Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
01-01-2008
hekselien
An Melis is auteur en illustrator van de reeks Hekselien, prentenboeken voor 4- tot 5-jarigen en leerlingen van de eerste graad lager onderwijs. An Melis leest voor en speelt het Hekselienverteltheater voor deze leeftijdsgroepen. 'Achter de schermen van het boek' is een lezing voor de tweede en derde graad lager onderwijs. Die handelt over de inhoud en productie van een boek. Leraren uit het buitengewoon onderwijs kunnen met de schrijfster overleggen hoe een activiteit aangepakt wordt. Een lezing kost 152 euro (+ kilometervergoeding vanuit Retie). Je kan 100 euro terugwinnen als je tijdig een subsidie vraagt via www.stichtinglezen.be. >>> Meer info: melis.an@telenet.be. (Hekselien - Uitgeverij Abimo)
De veertien ministers van de interim-regering hebben vrijdagmorgen bij de koning de eed afgelegd. Na het nemen van de traditionele familiefoto's, gingen de leden van het nieuwe kabinet rond de tafel zitten voor de eerste ministerraad. Dat gebeurde vroeger dan gepland, namelijk onmiddellijk na de fotoshoot voor het parlement.
Pieter De Crem (CD&V) heeft als kersvers minister van Defensie meteen het kabinet van Defensie overgenomen van André Flahaut. De achterliggende filosofie is dat Defensie permanent bemand moet blijven. Om 14.00 uur neemt Yves Leterme het kabinet Begroting aan de Koningstraat 180 over van Freya Van den Bossche.
Later op de dag trekt premier Guy Verhofstadt naar het parlement om er de regeerverklaring van de interim-regering voor te lezen. Het debat en de stemming over de verklaring vindt zondag plaats.
20/12Astronomen op zoek naar de ster van Bethlehem
De drie koningen of wijzen uit het Oosten volgden de ster naar Bethlehem, luidt het bijbelse kerstverhaal. Of dat een echte ster was, of een conjunctie van twee planeten, of dat de ster allegorisch is bedoeld - daar zijn astronomen na tweeduizend jaar nog niet uit.
Sinds Galileo Galilei in 1610 de telescoop uitvond, hebben astronomen, zowel amateurs als fulltime professoren, gespeculeerd over wat die beroemde ster van Bethlehem nu was.
Toch wordt er de bijbel maar twee keer kort aan gerefereerd, en alleen door de evangelieschrijver Mattheüs: Toen Jezus geboren was in Bethlehem in Judea, tijdens de regering van Herodes, kwamen er magiërs uit het Oosten in Jeruzalem aan. Ze vroegen: 'Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben namelijk zijn ster zien opgaan en zijn gekomen om hem eer te bewijzen.'
De oude astronoom Sir Patrick Moore, bekend van zijn BBC-serie over de sterrenhemel, beweerde in 2001 in zijn boek The Star of Bethlehem dat het een vallende ster moet zijn geweest.
Dat is echter problematisch, vindt een aantal sterrenkundigen. Een vallende ster duurt niet lang genoeg om drie koningen dagenlang de weg te wijzen, zegt dr. Stan Dermott, voorzitter van de sterrenkundefaculteit van de Universiteit van Florida. Hetzelfde geldt voor een maansverduistering, een ander idee dat wel is geopperd.
Een komeet? Sinds de komeet Halley in 1758 met Kerstmis verscheen, hebben mensen jarenlang gedacht dat dat de ster van Bethlehem moet zijn geweest. Er zijn een paar kometen die tijdens de regering van Herodes aan de hemel zichtbaar waren, weten we, die ook in Chinese kronieken zijn beschreven. Ook niet wetenschappelijk houdbaar, zegt Derrick Pitts van het Fels Planetarium in Philadelphia. Bovendien: Kometen werden vooral gezien als tekenen van onheil in die tijd, zegt Geza Gyuk, astronoom aan het Adler Observatorium in Chicago.
De theorie van een supernova, een superheldere exploderende ster, is logischer, en ook een planetaire conjunctie is mogelijk: in het jaar 2 voor Christus stonden Jupiter en Venus zeldzaam dicht bij elkaar. Die theorieën zijn plausibeler. Over planeten hadden mensen in elk geval veel kennis en ze hebben het misschien zelfs kunnen voorspellen, zegt Dermott.
Misschien is de verwijzing naar de ster allegorisch bedoeld. Mensen vertelden elkaar verhalen in die tijd, en verhalen worden nu eenmaal verfraaid in de loop der tijd, denkt Davis.
"En er wordt natuurlijk nergens gezegd dat de Bijbel hoe dan ook geschiedenis is, legt Pitts uit. De teksten zijn geschreven voor geloof, niet voor wetenschap. Daarmee doe ik niets af aan de Bijbel. Ook in de Bijbel kun je geen goed referentiepunt vinden over hoe je het boek moet lezen.
Ceremoniemeester Jeroen Krabbé toonde zich in het Gemeentemuseum Den Haag zeer vereerd dat de Belgische prinses Mathilde 'zelfs een gedeelte van haar trouwdag had afgestaan' om er met prinses Máxima bij te zijn. De acteur/regisseur én kunstschilder presenteerde de overhandiging van het laatste deel van 'De Schilderkunst der Lage Landen' aan de prinsessen. GPD-verslaggever Françoise Ledeboer was er bij
,,Oh, nee!" moeten de prinsessen Mathilde en Máxima dinsdag hebben gedacht toen ze elkaar tegenkwamen in Den Haag.
Beiden droegen vrijwel identieke jassen in het door Coco Chanel populair gemaakte zogenoemde kippenpotenmotief, of zoals het in het Frans heet, 'pied de poule'.
Het kippenpootmotief is in de mode. Mathilde haalde haar 'manteau' bij haar vaste couturier Edouard Vermeulen, bij wie prinses Máxima overigens ook regelmatig gaat winkelen. De jas van Máxima kwam van Oscar de la Renta. Wellicht is het toch handig als de twee, die vaker bijna identiek gekleed gaan (maar niet bij dezelfde gelegenheid), bij een volgend
Elk jaar vanaf half november kunnen we in België, Sint Nicolaas en zijn Zwarte Pieten begroeten. Zij blijven tot 6 december en menig kinderhart zal in deze weken sneller kloppen. De kinderen maken verlanglijstjes, zingen liedjes en zetten winterpenen en water voor de schimmel neer naast hun schoen, maken tekeningen voor Sint en Piet. Geen enkel kind vraagt zich af wie Sint en Piet zijn en waar zij vandaan komen. Het geloof in de Goed heiligman is genoeg. Toch zijn er veel oudere kinderen en volwassenen die op een bepaald moment wel willen weten hoe het zit met al die gebruiken en welke betekenissen er achter Sinterklaas en Zwarte Piet schuilen.
Wie was Sint Nicolaas? Rond het jaar 270 werd Nicolaas geboren als zoon van een rijke koopman in Patara in de provincie Lycië in klein Azië (het huidige Turkije). Nicolaas werd tot priester gewijd en met het geld van zijn ouders hielp hij velen die in nood verkeerden. Later werd Nicolaas bisschop van Myra. Uit die tijd dateren vele verhalen en legenden rond Nicolaas. Op 6 december 340 is Nicolaas overleden en jaren later werd hij heilig verklaard. Daardoor mocht hij de naam "sint" voor zijn naam plaatsen en vereerd worden.
Er bestaat ook een tweede uitleg over de herkomst van Sint Nicolaas. In de middeleeuwen werden in Europa veel heidenen bekeerd. Om niet direct in de problemen te komen met de bevolking lieten de bekeerders de heidense feesten geleidelijk opgaan in Christelijke feesten en namen Christelijke heiligen de plaats in van heidense goden. In uiterlijk en gedrag van de Germaanse oppergod Wodan lijkt het of de heilige Nicolaas langzaam maar zeker diens uiterlijk en taak heeft overgenomen. Wodan was een forse man met een wijde mantel, muts en lange baard. Hij reed op een wit paard door de lucht en droeg in zijn handen een speer. Hij werd begeleid door twee raven, die hem informeerde over het gedrag van de mensen. Wodan werd zeer vereerd en alleen een zeer populaire heilige als Nicolaas van Myra kon hem vervangen.
Het Sinterklaasfeest in België, In de middeleeuwen werd op 6 december door scholieren het Nicolaasfeest gevierd. Een jongen werd tot bisschop gekozen. Hij werd bijgestaan door zwartgemaakte jongens en zij kregen voedsel en geschenken. Ook kregen scholieren soms van een welgestelde heer een vrije dag en geld om het Nicolaasfeest te vieren. Later ging men ook arme kinderen trakteren. Zo ontstond een volksfeest, waarin de schoen of klomp als vindplaats van geschenken een rol ging spelen. Op de avond voor 6 december werden vooral voor de kleinsten geschenken en lekkers bij de schoorsteen gelegd. In de 17e eeuw werd Nicolaas meer een onzichtbare kindervriend, opvoeder en huwelijksmakelaar. Tot 1845 werd er wel over Sinterklaas gesproken en gezongen. Hij trad niet in het openbaar of in huiselijke kring op. Ook gaf hij aan stoute kinderen de roe. Van Zwarte Piet is nog geen sprake! Pas na 1845 verschijnt Sinterklaas in het openbaar, gekleed als bisschop. Langzaam zal Zwarte Piet zich naast de Sint voegen; in de praktijk en in boeken. Hij heeft de rol van bestraffer en boeman. De roe neemt een heel bijzondere plaats in. In de middeleeuwen was de roe een strafwerktuig, maar een roe kun je ook zien als symbool van vruchtbaarheid. Kinderen die de roe kregen, waren eigenlijk te oud voor het Sinterklaasfeest, dus vruchtbaar.
Een bijzonder Sinterklaascadeau Uit Noord Nederland komt de volgende legende: Een niet onaantrekkelijke boerin met een aardig vermogen was al vroeg weduwe. Het zware werk op de boerderij werd uitstekend overgenomen door de boerenknecht. De boerin liet haar oog vallen op deze knecht, maar het was helaas onmogelijk om met hem te trouwen. Zelfs een huwelijksaanzoek doen zou een schande zijn. Op Sinterklaasavond vroeg de boerin aan de knecht zijn klompen bij de schouw te zetten zodat Sint Nicolaas een geschenk kon brengen. De knecht voelde niets voor deze flauwekul, maar na lang aandringen zette hij toch zijn klomp bij de schouw. De volgende morgen trof hij de boerin staande in zijn klompen aan en hij begreep direct de bedoeling. Niet lang daarna traden zij in het huwelijk.
Laten we met elkaar zorgen dat we nog heel veel jaren van de Sint en zijn trouwe knecht kunnen genieten. In huiselijke sfeer proberen een stuk traditie te behouden met geschenken, schoorsteen, surprises enz. onder het toeziend oog van de goedheiligman.
Wat haar collega Marc Reynebeau vorig jaar net niet lukte, heeft journaliste Annelies Rutten gisterenavond met glans voor elkaar gekregen: als torenhoog favoriet aan de haal gaan met de eer van Slimste Mens ter Wereld. En daarmee heeft Vlaanderen eindelijk zijn eerste vrouwelijke winnaar van de meest begeerde quiztitel.
Eindelijk, een vrouw!
Ja, natuurlijk is dat wel plezant maar ik vind dat men er iets te veel belang aan hecht. Het is niet dat ik nu ineens het allereerste bewijs lever dat er ook slimme vrouwen zijn, hé. Maar ik merk aan de reacties dat het bij heel veel mensen leeft: doe het voor de vrouwen, moedigden ze me de voorbije weken vaak aan. En ik laat me er eerlijk gezegd ook wel door meeslepen.
Sint en Piet doen op 18 november blijde intrede in Antwerpen
Nog enkele nachtjes slapen en dan is het weer zover. Op zaterdag 18 november komen de Sint en zijn Pieten aan in ons land. Naar goede gewoonte zet de heilige man voet aan wal in Antwerpen. De aankomst van de Sint zal rechtstreeks worden uitgezonden op Eén.
Na de lange reis vanuit Spanje zal de Sint op zaterdag 18 november met zijn stoomboot de Schelde opvaren. De aankomst is voorzien om 13.35 uur aan de Scheldekaai 19B, vlak naast het Zuiderterras. Daar zal Bart Peeters samen met alle aanwezige kinderen de Sint en zijn gevolg welkom heten. Stadhuis Daarna vertrekt de Sint in een stoet via de Scheldekaaien en de Suikerrui naar de Grote Markt. Daar zal hij plechtig worden ontvangen door de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens. De Sint zal alle aanwezig kinderen toespreken van op het balkon van het stadhuis.
Omdat de Sint verwacht dat veel kinderen naar Antwerpen zullen afzakken om hem te verwelkomen, raadt hij aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Bovendien is er een parkeerverbod en een rijverbod voorzien op de route die de Sint zal volgen. (belga/hln)
Helmut Lotti zingt Brabanonne voor de Koning De meest begeerde schoonzoon van Vlaanderen kreeg de eer om het nationale volkslied in volle crisis te bezingen voor Koning If the video doesn't start in a few seconds, click here.
Wereld Diabetes Dag, dit jaar voor de eerste maal onder VN vlag Vier mee!
14 november: Wereld Diabetes Dag Vandaag is het Wereld Diabetes Dag! Met talrijke evenementen wordt vandaag wereldwijd de aandacht gevraagd voor diabetes. De Diabetesvereniging Nederland zet zich in voor de belangen van mensen met diabetes. Vandaag met onder meer bijeenkomst voor de pers over diabetes bij kinderen. De bijeenkomst vindt plaats in de Rotterdamse Euromast - net als 150 andere monumentale gebouwen ter wereld is de Euromast vandaag blauw verlicht in het kader van Wereld Diabetes Dag. Ook zijn er diabeteswandelingen, een benefietconcert, prikacties en vele andere activiteiten.
Waarom vrouwen naar de motor grijpen Motoren hot bij 40-jarige vrouwen
Uit de cijfers van de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen blijkt dat vooral vrouwen van veertig een motor kopen. 'Logisch', zegt trendwatcher Nathalie Bekx. 'Vrouwen moeten in die fase van hun leven niet meer elke minuut zorgen voor hun kinderen
. Ze kunnen weer een beetje aan zichzelf denken. Met de motor rijden is een soort escapisme. 40-jarige vrouwen zijn halverwege hun leven en willen nu genieten. Niet alleen dat, vrouwen hebben op dat moment ook het geld om zich een motor aan te schaffen.'
Bekx is dan ook blij dat de motorindustrie de vrouw eindelijk ontdekt heeft. 'Er worden zelfs heuse modeshows met motorkledij georganiseerd met trendy motorpakken voor vrouwen. De tijd van de Michelinpakjes is voorgoed voorbij.' Volgens Bekx zullen we in de komende jaren nog meer vrouwen op motors in het straatbeeld zien. 'Niet alleen om de steeds langer wordende files te ontwijken, maar ook omdat motorrijden een nieuwe vorm van feminisme is. We zijn niet meer de versiering die achterop zit, we rijden nu zelf wel. We zijn the queen of the road .' (ldb)
Niet alleen politici reden gisteren af en aan in Laken, ook prins Laurent kwam op visite bij de koning. Blijkbaar is er een sanitair probleem in Villa Clementine, want de prins was nog in badjas toen hij de oprit van het paleis opscheurde, mogelijk om snel de badkamers van Laken even te gebruiken.
Er is een nieuw wapen op komst in strijd tegen de ziekenhuisbacterie
Wetenschappers werken momenteel aan nieuwe medicijnen tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie waardoor steeds meer patiënten met een nieuw gezondheidsrisico worden geconfronteerd, zo schrijft de Sunday Telegraph.
Doordat wij, ook in België, steeds meer antibiotica slikken, worden bacteriën daar steeds vaker resistent tegen. Dat komt omdat die antibiotica de "goede bacteriën" doden die in ons lichaam zitten en normaal gesproken kwaadaardige varianten onder controle kunnen houden. Die laatsten krijgen dus vrij spel zodat mensen in een ziekenhuis, die toch al kwetsbaarder zijn, steeds vaker af te rekenen krijgen met een aandoening die ze niet hadden toen ze werden opgenomen en die artsen moeilijk baas kunnen.
Nu hebben wetenschappers van het Britse Instituut voor Dierengezondheid nieuwe medicijnen ontwikkeld die geen bacteriën doden maar ze alleen "ontwapenen" door te beletten dat ze schadelijke stoffen in het lichaam brengen. Daardoor kunnen de "bevriende" bacteriën hun oorspronkelijke taak weer vervullen. Goed nieuws, maar met één kanttekening: onderzoeksleider dr. Edouard Galyov bevestigt dat het gaat om een "zeer veelbelovende ontwikkeling", maar voegt daar aan toe dat er "nog veel research nodig is om er zeker van te zijn dat ze op het juiste moment op de juiste plaats worden gebruikt".
De hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht die uitgeademd wordt door rokers overschrijdt het aanvaarde maximumniveau voor luchtkwaliteit. Dat blijkt uit de Europese studie Help COmets, gebaseerd op metingen bij meer dan 100.000 rokers en niet-rokers in de 27 EU-lidstaten, die donderdag werd voorgesteld.
De campagne Help wil de bevolking van de Europese Unie sensibiliseren voor de effecten van roken op de gezondheid. In het kader van deze campagne werden de burgers sinds maart 2006 uitgenodigd om hun rookgerelateerde koolstofmonoxidewaarden te meten. Op die manier werden zowat 200.000 metingen gedaan in achttien maanden. De studie Help COmets werd uitgevoerd door Bertrand Dautzenberg, professor pneumologie in Parijs.
"Koolstofmonoxide is een geurloos en kleurloos gas dat het zuurstoftransport in het bloed naar de rest van het lichaam kan verstoren", aldus prof. Pierre Bartsch van FARES.
Uit de studie blijkt dat het gemiddelde CO-gehalte dat uitgeademd werd door rokers -zelfs al rookt die slechts een tot vijf sigaretten per dag- zowat 17,5 ppm (parts per million) bedraagt. Dat is dubbel zoveel als toegelaten voor de omgevingslucht.