lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR337 - 15KM000 - 1:16:29
  • TR336 - 10KM000 - 0:55:39
  • TR335 - 10KM000 - 0:48:24
  • TR334 - 16KM000 - 1:20:21
  • TR333 - 15KM000 - 1:16:55
    Zoeken in blog

    10-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR328 - 21KM500 - 1:59:18

    Het weer.

    Vandaag bleef het overwegend grijs en nevelig met soms motregen. In de loop van de dag ontstonden er op sommige plaatsen mogelijk enkele schaarse opklaringen. Aan het einde van de namiddag ontwikkelden er zich zelfs tijdelijk bredere opklaringen in de Kuststreek.

    We haalden maxima van 8 tot 12 graden.

    De wind was overwegend zwak en veranderlijk. Aan zee werd de wind tijdelijk matig uit west tot noordwest.

    Actueel.

    AJUIN

    Het basisingrediënt bij uitstek voor bijna elk hoofdgerecht is ongetwijfeld de ajuin. Een straffe smaakmaker die ons tot tranen toe kan bewegen maar die we echt niet meer zouden kunnen missen in onze keuken. Wel past de ene ui al beter bij een bepaalde bereiding dan de andere. Wat is nu het verschil tussen gele ui, rode ui, sjalot en lente-ui?

    Gele ui

    Een ‘gewone’ ui is de bleke bol met bruine schil die je in grote hoeveelheden in de winkel vindt. Rauw heeft deze soort ui een straffe, scherpe smaak waardoor je er best niet te veel van gebruikt. Eigenlijk is deze ajuin dus meer geschikt voor warme bereidingen waarin zijn straffe aroma minder scherp is maar wel nog altijd goed doorsmaakt. Maak je een gerecht waarin ui een van de hoofdingrediënten is zoals uiensoep, bouillon of een stoofschotel? Dan is het deze gele soort die je moet hebben. 

    Er bestaat ook zoiets als zoete ui. Zoals de naam zelf al zegt is deze milder en zachter van smaak. Deze ui kan je verwerken in gerechten die slechts een lichte uismaak nodig hebben zoals een ovenschotel. Ook bij kinderen zal deze uisoort in de smaak vallen.

    Rode ui

    Rode ui is verwant aan de gele ui maar dan zoeter (met een hoger suikergehalte) en extra knapperig. Precies daarom is rode ajuin onze favoriet in koude bereidingen. Geef je salade of broodje extra pit én kleur met een paar rode uiringen. Ga je toch een warm gerecht maken? Ook dan kan je perfect een rode in plaats van een gele variant gebruiken. Probeer rode ui bijvoorbeeld eens te grillen op de barbecue of maak er uienconfituur van!

    Sjalot

    Deze kleinere uisoort is eigenlijk geen echte ui maar wel familie van de lookplant. Net zoals lookteentjes groeien sjalotten in trosjes aan elkaar. Ook heeft de smaak iets lookachtig maar toch gebruiken we sjalot zoals een ajuin. De verfijnde smaak maakt sjalotten trouwens erg populair bij veel (hobby)chefs. Het milde en delicate aroma leent zich perfect voor visgerechten, warme sauzen zoals wittewijnsaus maar ook koude dressings.

    Lente-ui

    Pijpajuin, lente-ui of bosui, het is eigenlijk allemaal hetzelfde: het zijn kleine bolvormige uitjes die in bosjes groenen en met het eetbare, groene loof verkocht worden. Het enige kleine verschil tussen een lente-ui en een bosui is dat een lente-ui iets vroeger geoogst wordt en een iets mildere smaak heeft. Deze langvormige stengels snippert men meestal fijn om onder een salade of dressing te mengen. Ook als extraatje bij een gerecht of in de soep is lente-ui heerlijk!

    De run.

    Vandaag een wandeltocht gedaan. De Boerenkrijgstapperstocht in Berlare. Zoals steeds werd dit wandelen in looptempo of lopen in wandeltempo. Toch kon ik, in tegenstelling tot wat op sommige van die andere tochten wel eens gebeurd, nu op de meeste plaatsen goed doorlopen en waren de meeste wegen beloopbaar. Een paar echt smerige modderstroken niet te na gesproken. Maar dit hoort er natuurlijk wel een beetje bij. En al zeker in deze herfstperiode.

    Details: 5.33/km - 1351 c - 170 pasfrequentie - 8,3°.







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per maand
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!