Sinte Katriena zingen. In de ons omringende dorpen gaan kinderen Sinte Maarten zingen, of Nieuwejaarkezoete, of Driekoningen. In Arendonk gaat de jeugd op 25 november de straat op om huis aan huis Sinte Katriena te zingen. Volgens de legende zou, ergens in de derde eeuw, Sinte Katriena de bloedmooie dochter geweest zijn van koning Costus in Alexandrië. Na haar bekering tot het katholieke geloof begon zij gepassioneerd het geloof te verkondigen. De keizer kreeg het ervan op zijn heupen, en nadat zijn beste redenaars vruchteloos geprobeerd hadden haar de mond te snoeren werd Katrientje gevangengenomen, geradbraakt en stierf ze als martelares omdat men haar fraaie kop eraf hakte. Sinte Katriena is de patrones van leraren, studenten, scholieren, meisjes, maagden, gehuwde vrouwen, theologen, filosofen, universiteiten, bibliotheken, ziekenhuizen, redenaars, molenaars, schippers, kappers, boekdrukkers, schoenmakers, naaisters, notarissen, advocaten, drenkelingen. en zij wordt aanroepen tegen de migraine en tegen tongaandoeningen wat dat ook mag wezen....En ook de Arendonkenaars hebben haar in hun hart gesloten.
Tijdens hun rondgang zingen de kinderen een liedje dat als volgt klinkt: Sinte Katriena, fille fille mina een kjeske voor ne cent en al wie daar niet overkan over dat kjeske, over dat kjeske en al wie daar niet over kan over da kjeske van ne cent. Laat ons, laat ons ne goeien avond onder ons.
Als tegenprestatie krijgen de kinderen dan een snoepke, wat fruit, wat geld en soms, bij de een of andere kruidenier of fritkot een overjaarse babbelut of frikandel, maar dat is niet de regel. Bij huizen waar niet werd opengedaan dierf men wel eens zingen van: "Hoog huis, laag huis, d'r zit een gierige pin in huis." Dus als ge vrijdag in de geburen bent zorg er voor dat ge wat kleingeld bij de hand hebt.
|