lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR337 - 15KM000 - 1:16:29
  • TR336 - 10KM000 - 0:55:39
  • TR335 - 10KM000 - 0:48:24
  • TR334 - 16KM000 - 1:20:21
  • TR333 - 15KM000 - 1:16:55
    Zoeken in blog

    27-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR311 - 11KM000 - 0:51:09

    Het weer.

    Deze morgen verschenen er brede opklaringen aan de kust, terwijl het in de meeste andere streken eerst nog zwaarbewolkt en soms nevelig was met hier en daar nog een beetje regen of een bui, vooral tussen het centrum en de Ardennen. Geleidelijk werden de opklaringen groter. In de Condroz en in de Ardennen was de bewolking wel hardnekkiger.

    Het werd minder zacht met maxima van 13 of 14 graden in de Hoge Venen tot 17 of 18 graden in Belgisch-Lotharingen, met waarden rond 16 graden in het centrum.

    De wind waaide meestal zwak uit het noordwesten. Aan zee waaide hij eerst matig, maar zwakte hij af in de loop van de dag.

    Actueel.

    CHAMPIGNONS

    Champignons zijn heerlijk in een smeuïge omelet of bij een sappig stukje gebraad. En laat ons champignonroomsaus niet vergeten! Maar hoe moet je champignons klaarmaken? En hoe zorg je ervoor dat ze niet taai worden? Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten en serveer perfect gebakken champignons.

    Hoe champignons klaarmaken? Vermijd deze 5 valkuilen

    1. Champignons schoonmaken met water 

    Champignons schoonmaken met water is niet nodig. Als je ze in water legt, dan slurpen ze zich vol en verliezen ze hun smaak. Bovendien laten ze het extra vocht ook opnieuw los tijdens het bakken. Resultaat? Je champignons belanden in een plasje vocht en zullen eerder stomen in de pan dan bakken. En dan eindig je met taaie champignons. Borstel je champignons dus schoon met een borsteltje of met wat licht vochtig keukenpapier. 

    2. Alle champignons bakken in één keer met te weinig vetstof 

    We zeiden het hierboven al: champignons zijn echte sponzen. Dat klein beetje boter dat je in de pan deed, is dus in oogopslag verdwenen zodra je champignons de pan raken. Zorg dus voor voldoende vetstof. Voeg gerust nog wat extra toe tijdens het bakken. Bak niet alle champignons in één keer, maar geef de champignons genoeg plaats in de pan. Zo heeft het vocht dat vrijkomt uit de champignons alle ruimte om te verdampen. 

    3. Te snel zout toevoegen

    Zout onttrekt vocht aan de champignons. Laat ze dus eerst goudbruin bakken vooraleer je zout toevoegt. Reken voor witte champignons en shiitake op 4 à 5 minuten, voor oesterzwammen 5 à 8 minuten. Ook peper, citroensap en peterselie voeg je best pas op het einde toe.

    4. Champignons stoven in een pan die onvoldoende opgewarmd is

    De pan waarin je de champignons stoven wil, moet warm genoeg zijn. Het best gebruik je een pan met een dikke bodem om champignons klaar te maken. Die houdt de warmte goed vast. Een pan met dunne bodem zal sterk afkoelen zodra je de champignons in de pan gooit. 

    5. Te veel in de pan porren 

    Geduld is een mooie deugd, ook bij champignons bakken. Weersta aan de drang om je champignons de hele tijd te bewegen. Krijgen je champignons een goudbruine randje? Dan is het tijd om de champignons om te roeren en de andere kant goed te laten bruinen.

    De run.

    Champignonsoep gegeten. Lekker. Deze namiddag dan een goede tempoloop. Weer onder een mooi herfstzonnetje. Ik vrees dat dit liedje niet zal blijven duren. Maar wat mij betreft mag het natuurlijk wel.

    Details: 4.39/km - 652 c - 173 pasfrequentie - 17,2°.





    27-10-2024, 19:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    26-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR310 - 18KM000 - 1:34:26

    Het weer.

    Deze ochtend begon met laaghangende bewolking, mistbanken of nevel, vooral in het westen, waar een bui mogelijk was. Elders waren er brede opklaringen, afgewisseld met af en toe wat hoge bewolking. In de loop van de dag bleven de opklaringen in de meeste regio's aanwezig, hoewel het in het westen bewolkter werd. Het bleef echter overal droog.

    Het werd opnieuw zeer zacht met maxima tussen 16 à 17 graden in de Hoge Ardennen en in het uiterste westen van het land, oplopend tot 21 à 22 graden in het centrum en het noordoosten. In de Kempen kon het lokaal zelfs 23 graden worden.

    De wind waaide zwak tot matig uit het zuiden en werd in de namiddag overal zwak.

    Actueel.

    HACHEE

    Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte, en groenten. De in Nederland veel gegeten hachee op basis van rundvlees, ajuin, meel, bouillon en zuur (meestal azijn en wijn) wordt tot de typisch Nederlandse keuken gerekend. De vrij dikke jus wordt op smaak gebracht met bijvoorbeeld, peper, kruidnagel en laurier. Hachee wordt vaak geserveerd in combinatie met rodekool of appelmoes en aardappelen of rijst.

    Hachee volgens oud-Hollands recept.

    Er zijn van die vleesgerechten die al een eeuwigheid meegaan en dat zijn dan ook vaak de beste. Want het is niet voor niets dat die gerechten steeds opnieuw gemaakt worden. Soms is er hier en daar een kleine aanpassing, maar de basis voor hachee is bijna altijd gelijk. Zo zal ook iedereen er zijn eigen twist aan geven, door ander stoofvlees te gebruiken, meer of minder kruiden, azijn of uien te gebruiken. Het mag allemaal, wij geven richtlijnen en koken doe je op smaak en gevoel, maar blijf bij de basis voor het beste resultaat.

    Geen wijn maar azijn.

    Bij stoofvlees wordt vaak gebruikgemaakt van wijn. Omdat hachee een vrij ouderwets gerecht is en de wijn toen niet altijd op voorraad was, wordt hachee gemaakt met azijn. Het zuur van wijn of azijn en soms tomatenpuree is nodig om het rundvlees lekker zacht te krijgen. Door het vlees te stoven in zuur breekt het bindweefsel af, wat er voor zorgt dat het zo lekker uit elkaar gaat vallen. Behalve zuur is tijd en kwaliteit natuurlijk ook een belangrijke factor om een lekkere hachee te maken.

    Welk vlees gebruik je voor hachee?

    Hachee maak je van rundvlees. Dit kunnen runderlappen, riblappen of sukadelappen zijn, maar meestal wordt hiervoor gebruikgemaakt van runderpoulet. Dit zijn de afsnijdsels die overblijven als de slager het vlees in porties snijdt. Je kunt het duurste vlees kiezen voor hachee, maar eigenlijk is dat zonde. Het leuke van runderpoulet is dat het in feite restvlees is en dat het daarmee vaak een stuk voordeliger is dan ander vlees.

    Runderpoulet is afkomstig uit de borst en voorschouder van een rund. Omdat de voorkant van een rund minder gespierd is, is de hoeveelheid bindweefsel relatief klein. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker mals is na het sudderen.

    Runderpoulet is traditioneel stoofvlees dat bijvoorbeeld heerlijk is in soep of stoofgerechten. Hachee, rendang (Indonesisch gerecht) of goulash, met poulet kan je eindeloos variëren.

    Hachee is de dag erna nog lekkerder!

    Wat is het toch dat die stoofpotjes de dag erna zo veel lekkerder maakt? Stoofvlees staat uren te pruttelen, dus je zou zeggen dat de smaken wel goed doortrokken zijn, maar door het een dag vooraf te maken wordt het nog lekkerder. Daarom de gouden tip. Maak altijd minimaal voor twee dagen tegelijk. Het is evenveel werk. Hachee is prima in te vriezen en het is natuurlijk fijn dat je een gerecht soms alleen maar hoeft op te warmen, zonder er veel voor te hoeven doen.

    Hachee recept.

    Porties: 6-8 porties  Bereidingstijd: 240 minuten  Niveau: makkelijk

    Ingrediënten voor dit recept

    •  1 kg runderpoulet
    •  4-5 uien
    •  500 ml runderbouillon
    •  2 eetlepels witte wijnazijn
    •  2 theelepels bruine basterdsuiker
    •  3 laurierblaadjes
    •  4 kruidnagels
    •  50 gram boter
    •  2 eetlepels bloem
    •  zout en peper

    Bereidingswijze

    • Laat het vlees minimaal een half uur, maar liever een uur, op kamertemperatuur komen.
    • Snijd de uien in grove stukken.
    • Verhit de boter en bak hier daarin in twee porties de poulet. Bak het vlees op een hoog vuur mooi bruin, kleur is smaak. Bestrooi de poulet met zout en peper naar smaak.
    • Haal het vlees uit de pan, voeg eventueel nog een beetje boter toe en bak de uien tot ze beginnen te verkleuren.
    • Blus af met de bouillon en voeg er de azijn, suiker, laurier en kruidnagels aan toe. (doe de kruidnagels in een thee-ei of zakje om ze later makkelijk terug te vinden of wrijf ze fijn met een vijzel) Verwarm de bouillon.
    • Voeg het vlees weer toe en breng alles tegen de kook aan en zet het met de deksel op de pan op een heel laag vuur. Laat het vlees in ongeveer 3 uur rustig gaar stoven. Roer tussendoor even om aanbranden te voorkomen.
    • Meng een half kopje water met de bloem en giet dit al roerende bij het vlees. Laat dit 5 minuten of langer doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Hou je van een dikke saus dan kun je eventueel meer bloem toevoegen. Blijf goed roeren als de bloem eenmaal is toegevoegd.
    • Serveer de hachee met gekookte aardappelen en rode kool.

    De run.

    Kip met bloemkool en aardappelen. Dat hadden we deze middag gegeten. Dus, neen, geen hachee. Dat zal voor een volgende keer zijn. Een paar uurtjes gewacht daarna om dan volop van de zon te genieten tijdens deze run. Normaal loop ik geen twee lange duurlopen na elkaar maar met dit weertje maakte ik toch graag een uitzondering. Meer dan 20°, eind oktober. Laat ze maar doen hoor!

    Details: 5.15/km - 1063 c - 171 pasfrequentie - 21,1°.





    26-10-2024, 19:48 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    25-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR309 - 17KM000 - 1:28:44

    Het weer.

    Vandaag kregen we vaak zonnig weer met soms wat meer wolkenvelden. 's Ochtends was er vooral in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen kans op lage wolkenvelden.

    Het werd zeer zacht voor de tijd van het jaar bij maxima van 14 tot 16 graden in de Ardennen en van 18 tot hier en daar 20 graden elders.

    Er waaide een matige wind uit zuidelijke richtingen.

    Actueel.

    MENTAAL OMGAAN MET EEN BLESSURE

    Blessures zijn altijd vervelend. Je wil niets liever dan gewoon door blijven trainen, maar je bent tijdelijk gedwongen om minder te lopen, of wellicht moet je zelfs helemaal rust nemen. Balen! Wat kun je doen om jezelf in zo'n periode niet helemaal gek te maken?

    Vooral als je naar een belangrijk doel toewerkt, kan een blessure behoorlijk wat roet in het eten gooien. Je hoeft niet te doen alsof het je niets doet. Het kan juist fijn voelen om even flink te balen van de omstandigheden, dus laat de frustratie eruit op een manier die goed voelt. Door de negatieve emoties rondom je blessure te erkennen, kom je er sneller doorheen.

    Geef jezelf de tijd die je nodig hebt, maar je wilt niet blijven hangen in de negatieve emoties. Een studie over sportblessures wijst uit dat schrijven over de blessure en een plan maken voor herstel zorgt voor duidelijkheid en rust in je hoofd. Welke oefeningen kun je doen om herstel te bevorderen? Kan je crosstraining doen zoals fietsen of zwemmen, om fit te blijven? Wellicht kun je extra tijd nemen voor buikspieroefeningen.

    Stress kan herstel in de weg staan, omdat het allemaal fysiologische en psychologische veranderingen in gang zet. Probeer zoveel mogelijk rust te creëren.

    Veel contact met je loopgroep kan confronterend zijn als je zelf niet (veel) kunt trainen, maar dat sociale aspect is juist goed voor je herstel. Blijf betrokken bij de groep en vraag bijvoorbeeld aan je trainer of je in de tussentijd kleine taakjes kunt uitvoeren. Dit houdt de motivatie hoog om terug te komen.

    Plan alvast nieuwe doelen en wedstrijden die je wilt lopen. Het lijkt contra-intuïtief om juist nu doelen te stellen, maar volgens onderzoek zorgt een blik naar de toekomst ervoor dat je trouw je oefeningen blijft doen en aan je herstel blijft werken.

    Visualisatie voor spoedig herstel

    In de voorbereiding op een wedstrijd kan visualisatie veel verschil maken, maar ook als je geblesseerd bent, kan je gebruik maken van visualisatie technieken. Door het joggen te visualiseren, oftewel de beweging te voelen zonder het uit te voeren, hou je namelijk de spieraansturing vanuit de hersenen op peil. Dit kan pijn en stress reduceren, spierkracht vergroten en tegelijkertijd voor meer zelfvertrouwen zorgen. Zo herstel je niet alleen beter, maar hou je er ook minder angst voor nieuwe blessures aan over.

    De run.

    Prachtige omstandigheden wat het weer betreft. In Ukkel is in de vroege namiddag 19,4 graden Celsius gemeten. Daarmee is het dagrecord uit 1949 verbroken. Later krijgen we nog wel het definitieve resultaat, maar het record van 25 oktober 1949 ligt alvast aan diggelen. Toen werd er 19,2 graden Celsius genoteerd.

    In die omstandigheden een lange duurloop kunnen doen is natuurlijk prachtig. Het was dan ook volop genieten. De herfst mag het zo zeker nog even rekken. Zacht weer met veel zon en geen regen. Meer moet dat nu niet zijn.

    Details: 5.13/km - 1004 c - 173 pasfrequentie - 20°.





    25-10-2024, 20:13 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    24-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR308 - 15KM000 - 1:15:31

    Het weer.

    Vandaag bleef het droog met deze ochtend mogelijk wat plaatselijke nevel of mist maar later veel zon. Over het Ardense reliëf en in de Gaume kwamen er vrij vlug wolkenvelden opzetten vanaf het zuidoosten die tegen avond ook doordrongen tot de rest van het land.

    De maxima schommelden van zo'n 12 graden in de Hoge Ardennen tot 16 à 17 graden in het centrum.

    De wind was zwak tot matig uit het zuidoosten.

    Actueel.

    EVENWICHTSOEFENINGEN

    Evenwichtsoefeningen zijn een manier om valinciden­ten te vermijden én om je brein te trainen. Het in evenwicht houden van je lichaam vraagt immers echt wel een grote inspanning van je hersenen.

    Wanneer je brein veroudert, gaat niet alleen je geheugen erop achteruit, maar vermindert ook je gevoel voor evenwicht. Doe de test en kijk eens hoe lang je op één been kan staan. Dat zal moeilijker worden naarmate je ouder wordt. Evenwichtsoefeningen zijn een manier om valincidenten te vermijden én om je brein te trainen.

    De run.

    Ik heb heel wat in de tuin gewerkt vandaag. Een stukje herfstopkuis. Maar het liep goed. Niet dat ik het op één been gedaan heb. Maar het is wel een oefening die ik vrij regelmatig, ik zou zelfs zeggen bijna dagelijks, doe. Merkwaardig is dat het op het ene been gemakkelijker gaat dan op het andere. Ik weet niet of dat normaal is. Maar waarschijnlijk kan je dat ook wel een beetje oefenen. Zo zijn beide benen dan even stabiel. Het is een evenwichtsoefening dus het moet gebeuren zonder je ergens aan vast te houden. Voorwaar toch moeilijker dan het op het eerste zicht lijkt. Maar zoals met alles zal ook hier het gezegde 'oefening baart kunst' wel gelden zeker.

    Details: 5.02/km - 857 c - 173 pasfrequentie - 15,6°.





    24-10-2024, 17:50 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    23-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR307 - 11KM100 - 0:58:15

    Het weer.

    Vandaag begon de dag op vele plaatsen grijs, vooral dan in het zuiden van het land. Dit ochtendgrijs trok in sommige streken maar moeizaam op, elders was er dan weer zon. Later overdag waren er zonnige perioden met in het noordelijke deel van het land wat meer stapelwolken.

    De maxima schommelden tussen 13 en 16 graden bij een zwakke wind uit veranderlijke richtingen.

    In het westen neigde de wind naar zuid, in de Ardennen eerder naar oost.

    Actueel.

    BLESSURES

    Als er één woord is waar joggers niet van houden, dan is het wel ‘blessures’. Maar helaas, af en toe zitten we allemaal thuis met een (hopelijk niet al te serieus) pijntje. Wat kun je doen als je een nieuwe blessure hebt opgelopen? Lange tijd werd er gezegd dat je de pijnlijke plek moet koelen, maar klopt dit advies nog wel? We zochten het voor je uit.

    RICE principe bij acute blessures

    Jarenlang werd er geadviseerd: als je een acute blessure en pijn hebt, dan moet je koelen. Door je enkel gegaan? Koelpack of ijsblokjes erop en koelen maar. Dit zou werken tegen pijn en zwelling, en werd geadviseerd als onderdeel van het RICE principe: rest (rust), ice (ijs), compression (compressie), elevation (elevatie, omhoog leggen). De focus lag dus lange tijd op voorzichtig zijn en rustig aandoen.

    De afgelopen jaren werden vaker vraagtekens gezet bij dit principe. Is het wel de juiste aanpak? En kun je dit altijd toepassen? Tegelijkertijd wordt er steeds meer uitgebreid onderzoek gedaan naar blessures en herstel. Daaruit blijkt: RICE is vaak niet voldoende. Voor optimaal herstel is er meer aandacht nodig voor de individuele situatie, de specifieke blessure, achtergrond van de patiënt, net zoals verwachtingen en doelen. Ook zien we tegenwoordig meer voordelen van in beweging blijven om goed te herstellen, in plaats van alleen maar rusten.

    Moet je een blessure koelen of niet?

    Als we de nieuwste onderzoeken van de afgelopen jaren mogen geloven: nee, een acute blessure kun je beter niet koelen. De redenering: als je bijvoorbeeld door je enkel gaat, ontstaat er schade, wat de natuurlijke (belangrijke!) ontstekingsreactie van je lichaam in gang zet. Door deze reactie begint je lichaam zelf met het opruimen van de beschadigde cellen. Als je in deze cruciale fase gebruik maakt van een icepack op de pijnlijke plek, dan worden de bloedvaten zodanig vernauwd, dat het proces van opruimen wordt belemmerd. Als gevolg daarvan kan het herstel vertraagd worden, waardoor je langer last blijft houden van je blessure.

    Wat kun je wél doen tegen blessures

    Als het RICE principe dus niet de ideale oplossing is, wat kun je dan wel doen? De beste aanpak hangt voornamelijk af van wat voor blessure je hebt, hoeveel pijn je ervaart en ook wat voor jou haalbaar is. Volgens recent onderzoek lijkt over het algemeen het PEACE and LOVE principe een goede oplossing:

    P - protection: beschermen, wees voorzichtig met de geblesseerde plek

    E - elevation: elevatie, leg je been zoveel mogelijk omhoog (als je last hebt van je been)

    A - avoid anti-inflammatories: neem geen ontstekingsremmers, deze kunnen je herstel vertragen. De eerste ontstekingsreactie is juist nodig.

    C - compression: compressie

    E - education: probeer je blessure en het herstelproces te begrijpen, laat je goed adviseren door een fysiotherapeut

    and

    L - load: belasting, te veel maar ook te weinig beweging zal je herstel belemmeren. Probeer de voor jou optimale belasting te vinden.

    O - optimism: probeer je optimisme te behouden, ondanks de tegenslag

    V - vascularisation: doorbloeding zorgt voor sneller herstel

    E - exercise: oefeningen, specifieke kracht- of rekoefeningen kunnen van voordeel zijn

    Door deze punten te volgen, kun je hopelijk het herstel van je blessure in goede banen leiden. Laat je bij twijfel altijd adviseren door een fysiotherapeut of sportarts.

    De run.

    Voorlopig geen last van blessures. Gelukkig! De tuin nog eens goed onder handen genomen vandaag. Met dit mooie herfstweer moesten we er van profiteren. Daarna toch nog een degelijke run. Dus de conditie is zeker niet slecht.

    Details: 5.15/km - 641 c - 171 pasfrequentie - 16;7°.





    23-10-2024, 20:00 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    22-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR306 - 7KM000 - 0:39:05

    Actueel.

    SPORT EN DEMENTIE

    Welke sporten zijn goed voor je brein en verkleinen de kans op dementie?

    Om je brein in topvorm te houden, zijn niet alleen gezonde voeding en voldoende slaap belangrijk. Ook beweging speelt een cruciale rol: wie fysiek erg actief is, heeft liefst veertig procent minder kans op dementie en cognitieve achteruitgang. En hierbij zijn drie specifieke vormen van fysieke activiteit heel nuttig.

    Verschillende studies bewijzen het: beweging heeft een rechtstreekse impact op onze breingezondheid. Wie fysiek erg actief is, heeft ongeveer veertig procent minder kans om later cognitieve problemen, zoals dementie, te krijgen. Die fysieke activiteit zorgt er ook voor dat ons brein trager veroudert. En dat is zelfs zichtbaar op hersenscans. Bewegen is misschien wel hét middel dat we helemaal zélf in handen hebben om het risico op dementie te voorkomen.  In het boek ‘Bescherm je brein tegen dementie’ (prof. Reginald Deschepper) worden concrete en haalbare adviezen gegeven om je brein zo lang mogelijk gezond te houden. Slapen kan je niet op bevel, maar bewegen kan je wel heel bewust doen. Ook als je niet fit bent. Meer zelfs, het zijn net de mensen die het minst fit zijn die het grootste voordeel zullen halen uit meer bewegen, bijvoorbeeld in de vorm van wandelen.

    Verhoog je VO2max

    Maar hoeveel moeten we dan precies bewegen? “Optimaal is om een drietal uur per week aan matig intensieve beweging te doen”, zegt prof. Deschepper. “Ga flink wandelen, fietsen of zwemmen aan zo’n tempo dat je nog kan praten, maar je hart wel sneller slaat. Bij dergelijke vormen van aerobe training worden je spieren van zuurstof voorzien om energie te produceren. Dat uit zich in de VO2max. En die is een goede indicatie voor je fitheid, want dit cijfer geeft aan hoeveel zuurstof je maximaal kunt opnemen en gebruiken tijdens een intense inspanning. Hoe hoger je VO2max, hoe lager je risico op dementie. Eigenlijk zou iedereen dus z’n VO2max moeten kennen. Je kan die tegenwoordig zelf meten met een smartwatch of in het fitnesscentrum. Je kan je VO2max verhogen door onder meer veel en lang stilzitten te vermijden en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, gecombineerd met evenwichtsoefeningen.”

    Doe cardio- en krachttraining

    Voor een gezond brein zijn twee fysieke activiteiten erg belangrijk, namelijk cardiovasculaire fitness én krachtoefeningen. Prof. Deschepper: “Een gezond hart- en bloedvatenstelsel is cruciaal om dementie te voorkomen. Wie fit is, kan de aanvang van dementie met liefst 9,5 jaar uitstellen. Cardiovasculaire fitness zorgt voor een betere bloedcirculatie en dat is essentieel voor je brein. Het heeft immers zuurstofrijk bloed nodig voor energie om te kunnen functioneren. Ook krachttraining is noodzakelijk. Onze spierkracht en -massa nemen immers af naarmate we ouder worden. Als je dat proces kan omkeren, is dat goed voor de mitochondriën, onze energiefabriekjes. Zij leveren energie aan onze hersencellen en worden aangemaakt als we sporten. Hoe meer mitochondriën we hebben, hoe meer energie we kunnen leveren, zowel voor sportprestaties als voor cognitieve prestaties. Naarmate we verouderen, neemt het aantal mitochondriën automatisch af en draaien die energiefabriekjes niet meer zo goed. Beide zaken worden gecounterd door te sporten.”

    Ga niet extreem sporten

    Mensen met veel spierkracht blijken vijf keer minder kans op dementie te hebben in vergelijking met mensen met weinig spieren. Of dat dan betekent dat topsporters amper risico lopen op dementie? “Te veel bewegen is nog altijd beter dan niet bewegen, maar het klopt dat extreem veel sporten ook schadelijk kan zijn”, aldus prof. Deschepper. “Extreme sporten, zoals de Iron Man, verminderen het gunstige effect van bewegen en kan het uiteindelijk tenietdoen. Het hangt er ook vanaf welke sport je beoefent. Bepaalde sporten zijn extra gunstig voor het brein, zoals tennissen of pingpong omdat je daarbij zowel kracht als cardio doet. En tegelijkertijd gebruik je je brein voor de hand-oogcoördinatie. Aan de andere kant van het spectrum heb je sporten waar je best voorzichtig mee bent. Denk aan contactsporten zoals boksen en ijshockey. Naast de positieve effecten van bewegen heb je hier de nadelige gevolgen van de klappen die je hoofd moet opvangen. Uit alle onderzoeken blijkt dat dat slecht is voor je hersenen. Hetzelfde geldt voor koppen met de bal bij het voetbal. Daarom is het zo goed dat koppen ondertussen verboden is voor voetballertjes tot en met acht jaar. Ernstige hersenletsels, of ze nu veroorzaakt worden door sport of door een ongeval, kunnen het risico op dementie verdubbelen tot zelfs verviervoudigen.”

    De run.

    Het aansluitende gevolg van mijn run met Hilde Dosogne. Er is dus een leegte van een halfuur tussen beide runs. Maar eigenlijk liep ik dus gewoon verder en zijn er dus een vijftal kilometer 'verdwenen'.

    Dosogne vermeldt vandaag:

    Lochristi, Vlaanderen

    Marathon #296

    Jorian liep de hele marathon mee, Dirk 20 km, Nancy, Sebastiaan en Bruno kwamen wat later meelopen. Eerst wat motregen, daarna mooi zonnig weertje 😊. Nog maar 70 dagen / marathons te lopen!

    Details: 5.35/km - 444 c - 171 pasfrequentie - 10°.





    22-10-2024, 20:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR305 - 9KM900 - 0:56:59

    Het weer.

    Vandaag begonnen we met mooie zonnige perioden in sommige streken. Maar er was ook kans op lage bewolking en tijdelijk mist, vooral in Hoog-België en lokaal ook in Laag-België. In de loop van de dag kwamen stapelwolken tot ontwikkeling, die afwisselden met brede opklaringen. Het bleef meestal droog maar een licht buitje is niet uitgesloten.

    De maxima lagen tussen 12 graden op de Ardense hoogten en 16 graden in Vlaanderen.

    De wind waaide zwak en later soms matig uit west tot zuidwest.

    Actueel.

    Vakantie voor Lotte Kopecky start met looptocht van 10 kilometer om 7u ‘s ochtends.

    Het wonderseizoen van Lotte Kopecky zit erop. Twee keer zilver op het WK baanwielrennen als apotheose. Maar wie dacht dat 28-jarige renster van SD Worx-Protime en vijfvoudige winnares van de Kristallen Fiets meteen gulzig zou genieten van vakantie, komt bedrogen uit.

    Even wat uitslapen de dag na het WK? Neen, zo leert haar account op Strava, applicatie die sportprestaties online bijhoudt. Al om 6u48 ’s ochtends trok Kopecky er in Kopenhagen samen met Tom Teulingkx, dokter bij de Belgian Cycling, op uit voor een looptocht van meer dan tien kilometer aan een gemiddelde snelheid van 5.12 minuten per kilometer. Goed voor een persoonlijk record op die afstand. Nota bene de dag na de puntenkoers op dat WK piste, dat voor Kopecky de afsluiter was van een lang en zwaar seizoen.

    Het lijkt wel traditie voor Kopecky: ook de ochtend na haar wereldtitel in Zürich koos ze, nog vóór 7 uur, al voor een looptocht. Toen een ‘sobere’ tocht van zes kilometer.

    De run.

    Vandaag was het nog eens tijd voor een run met Hilde Dosogne, marathonvrouw van 2024. Eigenlijk wel wat toevallig want ik was begonnen met het gras te maaien maar door een vrij fikse regenbui kwam daar een eind aan. Maar dus niet getreurd. Andere kleertjes aan en mij op het loopparcours van Dosogne begeven. Vrij vlug troffen we elkaar en kon ik samen met nog een andere collega-runner een paar rondjes meelopen. Na een klein uurtje was er wel een probleempje met mijn sporthorloge waardoor mijn kilometers niet meteen terug werden geregistreerd. Na een tijdje werd het euvel verholpen en konden we terug verder.

    Details: 5.45/km - 615 c - 170 pasfrequentie - 10°.





    22-10-2024, 20:10 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    21-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR304 - 17KM000 - 1:34:45

    Het weer.

    Vandaag was het in het noordwesten en het centrum van het land zwaar bewolkt met perioden van regen, bij momenten matige regenval. Lokaal kon er veel regen vallen.

    De maxima lagen tussen 14 of 15 graden aan zee en 19 of 20 graden in Belgisch-Lotharingen.

    De wind waaide zwak tot matig en werd veranderlijk in het westen en het centrum. In het zuidoosten bleef hij uit zuid tot zuidwest waaien.

    Actueel.

    STREAKEN

    Wat is een run streak?

    Een run streak is een pittige uitdaging waarbij je een bepaalde periode elke dag minimaal één mijl, 1600 meter, gaat joggen. Je kan hierbij zelf het tempo en de periode bepalen. Deze challenges, ook wel bekend als 30 dagen hardloop challenge, zijn vooral via social media erg populair geworden. Dit bestaat niet alleen voor joggen, maar ook voor bijvoorbeeld planken, squats, touwtje springen en nog vele andere soorten uitdagingen.

    Waarom kies je voor een running streak?

    De reden dat joggers kiezen voor een running streak loopt uiteen. Sommigen zoeken naar een nieuwe uitdaging. Op zoek naar de zogeheten runners high. Puur voor de motivatie, je grenzen opzoeken en verleggen. Een doel stellen en ergens keihard voor trainen!

    Een andere groep joggers loopt elke dag, gewoon omdat ze er heel blij van worden. Je krijgt er een goed gevoel van, het werkt therapeutisch. Joggen geeft velen de mogelijkheid te ontstressen, het werkt als medicijn tegen stress. Sommige lopers hebben dit dagelijks nodig als uitlaatklep voor de dagelijkse beslommeringen. Het bevordert bij vele lopers positieve gedachten en vaak komen daar de leukste en beste ideeën uit voort.

    En een laatste groep vindt elke dag joggen fysiek prettig. Het lichaam went eraan, wordt er sterk van en het verbetert je immuunsysteem. Ze voelen zich er fit en gezond door.

    Dit zijn de belangrijkste redenen waarom lopers kiezen voor een running streak. Je doet dit in principe niet om een betere hardloper te worden of om af te vallen. Als dat je doel is, kan je beter kiezen voor afwisseling in je trainingen in de vorm van een interval, fartlek, tempoloop en krachttraining.

    Wat zijn de effecten van een running streak of challenge?

    Is het wel gezond om elke dag te lopen? Kan je dit mentaal en fysiek wel aan? Vraag je niet teveel van je lichaam? Dit zijn veel voorkomende vragen. Terechte vragen waar de meningen en ervaringen verdeeld over zijn.

    Bewegen is gezond, maar teveel bewegen kan ook een keerzijde hebben. Tegenstanders geven aan dat je ook rustdagen nodig hebt voor herstel, zowel mentaal als fysiek. Voorstanders zijn van mening dat het per persoon verschillend is en dat er zeker mensen zijn die, fysiek en mentaal, baat hebben bij elke dag hardlopen.

    Luisteren naar je lichaam is het beste advies! Een running streak zal voor de ene loper prima kunnen en voor een ander juist negatief werken.

    Elke dag lopen (streaken): gevaren en voordelen.

    -        De voordelen.

    Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je elke dag zo ‘n 5 minuten gaat joggen je je levensduur kunt verlengen met gemiddeld drie extra jaren.

    Wat doet het met je lichaam als je elke dag 5 minuten loopt?

    Een betere nachtrust.

    The Journal of Adolescent Health heeft in 2012 een onderzoek gepubliceerd waaruit is gebleken dat wanneer je ’s ochtends een stuk gaat hardlopen je hierdoor ’s nachts beter zult slapen en je overdag ook alerter voelt dan wanneer je nog een paar keer op snooze drukt.

    Ook wanneer je overdag of aan het einde van de dag loopt zul je merken dat je beter slaapt en over het algemeen relaxter bent.

    Een betere mentale gezondheid.

    Door te hardlopen worden er stoffen in je lichaam aangemaakt waardoor je lekkerder in je vel zit, dit wordt ook wel “runners high” genoemd. Dit is het gevoel dat je hebt na een goede work-out.

    Wanneer je je even niet zo prettig voelt en wellicht chagrijnig bent kan het helpen om toch in actie te komen in plaats van op de bank te ploffen. Ook al loop je maar 5 minuten, je zult merken dat je je daarna beter voelt en dan kun je alsnog voor de televisie kruipen met een kop thee.

    Minder risico op hart- en vaatziekten.

    Uit onderzoek is gebleken dat door middel van elke dag minimaal 5 minuten hardlopen je het risico op hart- en vaatziekten flink kan verminderen.

    Zelfs als je niet al te snel loopt en korte stukken loopt kun je je hart al een stuk gezonder maken en loop je minder risico op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een te hoge cholesterol of eventuele hartproblemen.

    Joggen is goed voor je geheugen.

    Men heeft in 2013 een onderzoek gepubliceerd waaruit is gebleken dat een korte moment van training ervoor zorgt dat er meer zuurstof in je bloed circuleert en je hersenen hierdoor op bepaalde plekken ook meer bloed krijgen. Hierdoor krijg je een beter geheugen en dit helpt bijvoorbeeld ook tegen ziektes zoals Alzheimer.

    Je blijft gemotiveerd.

    Door in ieder geval elke dag in beweging te komen zal je makkelijker gemotiveerd blijven dan wanneer je een aantal dagen niet hebt getraind.

    Als je van te voren hebt bepaald dat je in ieder geval elke dag minimaal vijf minuten hardloopt blijft het overzichtelijk en zal je er minder tegenop zien dan een aantal zware trainingen in de week.

    -        De risico’s.

    Blijf altijd goed naar je lichaam luisteren. Je kent je eigen lichaam het beste en je lichaam is ook het beste in staat om aan te geven of je nog fit genoeg bent om dagelijks te joggen.

    Luister je niet naar je lichaam dan loop je het risico op overbelasting waardoor je wellicht uiteindelijk helemaal moet stoppen met joggen.

    Hoe kun je veilig elke dag joggen?

    1. Bouw het langzaam op

    Als je het niet gewend bent om dagelijks in beweging te zijn dan is dit de grootste valkuil. Niet alleen lichamelijk vraagt dit wat van je, ook mentaal kan dit lastig zijn.

    Om dit goed en langzaam op te bouwen kun je het beste eerst beginnen met 1x per week te gaan joggen. De week erna ga je 2x, daarna 3x, totdat je uiteindelijk 7x per week kunt gaan joggen.

    2. Warming-up & cooling-down

    Zorg altijd voor een goede warming-up en om je spieren lekker warm te maken  en goed op te rekken voordat je gaat lopen.

    Tevens is een goede cooling-down erg belangrijk om weer in rust stand te komen. Hiermee voer je het melkzuur af en voorkom je stijve spieren.

    3. Zorg voor een planning

    Het is belangrijk om van te voren een planning te maken zodat je weet wanneer je gaat joggen. Houd hierbij altijd rekening met je agenda en zorg ervoor dat je nog voldoende tijd over houdt om tot rust te komen en je lichaam te laten herstellen.

    Wanneer je een overvolle agenda hebt met bijvoorbeeld werk en allerlei afspraken is het goed om een rustige korte training te doen.

    Loop je weleens in de ochtend? Zo niet, dan is het een echte aanrader om dat eens te proberen.

    4. Push jezelf niet teveel

    Dit is een belangrijk punt wat wij vaak aankaarten. Een training hoeft niet altijd zwaar te zijn, zeker niet als je van plan bent om elke dag te gaan lopen. Je hoeft niet elke dag tot de max te gaan. Dat kan zelfs averechts werken.

    5. Afwisseling

    Wissel de trainingen af. Een lange duurloop gevolgd door een korte afstand op een heel relax tempo met daarop volgend een interval training.

    Met een korte afstand op een rustig tempo werk je ook al aan je conditie en gezondheid.

    Of ga eens in een heel mooi gebied lopen en neem je avonturen op met een fototoestel.

    Rustdagen zijn belangrijk voor je lichaam om te kunnen herstellen. Tijdens het sporten ontstaan er namelijk eigenlijk kleine scheurtjes in je spieren die je lichaam moet herstellen om zo je spieren uiteindelijk sterker te maken.

    Zorg ervoor dat wanneer je elke dag loopt je in ieder geval één tot drie dagen in de week een rustige training doet, zodat je lichaam genoeg hersteltijd krijgt en je niet uitgeput raakt. Zeker wanneer je wat ouder wordt zijn rustdagen essentieel om blessures te voorkomen.

    Samengevat

    Positieve effecten

    Voor sommige joggers is elke dag lopen een cadeautje. Je kan zowel mentaal als fysiek voordelen ervaren van een running streak. Bewegen zorgt voor een goed immuunsysteem en houdt je fit. Het lopen werkt als medicijn tegen stress. Door dagelijks een rondje te rennen, word je rustig en je stapt letterlijk uit de hectiek van de dag. Sommige mensen hebben dit nodig. Daarnaast is een running streak goed voor een ijzersterke discipline. Je komt namelijk nooit in de gelegenheid te onderhandelen met jezelf of je vandaag gaat lopen of morgen. Ook niet als het regent of je geen zin hebt. Hier ontwikkel je discipline van, wat je sterk maakt tijdens het lopen, maar ook in je dagelijkse leven.

    Negatieve effecten

    Een negatief effect kan zijn dat een running streak teveel van je lichaam vraagt. In het Vlaamse 'Het Laatste Nieuws' spreken gezondheidsexperts zich uit tegen een running streak. Rust is net zo belangrijk als sporten. Je lichaam krijgt heel wat te verduren en heeft rust nodig om ook weer te kunnen herstellen. Zonder rust zal je snel last krijgen van (langdurige) blessures:

    “Het is dan ook verstandig om je loopsessie af te wisselen met andere sporten die focussen op kracht- en conditietraining. De afwisseling zorgt ervoor dat je jouw lichaam sterk maakt én de spieren die je vooral bij het lopen gebruikt tijd geeft om te recupereren.”

    Allerlei meningen en ervaringen, voor en tegen… Eén ding is zeker: Als je een running streak doet, is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Signalen zijn er om serieus te nemen.

    Voor wie is elke dag lopen of run streak niet geschikt?

    Een jogging streak is ten eerste niet geschikt voor een beginnende jogger. De basis voor elke beginner is dat je spieren en gewrichten moeten wennen aan de intensieve belasting. Je moet het lopen rustig opbouwen met regelmatig een rustdag tussendoor. Een running streak is dus zeker niet aan te raden voor een beginner. Pas als je lichaam gewend is aan het joggen, je makkelijk en zonder pijntjes 3x per week 30 minuten aaneengesloten kan lopen, ben je geen beginner meer. Als je opbouwt vanaf niks, duurt dit ongeveer 6 maanden.

    Op de tweede plaats is een running streak niet gezond voor lopers die regelmatig een blessure hebben. Wees blij en tevreden met wat je kan aan joggen en neem geen risico’s. Je hebt de rustdagen hard nodig om te herstellen en je lichaam weer klaar te maken voor een volgende training.
    Tot slot heeft een running streak geen zin als je niet gemotiveerd bent. Je doet dit puur voor jezelf, het is echt pittig! Je gaat mentale en fysieke grenzen over en je doorzettingsvermogen wordt flink getest.

    Conclusie: is elke dag joggen een goed plan?

    Door elke dag te joggen kan je goed werken aan een betere conditie, maar het blijft wel erg belangrijk om goed op te letten en naar je lichaam te luisteren.

    Stel realistische doelen en push jezelf niet te hard zodat het leuk blijft en je geen last krijgt van vervelende blessures.

    De run.

    Vandaag was zo 'n dag waarop je eventueel zou getwijfeld hebben of je wel ging joggen! Bar slecht weer. Neen, koud was het niet, maar de bijwijlen felle regen maakte de run wel zwaarder dan anders. Bovendien wil je je ook wat beschermen tegen die regen en doe je extra kledij aan. Kledij die na een tijdje een last wordt omdat je het te warm krijgt. Dus een snelle run zat er zeker niet in vandaag. Dat hoefde ook niet. Het mocht traag. De kilometers primeerden. En het feit dat we op dit moment al de 300 voorbij zijn deze maand is mooi meegenomen. Deze maand is bij deze al geslaagd.

    Details: 5.34/km - 1038 c - 169 pasfrequentie - 13,3°.





    21-10-2024, 17:33 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    20-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR303 - 13KM000 - 1:05:06

    Het weer.

    Vandaag bleef het op de meeste plaatsen droog met vaak wolkenvelden, maar lokaal ook enkele opklaringen. Vanochtend vroeg was er over het westen en in de Ardennen kans op lokale mistbanken. In de loop van de namiddag werd het in het westen en het centrum stilaan zwaarbewolkt met eventueel wat gedruppel.

    Het bleef zacht met maxima van 14 graden in de Hoge Venen tot 16 à 18 graden in Laag- en Midden-België.

    De wind waaide matig of in de loop van de dag lokaal soms vrij krachtig uit zuidelijke richtingen. Rukwinden van 50 à 55 km/u waren mogelijk.

    Actueel.

    OVER HARING

    Het verschil tussen zoute haring en zure haring is minimaal. De voornaamste verschillen zitten hem met name in de vitamines die in de zoute haring in hogere mate aanwezig zijn dan bij de zure haring. Als er veel zout is gebruikt, is het zoutgehalte van de vus dus hoger, wat hem ook gelijk minder gezond maakt. Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Zoute haring is vers, zure haring ligt in zuur. Het is dus niet precies hetzelfde.

    Geheim 1: haring is gezond en ongezond.

    Haring in het land, dokter aan de kant, is een gevleugelde uitspraak. Is dat waar? Ja en neen. Haring bevat de ultragezonde omega 3-vetzuren. Dit zijn heel belangrijke essentiële vetzuren waar veel mensen een tekort aan hebben. Daarnaast bevat haring allerlei vitamines en mineralen. Maar deze vis is niet voor niets bekend onder de term ‘zoute haring’. Haring wordt bewaard in zout waarin natrium zit. Veel natrium! En dit is niet goed voor je nieren en hart. Eigenlijk mag je per dag 1,5 gram natrium binnenkrijgen. Als je een ‘normaal’ gezouten haring eet, zit je al aan 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten kan geen kwaad. Maar met twee na elkaar eet je al te veel zout.

    Geheim 2: een zoute haring is niet rauw.

    Een zoute haring is wel degelijk bereid. Alleen is hij niet gekookt of gebakken. Haring wordt na de vangst in het zout gelegd, zodat hij kan bewaard worden. Deze bewaartechniek is ontstaan in de 14e eeuw. Het probleem met haring is namelijk zijn houdbaarheid. Een haring bestaat uit 15 tot 25% vet. In de lucht oxideert haring snel en dat maakt hem vies en ranzig. Een haring moet je vangen en eten. Dat was voor de vissers in de 14e eeuw een probleem, totdat zij het ‘kaken’ van de haring ontdekten. Ze sneden de kieuwen en de ingewanden uit de haring en legden hem in het zout. Zo bleef de vis houdbaar en kon hij bewaard en verhandeld worden. Het was de start van de heel lucratieve Nederlandse haringhandel en het werd dé manier hoe nu haring wordt gegeten.

    Geheim 3: ajuin hoort bij haring.

    Verse, gesnipperde ajuin is niet weg te denken bij zoute haring. De oorsprong van die ajuin bij haring ligt in het zouten. Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen serveerde men er ajuin bij. Het is ook de reden dat we haring traditiegetrouw bij de staart pakken. Zo kunnen we hem nog even lekker door de ajuin vegen.

    Geheim 4: Hollandse Nieuwe is geen gewone haring.

    Eet je een maatjesharing, een Hollandse Nieuwe of gewoon een haring? Er is wel degelijk een verschil. De Hollandse Nieuwe wordt alleen gevangen van mei tot juli. Het is daarom een keurmerk voor de versheid van de vis. Na september verliest de Hollandse Nieuwe die naam en wordt het een maatjesharing, wat hem natuurlijk niet minder lekker maakt. Het haringseizoen start elk jaar met de traditionele veiling van het eerste vaatje, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. De haring die de keuring haalt, eindigt als gerookte haring of rolmops, dit is die opgerolde, zure haring in een pot.

    Geheim 5: zoute haring wordt eerst ingevroren.

    Ook de haring die in het begin van het seizoen gegeten wordt, werd eerst ingevroren. Het is namelijk wettelijk verplicht alle haring voor consumptie in te vriezen. Dit wordt gedaan om haringworm te bestrijden, dit is een parasiet die onze maag- of darmwand kan beschadigen.

    Vetten in haring.

    Haring bevat per 100 gram ongeveer 200 calorieën. Dat is redelijk veel, zeker als je er een stevige filet van eet. De reden is dat haring één van de vettere vissoorten is. Dat klinkt misschien ongezond, maar het tegendeel is waar. Die calorieën komen namelijk voor een groot deel van de zogenaamde omega 3-vetzuren.

    Veel mensen krijgen te weinig omega 3 binnen (en te veel omega 6, bijvoorbeeld door allerlei plantaardige oliën). Dat is erg zonde, want omega 3-vetten zijn ongelooflijk belangrijk voor je gezondheid. Zo houden ze je cholesterol in balans en zorgen ze dus dat je hart en bloedvaten gezond blijven. Ook lijken ze goed te zijn voor je mentale gezondheid. Ze voorkomen en verminderen bijvoorbeeld depressies.

    Eiwitten in haring.

    Naast de vetten, 16 gram per 100 gram, bevat haring ook ontzettend veel eiwitten. Liefst 18 gram per 100 gram! En dat betekent dat deze vis voor sporters een fantastische toevoeging aan het menu is. Met een gemiddelde haringfilet heb je zo ‘n 30 gram eiwitten binnen.

    Een kleine recapitulatie voor wie het even niet meer zo scherp in zijn geheugen heeft: eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van spieren. Ze leveren aminozuren, letterlijk de bouwstenen van je spierweefsel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat jeje na een maaltijd langer verzadigd voelt. Dat helpt je om onder te eten, en dus om uiteindelijk meer af te vallen!

    Vitaminen in haring.

    Natuurlijk kijken we bij de gezondheidswaarde van een product niet alleen naar de macro’s. Ook de micronutriënten, vitaminen en mineralen, zijn van belang. Gelukkig zit het ook daarmee wel goed wanneer we haring onder de loep nemen.

    Zo bevat deze vis een flinke lading B-vitaminen, precies zoals je van dierlijke producten zou verwachten. B2 is bijvoorbeeld belangrijk voor het zenuwstelsel, en B6 speelt een essentiële rol in de spijsvertering.

    Daarnaast stimuleren alle B-vitaminen de energievoorziening. Haring bevat ook veel vitamine D. Veel daarvan maakt je lichaam zelf aan onder zonlicht, maar dat is niet altijd genoeg. De vitamine D in je voedsel kan er dan voor zorgen dat je toch voldoende binnenkrijgt.

    Mineralen in haring.

    De belangrijkste mineralen in haring zijn natrium, kalium en fosfor. De vis bevat van nature al natrium (ook gewoon gekend als zout). Samen met kalium draagt het zorg voor een gezonde bloeddruk. Het is daarbij belangrijk om ze in evenwicht binnen te krijgen: natrium verhoogt namelijk de bloeddruk, waar kalium hem juist verlaagt!

    Deze twee mineralen zorgen er verder ook voor dat je zenuwen hun prikkels door kunnen geven. Fosfor is een wat onbekender mineraal, maar niet minder belangrijk. Het werkt bijvoorbeeld samen met calcium om je botten stevig te houden. Ook speelt het een rol in de energievoorziening van je lichaam.

    Zout in haring.

    Over natrium moeten we het nog wel even wat uitgebreider hebben. Zoals gezegd zit er in normale verse haring al redelijk wat: bijna 100 milligram per 100 gram. Dat is echter nog niets vergeleken bij de zoute haring zoals je die uiteindelijk koopt. Omdat de vis in de tussentijd in zout wordt ingelegd, vertienvoudigt het zoutgehalte.

    Maar liefst 100 milligram natrium per 100 gram dus! Men raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium. Dat betekent dat je met 100 gram haring al op driekwart van je dagelijkse hoeveelheid zit. NU hoeft dat geen probleem te zijn als je de rest van je menu erop afstemt, maar het is goed om je er bewust van te zijn.

    NOG EEN PAAR CONCLUSIES

    Is zoute haring gezond?

    Kunnen we dan al met al zeggen dat zoute haring gezond is? In grote lijnen wel. Vooral de omega 3-vetten zijn een enorme plus. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen waar je die in zulke hoeveelheden vandaan kunt halen. Niet voor niets raadt men aan om minstens één keer per week vis te eten.

    Haring is daarvoor een uitstekende kandidaat. Wel is het dus verstandig om niet te veel zout te eten op een dag dat je voor haring kiest. Wanneer de rest van je dieet relatief weinig zout bevat, zal af en toe een haring weinig problemen opleveren. Het wordt pas lastig als je sowiezo al tegen de bovengrens aanzit.

    Is zure haring gezond?

    En hoe zit het dan met zure haring? Veel mensen gaan er vanuit dat ingelegde haring minder gezond is omdat het minder vers is. Het verschil is echter helemaal niet zo groot. Alle macro’s zijn bijvoorbeeld nog precies hetzelfde in de vis aanwezig, zuur of niet. Alleen de vitaminen nemen iets af in hoeveelheid, maar niet zo veel als vaak wordt gedacht.

    Al met al is zure haring dus een prima alternatief voor de zoute variant. Wil je wat minder zout binnenkrijgen, of zit je buiten het verse haringseizoen, dan is het een uitstekende, en niet te dure, vette vis om voor te kiezen.

    Let op voor vervuiling!

    Nog een laatste opmerking: zoals met alle vis is er ook bij haring het risico van vervuiling. De vissen kunnen bij leven zware metalen uit zeewater binnenkrijgen. Die komen dan bij consumptie in ons lichaam terecht, wat niet bijster gezond is. In vergelijking met zalm en tonijn valt de vervuiling bij haring wel nog mee.

    Toch is het niet aan te raden om elke dag vis te eten. Eén tot twee keer per week is prima. Zulke kleine hoeveelheden kan je lichaam goed verwerken.

    De run.

    Het liep beter dan verwacht. In het begin wel vrij langzaam gestart. De laatste kilometers het tempo opgedreven. De conditie mag er best wel zijn. Wel opletten voor blessures want links en rechts steken er wat pijntjes de kop op.

    Details: 5.00/km - 774 c - 173 pasfrequentie - 14,4°.





    20-10-2024, 17:20 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    19-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR302 - 12KM000 - 1:01:21

    Het weer.

    Deze ochtend was aanvankelijk nog wat regen mogelijk in het zuidoosten en oosten van het land maar later werd het er droog. Elders was het eerst droog met enkele opklaringen maar later in de namiddag werd de kans op een bui groter in het westen en het centrum.

    De maxima lagen tussen 13 en 18 graden bij een overwegend matig zuidenwind.

    Actueel.

    Voeding.

    Wat je eet, is ook van groot belang om je spieren gezond te houden. Wanneer je twee of meerdere keren per week prestatiegericht begint te trainen, dan kan je best je voedingspatroon wat aanpassen.

    1. Bruis van ENERGIE

    Goed presteren en herstellen begint bij voldoende calorie-inname. Eet dus zeker niet minder dan anders.

    2. De kip of het EIWIT

    Haal extra eiwitten, belangrijke bouwstenen voor je spieren, niet alleen uit gevogelte, vis en vlees, maar ook uit noten, zaden, soja, granen en groenten.

    TIP: Doorgaans heeft een volwassen persoon dagelijks genoeg aan 0,8 g/kg eiwitten. Afhankelijk van het type sport dat je beoefent, kan de nood toenemen tot de inname van wel 2 g/kg lichaamsgewicht.

    3. KOOLHYDRATEN na de inspanning

    Volkoren pasta en brood, zilvervliesrijst zijn ideaal om je koolhydraten aan te vullen na een langere of intensievere sportsessie.

    TIP: Met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Dit wordt uitgedrukt in een “MET-waarde” (Metabolic Equivalent of Task). Beoefen je een sport waarbij de waarde ≥11, dan is er zeker nood aan een verhoogde inname van koolhydraten.

    4. Wees niet bang voor VET

    20 tot 35 % van je dagelijkse calorie-inname moet bestaan uit vetten, bij voorkeur onverzadigde vetten bv. noten, pindakaas, eieren, vette vis, olijfolie…

    TIP: Vet is een bouwstof van én een brandstof voor onze lichaamscellen, en bovendien noodzakelijk om de vet oplosbare vitaminen A, D, E en K op te kunnen nemen.

    5. PROOST op je prestaties

    Ten slotte is voldoende drinken ook van primordiaal belang voor je sportprestatie. Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en het houdt je lichaamstemperatuur op peil.

    TIP: Ben je van plan om langer dan een uur te sporten, drink dan geregeld een slok water. Je drinkt voldoende als je geen dorst krijgt tijdens het sporten. Wist je dat je tijdens het sporten best anderhalve keer zo veel water drinkt dan je verliest door te zweten? Voor de gemiddelde sporter komt dat neer op een halve tot een liter water drinken per uur.

    De run.

    Hij verliep goed en eigenlijk beter dan verwacht. Ik had de lat niet hoog gelegd vandaag. Even buiten komen in de voormiddag volstond. Uiteindelijk werd het toch nog een mooie afstand en ook het tempo viel beter mee dan verhoopt. Dus alleen maar positivisme na deze inspanning.

    Details: 5.07/km - 723 c - 173 pasfrequentie - 13,9°.

     





    19-10-2024, 19:29 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    18-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR301 - 11KM000 - 0:54:18

    Het weer.

    Vandaag was er eerst nog kans op wat regen in het westen en het centrum van het land. In het oosten was wat mist mogelijk bij eventuele opklaringen. Daarna werd het overwegend droog met af en toe enkele opklaringen. Tegen het einde van de namiddag nam de kans op neerslag opnieuw toe in het zuidoosten van het land.

    De maxima variëerden tussen 15 graden aan de kust en 20 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen.

    De wind was meestal zwak uit het noorden tot noordwesten.

    Actueel.

    WANDELEN

    In een tijd waarin anaerobe drempel, massage guns en ingewikkelde trainingsschema’s steeds populairder worden, is het goed om af en toe terug te keren naar de basis. Beweging hoeft niet ingewikkeld te zijn om effectief te zijn. Soms is de beste vorm van beweging juist de eenvoudigste, zoals bijvoorbeeld wandelen.

    Dit zijn 8 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van wandelen

    Ja, wandelen—de activiteit die je (bijna) je hele leven al doet. Om ons te overtuigen van de kracht van wandelen (zowel fysiek als mentaal) heeft men onderzoeken doorgespit en experts op het gebied van gezondheid en fitness gevraagd naar de voordelen van wandelen. Dus, de volgende keer dat je die wandeling na het avondeten overweegt denk dan eens aan deze voordelen!

    1. Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel

    Onderzoek toont aan dat zelfs een ontspannen wandeling van 10 minuten na het eten kan helpen om je bloedsuikerspiegel te reguleren. Volgens inspanningsfysioloog Todd Buckingham activeer je door te wandelen je spieren waardoor er bloedsuiker wordt opgenomen.

    Langzaam wandelen is al effectief, maar sneller wandelen kan het risico op type 2 diabetes nog verder verlagen. Een studie in het British Journal of Sports Medicine suggereert dat hoe sneller je wandelt, hoe groter de voordelen zijn.

    2. Je slaapt beter

    Wandelen is een laagdrempelige beweging die je dagelijks kunt doen én is volgens slaapexpert Michael Breus, 'de beste manier om je slaapkwaliteit te verbeteren.' Lichaamsbeweging verhoogt het melatoninegehalte, reguleert de lichaamstemperatuur en vermindert stress— al deze factoren beïnvloeden je slaap. Als je moeite hebt met inslapen, overweeg dan om je schermtijd in de avond te vervangen voor een wandeling in het schemerlicht.

    3. Gezond gewicht behouden

    Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen hangt natuurlijk af van de snelheid en afstand. In een studie onder klinisch obese vrouwen die 12 weken lang drie keer per week wandelden, werd er minder buikvet gemeten en verbeterde het wandelen hun bloedsuikerspiegel aanzienlijk.

    4. Stressvermindering en een betere stemming

    Wandelen kan helpen om je emoties beter te reguleren. Wandelen kan je dopamine verhogen - dit hormoon verbetert je humeur - én verlaagt je cortisol (het stresshormoon).

    5. Verminderd risico op dementie

    Onderzoek zegt dat dagelijks wandelen, ongeveer 8000 tot 10.000 stappen per dag, het risico op dementie kan verminderen. Zelfs 4000 stappen per dag kunnen al positieve effecten hebben op je cognitieve functies. Lichaamsbeweging kan de hersencapaciteit vergroten en de gevolgen van cognitieve veroudering verminderen.

    6. Wandelen bevordert je herstel

    Wandelen kan je als atleet helpen herstellen na een intensieve trainingsweek. Door wandelen stimuleer je je bloedcirculatie en dit draagt bij aan het herstel van beschadigde spiervezels.

    7. Inspiratie om meer te bewegen

    Wandelen is op zichzelf al een fijne tijdsbesteding, maar kan ook leiden tot het stellen van nieuwe doelen. Het helpt mensen om fysieke activiteit in hun dag op te nemen, en dit kan dan weer leiden tot andere gezonde gewoontes, zoals beter slapen en gezonder eten.

    8. Wandelen is makkelijk vol te houden

    In vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging is er voor wandelen weinig nodig. Je hebt geen duur sportschool abonnement of speciale apparatuur nodig. Een paar comfortabele wandelschoenen is vaak al voldoende. Bovendien kun je wandelen gemakkelijk in je werkdag integreren, zoals tijdens een telefoongesprek of een lunchpauze.

    De run.

    Een wandeling werd het niet vandaag. Een paar korte versnellingen en voor de rest een degelijk tempo maakten dat ik terug onder de 5.00 bleef. De volgende keer mag het toch wat rustiger.

    Details: 4.56/km - 659 c - 174 pasfrequentie - 14,4°.





    18-10-2024, 19:26 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    17-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR300 - 12KM000 - 0:58:33

    Het weer.

    Vandaag was er veel bewolking met links of rechts een bui, maar op de meeste plaatsen bleef het toch droog.

    De maxima lagen tussen 16 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in Laag-België. In de Kempen was een uitschieter tot 21 graden mogelijk.

    De wind was matig uit het zuidwesten en werd later zwak. Op sommige plaatsen werd hij veranderlijk.

    Actueel.

    NASI

    Welke kruiden zitten er in nasi?

    Voor nasi goreng heb je verschillende kruiden nodig zoals knoflookpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder, kurkumapoeder, korianderzaad en chilipoeder.

    Welke ingrediënten heb je nog meer nodig voor nasi?

    Met kruiden alleen ben je er nog niet. Je hebt natuurlijk ook rijst nodig, iets met proteïne (zoals kip, garnalen of tofu) en groenten. En een eitje (gebakken of gekookt) en wat pindakaas kunnen best ook.

    Je voegt er ook best wat smaakmakers aan toe zoals:

    sambal = lekker pittig en heel typerend voor de Indonesische keuken

    ketjap manis = een zoete, sticky en zoute saus die het echt een lekker smakelijk geheel maakt

    je kan ook een scheutje sojasaus toevoegen maar dit hoeft niet per se

    De run.

    Een goede tempoloop vandaag. De eerste kilometer ging al bij al redelijk. Het gevoel zat vrij goed. Het was het sein om te proberen onder de grens van 5.00 te blijven. Bij deze is dat gelukt dus zeker tevreden met deze oefening. Zeker na de 24 km van gisteren. Een beetje afwisseling schijnt zeker geen kwaad te kunnen. Dus ook wat dat betreft zijn we goed bezig.

    Details: 4.53/km - 738 c - 174 pasfrequentie - 19,4°.

     





    17-10-2024, 15:28 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR299 - 24KM000 - 3:44:52

    Het weer.

    Vandaag was het zeer zacht en vrij zonnig, ondanks de aanwezigheid van hoge en middelhoge wolkenvelden. In de namiddag was een geïsoleerd buitje niet uitgesloten in het oosten van het land.

    De maxima lagen tussen 17 graden in de hoge Ardennen en 22 of 23 in Vlaanderen.

    De wind waaide over het algemeen matig uit het zuiden tot zuidoosten, op de Ardense hoogten soms vrij krachtig met pieken van 50 km/uur.

    Actueel.

    TAUGÉ

    Kiemgroenten en verse kruiden zoals basilicum en munt worden door veel mensen regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over taugé. Want wat is taugé en wat kun je ermee?

    Wat is taugé?

    Taugé ken je misschien uit de supermarkt of omdat je het in veel Aziatische recepten tegenkomt. Maar wat is het eigenlijk? Simpel gezegd is het niets anders dan een kiemgroente die uit een mungboon groeit. Het zijn kleine, witte steeltjes met een frisse smaak. Hoe verser de taugé, hoe knapperiger deze is. Kiemgroenten bevatten over het algemeen veel vitaminen en mineralen, maar ook veel anti-oxidanten. Taugé is dus niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond om te eten!

    Hoe smaakt taugé?

    Hoe verser de groente, hoe knappiger ze is. De smaak doet misschien wat denken aan witte of Chinese kool door de frisheid. Maar daarbij smaakt ze ook wat nootachtig en kruidig. Je komt het ingrediënt veel tegen in de Aziatische keuken, maar je ziet het ook vaak als garnering op salades of andere gereechten. 

    Waar kan je het kopen?

    Alhoewel je vrijwel direct aan de Aziatische keuken denkt komt de meeste taugé gewoon uit Nederland. Dat neemt niet weg dat er alsnog taugé geïmporteerd wordt uit Azië en Afrika. Het liefst eten we het zo vers en lokaal mogelijk, dus kijk altijd op de verpakking waar de kiemgroente vandaan komt. Over het algemeen is het verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt en bij elke groenteboer, al kun je ook zelf taugé kweken met mungbonen. 

    Hoe vervang je het?

    Wil je iets maken met taugé, maar is deze kiemgroente in geen velden of wegen te bekennen? Kies dan een andere kiemgroente uit om je gerecht compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan tuinkers of alfalfa. Broccolikers, rucolakers en mosterdkers zijn ook heerlijke smaakmakers, probeer maar eens. 

    Hoe bewaar je taugé en hoe lang is het houdbaar?

    Taugé kun je na de oogst het beste zo snel mogelijk gebruiken. Vooral grote bakken met deze kiemgroente zijn namelijk een broeinest voor gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella of E. Coli. Men adviseert daarom om kiemgroenten altijd te overgieten met kokend water om deze bacteriën te vernietigen. Als je kiemgroenten zelf kweekt, is de kans op ziektekiemen het kleinst. Bovendien is het goedkoper en weet je zeker dat je kiemen supervers zijn. Koop je het bij de supermarkt of groenteboer? Kijk dan altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. 

    Wat kan je er allemaal mee doen?

    Je kan taugé gebruiken om vrijwel alle gerechten mee te garneren. Denk hierbij aan soepen, belegde boterhammen en sandwiches, eiergerechten, dipsauzen, pasta’s of risotto’s. Met een handje van deze kiemgroente geef je het geheel net iets extra’s. Je kunt kiemgroenten het beste rauw eten om de smaak, de lekkere bite en alle voedingsstoffen te behouden. Je kunt het ook gebruiken in warme gerechten, zoals veel wordt gedaan in de Aziatische keuken. Voeg ze pas aan het einde toe en kook of roerbak ze alleen kort mee zodat ze knapperig blijven.  

    De run.

    Prima weertje om wat langer buiten te blijven. Dat hebben we dan ook maar gedaan. Iets minder dan vier uur in beweging. Dat kan ook al tellen. De spieren voelden het in ieder geval wel. Hopelijk morgen volledig hersteld voor alweer een run.

    De boeren waren ook her en der nog druk doende. Alle mais was zeker nog niet binnen. Nog wel wat werk te doen. Maar ook voor hen valt dit weertje natuurlijk prima mee.

    Details: 9.22/km - 1321 c - 129 pasfrequentie - 15,6°.







    16-10-2024, 18:22 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR298 - 11KM000 - 0:55:39

    Het weer.

    Deze ochtend was het op de meeste plaatsen grijs met lage wolken en/of mist en eventueel wat gemiezer. In het noorden waren er opklaringen mogelijk. Geleidelijk scheurde het lage wolkendek open en kregen we overal een afwisseling van wolkenvelden en soms brede opklaringen.

    De maxima lagen rond 12 graden in de Hoge Venen, 16 of 17 graden in Vlaanderen en lokaal 18 graden in de gebieden dichtbij de Franse grens in het zuidwesten.

    De wind waaide zwak tot meestal matig uit zuidoost tot oost.

    Actueel.

    Een dagelijkse wandeling is een must. Verder zit de sleutel hem in variatie. Zwemmen en fietsen zorgen voor soepele spieren, maar hebben weinig effect op je botgezondheid.

    Elke spier kan opnieuw getraind worden. Ook op je zestigste, zeventigste of tachtigste loont beginnen met sporten nog de moeite.

    Omdat spieren uit eiwitketens bestaan heb je voldoende eiwitten nodig om je spierweefsel op te bouwen. Voor een jongvolwassene is de aanbevolen hoeveelheid 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor vijftigplussers 1,2 à 1,5 gram per kilogram.

    Roken en alcohol zijn slecht voor onze botten, omdat ze de homeostase van ons lichaam verstoren. De osteoblasten, dit zijn de cellen die het bot aanmaken, worden negatief beïnvloed door de toxische stoffen die je via sigaretten of alcohol binnenkrijgt. Hetzelfde geldt voor medicijnen die cortisone bevatten. 

    Op sportief vlak is meten weten én motiveren. Door bij te houden hoeveel stappen je zet of hoelang je sport, krijg je meteen positieve feedback en leg je jezelf al snel een doel op. Dit is het ideale duwtje in de rug om genoeg te bewegen en aan je gezondheid te blijven werken.

    De run.

    Met al deze wetenschap in het achterhoofd ploegde ik vandaag voort. De boer niet. Die was zijn mais aan het afdoen. Moet ook gebeuren natuurlijk. Ik deed zelfs nog eens een interval: (17 x 300) met telkens 300 rustig joggen. De tempo's gingen crescendo. Dat is dus wel positief. Maar echt doorduwen, tot het gaatje zoals men pleegt te zeggen, neen dat was het niet. Daarvoor was het te lang geleden dat we nog eens een interval gedaan hadden. Maar tevreden met deze oefening ben ik zeker.

    Details: 5.03/km - 687 c - 174 pasfrequentie - 11,1°.





    15-10-2024, 15:07 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    14-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR297 - 15KM000 - 1:25:25

    Het weer.

    Deze ochtend regende het over het westen en deze neerslag verplaatste zich in de loop van de voormiddag naar de rest van het land. Op het einde van de namiddag verliet de storing ons land richting Duitsland zodat het in de namiddag stilaan droger werd over het westen.

    Over het noordoostelijk deel van het land klommen de maxima niet hoger dan 8 tot 11 graden, elders haalden we maxima van 12 tot 15 graden.

    Er waaide een zwakke tot matige zuidoostenwind. In de namiddag was de wind ten zuiden van Samber en Maas matig uit west.

    Actueel.

    Per dag krijgen er in ons land 200 mensen een nieuwe heup of knie. Dit is 60.000 Belgen op jaarbasis. Terwijl er een simpele manier is om al dat medisch leed op de lange baan te schuiven: in beweging blijven.

    Vanaf je dertigste tot vijfendertigste verlies je een half procent spiermassa per jaar. Dat lijkt weinig, tot je beseft dat je in tien jaar tijd vijf procent van je spieren kwijt bent. Bovendien versnelt dat proces met de jaren: tussen je vijftigste en je zeventigste verlies je tot dertig procent van je spieren.

    Ook je botten verzwakken mettertijd. Tussen je dertigste en vijftigste blijven het botmassief, de botdensiteit en de botmassa vrij stabiel, om dan ineens pijlsnel achteruit te gaan. Een proces dat daarna niet meer stopt. Na verloop van tijd worden je botten zo poreus dat je zelfs bij een lichte val vanop lichaamshoogte risico loopt op een breuk.

    Als je vanaf jonge leeftijd genoeg beweegt, voorzie je jezelf op latere leeftijd van wat marge. Bovendien beschikken de spieren over een geheugenfunctie. Wie in zijn jeugd aan sport deed, zal verloren spiermassa sneller kunnen terugwinnen.

    Pijnlijke heupen en knieën of broze botten! Voor veel mensen is dat het signaal om het wat rustiger aan te doen. Maar dat is een totaal verkeerde reflex. In de  plaats daarvan moet je jezelf met een stok de deur uitjagen. Fysieke activiteit prikkelt de botvormende cellen en de kraakbeenlaag, waardoor de botten weer stevig worden en de gewrichten soepel. Met alles wat 'niet zitten' is, boek je al winst. Rechtop staan en stappen vormen de absolute basis. Lopen is nog beter! 

    De run.

    Lopen hebben we dan ook maar gedaan. Een lange duurloop. Aan een rustig tempo. Dat mag wel eens. Het schijnt dat dit zeker niet slecht is. In elk geval dus beter dan zitten!

    Details: 5.42/km - 1436 c - 7,8° - 171 pasfrequentie.





    14-10-2024, 17:53 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    13-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR296 - 12KM000 - 1:04:18

    Actueel.

    Jaarlijks krijgen 100.000 Belgen te maken met breuken die weliswaar te wijten zijn aan een val of ongeluk, maar die vermeden hadden kunnen worden of minder ernstig waren geweest als de botkwaliteit hoog genoeg was  gebleven. Dat zijn omgerekend 275 breuken per dag.

    Prof. dr. Johan Bellemans

     

    De run.

    Details: 5.21/km - 714 c - 170 pasfrequentie - 11,1°.





    13-10-2024, 18:27 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR295 - 9KM000 - 1:21:50

    Het weer.

    Vandaag was het op de meeste plaatsen eerst overwegend zonnig met hoge wolkensluiers en over het noorden soms lagere wolkenvelden. In de loop van de dag wisselden opklaringen en wolken elkaar overal af. In het uiterste noorden kon er eventueel een zeer plaatselijk buitje vallen.

    Het was fris voor de tijd van het jaar met maar maxima van 8 graden in de Hoge Ardennen tot 12 graden in Laag- en Midden-België.

    De matige westenwind werd zwak naar de avond toe. Aan zee waaide de wind aanvankelijk nog vrij krachtig tot krachtig met deze ochtend rukwinden tot 55 km/u.

    Actueel.

    WAT JE NIET GEBRUIKT, KWIJNT WEG

    Ons spier- en bewegingsstelsel is onderhevig aan één belangrijke biologische wet: use it or lose it. Gebruik het of het wordt zwakker en dus gevoeliger voor afbraak.

    Prof. dr. Johan Bellemans

     

    De run.

    Details: 9.06/km - 497 c - 131 pasfrequentie - 7,8°.





    13-10-2024, 18:23 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    12-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR294 - 11KM500 - 0:55:03

    Actueel.

    DE LIMOEN

    De limoen is het ondergeschoven kindje van de citroen, maar eigenlijk is dat onterecht. Zo is de limoen veel sappiger én aromatischer dan zijn gele variant. En wist je dat limoen tot de gezondste vruchten behoort?

    Doordat we citroen in veel verschillende soorten gerechten en drankjes verwerken, vergeten we soms dat de limoen ook nog bestaat. Zonde, want deze groene citrusvrucht doet qua smaak en gezondheidsvoordelen écht niet onder voor de citroen. Sterker nog: veel mensen vinden limoen lekkerder vanwege het iets hogere suikergehalte. Dit compenseert de zure smaak van de vrucht. Ook smaakt limoen wat zachter en kruidiger, waardoor de vrucht ideaal is als toevoeging in bijvoorbeeld oosterse gerechten.

    Dít is waarom je elke dag limoensap moet drinken!

    Kijken we naar de gezondheidsvoordelen van limoen, dan valt ten eerste op dat limoen bomvol vitamine C zit. 100 gram limoen is al goed voor 88 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van deze vitamine. Daarmee bevat limoen in verhouding veel meer vitamine C dan bijvoorbeeld sinaasappel of grapefruit. Limoen is dus een krachtige antioxidant, die de lichaamscellen beschermt tegen oxidatieve schade.

    Ook krijg je met limoensap veel vitamine B5 en B6 binnen. Deze vitaminen dragen onder meer bij aan een gezonde energievoorziening en hebben een positieve werking op het zenuwstelsel. Daarnaast bevat limoen veel ijzer en koper, die belangrijk zijn voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en de vorming van botten en bindweefsel. Zo knapt ook je huid op van het drinken van limoensap.

    Limoensap geeft bovendien het immuunsysteem een flinke boost. Wie regelmatig limoensap drinkt, is weerbaarder tegen griep. Ook zou limoensap helpen bij het voorkomen van reuma en verschillende kankersoorten.

    Hoe gebruik je limoen!

    Overtuigd? Dit zijn drie manieren om limoen in je voedingspatroon te integeren.

    • Maak limoenwater. Dit doe je simpelweg door een halve limoen boven een glas water uit te knijpen. Vind je dit te zuur, dan kun je er ook voor kiezen om schijfjes limoen aan je water toe te voegen. 
    • Voeg limoenrasp of -sap toe aan maaltijden. Limoen matcht vooral goed bij oosterse en Mexicaanse gerechten, maar ook in combinatie met vis is limoen heerlijk.
    • Gebruik limoen in dressings, marinades en sauzen. Hiermee geef je deze een frisse en aromatische smaak.

    De run.

    Het ging vlot. Dan ook wel bijzonder tevreden over deze run. Het  tempo was prima en de afstand mocht er ook wezen. Zeker na deze toch al drukke loopweek.

    Details: 4.47/km - 703 c - 177 pasfrequentie - 12,8°.





    12-10-2024, 19:41 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR293 - 8KM400 - 0:42:23

    Actueel.

    Wat is marineren?

    Marineren is een eenvoudige bereiding die je kan toepassen op vlees, vis maar ook groenten en vleesvervangers zoals tofu. Een marinade werkt op drie manieren: je kan marineren om ingrediënten zachter te maken, smaak te geven en/of beter te bewaren. Sappige ribbetjes op de barbecue zijn erg geliefd, maar je kan ook heerlijke lamskoteletten, supermalse kippenreepjes of een smakelijke côte à l’os klaarmaken met een marinade. Gemarineerde vis zoals zalm en tonijn is ook enorm lekker.

    Een marinade maken doe je zo.

    Een goede marinade bestaat altijd uit drie gelijke componenten: een derde zuur, een derde vet en een derde kruiden.

    • Zure vloeistoffen zoals witte wijn, (balsamico)azijn of citroensap zorgen voor een malse textuur. Tonijn kan je als het ware garen in marinade.
    • Vetten zoals plantaardige olie (olijfolie of arachideolie) vormen een laagje rond je ingrediënten en houden je bereiding sappig. Ze maken het mogelijk om gemarineerde bereidingen langer te bewaren.
    • Kruiden en specerijen geven je marinade de nodige smaak. Dat kan gaan van honing en sojasaus tot look, ajuin, droge kruiden en verse tuinkruiden.

    Marineren op drie manieren.

    Denk jij bij marineren meteen aan een sappig en kruidig stuk vlees op de barbecue? Dan weet je al wat rauw marineren is. Wist je ook dat er zoiets bestaat als direct marineren en gekookt marineren? Ontdek hier het verschil tussen de drie marineerwijzes:

    Direct of kort marineren:vis of fijngesneden vlees kan je onderdompelen in een marinade, een uurtje laten rusten en daarna meteen serveren.

    Rauw marineren: vlees en wild marineer je rauw. Hoe? Door het stuk vlees in te wrijven met marinade en enkele uren tot een nacht te bewaren in de koelkast.

    Gekookt marineren: een lauwe marinade is ideaal om het proces te versnellen. Door de marinade op te koken en nog lichtwarm om de smaak sneller te laten intrekken in een kleiner stuk rauw vlees kan je een marinade maken die je eerst kookt en nadien lauw, op kamertemperatuur laat intrekken voor een paar uur.

    Hoe lang marineren?

    Marineren vraagt weinig techniek en veel geduld. De tijd die je nodig hebt om te marineren hangt af van de ingrediënten en de marineerwijze. Check hieronder voor hoeveel minuten of uren je de keukentimer best instelt:

    • 15 tot 30 minuten: zeevruchten, visfilets, flinterdun gesneden vlees of vis (carpaccio)
    • 1 tot 3 uur: gesneden vlees zoals ribbetjes, kipfilets, kippenbouten, lamskoteletten, …
    • 2 tot 6 uur: grote stukken vlees zoals een braadkip, een lamskroon, een lamsbout, een hammetje, een varkenshaasje, …

    Zelf marinade maken? Tips.

    1. Kruid niet te gulzig met zout

    Wees spaarzaam met zout bij de kruiding van je marinade. Zout slorpt vocht op uit je vlees, vis of groenten. Als je te veel zout gebruikt, dreigt jouw bereiding na een paar uur marineren uitgedroogd te zijn, terwijl je net een malse en smakelijke biefstuk of zalmfilet wilt.

    2. Gebruik niet eender welke kom

    Kies geen mengkommen van aluminium om je marinade in te doen. Kommen of schalen van aluminium reageren met het zuur in je marinade waardoor je bereiding wel eens helemaal anders kan gaan smaken. Om dat te voorkomen neem je beter een kom van glas, aardewerk of roestvrij staal.

    3. In tijdsnood? Wrijf je marinade rechtstreeks in

    Een marinade rechtstreeks in een stuk vlees, vis of groenten wrijven is een goede manier om je bereiding in sneltempo een smaakboost te geven.

    Marinade vs. rub

    Een andere manier om vlees een extra smaak te geven zijn rubs. Een rub is een mix van kruiden. In tegenstelling tot een marinade, maakt een rub het vlees niet zachter. Een marinade is een vloeistof, een rub daarentegen is een droog poeder of een pasta. Een rub moet je in het vlees wrijven. Dat kan je vlak voor het bakken doen of enkele uren op voorhand voor een intensere smaak.

    De run.

    Door van het zonnige weertje is mijn dag iets anders uitgevallen dan gepland. Lees: drukker. Van de gelegenheid immers gebruik gemaakt om het gras nog even wat korter te zetten. De run die daarop volgde was wel op karakter. Toch kon ik nog een goed tempo ontwikkelen. Maar de pijp was wel volledig uit op het eind.

    Details: 5.03/km - 495 c - 172 pasfrequentie - 12,8°.

     





    12-10-2024, 09:54 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR292 - 8KM000 - 1:16:15

    Het weer.

    Vandaag was het gedeeltelijk bewolkt met eerst nog enkele buien maar al snel werd het vrijwel overal droog. De maxima lagen tussen 9 graden in de hoge Ardennen en 13 graden in Vlaanderen. De wind waaide meestal zwak uit veranderlijke richting.

    Actueel.

    CHILIVLOKKEN

    Wat is het verschil tussen chilipoeder en chilivlokken?

    Chilivlokken en chilipoeder zijn allebei gemaakt van rode pepers. De poeder is fijn gemalen en de vlokken zijn grof gemalen. Qua smaak wijken de twee niet veel van elkaar, behalve dat de chili flakes wat pittiger zijn.

    Let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken. Dit chilipoeder wordt gebruikt voor Zuid- Amerikaanse gerechten zoals chili con carne. Gebruik dit liever niet in Aziatische gerechten. Niet dat het oneetbaar wordt, maar het smaakt dan echt wel anders.

    Hoe te gebruiken?

    Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe wel “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en dus enorm in scherpte variëren. Een halve theelepel goede cayennepeper kan al teveel zijn voor een gerecht en een halve cup mild peperpoeder te weinig. Opletten geblazen dus. Luchtdicht vrijwel onbeperkt houdbaar, al neemt de kwaliteit/smaak in de loop der tijd wel af natuurlijk. Tip: koop gedroogde chilipepers en maal je eigen vlokken/poeder.

    Hoeveel chilivlokken gebruiken?

    Als je tijdens het koken chili flakes wilt gebruiken, raden we je dus aan niet te veel te gebruiken. Voor 3 verse rode chilipepers gebruik je ongeveer 1 theelepel chilivlokken.

    Wat is een vervanger voor chilivlokken?

    Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.

    Waar zijn chilivlokken goed voor?

    Chilivlokken zijn goed voor de bloedsomloop.

    Deze specerij is een veelgebruikte vrucht die door de aanwezige capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper wordt genoemd. De hoeveelheid capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van deze peper.

    De run.

    Eventjes een uitstap je gedaan. Moest daar in de buurt zijn. Was dus mooi en gemakkelijk meegenomen. Prima weer ook voor een tochtje.

    Details: 9.32/km - 434 c - 128 pasfrequentie - 10,6°.





    12-10-2024, 09:46 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!