Vandaag was er veel bewolking met links of rechts een bui, maar op de meeste plaatsen bleef het toch droog.
De maxima lagen tussen 16 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in Laag-België. In de Kempen was een uitschieter tot 21 graden mogelijk.
De wind was matig uit het zuidwesten en werd later zwak. Op sommige plaatsen werd hij veranderlijk.
Actueel.
NASI
Welke kruiden zitten er in nasi?
Voor nasi goreng heb je verschillende kruiden nodig zoals knoflookpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder, kurkumapoeder, korianderzaad en chilipoeder.
Welke ingrediënten heb je nog meer nodig voor nasi?
Met kruiden alleen ben je er nog niet. Je hebt natuurlijk ook rijst nodig, iets met proteïne (zoals kip, garnalen of tofu) en groenten. En een eitje (gebakken of gekookt) en wat pindakaas kunnen best ook.
Je voegt er ook best wat smaakmakers aan toe zoals:
sambal = lekker pittig en heel typerend voor de Indonesische keuken
ketjap manis = een zoete, sticky en zoute saus die het echt een lekker smakelijk geheel maakt
je kan ook een scheutje sojasaus toevoegen maar dit hoeft niet per se
De run.
Een goede tempoloop vandaag. De eerste kilometer ging al bij al redelijk. Het gevoel zat vrij goed. Het was het sein om te proberen onder de grens van 5.00 te blijven. Bij deze is dat gelukt dus zeker tevreden met deze oefening. Zeker na de 24 km van gisteren. Een beetje afwisseling schijnt zeker geen kwaad te kunnen. Dus ook wat dat betreft zijn we goed bezig.
Details: 4.53/km - 738 c - 174 pasfrequentie - 19,4°.
Vandaag was het zeer zacht en vrij zonnig, ondanks de aanwezigheid van hoge en middelhoge wolkenvelden. In de namiddag was een geïsoleerd buitje niet uitgesloten in het oosten van het land.
De maxima lagen tussen 17 graden in de hoge Ardennen en 22 of 23 in Vlaanderen.
De wind waaide over het algemeen matig uit het zuiden tot zuidoosten, op de Ardense hoogten soms vrij krachtig met pieken van 50 km/uur.
Actueel.
TAUGÉ
Kiemgroentenen verse kruiden zoals basilicum en munt worden door veel mensen regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over taugé. Want wat is taugé en wat kun je ermee?
Wat is taugé?
Taugé ken je misschien uit de supermarkt of omdat je het in veel Aziatische recepten tegenkomt. Maar wat is het eigenlijk? Simpel gezegd is het niets anders dan een kiemgroente die uit een mungboon groeit. Het zijn kleine, witte steeltjes met een frisse smaak. Hoe verser de taugé, hoe knapperiger deze is. Kiemgroenten bevatten over het algemeen veel vitaminen en mineralen, maar ook veel anti-oxidanten. Taugé is dus niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond om te eten!
Hoe smaakt taugé?
Hoe verser de groente, hoe knappiger ze is. De smaak doet misschien wat denken aan witte of Chinese kool door de frisheid. Maar daarbij smaakt ze ook wat nootachtig en kruidig. Je komt het ingrediënt veel tegen in de Aziatische keuken, maar je ziet het ook vaak als garnering op salades of andere gereechten.
Waar kan je het kopen?
Alhoewel je vrijwel direct aan de Aziatische keuken denkt komt de meeste taugé gewoon uit Nederland. Dat neemt niet weg dat er alsnog taugé geïmporteerd wordt uit Azië en Afrika. Het liefst eten we het zo vers en lokaal mogelijk, dus kijk altijd op de verpakking waar de kiemgroente vandaan komt. Over het algemeen is het verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt en bij elke groenteboer, al kun je ook zelf taugé kweken met mungbonen.
Hoe vervang je het?
Wil je iets maken met taugé, maar is deze kiemgroente in geen velden of wegen te bekennen? Kies dan een andere kiemgroente uit om je gerecht compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan tuinkers of alfalfa. Broccolikers, rucolakers en mosterdkers zijn ook heerlijke smaakmakers, probeer maar eens.
Hoe bewaar je taugé en hoe lang is het houdbaar?
Taugé kun je na de oogst het beste zo snel mogelijk gebruiken. Vooral grote bakken met deze kiemgroente zijn namelijk een broeinest voor gevaarlijke bacteriën zoals Salmonella of E. Coli. Men adviseert daarom om kiemgroenten altijd te overgieten met kokend water om deze bacteriën te vernietigen. Als je kiemgroenten zelf kweekt, is de kans op ziektekiemen het kleinst. Bovendien is het goedkoper en weet je zeker dat je kiemen supervers zijn. Koop je het bij de supermarkt of groenteboer? Kijk dan altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kan je er allemaal mee doen?
Je kan taugé gebruiken om vrijwel alle gerechten mee te garneren. Denk hierbij aan soepen, belegde boterhammen en sandwiches, eiergerechten, dipsauzen, pasta’s of risotto’s. Met een handje van deze kiemgroente geef je het geheel net iets extra’s. Je kunt kiemgroenten het beste rauw eten om de smaak, de lekkere bite en alle voedingsstoffen te behouden. Je kunt het ook gebruiken in warme gerechten, zoals veel wordt gedaan in de Aziatische keuken. Voeg ze pas aan het einde toe en kook of roerbak ze alleen kort mee zodat ze knapperig blijven.
De run.
Prima weertje om wat langer buiten te blijven. Dat hebben we dan ook maar gedaan. Iets minder dan vier uur in beweging. Dat kan ook al tellen. De spieren voelden het in ieder geval wel. Hopelijk morgen volledig hersteld voor alweer een run.
De boeren waren ook her en der nog druk doende. Alle mais was zeker nog niet binnen. Nog wel wat werk te doen. Maar ook voor hen valt dit weertje natuurlijk prima mee.
Details: 9.22/km - 1321 c - 129 pasfrequentie - 15,6°.
Deze ochtend was het op de meeste plaatsen grijs met lage wolken en/of mist en eventueel wat gemiezer. In het noorden waren er opklaringen mogelijk. Geleidelijk scheurde het lage wolkendek open en kregen we overal een afwisseling van wolkenvelden en soms brede opklaringen.
De maxima lagen rond 12 graden in de Hoge Venen, 16 of 17 graden in Vlaanderen en lokaal 18 graden in de gebieden dichtbij de Franse grens in het zuidwesten.
De wind waaide zwak tot meestal matig uit zuidoost tot oost.
Actueel.
Een dagelijkse wandeling is een must. Verder zit de sleutel hem in variatie. Zwemmen en fietsen zorgen voor soepele spieren, maar hebben weinig effect op je botgezondheid.
Elke spier kan opnieuw getraind worden. Ook op je zestigste, zeventigste of tachtigste loont beginnen met sporten nog de moeite.
Omdat spieren uit eiwitketens bestaan heb je voldoende eiwitten nodig om je spierweefsel op te bouwen. Voor een jongvolwassene is de aanbevolen hoeveelheid 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor vijftigplussers 1,2 à 1,5 gram per kilogram.
Roken en alcohol zijn slecht voor onze botten, omdat ze de homeostase van ons lichaam verstoren. De osteoblasten, dit zijn de cellen die het bot aanmaken, worden negatief beïnvloed door de toxische stoffen die je via sigaretten of alcohol binnenkrijgt. Hetzelfde geldt voor medicijnen die cortisone bevatten.
Op sportief vlak is meten weten én motiveren. Door bij te houden hoeveel stappen je zet of hoelang je sport, krijg je meteen positieve feedback en leg je jezelf al snel een doel op. Dit is het ideale duwtje in de rug om genoeg te bewegen en aan je gezondheid te blijven werken.
De run.
Met al deze wetenschap in het achterhoofd ploegde ik vandaag voort. De boer niet. Die was zijn mais aan het afdoen. Moet ook gebeuren natuurlijk. Ik deed zelfs nog eens een interval: (17 x 300) met telkens 300 rustig joggen. De tempo's gingen crescendo. Dat is dus wel positief. Maar echt doorduwen, tot het gaatje zoals men pleegt te zeggen, neen dat was het niet. Daarvoor was het te lang geleden dat we nog eens een interval gedaan hadden. Maar tevreden met deze oefening ben ik zeker.
Details: 5.03/km - 687 c - 174 pasfrequentie - 11,1°.
Deze ochtend regende het over het westen en deze neerslag verplaatste zich in de loop van de voormiddag naar de rest van het land. Op het einde van de namiddag verliet de storing ons land richting Duitsland zodat het in de namiddag stilaan droger werd over het westen.
Over het noordoostelijk deel van het land klommen de maxima niet hoger dan 8 tot 11 graden, elders haalden we maxima van 12 tot 15 graden.
Er waaide een zwakke tot matige zuidoostenwind. In de namiddag was de wind ten zuiden van Samber en Maas matig uit west.
Actueel.
Per dag krijgen er in ons land 200 mensen een nieuwe heup of knie. Dit is 60.000 Belgen op jaarbasis. Terwijl er een simpele manier is om al dat medisch leed op de lange baan te schuiven: in beweging blijven.
Vanaf je dertigste tot vijfendertigste verlies je een half procent spiermassa per jaar. Dat lijkt weinig, tot je beseft dat je in tien jaar tijd vijf procent van je spieren kwijt bent. Bovendien versnelt dat proces met de jaren: tussen je vijftigste en je zeventigste verlies je tot dertig procent van je spieren.
Ook je botten verzwakken mettertijd. Tussen je dertigste en vijftigste blijven het botmassief, de botdensiteit en de botmassa vrij stabiel, om dan ineens pijlsnel achteruit te gaan. Een proces dat daarna niet meer stopt. Na verloop van tijd worden je botten zo poreus dat je zelfs bij een lichte val vanop lichaamshoogte risico loopt op een breuk.
Als je vanaf jonge leeftijd genoeg beweegt, voorzie je jezelf op latere leeftijd van wat marge. Bovendien beschikken de spieren over een geheugenfunctie. Wie in zijn jeugd aan sport deed, zal verloren spiermassa sneller kunnen terugwinnen.
Pijnlijke heupen en knieën of broze botten! Voor veel mensen is dat het signaal om het wat rustiger aan te doen. Maar dat is een totaal verkeerde reflex. In de plaats daarvan moet je jezelf met een stok de deur uitjagen. Fysieke activiteit prikkelt de botvormende cellen en de kraakbeenlaag, waardoor de botten weer stevig worden en de gewrichten soepel. Met alles wat 'niet zitten' is, boek je al winst. Rechtop staan en stappen vormen de absolute basis. Lopen is nog beter!
De run.
Lopen hebben we dan ook maar gedaan. Een lange duurloop. Aan een rustig tempo. Dat mag wel eens. Het schijnt dat dit zeker niet slecht is. In elk geval dus beter dan zitten!
Details: 5.42/km - 1436 c - 7,8° - 171 pasfrequentie.
Jaarlijks krijgen 100.000 Belgen te maken met breuken die weliswaar te wijten zijn aan een val of ongeluk, maar die vermeden hadden kunnen worden of minder ernstig waren geweest als de botkwaliteit hoog genoeg was gebleven. Dat zijn omgerekend 275 breuken per dag.
Prof. dr. Johan Bellemans
De run.
Details: 5.21/km - 714 c - 170 pasfrequentie - 11,1°.
Vandaag was het op de meeste plaatsen eerst overwegend zonnig met hoge wolkensluiers en over het noorden soms lagere wolkenvelden. In de loop van de dag wisselden opklaringen en wolken elkaar overal af. In het uiterste noorden kon er eventueel een zeer plaatselijk buitje vallen.
Het was fris voor de tijd van het jaar met maar maxima van 8 graden in de Hoge Ardennen tot 12 graden in Laag- en Midden-België.
De matige westenwind werd zwak naar de avond toe. Aan zee waaide de wind aanvankelijk nog vrij krachtig tot krachtig met deze ochtend rukwinden tot 55 km/u.
Actueel.
WAT JE NIET GEBRUIKT, KWIJNT WEG
Ons spier- en bewegingsstelsel is onderhevig aan één belangrijke biologische wet: use it or lose it. Gebruik het of het wordt zwakker en dus gevoeliger voor afbraak.
Prof. dr. Johan Bellemans
De run.
Details: 9.06/km - 497 c - 131 pasfrequentie - 7,8°.
De limoen is het ondergeschoven kindje van de citroen, maar eigenlijk is dat onterecht. Zo is de limoen veel sappiger én aromatischer dan zijn gele variant. En wist je dat limoen tot de gezondste vruchten behoort?
Doordat we citroen in veel verschillende soorten gerechten en drankjes verwerken, vergeten we soms dat de limoen ook nog bestaat. Zonde, want deze groene citrusvrucht doet qua smaak en gezondheidsvoordelen écht niet onder voor de citroen. Sterker nog: veel mensen vinden limoen lekkerder vanwege het iets hogere suikergehalte. Dit compenseert de zure smaak van de vrucht. Ook smaakt limoen wat zachter en kruidiger, waardoor de vrucht ideaal is als toevoeging in bijvoorbeeld oosterse gerechten.
Dít is waarom je elke dag limoensap moet drinken!
Kijken we naar de gezondheidsvoordelen van limoen, dan valt ten eerste op dat limoen bomvol vitamine C zit. 100 gram limoen is al goed voor 88 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van deze vitamine. Daarmee bevat limoen in verhouding veel meer vitamine C dan bijvoorbeeld sinaasappel of grapefruit. Limoen is dus een krachtige antioxidant, die de lichaamscellen beschermt tegen oxidatieve schade.
Ook krijg je met limoensap veel vitamine B5 en B6 binnen. Deze vitaminen dragen onder meer bij aan een gezonde energievoorziening en hebben een positieve werking op het zenuwstelsel. Daarnaast bevat limoen veel ijzer en koper, die belangrijk zijn voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en de vorming van botten en bindweefsel. Zo knapt ook je huid op van het drinken van limoensap.
Limoensap geeft bovendien het immuunsysteem een flinke boost. Wie regelmatig limoensap drinkt, is weerbaarder tegen griep. Ook zou limoensap helpen bij het voorkomen van reuma en verschillende kankersoorten.
Hoe gebruik je limoen!
Overtuigd? Dit zijn drie manieren om limoen in je voedingspatroon te integeren.
Maak limoenwater. Dit doe je simpelweg door een halve limoen boven een glas water uit te knijpen. Vind je dit te zuur, dan kun je er ook voor kiezen om schijfjes limoen aan je water toe te voegen.
Voeg limoenrasp of -sap toe aan maaltijden. Limoen matcht vooral goed bij oosterse en Mexicaanse gerechten, maar ook in combinatie met vis is limoen heerlijk.
Gebruik limoen in dressings, marinades en sauzen. Hiermee geef je deze een frisse en aromatische smaak.
De run.
Het ging vlot. Dan ook wel bijzonder tevreden over deze run. Het tempo was prima en de afstand mocht er ook wezen. Zeker na deze toch al drukke loopweek.
Details: 4.47/km - 703 c - 177 pasfrequentie - 12,8°.
Marineren is een eenvoudige bereiding die je kan toepassen op vlees, vis maar ook groenten en vleesvervangers zoals tofu. Een marinade werkt op drie manieren: je kan marineren om ingrediënten zachter te maken, smaak te geven en/of beter te bewaren. Sappige ribbetjes op de barbecue zijn erg geliefd, maar je kan ook heerlijke lamskoteletten, supermalse kippenreepjes of een smakelijke côte à l’os klaarmaken met een marinade. Gemarineerde vis zoals zalm en tonijn is ook enorm lekker.
Een marinade maken doe je zo.
Een goede marinade bestaat altijd uit drie gelijke componenten: een derde zuur, een derde vet en een derde kruiden.
Zure vloeistoffen zoals witte wijn, (balsamico)azijn of citroensap zorgen voor een malse textuur. Tonijn kan je als het ware garen in marinade.
Vetten zoals plantaardige olie (olijfolie of arachideolie) vormen een laagje rond je ingrediënten en houden je bereiding sappig. Ze maken het mogelijk om gemarineerde bereidingen langer te bewaren.
Kruiden en specerijen geven je marinade de nodige smaak. Dat kan gaan van honing en sojasaus tot look, ajuin, droge kruiden en verse tuinkruiden.
Marineren op drie manieren.
Denk jij bij marineren meteen aan een sappig en kruidig stuk vlees op de barbecue? Dan weet je al wat rauw marineren is. Wist je ook dat er zoiets bestaat als direct marineren en gekookt marineren? Ontdek hier het verschil tussen de drie marineerwijzes:
Direct of kort marineren:vis of fijngesneden vlees kan je onderdompelen in een marinade, een uurtje laten rusten en daarna meteen serveren.
Rauw marineren: vlees en wild marineer je rauw. Hoe? Door het stuk vlees in te wrijven met marinade en enkele uren tot een nacht te bewaren in de koelkast.
Gekookt marineren: een lauwe marinade is ideaal om het proces te versnellen. Door de marinade op te koken en nog lichtwarm om de smaak sneller te laten intrekken in een kleiner stuk rauw vlees kan je een marinade maken die je eerst kookt en nadien lauw, op kamertemperatuur laat intrekken voor een paar uur.
Hoe lang marineren?
Marineren vraagt weinig techniek en veel geduld. De tijd die je nodig hebt om te marineren hangt af van de ingrediënten en de marineerwijze. Check hieronder voor hoeveel minuten of uren je de keukentimer best instelt:
15 tot 30 minuten: zeevruchten, visfilets, flinterdun gesneden vlees of vis (carpaccio)
1 tot 3 uur: gesneden vlees zoals ribbetjes, kipfilets, kippenbouten, lamskoteletten, …
2 tot 6 uur: grote stukken vlees zoals een braadkip, een lamskroon, een lamsbout, een hammetje, een varkenshaasje, …
Zelf marinade maken? Tips.
1. Kruid niet te gulzig met zout
Wees spaarzaam met zout bij de kruiding van je marinade. Zout slorpt vocht op uit je vlees, vis of groenten. Als je te veel zout gebruikt, dreigt jouw bereiding na een paar uur marineren uitgedroogd te zijn, terwijl je net een malse en smakelijke biefstuk of zalmfilet wilt.
2. Gebruik niet eender welke kom
Kies geen mengkommen van aluminium om je marinade in te doen. Kommen of schalen van aluminium reageren met het zuur in je marinade waardoor je bereiding wel eens helemaal anders kan gaan smaken. Om dat te voorkomen neem je beter een kom van glas, aardewerk of roestvrij staal.
3. In tijdsnood? Wrijf je marinade rechtstreeks in
Een marinade rechtstreeks in een stuk vlees, vis of groenten wrijven is een goede manier om je bereiding in sneltempo een smaakboost te geven.
Marinade vs. rub
Een andere manier om vlees een extra smaak te geven zijn rubs. Een rub is een mix van kruiden. In tegenstelling tot een marinade, maakt een rub het vlees niet zachter. Een marinade is een vloeistof, een rub daarentegen is een droog poeder of een pasta. Een rub moet je in het vlees wrijven. Dat kan je vlak voor het bakken doen of enkele uren op voorhand voor een intensere smaak.
De run.
Door van het zonnige weertje is mijn dag iets anders uitgevallen dan gepland. Lees: drukker. Van de gelegenheid immers gebruik gemaakt om het gras nog even wat korter te zetten. De run die daarop volgde was wel op karakter. Toch kon ik nog een goed tempo ontwikkelen. Maar de pijp was wel volledig uit op het eind.
Details: 5.03/km - 495 c - 172 pasfrequentie - 12,8°.
Vandaag was het gedeeltelijk bewolkt met eerst nog enkele buien maar al snel werd het vrijwel overal droog. De maxima lagen tussen 9 graden in de hoge Ardennen en 13 graden in Vlaanderen. De wind waaide meestal zwak uit veranderlijke richting.
Actueel.
CHILIVLOKKEN
Wat is het verschil tussen chilipoeder en chilivlokken?
Chilivlokken en chilipoeder zijn allebei gemaakt van rode pepers. De poeder is fijn gemalen en de vlokken zijn grof gemalen. Qua smaak wijken de twee niet veel van elkaar, behalve dat de chili flakes wat pittiger zijn.
Let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken. Dit chilipoeder wordt gebruikt voor Zuid- Amerikaanse gerechten zoals chili con carne. Gebruik dit liever niet in Aziatische gerechten. Niet dat het oneetbaar wordt, maar het smaakt dan echt wel anders.
Hoe te gebruiken?
Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe wel “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en dus enorm in scherpte variëren. Een halve theelepel goede cayennepeper kan al teveel zijn voor een gerecht en een halve cup mild peperpoeder te weinig. Opletten geblazen dus. Luchtdicht vrijwel onbeperkt houdbaar, al neemt de kwaliteit/smaak in de loop der tijd wel af natuurlijk. Tip: koop gedroogde chilipepers en maal je eigen vlokken/poeder.
Hoeveel chilivlokken gebruiken?
Als je tijdens het koken chili flakes wilt gebruiken, raden we je dus aan niet te veel te gebruiken. Voor 3 verse rode chilipepers gebruik je ongeveer 1 theelepel chilivlokken.
Wat is een vervanger voor chilivlokken?
Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Waar zijn chilivlokken goed voor?
Chilivlokken zijn goed voor de bloedsomloop.
Deze specerij is een veelgebruikte vrucht die door de aanwezige capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper wordt genoemd. De hoeveelheid capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van deze peper.
De run.
Eventjes een uitstap je gedaan. Moest daar in de buurt zijn. Was dus mooi en gemakkelijk meegenomen. Prima weer ook voor een tochtje.
Details: 9.32/km - 434 c - 128 pasfrequentie - 10,6°.
Vandaag was het wisselend tot zwaar bewolkt met buien die vanaf de Noordzee over het land trokken. Deze buien konden soms stevig zijn, met zelfs kans op een lokale donderklap. In de loop van de namiddag werd het geleidelijk droger in het westen.
Het werd frisser met maxima tussen 10 en 14 graden.
De wind waaide matig uit noordwest. Aan zee waaide er een vrij krachtige noordwestenwind met rukwinden rond 60 km/h.
Actueel.
Chilipoeder.
Wat kan ik gebruiken in plaats van chilipoeder?
Chilipoeder kan je eventueel vervangen door uienpoeder. Als je geen chilipoeder hebt kan een combinatie van uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder of cayennepeper een vergelijkbare smaakervaring bieden.
Wat is het verschil tussen chilipeper en chilipoeder?
Chilipoeder wordt gemaakt van gedroogde chilipepers. Gedroogde pepers zijn fruitiger en zoeter van smaak dan verse. Chilipoeder kan variëren in scherpte van verwaarloosbaar tot scherp.
Kun je chilipoeder vervangen door cayennepeper?
Soms wordt chilipoeder zelfs verkocht als een kruidenmix. Dan zit er vaak naast de chillies ook nog paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper bij. Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder. Qua smaak lijken ze wel op elkaar dus het zijn goede vervangers.
Is chilipoeder hetzelfde als paprikapoeder?
Paprikapoeder is niet hetzelfde is als chilipoeder. De paprikapepers worden gedroogd in de zon en daarna vermalen. Chilipoeder daarentegen wordt gemaakt van kleine chili's.
Is chili poeder pittig?
Chilipoeder geeft een krachtige pittige smaak.
Chilipoeder is een poeder van gedroogde chilipepers, soms aangevuld met andere specerijen. Het wordt gebruikt om gerechten pittiger te maken en komt veel voor in de Aziatische en Latijns-Amerikanen keuken.
Hoe heet is chilipoeder?
De meest gebruikte chilipeper in chilipoeder is cayennepeperpoeder. Cayennepepers zijn zeer pittig, met een Scoville-waarde van 30.000-50.000. Qua pittigheid kun je cayennepeper vervangen door tabascopeper!
Hoe gebruik je chilipoeder?
Chilipoeder wordt gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten. Afhankelijk van soort en scherpte zijn ze toepasbaar als smaakmaker in vele bereidingen in de keuken. Chilipoeder geeft smaak en kleur aan rijst en pastagerechten.
Is chilipoeder scherp?
De smaak van chilipoeder kan van pikant tot zeer scherp variëren. De kleur varieert van rood tot donkerbruin. Toepassing: Er wordt gezegd dat hoe kleiner de peper, hoe krachtiger de smaak.
Hoe lang kan je chilipoeder bewaren?
Je kan chilipoeder twee tot drie jaar bewaren.
Is rode peper en chilipeper hetzelfde?
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Is cayennepeper hetzelfde als rode peper?
Cayennepeper is pure gemalen Spaanse peper, ook wel rode peper genoemd. Het heeft een rokerig, sterk aroma en een intens hete smaak. Zeer spaarzaam gebruiken. Gemalen cayennepeper zal al uw dagelijkse gerechten een oppepper geven.
Wat doet chilipeper met je lichaam?
Chilipepers zijn rijk aan vitamines C, E, A en K en bevatten daarnaast veel mineralen zoals ijzer, koper, magnesium en kalium. Er worden antiseptische, vochtafdrijvende en digestieve eigenschappen aan chili's toegeschreven, maar ze worden niet door iedereen goed verdragen.
Is peper bloeddrukverhogend?
Bloeddrukverlagend. In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Wat doet pittig eten met je maag?
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen.
De run.
Gewoon een tweetal uurtjes na het ontbijt begonnen. Misschien iets te vlug maar last heb ik er niet van gehad. Pittig was het eten allerminst. Vanzelfsprekend ook geen chilipoeder gebruikt. Enkel wat boterhammen. De run bevatte iets meer pit. Een redelijke eerste kilometer. Het doel was die de volgende kilometers minstens te evenaren. Maar het liep goed. Uiteindelijk geëindigd onder de 5.00/km. En dat beschouw ik op training steeds als een succes.
Details: 4.57/km - 730 c - 176 pasfrequentie - 12,8°.
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook graag alles over miso. Want wat is miso en wat maak je ermee?
Wat is miso?
Je bent miso vast al weleens tegengekomen bij de ingrediëntenlijst van verschillende recepten, of in gerechten op menukaarten van restaurants. Maar wat is miso eigenlijk? Deze Japanse pasta is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel op basis van rijst, gerst of sojabonen dat je laat fermenteren met de Koji-kin schimmel.
Afhankelijk van de samenstelling van de koji krijg je witte shiro- (rijst), rode aka- (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Over het algemeen geldt: hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger de smaak. De shiro-miso is het meest toegankelijk.
Waar koop je miso?
Het is te koop bij de grotere supermarkten, maar gelukkig vind je het ook steeds vaker bij kleinere supermarkten. Vraag wel om advies, niet elk miso is van dezelfde goede kwaliteit.
Hoe smaakt miso?
Dat is moeilijk uit te leggen. De Japanners hebben naast zoet, zout, zuur, bitter nog een vijfde smaak die ze onder meer gebruiken om miso te beschrijven: umami.
Het betekent zoiets als een hartige en diepe smaak, met zoute ondertonen. Proef het vooral zelf en laat je verrassen door dit complexe, maar heerlijke ingrediënt.
Hoe kun je miso vervangen?
Is je pasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt het vervangen door sojasaus of tahini. Sojasaus is echter wel een stuk zouter en minder romig en tahini is soepeler en nootachtiger dan miso.
Hoe moet je miso bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Je koopt deze smaakmaker in een pakje. Over het algemeen kun je het lang bewaren in een gesloten verpakking, maar zorg ervoor dat je de pasta na openen in de koelkast bewaart. Daarna is hij nog beperkt houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Deze heerlijke pasta is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak.
De run.
Details: 5.47/km - 1231 c - 169 pasfrequentie - 15°.
Vandaag was het zwaar bewolkt met regen in een groot deel van het land. In het zuidoosten van het land regende het feller en viel er heel veel regen. In het noordwesten viel er eerder regen bij tussenpozen en later voornamelijk buien.
De maxima variëerden van 12 tot 16 graden.
De matige zuidelijke wind werd op vele plaatsen tijdelijk zwak en veranderlijk.
Actueel.
JALAPENO
De jalapeno is een middelgrote chilipeper. De plant wordt ongeveer anderhalve meter hoog. De vruchten zijn een kleine 10 centimeter lang.
Er bestaan ongeveer 180 verschillende rassen, waarvan er zo'n 120 actief gekweekt worden, vooral in Mexico en de Verenigde Staten. Meestal betreft het hybrides ofwel kruisingen tussen een bepaalde jalapeño met een andere (jalapeño)peper. De verschillen tussen deze rassen zijn onder andere in scherpte, in grootte van de vruchten, de opbrengst per plant, de kleur van de vruchten, de resistentie tegen ziektes. De grootste jalapeño's worden 12-15 cm lang en zo'n 5 cm breed, onder meer de rassen Chilipeño en Gigante, terwijl Suchito Solerito pepertjes van slechts 2 cm oplevert.
De meeste jalapeño's hebben in onrijpe toestand een groene kleur en worden rood als ze rijpen. Er bestaan ook gele, oranje, paarse en zwarte jalapeñohybrides. De scherpte van de pepers neemt toe naarmate de peper verder rijpt. Ze worden dan doorgaans zoeter. Als men geen prijs stelt op de hete smaak moet men de zaden en de zaadlijsten verwijderen voordat de jalapeño's gegeten worden. Er bestaat een aantal rassen die zelfs geen spoor van enige hitte bevatten, onder andere Dulce, Felicity en Fooled You. De heetste jalapeño is Numex Pinata die een hitte op de scovilleschaal van 50.000 kan bereiken. Dat is tien keer zo heet als een gemiddelde jalapeño.
Ingemaakte jalapeñopepers zijn in landen als Nederland goed verkrijgbaar.
De run.
Details: 9.41/km - 325 c - 128 pasfrequentie - 18,3°.
Vandaag werd het geleidelijk wisselend bewolkt met in de namiddag, vanaf het westen, soms brede opklaringen. Over het oosten en het zuidoosten kregen we wel meer wolkenvelden. In vele streken bleef het droog met slechts kans op een lokaal buitje.
Het was zacht bij maxima van 14 graden in de Hoge Ardennen tot 19 graden over het westen.
De matige zuidzuidwestenwind draaide naar het zuiden.
Actueel.
VERKOUDHEID
Koutje gevat? Zo zit het met het weer en verkoudheid!
Pas op dat je geen koutje vat! Dat hoor je mensen vaak tegen elkaar zeggen in de herfst en in de winter. Maar kun je daadwerkelijk verkouden worden wanneer je jezelf niet warm genoeg aankleedt?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Een verkoudheid loop je op door een virus en niet door het weer. Er bestaan veel verschillende soorten verkoudheidsvirussen en daarom kun je gemakkelijk meerdere keren achter elkaar verkouden worden. Door het virus raakt het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken.
Besmettingen met verkoudheidsvirussen vinden vooral plaats daar waar mensen dicht bij elkaar zijn en er sprake is van slechte ventilatie; binnenshuis, op kantoor, op school en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Besmetting kan gemakkelijk plaatsvinden via de lucht wanneer iemand hoest, niest of praat. Ook kan het virus via huidcontact verspreiden.
Kou veroorzaakt dus geen verkoudheid, maar het vergroot wel de kans dat het verkoudheidsvirus jou te grazen neemt. Bij koud en droog weer ben je veel vatbaarder voor virussen. Tijdens het in de volksmond genoemde ‘gezonde vriesweertje’ drogen jouw slijmvliezen in neus en keel uit. Hierdoor kan het virus makkelijker binnendringen in jouw lichaam en klachten veroorzaken. Ook blijven virussen langer leven in droge lucht. Wat dat betreft is een regenachtige en zachte winter beter voor je gezondheid!
De luchtvochtigheid in onze huizen is ’s winters vaak erg laag, zeker als er sprake is van een vorstperiode. Koude lucht kan namelijk weinig vocht bevatten. Door onze huizen te verwarmen wordt de lucht in verhouding nog droger. Deze lage relatieve luchtvochtigheid merk je ook doordat dingen statisch worden en je krijgt last van droge, handen, lippen en een droge mond.
Buiten krijg je door de kou vaak een druipneus, dit zorgt er juist voor dat je neus vochtig blijft en dit beschermt je tegen het verkoudheidsvirus.
Wat te doen bij verkoudheid?
De kans op een verkoudheid neemt af wanneer je een goede weerstand hebt. Daarom is het belangrijk gezond te eten, voldoende te slapen en je huis goed te ventileren met frisse lucht. Toch kun je ook daarmee een verkoudheid niet helemaal voorkomen. Waar mensen samen komen loop je het risico om besmet te raken. Een verkoudheid gaat meestal vanzelf over en duurt ongeveer een week. Dit kun je doen om klachten te verminderen:
Stomen: dit is een natuurlijke manier om het slijm in je neus en bijholtes los te maken
Vermijd roken: rook kan je slijmvliezen extra irriteren, waardoor je mogelijk langer klachten hebt.
Blijf in beweging, bij voorkeur buiten: beweging kan ervoor zorgen dat je neus wat meer opengaat.
Neem extra rust: ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap. Goed voor je herstel en voor je weerstand.
Als laatste is goede hygiëne belangrijk om te voorkomen dat je mensen in jouw omgeving besmet. Gebruik daarom papieren zakdoeken en gooi deze gelijk na gebruik weg. Hoest en nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog. En last but not least: was regelmatig je handen!
De run.
Verkouden zijn. Ik mag er niet aan denken. Zelf ben ik er altijd slecht van. Zeker geen zin om te lopen dan. Maar gelukkig hadden we er vandaag geen last van. Ik voelde mij goed. Prima weertje opnieuw. Misschien iets minder zon dan gisteren. Maar zeker niet slecht voor de tijd van het jaar. Dus terug genoten van een rustige duurloop. Enkel de laatste kilometers gingen aan een iets hoger tempo. Om er toch een klein beetje 'kwaliteit' in te steken.
Details: 5.25/km - 818 c - 170 pasfrequentie - 15,6°.
Vanochtend vroeg kregen we nog enkele lokale buien, maar daarna bleef het in de meeste streken droog met een afwisseling van opklaringen en wolken. Over het zuidoosten van het land was het echter vaak bewolkt met meer kans op wat lichte lokale neerslag. In de loop van de namiddag nam de bewolking vanuit Frankrijk stilaan toe met op het einde van de namiddag regen over het uiterste zuidoosten van België.
De maxima lagen tussen 14 à 15 graden in de Hoge Ardennen en 19 à 20 graden in Laag- en Midden-België.
De matige zuidzuidwestenwind draaide naar het zuidzuidoosten.
Actueel.
JOSÉ DE CAUWER
José De Cauwer werd onlangs 75 jaar oud. Toch zit de wielercommentator nog vol van ambities.
75 jaar worden, het is ook voor een bezige bij als José De Cauwer een stevige mijlpaal in het leven. De immer goedlachse wielercommentator laat zien wat hem allemaal nauw aan het hart ligt.
“Ik heb vooral een probleem met mensen zonder ambitie, die nergens zin in hebben”, klinkt het bij De Cauwer. “Er bestaat toch niks mooiers dan iets op te bouwen, alleen of samen met anderen, en dan van het resultaat te genieten?”
De Cauwer werd geboren in het jaar 1949, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij ziet heel goed hoe groot het verschil is met toen.
“Eten, drinken en werk waren nog schaars. Vandaag leven we in een totaal andere wereld, en dat is maar goed ook, maar we moeten ervoor opletten dat de slinger niet te ver doorslaat.”
De Cauwer kan dan ook niet tegen mensen die klagen. “Als ik iemand hoor klagen dat hij nergens zin in heeft, denk ik: wel, dan droppen we je in de jungle. Zoek je eten voortaan maar zélf.”
De run.
Als oude(re) mensen spreken kan je maar beter even luisteren. Je kan de leefomstandigheden van pakweg halfweg de vorige eeuw niet meer vergelijken met de tijd van nu. De televisie moest nog uitgevonden worden, telefoneren deed je, tenzij je tot de betere burgerij behoorde, in een telefoonhokje dat her en der in een dorp te vinden was, en ook het algemeen autobezit was zeker nog niet zo verspreid als nu. En inderdaad, zoals de wielercommentator het zegt, ook eten en drinken waren schaars en de keuze was zeker heel wat beperkter dan nu. Kortom, de mensen hadden het minder breed dan nu, en moesten er over het algemeen veel harder voor werken. In België telt de standaard voltijdse werkweek 38 uur. Dit werd vastgelegd in de arbeidswet van 16 maart 1971. Daarvoor werkte men meer uren per week (minimum 40 en vaak 44 tot 48) en moest er meer handenarbeid worden verricht.
Dus ja, de goede oude tijd zoals men zegt, is toch wel met een korreltje zout te nemen. Hier liep ik zowat aan te denken tijdens mijn vrij rustige run in het schitterende zonnige herfstweertje van vandaag. En dat maakte mijn gemoed opnieuw vlug toch heel wat luchtiger.
Details: 5.23/km - 761 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.
Vandaag was het tijdelijk droog en werd het zo 'n 15° en stond er een matige wind.
Actueel.
BASTERDSUIKER (vervolg).
Wat is basterdsuiker?
Basterdsuiker is eigenlijk niet meer dan fijne kristalsuiker met toevoegingen. Dat zijn suikerstroop en/of karamel. Geen hele ingewikkelde ingrediënten dus waardoor het prima zelf te maken is.
Suikerstroop (of suikersiroop) maak je zelf door water en suiker in een pannetje te koken. Gebruik een verhouding van 1 deel suiker op 2 delen water. Zorg dat de suiker helemaal smelt en laat dan het mengsel een paar minuten koken. Voor het maken van witte basterdsuiker is een blanke suikerstroop belangrijk. Als de suikersiroop begint te verkleuren haal je de pan van het vuur. Voor de (licht)bruine basterdsuiker kun je de stroop wel langer door laten koken. Hoe donkerder de stroop, hoe donkerder je basterdsuiker.
Karamel maak je op vrijwel dezelfde manier, alleen gebruik je dan in verhouding meer suiker. Een klein scheutje water is voldoende. Ook dit laat je doorkoken tot het een mooie karamelkleur krijgt.
Basterdsuiker of bastaardsuiker wordt dus gemaakt van zeer fijnkorrelige kristalsuiker. De bruine variant heet bruine suiker en in België ook cassonade. De naam bastaardsuiker is een verwijzing naar het feit dat het vroeger een restproduct was bij de kristalsuikerproductie. Het was de suiker die aan het einde van het productieproces niet meer voldeed aan de specificaties van witsuiker. Dit "na-product" werd een bastaard van witsuiker genoemd.
Productie
Kristalsuiker kan, afhankelijk van de duur van de kristallisatie, tot een grove of fijne korrel uitgroeien. Er worden zeven gebruikt om de juiste korrelgrootte te verzekeren. Alleen fijne suiker met een specifieke korrelgrootte is geschikt voor het maken van basterdsuiker. De korrels kunnen daartoe ook gemalen worden.
Basterdsuiker wordt gemaakt door aan fijne, witte, geraffineerde kristalsuiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Er is keus uit 'witte' basterdsuiker zonder karamel of andere kleurstoffen, 'gele' of 'lichte' basterdsuiker met toevoeging van karamel en "bruine" of "donkere" basterdsuiker met toevoeging van suikerstroop. Karamel en suikerstroop of melasse geven de basterdsuiker meer smaak en een gele of bruine kleur.
Eigenschappen
In vergelijking tot kristalsuiker heeft basterdsuiker meer smaak en aroma en is iets minder zoet. Een karamelachtige geur en smaak is typisch. Witte en gele basterdsuiker hebben een korrelgrootte van 0,2 – 0,4 mm. De korrels van bruine basterdsuiker zijn iets groter: 0,5 – 0,9 mm. Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker; het vochtgehalte moet tussen 0,5 en 2% zijn.[ Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Als het opdroogt worden de klonten ook hard. Door het hoge vochtgehalte en de fijnere korrel lost basterdsuiker daarentegen ook sneller op. Basterdsuiker is op een koele en droge plaats lang houdbaar.
Gebruik
De suiker wordt vaak voor het bakken van taart gebruikt, omdat er door de fijnere structuur en het vocht een homogener gebak ontstaat. Door bruine in plaats van witte suiker te gebruiken in bijvoorbeeld gebak krijgt het gebak een bruinere kleur. Een bekend voorbeeld is toepassing voor speculaas.
In 2013 werd basterdsuiker op een lijst van beschermde Europese landbouwproducten gezet, met als kwalificatie ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’. Ik heb standaard alle soorten basterdsuiker in huis. De witte, lichtbruine en donkerbruine suiker staan in weckpotten op mijn plank in de keuken. Voor Nederlanders is basterdsuiker geen ingewikkeld iets, het is namelijk een typisch Nederlands product. Buiten Nederland is basterdsuiker niet echt bekend en vaak ook niet tot nauwelijks verkrijgbaar. Daarom krijg ik van lezers die niet in Nederland wonen ook vaak de vraag wat basterdsuiker nu precies is. Daarom een korte uitleg over deze suikersoort. Ik vertel je ook gelijk hoe je zelf basterdsuiker kunt maken.
Zelf basterdsuiker maken
witte basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichte/transparante suikerstroop
lichtbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichtbruine suikerstroop en karamel
donkerbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met donkerbruine suikerstroop en karamel
Basterdsuiker vervangen
Is het zelf maken van basterdsuiker jou iets te veel werk? Je kunt het in vrijwel alle recepten ook gewoon vervangen door fijne kristalsuiker. Je krijgt alleen wel een iets ander eindresultaat.
De run.
Derde goede run op rij. Dus tevreden. Het liep weerom goed en vrij gemakkelijk. Zonder dat ik het over topconditie zou willen hebben. Maar een basis is er nu wel. Daar kunnen we op verder bouwen. Als we vrij blijven van blessures. Morgen iets minder kilometers.
Details: 5.07/km - 862 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.
Vandaag loste het eventuele ochtendgrijs snel op en werd het zonnig met slechts enkele kleine stapelwolken.
De maxima lagen rond 12 tot 14 graden in de Ardennen en 14 à 16 graden in Laag- en Midden-België.
De zuidoostenwind waaide veelal matig in het westen van het land en zwak elders.
Actueel.
BASTERDSUIKER
Van koekjes tot cakes en van in de pavlova (soort taart) tot op de pannenkoek: suiker is onmisbaar in de zoete – en soms ook hartige – keuken. Ook al zijn er inmiddels verschillende alternatieven als ahornsiroop en kokosbloesemsiroop, je zult ongetwijfeld negen van de tien keer (basterd)suiker tegenkomen in een recept. Belangrijk dus om te weten wat welke kleur suiker nou precies wat doet. Want wat sommige bronnen ook beweren, er zit wel degelijk verschil in.
Witte, lichte of donkerbruine (basterd)suiker? Dit is het verschil.
We kunnen gerust stellen dat kristalsuiker nog altijd de suiker der suikers is. Wanneer in recepten suiker in de ingrediëntenlijst staat aangegeven, wordt daar dan ook steevast kristalsuiker mee bedoelt. De van suikerbiet gemaakte suiker dient ook als basis voor poedersuiker, suikerklontjes, fijne suiker en grove suiker.
Basterdsuiker.
Ook alle schakeringen basterdsuiker bestaan in de basis uit fijne kristalsuiker. Waar de naam in eerste instantie doet denken dat de verschillende suikers enkel invloed hebben op de kleur, is dat lang niet het enige. De verschillende types hebben naast invloed op kleur ook een verschillende werking op smaak én op structuur.
Witte (basterd)suiker.
Voor pavlova’s, lichte cakes, blondies; oftewel alle baksels die zo licht mogelijk moeten blijven, is witte suiker uiteraard de beste optie. Maar er is al een verschil tussen kristalsuiker en witte basterdsuiker. Laatstgenoemde bestaat namelijk uit fijne kristalsuiker waarbij invertsuikerstroop is toegevoegd.
De gevolgen hiervan: de suiker lost eerder op en is vochtiger dan alleen kristalsuiker. Gezien het feit dat bakken haast een scheikundig proces is, zorgt dit voor een zachtere structuur dan kristalsuiker, maar behoudt het nog wel een subtiele crunch, onmisbaar bij verschillende koekjes en dergleijke.
Lichtbruine basterdsuiker.
Op zoek naar wat meer smaak en vocht in je suiker voor die heerlijke chewy bite in bijvoorbeeld gemberkoekjes met miso? Grijp dan zeker naar de lichtbruine basterdsuiker. In lichtbruine basterdsuiker wordt namelijk melasse – een karamel-achtige stroop ontstaan uit de suikerkristallen – toegevoegd, wat zorgt voor meer kleur en meer smaak. De suiker leent zich ook goed om een subtiele zoete toon te geven aan hartige gerechten, bijvoorbeeld in een tomatensaus.
Donkerbruine basterdsuiker
Aan de donkerste van de drie – want een korter centrifugeproces – zit ook meteen de meeste smaak. Deze intense, bijna bittere tonen zorgen voor een diepe karamelsmaak en is dan ook erg lekker in bijvoorbeeld een sticky toffee cake én in hartige gerechten en sauzen. En staat er nu bruine suiker bij een recept, bedenk dan dat de donkere variant een sterkere, intensere smaak geeft aan het geheel.
De run.
Prachtig herfstweer. Zonnig. Ideale temperatuur. Ideaal dus voor een iets langere run. Rustig aan begonnen. Zonder echt te forceren ging het tempo ongeveer halfweg wat de hoogte in.
Details: 5.07/km - 944 c - 170 pasfrequentie - 15,6°.
Na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, kregen we afwisselend opklaringen en wolkenvelden. Het bleef droog.
De maxima lagen tussen 10 graden op de Ardense hoogten en 15 graden in Vlaanderen.
De wind waaide meestal zwak uit noordoost tot oost.
Actueel.
RICOTTA
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk, met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.
Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft, nadat deze is gescheiden van de wrongel.
Strikt genomen is ricotta dus geen kaas, maar een bijproduct ervan. De wei vormde jarenlang een probleem, omdat men niet wist hoe men er vanaf moest komen. Toen werd ontdekt dat bij verhitting de albumine in de wei samenklonterde en een nieuwe wrongel vormde. Door deze wrongel uit te laten lekken, ontstond ricotta. Ricotta wordt verkocht als een verse, witte kaas met een korrelige textuur. Meestal wordt hij verkocht in plastic bakjes.
Serveermogelijkheden:
als onderdeel van een kaasplank, bestrooid met zout en peper en gehakte, verse tuinkruiden of bosvruchten;
op brood met garnalen;
in salades met meloen en prosciutto.
Ricotta wordt in Italië ook veel in gevulde pastagerechten gebruikt, bijvoorbeeld samen met spinazie als vulling in ravioli. In de Joodse keuken van Rome is ricottataart een erkende specialiteit. Meestal is die zwartgeblakerd aan de bovenzijde.
De run.
Het werd een goede oefening. Vrij ontspannen kunnen lopen. Het tempo zat goed. Alles kan beter maar dit begint er toch terug al op te lijken.
Details: 5.00/km - 888 c - 173 pasfrequentie - 13,3°.
Vandaag begon de dag op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de dag werd het wisselend tot soms zwaarbewolkt in het hele land met eventueel een geïsoleerd buitje in de Ardennen.
De maxima schommelden tussen 9 graden in de Hoge Ardennen en 15 graden in het westen van het land bij een matige noordoostenwind.
Actueel.
De maand september telde in totaal 18 onweersdagen, een nieuw record voor ons land. Normaal gezien zijn er 7,5 onweersdagen. Het vorige record dateert van 1990. Toen noteerden we 17 onweersdagen. In totaal viel er in september in Ukkel 123,8 mm neerslag. Normaal is dat 65,3 mm. Daarmee was het de derde natste septembermaand.
Opvallend: hoewel 2024 nog maar 9 maanden ver is, viel er in Ukkel al meer neerslag dan in een gemiddeld volledig jaar: 941,3 mm tegenover een jaargemiddelde van 837,1 mm. Zelfs indien er de komende drie maanden 'slechts' de gemiddelde neerslag valt, zullen we voor dit jaar een nieuw absoluut record voor de neerslaghoeveelheden bereiken.
De run.
Maar vandaag was het dus prima weer. Zowel om wat karweien te doen als om te lopen. Helder en zonnig weer, niet te veel wind. Prima herfstweer.
Details: 5.12/km - 603 c - 173 pasfrequentie - 13,3°.
Deze ochtend waren er af en toe lage wolken maar we konden ook genieten van mooie opklaringen in sommige regio's. In de loop van de dag werd het wisselend tot soms zwaar bewolkt en was er nog kans op een bui.
De maxima variëerden tussen 13 graden in de Hoge Ardennen en 16 à 17 graden in Vlaanderen.
De zwakke oostenwind draaide naar het noorden en werd matig.
Actueel.
Er is een zorgwekkend tekort aan natuur en bomen in onze stads- en dorpskernen. Iedereen zou vanuit zijn woning drie grote bomen moeten zien staan en 30% van je wijk moet in de schaduw van bomen liggen. Er moet ook openbaar groen zijn op 300 meter afstand van je huis. Vooral armere en dichtbevolkte gemeenten scoren ondermaats. Minstens een miljoen mensen komen zelfs niet in de buurt van de normen. In driekwart van de 100 meest bevolkte gemeenten voldoet minder dan 1 op 10 gebouwen aan de regel. In 101 gemeenten voldoet zelfs geen enkele woning aan de regel, zoals in Tienen. De normen en regels zijn nochtans belangrijk want bomen en een toegankelijke natuur maken ons gelukkiger, gezonder en weerbaarder tegen de klimaatcrisis.
De run.
Gisteren de haren laten kortwieken. Vandaag was het de beurt aan het gras. Allebei tevreden dus. Maar de gedane arbeid deed zich wel voelen tijdens de run. Meer dan zes kilometer zat er dan ook echt niet in.
Details: 5.17/km - 367 c - 173 pasfrequentie - 14,4°.
Vandaag was het eerst meestal zwaar bewolkt met nog enkele buien, vooral over het noorden. Later kwamen er wat meer opklaringen en bleef het op de meeste plaatsen droog. Naar de late namiddag en avond toe werd de kans op buien opnieuw groter.
De wind waaide matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten. Tegen de avond werd de wind zwak veranderlijk.
De maxima lagen tussen 12 en 16 graden.
Actueel.
Moeilijk gedrag op school.
Opvallende cijfers: steeds meer leerlingen overtreden de regels op school, zo blijkt. En er worden ook steeds meer jongeren tijdelijk of definitief aan de deur gezet.
Cijfers die de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) zelf verzamelen, tonen aan dat moeilijk gedrag in de klas piekt. In het schooljaar 2022-2023 hebben liefst 10.009 leerlingen de schoolregels in die mate overtreden dat het CLB een speciaal dossier opende. De cijfers voor afgelopen schooljaar zijn nog niet definitief, maar lijken minstens hetzelfde niveau te bereiken.
Nog zo’n parameter is het aantal schorsingen en definitieve uitsluitingen. In het schooljaar 2022-2023 zijn 23.458 kinderen tijdelijk of definitief geschorst van school. Dat is een pak meer dan de bijna 18.000 een jaar voordien.
Volgens experts is het voor verklaringen vooral kijken naar de manier waarop onze samenleving veranderd is en hoe we met jongeren omgaan. We mogen ons niet laten wijsmaken dat er iets mis is met de kinderen van vandaag. Het probleem is dat we kinderen thuis vaak geen duidelijke grenzen opleggen. Zo krijg je natuurlijk kinderen die niet weten hoe ze zich moeten gedragen.
De run.
Eigenlijk was het wel goed loopweer vandaag. Er stond wel tamelijk wat wind maar dat is dan op zich ook weer goed om wat weerstand te trainen. Al bij al ook tevreden met het tempo vandaag. Het mocht trager dan gisteren. Dus ja, toch wel een goede oefening.
Details: 5.07/km - 673 c - 173 pasfrequentie - 14,4°.