Actueel.
Wat is marineren?
Marineren is een eenvoudige bereiding die je kan toepassen op vlees, vis maar ook groenten en vleesvervangers zoals tofu. Een marinade werkt op drie manieren: je kan marineren om ingrediënten zachter te maken, smaak te geven en/of beter te bewaren. Sappige ribbetjes op de barbecue zijn erg geliefd, maar je kan ook heerlijke lamskoteletten, supermalse kippenreepjes of een smakelijke côte à l’os klaarmaken met een marinade. Gemarineerde vis zoals zalm en tonijn is ook enorm lekker.
Een marinade maken doe je zo.
Een goede marinade bestaat altijd uit drie gelijke componenten: een derde zuur, een derde vet en een derde kruiden.
- Zure vloeistoffen zoals witte wijn, (balsamico)azijn of citroensap zorgen voor een malse textuur. Tonijn kan je als het ware garen in marinade.
- Vetten zoals plantaardige olie (olijfolie of arachideolie) vormen een laagje rond je ingrediënten en houden je bereiding sappig. Ze maken het mogelijk om gemarineerde bereidingen langer te bewaren.
- Kruiden en specerijen geven je marinade de nodige smaak. Dat kan gaan van honing en sojasaus tot look, ajuin, droge kruiden en verse tuinkruiden.
Marineren op drie manieren.
Denk jij bij marineren meteen aan een sappig en kruidig stuk vlees op de barbecue? Dan weet je al wat rauw marineren is. Wist je ook dat er zoiets bestaat als direct marineren en gekookt marineren? Ontdek hier het verschil tussen de drie marineerwijzes:
Direct of kort marineren:vis of fijngesneden vlees kan je onderdompelen in een marinade, een uurtje laten rusten en daarna meteen serveren.
Rauw marineren: vlees en wild marineer je rauw. Hoe? Door het stuk vlees in te wrijven met marinade en enkele uren tot een nacht te bewaren in de koelkast.
Gekookt marineren: een lauwe marinade is ideaal om het proces te versnellen. Door de marinade op te koken en nog lichtwarm om de smaak sneller te laten intrekken in een kleiner stuk rauw vlees kan je een marinade maken die je eerst kookt en nadien lauw, op kamertemperatuur laat intrekken voor een paar uur.
Hoe lang marineren?
Marineren vraagt weinig techniek en veel geduld. De tijd die je nodig hebt om te marineren hangt af van de ingrediënten en de marineerwijze. Check hieronder voor hoeveel minuten of uren je de keukentimer best instelt:
- 15 tot 30 minuten: zeevruchten, visfilets, flinterdun gesneden vlees of vis (carpaccio)
- 1 tot 3 uur: gesneden vlees zoals ribbetjes, kipfilets, kippenbouten, lamskoteletten, …
- 2 tot 6 uur: grote stukken vlees zoals een braadkip, een lamskroon, een lamsbout, een hammetje, een varkenshaasje, …
Zelf marinade maken? Tips.
1. Kruid niet te gulzig met zout
Wees spaarzaam met zout bij de kruiding van je marinade. Zout slorpt vocht op uit je vlees, vis of groenten. Als je te veel zout gebruikt, dreigt jouw bereiding na een paar uur marineren uitgedroogd te zijn, terwijl je net een malse en smakelijke biefstuk of zalmfilet wilt.
2. Gebruik niet eender welke kom
Kies geen mengkommen van aluminium om je marinade in te doen. Kommen of schalen van aluminium reageren met het zuur in je marinade waardoor je bereiding wel eens helemaal anders kan gaan smaken. Om dat te voorkomen neem je beter een kom van glas, aardewerk of roestvrij staal.
3. In tijdsnood? Wrijf je marinade rechtstreeks in
Een marinade rechtstreeks in een stuk vlees, vis of groenten wrijven is een goede manier om je bereiding in sneltempo een smaakboost te geven.
Marinade vs. rub
Een andere manier om vlees een extra smaak te geven zijn rubs. Een rub is een mix van kruiden. In tegenstelling tot een marinade, maakt een rub het vlees niet zachter. Een marinade is een vloeistof, een rub daarentegen is een droog poeder of een pasta. Een rub moet je in het vlees wrijven. Dat kan je vlak voor het bakken doen of enkele uren op voorhand voor een intensere smaak.
De run.
Door het zonnige weertje is mijn dag iets anders uitgevallen dan gepland. Lees: drukker. Van de gelegenheid immers gebruik gemaakt om het gras nog even wat korter te zetten. De run die daarop volgde was wel op karakter. Toch kon ik nog een goed tempo ontwikkelen. Maar de pijp was wel volledig uit op het eind.
Details: 5.03/km - 495 c - 172 pasfrequentie - 12,8°.
|