Warm. Heet. 38°. Neen, allicht meer. 40° kan. In elk geval te warm om te sporten. Intensief sporten in ieder geval is wat mij betreft uitgesloten. Ik doe het nu trouwens reeds een tijdje rustig aan. Een vervelende kwetsuur in de bilspieren wil van geen wijken weten. Toch zou ik vanaf morgen toch terug willen proberen om het terug iets intensiever te doen. Hopelijk lukt het.
Wat gebeurt er eigenlijk met ons lichaam in deze hitte? En wat doe je best om problemen te vermijden? Hoe vermijd je gezondheidsproblemen?
Mensen zijn warmbloedig. Dat betekent dat we onze temperatuur zelf regelen. De hypothalamus, een klein deeltje in onze hersenen, is hiervoor verantwoordelijk. De thermostaat staat afgesteld op 37°C. Onze lichaamstemperatuur binnenin. Aan de buitenkant zijn we koeler met maar 35°.
Als ons lichaam opwarmt, koelen we af via de huid. Dat kan op verschillende manieren. Door onder andere een kouder object aan te raken zoals bijvoorbeeld ijsblokjes. Dit noemt men geleiding. Maar je kan ook lucht- of watermoleculen over je huid doen bewegen met bijvoorbeeld een waaier. Dat heet convectie.
Zweten is de natuurlijke airco van ons lichaam. Klimt het kwik echter boven de 35° C dan gaat ons lichaam vooral hiervan gebruikmaken. Miljoenen zweetklieren bedekken onze huid met een dun laagje water. Dit verdampt en trekt daarbij warmte weg uit ons lichaam. Maar ook hier is er een limiet. Daarbij spelen zowel de temperatuur als de vochtigheid een rol. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe minder zweet we kunnen verdampen, en dus hoe minder ons lichaam kan afkoelen.
Wanneer het meer dan 35° C is stopt het zweetporces en raak je oververhit. Zelfs in de schaduw met een ongelimiteerde hoeveelheid water zal je het dan niet overleven. Bij 35° C ondervindt het zweetproces van ons lichaam maar weinig hinder.
Te veel hitte leidt tot gezondheidsproblemen.
Zelfs bij een lage luchtvochtigheid pas je best op bij 35° C. De risico's zijn het grootst voor kleine kinderen, ouderen, mensen met overgewicht, chronisch zieke mensen en personen die zware inspanningen leveren buiten.
Zo kan je bijvoorbeeld wanneer je hevig zweet en weinig drinkt uitdrogen. Let dus op als je plots een grote dorst, droge mond, hoofdpijn of donkere urine hebt. Het kan zelfs zijn dat je helemaal niet meer kan plassen. Ook je benen en voeten kunnen opzwellen door de warmte. Je kan ook een zonneslag krijgen. Of nog erger, een hitteslag. Dit is echt een medisch noodgeval.
Hoe vermijd je problemen? Doe zeker geen grote inspanningen buiten. Vooral rond de middag. Drink regelmatig en voldoende. Vermijd alcohol en dranken die je natuurlijke vochtbalans verstoren. Blijf zoveel mogelijk binnen of zoek de schaduw op als je toch buiten moet zijn. Draag lichte kledij en bescherm je hoofd tegen de zon. Kies voor licht verteerbaar voedsel en kleine porties. Hou gewoon je gezondheidstoestand goed in de gaten. Doen we!
19-07-2022, 18:19
Geschreven door dirk
Reageren (0)
|