aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
11-03-2009
KOKENETEN: hamburger met blauwe kaassaus enzovoort
Ik heb ogen en handen te kort, want vandaag bereid ik iets uit drie kookboeken.
Hamburgers met blue cheese saus en geserveerd met een Caesar salade.
Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van deze salade.
Hoogstwaarschijnlijk kan hij worden toegeschreven aan een Italiaan,
Caesar Cardini, die in de jaren 1920 een resto had in Mexico.
De Caesar salade is ook eenvoudig te maken door de simpele kok zoals ik.
Wel belangrijk is de keuze van de sla. Origineel doe je het met Romeinse sla,
wat ik ook gebruik, maar persoonlijk vind ik
hem nogal hard voor dit gerecht.
Tip: Romeinse sla bewaart een paar weken in de koelkast, maar zorg ervoor dat hij lucht krijgt.
Ik zou de voorkeur geven aan een gewone krop groene sla.
ingrediënten voor 2 porties
bereiding
1 sneetje brood van 1 dag oud
snijd de ansjovisfilets in stukjes
lookolie
meng zeer goed alle ingrediënten voor de dressing
zout en peper
snijd de korsten van het brood en maak reepjes van 2;5 op 1 cm
Parmezaanse kaas in een blokje
verhit de lookolie in een pan
1 krop sla
bak hierin de reepjes brood goudbruin
bestrooi ze met zout en peper
dressing:
laat eventueel uitlekken op keukenpapier
1 verse eidooier
schaaf de Parmezaanse kaas met een aardappelschiller
20g ansjovisfilets uit blik
was en droog de sla en giet de dressing er over
½ tl Dijon mosterd
strooi de Parmezaanse kaas en de lookcroutons er over
olijfolie
breng op smaak
wijnazijn
TIP: het traditionele recept is met Romeinse sla (Caesar weet je wel), maar die is eigenlijk nogal hard voor dit gerecht
dit gerecht past bij hamburgers of steaks met blauwe kaas saus
Dit ziet er dan zo uit:
Prepareer de hamburgers (1 à 2 per persoon, naargelang de appetijt).
Maak ze af op smaak met Worcestersaus, kappers, pezo, … naar believen.
Bak de hamburgers in een middelwarme pan en maak de saus met blauwe kaas:
ingrediënten voor 2 porties
bereiding
Saus: 125g blue cheese
Saus: wrijf look en cognac tot pasta
1 teen look, geplet en 15’ in 2 el cognac geweekt
Meng kaas en olie erdoor
4el olijfolie
Smeer hamburgers in met kaasmengsel
Eventueel smelten onder de grill
Lekker met gebakken aardappelen met kleine spekjes, en zo kan het op tafel:
Yammi yammi.
11-03-2009, 00:00 geschreven door grob
06-03-2009
Van Malaga naar Gran Canaria (deel 2).
Na een week zijn we verhuisd van het oostelijke Bahia Feliz naar
het uiterste westelijke tipje van Maspalomas, de toeristische trekpleister
nummer 2, na Playa del ingles .
We hebben nog een week tegoed in hotel Meloneras Playa, een eind voorbij
de duinen van Maspalomas en de naaktstranden.
Terloops gezegd: een aantal jaren geleden hebben we ons puur natuurlijk
onder de naaktlopers gemengd.
We wilden ook eens proberen, zoals het hier de gewoonte is,
in de duinen te liggen in een van de bekende stenen cirkels.
Voor wie het niet kent: men heeft de losse stenen die hier verspreid liggen
bijeen gelegd, zodat ze cirkels vormen van een drie meter doorsnee.
De stenen worden dan opeengestapeld, en vormen muurtjes van ongeveer
een halve meter hoogte. De bedoeling, naast het opruimen van de stenen is
om de bloteriken te beschermen tegen de wind.
Er liggen zo’n honderden van die ‘magische’ cirkels.
Na een kwartier hebben we het toch opgegeven, omdat zelfs een lichte wind
het fijne zand in elke lichaamsopening doet binnendringen.
We gaan hier en nu voluit voor de relax, en ik neem zelfs de tijd
om twee boeken te lezen.
Er is in verhouding niet te veel volk in het hotel. Aan het ontbijt is het Keyserlei,
maar in de tuinen, terrassen en zwembaden is het heel rustig.
De cactussen blijven er ook heel rustig bij. Niets kan hun groei stoppen.
Ik probeer hier een scheefgegroeide cactus weer recht te zetten,
en als dank zorgt hij voor een aantal naalden in mijn hand.
Ligt er een dokter aan het zwembad?
Aan de zijkant van het hotel ligt de oceaan, enkel gescheiden door een vijftal
uit de kluiten gewassen restaurants.
Achter het hotel is het definitief gedaan met toeristen,
en een volgroeid golfterrein neemt de plaats in.
Verderop zijn er honderden hectaren (nog) onontgonnen woestijnterrein,
destijds gekocht door Julio Iglesias voor een peseta per vierkante meter.
Als je goed kijkt zie je helemaal boven (tussen de twee palmbomen)
op een heuvel een kleine witte cirkel.
Het is een belangrijk relaisstation met een aantal reusachtige schotelantennes
van de Nasa voor het volgen van satellieten.
Gran Canaria heeft hiervoor de geknipte ligging, want verderop is er
niets dan water in alle richtingen.
Greta voelt zich in een zwembad altijd in haar sas.
Het is nu einde december, en het moet gezegd dat het zwemwater kouder is
dan andere jaren (dixit Greta, want ikzelf heb geen lede- of andere maten
te water gelaten). Ook hier is de winter dus toch voelbaar.
Gelukkig is Greta van geen klein zwembadje vervaard en mits slechts
enkele voorafgaande gilletjes van de kou daalt ze het lauwe sop in.
Flinke meid. Ze geeft alle macho’s die aan de kant blijven het nakijken.
Daar reken ik mezelf ook bij. In het zwembad drijft een maximale kerstbal,
maar daar heeft Greta geen ogen naar.
Er is heel wat weg af te leggen in dit zwembad.
Je kunt er (bijna) in verloren lopen, sorry zwemmen.
Hier heb je een zwemstraat van het ene zwembad naar het andere.
Onderweg zijn gelukkig ook voor de voetgangers enkele nuttige voorzieningen,
zoals hier een bar aan de rechterkant, ter hoogte van het bruggetje.
Aan de andere kant van het zwembad watervalt het vocht naar beneden.
Goed en strelend achtergrondgeluid om een tukje uit te voeren op een ligbed.
Genoeg water gezien nu. Tijd voor andere vloeistoffen.
We vleien ons neer op een terras in het lekkere zonnetje.
Terwijl Greta een kiekje neemt, geef ik al vaagweg aan hoeveel pinten
ik ga drinken tijdens de uren die komen. Ik stik van de dorst van al dat gedoe.
’s Avonds zijn er shows in het hotel, met een dagelijks wisselend programma.
Wat we goed kunnen smaken, naast de consumpties, is een optreden
door een wild kijkend Afrikaans kwartet van acrobatische strekking.
Je kent wel de limbo natuurlijk.
Deze donkere knapen uit Oost Afrika kennen er duidelijk alle knepen van.
In het begin, als de lat op een meter hoogte hangt is het vrij gemakkelijk,
en dan mag het publiek even meespelen.
Als de (intussen brandende) lat op 50 cm hoogte wordt gelegd,
zijn de publiekelijke amateurs al lang terug naar hun gevaarloze zetels.
Als ik dit zou proberen, dan zouden ze mijn knoken horen kraken tot op het strand.
Ik onthoud me dus volledig.
De strafste stoot komt pas als de lat vervangen wordt door twee lege wijnflessen.
De Afrikaan gaat er fluitend onderdoor. Toch wel straf.
Om dat te kunnen denk ik dat hij eerst die twee flessen wijn heeft uitgedronken.
Als ik plat op mijn rug ga liggen, dan kom ik zo al boven die wijnflessen uit.
Als je denkt dat stoelen enkel dienen om op te zitten, dan ben je
te begrensd in je gedachten.
Een van de vele andere mogelijkheden wordt hier gedemonstreerd,
namelijk het zetten van vuile voetzolen op de zoldering.
Vanaf nu ga ik een stoel heel anders bekijken en bezitten.
Tot zover het dagelijkse leven in en om het hotel. Voor het verdere verloop
verwijs ik naar de derde en laatste aflevering.
Come and see next week.
06-03-2009, 00:00 geschreven door grob
03-03-2009
KOKENETEN: artisjokken en spinazie uit de oven
De overstap van Rusland naar Griekenland is niemendal (op culinair gebied).
Griekenland heeft een keuken waar vlees een onbelangrijke rol speelt.
Er lopen weinig koeien rond, de échte vleesmachienen,
maar des te meer schapen en geiten.
Gezien de Grieken de laatste paar honderd jaar nogal aan de arme kant
stonden, zijn het vooral de groenteschotels die populair zijn/waren,
en natuurlijk de (zee)visgerechten.
Een Griek moet niet te ver gaan voordat hij de zee in zijn oogbollen ziet.
Vandaag en vandaar dus een groenteschotel, met de Griekse naam
“Anginares me spanaki”.
Artisjokken me spinazie dus.
Het recept uit het kookboek zet een mens aan tot pure handenarbeid:
“Was de artisjokken en verwijder lelijk buitenblad, verwijder
het hooi binnenin enz.…”. Zijde gijle zot?
In de supermarkt ligt het panklaar bij de diepvriesproducten.
Idem scenario voor de spinazie.
In het oorspronkelijke recept gebruikt men blokjes (Griekse) Graviera kaas,
als laagje tussen artisjok en spinazie.
Bij nadere opzoeking lees ik over Graviera:
pikante, tamelijk vast of geheel vaste kaas van schapen- of koemelk.
In Spanje is dat dus de Manchego.
Indien deze kazen moeilijk te vinden zijn in België,
dan is Gruyère de perfecte keuze.
Het recept:
ingrediënten voor 2
bereiding
400g artisjokken uit de diepvries
ontdooi en snijd de artisjokken doormidden indien nodig
400g spinazie uit de diepvries
vet een lage ovenschaal in
boter
verhit 20g boter in een koekenpan
100g gekookte ham (blokjes)
bak hierin de artisjokken even aan, schik ze in de schaal
100g Manchegokaas (koe en schaap)
snijd de kaas in kleine blokjes
1 el bloem
strooi de helft hiervan over de artisjokken
15 cl melk
verdeel hierover de ontdooide spinazie
pezo
bestrooi deze met de resterende kaas en ham
1 ei
verwarm de oven voor op 225°
50g harde geitenkaas (of Parmezaans)
maak een bechamelsaus:
laat 30g boter smelten in een sauspan
roer de bloem er door
giet er al roerend de melk bij, kook de saus
boven een laag vuur tot ze bindt
haal de pan van het vuur
maak de saus op smaak af met pezo
roer het ei los en roer het snel door de saus
giet de saus over de groenteschotel
bestrooi het geheel met geraspte kaas
plaats de schotel 20’ midden de oven
lekker met gekookte piepers
niet-vegetariërs kunnen er wit vlees bijdoen
Vooraleer de schotel in de oven te schuiven, strooien de Griekse koks
er Kefalotirikaas over. Dit is een Griekse geitenkaas.
Te vervangen door gewone (harde) geitenkaas, of Parmezaanse strooikaas
(maar dan is het niet meer Grieks).
Ik ben nogal een vleeseter, dan doe ik er maar wat chipolata’s bij.
Het recept wordt ook aangemaakt met een bechamelsaus,
als dakje voor de groenten. Die heb ik wel zelf met de hand gemaakt.
Het is trouwens de allereerste keer dat ik een bechamel verwerk.
Een beginnende kok moet dat toch ééns gedaan hebben vind ik.
Een paar aardappeltjes koken in de microwave is ook zo achter de rug.
En het spul mag op de tafel.
Er hangt blijkbaar een dikke vette mist in de keuken en de woonkamer.
Er mankeert dus niets aan je ogen!
Sorry daarvoor en smakelijk.
Naar ”Artisjokken en Spinazie uit de oven” uit Koken in de Wereld, “Griekenland“, pag.98.
03-03-2009, 16:34 geschreven door grob
27-02-2009
Grote confrontatie met TC Wenduine
Na stappen, trappen, happen kijken we uit naar de volgende Olaba(*) actie.
Trouw aan de tradities is er elk jaar in september de grote tennisontmoeting
met keiharde wedstrijden tussen TC Wenduine en TC Olaba.
Beide clubs hebben dan ook een aantal kenmerken gemeen, bijvoorbeeld:
de situering aan de kust, én de club bestaat voor de helft (of meer) naast
autochtonen, uit “aangespoelden” van ten minste drie Vlaamse provincies.
De officiële voertaal is dus ook meestal Frans met een postiche.
Ook bepaalde streektalen worden niet versmaad.
Verder zijn we allemaal goed op het tennisveld, en nóg beter aan de toog
(zoniet kan je geen lid worden). Tot zover de gelijkenissen.
Het grootste verschil zit hem in het aantal leden: TC Olaba telt acht leden,
terwijl TC Wenduine een monsterclub is met meer dan honderd aanhangers!
Geen wonder dus dat de Olaba’s telkens hun beste beentje
moeten voorzetten om resultaat te halen op het scorebord.
TC Olaba poseert hier volgens de regels van de kunst voor de officiële foto,
enkel Greta kan zich niet in bedwang houden om een danspasje uit te voeren.
De volgende foto moest eigenlijk gecensureerd worden, maar onze Olaba sponsors
eisen terecht naampubliciteit, die ze hiermee natuurlijk gratis krijgen op het internet.
De sponsors, zoals je kunt zien zijn Slazenger en GMAN (Gaspar Motors Antwerpen).
De wedstrijden zelf verlopen zoals elk jaar zeer spannend!
Beelden hiervan zijn nietszeggend en worden dus niet gepubliceerd.
Alleen nog vermelden dat de presidenten van beide clubs niet kunnen deelnemen,
wegens rugproblemen, maar de wedstrijd wordt daar verplaatst naar de toog.
Hierbij zie je weer een stereotiepe typische houding van Greta die haar
tennispartner Erik ervan overtuigt om NU naar het speelveld te stappen.
Hij weet intussen ook wat het is met een stijve nek de wereld te trotseren.
Hierna zal Greta nog enkele mannen op dezelfde manier bewerken (zie ook verder).
Na de matchen volgen dan in het zachte herfstzonnetje de officiële plichtplegingen.
Een dankwoordje natuurlijk door Olaba voor de inrichtende clubs…
…wat ook gesmaakt werd (naast het bier en de wijn) door alle aanwezigen.
Het wederwoord van President Guy van TC Wenduine laat niet lang
op zich wachten. Zijn eerste toespraak duurt twintig minuten, maar kan
wel samengevat worden in twee woorden: “Allemaal broeders (en zusters)”.
Ook deze (nog samenhangende) woorden worden door het publiek geapprecieerd.
Hoog tijd om de op het veld verspilde calorieën opnieuw op peil te brengen.
À propos, TC Wenduine heeft na lange jaren zijn traditionele speelvelden verlaten,
en een toevlucht gevonden bij tennisclub De Polderblomme in De Haan,
met een veelvoud aan tenniscourts en een splinternieuwe accommodatie.
In samenspraak met het plaatselijke bestuur worden we zeer hartelijk ontvangen,
en mogen we nu aanschuiven voor Carbonades Flamandes
(klinkt heel anders dan stoofvlees).
De laatste brok zit nog in de kelen als voorzitter Guy zijn volgende toespraak begint.
Het is al iets onsamenhangender, maar nog altijd goed verstaanbaar.
De uitslag van de wedstrijden en de proclamatie moeten er nu gaan aankomen.
Nog enkele glazen later, wegens de uiterst moeilijke berekeningen, is het
resultaat bekend, en iedereen staat nu in spanning op de toppen van zijn tenen.
Ongelooflijk, maar in de uitslag is er slechts één puntje verschil!tussen beide teams.
Dit is reden genoeg voor Guy om te beginnen aan zijn volgende toespraak,
Waarbij de woorden niet altijd meer in de juiste volgorde staan.
Hier laat hij ook een steekje vallen, maar hij ziet het niet onmiddellijk liggen.
De zittende dame (Josée) links heeft het enge ding wel in het oog gekregen.
Kijk ook even naar Marc Corijn, achter de President. Ook hij heeft in de wurggreep
van Greta gezeten, en zal de twee volgende dagen moeten rondlopen met een stijve
nek.
Bij zijn volgende toespraak, deze maal opnieuw binnen, overhandigt loslippige
President Guy aan de First Lady een prachtige beker uit naam van TC Wenduine.
Op de voorgrond is Lut uitzinnig van vreugde, na de te lang opgekropte onzekerheid .
Marc, haar altijd wakkere echtgenoot, en ex-basketspeler, maakt
een seconde later hiervan gebruik om een gehaktbal naar binnen te mikken.
Een driepunter!
Alweer een geslaagde dag, met dank aan TC Wenduine, TC Polderblomme
en de First lady van TC Olaba (de kontakten en praktische organisatie
werden gesupporteerd door Greta).
Hopelijk mogen we volgend jaar terugkomen.
Van de barman en de boekhouder al zeker, hebben we intussen vernomen.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
27-02-2009, 00:00 geschreven door grob
24-02-2009
KOKENETEN: baars in zure room
Deze Europese koude winter doet een mens soms denken aan Rusland
en Siberië. Zouden ze daar ook koken? En wat dan wel?
Om het antwoord te vinden start ik een grondige zoektocht in de kookboeken .
In “Vis, schaal- en schelpdieren” van TimeLife vind ik toch vrij snel
een plaatselijk recept: “Ryba zapechennaya v smetane”.
Dit is niet zo vlot leesbaar als de meeste andere titels van gerechten,
maar voor de doorsneelezer luidt dit ongeveer “Gebakken vis in zure room”.
Als ik dan nog boven het recept letterlijk lees: “dit Russisch recept
is overgenomen uit het best verkochte kookboek uit het tijdperk van Stalin”,
dan is het hek van de dam.
Mijn eerste Russische recept komt er aan.
Er worden eigenlijk toch gewone ingrediënten gebruikt, behalve misschien
“beurre manié” .
Het lijkt me een woord met een hoog Bocuse-gehalte, en mij zegt het niets,
maar het is heel eenvoudig. Meng 1 eetlepel bloem met 1 eetlepel boter en
meng het tot een glad mengsel (zie recept).
Ik neem zeebaars, maar met een andere zeezwemmer kan het evengoed.
ingrediënten voor 2
bereiding
400g baarsfilet
schil de aardappelen, kook ze in de microgolf, tot ze
(ook kabeljauw, schelvis, zalm of pladijs)
bijna gaar zijn, intussen:
zout en peper, bloem
kruid de vis naar smaak en bestuif met bloem
boter en olijfolie
sauteer de vis 8 à 10’ in boter tot hij lichtbruin is
200g kleine champignons, gehakt
sauteer de champignons in een kleine pan
600g aardappelen
op hoog vuur en laat het deksel er op voor het vocht
1 of 2 eieren, hard gekookt
leg de vis in beboterde ovenschotel
oranje Cheddarkaas
en snijd de piepers in schijven van ½ cm dik,
2 el gehakte peterselie
bak ze ong.5’ in de pan van de vis tot ze lichtbruin zijn
snijd de gekookte eieren in schijfjes
verdeel deze plakjes over de vis, zet de oven op 230°
vul de openingen op met de sneetjes champignons
leg hierboven een dichte laag aardappelschijfjes
giet er een slokje witte wijn over
verwarm de oven op 230°
Saus: 25 cl zure room
breng de zure room op een zacht vuur aan de kook
1 el bloem
maak “beurre manié” :
1 el boter
simpel: meng de boter en de bloem tot glad mengsel
zout
roer de beurre manié door de kokende room
laat het geheel 1 of 2 minuten sudderen
voeg zout toe en giet de saus over de visschotel
rasp de kaas hierover, in dikke slierten
zet de schotel 10’ in de oven, tot bovenkant bruin is
garneer met de gehakte peterselie
Het is superlekker (!!), en je hebt maar een enkele schotel nodig.
Ik denk dat Putin dit ook regelmatig voorgeschoteld krijgt.
Moe van de inspanningen (grapje!) smaakt een glaasje rood altijd.
Ik zou er geen wodka bij drinken.
Nasjdrovnje!
24-02-2009, 20:52 geschreven door grob
21-02-2009
van Malaga naar Gran Canaria (deel 1)
Doe eens wat anders en vlieg in een gevleugelde autobus.
Small is beautifull maar je kijkt best uit dat je met je hoofd
nergens tegenaan zit, maar grappig is het wel.
Elke rij bestaat uit 2x2 zetels, en er kan zo ’n goede 70 man ingepropt worden,
en dan ook nog een paar verticale stewardessen op de koop toe.
En uiteindelijk is het voor ons een binnenlands vluchtje van twee uren.
De meisjes serveren zelfs een fabrieksboke, verteerbaar met een flesje vino.
Een nadeel is wel dat het vliegapparaat wat te klein is om in de luchthaven
aan de bekende slurf te hangen. Busje komt zo (op zijn Spaans), en wat voetwerk
komt er ook bij. Gelukkig is het buiten niet al te koud of te nat.
Het deurtje is zoals bij de meeste middeleeuwse burchten: een soort ophaalbrug.
Er zijn nog een paar kleine nadelen, maar daar kom ik later op terug.
We beginnen ons veertiendaags verblijf in het Bluebay Resort voor een week.
Het toeristisch platgelopen deel van Gran Canaria (en Tenerife)
ligt natuurlijk in het zuiden, maar wijzelf verblijven de eerste week
in het meest noordelijke stukje daarvan. Verder kan je echt niet meer.
Naast het hotel ligt de monding van een diepe en onoverkomelijke barranco
(zoals men ter plaatse een rio of riviervallei noemt).
Het geplaveide wandelpad langs de zee loopt hier ook ten einde.
Een leuke attractie is wel dat aan de overkant van de barranco een vliegveldje ligt.
Het wordt gebruikt voor pleziervluchten en vlieglessen, vooral in het weekend,
en dient ook om kleine vliegtuigjes voorzien van grote spandoeken achter hun staart
met reclameboodschappen te laten opstijgen. Regelmatig stijgt er zo ’n
dingetje op, en dat pruttelt dan voorbij onze ogen het luchtruim in.
Maar wat het nog interessanter maakt, is dat er een restaurant aan hangt,
genaamd Aeroclub, dat we vroeger al eens getest en goed bevonden hebben.
Snel daarheen dus.
Terwijl je Greta ziet worstelen met een dikke vleesbrochette…
...zit ik al te kwijlen met vóór mij een flinke dorade a la plancha ,
die de kelner me eerst in al zijn versheid vers heeft getoond, en die me
uitstekend zal smaken, aangenaam doorgespoeld met een Sangre de Toro.
Het resto is volledig opgesmukt sinds vorige maal (2006?) dat we hier waren,
en in twee van de verschillende zalen zijn Spaanse eindeloze familiefeesten
aan de gang. Er is zelfs een zwembad aan het resto.
À propos, in dit overzicht vind je uiteraard slechts een heel kleine selectie van
de foto’s van de hand van Greta, enkel maar om een sfeerbeeld te schetsen.
De volledige reeks zet ze als diapresentatie op DVD, met muziek.
Kort na onze aankomst hebben we een toertje gemaakt in de tuin.
In het resort is een dubbele winkel, met food en non-food producten.
Ze hebben smakelijke dingen, maar de broodjes zijn nogal hard.
Dit jaar is het ook hier voelbaar kouder dan andere winters,
maar dat belet Greta niet ’s morgens het zonnetje te verwelkomen
en buiten het ontbijtje te nemen.
Omdat de crisis hard toeslaat, en deze trip nog besteld was in de betere tijden,
zitten we hier wel met een probleem om financieel rond te komen.
Een beetje creativiteit helpt me een voorlopige oplossing te vinden
voor dit prangende probleem: ik besluit om mezelf aan te bieden op e-bay.
Je kunt zelf ook nog een interessant bod doen tot het einde van deze week.
Doen!
Tijdens een van onze wandelingen zie je nog net ons verblijf boven in het midden.
Rechts kan je een blik(je) opvangen van het vliegveld met het leuke restaurant.
Onderaan heeft een windsurfer alle tijd maar niet te veel zin
om zijn plank nat te maken.
Moe maar gelukkig, moet er halt gehouden worden op het punt van terugkeer
tijdens de wandelingen.
Op zo ’n moment moet vaste en vloeibare energie worden opgeslagen.
Ditmaal komen we terecht in een Duitse eetbar, waar enkele interessante
producten op de kaart staan.
Greta gaat resoluut voor een bord puur Spaanse albondigas
(gehaktballen in tomatensaus) en op het bobbord krioelt het
van de papas arrugadas die een rolmops in bedwang willen houden.
De tweede rolvis baant intussen al zijn weg door de bobslokdarm.
De Spanjaarden passen voor een rolmops, maar dank zij onze Duitse vrienden
geraken deze glimmende smakelijke beesten zelfs tot op Gran Canaria.
Het is nu de 18de december, en ik begroet met veel genoegen
mijn oude kameraad uit Lapland, die net een week vóór zijn grote escapade
in dezelfde Coconut bar nog even zijn batterijen komt opladen in de volle zon.
In de loop van ons interessant gesprek verneem ik dat hij een tussenstop
heeft gemaakt in Valencia, waar zijn beste vriend en collega Nicolas
een week voordien was aangekomen, met de stoomboot naar Spanje.
De taak van deze laatste zat er al op, en hij is meegekomen in de rendierenslee
voor een korte vakantie bij een neef, die op Gran Canaria woont,
meer bepaald in San Nicolas de Tolentino.
De volgende dag trekken we door San Agustin.
Een aantal jaren geleden ontdekten we dank zij een of ander
toeristisch boek een rare horecazaak, pal naast het Casino.
Benieuwd of het nog bestaat zoeken we het terug op.
En inderdaad “Loopy’s” staat er nog altijd. Het ziet er nog altijd uit
als een mengsel van een Zwitserse chalet en een cowboy saloon.
De buitenkant is very American gebleven.
Het is eigenlijk een pizzeria, maar feitelijk een steakhouse.
Vreemde combinatie, en ook het interieur is nog altijd identiek,
en op een rare manier toch aantrekkelijk.
Als je alle voorwerpen nauwkeurig wil bekijken en alle teksten
wil doorkauwen, dan breng je best je tentje mee, want het is uitermate groot,
met aparte kamers, verdeeld over enkele verdiepingen.
Een veelbelovende plek om naartoe te bollen lijkt ons wel het stadje Telde,
in het noorden. Volgens mijn informatie is het onder meer bekend
door zijn modebewuste kappers met heel specifieke creaties.
Omdat Greta toe is aan een onderhoudsbeurt van haar lokken
kunnen we dit ineens meepakken, maar na het zien van enkele modellen
verkiest ze nog even de kat uit de (palm)boom te kijken.
Omdat ik per ongeluk in een hondendrol heb getrapt, lijkt het me verstandig
aan te schuiven en mijn toer af te wachten voor een schoenpoetsbeurt.
Jammer dat het nog te vroeg is, want ’s avonds gaat Telde uit de bol.
Er is bijvoorbeeld een exclusieve nachtclub, waar men enkel binnen komt
als men de sleutels kan tonen van een old timer.
We rijden verder de bergen in en de dorpjes worden altijd maar kleiner.
In Santa Lucia beginnen de magen te knorren, wat normaal is rond 3 uur.
Het moment is aangebroken om beginnen te bidden om in dit bled
nog een degelijk restaurant te vinden.
Met de hulp van enkele andere bedevaarders blijkt dit te lukken.
We happen in het eenvoudige maar sympathieke resto “Mirador”,
met een prachtig terras dat uitgeeft op de bergen.
Een stuk verder kunnen we de benen nog eens strekken,
na kilometers haarspeldbochten in de richting van steeds hogere toppen.
Greta doet haar dagelijkse trimoefeningen, steunend op ons huurwagentje,
een Renault Clio Campus.
We zitten al serieus hoog en Greta is in de wolken.
Vulkaan (ik bedoel de berg, niet Greta) met slagroom noem ik dat.
Tijd om terug te keren naar de kust, maar niet voordat we
de enige echte specialiteit van de streek hebben geproefd.
Alleen te vinden in bar Martin langs de hoofdstraat van San Bartolomé,
waar de patroon zijn zelfgemaakte “Guindilla” verschaft,
volgens overgrootvaders recept, bestaande uit rum, suiker en kersen.
Dit geeft ons de kracht om beneden te komen, terug naar Bahia Feliz.
21-02-2009, 22:37 geschreven door grob
14-02-2009
KOKENETEN: varkenshaasje met kaassaus
Het recept van dit haasje is verrassend afkomstig uit Nederland.
Als we SOS Piet mogen geloven, dan is het degelijk bereiden
van een simpel varkenshaasje een kunst.
Omdat ik in de keuken helemaal geen kunstenaar ben,
maar dichter bij de kant van de plongeur sta, schakel ik dus nu over
naar SOS Piet.
Een andere zaak is de moeilijke vorm van het stuk, omdat het in de pan
teveel open ruimte laat, zodat het bakvet rondom gaat verbranden.
SOS Piet heeft natuurlijk een oplossing, en vult de open ruimte met groenten.
Champignons passen hier het best bij, en ze absorberen dan ook nog het overtollige vet.
Hier komt het recept, met nog een paar adviezen van SOS Piet:
Het doel van het braden is natuurlijk vlees te verkrijgen dat van buiten
mooi bruin, en van binnen sappig is, dus:
Starten met niet teveel vet.
Het vuur in het begin niet hoog zetten.
Eerst de champignons toevoegen, dan pas de vloeistof.
ingrediënten voor 2
bereiding
1 varkenshaas
kruid het haasje met peper, zout en lookpoeder
zout, peper, lookpoeder
laat boter in een kasserol smelten, tot ze begint te sissen
champignons
bak het vlees aan 3 kanten bruin, elke kant 5’, op niet te hoog vuur
boter
doe de champignons in de pan, wacht tot ze het vocht absorberen
jonge Goudakaas, geraspt
doe de kalfsfond in de pan en roer
4 el mosterd
meng de kaas met de mosterd en de room, schep over het vlees
4 el slagroom
braad het vlees 30’ in de pan en leg het op een verwarmde schaal
Calvados (of andere)
deglaceer de pan met Calvados (Spanje: Sidra en brandy)
een kop kalfsfond
draai het vuur hoog, blijf roeren tot de saus ingedikt is
giet de saus over het vlees
geef er gekookte aardappelen bij en sperziebonen uit diepvries
Vroeger ging men er van uit dat gegrild of gebraden varkensvlees (te?) lang
moest garen, niet alleen voor de smaak, maar vooral “om het gevaar van trichinose uit te sluiten”.
Dit vermeldt mijn (niet zo jonge) kookboek.
Ben ik even gaan opzoeken hoe het vandaag zit met deze kwaal.
Alle gevaar lijkt intussen geweken, tenzij je wild en niet gekeurd eet.
Mocht je haasje er dus aan de dikkere kant van binnen nog lichtjes roze
uitzien, dan gaat de Trichinella worm morgen nog niet met open mondje
door je darmen razen.
“Trichinose door Trichinella spiralis worm is een worminfectie die,
dankzij de strenge vleeskeuring, in onze streken in principe niet meer voorkomt.
Ze kan nog wel optreden wanneer men onvoldoende verhit vlees eet van wilde
(en dus mogelijk niet gekeurde) everzwijnen.”
Quote uit www.gezondheid.be
Wat hebben we vandaag geleerd?
1. een varkenshaasje heeft niks te maken met een konijn
2. de Trichinella worm komt niet uit China, maar uit een everzwijn
3. een gerecht afkomstig uit Nederland kan toch ook lekker zijn.
Hier komt het warme spul op de tafel.
Tegelijk heb ik nog een gelijkaardige variant bereid, haasje voor Afrikanen.
Naar ”Varkenshaasje met kaassaus” uit TimeLife “Varkensvlees”, pag.103 en SOS PIET
14-02-2009, 14:35 geschreven door grob
12-02-2009
OLABA: trappen en happen
Na een uitgebreide viering van de Belgische Nationale Feestdag op 21 juli,
Is de tijd rijp voor wat Olaba actie.
Op 24 juli gaan we dus vrolijk de boer op voor de klassieker
“Trappen en Happen”. We vertrekken met de fiets uit Sijsele,
dé ideale startplaats voor een dag fietsplezier.
We rijden kilometers over een oude spoorwegberm, dan verder
in en uit de bosjes, onder de leiding van een deskundige gids,
in een heerlijk zonnetje, en langs gewone wegen en kleine macadammekes.
We laten de meeste cafeetjes links liggen, maar toch ook enkele rechts.
Uiteindelijk komen we aan een afspanning naast het kanaal
Oostende-Brugge-Gent, waar gereserveerd is voor de lunch.
Niets belet ons, om in afwachting, als aperitiefje, even gebruik te maken
van een gezonde dosis vitamine C, onder de vorm van een lekkere Leffe.
Gezien de betere weersomstandigheden nog altijd van kracht zijn,
gaan de meeste voorkeuren uit naar saladeachtige lunchgerechten,
geserveerd in niet te kleine porties.
Dit is het bordje van Greta,een geitenkaasje in spek gewikkeld, (wie vindt het?)
maar ja, een flinke fietsster mag wat hebben…
Voor Luc ligt het anders: door zijn uurwerk van meer dan twee kilo
kan hij nauwelijks zijn linkerarm opheffen, en is hij genoodzaakt
zijn mond naar zijn hammetje te brengen in plaats van omgekeerd.
Het is overduidelijk dat Marc “De Val van het Hammetje” verwacht,
maar hij zal in dit geval tevergeefs terug moeten uitwijken naar zijn eigen slaatje.
Wat is er leuker dan in openlucht, tussen de wiebelende bootjes,
een natje en een droogje te nuttigen? Wat mankeert een mens dan nog?
Een klein siëstaatje, dat is evident.
Sommigen zijn al in dromenland aangekomen, en anderen proberen
het been nog stijf te houden, maar achteraf gaat toch iedereen tegen de plank.
Zonder twijfel wordt dit proces gestimuleerd door een Leffe als digestief.
Nochtans zijn we ook niet vies van niet-alcoholische dranken.
We ontdekken hier goddank het Olala water, als duidelijke geestesverwant
van en geïnspireerd door Olaba(*).
Na onze verkwikkende siësta zijn we een beetje opgeschoven in de tijd,
en we zien dat het weer niet meer zo schitterend is als vanmorgen.
Op de fiets weet je natuurlijk graag hoe de weervork aan de steel zit.
Maar het geluk is aan onze zijde! Plaatselijk beschikken ze hier niet
over de weervork, maar wel over de enige echte zware weersteen.
Een weersteen zal je zeggen, hoe moet je dat interpreteren?
Daartoe is er onder de steen een duidelijke gebruiksaanwijzing aangebracht.
Je kunt hier trouwens zelf de mogelijke weertoestand aflezen.
We zijn nu klaar wakker en gereed voor het vertrek,
en Marc maakt gretig zijn fiets rijklaar.
Het weer ziet er (voorlopig) nog goed uit, hoewel we later op de dag
toch wat regen op onze knikker krijgen, vlak bij een café met de slagzin:
“2 € voor een grote blonde Leffe van het vat”. Een geluk met een ongeluk dus.
Na nog wat verdere avonturen besluiten we onze tocht in Restaurant Taverne
“Veldzicht” in de buurt van Damme.
Voor een laatste verfrissing wordt nog een opening gezocht ergens onder
de slokdarm.
Bij Greta is er nog een klein holletje aan de rechterkant van haar maag.
Om het erin te krijgen moet ze dus bij elke hap een beetje scheef
naar rechts gaan hangen om het te positioneren.
.
Weer een goed doorleefde Olabadag achter de rug.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
12-02-2009, 11:18 geschreven door grob
09-02-2009
KOKENETEN: Bobs spinazie met chipolata en poeikes
Een gerechtje uit Italië mag ook wel eens, hoewel het originele
ding nogal werd aangepast (maar niet aangetast).
Oorspronkelijk komt het uit Firenze, maar na wat persoonlijke
wijzigingen heb ik er toch “Bobs…” durven voorzetten.
In plaats van moeite te steken in het bereiden van verse spinazie,
neem ik diepvries uit het Spaanse winkelrek, maar dan wel Espinacas Ajoliva.
Daar is ineens de nodige ajo (look) en olijfolie (oliva) aan toegevoegd.
Die Spanjaarden zijn wel grappig door vóór alle woorden
(zoals bij espinaca) die beginnen met “sp, st, sq…” de letter “e” te zetten.
Dat is voor de niet Spanjaarden in het begin soms verwarrend.
Enkele voorbeelden: España, esqui, estacion. Er zijn hier zelfs restaurants
die espaghetti en Boeuf Estroganoff op hun menukaart zetten. Maar dat terzijde.
“In olijfolie gebakken brood” staat er vermeld in het kookboek voor
mijn gerecht. Tof zeg, eindelijk kan ik eens iets maken met poeikes .
De meesten onder jullie kennen dat zeker niet, behalve de Limburgers. I
k ken het ook nog maar een paar jaar, sinds we de Grote Olaba(*)
Limburg Quiz van Luc moesten ondergaan. Dat was een van de vragen.
Intussen ben ik alle Limburgse woorden vergeten, behalve dit.
Een poeike klinkt me zo lief in de oren dat ik het altijd blijf onthouden.
Wat is het? Er zijn twee betekenissen: 1/ een pony en
2/ wat ze in Antwerpen noemen: een soldaatje. Een lijntje brood dus,
dat je ook kan gebruiken om in een vers gekookt eitje te soppen. Njamnjam.
In mijn geval worden de poeikes gebakken in (veel) olijfolie.
Ze liggen al gretig op me te wachten op het vuur boven rechts,
terwijl ik het eitje bij de spinazie voeg.
Hier volgt het gerecht:
ingrediënten voor 2
bereiding
400g diepvriesspinazie of ½ kg verse
bak de chipolata’s in een beetje olie, aan elke kant 5’
(in Spanje: neem Espinaca Ajoliva)
doe wat olie in een pan en leg er de kille spinazie in
olijfolie
volgens verpakking: laat 6’ opwarmen
zout en peper
op het einde het vuur verlagen
1 vers ei, geklutst
snij de sneden brood in poeikes, bak ze in olie krokant
1 el gerapte kaas: Parmezaans of mix
kluts in tussen het ei met de kaas en de marjolein
1 tl marjolein
kruid de worstjes en de spinazie af
2 ferme sneden oud brood
meng het eimengsel door de spinazie
+/- 400g chipolata worstjes
en klaar is kees
En hoe het er uitziet op een bord. Ik heb er als vlees chipolata’s aan toegevoegd.
In onze buurt is er een Irish Butcher van vlees en bloed.
Zijn chipolata’s zijn zo perfect dat er geen druppelvet uit komt, en nog lekker ook!
Ik kan je verzekeren dat het heerlijk smaakt, en dat er geen kliekjes over waren.
Smakkie, smakkie.
Naar ”Eggs and Spinach” uit TimeLife Groenten, pag.90
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
09-02-2009, 17:33 geschreven door grob
07-02-2009
"Ik zie een zeehond!"
Het gebeurt regelmatig dat we een wandeling maken langs het strand,
als het weer het toelaat natuurlijk.
Een van de laatste keren schuiven we in de richting van de baai van Marbella,
en ik kan eerst mijn ogen niet geloven.
Volgens mij komt daar uit de verte een zeehond aangezwommen.
Volledig abnormaal natuurlijk in deze zuidelijke streek.
Ik ben vanzelfsprekend niet helemaal zeker en wacht
tot het beest dichterbij komt, om hem beter te kunnen zien.
En ziedaar, de zeehond waagt zich zelfs even uit het water!
Omdat de winter dit jaar zoveel strenger is dan andere jaren,
is deze zeehond naar hier kunnen en willen afzakken.
Waarschijnlijk is hij dus gepasseerd langs de straat van Gibraltar,
en heeft hij de kustlijn gevolgd.
Greta is er als de kip bij om een foto te nemen als tastbaar bewijs
dat we niet fantaseren.
Is dit een verrassing van formaat zeg. Gelukkig is er een bar kortbij
om van de schok en de emoties te kunnen bekomen.
Terwijl ik naar de bar stap, valt het me op dat het profiel van deze constructie
me sterk doet denken aan de vliegende schotels, zoals die te zien waren
in de films van de jaren vijftig.
Je weet wel, met bovenop het koepeltje waar dan achteraf
die groene mannetjes uitkwamen met hun voelsprieten.
Bovendien staan er werkloos nog acht naakte masten vóór de strandbar.
Niet te rijmen!
Volgens mij zijn dit communicatieantennes voor aliense gsm's.
Het is met onzekere stap dat ik me verder in de richting waag van de bar.
Na grondig onderzoek van de plaats treffen we gelukkig (nog) geen aliens aan.
Tijd dus voor een koffie in de zon van Bono’s Beach (zo heet het etablissement).
Het terras is splinternieuw, de kwaliteit is top (behalve de slappe Engelse koffie),
en zo zijn de prijzen ook. Wel leuk dat er binnen een DJ zit (het is zondag),
en dat er easy listening muziek klinkt uit klankboxen verspreid over het terras.
Enkele jaren geleden waren we hier ook eens met vrienden,
maar dan moesten we binnen schuilen voor de regen.
Het interieur is intussen ook volledig en stijlvol vernieuwd,
en doet denken aan een moskee.
Misschien is Bobo wel een imam.
Het terras is ruim bemeten, met allerlei meubilair, dat moet uitgetest worden.
Lang geleden dat we hier zijn geweest, en daar zijn twee redenen voor:
er zijn veel strandbars (of chiringuito’s)
deze ligt een klein beetje landinwaarts, en niet echt op het strand
En deze foto doe ik er extra bij, omdat het een van de mooiste is
die Greta al genomen heeft (vind ik).
De kleurencombinaties en het lijnenspel zijn zo subtiel. Proficiat Greta!
Een ku(n)stwerk!.
© Greta Denil
07-02-2009, 00:00 geschreven door grob
05-02-2009
KOKENETEN: konijn in een pakje
Nu de kerstbomen terug zijn ingepakt, opgeborgen of verbrand,
bleef er toch nog één pakje liggen: een konijn in een pakje.
In tegenstelling tot sommige andere konijnen komt dit exemplaar niet terecht
in een zwarte hoge hoed van een goochelaar, maar wel in de kasserol.
In het gebruikte recept vraagt men naar een wild konijn,
maar zelfs na een grondig nazicht van het versneden beestje
kon ik niet uitmaken op welke manier het geleefd heeft.
Het zal de pret en de smaak niet bederven.
Laten we meteen maar beginnen met dit fantastische
en zeer smaakvol recept uit Frankrijk:
ingrediënten voor 2
bereiding
½ konijn in stukken gesneden
braad de stukken konijn aan op hevig vuur
zout en peper
als ze een kleur hebben, haal ze uit de (niet kleef!)pan
(verse) tijm en rozemarijn, gesnipperd
deglaceer het aanbaksel tot een lichte saus
ongeveer 10 plakjes doorregen rookspek
kruid het konijn goed en wikkel elk stuk in de speklapjes
2 uien, in dunne ringen gesneden
bind eventueel dicht met keukentouw
2 tomaten, in vieren gesneden
neem een vuurvaste ovenschaal en bestrijk ze met olie
olijfolie
verspreid de uiringen over de bodem
kleine aardappelen, eventueel rattekes
leg er de verpakte stukken konijn op
schik de stukken tomaat er rond
TIP: om te deglaceren
als er nog plaats is kan je er de piepers omheen leggen
giet een scheut vocht in de pan (geen Teflon pan!) , zoals witte wijn, boeljon of water ( in Spanje gebruik ik Sidra)
doe het eerder gemaakte sausje erover
breng het aan de kook, schraap de aanbaksels los met een spatel
besprenkel het geheel met olijfolie
laat het mengsel dan 1’ flink koken, zodat de alcohol verdampt
zet de pakketjes 45’ in een oven op 190°
draai de pakketjes om de 15’, bedruip ze met het vocht
Het konijn pakje komt hier uit de oven met pakje en al:
Ik heb er een gekookt aardappeltje bijgedaan, en wortels
met een suikerlaagje, bijvoorbeeld op deze manier bereid:
ingrediënten voor 2
bereiding
jonge wortels
schil de wortels en snijd ze in stukjes
olijfolie
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
een halve (witte) ui
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
suiker
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
peterselie
als de ui glazig is, voeg de wortels toe, schud regelmatig met de pan
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
(vers citroensap kan ook)
tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
Het geheel ziet er dan als volgt uit en is heel lekker.
Njam njam.
%
Net op het moment dat we aan tafel gingen was er een korte aardbeving,
en Greta was zo snel als een wild konijn en kon nog een ultieme foto nemen,
vóór het geheel op zijn Titanic’s naar de verdoemenis gleed.
Naar ”Lapin-Paquets” uit TimeLife Wildgerechten, pag.139
05-02-2009, 00:00 geschreven door grob
31-01-2009
vochtig tennis
Nu de Australian Open dagelijks op TV komen gaat er me een lichtje op
dat op augustus 13/08 jl. een andere, bijna even belangrijke
tennisgebeurtenis doorging, namelijk de Olaba Gesloten .
Deze jaarlijkse tennisontmoeting op Tennis Club Duinbergen
gaat al een jaar of zes, zeven door, maar werd voor de eerste maal
serieus geplaagd door regen.
Door dit vochtprobleem maakt een lichte ontgoocheling
zich meester van Marc, de grote organisator van de dag.
Gezien alle agenda’s voor de volgende weken volgepropt bleken,
was er geen ander alternatief dan toch te spelen, maar dan indoor.
Ikzelf had wat rugproblemen, maar voor binnen of buiten spelen
maakt dan natuurlijk geen verschil.
Gezien de minder zonnige omgeving van dit eerste indoor tornooi
werden geen foto’s genomen van de wedstrijden zelf.
Dat mocht echter de sfeer niet bederven. Marc had traditiegetrouw
de touwtjes van de organisatie in handen en dokterde weer een nieuwe
originele formule uit, die hij hier nog verborgen houdt achter een schaamlapje.
Ondanks de handicaps werd het weer een heel aangename dag,
die regelmatig bevloeid werd met de juiste dranken.
Naast het vochtig tennis is het noodzakelijk ook
de inwendige mens vochtig te houden.
Een essentieel onderdeel is natuurlijk de viering van de
Olaba tenniskampioen 2008.
De officiële proclamatie ging door in Restaurant Bristol, en tegen de tijd
dat we de eerste happen op ons zagen afkomen, was het slechte weer
en de andere kommer al lang vergeten.
Eerst ontving Gina een trofee omdat ze daags tevoren in de tennisclub
van Het Zoute winnaar was geworden bij de verliezers.
Ik versta het ook niet, maar dat speelt geen rol.
Zoals je hier kan zien was Gina dolgelukkig met haar verdiend kleinood.
In de Sixties hadden we een Dolle Mina, en hier hebben we onze Dolle Gina.
Voor, tijdens, en na het eten werd er traditioneel stevig verbroederd en verzusterd.
Net vóór het dessert werd dan de grote Kampioen van het Tornooi gehuldigd.
Dat was dit jaar niemand anders dan Luc, die hier de Olaba
Tennistrofee 2008 mag ontvangen, en die tegelijk ook belangrijke
punten scoort voor “De Olaba van het Jaar”.
Dat Luc hiermee in de wolken was hoef ik niet te vertellen.
Luc zit in het uiterst rechtse wolkje in het midden,
maar je kunt hem niet goed zien.
En van daar boven zag hij dat het goed was.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
31-01-2009, 13:25 geschreven door grob
29-01-2009
KOKENETEN: kipfilet met pecannoten en honing
Er is niets banaler om te koken of te eten dan een stomme kipfilet.
Als er dan toch eentje op de tafel komt, dan is iedereen denk ik,
toch wel tevreden als het een beetje origineel kan.
Vandaar: vandaag een lekkere variant uitgedokterd door
de Weight Watchers. Geen koolhydraten naar de maag, want de piepers
worden vervangen door artisjokbodems (uit blik) en paprika’s.
TIP: door een beetje geraspte sinaasappelschil toe te voegen
krijgt dit gerecht een frisse citrussmaak. Rasp de volgende keer
dat je een appelsien eet, eerst de schil op een fijne rasp.
Verpak de sinaasappelzest in diepvriesfolie en bewaar het
in de diepvriezer, voor een volgende keer.
Hoe ik het kippetje bereid heb staat hier:
ingrediënten voor 2
bereiding
4 tl paneermeel
bestrooi de kipfilets aan beide zijden met kruiden en de bloem
2 kipfilets
wentel ze door het geklopte ei en dan door het paneermeel
4 tl bloem
druk het paneermeel stevig in het vlees
1 ei, losgeklopt
verhit de olie en bak de kipfilets op een matig hoge warmtebron
olijfolie
indien dikke filets: doorsnijden in de lengte of langer bakken
50 g (pecan)noten, fijngehakt
bak ze 5’ aan elke kant licht goudbruin, draai ze één keer om
maïszetmeel of andere sausdikker
leg de kipfilets op een schotel en houd ze warm
15 cl kippeboeljon
fruit de pecannoten een paar minuten in dezelfde pan
4 tl honing
voeg er eventueel een beetje olie aan toe
1 el citroensap
maak in een kommetje de kippeboeljon klaar
fijngehakte verse peterselie
voeg alle andere ingrediënten toe, en giet over de noten
½ tl geraspte sinaasappelschil
breng het geheel al roerend aan de kook, zet het vuur wat lager
peper en zout
laat de saus 4 à 5’ doorkoken en binden met de maïzena
giet de saus over de kipfilets en dien direct op
1 verpakking artisjokharten
lekker met artisjokharten en asperges of paprika’s
1 blik witte asperges, of paprika’s
De bereiding werd zoals gebruikelijk aangepast, zodat een simpele kok
(zoals ik) het gerecht zonder probleem kan maken.
De kip garneren met wat peterselie of koriander maakt het helemaal af.
Hier komt alles samen op tafel.
De paprika’s en artisjokharten zijn gebruiksklaar gekocht.
Smakelijk.
lichtjes gebaseerd op Weight Watchers Menukookboek, pag.31
29-01-2009, 00:00 geschreven door grob
24-01-2009
de eerste van Januari 2009
Wat is er beter dan na een zware doorlekkere gastronomische
avond/nacht een hoopje frisse lucht te gaan scheppen
langs de dijk van Fuengirola in een stralende deugddoende zon?
Niet veel denk ik, en we doen dat dan maar.
En niet alleen langs de dijk, maar zelfs worden de eerste stappen
van het jaar gezet op het strand (hoewel een houten loopplank
altijd van pas komt tegen het zand tussen de tenen).
De foto’s die Greta gisteravond (vorig jaar) heeft genomen
tijdens de party komen beter toch niet voor publicatie in aanmerking.
Geen risico’s of inspanningen worden dit jaar geschuwd!
Een houten klimrek, zoals ik een halve eeuw geleden in de turnles
een paar maal per week mocht bestijgen, komt opnieuw in de actualiteit.
Mijn atletische vermogens zijn hier duidelijk zichtbaar.
Dergelijke krachtpatserijen maken een mens dorstig.
De boog, en het klimrek en mijn spieren kunnen niet altijd
gespannen staan. Gezien de nog in overvloed aanwezig zijnde
alcohol in het staalharde atletenlijf is een sterke koffie hier
goed op zijn plaats, heerlijk in de warme zon.
Zelfs Greta neemt nu haar toevlucht tot een romige “café con leche”,
die er even vlotjes in vloeit als het digestief van gisterenavond
Een eindje verder op de Paseo staat het monument voor de Peseta.
Tien jaar geleden al werd dit hier opgericht, op het moment
dat de Peseta vervangen werd door de Euro. Tien jaar al!
Een king size Peseta is hier vereeuwigd, en kan je hem
(niet) zien aan de rechterrand van het metalen kunstwerk.
Omdat de Spaanse Economie volledig op haar gat zit,
beginnen er stemmen op te gaan om de Peseta
terug in te voeren, en te devalueren t.o.v. de Euro.
Misschien is volgend jaar dit monument dus verdwenen,
of is de dikke Pesetaschijf vervangen door een Euromunt…
De volgende foto lijkt op een lange uitgestoken tong van iemand
die gisterennacht teveel witte wijn gedronken heeft.
Het is eigenlijk toch wel een tong, maar het is een landtong.
Hier zie je dan een groter en duidelijker beeld.
Aan de Belgische kust hebben we dit niet.
Het is een rio (rivier), die in de bergen wordt afgeknepen door
een stuwdam, en zijn schamele restantje tot aan de zee brengt.
Deze rio vormt de scheiding tussen Fuengirola en Los Boliches,
het volgende kustdorp.
In Fuengirola zijn er verschillende grote zandstranden.
Hier staan we aan Playa de las Gaviotas (meeuwenstrand),
dat zoals op het infobord vermeld 1100 m lang is en gemiddeld 60 m breed.
Een ander strand, Playa Ronda, geeft de kandidaat zeezwemmers
(er zijn er op dit moment!) een indicatie over de mogelijkheden.
Lees zelf maar: “goedezee, gevaarlijke zee, verboden zee”.
Wie hier verdrinkt, mag achteraf niet komen klagen!
Op een pleintje vlak naast het strand staan een palmboom,
twee appelsienenbomen en een kerstboom-met-ballen
broederlijk naast elkaar.
De zeelucht doet ons honger krijgen, dus is het moment
aangebroken om een nieuwe bar uit te testen (maar vooral ook
omdat ik een dringend signaal krijg dat de laatste brandy
van vorig jaar zijn weg terug wil vinden naar de natuur).
We vleien ons neer aan een Engels uitziende bar met een
Spaanse naam die ik niet meer weet. Dit is wel een gevaarlijk initiatief.
Altijd ben ik beducht voor Engelse kost. Als je de Engelsen bekijkt
weet je wat ik bedoel: het komt door hun eten.
Bij de bars zijn er gelukkig altijd uitzonderingen, en dit is er een van.
Greta geniet van een aardappel in de schil, zo groot als
een voetbal, gevuld met bonen, ajuin en kaas.
Mijne (aardappel) is zo mogelijk nog groter en is gevuld met kip,
tomaat en andere goodies, en ziet er uit als een actieve vulkaan.
Als late lunch kan dit wel tellen.
Meer moet dat voor ons niet zijn. Buen approveche!
24-01-2009, 12:22 geschreven door grob
15-01-2009
Olaba: stappen, verslappen en happen
Nu President Olabama op het punt staat het Witte Huis te betreden,
doet me dat er aan denken nog eens iets uit de doeken te doen
over Olaba (*). Hier is het.
Ondanks het alsmaar wisselvallige weer van de zomer 2008
kiezen de Olaba’s weer onvervaard voor de jaarlijkse wandeling,
onder het gekende motto: Stappen, Verslappen en Happen.
Dit jaar wordt zelfs uitgeweken, enkele meters toch, naar het buitenland.
We vertrekken in de grensgemeente Middelburg, volgens lokale
specialisten in de Middeleeuwen even groot en belangrijk als Brugge.
In die tijd kwamen hier de eerste allochtonen wonen, afkomstig uit
de streek rond Dinant, en gespecialiseerd in verwerking
van keramiek en metaal. In die tijd was het ook nog normaal dat
inwijkelingen zich snel integreerden in de streek.
In het zeer verzorgde toeristisch kantoor werden we ontvangen
door een vriendelijke dame, die ons een paar videofilms toonde
om de streek en haar geschiedenis beter te begrijpen.
We kregen als geschenk nog enkele CD’s over de streek
en elk een kromme banaan, om krachten op te doen.
Die laten we ons smaken vóór het gebouw van de toeristische dienst.
Onze wandeling gaat eerst langs de site van het vroegere kasteel,
waar men bezig is met archeologische opgravingen.
Een der eerste voorwerpen die men hier heeft gevonden,
is een schitterende foto uit de 14de eeuw van de plaatselijke notabelen.
Je ziet Hertog Lucas Brasseur d’Alken en zijn gewaardeerde Gemalin
Regina Dujardin de Frwi, die twee eeuwen streng maar rechtvaardig
heersten over het Hertogdom Middelburg.
De foto, die je hierbij ziet, is nu het pronkstuk van de toeristische dienst.
Aan het einde van het nu piepkleine dorpje gaan we de natuur in.
Naast de Olaba’s zijn er nog andere levende wezens aanwezig,
zoals moeder-en-kind paard in een vreedzaam decor.
Even verder staan er zelfs een paar uitheemse beesten naar ons te kijken.
Ik kon ze niet direct thuisbrengen (ze geraakten niet allemaal in de auto),
maar naar het schijnt zijn het olámabas.
Een paar druppekes regen kunnen we wel hebben, vooral
als je een fancy paraplu hebt zoals Marc.
Yvette heeft zichzelf op een bepaald ogenblik niet meer onder controle,
ofwel is ze haar bril vergeten. Ze denkt hier namelijk dat ze Erik vasthoudt,
maar jammer genoeg is het slechts een grenspaal, nog ouder dan Erik zelf.
Ik heb er even ernstig over gedacht deze foto te censureren,
maar de meeste lezers zullen in 2009 hier wel tegen bestand zijn denk ik.
Het wil toch weer lukken zeker! Bij onze (Greta en ikzelf) ontdekkingstocht
voor deze wandeling hadden we halverwege een prachtig rustpunt ontdekt:
Taverne de Douanier (wie komt er toch op!).
We komen aan de (gesloten) deur, en wat lees ik? “Gesloten wegens
vakantie t.e.m. 17 juli”. Welke dag zijn we vandaag? 17 juli.
Plan B dus. Aan de overkant is er een frituur.
Hoewel nog niet zo hongerig (de banaan zit nog ter hoogte
van de 12 vingeren darm), stappen we resoluut binnen,
en ontdekken dat deze Hollandse frituur bulkt van de Belgische bieren.
De Leffe smaakt zo aangenaam dat we er een paar bakjes frieten
(sorry: patat) laten bijzetten, tot eenieders genoegen.
Na dit deugddoende vieruurtje zijn we weer paraat om verder te gaan.
We komen aan een tank, die herdenkt dat op deze plaats
op het einde van WO II de geallieerden Nederland binnentrokken.
Hier volgt dan de prijsvraag van de week: alle acht Olaba’s
staan op de foto, maar waar zie je Erik?
Hij staat er echt op! Tip: je ziet hem met twee vingers
het Victory-teken maken, zoals Churchill.
Erik was trouwens bevriend met Churchill. Vandaar.
Wie het eerst antwoordt, krijgt als prijs de Armani paraplu van Marc.
Na lange omzwervingen bereiken we restaurant “De Tol”
(wie bedenkt het toch!). Door het verpatsen van een hoop
kilocalorieën heeft iedereen honger.
Gina kan het zelfs niet laten smakelijk
aan haar duim te sabbelen, terwijl ze al stilletjes maar
met veel genot droomt van wat er komen gaat.
Dat kan haar bestelling zijn, maar ook iets anders.
Ikzelf zit mezelf af te vragen wat ik nu weer besteld heb
en ik ben er duidelijk niet te gerust in…
… tot dan het gerecht ten tonele verschijnt.
En zo eindigt deze dag aan de ronde Olatafel voor acht,
terwijl de mosselpotten en het andere lekkers uitgebreid
worden geserveerd en gedegusteerd.
En ik zag dat het weer goed was, behalve het weer.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
15-01-2009, 00:00 geschreven door grob
11-01-2009
KOKENETEN: varkenshaas, aardappelsalade en wortels
Na de pijnlijke en gealcoholiseerde vertering van alle zware
en uitgebreide Kerst- en Nieuwjaarsmenu’s,
is nu wel de tijd aangebroken om terug te keren naar de roots
en de alledaagse keuken, voor wat gewone kost.
Voor dit gerechtje heb ik een aantal leuke dingetjes samengebracht,
die op zichzelf niet moeilijk te maken zijn, echt iets voor mij dus,
en misschien voor jullie ook.
Wat dacht je van een gebraden varkenshaasje, met als garnituur
een aardappelsalade met ei en citroen, gebakken champignons
en wortels met een suikerlaagje?
Het werd zorgvuldig geproefd en goed bevonden.
De wortels heb ik sinds kort al twee keer klaar- en gaar gemaakt.
Gezond en lekker, en lees hier hoe ik het heb gedaan:
ingrediënten voor 2
bereiding
jonge wortels
schil de wortels en snijdt ze in stukjes
olijfolie
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
een halve (witte) ui
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
suiker
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
peterselie
als de ui glazig is, voeg de wortels toe en schud regelmatig met de pan
boter
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
(vers citroensap kan ook als extra)
tip : de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
En hoe de wortels er dan uitzien na de bobbehandeling:
En de champignons zien er uit als Obama waar een pletwals
heeft over gerold, maar ze smaken wel beter.
De aardappelsalade met ei en citroen daarentegen hebben
in tegenstelling tot wat je zou denken, niet in de zon gelegen,
ondanks de rode blos.
Enkel een dun laagje mild en rood paprikapoeder is de reden.
Om deze altijd geslaagde salade te maken doe je bijvoorbeeld het volgende:
ingrediënten voor 4 porties
bereiding
900g harde aardappelen, best rattekes
kook de piepers in water met zout, of in de microwave
zout en peper
giet af en laat koelen, snijdt ze dan in dobbelsteentjes
1 middelgrote witte ui, fijngehakt
breng ze op smaak en meng de ui erdoor
1 ei, hardgekookt
pel het hardgekookt ei en plet het fijn in een kom
30 cl mayonaise
doe de mayo erbij, de look en de citroen en meng alles
1 teentje look, fijngehakt of geplet
schep de fijngehakte peterselie er doorheen
sap van 1 citroen
voeg nu de aardappelblokjes toe en meng goed
4 el verse peterselie, fijngehakt
bestrooi met wat paprikapoeder
mild paprikapoeder
Het varkenshaasje en de champignons bereiden is natuurlijk
té gemakkelijk om nog het World Wide Web mee te bezoedelen.
Hier heb je dus ten slotte het volledige ensemble,
dat spijtig genoeg al lang verorberd is.
11-01-2009, 13:19 geschreven door grob
12-12-2008
Olaba goes classic
Een aantal foto’s werden bewerkt door Greta met Photoshop Elements
Na de uit- en inspattingen van de Petanque en Minigolf
vond Gina dat het hoog tijd werd om de Olaba populatie
nog eens wat klassieke cultuur bij te brengen.
On the spot, en nog altijd in de maand mei nodigde ze Olaba uit
voor een stadsbezoek aan Antwerpen, met alles erop en eraan.
Op de volgende foto zie je tweemaal Antwerpse Gina,
als het ware vóór het bezoek aan de stad en erna.
Als je verder leest, zal je begrijpen waarom.
Rechts is vóór, de linkse foto is na.
Het ontvangstcomité voor de reizigers komend uit Knokke,
Heist en Duinbergen bestond uit Gina en Luc,
plus een echte authentieke stadsgids.
De vertrekplaats was uitstekend gekozen:
het buffet van het Centraal station, waar we werden vergast ...
op Antwerpse Handjes en warme drankjes.
Het station ziet er helemaal anders uit dan toen ik hier
jaren aan een stuk alle dagen uit de trein stapte.
Nochtans vind ik het meest bekoorlijke deel nog altijd wat nog is
overgebleven van de oorspronkelijke constructie.
Sommige moderne grafische kunstwerken zijn toch wel
heel decoratief en blikvangend
Toen we het station verlieten, geloof me maar, begon het stilletjes
te regenen. Gelukkig zagen we het buitje hangen en was het ultrakort,
en we konden droog de Quellinstraat bezoeken, het Operagebouw enz.
Toch even langs de schitterend vernieuwde Stadsfeestzaal,
waar we bijna van onze sokken gefietst werden.
Gezien deze onveilige toestand besloot Luc, onze gastheer,
om het veiliger hogerop te zoeken, en als geen ander kenner
viel zijn oog op de reusachtige metershoge uit de kluiten
gewassen witte champagnecoupe achteraan in de zaal.
Allen daarheen!!
Wat kan je beter doen in een grote champagnecoupe
dan …champagne drinken?
Voor een Olaba is dat nooit een probleem geweest.
Luc heeft hiervoor zwaar in zijn Olabuidel getast,
maar het probleem werd propertjes doorgespoeld
met het edele vocht van Olaurent Perrier
(niet te verwarren met het water, want dat wordt Eaulaba Perrier geschreven).
Hierna werden nog een reeks culturele paragrafen afgewerkt
met rake uitleg door onze gids over de gebouwen aan
de Meir, Rubenshuis, Katelijne Vest, wat ons uiteindelijk bracht
aan de Bourla Schouwburg.
Dit is the place to be voor een stevige lunch, in de Foyer namelijk.
Om het aantal foto’s enigszins te beperken zie je alleen
een stuk van het fantastische interieur van de Foyer.
Na de heerlijke en vullende lunch zetten we onze weg voort tot
op de Groenplaats, maar zelfs dit bord kon ons niet meer bekoren.
Als vanzelf kom je dan op de Grote Markt, waar Luc een koets
met paarden had ingehuurd voor de volledige Olaba stadsrit.
Echter, er bleek geen volledige consensus te bestaan
voor dit plan. Na een geheime stemming werd beslist
om liever een typisch Antwerps drankje te nuttigen
in plaatselijk café Den Engel. Hier zie je een afbeelding
van dit typische Antwerps drankje: een flesje cola,
voorzien van een thermometer. Charmant toch.
Hier bekijk je een eigenaardig beeld: de gids vooraan,
enkele Olaba’s op de Engelenbank,
en de andere weerspiegeld. Schol.
Marc geraakt zijn neiging tot duimzuigen maar niet kwijt.
Na dit vochtige intermezzo waren we voldoende gewapend
om de volgende hindernis te nemen: de Vlaeykensgang,
waar onze gids eindelijk volop zijn verbale gang kon gaan.
Hierna konden we even kuieren langs andere interessante plaatsen:
het Conscienceplein, het interieur van Carolus-Borromeus enzovoort.
Dat dit heel vermoeiend en stresserend was hoef ik niet uit te leggen.
Gelukkig had iemand het gunstige idee om alles te laten bezinken
bij een serieus glas in De Groote Witte Arend.
Omdat we nog altijd in het oude centrum waren was het een koud kunstje
om van daaruit mobilofonisch te reserveren voor het diner.
Gina’s keuze viel op “Estro Armonico”, in de diepe gewelven van de Vlaeykensgang.
Het resto ligt onder de grond, en is alleen verlicht door kaarsen.
Hier zijn we aan het welverdiende aperitief toe en laten we
ons informeren over wat we kunnen happen.
Dit is opnieuw een vóór en na situatie.
Kijk goed naar de staande kandelaar,
en vooral de eerste kaars van rechts.
Greta vroeg me met haar toestel een foto te nemen van de tafel
en de happers.
Ik ging naar het hoekje en ik kreeg niet iedereen op het schermpje.
Nog één stap achteruit, en ik stond in brand!
Gelukkig droeg ik een hemd met 70% katoen en maar 30%polyester,
of ik had mijn leven beëindigd als levende toorts.
Gina was gelukkig vlak in de buurt en kon vrij snel het vuur doven.
Ik raad niemand aan om daar te gaan eten, niet om het voedsel,
maar om de veiligheid. Hoewel de kok regelmatig zijn handen
verbrandde (ze barbecueën alles) hebben ze zelfs geen Flamazine in huis.
En stel je voor dat het daar brandt: heb je de toegang/uitgang gezien? Levensgevaarlijk.
In elk geval moest ik de volgende morgen naar de dokter
met brandwonden van de tweede graad.
Na enkele weken een dagelijkse portie Flamazine was de wonde dicht.
Er blijft wel een serieus litteken, dat geen zon meer mag zien.
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute,
het best gebaat is met een Franstalige benaming (**).
Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats
12-12-2008, 00:00 geschreven door grob
feestdagen
Lieve familie en vrienden,
Wij vertrekken verder zuidwaarts op zaterdag 13 december en weten niet of we jullie kunnen bereiken met Kerstmis.
Dus dan nu maar:
PRETTIGE KERSTMIS en GELUKKIG NIEUWJAAR!!!
we hopen terug te zijn met nieuwjaar, maar we willen eerst wat warme nachten voelen op Gran Canaria.
Naar verluidt is het de zuidelijkste plaats van Europa, want het is een Spaanse provincie.
Niet dat het in Andalucia koud is, maar 's nachts durft de termometer toch onder de 10° gaan.
Greta zal weer een pak foto's nemen. Ik weet niet meer hoe ik mijn achterstand op deze weblog nog kan ophalen.
Hieronder nog een creatievekaart, gemaakt door Greta met Photoshop Elements .
Bob en Greta.
12-12-2008, 00:00 geschreven door grob
04-12-2008
KOKENETEN: gemarineerde kip met Oosters tintje
De tijd van het jaar: herfst, jachtseizoen enz. vraagt uiteraard
om een gerecht met kastanjes en paddenstoelen.
Omdat die in Spanje veelvuldig aanwezig zijn heb ik er eentje uitgezocht.
Het is één complete mislukking geworden, en het ligt zelfs niet aan mij.
Kastanjes zijn veel te droog om er iets deftig van te maken.
Ik ga het recept dus niet geven, want enkel gerechten die (gemakkelijk) lukken,
die ik zelf als aspirant-kok kan maken, en waar ik de nodige aanpassingen
kan aan doen vind je hier.
Wat wel een succesnummer is, heb ik genoemd:
Gemarineerde kip met Oosters Tintje.
Hier opgediend met een gekookt piepertje en met
gemarineerde pepers (zo in de handel te verkrijgen hier).
In Belgenland steek je rode/groene paprika’s (eerst halveren
en pitten er uit halen natuurlijk) onder de grill tot het vel zwart wordt.
Steek ze dan in een sluitbare plastic zak en laat ze 5 à 10’ liggen.
De pel komt er dan vanzelf af.
Marineer de paprika’s in olie en sherryazijn en kruid naar believen.
Laat een paar uren rusten.
Hier vind je de bereiding voor dit lekkere gerecht (let op: voor drie personen).
ingrediënten voor 3
bereiding
3 kipfilets
begin tijdig met de marinade:
2 el olijfolie
pel en snipper de sjalotten en het pepertje fijn
voor de marinade:
meng met de andere ingrediënten van de marinade
3 sjalotten
laat de kip hierin 1 à 2 uren marineren
1 pepertje of Piment d’ Espelette
maak intussen de bereiding voor de saus:
1 el kurkuma voor de kleur
pel en hak de sjalotten fijn, snij het citroengras in stukjes
1 tl droge koriander (of –pasta! in Spanje)
pers de limoen/citroen en meng alles met de suiker
2 el sojasaus
haal de kip uit de marinade en verhit de olie
10 cl kokosmelk
stoof de kip met de marinade gedurende 30’
(eventueel wat sambal oelek, volgens smaak)
voeg de saus toe en laat nog 20’ sudderen
voor de saus:
versier op het einde met wat verse dille en
2 sjalotten
dien goed heet op
1 limoen of citroen
Greta vindt dat er wat champignons bij mogen
1 el suiker
ik serveerde het met gekookte piepers en
(eventueel 1 stengel citroengras)
bereide paprika’s, maar Greta vond dat niet geschikt
Omdat het recept met de kastanjes niet gelukt is,
geef ik hier nog een ander, gemaakt toen we nog geen
digitale foto's hadden.
Het is een basisgerecht uit de Mediterrane keuken,
namelijk "Gehakt met Mediterrane Groenten".
ingrediënten voor 2
bereiding
400g gemengd gehakt
spoel de groenten en snij ze in niet te kleine stukken
1 aubergine
bak het gehakt rul in de hete olie
1 courgette
breng het op smaak met geperste look
1 rode en een gele paprika
voeg mespunt Provençaalse kruiden toe en peper en zout
250g tomaten
doe er de bouillon en tomatenpuree bij en schep goed om
1 teen look
voeg de groenten toe
1 el olie
laat 15´ stoven in de open pan (tot groenten beetgaar zijn)
15 cl groentebouillon
werk af met verkruimelde feta
2 el geconcentreerde tomatenpuree
serveer met gebakken aardappelen of piepers
150g fetakaas
Provençaalse kruiden en peper
04-12-2008, 00:00 geschreven door grob
02-12-2008
Zomer 2008 (2) Mega mini golf
Na het Pezige Petanque tornooi zat de strijdlust er definitief in.
Een stapje verder is dan het Mega Mini Golf Tornooi,
de volgende mijlpaal in de kalender.
Het domein waar de strijd werd gestreden was trouwens heel leuk.
De balletjes van de minigolf waren wat kleiner dan bij de Petanque,
maar de inzet was des te groter.
Erik kon zijn slingerbal niet te voorschijn halen, want zijn magneetje
bleek niet te werken met dit soort uitrusting.
Deze minigolf ligt niet in Knokke, en was ook voor iedereen nieuw.
Geen thuisvoordeel dus.
Wie deze golf kent mag me nu de naam van de gemeente opsturen via e-mail.
Er is een prachtige prijs voorzien voor het eerste juiste antwoord.
Tip: er zijn achttien holes. Nog een tip: het is niet in de Ardennen.
Tip 3: hoewel je veel Oranje ziet, is het niet in Holland.
Onze Financiële Directeur Erik, nu volledig ontdaan van de stress
van het afwassen en afdrogen, slaagt er in om ook zonder handdoek
en slingerbal de overwinning in de wacht te slepen (zij het nipt).
Hier zie je hem na het afwerken van een van zijn wonderbaarlijke hole-in-one’s.
Alle andere spelers zitten er maar beteuterd bij en buigen onderdanig het hoofd.
Vlak na Erik volgen er 3 ex-aequo’s, met slechts 1 puntje meer, maar Erik dóet het.
Deze foto spreekt niet alleen boekdelen, maar hele boeken.
Het circuit is helemaal niet van gevaar ontbloot.
Als je wil regelmatig gaan zitten, doe je beter een leren broek aan,
en dan nog...
Deze minigolf heeft twee aparte circuits. Laten we zeggen: een “normale”
en de “crazy” golf. Hier kan je zien welk van de twee we gekozen hebben.
Als je in deze gemeente een stapje zet, dan kom je in aanraking
(of toch bijna) met rare fenomenen.
Eigenlijk ben ik blij dat de tekst, waar ik naast sta, net niet leesbaar is.
Niettegenstaande het advies heb ik de "h...n" niet gebruikt. Danke wel!
Zoals gebruikelijk werd de intense activiteit ontladen via een after-party
met de gebruikelijke vaste- en vloeistoffen.
Gina heeft wel iets gekozen dat naar de kleine kant is,
want ze gebruikt haar brilglazen als vergrootglas om het te vinden.
Yvette demonstreert hoe een vis naar lucht hapt.
Na het hoofdgerecht werd alles opzij geschoven en werd na de mini golf
de eerste mini Quiz uit de doeken gedaan.
En wie werd de winnaar? Erik opnieuw.
Sterk op weg om de Olaba(*) van het Jaar te worden?
Come and see next time.
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is met een Franstalige benaming (**). Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats.
02-12-2008, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord