1 koffielepel geperste knoflook -1 ei -paneermeel
komkommerslaatje
-1/2 komkommer geschild en in lange plakken geschaafd met dunschiller zodat je linten krijgt -zout -potje natuuryogurt -1/2 kl geperste knoflook -gehakte peterselie en munt
Hoe maak ik het:
-meng alle ingredienten voor de köfte, en vorm rond de houten prikkers een soort worstje -leg deze op een schaal en zet minsten een uur in de koelkast om op te stijven en de smaken te laten doordringen
-leg de komkommerlinten in een vergiet en strooi er flink wat zout over, dek af met keukenhanddoek en laat 15 minuten staan, er zal een deel vocht weglopen op deze manier. -spoel de komkommer flink onder koude kraan en dep flink droog
-verwarm een beetje olie in een tefalpan en bak hierin op niet te hoog vuur de kofte gaar -meng de komkommer met de overige ingredienten
Dien op met couscous waarvan je het recept op deze blog kunt vinden Garneer met geroosterde pijnboompitten en gegrilde paprika's
Het was weer zover, het zalige moment van zelf confituur maken Het begint eigenlijk al bij het kopen op de markt van al die mooie glanzende vruchtjes aangeboden door enthousiaste marktkramers.
Met een tas vol fruit huiswaarts keren waar de voorraad suiker, de koperen ketel en nog enkele andere nuttigen spullen om aan de slag te gaan klaar liggen.
Schort aan en aan de slag.
Fruit wordt grondig schoongemaakt en dan kan de pret beginnen.
Welke combinaties zullen we maken of wordt het het pure spul van bijvoorbeeld zongerijpte aardbeien. Ik kies voor beide, alleen aarbeien, alleen zwarte kersen, maar ook mengelingen van framboos met cavaillon, aardbeien met frambozen, nactarines en perzik.
Ik maak de confituur gewoon op de oude manier, een kilo fruit, een kilo suiker en roeren maar tot de gewenste dikte bereikt is.
Dit controleer ik ook op de manier zoals mijn schoonmoeder me dit ooit leerde, een bordje dat je op voorhand in diepvries hebt gestoken, neem je eruit, je doet er een koffielepeltje confituur op en wacht ongeveer 1 minuut, trek dan met je vinger een streep door het midden van de lepel confituur en als het lijntje niet terug in mekaar vloeit is het klaar.
Na enkele uurtjes staan de potjes die we nodig hebben om onze donkere belgische winters te overleven weer klaar.
Een zalig gevoel dat rust geeft, want zeg nu zelf wat is er heerlijker dan een verse boterham met echte boter en je favoriete potje "homemade confituur".
-doe de olie in een pan en verhit lichtjes, fruit hierin zeer kort de ui, look en pepertje -doe er de wijn, boullion en room bij en laat 5 minuten pruttelen. -kook terwijl de pasta gaar -doe de krab , uitgezonderd de "pootjes" door de saus en een flinke hoeveelheid koriander grof in stukken gescheurd. -meng de saus met de pasta
-garneer met een toefje koriander en een krabbepootje
koud aspergesoepje met krokante parmaham en pijnboompitjes
Receptje van La Coccerelle- dank u Petra.
wat heb ik nodig:
-1 kilogram verse asperges-geschild en kopjes apart gehouden -6dl melk -4dl room -zout peper -pijnboompitjes, droog geroosterd -kleine stukjes parmaham, even aangebakken in tefalpan en dan geblust met 2 eetlepels wijnazijn, tot terug mooi droog krokant.
Hoe maak ik het:
-kook de asperges die in je stukken van ongeveer 2cm hebt gesneden goed gaar in de melk en de room (ongeveer 25min) -mix alles heel fijn en zeef, zeer belangrijk! -zet in koelkast tot ijskoud -giet in een mooi glaasje, bestrooi met de krokante ham en de pijnboompitjes -een klein drupje goede olijfolie maakt het geheel af.
-een lekker aperitiefhapje of in een iets grotere versie een prima voorgerechtje op een warme dag
-fruit : bijvoorbeeld een blikje van 5 perziken op eigen sap, maar een 25O verse aardbeien, frambozen......kan ook -1OO gram platte kaas -1OO a 15Ogr witte suiker -7gram gelatine -2 eiwitten
hoe maak ik het:
-mix het fruit met de helft van de suiker, in dit geval de uitgelekte perziken -week de gelatine in koud water (1O min) -verwarm een paar eetlepels fruit tot lauwwarm en los daarin de uitgeknepen gelatine goed op. -meng het de fruitmix (dus ook die met de gelatine) met de platte kaas -klop de eiwitten met de andere helft van de suiker en meng als laatste door het mengsel
-schep in mooie glaasjes en garneer met een stukje van het fruit dat je gebruikt hebt
Op een grillplaat leg je lichtjes voorgestoomde groene asperges en nieuwe aardappeltjes. Doe er een beetke olijfolie op en grill op een hete grillplaat serveer met lekkere ham; een streepje ham en een beetje lekkere olijfolie. werk af met balsamicostroop en parmezaankrullen smakelijk
-3 eieren -125gr boter -2OOgr fijne suiker -6 eetlepels volle melk -2OOgr bloem -1 tl vanille-essence -1zakje gistpoeder (7gr) -25gr cacaopoeder vetstof en bloem om vorm voor te bereiden
hoe maak ik het:
-verwarm oven voor op 15Ograden -splits de eieren -verwarm suiker en boter au bain marie (warmwaterbad) en klop dan op met mixer of in robot tot romige massa -voeg dan eidooiers, melk, gezeefde bloem en gist aan toe -als laatste spatel je de stijfgeklopte eiwitten toe -verdeel deeg in twee delen -doe bij één deel de vanille, bij het andere de gezeefde cacaopoeder
salsa van mango, ananas, waterkers en chili, olijfjessalade, brochette en aardappeltje in de schil
wat heb ik nodig:
salsa:
-één rijpe mango in blokjes -een rijpe ananas of een klein blikje ananasstukjes -rode chilipeper nr smaak, fijngehakt -bieslook -bosje waterkers -zout, peper
-meng de olijfjes met alle ingredienten behalve de feta, en laat enekele uren marineren -doe de feta in grote blokjes en bestrooi met wat provencaalsekruiden en olijfolie
-grill de rundsbrochetjes die je hebt bestrooid met kipkruiden
-doe de gewassen en gedroogde en doorprikte aardappeltjes 1O minuutjes in microgolfoven
-1 kilo asperges -3 sneden lekkere ham -2 eitjes hardgekookt in blokjes
beslag voor de helft van de asperges
-125gr bloem -1/2 tl bakpoeder -een snuifje currypoeder -spuitwater -olie om te frituren
-verse mayonaise mengen met verschillende verse kruiden
hoe maak ik het:
-maak de asperges schoon en verdeel ze in 2 delen -één deel stoom je 8 minuutjes -één deel stoom je 1O 12 minuten
Maak het beslag door bloem, bakpoeder en curry te zeven boven een kom,meng er dan zoveel spuitwater door tot dik vloeibaar en laat even rusten
Rol de asperges die volledig gaar zijn in de ham en leg ze al op je dresseerbordje
Verhit de olie in een platte pan, zo'n, laagje van 3 cm ongeveer is voldoende, doop de andere asperges in het beslag en frituur ze gedurende 4 minuten of tot goudbruin -laat even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zout
Leg ze bij op je bord en serveer met de kruidenmayonaise en een slaatje van gestoomde aardappelblokjes met wat zout, peper, olie en citroensap
500 g mascarpone 2 eieren 3 el suiker advocaat coulis van rode vruchten (roze) boudoir-koekjes
hoe maak ik het:
Doe de mascarpone in een kom en meng met de eierdooiers, de suiker en wat advocaat tot een glad mengsel. Klop de eiwitten stijf en meng ze voorzichtig met het mascarponemengsel tot een smeuïge massa.
Vul een glaasje met roze boudoirs en doe er een eetlepel advocaat bovenop. Vul de rest van het glas op met het mengsel. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Het hoeft zeker niet altijd veel werk te zijn, kijk maar:
wat heb ik nodig:
- pakken tortellinni (versafdeling van je supermarkt) -een lekkere tomatensaus (recept vindt je hier op blogje) -parmaham -krullen parmezaan -gemalen kaas nr keuze -basilicumblaadjes
-tomatenslaatje -warm stokbrood
hoe maak ik het;
-tja je kookt je pasta, mengt die met de saus, doe in ovenschaal, bestrooi met kaas en gratineer -eens klaar, leg je er hier en daar een snede parmaham op en de kaaskrullen en als laatste de basilicum
o ja vergeet er geen lekker flesje witte wijn bij te openen
LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR DE BENODIGDHEDEN, IS EEN SIMPEL STOOFPOTJE, ECHT WAAR!
wat heb nodig:
-4 lamssneden (= sneden van een lamsbout) -2 uien, gesnipperd -2 teentje knoflook gesnipperd -1 eetlepel honing -1 oranje paprika in blokjes -5O gram blonde rozijntjes -5O gram geschaafde amandelen, licht geroosterd in droge pan tot goudgeel -1/2 tl gedroogde koriander -1/2 tl kurkuma (geelwortel) -peper en zout -mespuntje chilivlokjes -4 verse abrikozen of 1O gedroogde abrikozen -olijfolie -verse koriander
hoe maak ik het:
-vehit olie in een pan en bak het vlees dat je flinke blokjes gesneden hebt mooi bruin aan -verhit in stoofpan of tagine nog wat olie en bak hierin de ui, look en paprika, en alle kruiden, bestrooi zeker met een beetje zout om het bruinen te voorkomen. (doe dit op zacht vuur gedurende zeker 1O minuten -voeg vlees toe -in pan waar je vlees in gebakken hebt voeg je een 3dl water toe, laat even opkoken zodat de aanbaksels loskomen en voeg bij het vlees -voeg dan de honing en rozijntjes toe, als je de gedroogde abrikozen gebruikt dan is dit ook het moment om ze de pan in te doen -laat alles zachtjes een 4O minuten sudderen of tot het vlees echt mals is -als je verse abrikozen gebruikt voeg ze dan de laatste 1O minuten toe
-garneer met de geschaafde amandelen en de grof gehakte koriander
-geef er marokaans brood bij om de heerlijke saus op te smullen
-allerlei lentegroentjes: ik gebuikte worteltjes, verse erwtjes, courgette, champignons en aardappeltjes. -snij alles in kleine blokjes en stoof aan in olijfolie -kruid met peper en zout en verse kruiden, als salie, oregano, basilicum...
-kipfilet (insnijding maken zodat een envelop onstaat) die je vult met een schijfje mozarella, tomaattapenade, een basilicumblaadje en enkele pijnboompitjes -vouw de kipfilet dicht en steek er een cocktailprikker in -bak aan in een mengsel van boter en olijfolie op niet te hoog vuur
-vul een ring met het groentemengsel, snij de kipfilet in de helft en garneer met enkele verse kruiden