Het weer.
Vandaag was het gedeeltelijk bewolkt met eerst nog enkele buien maar al snel werd het vrijwel overal droog. De maxima lagen tussen 9 graden in de hoge Ardennen en 13 graden in Vlaanderen. De wind waaide meestal zwak uit veranderlijke richting.
Actueel.
CHILIVLOKKEN
Wat is het verschil tussen chilipoeder en chilivlokken?
Chilivlokken en chilipoeder zijn allebei gemaakt van rode pepers. De poeder is fijn gemalen en de vlokken zijn grof gemalen. Qua smaak wijken de twee niet veel van elkaar, behalve dat de chili flakes wat pittiger zijn.
Let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken. Dit chilipoeder wordt gebruikt voor Zuid- Amerikaanse gerechten zoals chili con carne. Gebruik dit liever niet in Aziatische gerechten. Niet dat het oneetbaar wordt, maar het smaakt dan echt wel anders.
Hoe te gebruiken?
Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe wel “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en dus enorm in scherpte variëren. Een halve theelepel goede cayennepeper kan al teveel zijn voor een gerecht en een halve cup mild peperpoeder te weinig. Opletten geblazen dus. Luchtdicht vrijwel onbeperkt houdbaar, al neemt de kwaliteit/smaak in de loop der tijd wel af natuurlijk. Tip: koop gedroogde chilipepers en maal je eigen vlokken/poeder.
Hoeveel chilivlokken gebruiken?
Als je tijdens het koken chili flakes wilt gebruiken, raden we je dus aan niet te veel te gebruiken. Voor 3 verse rode chilipepers gebruik je ongeveer 1 theelepel chilivlokken.
Wat is een vervanger voor chilivlokken?
Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Waar zijn chilivlokken goed voor?
Chilivlokken zijn goed voor de bloedsomloop. Deze specerij is een veelgebruikte vrucht die door de aanwezige capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper wordt genoemd. De hoeveelheid capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van deze peper.
De run.
Eventjes een uitstap je gedaan. Moest daar in de buurt zijn. Was dus mooi en gemakkelijk meegenomen. Prima weer ook voor een tochtje.
Details: 9.32/km - 434 c - 128 pasfrequentie - 10,6°.
|