Het weer.
Deze voormiddag trok een regenzone snel over ons land van de kust naar de Ardennen. Na de doortocht ervan verschenen er opklaringen. Na de middag nam de kans op een bui opnieuw toe vanaf het noorden van het land.
De temperaturen haalden 8 graden op de Ardense hoogten tot 13 graden aan zee en in het westen van het land.
De wind ruimde overal naar het noordwesten en waaide matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee met daar pieken tot 50 km/u.
Actueel.
PEPER
Wat is eigenlijk het verschil tussen witte en zwarte peper? En is het wel de moeite waard om witte én zwarte peper te kopen voor een recept dat je wilt maken?
Verschil tussen witte en zwarte peper
Alsof er twee verschillende kampen bestaan, sommige mensen zweren bij zwarte peper en andere bestrooien hun eten enkel met witte peper. En dan heb je nog de mensen die het eigenlijk geen bal uitmaakt, peper is peper toch? Nu komen beide pepers van dezelfde plant, toch zijn er wel degelijk verschillen, niet alleen in kleur.
Witte peper
Peper wordt gemaakt van de bessen van de peperplant Piper nigrum. Ondanks dat witte en zwarte peper van dezelfde plant komen is er een duidelijk verschil in het rijpingsproces. Witte peper wordt namelijk gemaakt van een rijpe bes, die rijpt aan de plant totdat deze verkleurd is tot oranje of rood. Vervolgens wordt het velletje losgeweekt onder stromend water. Wat overblijft is wit vruchtvlees wat vervolgens gedroogd wordt. Daaruit ontstaat een witte peperkorrel zoals we die kennen uit de potjes.
Zwarte peper
Voor zwarte peper wordt een onrijpe peperbes gebruikt, vaak nog groen van kleur. Deze bes wordt eerst gekookt en vervolgens gedroogd in de zon waardoor een zwarte peperkorrel ontstaat. Een geheel ander verwerkingsproces dus, waardoor je een andere peperkorrel krijgt.
Smaak: verschil tussen witte en zwarte peper
Ondanks dat witte peper meer rijping heeft gehad is de smaak een stuk subtieler dan de smaak van zwarte peper. Witte peper heeft een lichte en aardse smaak die goed combineert met andere kruiden. Daarnaast gaat witte peper ook erg goed met verschillende soorten vis, wit vlees en sauzen. Soms wordt er ook gekozen voor witte peper omdat de kleur minder opvalt in gerechten. Denk maar eens aan een gladde bechamelsaus, daar wil je geen zwarte puntjes in zien.
Zwarte peper geeft gerechten pit en heeft een duidelijke, aanwezige smaak. Door de duidelijke smaak hoef je hier vaak maar een beetje van te gebruiken om een gerecht op smaak te brengen, al hangt dat natuurlijk ook van je eigen smaak af. Over het algemeen gaat zwarte peper goed bij rood vlees of in stoofpotjes en soepen. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de Tellicherry uit India (met een zoete, ronde smaak), de Braziliaanse (een harde peper) en Lampong uit Indonesië (met een vleugje citrus in de peper).
Voor alle pepersoorten geldt dat je het eigenlijk een beetje kunt vergelijken met wijn of olijfolie. Afhankelijk van de regio waar de peper groeit zijn er subtiele smaakverschillen. Probeer de volgende keer eens een pepersoort van de toko in plaats van het standaard potje uit de supermarkt, je zult ontdekken dat er veel verschillen zijn. De belangrijkste tip: koop altijd korrel in plaats van gemalen peper. Door de peper zelf te malen komt er veel meer smaak en aroma vrij dan dat het al gemalen in een potje zit.
De run. Meer dan degelijke run. Zeker na de lange duurloop van gisteren. Eigenlijk buiten alle verwachtingen vandaag. Het weer was dan ook prima. Geen regen en ook niet te veel wind. Kortom, een vlotte run.
Details: 4.53/km - 670 c - 174 pasfrequentie - 12,2°.
|