Het weer.
Deze morgen verschenen er brede opklaringen aan de kust, terwijl het in de meeste andere streken eerst nog zwaarbewolkt en soms nevelig was met hier en daar nog een beetje regen of een bui, vooral tussen het centrum en de Ardennen. Geleidelijk werden de opklaringen groter. In de Condroz en in de Ardennen was de bewolking wel hardnekkiger.
Het werd minder zacht met maxima van 13 of 14 graden in de Hoge Venen tot 17 of 18 graden in Belgisch-Lotharingen, met waarden rond 16 graden in het centrum.
De wind waaide meestal zwak uit het noordwesten. Aan zee waaide hij eerst matig, maar zwakte hij af in de loop van de dag.
Actueel.
CHAMPIGNONS
Champignons zijn heerlijk in een smeuïge omelet of bij een sappig stukje gebraad. En laat ons champignonroomsaus niet vergeten! Maar hoe moet je champignons klaarmaken? En hoe zorg je ervoor dat ze niet taai worden? Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten en serveer perfect gebakken champignons.
Hoe champignons klaarmaken? Vermijd deze 5 valkuilen
1. Champignons schoonmaken met water
Champignons schoonmaken met water is niet nodig. Als je ze in water legt, dan slurpen ze zich vol en verliezen ze hun smaak. Bovendien laten ze het extra vocht ook opnieuw los tijdens het bakken. Resultaat? Je champignons belanden in een plasje vocht en zullen eerder stomen in de pan dan bakken. En dan eindig je met taaie champignons. Borstel je champignons dus schoon met een borsteltje of met wat licht vochtig keukenpapier.
2. Alle champignons bakken in één keer met te weinig vetstof
We zeiden het hierboven al: champignons zijn echte sponzen. Dat klein beetje boter dat je in de pan deed, is dus in oogopslag verdwenen zodra je champignons de pan raken. Zorg dus voor voldoende vetstof. Voeg gerust nog wat extra toe tijdens het bakken. Bak niet alle champignons in één keer, maar geef de champignons genoeg plaats in de pan. Zo heeft het vocht dat vrijkomt uit de champignons alle ruimte om te verdampen.
3. Te snel zout toevoegen
Zout onttrekt vocht aan de champignons. Laat ze dus eerst goudbruin bakken vooraleer je zout toevoegt. Reken voor witte champignons en shiitake op 4 à 5 minuten, voor oesterzwammen 5 à 8 minuten. Ook peper, citroensap en peterselie voeg je best pas op het einde toe.
4. Champignons stoven in een pan die onvoldoende opgewarmd is
De pan waarin je de champignons stoven wil, moet warm genoeg zijn. Het best gebruik je een pan met een dikke bodem om champignons klaar te maken. Die houdt de warmte goed vast. Een pan met dunne bodem zal sterk afkoelen zodra je de champignons in de pan gooit.
5. Te veel in de pan porren
Geduld is een mooie deugd, ook bij champignons bakken. Weersta aan de drang om je champignons de hele tijd te bewegen. Krijgen je champignons een goudbruine randje? Dan is het tijd om de champignons om te roeren en de andere kant goed te laten bruinen.
De run.
Champignonsoep gegeten. Lekker. Deze namiddag dan een goede tempoloop. Weer onder een mooi herfstzonnetje. Ik vrees dat dit liedje niet zal blijven duren. Maar wat mij betreft mag het natuurlijk wel.
Details: 4.39/km - 652 c - 173 pasfrequentie - 17,2°.
|