lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • totaal juni
  • TR195 - 11KM000 - 0:59:17
  • Pottes - Le jogging de Pottes
  • TR194 - 12KM000 - 1:03:53
  • TR193 - 9Km500 - 0:50:15
    Zoeken in blog

    20-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR303 - 13KM000 - 1:05:06

    Het weer.

    Vandaag bleef het op de meeste plaatsen droog met vaak wolkenvelden, maar lokaal ook enkele opklaringen. Vanochtend vroeg was er over het westen en in de Ardennen kans op lokale mistbanken. In de loop van de namiddag werd het in het westen en het centrum stilaan zwaarbewolkt met eventueel wat gedruppel.

    Het bleef zacht met maxima van 14 graden in de Hoge Venen tot 16 à 18 graden in Laag- en Midden-België.

    De wind waaide matig of in de loop van de dag lokaal soms vrij krachtig uit zuidelijke richtingen. Rukwinden van 50 à 55 km/u waren mogelijk.

    Actueel.

    OVER HARING

    Het verschil tussen zoute haring en zure haring is minimaal. De voornaamste verschillen zitten hem met name in de vitamines die in de zoute haring in hogere mate aanwezig zijn dan bij de zure haring. Als er veel zout is gebruikt, is het zoutgehalte van de vis dus hoger, wat hem ook gelijk minder gezond maakt. Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Zoute haring is vers, zure haring ligt in zuur. Het is dus niet precies hetzelfde.

    Geheim 1: haring is gezond en ongezond.

    Haring in het land, dokter aan de kant, is een gevleugelde uitspraak. Is dat waar? Ja en neen. Haring bevat de ultragezonde omega 3-vetzuren. Dit zijn heel belangrijke essentiële vetzuren waar veel mensen een tekort aan hebben. Daarnaast bevat haring allerlei vitamines en mineralen. Maar deze vis is niet voor niets bekend onder de term ‘zoute haring’. Haring wordt bewaard in zout waarin natrium zit. Veel natrium! En dit is niet goed voor je nieren en hart. Eigenlijk mag je per dag 1,5 gram natrium binnenkrijgen. Als je een ‘normaal’ gezouten haring eet, zit je al aan 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten kan geen kwaad. Maar met twee na elkaar eet je al te veel zout.

    Geheim 2: een zoute haring is niet rauw.

    Een zoute haring is wel degelijk bereid. Alleen is hij niet gekookt of gebakken. Haring wordt na de vangst in het zout gelegd, zodat hij kan bewaard worden. Deze bewaartechniek is ontstaan in de 14e eeuw. Het probleem met haring is namelijk zijn houdbaarheid. Een haring bestaat uit 15 tot 25% vet. In de lucht oxideert haring snel en dat maakt hem vies en ranzig. Een haring moet je vangen en eten. Dat was voor de vissers in de 14e eeuw een probleem, totdat zij het ‘kaken’ van de haring ontdekten. Ze sneden de kieuwen en de ingewanden uit de haring en legden hem in het zout. Zo bleef de vis houdbaar en kon hij bewaard en verhandeld worden. Het was de start van de heel lucratieve Nederlandse haringhandel en het werd dé manier hoe nu haring wordt gegeten.

    Geheim 3: ajuin hoort bij haring.

    Verse, gesnipperde ajuin is niet weg te denken bij zoute haring. De oorsprong van die ajuin bij haring ligt in het zouten. Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen serveerde men er ajuin bij. Het is ook de reden dat we haring traditiegetrouw bij de staart pakken. Zo kunnen we hem nog even lekker door de ajuin vegen.

    Geheim 4: Hollandse Nieuwe is geen gewone haring.

    Eet je een maatjesharing, een Hollandse Nieuwe of gewoon een haring? Er is wel degelijk een verschil. De Hollandse Nieuwe wordt alleen gevangen van mei tot juli. Het is daarom een keurmerk voor de versheid van de vis. Na september verliest de Hollandse Nieuwe die naam en wordt het een maatjesharing, wat hem natuurlijk niet minder lekker maakt. Het haringseizoen start elk jaar met de traditionele veiling van het eerste vaatje, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. De haring die de keuring haalt, eindigt als gerookte haring of rolmops, dit is die opgerolde, zure haring in een pot.

    Geheim 5: zoute haring wordt eerst ingevroren.

    Ook de haring die in het begin van het seizoen gegeten wordt, werd eerst ingevroren. Het is namelijk wettelijk verplicht alle haring voor consumptie in te vriezen. Dit wordt gedaan om haringworm te bestrijden, dit is een parasiet die onze maag- of darmwand kan beschadigen.

    Vetten in haring.

    Haring bevat per 100 gram ongeveer 200 calorieën. Dat is redelijk veel, zeker als je er een stevige filet van eet. De reden is dat haring één van de vettere vissoorten is. Dat klinkt misschien ongezond, maar het tegendeel is waar. Die calorieën komen namelijk voor een groot deel van de zogenaamde omega 3-vetzuren.

    Veel mensen krijgen te weinig omega 3 binnen (en te veel omega 6, bijvoorbeeld door allerlei plantaardige oliën). Dat is erg zonde, want omega 3-vetten zijn ongelooflijk belangrijk voor je gezondheid. Zo houden ze je cholesterol in balans en zorgen ze dus dat je hart en bloedvaten gezond blijven. Ook lijken ze goed te zijn voor je mentale gezondheid. Ze voorkomen en verminderen bijvoorbeeld depressies.

    Eiwitten in haring.

    Naast de vetten, 16 gram per 100 gram, bevat haring ook ontzettend veel eiwitten. Liefst 18 gram per 100 gram! En dat betekent dat deze vis voor sporters een fantastische toevoeging aan het menu is. Met een gemiddelde haringfilet heb je zo ‘n 30 gram eiwitten binnen.

    Een kleine recapitulatie voor wie het even niet meer zo scherp in zijn geheugen heeft: eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van spieren. Ze leveren aminozuren, letterlijk de bouwstenen van je spierweefsel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat jeje na een maaltijd langer verzadigd voelt. Dat helpt je om minder te eten, en dus om uiteindelijk meer af te vallen!

    Vitaminen in haring.

    Natuurlijk kijken we bij de gezondheidswaarde van een product niet alleen naar de macro’s. Ook de micronutriënten, vitaminen en mineralen, zijn van belang. Gelukkig zit het ook daarmee wel goed wanneer we haring onder de loep nemen.

    Zo bevat deze vis een flinke lading B-vitaminen, precies zoals je van dierlijke producten zou verwachten. B2 is bijvoorbeeld belangrijk voor het zenuwstelsel, en B6 speelt een essentiële rol in de spijsvertering.

    Daarnaast stimuleren alle B-vitaminen de energievoorziening. Haring bevat ook veel vitamine D. Veel daarvan maakt je lichaam zelf aan onder zonlicht, maar dat is niet altijd genoeg. De vitamine D in je voedsel kan er dan voor zorgen dat je toch voldoende binnenkrijgt.

    Mineralen in haring.

    De belangrijkste mineralen in haring zijn natrium, kalium en fosfor. De vis bevat van nature al natrium (ook gewoon gekend als zout). Samen met kalium draagt het zorg voor een gezonde bloeddruk. Het is daarbij belangrijk om ze in evenwicht binnen te krijgen: natrium verhoogt namelijk de bloeddruk, waar kalium hem juist verlaagt!

    Deze twee mineralen zorgen er verder ook voor dat je zenuwen hun prikkels door kunnen geven. Fosfor is een wat onbekender mineraal, maar niet minder belangrijk. Het werkt bijvoorbeeld samen met calcium om je botten stevig te houden. Ook speelt het een rol in de energievoorziening van je lichaam.

    Zout in haring.

    Over natrium moeten we het nog wel even wat uitgebreider hebben. Zoals gezegd zit er in normale verse haring al redelijk wat: bijna 100 milligram per 100 gram. Dat is echter nog niets vergeleken bij de zoute haring zoals je die uiteindelijk koopt. Omdat de vis in de tussentijd in zout wordt ingelegd, vertienvoudigt het zoutgehalte.

    Maar liefst 100 milligram natrium per 100 gram dus! Men raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium. Dat betekent dat je met 100 gram haring al op driekwart van je dagelijkse hoeveelheid zit. NU hoeft dat geen probleem te zijn als je de rest van je menu erop afstemt, maar het is goed om je er bewust van te zijn.

    NOG EEN PAAR CONCLUSIES

    Is zoute haring gezond?

    Kunnen we dan al met al zeggen dat zoute haring gezond is? In grote lijnen wel. Vooral de omega 3-vetten zijn een enorme plus. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen waar je die in zulke hoeveelheden vandaan kunt halen. Niet voor niets raadt men aan om minstens één keer per week vis te eten.

    Haring is daarvoor een uitstekende kandidaat. Wel is het dus verstandig om niet te veel zout te eten op een dag dat je voor haring kiest. Wanneer de rest van je dieet relatief weinig zout bevat, zal af en toe een haring weinig problemen opleveren. Het wordt pas lastig als je sowiezo al tegen de bovengrens aanzit.

    Is zure haring gezond?

    En hoe zit het dan met zure haring? Veel mensen gaan er vanuit dat ingelegde haring minder gezond is omdat het minder vers is. Het verschil is echter helemaal niet zo groot. Alle macro’s zijn bijvoorbeeld nog precies hetzelfde in de vis aanwezig, zuur of niet. Alleen de vitaminen nemen iets af in hoeveelheid, maar niet zo veel als vaak wordt gedacht.

    Al met al is zure haring dus een prima alternatief voor de zoute variant. Wil je wat minder zout binnenkrijgen, of zit je buiten het verse haringseizoen, dan is het een uitstekende, en niet te dure, vette vis om voor te kiezen.

    Let op voor vervuiling!

    Nog een laatste opmerking: zoals met alle vis is er ook bij haring het risico van vervuiling. De vissen kunnen bij leven zware metalen uit zeewater binnenkrijgen. Die komen dan bij consumptie in ons lichaam terecht, wat niet bijster gezond is. In vergelijking met zalm en tonijn valt de vervuiling bij haring wel nog mee.

    Toch is het niet aan te raden om elke dag vis te eten. Eén tot twee keer per week is prima. Zulke kleine hoeveelheden kan je lichaam goed verwerken.

    De run.

    Het liep beter dan verwacht. In het begin wel vrij langzaam gestart. De laatste kilometers het tempo opgedreven. De conditie mag er best wel zijn. Wel opletten voor blessures want links en rechts steken er wat pijntjes de kop op.

    Details: 5.00/km - 774 c - 173 pasfrequentie - 14,4°.







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per maand
  • 06-2025
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 03-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!