aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
31-08-2009
KOKENETEN: Tournedos, tapéno en Co
In de zomer volstaan eenvoudige gerechten, met bij voorkeur koude ingrediënten,
om de hitte te kunnen weerstaan. Liefst dan nog met een minimum aan producten,
zodat men niet te veel tijd in de keuken moet doorbrengen.
Ik kies voor een tournedos met tapenade en groene boontjes.
Een doodgewone tournedos moet het maar doen, want de best gekende variant,
de tournedos Rossini valt nogal zwaar op de maag.
Voor wie niet weet wat de “Rossini” is, ziehier wat uitleg (ik wist het ook niet).
Tournedos Rossini is een recept voor haasbiefstuk op een in jus gedrenkte
croûton , geserveerd met in boter gebakken ganzenlever en enkele plakken
geschaafde truffel , besprenkeld met madeira .
Het gerecht is genoemd naar de componist Gioacchino Rossini ,
die het recept aan de Franse topkok Auguste Escoffier
van restaurant Café Anglais doorgegeven zou hebben.
Het verhaal gaat dat het gerecht heimelijk aan Rossini werd opgediend,
om het niet aan de andere gasten te hoeven tonen.
Dit vanwege de nogal ongebruikelijke bereiding. De naam tournedos zou
hierop gebaseerd zijn, waarbij tourner le dos Frans is voor de rug toekeren .
Terug naar de gewone tournedos. Hij is deels mislukt.
Greta dacht dat het vlees van geen goede kwaliteit was, maar intussen
heb ik de waarheid ontdekt, dank zij het Tv-programma SOS Piet.
Gelukkig mag ik me als beginnende kok al eens een foutje permitteren.
De fout was, dat ik de dikke stukken vlees uit de koelkast heb genomen,
en dadelijk gebakken.
FOUT, GROTE FOUT!
De buitenkant was duidelijk te hard gebakken. Volgens Piet moet de haasbiefstuk
op kamertemperatuur zijn als hij wordt gebakken.
Dan kan de warmte langzaam in het vlees trekken, en is het resultaat beter.
Wie het wil proberen, ziehier het recept, maar gebruik geen te koud vlees.
Vandaag maken dus “Tournedos met tapenade en groene boontjes” .
ingrediënten voor 2
bereiding
2 tournedos of chateaubriand
verwijder de uiteinden van de boontjes
olijfolie
laat ze 5’ koken in gezouten water
250g groene boontjes
spoel ze onmiddellijk onder koud water (voor de kleur)
2 jonge uitjes
hak de uitjes fijn en fruit ze in wat olijfolie (vuur op 4-5)
2 kleine tot middelgrote tomaten
voeg er de boontjes aan toe en laat 5’ op het vuur staan
pezo
breng op smaak met een beetje peper
tapenade naar keuze uit de handel
pel intussen de tomaten en snij ze in blokjes
Ik nam tapenade van rode pepers
kruid het vlees met pezo en bak het in een bakpan
schik de boontjes met de tomaten op de borden
leg de tournedos op de groenten
doe een eetlepel tapenade op de tournedos
dien bij dit gerecht gebakken aardappeltjes op
Ik heb over de tournedos een (rode) klaar bereide tapenade over gelegd,
die ik volledig klaar gekocht heb.
Nog een woordje over de tapenade. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt,
maar van waar komt het eigenlijk?
Tapenade is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes.
Van oorsprong is het een Provençaals product.
De naam is dan ook afkomstig van tapéno , Provençaals voor kappertje.
Volgens Van Dam, auteur van het kookboek “De Dikke Van Dam” dateert
de vroegst bekende publicatie van het recept van rond 1895
(in Rebouls Cuisinière Provençale ), waarbij als bedenker Meynier
wordt genoemd, van La Maison Dorée in Marseille.
In dat recept worden kappertjes, zwarte olijven, ansjovis gemarineerde tonijn
en mosterd fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden.
Inmiddels bestaan er vele varianten, die vaak weinig meer lijken op het oorspronkelijke recept.
Tapanade wordt ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen.
Het kan dienen als borrelhapje (op een toastje), broodbeleg, saus
(door en over pasta-soorten) of dressing.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden
in de Mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen
(bijvoorbeeld tomatentapenade en pesto) verkocht onder de noemer tapenade.
Merk op dat pesto een saus is op basis van basilicum.
Smakelijk!
31-08-2009, 21:28 geschreven door grob
28-08-2009
Belgie -> Spanje (deel 1): Poitou - Charentes
Het wordt hoog tijd om de verplaatsing van vorig jaar even uit de doeken te doen,
nu hier de bladeren van de bomen er al niet meer zo fris uitzien,
en al zin krijgen om dwarrelend de nakende herfst aan te kondigen.
Tien jaar is het bijna geleden dat we Spanje zijn binnen gereden langs de westkant.
Langs het westen is de afstand naar het zuiden een stuk korter dan langs het oosten en
de middellandse zee, maar de westkant in Spanje is gewoon oersaai om te berijden.
Het komt niet op een dag aan, of op een kilometer.
Trouwens, Hemingway heeft het dikwijls genoeg herhaald:
de bestemming is niet belangrijk, maar de reis.
De eerste dag rijden we rond Parijs, tot ongeveer Niort, een vrij grote stad,
in de regio Poitou-Charentes, departement Deux-Sèvres, op de autoweg
van Poitiers naar Bordeaux.
We vertrekken rustig zondag rond 10 uur s’ morgens, zodat we op de middag
op de oostelijke ring rond Parijs zitten, waar het rond die tijd vrij kalm is,
met “traffic fluide” tussen de verschillende autowegslingers.
In de namiddag belanden we in de gereserveerde Bed&Breakfast,
uitgebaat door twee Vlamingen.
Zoals gewoonlijk komen we terecht in een gerestaureerd landhuis
op de rustige boerenbuiten, en op korte afstand van de autoweg.
Dit is de achterzijde van het woonhuis.
Het huis is uiteraard omgeven door een groene rustige tuin.
Het is half oktober, maar de bloemen tieren nog welig, maar niet melig.
Onze wagen heeft vandaag wat opwarming gehad, en mag afkoelen
in een ruime carport. Je ziet hem daar links staan, en hij heeft het naar zijn zin.
Waarschijnlijk was dit gedeelte vroeger een hooizolder of zoiets.
De wagen op slot doen is overbodig, want hier komt niemand.
We hebben nog tijd om een wandeling in de buurt te doen,
om onze benen wat te strekken, en te genieten van de rust en de natuur.
Ook hier, toch al een stuk naar het zuiden, beginnen de bladeren al geel te worden.
We zijn op tijd weg uit België zien we.
Onderweg smeken deze wilde cyclamen om op de foto te staan.
Misschien is het wel een andere soort, want van planten ken ik niet veel.
Tijdens de boerenwandeling hebben we een interessante ontmoeting met
twee viervoeters met lange oren, die Greta even willen betasten en omgekeerd.
Het linker exemplaar is niet gerust in de lokale weersvoorspellingen
en heeft al zijn pelsmantel aangetrokken, met dreadlocks.
Na de wandeling maken we ons klaar voor het diner.
De B&B heeft drie kamers, we zijn vandaag de enige gasten en we kiezen
voor de ruime en gezellige kamer op het gelijkvloers.
Dit is een ander gedeelte van het slaapgedeelte, gezien naar de kameringang.
De gastheer en gastvrouw hebben gedurende tien jaar de wereld rondgereisd
met dit jacht. Vertrokken uit Brouwershaven in Zeeland, en finaal aangekomen
in La Rochelle, niet ver hier vandaan.
Ze hebben hun jacht verkocht en zijn overgeschakeld op een B&B.
In de woonkamer staat een vitrinekast vol met accessoires van hun reizen.
Linksboven zie je toevallig de bevallige fotografe die alles on the spot inblikt.
Bij Ushi en Jean-Pierre mag je ook mee aan tafel, vlak naast de open haard.
Zowel de kwaliteit en de kwantiteit is gegarandeerd, doorspekt met de
beste wereldverhalen. Dit is puur reisgenot.
De volgende ochtend is spijtig genoeg het afscheid van Ushi en Jean-Pierre.
We hebben het uitstekend naar onze zin gehad, en we komen zeker terug.
Mocht jezelf in de buurt van Niort, Poitiers of La Rochelle komen,
boek dan via: www.lemouillagevert.com , met de groeten van Greta en Bob.
Onze eerste dag is al geslaagd en nu rijden we over een korte afstand
naar La Rochelle, waar we ruim tijd nemen om de kustplaats te bezoeken.
Come and see next time!
28-08-2009, 00:00 geschreven door grob
22-08-2009
KOKENETEN: Zwitserse koeien en een roze vis
Gruyère is een Zwitserse kaassoort, een zoete kaas met een pikante nasmaak.
Het is een grote kaas met een ietwat vettige korst.
Om een ronde Gruyère kaas van 80 kilo te maken heeft men 800 (!) liter melk
nodig van de koeien rond de stad Gruyères.
Jonge Gruyère is romig en heeft een nootachtige smaak.
Van binnen is hij stevig, maar iets zachter dan de Emmentaler en hij voelt gladder
aan in de mond. Hij is zachtgeel met hier en daar een gaatje.
Hoe langer de kaas gerijpt is, hoe droger hij wordt.
Gruyère is een prima smeltende kaas. U kunt de kaas daarom goed gebruiken
voor het gratineren, en dat is precies wat we nu gaan doen.
Je kan in plaats van Gruyère kaas ook Comté gebruiken.
Comté is een Franse Gruyère´s afkomstig uit de streek Comté.
De kaas wordt gemaakt van koemelk en is herkenbaar aan de vorm van een heel
groot wagenwiel. De kwaliteit van de kaas kan onder meer worden beoordeeld
aan de grootte van de gaten in de kaas. De smaak is romig pikant, maar ook een beetje zoetig. Comté is ook uitermate geschikt voor kaasfondue en het gratineren van gerechten.
Vandaag maken we superlekkere “Zalmfilets, gevuld met Gruyèrekaas” .
De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt, waarbij de natuur zoveel mogelijk
wordt nagebootst. In Noorwegen heeft men complete meren en fjorden afgesloten
om zalm te kunnen kweken.
Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het
onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm
heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm.
Zo simpel is dit smakelijke receptje te maken:
ingrediënten voor 2
bereiding
2 zalmfilets van 200g
spoel de courgette en snij hem in fijne plakjes
50g kaas: gruyère of comté
snij de gepelde tomaat in blokjes, pitten verwijderen
100g courgette
rasp de kaas
1 vleestomaat
verwarm de oven voor op 200°
1 el boter
bak de courgette aan elke kant 3’ in de hete olie
1 el olijfolie
doe er de tomaat bij en laat nog een minuut bakken
basilicum: verse of uit tube (Spanje)
snij de zalmfilets voorzichtig horizontaal doormidden
pezo
kruid de binnenkanten met pezo
leg er 2 naast elkaar in een ingevette ovenschotel
TIP: basilicum verliest veel smaak
verdeel er de groenten en de kaas over
indien hij gebakken of gekookt wordt
dek af met de rest van de visfilets
dus best zo laat mogelijk toevoegen!
leg er de boter op in enkele kleine vlokjes
zet de schotel 15’ in het midden van de oven op 200°
dek eventueel af met alu-folie als de vis snel verkleurt
zet de oven af, haal de vis eruit
bedek de vis voorzichtig met basilicum
zet nog even in de oven
lekker met gebakken aardappeltjes of kroketten
en met een frisse groene salade, met vinaigrette
Op dit beeld wordt de doorgesneden zalmfilet belegd met de Gruyèrekaas.
De vis is nu bestrooid met de basilicum, en heeft nog even de oven gevoeld.
De borden worden gedresseerd met de zalige zalm.
De vis is klaar voor verorbering, met aardappelkroketten, een groene salade,
en een druivensapje. Subliem!
Tip voor behandeling van vis:
Vis eet u best nog de dag van de aankoop.
Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren.
De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs.
U kunt de vis ook invriezen op de dag van de aankoop.
Op die manier blijft de vis nog 2 à 3 maanden houdbaar.
man met zalm (ofwel zalm met man)
Bereid naar een recept uit Libelle.
22-08-2009, 00:00 geschreven door grob
20-08-2009
Beaufort 03: kunst aan zee (deel 2)
Het was de bedoeling alles over Beaufort 03 in één maal te presenteren,
maar door technische(?) problemen zijn een aantal foto's
op het einde van het stukje van 18 augustus niet geupload.
Beste lezers, ik verontschuldig me daarvoor, en gelieve eerst (hieronder)
het vorige stukje gemaakt op 18 augustus te bekijken aub,
en dan pas wat hier volgt. Bedankt !
Dit is dus het vervolg...
Het geheel ademt een heel aparte Zen-sfeer.
Voor het volgend werk gaan we naar het gewezen Zeepreventorium in De Haan,
waar vroeger kinderen met longproblemen verpleegd werden,
waarvoor zeelucht heilzaam was.
Nu is het een opvangcentrum voor obesitas-kindjes.
Vanuit het hoofdgebouw loopt een tunnel dwars onder de duinen en komt uit
op het strand. Het is deze tunnel, die artistiek bewerkt is door Chilenen.
Brigada Ramona Parra – ‘Saqueando nuestra historia’
Tunnel (v.h. Zeepreventorium) onder de duinen. Tramhalte De Haan – Preventorium….
dan ca. 1 km .
Of vanaf de dijk van De Haan (kant Bredene): strand volgen gedurende 500 m
tot aan de vlaggenmast.
De ‘Brigada Ramona Parra’ is een Chileens kunstenaarscollectief.
In 1940 wordt tijdens een betoging tegen machtswissels een jonge betoger neergeschoten…
Ramona Parra wordt vanaf dan gedragen door een artistieke beweging
die de straten van Santiago vult met illegale kunst en politieke propaganda
en pleit voor de verwezenlijking van de mensenrechten.
Nu maakt de Brigada nog steeds schilderingen als protest nu tegen het kapitalisme.
De tunnel is een prachtige locatie (voor mij ook verwijzend naar ‘ontsnappingsweg’…
redding…. Ook de intense blijde kleuren stralen hoop uit…).
De kunstenaars van de Brigada reizen de wereld rond om projecten uit te werken
met lokale mensen…
.
Hier schilderden de patiëntjes mee aan een verhaal over vissers, Chileense moeders,
gedichten, liedjes…. en geschiedenislessen
We zijn dan te voet langs het strand gegaan, tot aan een bos met luchtzakken.
Daniel Buren (71 j. FR °1938) – ‘Le Vent souffle où il veut’
Tramhalte De Haan – Aan zee… dan ca. 1 km .
Op het strand ten O. van dijk De Haan centrum. De sculptuur is geplaatst op het strand,
maar is perfect zichtbaar van op de dijk.
Daniel Buren is een gevestigde waarde in het internationaal kunstcircuit.
Ruimtelijke bewustwording is essentieel voor Buren; hij wil hier op het strand
de illusie van een bos wekken…. 100 vlaggemasten, stammen, waartussen de bezoeker
kan wandelen… interactie is belangrijk… het werk is “slechts” een middel tot reflectie.
Dit werk ligt in het verlengde van “Voile/Toile” in de Wannsee, Berlijn 1975….
(Zeilbootjes met 9-kleurige zeilen)
Hij nam o.a. deel aan Documenta 5 en 7 en de Biënnale van Venetië.
Er is werk van hem in o.a. Guggenheim N.Y. en in het Palais Royal Parijs.
Bij ons, in Leuven, plaatste hij in 2004 ‘Le jardin Imaginair’ (metaal en glas,
18 transparante structuren) in het stadspark St. Donatius.
Ten slotte zijn we nog eens naar onze oude vriend Albert afgedwaald.
Einstein, die een tijdje woonde in De Haan, nodigde de Olaba-hersenen uit
voor een intelligent gesprekje op zijn geliefkoosd bankje.
Hij heeft beloofd volgende keer mee op pad te gaan.
(*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
Voor details, zie vroegere stukjes.
20-08-2009, 00:00 geschreven door grob
18-08-2009
Beaufort 03: kunst aan zee
Na 2006 hebben we met Olaba(*) nu opnieuw Beaufort Outside bezocht,
de driejaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst langs de Belgische kust.
Beaufort Inside bestaat ook, is in Oostende, maar vermits we hier altijd
goed weer hebben, blijven we liever in open lucht.
Dank zij Erik, Artistiek Directeur van Olaba, is dit weer een prachtige dag geworden.
Uit een dertigtal kunstwerken, verspreid over de kust,
had hij er een tiental geselecteerd, die echt de moeite waren.
s’Morgens vertrekken we dus met de kusttram, en rijden van Knokke
naar de Panne, een traject van meer dan twee uren.
Het eerste werk staat dicht aan de tramhalte Schipgat, en het betreft 9 totems, die verspreid staan over het strand.
Op de foto hieronder staat een van de totems.
Ik ga het me voor een keer eens gemakkelijk maken en laat Erik aan het woord.
Valérie Mannaerts
– ‘If travel is searching and home what's been found’
Tramhalte Oostduinkerke – Schipg at. Strand Sint André (einde van de Gillis Scottlaan).
De 9 ‘totems’ staan (net niet) lukraak verspreid.
(Een aantal zijn zichtbaar vanaf het einde van de Gillis Scottlaan,
andere staan wat verderop op het strand/naast de duinen.)
De jonge kunstenares maakt ‘veelgelaagd’ werk….
Haar collage-achtige tekeningen zijn bekend.
Zij combineert papier, fotografie, video, sculpturen en die taalvormen vloeien in elkaar over.
Ook in dit werk speelt ze met gelaagdheid: de sculpturen gaan in dialoog
met de er aanwezige ‘elementen’… zijn ze aangespoeld?
De toeschouwer kan zich afvragen wat er wel en wat niet tot het ‘werk’ behoort….
Wat er dus ‘kunst’ is en wat niet….Zoeken en (hopelijk) vinden… let op de titel !
Dit visnet behoort niet tot Beaufort 03, maar ik heb het wel opgeplooid
en stiekem in mijn rugzak gestoken.
Ik ga hiermee mijn kandidatuur stellen in 2012. Hihi.
Binnenin Abdij Ter Duinen moesten we ook zijn, maar …bittere pil:
gesloten op maandag.
Foutje van de organisatie? Wie dit wil bezoeken is dus verwittigd!
Deze man voor de deur werd rood van schaamte, maar kon ons niet helpen.
Op deze foto zie je het bewijs dat we op de tram wachten op de Esplanade
in De Panne.
Olaba is zeer milieubewust, en onze ecologische voetafdruk houden we klein.
Matt Mullican (56 j. USA ) Twin Stations’
15 gietijzeren platen tussen de betegeling van het tramdepot van De Lijn (naast Loskaai 15).
Tramhalte De Panne – Esplanade.
De sterke wil om alles te ordenen vormt de basis van zijn werk.
Matt Mullican bedacht een “persoonlijke kosmologie” (wetenschap van het heelal)
bestaande uit 5 niveaus van de zuivere materie tot de ‘hoge’ geestelijke menselijke activiteit.
Aan elk niveau verbindt hij een kleur: groen voor zuivere materie; blauw voor de wereld der dingen;
geel voor wetenschappen en kunst; zwart en wit voor tekens en taal en rood voor geestelijke activiteit.
Zijn pictogrammen hebben het doel orde te scheppen in de chaos.
Hij verwijst naar een wereld waarin codes en tekens de plaats innemen van de realiteit.
Als ‘toeschouwer’ verdwaalt men – en dat is op zijn minst paradoxaal - in die poging van de kunstenaar
om rationeel orde en klaarheid te scheppen in het begrip wereld… en komt men (hier!) op ‘n “dood spoor’’ .
De Beaufort03-catalogus vermeldt dat Matt Mullican tekeningen maakt in trance, onder hypnose
wordt de kunstenaar een ander iemand in zichzelf…
Bij zijn eerste bezoek aan de Belgische kust viel de kusttram hem op…. vooral dan de tramspoor-lijnen.
Stelt wereldwijd tentoon. Hij ontwierp de logo’s op de vlaggen van deSingel (A’pen) en eerder werk,
gerelateerd aan tram/trein-sporen, was al te zien in Venlo (NL) en Graz (Oostenrijk).
Dit werk is speciaal gemaakt voor de 8 Olaba’s: ieder mocht zijn eigen symbool kiezen.
Erik gaat zelfs zover, uit pure bewondering, om zijn roestig symbool te kussen.
Evan Holloway ( 42 j. USA °1967) – ‘Never Good Enough’
Strand van Sint-Idesbald. Tramhalte Koksijde – Sint-Idesbald…. Aan dijk ca. 300 m naar R.
Prachtige locatie voor deze sobere monumentale ( 14 m . H / 12 m . B) stalen constructie
waarop zijn statement als sterke boodschap: NEVER GOOD ENOUGH!.
Geen enkel beeld kan immers op tegen het overweldigende ‘echte’ beeld van zee en strand….
Kunst kan niet ‘concurreren ‘ met de zee.
Vandaar zijn ‘Never Good Enough’ op een metalen net aan een stalen geraamte
als speelbal van weer en wind…
Greta is min of meer zoals de Japanners: alles moet in het fotokastje
opgeslorpt worden.
Al haar creaties kan je dan ook vinden via de link
http://fotoalbum.seniorennet.be/gaviota-album
Dan belanden we in Nieuwpoort aan de havengeul.
Het kunstwerk, een verticale prauw, komt in beeld.
De dames maken leuke kiekjes.
Stoere veerman Pepe helpt bij de overzet.
Vissersboten varen de vaargeul uit, de zee tegemoet.
Gelukkig verdrinken we niet, en kunnen we juichen na de geslaagde overzet.
Philip Aguirre Y Otegui (48 j. BE °1961) – ‘Gaalgui’
Aan het begin van het Oosterstaketsel (einde Vierboeteweg). Tramhalte Nieuwpoort – Bad.
Philip Aguirre Y Otegui is van baskische afkomst
Via Picasso’s kubisme kwam hij terecht bij de oude Grieken…
De studie van de Griekse en Etruskische beeldhouwkunst ondersteunde Philip Aguirre
in zijn zoektocht naar de zuivere, de pure vorm.
Bootvluchtelingen, sloppenwijken en oorlogsgeweld komen vaak aan bod in zijn werk
dat sociale thema’s paart aan uitgepuurde klassieke vormen.
Daarvan getuigt o.a. ook zijn ‘Man met Matras’ in Zaventem Luchthaven.
De sociaal-maatschappelijke context in zijn werk en zijn engagement groeiden
bij de vele bezoeken aan vluchtelingenkapmen en hulporganisaties
De prauw waarmee Afrikaanse bootvluchtelingen de levensgevaarlijke overtocht ( 1600 km )
van Senegal naar de Canarische Eilanden proberen te maken inspireerde Philip Aguirre
tot dit ‘beeld’ (12 m. hoog) voor Beaufort. ‘Gaalgui’ betekent ‘prauw’ in het Wolof,
de plaatselijke taal.
Aguirre maakte het krachtig beeld samen met plaatselijke ambachtslui en vissers
in het haventje M’Bour, okt. - dec. 2008.
Ze hebben eerst een kleiner beeld gemaakt ( 6 m ) namens Beaufort aan de lokale bevolking
geschonken, dat nu als ‘le monument’ ( zoals zijn medebouwers het noemen….
ze vonden het eerst knettergek dat hij de boot verticaal oprichtte) op het strand
van M’Bour staat. De kunstenaar bezoekt Senegal sedert het midden van de 90-er jaren…….
De haven van Nieuwpoort als locatie is een verwijzing naar bootvluchtelingen
en naar een regiment Senegalese soldaten van het Franse leger die in W.O.1
aan het nabijgelegen front in de loopgraven vochten.
Binnen loopt een video waarin moeders van jonge, op zee omgekomen Afrikanen,
hun landgenoten oproepen om hun leven niet op het spel te zetten en in eigen land
een beter leven op te bouwen.
Aeneas Wilder (42j. U.K. ° 1967) – ‘Untitled # 143’
Strand aan hotel Bellevue. Tramhalte Westende – Bellevue
De Schot Aneas Wilder woont en werkt het grootste deel van het jaar in Japan…
het intens contact met de Oosterse kunst beïnvloedt in grote mate zijn werk.
(Getuige ervan is het project “Zen Gardens”). Hij maakt videokunst en constructies.
Deze elegante houten koepelstructuur – 17,5 m . hoog - ervaar ik als een zeer sterk werk
qua vorm en inhoud. De ruimte is 50% open, 50% dicht, gelijktijdig fragiel en stabiel….
Binnen voel je ’n bijna sacrale sfeer… en toch sijpelt het kustgebeuren binnen…
De locatie is goed gekozen in harmonie en dialoog met de architectuur van Hotel Bellevue,
geklasseerd en bijna 100 jaar ouder (1911). De manier waarop het licht beweegt
door en langs de structuren van “stapelingen” is een constante in zijn werk.
De koepel is terplaatse gemonteerd en is gebaseerd op een studie (2008) van een ‘kogel’
voor het landschapspark in de ‘Hoeksche Waard’ in de gemeente Korendijk (NL).
Bij Verbeke Foundation (Kemzeke) staat zijn ‘Dome in Motion’ ( = 1° proef voor hg. opdracht),
eveneens zo’n koepeltempel maar met glad, zuiver afgewerkt hout
en met meer dynamische (spiraalbeweging) vormgeving.
Binnen zie je het goed: 50% dicht en 50% open
De beste manier om de sfeer te ondergaan is horizontaal.
Lut gaat direct plat.
Wat ze dan te zien krijgt is dit:
Het geheel ademt een heel aparte Zen-sfeer.
18-08-2009, 23:31 geschreven door grob
15-08-2009
KOKENETEN: een klein zootje
Dit receptje vertegenwoordigt niet een echt grote zoo met een veelvoud aan al
dan niet wilde dieren, maar je mag al wel een klein zootje in gedachten nemen.
Als je de ingrediënten bekijkt, zal het je opvallen dat zowel kip, geit
en varken vertegenwoordigd zijn.
En dan wil ik het nog niet hebben over de room, geleverd door een bonte koe,
en de rups die zich in de salade genesteld had.
Toen Greta in de keuken langs kwam, zei ze langs haar neus weg:
"Zeg eens, ik vind het hier maar een zootje."
Maar ook de plantaardige wereld levert zijn heerlijke bouwsteentjes:
olijven, look, tuinkruiden, peper, mosterd, aardappelen, sla met tomaten, komkommers enz.
Je zou het resultaat best kunnen vergelijken met "blinde vinken", maar dan moet het
in dit geval "blinde kippen" heten. Misschien kan ik een nieuwe naam lanceren,
met copyright of zo. Maar voorlopig mogen jullie het nog rustig namaken.
En ik raad het je aan!
Het heet "Kip met ham en kruidenvulling".
Zo simpel is het te maken:
ingrediënten voor 4
bereiding
4 dikke kipfilets
snij de kipfilets overlangs in en klap ze open
8 plakjes rauwe ham (Serrano,of...)
kruid ze van binnen stevig met peper
150g verse (geiten)kaas
meng de kaas met de look, tuinkruiden en mosterd
2 looktenen (Spanje: 1 lookstengel)
bestrijk de binnenkant van de kip hiermee en klap dicht
8 el gehakte tuinkruiden of diepvries
rol elke filet in 2 plakjes ham
(keuze: koriander, bieslook, en…)
bak ze 15’ à 20’ in wat olijfolie, en haal ze uit de pan
peper (geen zout!), of cayenne
blus de braadpan met de kippenboeljon
10 cl kippenboeljon
schraap de aanbaksels los met garde of houten spatel
10 cl room
laat snel inkoken tot ongeveer de helft
olijfolie
zet het vuur lager en voeg de room er aan toe
1 mespunt mosterd
laat inkoken tot sausdikte, en kruid eventueel bij
gebakken aardappelen (diepvries)
let op met zout, want de ham is al zoutig van smaak
serveer met gebakken aardappelen
een slaatje past hier eventueel bij
TIP: kan ook met parelhoen of kalkoen
Een lekker half ingedikt sausje om er bij te zetten (en te consumeren)
vervolledigt het gerechtje.
Best lekker, en zeker op een zonnig terrasje.
O ja, van plantaardige kant (was ik vergeten) wordt het gerecht
nog aangevuld met wat druivensap.
Ooit zal ik trachten ook een zooitje te maken: Gentse Waterzooi bijvoorbeeld,
of Waterzooi van Vis. Ook weer superlekker!
Vervaardigd en aangepast naar een receptje uit Libelle
15-08-2009, 00:00 geschreven door grob
09-08-2009
brood en spelen in Lucilinburhuc
Luxemburg is de hoofdstad van het gelijknamig Groot Hertogdom.
We zijn er al verschillende malen langs geweest, en “aangenaam”
is wel het meest gepaste woord vind ik voor deze plaats.
Meestal verpozen we er als we terugkeren uit Frankrijk via Metz.
Deze keer gaan we einde juni op een zaterdag, want het is goed weer
en het is antiek- en brocantemarkt. Leuke trip en sfeer gegarandeerd.
Dat is volledig in contrast met de hoofdstad van Belgisch Luxemburg: Arlon.
Een oerlelijk dorp is dat, waar ze ons niet gaan terugzien.
De naam "Lucilinburhuc" is afkomstig uit de oeroude vroegmiddeleeuwse tijd,
en het betekent zoveel als “kleine burcht”.
Wil je er meer over weten, google dan eens “wikipedia Luxemburg”.
In het weekend kan je in Luxemburg stad meestal ook goedkoper logeren,
want de hotels zijn vooral business gericht.
Wie de stad (nog) niet kent zal verbaasd zijn door de diepe kloof
die de stad in twee snijdt.
Op de bodem van de kloof loopt een klein riviertje, de Pétrusse, waarlangs je
een rustige wandeling kunt doen. Je hoort niets dan vogels.
In het midden van de stad sta je hier in volle natuur.
Deze keer doen we de wandeling niet.
We nemen een foto van de top van de kloof, waar je een van de bruggen
ziet die de grote spleet overspant.
Dit is in het volle stadscentrum, met aan de linkerkant de Notre Dame kathedraal.
De stad is een paar jaar geleden volledig opgeknapt, toen ze
de Culturele Hoofdstad van Europa was in 2007.
We maken een rustige wandeling aan de rand van de stad, waar een gordel
van aaneengesloten parken als een halve maan rond het centrum ligt.
Het zijn oude parken, met reusachtige bomen, met waterpartijen en hier en daar
stadsmuren van de Romeinen.
Greta probeert aan de linkerkant de fontein na te bootsen.
Ik moet toegeven dat het haar gedeeltelijk gelukt is.
Vanaf een brug zie ik beneden een groot aantal dikke hongerige karpers
op zoek naar eetwaar, zoals lekkere sappige mensentenen.
Ze lusten natuurlijk ook graag brood , en spelen doen ze ook graag.
Gelukkig krijgen ze een homp brood van een koppeltje, zodat de stress
bij deze schubbendragers stilaan kan wegebben.
De Place des Armes is de plaats waar iedereen naartoe gezogen wordt.
The place to be. De zaterdagmarkt is al volop aan de gang.
Ook als er geen antiekmarkt is, is er hier leven in de brouwerij, vooral
door de vele terrassen. De toeristenvallen onder de terrasjes hebben
we intussen, met schade en schande, ook al leren kennen.
Zoals de meeste meisjes houdt Greta wel een beetje van snuisteren
op een antiekmarkt.
Dit zijn de Rail Road Side Dancers uit Reuver, een dansgroep uit Nederland.
Ze staan nog wat te keuvelen voor hun optreden.
De Reuverse keuvelers.
Aan de rand van de Place des Armes kan je je laten schminken,
Vrij opvallend, en bijna van kop tot teen.
Een fanfare toetert hier alles bij elkaar onder de stralende zon.
Pure brood en (muziek)spelen op dit plein. Ambiance is verzekerd.
De koopwaar behoort hier niet tot de categorie rommel. Ook de kramen lijken
afgelikt en ogen Duits degelijk. De lederhosen wonen maar op enkele kilometer.
Camionetten, wagens, lege dozen en andere rommel zijn hier niet toegelaten.
We hebben wel al andere markten gezien…
Op één plaatsje moeten we aan Spanje denken: een paellapan te koop
met een steel van meer dan een meter.
We kopen ze niet, want ze past niet in onze pannenkast.
Nog even terug naar het park. We ontdekken een originele speel tuin.
De jeugd kan hier o.a. experimenteren met de vijzels van Archimedes, en water oppompen.
Greta speelt hier graag met haar groene vriendje. Zonder brood.
Let wel, het is zeker geen marsmannetje, want de twee stekeltjes ontbreken.
De speeltuin is leuk ontworpen: aan het eind ligt een speelkarveel, en vooraan
zijn er experimenten met water. Wat doet de jeugd meer deugd?
Uit een paalwoning (?) vertrekken dikke buizen waar de kindjes kunnen doorglijden.
Wel ontoegankelijk voor Mc Donald- en obesitaskindjes.
Af en toe kan ik het niet laten en komt de werkmicrobe weer boven.
Het beste middel om dit te verhelpen is mijn ogen een halve minuut te sluiten,
dan ergens rustig te gaan zitten en te wachten tot het helemaal overgaat.
Zo beland ik dan hier op deze viervoeter van Lacoste
We keren terug naar de stad.
Hier merk je drie engeltjes naast elkaar, en een indrukwekkend jaartal.
Quizvraag: hoelang staan deze engeltjes hier al?
Het middelste exemplaar buiten beschouwing gelaten.
In het centrum wordt deze ijzeren knaap herdacht.
Waarschijnlijk een ridder, of een graaf.
Zo te zien kan het Boudewijn-met-de-IJzeren-Arm zijn,
of Jean Zonder Kop.
Aan de voet van een kerk vind je altijd en overal een goed terrasje, waar we
relaxed tussen alle andere Vlamingen een paar Leffe’s tot ons laten komen.
Gezeten aan nog een ander terrasje, worden we aangesproken door
een slim blondje, dat ons (vruchteloos) wil overtuigen meer thee te drinken.
Haar hele garderobe is volgehangen met theezakjes, op haar hoofd staat
een theepot, maar ze deelt wel lekkere snoepjes uit.
Ze is eigenlijk op stap met een aantal vriendinnen voor haar bokkenfuif,
of heet zoiets “geitenfuif” bij de meisjes?
Morgen stapt ze in het trouwbootje, en begint ze aan haar wittebrood sweken.
Traditiegetrouw mag er dan ook gespeeld worden.
Greta is gelukkig nog net op tijd om haar, met de wijsvinger in de hoogte, wat
nuttige waarschuwingen en listige adviezen aan de hand te doen over de mannen.
En een daarvan is een citaat van Agatha Christie: “Een vrouw kan maar best
met een archeoloog getrouwd zijn.
Hoe ouder ze wordt, hoe meer hij zich voor haar gaat interesseren”.
09-08-2009, 00:00 geschreven door grob
03-08-2009
KOKENETEN: gestoofde zwemmer, volledig in het rood
Terwijl we in België zijn is het volkomen normaal en gepast dat in de keukenpotten
de lokale zwemvissen één voor één aan de beurt komen.
Vandaag geef ik de voorkeur aan een kabeljauw, hoewel je die toch (nog) overal
kan verkrijgen in Europa. Voor dit gerecht heb ik liefst een tamelijk harde vis,
die goed overeenkomt met paprika’s en tomaten.
Kabeljauw is dus één van de mogelijkheden.
Verder is het recept eerder Mediterraan, wat voor ons geen probleem is.
Wel integendeel. Op het eerste zicht zie je op de foto geen vis meer,
maar wees gerust, hij doet gewoon enkele millimeter kopje onder.
Een beetje cameravrees waarschijnlijk.
Hier is het geur- en kleurrijke receptje van “Stoofschotel met tomaat en vis”:
ingrediënten voor 2
bereiding
400g witte vis: kabeljauw of andere
verhit de olie en voeg de bloem er aan toe, roer zachtjes
20 cl visboeljon of -fond
voeg de paprika, ui en selder toe en bak het geheel
3 el bloem, 3 el olie
tot de bloem een warme donkerbruine kleur heeft
½ groene paprika, fijngehakt
en de groenten zacht zijn geworden
1 kleine ui, fijngehakt
voeg de visboeljon en de tomatenblokjes uit blik toe
2 stengels selder, fijngehakt
dan de tomatenpuree, en kruid met pezo (en Cayenne)
1 blik tomatenblokjes (+/- 460g)
breng dit alles aan de kook
1 el tomatenpuree
laat sudderen tot de saus gebonden is, voeg de wijn toe
pezo (eventueel wat Cayenne)
kook alles ongeveer 20’
3 el witte wijn
snijd de visfilet in stukken en voeg de vis toe na +-10’
1 el gehakte peterselie
(hoe zachtere vis, hoe later toe te voegen)
½ el dille
roer op het einde de peterselie er door
zorg ervoor dat de vis niet uit elkaar valt
breng eventueel nog op smaak met pezo
dien op met gekookte aardappelen
TIP: de wijn kan je vervangen door 1 el citroensap
en 2 el water
TIP: kan met elke soort witte vis
Het is een gezellig en gemakkelijk gerechtje om te koken, maar ook degene
die in de onmiddellijke omgeving zit heeft er wat aan, want het ruikt heerlijk
tijdens het garen.
Mocht je dit gerechtje bereiden, hou er dan rekening mee dat je links en rechts
tijdens het kookproces wat kwijl van de grond moet opscheppen van de huisgenoten.
Nog een tipje (maar niet van de sluier): we drinken er een fles Gato Negro bij,
uit Chili. Dit betekent niet “zwart gat” in het Spaans, maar wel “zwarte kat”.
Een kleine nuance natuurlijk. Vooral de versie met de Cabernet Sauvignon druif
is lekker, maar hij bestaat ook met andere druivensoorten.
Yammi yammi.
03-08-2009, 00:00 geschreven door grob
31-07-2009
Focus op de Crocus.
“Of we geconfronteerd zijn met een dergelijk alarm, en of we het
overleefd hebben laat ik jullie zeer spoedig weten!”
Dat was de laatste noodkreet van het Olaba bezoek aan een mijnenjager.
Welnu, er is goed nieuws, we hebben alles nipt overleefd,
in die onheilspellende buik van de Crocus.
Het staat hier vol met de meest extravagante dingen.
Neem nu deze hoop cilinders, met vierkante koppen.
Wat doen ze hier? Niks. Maar wacht tot de Crocus aan het zinken is.
Het zeewater komt volgens de kenners dan waarschijnlijk van beneden.
Deze metalen klompen zet men dan schrap tegen de luiken vanwaar
het zeewater naar boven wil komen.
Door deze knotsgekke buizen uit te rekken kan men ze opspannen
en het luik dichthouden.
Een kurkentrekker in omgekeerde zin als het ware.
We achten het niet voor mogelijk, maar er is n ó g een dieper luik om verder
naar beneden te gaan. En ditmaal is het niet voor doetjes, want onder dit luik
is er geen trap, maar een vette vertikale ladder.
We zijn onderweg naar de machinekamer, in de onderbuik van het schip.
De machinist zet op deze ladder ook altijd zijn voeten, met goed geoliede
schoenzolen natuurlijk. Vettig boeltje.
Niets kan Olaba afschrikken. Met ware doodsverachting dalen we toch
naar de kelder van het schip waar de machinist zijn mayonaise maakt.
Diep (letterlijk) onder de indruk aanschouwen we de krachtbron van de Crocus,
met deskundige uitleg van de Commandant. Zelfs de dames worden er stil van.
Heel merkwaardig. Tussen allerlei motoren en technische installaties
zie ik een groot houten stuur waarvan ik gisteren nog een exemplaar zag
op de TV in een film met een Caraïbisch piratenschip.
Als de andere besturingen het laten afweten, kan men hier komen aan draaien.
Dieper kunnen we nu niet meer, of we zitten aan het middelpunt van de aarde.
Allen naar boven dus, tot in de open lucht zelfs.
Aan de rand van het dok staat een reusachtige schoendoos,
(een vorm die onmiddellijk de aandacht trekt van de dames).
Het is een loods, waar de Crocus een vol jaar heeft ingelegen, voor groot onderhoud.
Het lijkt erop alsof andere marinevaartuigen in de rij staan om hun beurt te krijgen.
Op het Crociaans achterdek heerst een drukke activiteit.
Twee matrozen verslepen een zware witte cilinder. Wat is het? Een torpedo?
Een gasfles voor een tapinstallatie? Een vredespijp? Een mini flitspaal?
Een mislukte saxofoon misschien? Een wit product? We weten het nu nog niet.
Aan de andere kant van het achterdek staat het paradezeepaardje van het schip:
de nieuwe spectaculaire supersonar voor het opsporen van zeemijnen.
Marc, de enige échte Zeebruggenaar, voelt de zeekriebels opkomen door zijn aders.
Hij ziet zijn haven, de schepen, de giraffekranen en hij droomt weg, over alle oceanen.
Zijn benen beginnen te trillen van pure drang naar de wijde zee.
Lut, zijn lieftallige echtgenote, heeft alle moeite van de wereld om hem tegen te houden
onmiddellijk een contract tekenen en toe te treden tot de marine.
Uiteindelijk kan ze hem overtuigen met de belofte dat thuis de Blonde Leffe
altijd voor hem klaar zal staan. Daar kunnen enkele golven niet tegenop.
Commandant Frederik stelt ons voor aan Oscar, die hier dag en nacht en langer in
militaire houding staat, altijd paraat om de functie van nepdrenkeling uit te oefenen.
Oscar, je kunt zijn naam zien op zijn borstzak, zit nogal benepen in zijn pak,
en wordt hier gelukkig wat frisse lucht toegediend.
De tijd van de Titanic is blijkbaar voorbij.
Een reddingssloep is een piepklein ding geworden.
Wanneer men de sloep in het water neerlaat, gaat ze even kopje onder,
komt terug naar boven, en blaast dan zichzelf op tot respectabele afmetingen.
Dat idee is waarschijnlijk afgekeken van ergens anders…
De volgende stap is de brug, het ultieme zenuwcentrum van het schip.
Het stuur is een ware ontgoocheling. Te minimaal zelfs voor op de foto.
Het is enkel een klein zwart rond dingetje, dat je in je broekzak kan steken.
We hebben nu ongeveer alles gehad. Voor El Grande Finale keren we terug
naar het salon van de Crocus, waar we onder het goedkeurend oog
van koning Albert en op zijn gezondheid een lekkere Leffe Blond
door onze dorstige zeemanskelen gieten.
Dit kan een mens goed doen, maar de tijd van gaan is helaas gekomen.
De Clash of the Giants kan niet langer uitblijven.
De twee hoofdmannen zijn nu vrienden voor het leven: de President van Olaba,
en Commandant Frederik van de Crocus.
Wanneer en waar zullen onze paden nog eens kruisen?
Hopelijk niet onder water.
We laten de Crocus achter zoals we hem gevonden hebben.
Hij heeft ons bezoek goed verteerd.
Terwijl we van het schip stappen zie ik plots een loens individu op de kade
uit een of ander mangat kruipen. Hoogstwaarschijnlijk een KGB-spion,
die de geheimen van de Crocus wil doorgronden.
Waarlijk een bad guy uit de 007 Bond films!
Even later merken we dat hij wordt ingerekend door het bewakingspersoneel
en achteraf vernemen we nog dat dit sinistere heerschap werd opgesloten
tussen de bezemstelen en de poetsvodden, onder strenge bewaking van Oscar.
Terechte straf.
Einde goed, alles goed, en we wensen de Crocus en zijn bemanning een goede vaart,
met de juiste kaart.
31-07-2009, 00:00 geschreven door grob
28-07-2009
KOKENETEN: het is zomer, bak het dus maar bruin
Ik loop al een tijdje gefrustreerd rond.
De reden is dat ik een heleboel gerechtjes probeer te maken uit allerlei landen,
maar er is er één land waar ik nog te weinig aan denk. En dat is Nederland.
Ik ben eens naar de statistieken van mijn blogbezoeker gaan kijken,
en ik zie dat meer dan 34% van de lezers afkomstig zijn uit Nederland.
Het is dus de hoogste tijd, al was het maar uit erkentelijkheid,
om dat even recht te zetten.
Vandaar dat ik klassiek een gerecht heb gekozen, en ook bereid,
afkomstig en geïnspireerd door onze dichtste buren.
En ik wil nog beter doen, als extra boetedoening: woensdag 29 juli gaan
we fietsen in Nederland, meer bepaald tussen Vlissingen en Westkapelle.
Ziezo, mijn frustraties zijn weer even weggespoeld.
Het recept, volgens het kookboek specifiek Nederlands is gewoon oersimpel.
Een pretje om te maken, en mooi van uitzicht ook nog.
Onderschat de Nederlanders dus niet op culinair vlak.
De ingrediënten lopen niet over van originaliteit, maar zijn wel stuk per stuk
puur natuurlijk. Dit Nederlandse gerecht is Bruine bonen met spek.
De alom gebruikte “actieve voedingsdriehoek” met de onmisbare voedingsstoffen
(koolhydraten, eiwitten, vitaminen,…) wordt perfect ingevuld.
Geen aardappelen meer nodig, want de bonen leveren voldoende koolhydraten.
Hier is het recept, straight from Holland.
ingrediënten voor 2
bereiding
250g bruine bonen uit blik
prepareer de salade, in een slakom, en op de 2 borden
150g gerookte spekblokjes
giet de bonen af, spoel met water en laat uitlekken
versgemalen peper
bak de spekjes uit gedurende +/- 5’, tot ze licht krokant zijn
2 el suikersiroop of honing
meng de bonen door het spek en kruid het geheel met peper
laat het geheel opwarmen, kruid eventueel wat bij
salade:
schep de bonen op de borden en druppel de honing erover
groene sla of andere
3 tomaten, middelgroot
een achttal kleine augurken
pickles
stukje lenteui, gesneden
vinaigrette voor de salade:
pezo
4 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
kruiden naar keuze
Keurig en kleurig, en lekker.
Greta houdt van bonen, vooral de bruine.
Ik zal ze dus meer naar Nederland moeten sturen, om lokaal bonen te gaan happen.
Hier kan je het nog eens uit een andere hoek bekijken.
Laat me wel opmerken dat de wijn niet afkomstig is uit Nederland.
Ik ga nu ook weer niet overdrijven.
Ik wil er ook op wijzen dat er optisch gezichtsbedrog in het spel is.
Mijn duim zit niet in het wijnglas, en ik giet er geen wijn over.
Naar TimeLife, Europese Keukens, pag. 70
Smakelijk.
28-07-2009, 00:00 geschreven door grob
25-07-2009
Opnieuw naar de mijnen, gevaarlijke bovendien!!!
Dit is een beeld van de bekende mijnstreek in Limburg.
De lokale avonturen van Olaba(*) vorig jaar in september daar
kan je vinden in dit blogje vanaf de datum 22-03-2009.
Go and look!
Maar…wat velen niet weten is, dat er nog een mijnstreek in België is,
waarvan hieronder een foto.
Wat meer is, in dit stuk België zijn er zelfs mijnenjagers te vinden!
Zelfs buiten het jachtseizoen.
Nieuwsgierig als we zijn, moeten we daar het fijne van weten.
Marc van Olaba slaagt erin na veel lobbywerk aan de toog, een exclusief
Olaba(*) bezoek te versieren aan de mijnenjager “Crocus”,
die ligt aangemeerd in de Marinebasis van Zeebrugge.
Op het marineschip worden we hartelijk verwelkomd door
Commandant Frederik, een volle neef van Olamarc.
We drinken eerst een kop koffie om de aandacht te kunnen aanscherpen,
en om een goede indruk te maken.
Onmiddellijk schiet er al een aandachtspunt naar voor:
alle Belgische mijnenjagers hebben de naam van een bloem.
En omdat er ook Franstalige Belgen onder de bemanningsleden vertoeven,
zijn deze bloemennamen bovendien hetzelfde in het Nederlands en het Frans.
De M917 heeft dus als koosnaampje “Crocus”.
Tot ontevredenheid van mijn Spelling Checker, die aandringt op Krokus.
Eén vierde Olaba was belet, dus heel uitzonderlijk zijn we slechts met zes.
Eigenlijk is dit nog een goede zaak, want alles is heel smal uitgemeten op
dit schip, zoals deze radiokamer bijvoorbeeld.
Geen wonder dat de Weight Watchers in Zeebrugge zoveel succes kennen.
Een ander goed voorbeeld om dit te illustreren is een doorsnee kajuit.
Dit is het volledige verblijf van zes bemanningsleden en één pilaar.
Dit is niet het Spaanse Spook dat hier ronddwaalt, maar wel brandvrije kledij.
Aan de veiligheid wordt de meeste aandacht besteed.
Nodig ook met de talloze buizen en pijpen, gevuld met de vreselijkste vloeistoffen,
en voorzien van allerlei kranen, draaiwielen, valven, tappen enzovoort.
Een natte droom voor elke loodgieter is het hier.
Heel het schip is één grote buis.
Nog wat voor de veiligheid: in de buurt van de hoogspanningskast
hangt een dik touw met twee handgrepen.
Niet één Olaba kan raden waarvoor het dient.
Welnu, het kan gebruikt worden als er een zeeman aan de hoogspanning “plakt”.
Terwijl hij lichtjes aan het braden is, kan je het touw over hem werpen
en hem lostrekken, zonder zelf gebakken te worden.
Het touw heeft ook nog een ander doel: fitness.
Tijdens de zeldzame dagen dat men niemand moet wegsleuren
van de hoogspanningskast gebruikt men het voor touwspringen.
Het is wel enkel geschikt voor de matrozen kleiner dan 1,60 m,
door de beperkte beschikbare hoogte.
De groteren moeten zich wegens hun afmeting beperken tot hersengymnastiek.
In de keuken staat al het kookgerief te blinken.
De potten vallen wat groter uit dan bij mij en bij jullie, maar voor de rest
is er weinig verschil.
Ik voel me dadelijk thuis in dit kombuis.
À propos: het keukenpersoneel van de Crocus is helemaal mannelijk.
Er is wel één vrouw aan boord, en zij is verpleegster.
We krijgen ze niet te zien, want ze is ziek.
Ze komt dus niet in de keuken, behalve als de kok zich in de vingers snijdt.
Ook de kruidenpotjes met bieslook, Provençaalse kruiden, lookpoeder
en andere zijn van een volwassen formaat.
Om te beletten dat de matrozen teveel zeelucht inademen,
is er voor iedereen een handig zuurstofmasker voorzien.
We slenteren verder langs de hoofdboulevard binnen het schip,
tot we alles bekeken hebben.
Alle foto’s weergeven zou me nog een dagje extra kosten.
We verlaten deze verdieping, of “dek”, om het juister te zeggen.
Onze gids neemt ons mee naar beneden via een smal trapje.
Greta voelt haar hartje kloppen.
Het schip lijkt één grote controlekamer.
Hopelijk wordt hier niet gecontroleerd op alcoholgebruik,
zoniet lopen sommigen onder ons kans om opgesloten te worden
in het voorruim, tussen de bezems en het Wc-papier (en de ratten?).
Sommige personeelsleden werken intussen onverstoorbaar verder
aan het ontpluizen van militaire geheimen. High Confidential.
Ons mogen ze vertrouwen. Wij zijn nu ook op de hoogte,
maar we zeggen niets, tenzij onder fysieke dwang van Al Qaeda.
Op verschillende plaatsen is er melding van hoeveel maal de alarmfluit
moet gaan bij nucleaire of chemische aanvallen op het schip.
Of we geconfronteerd zijn met een dergelijk alarm, en of we het overleefd
hebben laat ik jullie zeer spoedig weten!
(*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
Voor details, zie vroegere stukjes.
25-07-2009, 00:00 geschreven door grob
19-07-2009
KOKENETEN: Het Geheim van de Barbaarse Barbecue
Het afscheid van Spanje vieren we met een barbecue.
Dat past gewoon bij lekker weer op het terras.
De twee vorige jaren had ik telkens een barbecue of tafelgrill
moeten liquideren, wegens versleten.
De enig overblijvende BBQ, nog meegebracht uit België, doet al
jaren trouwe dienst, er is dus geen vuiltje aan de baklucht.
Lekkere Spaanse vleesjes, tomaatjes, paddenstoelen een uurtje
laten marineren in een Mediterraan mengsel “doet me al gauw
het water in de mond krijgen”.
Ik citeer hier Piet Huysentruyt.
Ik heb lang gezocht, maar gevonden! De aller-heerlijkste Spaanse
witte pensjes, gemarineerd en aan het spit geregen, wachten enkel nog
op hun krokante kruidenmengeling.
In de plantenbakken hoef ik daarvoor enkel verse tijm te knippen, laurier, en rozemarijn.
De heerlijke wespentaille-worstjes verlangen ernaar.
Hier geen recept dus, want iedereen kan een BBQ-festijn tevoorschijn toveren.
Meestal zijn het zelfs mannen die het doen (enkel het bakken natuurlijk).
De elektrische barbecue wordt erbij gehaald, en het feestje kan beginnen.
De zon is er, de salades zijn sappig, de tafel is gedekt.
Ik steek de stekker van de BBQ in en pats, het controlelampje brandt ongeveer
1/100ste seconde, en dooft onvermijdelijk.
Hoofdzekering gesprongen ook.
Barbecue in mineur. Dan bak ik al die lekkere dingen maar in de pan, in de keuken.
Het zijn toestanden die iedereen wel eens meemaakt. Volgende maal beter.
BBQ apparaat afgevoerd.
19-07-2009, 00:00 geschreven door grob
14-07-2009
Sterke Vrouwenverhalen in het kasteel van Male
Wat weet je over de “Malle Malefeesten” ? Niets? Even een inleiding.
In de stoere burcht van Male, tegen Brugge, stond de wieg van Margareta,
de rijke erfdochter van Lodewijk van Male.
Haar huwelijk met Filips de Stoute in 1369 luidde de Bourgondische periode
in de geschiedenis van Vlaanderen in.
(hoho! Het woord “Bourgondisch” klinkt mij als muziek in de oren)
In dit fotogenieke kasteel van Male bij Brugge huist ook de Trudo-abdij.
Maar er is meer dan dat.
Dit jaar is er namelijk een drieledig programma over de geschiedenis
van Vlaanderen met in de hoofdrol de Vrouwen van Vlaanderen:
de gravinnen en de gravendochters.
Welke rol speelden zij in de bewogen evolutie van Vlaanderen
van de negende tot de vroege zestiende eeuw?
Het verhaal voert ons mee in de onbekende wereld van deze adellijke dames.
De “Vrouwen van Vlaanderen” staan garant voor heerlijke én leerrijke verhalen
op unieke historische locaties.
Judith, Elftrudis, Richilde, Johanna, Margaretha, Filippina, Isabella en Maria.
Zeggen deze namen je iets? Het zijn enkele van de gravinnen en gravendochters
die het programma “Vrouwen van Vlaanderen” voor het voetlicht plaatsen.
In de loop van de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen (9de eeuw – 1529)
speelden ze een voorname rol.
meer op www.vrouwenvanvlaanderen.be
Voldoende reden om ter plaatse rond het kasteel van Male
een kijkje te gaan nemen, op een mooie zomerdag in juni.
Vanuit Duinbergen is het een mooi ritje met de fiets
(mits het inbouwen van drankstops).
De Malle Malefeesten , een soort reusachtige braderij laat zich (dit jaar)
gemakkelijk inpassen in het concept van de Vrouwen van Vlaanderen.
De buurt van het kasteel van Male is voor mij helemaal nieuw,
en vraagt zelfs wat zoekwerk.
Het eerste historische voorwerp dat ik te zien krijg is een ijsjeskar.
De Vrouwen van Vlaanderen kochten waarschijnlijk aan dit karretje
hun eerste Dame Blanche .
De volgende opdracht is: mijn fiets ergens veilig achterlaten.
Blijkbaar is de buurt van het kasteel uitgebreid verkaveld, en een wirwar
van straatjes vormt hier een ware doolhof voor de niet-inboorling.
Temeer omdat 98% van de restruimte in de straatjes wordt ingepalmd
door een reusachtige rommelmarkt.
Hier heb ik voor jullie, collega’s fietsers, een goede en gratis tip: doe zoals ik,
en neem een foto van het straatnaambord waar je je tweewieler achterlaat.
Op die manier mag je zelfs de straatnaam vergeten: even een blik
in je fototoestel, en je hebt de naam (en je fiets) terug.
Bij het binnenkomen van het kasteeldomein proberen enkele macho’s
een stuk metaal met een zware hamer telkens weer naar boven te meppen.
Het helpt nauwelijks, want het metaalstuk komt elke keer terug naar beneden.
Wie een voorkeur heeft om zijn overtollige krachten in horizontale richting
te testen, kan terecht bij het bollen werpen naar hoofden van clowns.
Een eindje verder in het park is een stand met een 20-tal verschillende roofvogels.
Zoals deze Zuid-Amerikaanse hongerige havik.
Of deze reusachtige uil van acht kilo, en klauwen, zo groot als mijn handen.
Hij kan bovendien zijn kop rond draaien als een deksel op een pot mosterd.
Een uiltje vangen is hier geen goed idee.
Uiteindelijk kom ik dan aan het kasteel zelf.
Mooi gerestaureerd en blakend in de zon.
Vóór de ingang is een toneelvoorstelling bezig, met middeleeuwse figuren.
De Vrouwen van Vlaanderen zijn het natuurlijk.
Margareta voelt zich uitstekend in haar vel en onder haar punthoed.
Binnen in het kasteel is er een vrouw met een onewomanshow die een gevaarlijk
zwaard hanteert. Mijn hoofd gaat ze niet klieven! Vlug de andere kant op.
…en op zoek naar het stemmige binnenhof met lavendelveld (en de abdij).
Ik stap terug buiten over de slotgracht in de richting van de kasteelhoeve,
nu kunstgalerij en winkel.
Na de rust van het kasteel volgt opnieuw de drukte van de rommelmarkt.
Langs alle straten staan amateur marktkramers opeen gepakt,
die van hun rommel afwillen.
Af en toe komt er een ludieke noot voorbij, zoals Wiewieke
and his Singing Puppets.
Zelfs vlaggen, shirts en alle mogelijke attributen van een kleine lokale
voetbalclub worden bijna te grabbel gegooid.
Echte sport, daterend van lang vóór het voetbal, kan men hier ook beproeven.
Alles vind je hier, zonhoeden, valiezen, oranje negerinnen.
Alles wat niet te heet of te zwaar is, en dan nog…
Wil je een sjaaltje in een kleur die niemand heeft, no problem.
Deze sjaaltjes en andere kleurige dingetjes vind je wel enkel bij
een authentieke zuidamerikaanse verkoper.
Het zijn niet allemaal amateur kramers hier.
Een volledig weiland met tenten, springkastelen, megatapkranen never-to-stop,
hot dogs, wafels en hamburgers mag natuurlijk niet ontbreken.
Een podium met muzikanten die geen noot kunnen spelen
is ook niet weg te denken. Belangrijk is dat laatste niet.
Niemand luistert. De sfeer is er, en dat doet het.
Geef de aanwezigen een schuimende pint bier, vijf sms-jes per dag
en de Tour de France, en het leven kan niet meer stuk.
Ik heb vandaag echt mijn ogen uitgekeken, en ik was niet alleen.
ogenl
14-07-2009, 00:00 geschreven door grob
10-07-2009
KOKENETEN: is deze vogel wel zo struis als men beweert?
Lang geleden, toen de boskabouters nog spraken,
heb ik eens ergens een struisvogelfilet gegeten.
Welnu, elke keer als ik ga winkelen voor mijn wekelijkse kookbeurt,
liggen ze daar voor mij (in de Alcampo supermarkt in Spanje):
struisvogelsteaks en –filets.
Het heeft trouwens lang geduurd eer ik wist dat het struisvogel was.
De Spaanse naam “Avestruz” doet me meer denken aan een
Oostenrijkse voetballer dan aan een vogel van Down Under.
Ik durfde ze nooit meenemen, want stel je voor dat ik geen geschikt recept vind.
Tot ik dan toch maar de gok waagde. Waarom niet eigenlijk?
Een struisvogel is eigenlijk maar een grote kip, waarvan de fladderende pluimen
alleen maar wat opwinding veroorzaken in de “Moulin Rouge” en
aanverwante roze balletten in Parijs.
Omdat ik me de smaak niet zo goed meer kon herinneren, heb ik een recept genomen
met veel andere smaken, als mogelijke camouflage weet je wel.
Mijn vrees was volkomen onterecht.
Struisvogel is heel lekker, lijkt van smaak wat op een supermalse rundsteak,
maar heeft langere en meer uitgesproken vezels.
Ik heb de filetjes “cordon bleu” bereid, met ham en kaas, gemakkelijk haalbaar
voor een amateurkok als mezelf.
Doe daarbij nog een smeuïge kerriesaus, en laat het beestje maar komen.
We starten met snel even aanbraden en bestrooien met pezo.
Hier is een uitgetest recept van Struisvogelfilet Cordon Bleu :
ingrediënten voor 2
bereiding
2 stukken van +/- 160g struisvogelfilet
kook de rijst (10’ volgens de verpakking) met wat boeljon
2 plakken ham: Serrano, Bayonne,…
de struisvogelfilets bestrooien met pezo
40g geraspte kaas voor gratineren
snel aanbakken (2 à 3’ per kant, afhankelijk van de dikte)
250g rijst (zakje Uncle Ben)
best in een mengeling van boter en olijfolie
geblancheerde fijne groenten
verse rode paprika snijden in duxelles (fijne blokjes)
(bijv. ½ rode paprika, selder, wortels…)
blancheren of een minuutje in de microwave oven zetten
20 cl kokosmelk, ongezoet (1/2 blik)
doe hetzelfde met de andere groenten
20cl kippenboeljon
de rijst uit het vocht halen en laten uitlekken
kerriepoeder naar smaak
de warme rijst mengen met de geblancheerde groenten
instant roux of maïszetmeel
de plakken ham over het vlees leggen
olijfolie en boter
de geraspte kaas over het vlees verdelen
pezo
breng de kippenboeljon en de kokosmelk aan de kook
garnituur: blaadjes sla of lookpijpjes,…
kruid op smaak met veel kerriepoeder
de kerriesaus binden met de roux
gratineer het vlees met ham en kaas onder de grill
doe het rijstmengsel in een vormpje, lichtjes aandrukken
zet het vlees en de rijst op 2 borden
giet de kerriesaus er rond en versier met slasnippers
N.B. een bokaal met gemengde groenten kan ook
wel eerst spoelen onder de kraan
!!!nog een tip van het laatste moment: ik vond toevallig vandaag nog een leuk recept
voor deze vogel: kijk maar eens op www.mostaardwostyn.be , bij recepten.
Als je in staat bent kokosmelk te kopen, dan kan je zeker ook kerriesaus bereiden.
Voor mij was het de eerste maal, en dat gaat heel vlot.
Ik heb voor de gelegenheid een metalen vormpje gekocht, om de rijst in te persen.
Dit cilindertje lijkt op een groentenblik waar boven en onderkant zijn van afgehaald,
maar veel televisiekoks gebruiken het.
Niet vergeten het metalen vormpje na persing weg te nemen.
Zoniet is de rijst moeilijk vetreerbaar.
Het resultaat oogt goed, zowel wat de vorm betreft als de kleur.
Vandaag eten we niet alleen lekker smaakvol, we eten ook kleurvol
.
Nu nog een flesje Tempranillo wijn erbij, en we kunnen aan de hap.
Buen apetito! Tengo hambre.
P.S. deze keer is de waskoord weer leeg.
10-07-2009, 00:00 geschreven door grob
02-07-2009
Blankenberge op zijn kop
Op 20 juni 2009, in volle lente, werd de kustplaats Blankenberge op zijn kop gezet
door honderd Photoshoppers, die met elkaar contact houden via Seniorennet.
De organisatie was in handen van “Greenstuff”, inboorling van Blankenberge,
die hiermee even zijn handen vol had, maar niet met lege handen naar huis ging
(zie verder).
Honderd mensen willen hem intussen boven hun bed hangen (de foto).
Wijzelf kwamen met de kusttram uit Duinbergen.
We stapten af aan het station en waren waar we moesten zijn.
Greta (centraal) staat in het “milieu” bekend als “Gaviota”.
En elke Photoshopper mocht een handlanger meebrengen.
Die staat hier aan de linkerkant op de foto.
De organisatie was perfect.
Niet alleen had Greenstuff gezorgd voor zonnig weer en een hartige lunch,
maar bovendien had hij op het verzamelpunt een authentieke carrousel laten plaatsen.
Iedereen was er wild van en “Pensionate” (5de van links, donkerblauwe vest)
trachtte de mensen op een ordelijke manier (maar tevergeefs) in rijen van zes
te rangschikken om de carrousel te bemannen en te bevrouwen.
“Bobbieke”, nog een toonaangevend en prominent lid van de Photoshoppers,
stelt zich terecht vragen bij de goede afloop van deze wilde carrouselritten.
De Photoshoppers werden gelukkig
In toom gehouden door Pensionate,
Limburgs kampioen in Karate.
Hij is een rasechte Italiaan
En was naar het schijnt
Ooit doelman bij AC Milaan.
We zitten klaar voor de lunch, en de eerste hapklare brokjes zijn al op tafel verschenen.
Samen met Lieve, “Gazel” voor de insiders, haar man Gilbert en John, marineveteraan,
keuvelen we (natuurlijk) vooral over foto’s…
… net zo lang tot het hoofdgerecht is weggegeten en –gedronken,
en Gilbert dringend moet.
Omdat iedereen foto’s van iedereen wil nemen, moet hij toch nog een tijdje
op zijn stoel blijven zitten, wat het hem fysisch niet makkelijk maakt!
Op dit fotomoment heeft hij het niet comfortabel, maar er zal een einde aan komen.
Greenstuff wordt voor het “verwerken” van de honderd man in de bloemetjes,
of liever in de biertjes gezet.
Deze onverwachte interventie doet bij hem van ontroering tranen opwellen als
kleine watervalletjes en het personeel moet ter hulp snellen met grote handdoeken.
Niet alleen het grote aantal (gevulde) bierflessen is enorm, maar “Siska” tovert er
de bijpassende glazen bij.
Greenstuff wil toch wel van Bobbieke weten hoeveel flessen hij vandaag nog soldaat mag maken.
Bobbieke kijkt toe en spreidt heel discreet haar tien vingers om het aantal op te geven,
maar ze doet dit heel onopvallend, zodat niemand, en zelfs “Olly” het antwoord niet weet.
Na dit bevredigende en heuglijke antwoord
Duikt Greenstuff opgetogen in de kist
Want niemand heeft iets gehoord
En niemand die een fles mist
Op de tafel van Bobbieke
Telde men later acht lege Krieken
En toch waren er geen zieken.
Gelukkig kan een wandeling langs de zeedijk wonderen doen.
Merk op dat zowel Bobbieke als Greenstuff discreet maar kordaat worden gesteund
door de collega’s.
Merk eveneens op dat de Blankenbergse dijk stilaan de allures krijgt van een Mediterrane badplaats.
Ik tel ten minste drie palmbomen en een hut met strodak.
Mijn Greta heeft alles voorzien, zelfs een badge groot genoeg om gelezen te worden
door visueel gehandicapten.
Als je dit dus niet kan lezen, ben je voor 100% blind.
Vanaf een trap een foto nemen lijkt de enige mogelijkheid om het grootste gedeelte
van de groep Photoshoppers in beeld te krijgen.
Sommige fotografen dachten er aan om een eindje verder te bollen met
de kusttram. Helaas zagen ze dit bootje voor een tramhokje aan.
Dit deed me onmiddellijk denken aan de beroemde uitspraak van de Nederlander
Arie Onderdelinden Jr. op 23 maart 1976:
“Als fotograaf hoef je niet ontwikkeld te zijn, als je maar niet negatief overkomt.
Over Nederlanders gesproken, hier zie je er een paar prominent aanwezig,
aan de linkerkant, in het bijzonder de zussen “Tribaloma” en “Agatha”.
Wie waarschijnlijk de grootste afstand heeft afgelegd om aanwezig te zijn,
is de heer met de grote snor (tweede van rechts), waar ik een gesprekje mee gevoerd heb.
Hij is met de trein gekomen vanuit Leeuwarden.
Dat ligt dicht tegen de noordpool.
Voor wie hem nog niet kent: dit is Momo, de mascotte van de Photoshoppers.
Het feit dat hij zijn tong(etje) naar jou uitsteekt is niet persoonlijk bedoeld.
Het is een afwijking.
Vooraan lijkt hij nogal klein
En doet niet veel aan zijn lijn
Maar het is echt een langere hond
Met zijn buik dicht aan de grond
Blankenberge heeft nog een tweede vuurtoren. De andere zag je op de eerste foto.
Deze is de back-up.
Tot hier stappen we, en niet verder.
Toch is er nog een sportief tweetal Photoshoppers, dat zich niet laat afremmen
door enkele druppels water. De plank op en de beuk erin!
“Pippo “, mentor en goeroe van de Photoshoppers laat zich maar al te graag pamperen
door een van zijn grote fans. Ontroerend toneeltje is dit.
Het einde van een mooie dag eindigt op de Grote Markt van Blankenberge,
in een bekende drankgelegenheid.
De beelden hiervan zijn gecensureerd.
Daarna trekt iedereen huiswaarts, sommige met de kusttram,
Greenstuff te voet, sommigen met de trein of de wagen, en sommigen
gaan de andere zeerichting uit, allen beladen met blije herinneringen.
tot ziens
02-07-2009, 00:00 geschreven door grob
25-06-2009
KOKENETEN: twee beesten, maar ook kabouterhuisjes
Deze week hebben we een (jonge) gast in Spanje.
Ik moet dus op 13 april 2009 een receptje vinden dat ook prille maagjes kan strelen.
Vermits de jeugd (voor zover ik weet) een voorkeur heeft voor kipfilets en fishsticks
en dergelijke, maar zeker geen pikante smaken lust, kies ik logischerwijze voor een kipfilet.
Het mag toch wel ietsje meer zijn, en daarom opteer ik voor de“Gevulde kiprolletjes
met Champignonsaus” . Saus van kabouterhuisjes smaakt altijd.
Het is een Weight Watcher’s receptje, waarvoor slechts weinig vetstof en géén pan
wordt gebruikt. De microgolfoven echter houdt je wel effen bezig.
Ik vermoed dat je meer calorieën verbrandt door al de handelingen uit te voeren
dan je er uitspaart door Weight Watcher’s te bereiden.
Het recept is heel eenvoudig, maar let op voor de tocht waarin je terechtkomt
door het deurtje van de microwave dat altijd open en toe moet.
ingrediënten voor 2
bereiding
200g Portobello’s of champignons
doe de paddenstoelen in een ovenschaal
margarine of boter
leg er een paar fijne sneetjes vetstof op
1 el bloem
zet de schaal onafgedekt in de microwave
20cl kippenboeljon opgelost in water
na ongeveer 3’ op 600W zijn de paddenstoelen zacht
citroensap
roer ze halverwege de kooktijd even om
1 kleine ui, klein gesneden
bestrooi de paddenstoelen met de bloem en schep om
1 stuk selder, klein gesneden
zet de schaal onafgedekt opnieuw 1’ in de microwave
½ groene paprika, klein gesneden
roer de kippenboeljon en citroensap door dit mengsel
1 lookteen, fijn gesneden
zet de schaal opnieuw 2’ in de microwave op 600W
50 g brood croûtons
roer het gerecht halverwege de kooktijd goed door
1 ei, losgeklopt
haal de champignons eruit met spaan en zet opzij
2 kipfilets
doe alle kleingesneden groenten in de ovenschaal
zet dit afgedekt 3’ in de microwave op 600W
tot alle groenten zacht zijn; roer goed om halverwege
snijd de kipfilets in dunne plakken
schep de croûtons en het ei door het groentemengsel
spreid het croûtonmengsel over elke kipfilet
rol de filets voorzichtig op en steek vast met een prikker
leg de kiprolletjes in de schaal
zet ze onafgedekt in de microwave, 5’ op 600W
als je een grill hebt, zet die ook op, voor de kleur
giet het paddenstoelenmengsel over de kip
zet de schaal 30”onafgedekt opnieuw in de microwave
om het volledige gerecht op te warmen
Hieronder een blik op het eerste (ingewikkelde) dier.
Voor het tweede gaan we in zee (figuurlijk) met de “Catalaanse kikkererwten” .
Een combinatie groenten en wat vlees uit Noord Spanje en/of Zuid Frankrijk.
In dit stadium is het al uitgesudderd en rijp voor het keelgat.
ingrediënten voor 2
bereiding
olijfolie
spoel de kikkererwten onder water en laat uitlekken
½ ui, liefst een witte (Spanje)
verhit de olie in een pan, fruit 5’ de ui, paprika en look
½ groene paprika, in fijne reepjes
roer het mengsel tot de groenten zacht zijn
2 lookteentjes, heel fijn gesneden
doe de tomaatstukjes er bij, fruit nog een paar minuten
1 tomaat, gepeld, ontpit, fijngehakt
roer de rest van de ingrediënten er door
200g kikkererwten uit blik
kruid met pezo
100g hespblokjes, eventueel Serrano
zet het vuur laag en laat 15 à 20’ sudderen met deksel
1 el peterselie fijngehakt of diepvries
roer nu en dan om
1 el kappertjes, afgespoeld, uitgelekt
kook intussen de rijst
rijst (lange korrel in zakje)
pezo
TIP: met “gevulde kiprolletjes met champignonsaus”
WW Snel en Slank pag. 46
(dan is de rijst overbodig)
op zichzelf kan het gegeten worden met
een dikke schijf gebakken hesp
Ik heb er dan nog wat rijst bijgekookt, wat niet nodig is.
Ook het overschot van de kippenvulling mag mee op de tafel.
Tja, een mens heeft van die dagen.
We kunnen dit nu alles rustig verwerken op het terras, in de avondzon.
Onze jonge gast Yente ziet het wel zitten. Hij lust nogal veel.
Toch neem ik liever vooraf de foto, vóór iemand het gesmaakt heeft.
Je weet maar nooit.
25-06-2009, 00:00 geschreven door grob
22-06-2009
Getij-Dingen: kunst op strandpalen
We hebben een beetje goed en droog weer afgewacht, en woensdag 17 juni
is de tijd rijp: samen met Yvette en Erik nemen we de kusttram in Duinbergen
tot in Sint-Idesbald.
Helemaal toevallig waren ze op de hoogte geraakt van het bestaan van
het kunstproject Getij-Dingen.
Uiteraard is er dit jaar langs de kust het driejaarlijkse kunstfestijn Beaufort.
Dit komt er bovenop, opgezet met medewerking van de gemeente Koksijde.
Op het strand van Koksijde en Oostduinkerke staan een 15-tal houten palen
(getijdepalen, waar men in de vorige eeuwen de hoogte van het zeewater
mee kon meten). Bij laag water staan ze bijna volledig droog maar bij hoog water
worden ze overspoeld door de golven. Op elke paal wordt er een kunstwerk aangebracht dat gedurende een vol jaar ( 2009 )
blootgesteld wordt aan de destructieve kracht van de natuurelementen
en een langzame metamorfose ondergaat door aangroei van algen, zeepokken,
schelpjes en andere zeemonsters. Wil je hierover meer weten, dan kan je
bijvoorbeeld een kijkje nemen op www.getij-dingen.be .
Na de aankomst en na een plaatselijk bier, dat ons de nodige kracht geeft,
zetten we er (een beetje) vaart achter.
Het eerste opvallende fenomeen dat we tegenkomen op het stukje
vanaf de dijk naar de zee zijn enkele wormstekers, die dikke
groezelige wormen uit het diepe zand halen als aas.
Vissers blijkbaar, met grote plannen.
Een ander soort visser is ook bezig zich te voorzien van een maritiem
avondmaal en is eveneens in goeden doen.
Een sleepnet verwacht vis in de fuik.
De vangst is niet denderend, maar alle begin is moeilijk.
Zelfs voor dit beetje zeevoedsel zijn er voldoende kandidaat mee-eters te vinden.
Alle neuzen staan in dezelfde richting.
Eindelijk bereiken we popelend het eerste kunstobject.
Rond deze getijdepaal zijn vissen, of beter gezegd visgraten gewikkeld.
Ik citeer de ontwerpster: “Als we de oceanen schoon willen houden,
zullen we de vissen stemrecht moeten geven”.
Een dikke laag pokken bedekt al het kunstwerk, dat hier staat sinds januari,
en tot tweemaal toe per dag volledig kopje onder gaat.
Een van de viskoppen krijgt het warm in dit zonnetje, en heeft al zijn petje opgezet.
Het is nu volledig eb, en op sommige plaatsen is het brede strand volledig vlak,
op andere plaatsen zit het vol harde bobbels, met zand dat hardnekkig
aan de voeten en de schoenen kleeft.
Opvallende boeien kleuren de monotone strandvlakte.
Helemaal anders dan in Spanje.
Waarlijk een boeiend landschap!
Sommige werken zijn na een half jaar zo erg toegetakeld, dat het niet meer
de moeite loont ze te fotograferen.
Deze zeker wel, hij heet “Zonnegolven”, en is een ode aan vergane vissers.
Ik begin hier zelf bijna te vergaan in het zuigende zand, terwijl een supporter
vanuit de hoogte minachtend toekijkt.
Het strand is op sommige plaatsen enorm breed. Waar is de zee gebleven?
Erik probeert ze terug te vinden met behulp van zijn kompas.
Een volgend werk heet Belle-Mer. Yvette en Greta vinden het zeer geslaagd.
De volledige wandelafstand voor de 15 palen is ongeveer 8.5 km.
Sommige kunstkenners leggen het artistieke circuit af te paard.
Zeer interessant, maar je kunt het beest niet meenemen op de tram.
Een fiets mag.
Een volgend (prachtig) werk is: “De Drenkelinge”.
Een boegbeeld.
Hier kan je goed merken welke sterke greep de Getijden hebben op de Dingen.
Onderaan volledig ingepalmd door zee-elementen, maar hoe hoger
hoe minder tijd de elementen krijgen om hun eigen artistiek werk te doen.
Helemaal bovenaan is de aantasting minimaal.
Hier is nog een topstuk: de Zeezandloper.
Jammer genoeg is de bovenste glashelft van de zandloper gebroken.
Wanneer de vlotter die onder de zandloper zit, stijgt met het zeewater
(zoals in een WC), draait hij de zandloper, die dan begint te werken.
De ontwerpster wil hiermee de wisselwerking voorstellen tussen
de steeds terugkerende getijden en de Tijd die oneindig verder gaat.
Dit is het “Zeepaleis”. Dit wordt elke dag mooier, vooral door
de schakeringen van oranje roestsporen op de betonijzers.
De kracht van de zee samen beleven heet dit stuk, helemaal aan de rechterkant.
Dat is ook de uitdrukking, waar Ernest Hemingway zich aan optrok.
Nu ik aan Hemingway denk merk ik dat het resterende deel van deze foto
een even sterk kunstwerk vormt, namelijk “The Old Man and the Sea”.
Prachtige groepage!
Bekijk deze paardjes, hoe klein ze zijn, en hoe ze plots uit de zee opduiken!
Inderdaad, het seizoen van de zeepaardjes komt er aan.
Dit zijn geletterkapte strandkeien, zwevend rond een paal, als baken van de zee.
Jammer dat de drang van de zee de teksten onleesbaar hebben gemaakt.
Hier hingen verschillende beelden, onder het motto “Hersenspoeling”.
Beelden van hoofden, waaruit de hersenen verdwenen en weggespoeld zijn.
Jammer dat er maar één hoofd overblijft. Natuur of vandalisme?
Of een kunstroof?
Dit materiaal is het meest softe, en toch nog volledig intact.
De auteur zegt hierover: “In de tempelbox hang je een belletje of een lint, en doe je
een wens die door het getij wordt meegevoerd en wel ergens gehoor vindt.”
Op deze getijdepaal staan de vier winden pal.
Borias, de noordenwind.
Notus, de zuidenwind.
Zephyrus, de westenwind.
Eurus, de oostenwind.
Er is er nog eentje: Aeolus, de oppergod van de windgoden, aan de linkerkant.
En nu tijd voor een schuimende … van 33cl, onaangetast door de zee,
maar weldra door onze maagsappen!.
En de kusttram is nooit ver weg.
Als je een mooi dagje echte vakantie wil: Getij-Dingen blijft tot einde van het jaar!
Hoe eraan beginnen? Zie www.getij-dingen.be
22-06-2009, 00:00 geschreven door grob
18-06-2009
KOKENETEN: van een mals lammetje verdik je geen grammetje
Dit is nog eens een lekker vleesstukje, verorberd in het zuiden van Spanje,
in het avondzonnetje op het terras.
We zijn nu half april en de lammetjes zijn op hun best.
Geboren aan het einde van de winter zijn ze nu goed op snee, groot genoeg en heerlijk mals.
Geen toeval ook dat de moslims in deze periode hun lammetjes al dan niet ritueel
slachten en opeten.
Ook zij weten uit ervaring dat dit de beste periode is in het jaar.
De nakende autotocht naar het noorden doet me al denken aan de stop
in het het zuiden van Frankrijk.
Dan ligt een Provençaalse lamsragout eigenlijk zo voor de hand, temeer omdat
deze bereiding niet kan mislukken, zelfs niet voor deze beginnende kok.
Het komt er alleen op aan de uiteenlopende ingrediënten samen te brengen,
en bijna klaar is kees.
We zijn met twee eters, maar ik maak het voor vier, want dit soort gerechten is één of twee
dagen later nog veel beter op smaak. Ziehier “Navarin d’Agneau Provençal”:
ingrediënten voor 4
bereiding
1 kg lamsvlees, in stukken
was het vlees, wortelen, raapjes en lente uitjes
pezo
pel de ui en de look en snipper ze fijn
1 blik gepelde tomaten
schil de wortels en raapjes, snijd de steeltjes bij tot 2 cm
4 jonge wortelen met loof (+/- 100g)
halveer wortels en raapjes als ze te groot zijn
4 witte meiraapjes met loof (+/- 100g)
strooi peper en zout over het lamsvlees
100g sperziebonen diepvries
verhit de olie in een braadpan, braad het lamsvlees aan
4 lente-uitjes (150g)
doe dit 6 à 8’, op een hoog vuur, zonder deksel
1 middelgrote ui (+/- 100g)
voeg er al roerend de ui en de honing (of suiker) bij
2 tenen look
laat even karameliseren en stuif er de bloem over
250g doperwten (diepvries)
doe er de wijn bij, en de kalfspasta (of de kalfsboeljon)
olijfolie
voeg de look toe en het Provençaalse kruidenmengsel
1 el bloem
doe de tomaten er bij (uit blik, ook het vocht toevoegen)
1 el suiker of honing
indien verse tomaten, doe er dan ¼ l water bij
¼ l witte wijn
breng aan de kook, zet op laag vuur, met deksel er op
1 el kalfsfond(pasta), of ¼ l vloeibaar
laat circa 45’ stoven, kijk of er genoeg vocht in de pan is
veel (verse) tijm en rozemarijn
schik de wortels, raapjes en lente-uitjes op het vlees
niet roeren, en laat nog 25 tot 30’ stoven (ook bataat)
voor de gelegenheid: 1 bataat
ontdooi intussen de erwten en de sperziebonen
schik ze op de andere groenten
warm nog eens 10’ door
dien op met stokbrood of gekookte aardappelen
Ik had nog een rauwe bataat over van een vorige bereiding, en die wordt natuurlijk
ook in stukken gesneden en in de pot gekieperd.
Zoals je op de foto kan zien voorzag men in het oorspronkelijke recept teveel erwten.
Dat heb ik dus uiteraard aangepast in mijn versie, om eventuele belangstellenden
op het juiste pad te zetten, en mezelf ook, de volgende keer.
Het bereiden is heel eenvoudig, maar vraagt wat tijd en handenarbeid,
maar het resultaat loont dan ook de moeite.
Lekker en gezond. Van lam worden je benen nooit stram!
Deze foto laat uitschijnen dat het zelfs nog beter smaakt
als je eerst de was ophangt. Niets is minder waar.
Bereid naar TimeLife, Koken in de Wereld, Frankrijk Zuid, pag. 106
18-06-2009, 21:33 geschreven door grob
12-06-2009
Feria Internacional de Pueblos 2009 in Fuengirola
In Fuengirola, de stad die we bijna op ons duimpje kennen, is er elk jaar weer de FIP,
de Feria Internacional de Pueblos .
Spanjaarden zijn geboren feestneuzen, dat weten we, maar bij dit evenement
waren we nog niet geweest.
De eenvoudige reden is dat we altijd terug naar België rijden in april.
Dit jaar zijn we een poos langer gebleven, en we konden dit nog meepakken in mei.
De plaats waar het doorgaat zijn de fairgounds, de marktplaats van Fuengirola,
een uitgestrekt plein, naast een (droge) rivier waar de wekelijkse markt
en de vlooienmarkt worden gehouden.
Op dit plein staan overal gebouwen, die maar eenmaal per jaar gebruikt worden,
meer bepaald voor dit feest.
In elk van die gebouwen kan je eten, drinken, shoppen en voorstellingen bijwonen
met bijdragen van inwoners uit een dertigtal landen.
Elk land krijgt één gebouw toegewezen, en doet daarmee wat het wil.
Ook op de straat is er volop animatie, en kans genoeg om lokaal voedsel te proeven.
Dat gaat zo door, vier dagen aan een stuk!
Het weer moet natuurlijk goed zijn voor dergelijk feest, maar dat is het uiteraard.
Greta heeft enkele foto’s genomen van de verschillende set-ups, voor jullie natuurlijk.
Hier zie je bijvoorbeeld Greta met het water in de mond voor de stand van India.
Het brouwsel ziet er heel lekker uit, maar we hadden besloten niet (veel) te eten,
omdat we achteraf ergens rustig zouden uitblazen bij enkele tapas.
Het lijken wel paellapannen, maar de inhoud zou iets pikanter kunnen zijn.
De deelnemers van Venezuela vinden het leuk wat pasjes te zetten in dit mooie weer.
Roze balletten onder de plataantjes.
Ook anderen, zeg maar gewone straatmuzikanten, komen hun duit in het zakje doen,
en maken de boel gezellig.
Een stand van Andalusië zelf is er ook, met de groenwitte kleuren goed zichtbaar.
De tafel bulkt van de sardienen, wat geen echte verassing is.
Nog een groenwitte vlag is van Nigeria, die binnen optreden met een live salsa band.
Enkele donkere volbloed danseressen maken zich gereed om op te treden,
en eentje komt nog vlug wat bijslurpen aan de toog.
Let goed op hier! Je ziet een Schot met een zonnebril!
Hij heeft die zeker niet uit Schotland meegebracht, want dat is daar onbekend.
Wat ze wel kennen, zijn grote pinten bier. Twee heeft hij er net leeggemaakt,
en op de tafel gezet.
Hij is goed gemutst (letterlijk en figuurlijk) omdat ook de derde net in zijn keelgat
verdwenen is, en hij de smaak nog te pakken heeft. Dit is een Schot in de roos!
Déze Schot ziet er heel wat minder opgewekt uit. De man heeft duidelijk dorst.
Mexico zit binnen en gaat voor een nep Amerikaanse Texas show. Niet echt vet.
Aan de stand van Egypte kan je de maat laten nemen voor later.
De vertegenwoordigers van Argentinië daarentegen houden zich minder bezig
met het hiernamaals, en doen hun best om hun vleesjes te bakken:
Guiness Book worsten van een kilo, en andere lapjes.
Ook hebben ze diverse variëteiten van rundsstukken uit de pampas voor het voetlicht
en de BBQ gebracht, waar ik met pijn in het hart moet aan voorbijgaan.
Spijtig dat dit geen geurtelevisie is. Het ruikt naar nog.
Bij Noorwegen wordt je aan de deur ontvangen door trollen.
Ik kon niet vermoeden dat die beesten zo groot zijn.
Binnen zit vijftig man, en het is er muisstil.
Het meest muzikale land van Zuid-Amerika is zonder twijfel Paraguay.
Je hoort nooit van die knapen, en dat is omdat ze constant aan het zingen zijn.
Voor iets anders nemen ze geen tijd.
Al die totaal onbekende zangers hebben fantastische stemmen.
Zo treedt er een duo op…
…en nog een duo, met harp.
Harpmuziek is duidelijk heel populair in dat Zuid-Amerikaanse land.
Ik herinner me uit mijn prille jeugd (een halve eeuw geleden) dat een gelijkaardig trio,
eveneens met harp hier heel populair was: Digno Garcia y Los Paraguayos.
Die man is hier zelfs definitief komen wonen.
Toen hij overleed deed de rest van de groep verder onder de naam Los Paraguayos.
Een jaar of acht geleden waren we toevallig in Gran Canaria getuige van een live optreden
van een duo: Dos Paraguayos, met harp.
Dat waren toch wel dezelfde zangers zeker!
We hebben er zelfs nog een gesigneerde CD van gekocht.
In de zone tussen Marbella en Fuengirola komt men ook nu regelmatig in restaurants/hotels
nog altijd een tweetal Paraguyanen of –ezen tegen
onder de naam Dos Paraguayos.
Dit duo is een jong echtpaar, waar we ook al een CD van afgenomen hebben.
Spijtig dat de zanger/muzikant zijn harp onlangs heeft ingeruild voor een synthesizer.
Waarschijnlijk is het niet eenvoudig zo’n harp overal rond te zeulen.
In Paraguay hebben ze ook kaas gegeten (lamakaas waarschijnlijk) van dansen.
Het lokaal van Paraguay is datgene waar we het langst blijven kijken en luisteren,
en zelfs een paar stoelen bijtrekken om te kunnen genieten van het spektakel.
Soms gaat het er zelfs woelig aan toe, met stoere macho’s en bevallige dametjes.
Het moet gezegd dat de sfeer in de Zuid-Amerikaanse tenten beter was
dan bij de Arabieren of de Scandinaviërs.
China biedt een speciaal straatspektakel.
Een afgetrainde koele keukencommies maakt noedels op een speciale manier.
De noedels vliegen op en neer, er komen knopen in die er onmiddellijk weer uit zijn,
en hij geeft de indruk dat hij ermee gaat touwspringen.
Na het veelvuldig kneden, zwieren en bepotelen van de noedels gaan ze de kookpot in.
Uiteindelijk komen de gekookte noedelsstrengen op een bord terecht.
Mits tussenkomst van een chinees meisje met chopsticks, en een extra kok
die er een schep wokgroenten aan toevoegt.
Nog een extra complimentje verdient de stand van Costa Rica,
met hun schitterend koffiewagentje.
Een vermoeiende en uitgebreide bezigheid is dit wel, waarbij we zelfs niet alle standen
kunnen bezoeken.
Er blijft dan maar één ding over: in alle rust een tapabar opzoeken, en ons tegoed doen
aan onder meer kwarteleitjes op ham en patatas bravas met Mojosaus.
Njam-njam.
12-06-2009, 21:37 geschreven door grob
06-06-2009
KOKENETEN: in bataten zitten geen gaten
Ik moet me verontschuldigen, want tot nog toe heb je alleen maar
mijn stomme kop gezien bij de (wekelijkse) kookbewerkingen.
Het is de hoogste tijd dus om mijn Spaanse helpster en medewerkster
even voor te stellen: Mimi, mijn keukencommis.
Deze week heeft ze weer een paar flinke handjes toegestoken
bij het aanmaken van “gehaktbrood met bacon”.
Voor de beginners onder jullie: gehaktbrood is niet te verwarren met gehakt brood.
En voor een goed begrip: dit recept is enkele tijd geleden bereid in Spanje.
Het spek, of de bacon voor de meertaligen doet me denken aan vorige week
in Oostende (in België, maar daar kom ik nog op terug).
Tijdens het Maritiem evenement “Oostende voor Anker”, lazen we ergens
op een affiche: “this bacon is very important to know your position” .
Waarschijnlijk bedoelde men niet het spek, maar wel “beacon ” (baken).
Terug nu naar het kookboek.
Dit recept komt uit een land, dat nog meer bekendheid heeft voor zijn slechte
banken, dan voor zijn slecht eten. Een bereiding namelijk uit de Verenigde Staten,
waar de fastfood hoge en snelle toppen scheert.
Dank zij de vaardige handjes van Mimi heb ik toch iets lekker kunnen maken
van dit “Meatloaf with bacon”.
De klank in het Engels is zelfsal een stuk beter dan in het Nederlands.
Daarenboven heb ik het recept bereid met bataten, ook al sinds vijf eeuwen
ingevoerd uit Amerika.
Waarom bataten? Bataten brengen je in alle staten (van de USA), hebben
geen gaten, en zeker geen graten. Bovendien heb je ze in Spanje in alle maten.
Hier te lande moet je al een beetje zoeken tussen alle andere knollen.
Voor wie geen bataten kent, of ze nog niet gegeten heeft: het zijn zoete
aardappelen, met een smaak en een kleur tussen aardappelen en wortels in.
Je kookt ze zoals aardappelen, maar best in de schil.
De schil laat zich makkelijker pellen na het koken dan ervoor, want de knol
kan een vrij onregelmatige vorm hebben.
Het is gemaakt voor vier personen, dus hebben we er tweemaal van genoten.
Eet dus eerst je bataten, en daarna kan je bijpraten.
ingrediënten voor 4
bereiding
paneermeel
verwarm de oven voor op 200 º
2 middelgrote uien
pel de uien en look en hak ze fijn
2 tenen look
doe paneermeel, ui, look, gehakt, ei, tijm, chilisaus in
500g rundsgehakt
een kom en schep er wat zout en peper door; meng goed
300g ander gehakt (varkens, kalfs)
doe mengsel op een werkvlak en vorm er een brood van
1 ei
schik de helft van de plakken bacon in een ovenschaal
1 tl gedroogde tijm
leg er het vleesbrood op en dek af met rest van de bacon
3 el pittige chilisaus
zet het ca 1 uur in het midden van de oven tot het gaar is
zout
250g dunne plakken bacon
suggestie: serveer met wortelstoemp of bataten
eventueel de ovenschaal deglaceren en saus maken
tip: met bataten (Amerika pag.72)
en erwtjes met chorizostukjes
Het is een simpel gerechtje, wat had je gedacht, maar wel pittig en zacht tegelijk.
Het zoete van de bataten is lekker in balans met het zoute van de bacon
en het vleesbrood.
Omdat Mimi vroeg naar huis moet, haal ik de groenten maar zelf uit de diepvriezer.
Het zijn in mijn geval reeds bereide erwtjes met chorizostukjes, om op te warmen.
De Bataten, zowel als het gehaktbrood worden in schijven gesneden,
en opgediend met de erwtjes, en wat saus, bekomen door het deglaceren
van het aanbaksel van het meatloaf.
Het is me weer gelukt als beginnerkok, en ik zit er wat perplex bij.
Maar smaken doet het wel, met wat zachte mosterd.
Buen approveche!
Sinds enkele maanden komt er elke dinsdagmorgen een merel post vatten
op het terras.
Waarom dinsdag? Omdat hij weet dat ik de maandag kook, en hij lust er pap van!
Je ziet hem hier (niet zo goed, want hij is donker), met zijn gele bek,
net rechts van de cactussen op het muurtje zitten.
Hij waagt het tot op 25 cm van mijn handen te komen, om het overschot
van de bataten op te smikkelen.
Mijn ambitie is dat hij volgende winter uit mijn hand komt eten.
Hij is intussen een vriend des huizes geworden, en als ik tegen Greta zeg
dat Jim er is, weet ze hoe laat het is.
Zijn echtgenote, Agnes, komt ook altijd langs, maar is toch iets schuwer,
ofwel lust ze mijn bereidingen niet.
We missen hem in België.
Tot ziens Jim.
06-06-2009, 22:02 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord