Bakpoeder is het nieuwe goud, en niet enkel meer om je tanden te witten of om de broccoli groen te houden bij het koken. Je kan er de turbo langer mee aanzetten zonder dat de motor ontploft. Echt vies proeft het niet, maar de combinatie van gelletjes in een brij vereist enig doorzettingsvermogen om het allemaal door te slikken. Het 'soepje' van bakpoeder helpt de opeenhoping van melkzuur in de spieren uit te stellen. Hoe meer melkzuur, hoe vermoeider, is de regel. Dus hoe minder melkzuur, hoe scherper de demarrage en hoe langer de inspanning kan worden volgehouden.
Dat bicarbonaat (bakpoeder) helpt tegen verzuring bij extreme sportinspanningen is weliswaar reeds meer dan veertig jaar gekend. Maar er was dus altijd één probleem: het spul was niet binnen te houden. Diarree, boeren, winden laten: daar ga je niet harder van fietsen of lopen. Maar nu is er dus een Zweedse sportvoedingsproducent (Maurten) die een manier heeft gevonden om bicarbonaat in je lichaam te krijgen zonder al die vervelende bijwerkingen. En de inname heeft geen negatieve effecten op het lichaam, ook niet op lange termijn. Voor de internationale dopingautoriteiten is het gebruik van bicarbonaat geen probleem.
Desniettegenstaande heb ik toch mijn inspanning gedaan zonder bakpoeder of bicarbonaat (en zal ik dat ook in de toekomst blijven doen veronderstel ik). Het was vrij fris. De temperatuur gaf hetzelfde aantal graden aan als gisteren maar toch voelde het kouder aan vond ik. Het was wel volledig droog. Opnieuw veel wind, wat je soms vlugger deed lopen zonder noemenswaardige extra inspanningen te leveren. Elk nadeel heeft zijn voordeel weet je wel.
Details: 4.57/km - 842 c - 171 pasfrequentie - 6,1°.
|