Inhoud blog
  • 8 podcasts : betekenis van elke vers van het onze vader
  • innerlijke vrijheid Jaques Philippe
  • Waarom moeten mensen lijden Herwig Arts Jezuïet
  • beschikbare podcasts HUWELIJK , / THEMA'S UIT HET LEVEN / BIJBEL
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    GOD KENNEN DOOR JEZUS WOORDEN :
    volg onze podcasts OP: https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html
    300 podcasts die steeds vernieuwen!
    15-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief deel 16

    Leven op grote voet is iets anders is dan leven volgens hoge normen

    We beschouwen zovele dingen als iets vanzelfsprekends. Mooie kleren, lekker eten, volle supermarkten, fuiven, drank, drugs. Sommige uitspattingen brengen ons tot een lager niveau. Het doet ons denken aan het verhaal van de verloren zoon.  Voor het eerst zag die zoon het slechte in zichzelf. De dwaze rebellie die hem ertoe had gebracht zijn erfdeel op te eisen en te vertrekken. Hoe had hij zijn vader zoveel verdriet kunnen bezorgen en dat alles om een zak geld. Nu weende hij bitter!

    De jonge man stond op en besloot naar huis terug te gaan. Hij zou de lange weg terug gaan, hopend dat hij binnen mocht komen en weer een plek kon krijgen. Hij was bereid om het minste werk te doen dat hij zich kon voorstellen, als hij maar weer thuis was en bij zijn vader kon zijn. Maar hoe zou hij ontvangen worden? Zou zijn vader hem er niet uit smijten?

    Na een lange reis kwam hij langzamerhand dichter bij de plek waar hij vroeger woonde. Het was al avond en hij keek onzeker rond. Aan het eind van de weg zag hij iemand die op zijn vader leek. Die persoon keek speurend naar de kruising van de weg en de horizon – zijn richting. De man kwam overeind en begon te rennen. Het was het hollen van een oudere man die in jaren niet zo hard had gelopen.

    Het was de jonge man nu duidelijk! Die oudere man was zijn vader die hem meer dan halverwege tegemoet wilde komen. De heimwee van de zoon was niets vergeleken bij het verdriet dat de vader had over de afwezigheid van diens zoon. Vanavond zou er een feest zijn, zoals er nog nooit gefeest was in dat huis. (van Lucas 15:11-32)

     Het verhaal van de verloren zoon is een illustratie van een terugkeer naar de liefde van God nadat iemand er afstand van heeft genomen. De

    jonge man bedacht hij van welke hoogte hij gevallen was.Hij voelde spijt, wou vergiffenis vragen en ging naar huis terug.

    Maar het meest opvallende element in het verhaal is niet de beschrijving van de gevoelens van de zoon, maar het adembenemende van de manier waarop de Vader naar de terugkeer

    uitzag. Hij wacht geduldig op diens terugkeer en groet hem op een manier die tegengesteld is aan wat wij verwacht zouden hebben. Geen bitterheid of verwijt. En er was geen sprake van dat de zoon moest werken voor het terugwinnen van zijn positie als zoon.

    We lezen verder bij Lukas hfdst 15 vers 20 . Zijn vader zag hem in de verte al aankomen. Hij kreeg medelijden en rende op zijn zoon af, viel hem om de hals en kuste hem

    Dat vers ontroert.  Het vertelt alles wat ik moet weten over het karakter van God.

    Komt uw beeld van God overeen met de beschrijving van Lucas 15? Hij kreeg medelijden en rende op zijn zoon af, viel hem om de hals en kuste hem.

    Jezus wil dat wij ontdekken dat God een Vader is, die overloopt  van blijdschap en liefde om zijn kinderen . God wil ons ook omhelzen, ons in zijn armen sluiten, ook al hebben we verkeerde dingen gedaan,

    Kan dit beeld van God de Vader ons helpen om ons naar God te richten of ons terug naar God te richten?

    15-10-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! del 14

    “Wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad” (1 Johannes 4:19).

    De houding van ons hart moet veranderen. God vergeeft ons alles uit het verleden als wij Hem dat vragen en spijt betuigen. Dan komt er een nieuwe inspiratie om Hem te dienen. Met nieuwe blijdschap en toewijding.

    Voor een nieuwe start is het evangelie van Johannes een aanrader.

    Ik lees slechts, 1 of 2 verzen en laat het bezinken, Ik wil begrijpen wat Jezus wil zeggen. Ik wil ook meer bewust zijn van kleine dingen die aan mij gebeuren en dank God voor kleine dingen.

    De bestudering van Gods Woord is echt belangrijk, het wordt dan iets van onszelf. De woorden kunnen dan van de pagina’s afspringen en ons leven weer nieuwe energie geven.

    Frisse nieuwe vreugde bepalen dan onze daden, waarbij we God moeten vragen dat hij ons leidt. Hij zal ons nieuwe energie geven. Door Jezus weten we dat we alleen maar de juiste dingen kunnen doen door de nabijheid en kracht van Gods Geest.

    Het is ook belangrijk is om te vragen dat we iemand mogen ontmoeten die ons helpt in onze zoektocht naar Hem.

    05-10-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! deel 13

    Iemand was eens op weg naar een belangrijk congres. Hij reed op een hoofdweg maar had geen idee waar hij moest zijn. Hij stopte zijn auto bij een bushalte en vroeg daar aan een oudere man hoe ver

    het nog was naar het congrescentrum. De oude man glimlachte en zei: “Het hangt ervan af welke kant u opgaat. In de richting die u nu rijdt is het nog duizenden kilometers. Als u de auto omkeert is het maar een paar honderd meter rijden.”

    Misschien voelt u zich duizenden kilometers van God

    verwijderd, maar Hij als we ons naar Hem keren is Hij zo dichtbij.

    Nooit laat hij Zijn oog van ons af gaan en nooit slaapt hij.  Als we Hem niet langer zien, dan kan het zijn dat we eenvoudigweg de verkeerde kant opgaat. We moeten dan rechtsomkeer maken, naar Hem toe. Maar het vraagt een ommekeer van 180 graden.

     

    Openbaring 2:5.

    We zijn druk bezig met goede dingen. We gaan naar de kerk. We helpen mensen.  Maar hebben wij ook nog vreugde en verbondenheid met Jezus Christus, zodat we blije en vreugdevolle gelovigen kunnen zijn?

     

    In huwelijken waar de warmte verdwenen is zeggen beide echtgenoten heel vaak dat zij toch nog van elkaar houden. Zij proberen het huwelijk in stand te houden en dat is mooi.

    Zij doen moeite om de juiste dingen te doen, maar de vreugde en de intimiteit zijn verdwenen. De dienst aan elkaar brengt hen geen echte vreugde.

    Jezus wil dat wij ons van dat probleem bewust zijn. Hij wil dat wij onze aandacht verschuiven van de soms levenloze dingen die wij nu doen, naar de liefdevolle dingen die wij in het begin deden.

    Jezus wil dat we vreugde beleven, hoe kan hij door ons werken als wij geen vreugdevolle mensen zijn? Bedenk dat leven voor Jezus niet afhangt van de dingen die wij voor Hem doen. Het gaat om de dingen die Hij in en door ons wil doen.

    Bijbelleessuggestie:

    Psalm 32 en 51

    Om over na te denken / gespreksvragen:

    1. Wat heeft u vooral in dit hoofdstuk aangesproken en waarom?

    2. Wat betekent de omschrijving ‘geestelijk ademhalen’ voor u?

    3. Probeer het begrip ‘bekeren’ op verschillende manieren te verwoorden.

    25-09-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! deel 12

    Ik denk dat vele mensen zich afvragen waarom er zo weinig onderlinge liefde is onder gelovigen, vrede zei met u wordt dikwijls gezegd zonder warmte. Wanneer praten wij met mensen na de misviering. Wie zegt er aan de kerk eens tegen vreemden goede dag. Waarom hebben wij zo weinig vreugde en blijheid, vriendelijkheid en hartelijkheid, terwijl de Geest van God in ons woont.

     

    Paulus zegt ons in zijn brief aan de Galaten 5:16,17

    Laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten. [17] Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf, dus u kunt niet doen wat u maar wilt. Tot daar Paulus.

     

    Gods liefdevolle aanwezigheid kan vergeleken  worden met de frisse lucht die wij inademen. We kunnen niet zonder! We moeten er ook op toezien wat er in onze ‘geestelijke longen’ komt. Wij leven in een vervuilde wereld en wij ademen dagelijks heel wat ongezonde zaken in.

    Wij moeten de vuile lucht, onze fouten, uitademen en de goedheid van Gods vergeving en genade inademen.

    Als wij een bewuste houding van ongehoorzaamheid voor de waarheid hebben, dan kan het geestelijk ademhalen ons helpen om de  aanwezigheid van Gods Heilige Geest in ons leven herstellen. Het is een oefening van geloof, die ons in staat stelt om de aanwezigheid van Gods liefde en vergeving voortdurend in ons leven te ervaren.

    Geestelijk ademhalen is het onjuiste uitademen en het zuivere inademen.

     

    Uitademen: is toegeven aan God dat we fouten maakten en hem danken voor de vergeving ervan. Fouten erkennen houdt echter ook een levensverandering in.  

    Inademen: is  ons leven aan Christus geven  en in geloof toelaten dat de Heilige Geest ons leven leidt en kracht geeft

    Johannes zegt [14] Wij kunnen ons vol vertrouwen tot God wenden, in de zekerheid dat hij naar ons luistert als we hem iets vragen dat in overeenstemming is met zijn wil.

     

    Ik ontdekte dat ik door het kennen van het geestelijk ademhalen , beter in staat was sneller terug in vreugde en in verbondenheid met God te leven. Het uitademen, hielp mij om mijn zwakheden en fouten onmiddellijk aan God over te geven, het inademen hielp mij om me bewustzijn te zijn van het ontvangen van Gods geest elk moment opnieuw en opnieuw.

     

    15-09-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! deel 11

    Laatst hoorde ik een echt gebeurt verhaal over een meisje van

    twee jaar. Haar naam is Erika. Op een vrieskoude  avond in februari klom zij uit bed, liep de voordeur uit, de koude nacht in en was de hele nacht buiten. Onbeschermd. Toen haar moeder haar vond, leek het of het kind helemaal bevroren was. De radeloze moeder dacht dat het kind niet meer leefde en bracht het toch direct naar een ziekenhuis. Als door een wonder werd Erika gered. Tot op heden is er niets gebleken van hersenbeschadiging of enig ander nadeel van die vriesnacht buiten. Ze lacht en speelt met andere kinderen en heeft geen herinnering meer van haar nachtelijke ervaring in de schaduw van de dood.

    Als ik aan dat verhaal van Erika denk, moet ik eraan denken dat wijzelf misschien met dezelfde kinderlijke onachtzaamheid zijn weggelopen uit Gods warme, liefhebbende armen en we zijn beetje bij beetje verder en verder verdwaald. En dan ontdekken we dat we in een ijskoude vriesnacht zijn terechtgekomen. Wij horen thuis in de armen van God: in Zijn liefde en warmte. Maar alles wat wij voelen is kou en verwarring.

    Ik denk ook aan wat Johannes schrijft: “Gedenk dan, van welke hoogte gij gevallen zijt_!”

    En dan volgt : “Bekeer u_”. Kom terug! [Breek met het leven dat u nu leidt en doe weer als vroeger

     

    Het bijbelse begrip ‘bekeren’ betekent een totale omkering, zowel innerlijk als uiterlijk. Niet alleen maar een terugkijken naar wat er eens was. Het betekent verandering, een transformatie. Het

    betekent dat je je eigen, onafhankelijke, op jezelf gerichte weg verlaat en Gods wil voor je leven aanvaardt. Je zet een eerste voetstap op de weg terug en loopt daarna de hele weg terug naar God. Als je die weg gaat, dan verlicht Hij je pad. Jezus zegt ons: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft (Johannes 8:12).

    05-09-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! deel 8

    Hebt u enige ervaring van vreugde door geloof in God. Denk even terug aan die herinneringen. Wanneer en  waar werd u voor het eerst in uw hart geraakt ? Wat voelde u? Wat waren de eerste dingen die u deed?

    Hoe was uw spreken, uw manier van doen en laten. Welke gewoonten had u toen? Kon u tot persoonlijk tot God spreken? Hoe was uw gebedsleven? Welke uitspraken van Jezus betekenden veel voor u? Raken deze woorden u nog?

     

    Wat is er nu veranderd?

    Misschien bent u nog trouw aan de kerk. Maar wees er niet verbaasd over als u ontdekt dat de kenmerken van de eerste toewijding langzaam aan vervaagd of verdwenen zijn.

     

    We zijn zo vrij een gedeelte te lezen uit hoofdstuk 4 en 5 van de brief van Paulus aan de Efeziërs, want mensen van vroeger waren even sterk en zwak zoals wij.

    Paulus schrijft aan hen en dus ook aan ons:

    Door Jezus wordt duidelijk [22] dat u uw oude levenswandel moet opgeven en de oude mens, die te gronde gaat aan bedrieglijke begeerten, moet afleggen, [23] dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden [24] en dat u de nieuwe mens moet aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid.

    [30] Maak Gods heilige Geest niet bedroefd, want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing. [31] Laat alle wrok en drift en boosheid varen, alle geschreeuw en gevloek, en alle kwaadaardigheid.
         [32] Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.
    [1] Volg dus het voorbeeld van God, als kinderen die hij liefheeft, [2] en ga de weg van de liefde, zoals Christus, die ons heeft liefgehad en zich voor ons gegeven heeft als offer, als een geurige gave voor God. [3] Laat er bij u geen sprake zijn van ontucht of zedeloosheid, of van hebzucht – deze dingen horen niet bij heiligen. [4] Ook dubbelzinnige, oppervlakkige en platvloerse taal is ongepast – spreek liever woorden van dank. [5] Want u moet goed weten dat iemand die in ontucht leeft, zedeloos of hebzuchtig is  geen deel kan hebben aan het koninkrijk van Christus en van God. [6] Laat u door niemand met loze woorden misleiden, want wie God ongehoorzaam is, wordt getroffen door zijn toorn.

     8]  eens was u duisternis maar nu bent u licht, door uw bestaan in de Heer. Ga de weg van de kinderen van het licht. [9] Het licht brengt goedheid voort en gerechtigheid en waarheid. [10] Onderzoek wat de wil van de Heer is. [11] Neem geen deel aan de vruchteloze praktijken van de duisternis maar ontmasker die juist, [12] want wat daar in het verborgene gebeurt, is te schandelijk voor woorden. [13] Maar alles wat door het licht ontmaskerd wordt, wordt openbaar, en alles wat openbaar wordt, is zelf licht. Daarom staat er:14 ‘Ontwaak uit uw slaap, sta op uit de dood en Christus zal over u stralen
         [15] Let dus goed op welke weg u bewandelt, gedraag u niet als dwazen maar als verstandige mensen. [16] Gebruik uw dagen goed, want we leven in een slechte tijd. [17] Wees niet onverstandig, maar probeer te begrijpen wat de Heer wil. [18] Bedrink u niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat de Geest u vervullen [19]. Zing en jubel met heel uw hart voor de Heer [20] en dank God, die uw Vader is, altijd voor alles in de naam van onze Heer Jezus Christus. Tot daar Paulus

    28-08-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief deel 15

    Een van de belangrijkste lessen is door geloof, liefhebben.

    Als gelovigen hebben wij de opdracht gekregen God lief te hebben met heel ons hart, onze ziel, onze kracht en ons verstand en om onze naaste

    als onszelf lief te hebben (Lucas 10:27). Wij hebben de opdracht medegelovigen lief te hebben (Johannes 13:34,35) en zelfs onze vijanden (Mattheüs 5:44).

    Omdat het Gods opdracht is weten wij dat het Zijn wil is. Dus dan mogen wij in geloof Hem erom vragen ons te helpen anderen lief te hebben en wel op basis van Zijn belofte in 1 Johannes 5:14,15: [14] Wij kunnen ons vol vertrouwen tot God wenden, in de zekerheid dat hij naar ons luistert als we hem iets vragen dat in overeenstemming is met zijn wil. [15] En omdat we weten dat hij naar ons luistert, wat we hem ook vragen, weten we ook dat we alles al hebben gekregen wat we hem gevraagd hebben. Tot daar Johannes

     

    Wij mogen, het is een gunst, wij mogen anderen liefhebben op dezelfde manier als wij God liefhebben. Wij mogen Gods opdracht gehoorzamen om Hem en de naaste lief te hebben. En wij mogen in zijn belofte rotsvast geloven. Wetende dat als wij Hem iets vragen naar Zijn wil, dat Hij dan hoort en antwoordt. We moeten alleen zeer aandachtig zijn.

     

    Laat ons vandaag eens nadenken over de kwaliteit van onze  verbondenheid met God. Misschien moeten we beslissen dingen radicaal te veranderen. Die kracht wensen wij u toe. Soms is het niet goed alleen te blijven en hebben we goede mensen nodig die daarbij kunnen helpen. Weet dat God ons nooit alleen laat wanneer we hem proberen te vinden of wanneer we proberen Hem terug te vinden

    Bijbelleessuggestie: Romeinen 12:9-21

    Om over na te denken / gespreksvragen:

    1. Liefhebben door geloof: wat is uw ervaring?

    2. Dat God wil voorzien in liefde blijkt ook uit Romeinen 5:5. Wat zegt dit gedeelte?

    3. Waarom is het vaak moeilijk om te bidden voor mensen waarmee wij een

    probleem hebben?

    20-08-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! deel 7

    Als wij ons geestelijk droog en leeg voelen en wij de stem van God een langere periode niet meer hebben gehoord, dan kunnen we beslissen  om terug te gaan naar goede herinneringen. Herinneringen van Gods goedheid zijn belangrijk en onvervangbaar. In Zijn Woord roept God Zijn volk zich vast te klemmen aan hun geschiedenis en er kracht uit te putten. Johannes schrijft in de Openbaring 2:5 zegt [5] Bedenk van welke hoogte u gevallen bent. Breek met het leven dat u nu leidt en doe weer als vroeger. Anders kom ik naar u toe en neem ik, als u geen berouw toont, uw lampenstandaard van zijn plaats.

    Als wij eraan denken hoe onze eerste liefde was, dan botsen wij soms op een groot verschil tussen toen en nu, het raakt onze emoties, ons hart en kan ons doen beslissen tot inkeer te komen.

    Als we ernaar verlangen om niets te doen wat God verdriet doet, als we verlangen naar Gods liefde en vergeving dan kunnen we er zeker van zijn dat Hij ons met open armen ontvangt om Hem zo te mogen kennen op een liefdevolle en persoonlijke manier.

     

    In een huwelijk kan het goed aanvoelen terug te denken aan de eerste vonken van liefde, de zottigheden, de verdraagzaamheid, het ontdekken hoe verschillend wij de dingen zagen en beleefden en ons lachen daarover.

    We moeten proberen iets van die eerste vonken te herbeleven en het is verbazingwekkend hoe het onze liefde verfrist.

    Zo beslisten wij onlangs nog eens pitjesbak te spelen. We hadden het jaren niet meer gespeeld en hebben echt nog eens hartelijk kunnen lachen. Wij hadden er echt veel plezier in. Dat soort ervaringen hebben we te weinig. Onze relatie mag geen sleur worden. In de relatie met elkaar is er nood aan vernieuwing en verfrissing.

    Maar dat is ook nodig in onze relatie met God.

    Sleur…naar de kerk gaan zonder enige vreugde…, enkel bidden bij grote moeilijkheden… . God niet danken, want geloof in eigen werken en in het toeval is groter. … ik kan beter mezelf loven en prijzen.

    Beseffen we van welke hoogte wij gevallen zijn’?

     

    12-08-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Er is geen grotere kracht die de mens ter beschikking staat dan de liefde

    We willen een derde maal stilstaan bij de kwaliteit van onze liefde en ons geloven.  

    Paulus verklaart in zijn brief aan de Corinthiërs 1 kor 13 hoe God ‘liefde’ intens belangrijk vindt.

    [4] De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. [5] Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, [6] ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. [7] Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.
    Gods oneindige liefde iselk ogenblik van de dag beschikbaar. Hoe zou onze eerste liefde voor Hem kunnen afbrokkelen terwijl Zijn liefde zo volmaakt en trouw is? Maar er is een reëel gevaar voor elke christen.

    Door allerlei oorzaken en zonder opzet doven de vlammen van ons geloven soms uit totdat wij alleen maar een beetje gloeiende kool zijn of zelfs wat rook en as.

     

    Waarom verliezen wij onze passie voor God.

     Een priester kiest voor het priesterschap, een jonge vrouw kiest voor het kloosterleven, een student kiest met enthousiasme voor de faculteit theologie. Allen zijn ze geraakt door God en men antwoordt met passie. De eerste ontmoeting met God kan ons in de wolken brengen. Een dergelijke eerste periode kan erg bijzonder zijn. Ik geloof dat de liefde voor God in veel opzichten vergeleken kan worden met de dynamiek aanwezig in een jong huwelijk.

    Er is intense blijdschap met de wijding tot  priester of zuster, de theologie student droomt van een zinvolle job, het lezen van de bijbel is intens boeiend. Je leeft in verbondenheid met God.

    Maar door de jaren heen kan het allemaal routine worden. De aanvankelijke vreugde verdwijnt beetje bij beetje, tot het moment dat wij ontdekken dat wij onze eerste liefde volledig hebben verloren. En dat gebeurt in ons huwelijk, in onze keuze van het priesterschap of kloosterleven en dat gebeurt in ons geloven.

    06-08-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! deel 6

    Als er sprake is van moeilijk relaties binnen onze familie, op het werk en in vriendschappen, dan is het allereerst van belang om na te gaan hoe het staat met onze relatie met God.

    Toen Jezus met Zijn discipelen sprak tijdens die hele bijzondere, ontmoeting in de opperzaal, zei hij : [4] Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. [5] Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. [6] Wie niet in mij blijft wordt weggegooid als een wijnrank en verdort; hij wordt met andere ranken verzameld, in het vuur gegooid en verbrand. Tot daar de tekst van Johannes 15:4.

    Dit is de diepste betekenis van het onderhouden van de eerste liefde. Als wij in Hem blijven met alles wat in ons is, dan zijn we net zo verbonden met Hem als de wijnstok en de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.

    Als wij in Hem blijven, dan worden wij geestelijk steeds gezonder en dragen wij vrucht.

     

    Bijbelleessuggestie:

    Matteüs 22:37-40

    Om over na te denken / gespreksvragen:

    1. Wat, of wie moet onze eerste liefde zijn?

    2. Waarom is de eerste liefde belangrijk?

     

    31-07-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief deel 4

    Laten wij eens nadenken over een groep christenen die in de eerste eeuw leefden die ook die ervaring hadden. Zij waren op een overrompelende manier ‘gepassioneerd voor God’ geworden

    en dat maakte een grote indruk op hun omgeving, een goddeloze stad. Maar later raakten zij toch die eerste liefde kwijt.

     

    In het begin van het boek Openbaring treffen wij een opmerkelijke passage aan waarin God zich rechtstreeks richt tot zeven prominente kerken van de eerste eeuw. Het boek Openbaring van Johannes is een geschrift waarin God via visioenen aan mensen zijn geheimen onthuld.

    Iedereen ontvangt een bemoedigend woord voor wat zij goed hebben gedaan. Maar dan komt waar het op aan komt, verandering voor dingen die niet goed zijn. De eerste gemeente is gevestigd in de stad Efeze, nu gelegen in Turkije. Als we lezen krijgen we de indruk dat er in die tijd in Efeze heel wat Marta’s waren – bezige, dienstbare mensen die voortdurend in de weer waren, maar hun hart kwijt waren.

    We lezen u even voor uit Openbaring 2:2-5) [2] Ik weet wat u doet, hoe u zich inzet en standhoudt, en dat u boosdoeners niet verdraagt. Zo hebt u mensen die beweren dat ze apostelen zijn, op de proef gesteld en als leugenaars ontmaskerd. [3] U bent standvastig en hebt veel verdragen omwille van mijn naam, zonder te verslappen. [4] Maar dit heb ik tegen u: u hebt de liefde van weleer opgegeven. [5] Bedenk van welke hoogte u gevallen bent. Breek met het leven dat u nu leidt en doe weer als vroeger. Anders kom ik naar u toe en neem ik, als u geen berouw toont, uw lampenstandaard van zijn plaats. Tot daar de tekst.

     

    Deze woorden zijn heel belangrijk voor ieder van ons. Voor iedereen die God kent en liefheeft. De Heer zegt dat wij Hem heel goed gediend

    hebben en dat wij zelfs voor Zijn Naam hebben geleden. Hij maakt duidelijk dat het hele goede eigenschappen zijn. Maar ook dat er iets is wat Hem bijzonder dwars zit. Het gebrek aan toegewijde liefde voor Hem en voor elkaar. Hij zegt dat onze liefde niet meer is wat het geweest is.

    Maar…. het kan weer worden zoals het was!

    Kom terug – dat is de boodschap. Wij ‘verliezen’ onze liefde niet, We

    verwaarlozen het.  Als wij zeggen dat wij iets verloren hebben, dan lijkt het alsof het een ongelukkige samenloop van omstandigheden is. Niemand kan er iets aan doen – net zoals het gaat met een sleutelbos die je verliest. Maar God houdt ons verantwoordelijk om de liefde, die Hij over ons uitstort, te onderhouden. Het is onze verantwoordelijkheid het vast te houden en nooit los te laten. God nodigt ons uit om terug te komen. [5] Bedenk van welke hoogte u gevallen bent. Breek met het leven dat u nu leidt en doe weer als vroeger zegt Jezus ons.

    23-07-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.god heeft ons als eerste lief deel 3 deel

    Vele priesters en leken kennen de verleiding erg druk te zijn met de parochie of het gezin en het werk.

    Positieve en negatieve zaken kunnen ons dan zó in beslag nemen, we worden dan zoals Martha.

    Jezus wou absoluut niet zeggen dat wij onze dagelijkse verantwoordelijkheden moeten veronachtzamen. Maar het mag ons niet afbrengen van het allerbelangrijkste.

    [33] Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden zegt Jezus ons. (Matteüs 6:33).

    Jezus benadrukte dit heel vaak. Bijvoorbeeld in het verhaal van de zaaier en het zaad in Matteüs 13. De zaaier zaaide en het zaad viel op verschillende plaatsen. Een deel van het zaad viel zelfs tussen de dorens. Nadat Hij Zijn verhaal verteld had, legde Jezus uit dat dorens een illustratie zijn van de mensen die het goede nieuws wel horen en het aanvaarden, maar dat alles toch wel heel gauw laten overwoekeren door de zorgen van alle dag en de aantrekkingskracht van de rijkdom. Er volgt dan ook geen vrucht (Matteüs 13:22).

    We rennen alle kanten op. We jagen succes na, bekendheid, waardering van anderen en ga zo maar door. Daardoor vergeten we het enige dat echt belangrijk is.

    Overwoekering door zorgen en verlangen naar geld kunnen we vermijden. Wij kunnen aan de voeten van de Meester gaan zitten en zorgvuldig naar Hem luisteren. Dan houdt onze liefde voor Hem ons vast.

    Mijn droom is de handen van Marta te hebben en het hart van Maria. Hard werken en tegelijkertijd  liederen neuriën van dankbaarheid en lofprijzing aan God.

    Maar hoe zit het met mij en u in de realiteit? Wat gebeurt er als wij het te druk krijgen met de rompslomp van het leven en onze passie onderweg kwijtraken?

    14-07-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.god heeft ons alls lief

    Er is geen grotere kracht die de mens ter beschikking staat dan de liefde

    We willen een tweede maal stilstaan bij de kwaliteit van onze liefde en ons geloven.

    Paulus verklaart in zijn brief aan de Corinthiërs 1 kor 13 hoe God ‘liefde’ intens belangrijk vindt.

     [4] De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. [5] Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, [6] ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. [7] Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.
    Gods oneindige liefde iselk ogenblik van de dag beschikbaar. Hoe zou onze eerste liefde voor Hem kunnen afbrokkelen terwijl Zijn liefde zo volmaakt en trouw is? Maar er is een reëel gevaar voor elke christen.

    Door allerlei oorzaken en zonder opzet doven de vlammen van ons geloven soms uit totdat wij alleen maar een beetje gloeiende kool zijn of zelfs wat rook en as.

     

    Waarom verliezen wij onze passie voor God.

    Een van de redenen is misschien dat het zoveel gemakkelijker is om een Marta te zijn dan een Maria. Het verhaal van de twee zussen (Lucas 10:38-42) heeft mij altijd gefascineerd.

    Op een dag kwam Jezus op bezoek. Hij kwam met een heel gevolg: discipelen en allerlei vrienden. Met haar hele huis vol gasten, viel Marta in de rol van gastvrouw, kokend en schoonmakend. Dit was de manier hoe een vrouw in die tijd haar toewijding toonde en niemand nam het haar kwalijk. Het was niet Marta maar zus Maria, wier gedrag vragen opriep. Maria zat aan de voeten van Jezus, waar een toegenegen discipel traditiegetrouw een plek zou hebben gevonden.

    Marta, druk bezig met de maaltijd, deed iets heel normaals. Zij ging naar Jezus toe en zei: “Heer, lijkt het u niet vreemd dat mijn zus aan uw voeten zit terwijl ik al het werk kan doen? Kunt u haar niet zeggen dat ze mij moet komen helpen?”

    Jezus reageerde toen op een manier die ons wel iets moet zeggen: “Maar beste Marta, waarom ben je daar zo boos over? Er is maar één zaak waar je je mee bezig moet houden. Maria heeft het ontdekt (het goede deel uitgekozen) en ik wil het niet van haar afnemen.”

    Tot daar het verhaal van Martha en Maria

    03-07-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief deel 2

    In Johannes eerste brief hfdst 4 vers 10 lezen we: [10] Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden.

    Ik lees het u nog eens voor omdat het zo intens belangrijk is: [10] Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons eerst heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden.

     

    Deze informatie is voor mij de start geweest van mijn geloven. Dat God mij als eerste liefde gaf heeft mij overrompeld. Het was wel het laatste wat ik verwachtte. Ik moest zelf dus niet als eerste stappen zetten om zijn liefde te verdienen.

    Ik zocht de stoffige bijbel op uit onze kast en ben ging af en toe lezen.  

    Hoewel ik uit een gelovig gezin kwam en ik regelmatig naar de kerk was blijven gaan en de nodige preken had gehoord, leken de woorden van de evangeliën totaal nieuw voor mij. Het was alsof ik ze nog nooit had gehoord. Die woorden raakte mij en namen beslag van mijn denken. Ik bleef  lezen en werd me ervan bewust dat Jezus de meest opmerkelijke en bijzondere persoon was die ooit op deze aarde had rond gelopen.

     

    God is liefde! . Geen andere woorden kunnen zo eenvoudig

    zijn en tegelijkertijd zo indringend en krachtig: God is liefde!

     

    De diepte van die uitspraak kunnen wij niet ten volle begrijpen als wij geen goed beeld hebben van het Gods volmaakte, oneindige, onvoorwaardelijke liefde voor ons mensen, mensen, zoals u en ik met fouten en zwakheden, groot en klein.

     

    Johannes zegt dat het niet een kwestie is van een proberen van u of mij om God lief te hebben. Het is allemaal met Hem begonnen. Het kan ook niet anders, omdat wij niet in staat zijn lief te hebben zoals het zou moeten. Omdat Hij ons eerst heeft liefgehad, omdat Hij het initiatief nam, daarom kunnen wij Hem of een naaste liefhebben: Hij

    heeft ons eerst liefgehad (1 Johannes 4:19). Hij had de mens lief vanaf de schepping. Gedreven door een liefde en een mededogen die wij niet kunnen begrijpen, kwam Hij zelf op aarde om ons door lijden en sterven eens voor altijd te redden.

     

     ‘‘God is liefde”, “en wie in de liefde blijft, blijft in God en God blijft in hem.”

     

    Laat ons vandaag eens nadenken over de kwaliteit van onze  verbondenheid met God. Misschien moeten we iets in ons leven radicaal te veranderen. Het vraagt kracht om te beslissen dingen te veranderen. Die kracht wensen zij u toe. Ga zo nodig naar goede mensen die daarbij kunnen helpen,  weet dat God ons nooit alleen laat wanneer we Hem proberen te vinden of wanneer we proberen Hem ‘terug’ te vinden.

     

    25-06-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief! deel 10

    Er is geen grotere kracht die de mens ter beschikking staat dan de liefde

    We willen een vierde maal stilstaan bij de kwaliteit van onze liefde en ons geloven.

    Paulus verklaart in zijn brief aan de Corinthiërs 1 kor 13 hoe God ‘liefde’ intens belangrijk vindt.

     [4] De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. [5] Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, [6] ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. [7] Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.
    Gods oneindige liefde iselk ogenblik van de dag beschikbaar. Hoe zou onze eerste liefde voor Hem kunnen afbrokkelen terwijl Zijn liefde zo volmaakt en trouw is? Maar er is een reëel gevaar voor elke christen.

    Door allerlei oorzaken en zonder opzet doven de vlammen van ons geloven soms uit totdat wij alleen maar een beetje gloeiende kool zijn of zelfs wat rook en as.

     

    Waarom verliezen wij onze passie voor God?

    17-06-2017 om 09:30 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief deel 9

    Ik houd evenmin als u van een bezoek aan de tandarts. Maar ik heb er iets belangrijks van geleerd. De tandarts heeft mij uitgelegd dat bij kiespijn zenuwweefsel uit het wortelkanaal verwijderd moet worden. Dat geeft dan een heerlijk opgelucht gevoel.

    Maar mijn tandarts is er niet zo gelukkig mee om dat te doen. Hij weet dat de tand nu verdroogt en niet meer gevoed wordt door gezond bloed. Na verloop van tijd wordt de tand bros en kan afbreken. Er wordt dan ook vaak een kroon op de tand gezet. Een levende tand reageert en laat ons weten dat er iets aan de hand is. Een dode tand verdroogt en geeft geen signalen.

    Als we pijn voelen om een gemis aan kwaliteit in ons leven is dat een teken dat er nog gezond leven is.

    God is dichtbij. – het ongemak is dat Hij door de pijn laat merken dat onze relatie met Hem en met mensen rondom ons, bijzondere aandacht vraagt. Misschien voelen we ons geestelijk droog. Maar het is niet de droogte van de dood. Het is een signaal van verlangen naar leven. We ervaren pijn, maar de Schepper, God en onze Verlosser delen in onze pijn. Hij weent samen met ons en  verlangt ernaar dat  dichterbij te komen.  Zijn liefde is het meest bijzondere in het hele universum. Hij trekt ons terug naar onze eerste liefde voor Hem of naar nieuwe liefde voor Hem.

    Soms is het noodzakelijk dat wij door een periode van moeite gaan om de bestemming van de vreugde te bereiken. Het in herinnering terugkijken kan ons tot spijt brengen en tot erkennen van schuld.  Dat opent de deur voor vernieuwing.

     

    We moeten opnieuw met God praten. Zelfs al voelen we zijn  aanwezigheid niet. Praten net zoals met een vriend of familielid. God is dichter bij ons dan we kunnen bedenken.

    Soms is een stille plek nodig, soms een gesprek luidop.

    Soms zijn er tranen, spijt om de verloren tijd.

     

    Laat ons vandaag eens nadenken over de kwaliteit van onze  verbondenheid met God. Misschien moeten we beslissen dingen radicaal te veranderen. Die kracht wensen wij u toe. Soms is het niet goed alleen te blijven en hebben we goede mensen nodig die daarbij kunnen helpen. Weet dat God ons nooit alleen laat wanneer we hem proberen te vinden of wanneer we proberen Hem terug te vinden

    Bijbelleessuggestie:

    Deuteronomium 5:7

    Matteüs 10:37

    1 Johannes 4:19

    Om over na te denken / gespreksvragen:

    1. Geef voorbeelden van zaken die op zichzelf geen zonde zijn, maar die ons van

    onze eerste liefde kunnen afhouden.

    2. Waarom moet God onze eerste liefde zijn?

    3. Hoe kunnen wij de overwinning behalen over de zaken die ons van onze eerste

    liefde afhouden?

    Bekeer u Openbaring 2:5.

    17-06-2017 om 09:29 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief deel 5

    Als ons hart verkild is geraakt, moeten we teruggrijpen op ons denken. We kunnen misschien niets meer voelen, maar we kunnen nog wel (terug)denken. Conclusie is dat ons denkcentrum de beste plek is om de nog nagloeiende kooltjes weer aan te wakkeren zodat ons hart weer verwarmd wordt.

    Onze herinneringen maken ons wakker. Het is niet meer zoals het was. Dat terugdenken, kan ons verdrietig maken over onszelf. Daardoor kan er berouw ontstaan, spijt over de verloren tijden vragen om vergeving. Wij willen ons weer omkeren. Terug naar waar wij waren.

    Zijn we  innerlijk bereid om het brandpunt van onze aandacht weer op God te richten, dan kunnen we weer de dingen doen die wij vroeger deden. Spijt doet ons veranderen als we dat willen, we krijgen daarvoor de kracht van Gods heilige geest.

    Het plan van God is een volmaakt plan. Het maakt gebruik van ons denken, ons hart, onze ziel en onze kracht – ons hele zelf – om ons weer terug te brengen in het centrum van Zijn aanwezigheid. Hij wil ons helemaal hebben, zodat wij Hem ook helemaal kunnen ervaren. Het is niet zomaar dat Jezus gezegd dat wij God moeten liefhebben met heel ons hart, met heel onze ziel, met heel ons denken en met al onze kracht moeten liefhebben ( Marcus 12:30).

     

    Jezus leerde ons ook dat het tweede gebod als vanzelf vanuit het eerste gebod volgt: ‘de naaste liefhebben als jezelf’ (vers 31). Het is opmerkelijk dat Jezus tegen de Efeziërs zei, dat zij, zowel Hem als elkaar niet meer zo liefhadden, [4] Maar dit heb ik tegen u: u hebt de liefde van weleer opgegeven, lezen we. (Openbaring 2:4)

    Liefde voor andere mensen is een vanzelfsprekend gevolg van de liefde voor God. Het is totaal onmogelijkheid God lief te hebben met heel ons denken, ons hart, onze ziel en onze kracht, zonder dat het zijn invloed heeft op ons contact met andere mensen, te beginnen met de mensen die ons het meest nabij zijn: ouders, grootouders, kinderen, broers en zussen. Maar het werkt in twee richtingen: wanneer je de vreugde in de Heer kwijt raakt, raak je ook de vreugde kwijt ten aanzien van andere mensen.

    Waar staan we vandaag, zijn we ook onze eerste liefde kwijt? Is mijn relatie met de mensen die voor mij van belang zijn gekenmerkt door liefde?

     

    17-06-2017 om 09:24 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God heeft ons als eerste lief!

    Paulus schrijft aan de Galaten en aan ons: (Galaten 5:16-17).

    [16] Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten. [17] Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt. Tot daar Paulus.

     

    Niemand is volmaakt, behalve Jezus. Elke dag hebben we weer  neigingen die tegen Gods bedoeling ingaan. Ons hart gaat heel gemakkelijk op een dwaaltocht. Wij kennen dat allemaal wel. Er is dagelijkse waakzaamheid nodig om ervoor te zorgen dat ons geestelijk leven niet afdwaalt van onze liefde tot God.

    Gods liefde geeft zoveel kracht en is zo verfrissend wanneer we niet gescheiden zijn van de volmaakte liefde van God die ons draagt en steunt.

     

    Jezus gaf ons de opdracht God lief te hebben met heel ons hart, onze ziel, ons denken en onze kracht. Ik geloof niet dat er iets anders in dit leven is dat voor u en mij van zo’n doorslaggevend belang is. Maar met heel ons hart, denken en doen is intens moeilijk, zeker wanneer  we ons lang hebben verscholen of in rebellie hebben geleefd. Maar God vergeeft en zijn hart van liefde blijft altijd voor ons openstaan.

     

    Wanneer de bron van ons geloven en toewijding opgedroogd is  door alle drukte van het leven, moeten we proberen onze eerste liefde terug te vinden.

    17-06-2017 om 09:15 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.handelingen deel 10

    Handelingen 16:11 begint met de woorden: ‘wij’  varen weg van Troas. Deze ‘wij’ zijn Paulus, Silas, Timoteüs, én Lucas die zich in Troas bij het gezelschap had gevoegd (16:10).

    In Handelingen 16:13 schrijft Lucas: “En wij verbleven enige dagen in die stad.” Die stad is Filippi 387 km verwijdert van Troye

     Gewoontegetrouw ging Paulus eerst op zoek naar een synagoge, omdat hij zich eerst tot de Jood richtte en daarna tot de Griek. Na enig speurwerk kwamen ze er al snel achter dat zich in Filippi geen synagoge bevond. Van een grote Joodse gemeenschap was dan ook geen sprake. Als ze al een Joodse bijeenkomst wilden tegenkomen, moesten ze het buiten de stad zoeken. Op de sabbatdag gingen zij de poort uit naar de rivier (de Gangites), waar zij dachten dat een gebedsplaats zou zijn (16:13). En inderdaad, ze troffen een aantal vrouwen aan die daar waren samengekomen om te bidden. Lucas zegt dat zij gingen zitten en tot de vrouwen spraken die waren samengekomen. Het was onder de Joden gebruikelijk dat er door de rabbi’s (mannen) ‘zittend’ onderwijs werd gegeven (vgl. Matt. 5:1-2; Luc. 4:20).

    Op één vrouw wordt op bijzondere wijze de schijnwerper gericht: Lydia, een heidense zakenvrouw, die in Filippi woonde en die tot het jodendom was bekeerd en in de God van Israël geloofde.  De Heer opende haar hart, zodat zij aandacht  gaf aan de woorden van Paulus die net toegekomen was in Fillippi, in Griekenland

    Het was dus niet een man (16:9), maar een vrouw die als eerste in Europa tot geloof kwam en zich liet dopen.

     De predikers hadden misschien verwacht nu een Macedonische man te ontmoeten om hem het evangelie te verkondigen. Maar nee, het was een vrouw.

    Maar waarom liet God Paulus in een droom dan een man zien en geen vrouw? Hij wist toch dat niet een man, maar een vrouw het eerst tot geloof zou komen? Ja, dit wist God! De man die tot geloof komt, vinden we in de volgende perikoop (Hand. 16:16-34). Waarom dan tóch een man en geen vrouw? Heeft God ons hiermee iets te zeggen of niet? Nadenken over dit soort vragen maakt de Bijbel juist zo boeiend. Laten we nog eens op een rijtje zetten wat er met Lydia gebeurde, toen Paulus sprak: 1. Zij hoorde toe. 2. De Heer opende haar hart. 3. Zodat zij acht gaf op wat door Paulus werd gesproken. 4. Zij met haar huis lieten zich dopen. 5. Zij opende haar huis voor Paulus en zijn metgezellen.

    Paulus zegt dat het geloof uit de woorden komt die we kunnen beluisteren en het spreken of preken komt  door het woord van Christus (Rom. 10:17).

     Maar als er geen spreker  is die het evangelie verkondigt, kan men ook niet geloven in Hem die men moet aanroepen. Hoe zullen ze geloven in Hem van Wie zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt lezen we in paulus brief aan de Rom. 10:13-14

     Hier wordt nog eens duidelijk hoe belangrijk het is om te spreken over ons geloven en de betekenis ervan in ons leven.

    Zo wil ik getuigen van mijn bezoek aan een jongen van 33 die niet meer uit zijn bed kan komen, doodvermoeid in een donkere kamer ligt , Ik bezoek hem nu 7 jaar en regelmatig zei ik iets kort over mijn geloof in jezus, mijn geloof in het eeuwig leven. En regelmatig zegt hij , ik geloof niet, maar toch stelde hij vragen. Hij begon onlangs met de bijbel te lezen, gewoon uit de overtuiging dat er nonsens in staan. Tijdens mijn laatste bezoek zei hij dat er ongelooflijk vele zaken in staan die wetenschappelijke gronden hebben en dat vond hij bijzonder interessant. Ik bid dan tot God in stilte dat Hij mij de juiste woorden geeft, om gewoon zinvol te antwoorden

    Als wij de mensen niet vertellen Wie  Jezus is en wat Hij voor ons heeft gedaan, kunnen ze ook niet geloven in Hem. Laten we ons daarom niet schamen voor de woorden van Jezus.

    20-03-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.handelingen deel 4

    Hoofdstuk-6-

    Omdat de gemeenschap van christenen zich snel uitbreidde in Jerusalem moest men  een keuze maken voor 7 oudsten.

    De oudsten waren dezelfden als ‘de opzieners en ook  de herders

    Het feit dat men in de geschriften de termen “opziener” “oudste” en herder voor dezelfde personen kan gebruiken, laat zien, dat ze niet verschillende niveaus van een hiërarchie beschrijven. Ze beschrijven simpelweg verschillende aspecten van dezelfde taak. in de tijd van de apostelen werd de gemeenschap van de eerste christenen geleidt door meerdere oudsten.  Alhoewel deze beslissing niet door God was gegeven, werd ze wel door Hem bevestigd, want de oudsten werden geselecteerd op geloof en hen werd de H.Geest toevertrouwd door gebed en handoplegging van de Apostelen

    Gebed was de voornaamste activiteit, zowel in goede als in slechte tijden van vervolging, dit gebruikte God als het ware voedsel voor een snelle groei van gelovigen. Stephanus werd gekozen als 1 van de oudsten.

     In Handelingen 6:8 staat dat Stefanus vol van genade en kracht was en grote tekenen deed onder het volk. Hij was een krachtige spreker die geleid door de Heilige Geest met de wijsheid van God sprak (Hand. 6:10). Hij verdedigde zijn geloof vrijmoedig voor de religieuze leiders van de Joden  Stephanus zegt dat Israël voortdurend God wantrouwde, ondanks Gods vertrouwen. Het werd een lange maar gepassioneerde redevoering(verzen1-51), waarbij de woorden verraders en moordenaars van Jezus Christus niet gespaard bleven

    De Raad werd woedend, ze stopten zelfs hun oren dicht, maar Stephanus ging maar door, vers56= Ik zie de hemel open gaan en de Mensenzoon staan aan Gods rechterhand  Hoofdstuk 7

    Sommigen begonnen te redetwisten met hem, maar konden niet op tegen de wijsheid en de geest, waarmee hij sprak(vers10) Daarom werd hij gearresteerd door de tegenstanders. Uitzinnig van woede sleepten ze hem buiten om hem te stenigen. vers58)

    Als martelaar van het christelijke geloof  bad Stephanus, zoals Jezus, voor diegenen die hem ter dood brachten (Hand. 7:60). Zijn getuigenis maakte waarschijnlijk een belangrijke indruk op Saulus (Hand. 7:58), die later de apostel Paulus werd (Hand. 13:9)[i].en  de hele toenmalige  wereld rond ging als de grootste missionaris.

    Zo werd Stephanus de eerste martelaar en werd het ook duidelijk dat de verkondiging van Gods Zoon niet gestopt was met de Ten hemelopening van Jezus. Op deze manier zou God de duivelse steniging, gebruiken om de verspreiding van de blijde boodschap te stimuleren

     

    30-01-2017 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/12-10/12 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 14/11-20/11 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 18/11-24/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 16/04-22/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 05/12-11/12 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 29/03-04/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!