lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR337 - 15KM000 - 1:16:29
  • TR336 - 10KM000 - 0:55:39
  • TR335 - 10KM000 - 0:48:24
  • TR334 - 16KM000 - 1:20:21
  • TR333 - 15KM000 - 1:16:55
    Zoeken in blog

    08-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR288 - 14KM000 - 1:15:51

    Het weer.

    Vandaag werd het geleidelijk wisselend bewolkt met in de namiddag, vanaf het westen, soms brede opklaringen. Over het oosten en het zuidoosten kregen we wel meer wolkenvelden. In vele streken bleef het droog met slechts kans op een lokaal buitje.

    Het was zacht bij maxima van 14 graden in de Hoge Ardennen tot 19 graden over het westen.

    De matige zuidzuidwestenwind draaide naar het zuiden.

    Actueel.

    VERKOUDHEID

    Koutje gevat? Zo zit het met het weer en verkoudheid!

    Pas op dat je geen koutje vat! Dat hoor je mensen vaak tegen elkaar zeggen in de herfst en in de winter. Maar kun je daadwerkelijk verkouden worden wanneer je jezelf niet warm genoeg aankleedt? 

    Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Een verkoudheid loop je op door een virus en niet door het weer. Er bestaan veel verschillende soorten verkoudheidsvirussen en daarom kun je gemakkelijk meerdere keren achter elkaar verkouden worden. Door het virus raakt het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken.

    Besmettingen met verkoudheidsvirussen vinden vooral plaats daar waar mensen dicht bij elkaar zijn en er sprake is van slechte ventilatie; binnenshuis, op kantoor, op school en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Besmetting kan gemakkelijk plaatsvinden via de lucht wanneer iemand hoest, niest of praat. Ook kan het virus via huidcontact verspreiden.

    Kou veroorzaakt dus geen verkoudheid, maar het vergroot wel de kans dat het verkoudheidsvirus jou te grazen neemt. Bij koud en droog weer ben je veel vatbaarder voor virussen. Tijdens het in de volksmond genoemde ‘gezonde vriesweertje’ drogen jouw slijmvliezen in neus en keel uit. Hierdoor kan het virus makkelijker binnendringen in jouw lichaam en klachten veroorzaken. Ook blijven virussen langer leven in droge lucht. Wat dat betreft is een regenachtige en zachte winter beter voor je gezondheid!

    De luchtvochtigheid in onze huizen is ’s winters vaak erg laag, zeker als er sprake is van een vorstperiode. Koude lucht kan namelijk weinig vocht bevatten. Door onze huizen te verwarmen wordt de lucht in verhouding nog droger. Deze lage relatieve luchtvochtigheid merk je ook doordat dingen statisch worden en je krijgt last van droge, handen, lippen en een droge mond.

    Buiten krijg je door de kou vaak een druipneus, dit zorgt er juist voor dat je neus vochtig blijft en dit beschermt je tegen het verkoudheidsvirus.

    Wat te doen bij verkoudheid?

    De kans op een verkoudheid neemt af wanneer je een goede weerstand hebt. Daarom is het belangrijk gezond te eten, voldoende te slapen en je huis goed te ventileren met frisse lucht. Toch kun je ook daarmee een verkoudheid niet helemaal voorkomen. Waar mensen samen komen loop je het risico om besmet te raken. Een verkoudheid gaat meestal vanzelf over en duurt ongeveer een week. Dit kun je doen om klachten te verminderen:

    • Stomen: dit is een natuurlijke manier om het slijm in je neus en bijholtes los te maken
    • Vermijd roken: rook kan je slijmvliezen extra irriteren, waardoor je mogelijk langer klachten hebt.
    • Blijf in beweging, bij voorkeur buiten: beweging kan ervoor zorgen dat je neus wat meer opengaat.
    • Neem extra rust: ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap. Goed voor je herstel en voor je weerstand.

    Als laatste is goede hygiëne belangrijk om te voorkomen dat je mensen in jouw omgeving besmet. Gebruik daarom papieren zakdoeken en gooi deze gelijk na gebruik weg. Hoest en nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog. En last but not least: was regelmatig je handen!

    De run.

    Verkouden zijn. Ik mag er niet aan denken. Zelf ben ik er altijd slecht van. Zeker geen zin om te lopen dan. Maar gelukkig hadden we er vandaag geen last van. Ik voelde mij goed. Prima weertje opnieuw. Misschien iets minder zon dan gisteren. Maar zeker niet slecht voor de tijd van het jaar. Dus terug genoten van een rustige duurloop. Enkel de laatste kilometers gingen aan een iets hoger tempo. Om er toch een klein beetje 'kwaliteit' in te steken.

    Details: 5.25/km - 818 c  - 170 pasfrequentie - 15,6°.





    08-10-2024, 15:45 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    07-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR287 - 13KM000 - 1:09:55

    Het weer.

    Vanochtend vroeg kregen we nog enkele lokale buien, maar daarna bleef het in de meeste streken droog met een afwisseling van opklaringen en wolken. Over het zuidoosten van het land was het echter vaak bewolkt met meer kans op wat lichte lokale neerslag. In de loop van de namiddag nam de bewolking vanuit Frankrijk stilaan toe met op het einde van de namiddag regen over het uiterste zuidoosten van België.

    De maxima lagen tussen 14 à 15 graden in de Hoge Ardennen en 19 à 20 graden in Laag- en Midden-België.

    De matige zuidzuidwestenwind draaide naar het zuidzuidoosten.

    Actueel.

    JOSÉ DE CAUWER

    José De Cauwer werd onlangs 75 jaar oud. Toch zit de wielercommentator nog vol van ambities.

    75 jaar worden, het is ook voor een bezige bij als José De Cauwer een stevige mijlpaal in het leven. De immer goedlachse wielercommentator laat zien wat hem allemaal nauw aan het hart ligt.

    “Ik heb vooral een probleem met mensen zonder ambitie, die nergens zin in hebben”, klinkt het bij De Cauwer. “Er bestaat toch niks mooiers dan iets op te bouwen, alleen of samen met anderen, en dan van het resultaat te genieten?”

    De Cauwer werd geboren in het jaar 1949, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij ziet heel goed hoe groot het verschil is met toen.

    “Eten, drinken en werk waren nog schaars. Vandaag leven we in een totaal andere wereld, en dat is maar goed ook, maar we moeten ervoor opletten dat de slinger niet te ver doorslaat.”

    De Cauwer kan dan ook niet tegen mensen die klagen. “Als ik iemand hoor klagen dat hij nergens zin in heeft, denk ik: wel, dan droppen we je in de jungle. Zoek je eten voortaan maar zélf.”

    De run.

    Als oude(re) mensen spreken kan je maar beter even luisteren. Je kan de leefomstandigheden van pakweg halfweg de vorige eeuw niet meer vergelijken met de tijd van nu. De televisie moest nog uitgevonden worden, telefoneren deed je, tenzij je tot de betere burgerij behoorde, in een telefoonhokje dat her en der in een dorp te vinden was, en ook het algemeen autobezit was zeker nog niet zo verspreid als nu. En inderdaad, zoals de wielercommentator het zegt, ook eten en drinken waren schaars en de keuze was zeker heel wat beperkter dan nu. Kortom, de mensen hadden het minder breed dan nu, en moesten er over het algemeen veel harder voor werken. In België telt de standaard voltijdse werkweek 38 uur. Dit werd vastgelegd in de arbeidswet van 16 maart 1971. Daarvoor werkte men meer uren per week (minimum 40 en vaak 44 tot 48) en moest er meer handenarbeid worden verricht.

    Dus ja, de goede oude tijd zoals men zegt, is toch wel met een korreltje zout te nemen. Hier liep ik zowat aan te denken tijdens mijn vrij rustige run in het schitterende zonnige herfstweertje van vandaag. En dat maakte mijn gemoed opnieuw vlug toch heel wat luchtiger.

    Details: 5.23/km - 761 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.

     





    07-10-2024, 14:46 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    06-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR286 - 14KM000 - 1:11:45

    Het weer.

    Vandaag was het tijdelijk droog en werd het zo 'n 15° en stond er een matige wind.

    Actueel.

    BASTERDSUIKER (vervolg).

    Wat is basterdsuiker?

    Basterdsuiker is eigenlijk niet meer dan fijne kristalsuiker met toevoegingen. Dat zijn suikerstroop en/of karamel. Geen hele ingewikkelde ingrediënten dus waardoor het prima zelf te maken is.

    Suikerstroop (of suikersiroop) maak je zelf door water en suiker in een pannetje te koken. Gebruik een verhouding van 1 deel suiker op 2 delen water. Zorg dat de suiker helemaal smelt en laat dan het mengsel een paar minuten koken. Voor het maken van witte basterdsuiker is een blanke suikerstroop belangrijk. Als de suikersiroop begint te verkleuren haal je de pan van het vuur. Voor de (licht)bruine basterdsuiker kun je de stroop wel langer door laten koken. Hoe donkerder de stroop, hoe donkerder je basterdsuiker.

    Karamel maak je op vrijwel dezelfde manier, alleen gebruik je dan in verhouding meer suiker. Een klein scheutje water is voldoende. Ook dit laat je doorkoken tot het een mooie karamelkleur krijgt.

    Basterdsuiker of bastaardsuiker wordt dus gemaakt van zeer fijnkorrelige kristalsuiker. De bruine variant heet bruine suiker en in België ook cassonade. De naam bastaardsuiker is een verwijzing naar het feit dat het vroeger een restproduct was bij de kristalsuikerproductie. Het was de suiker die aan het einde van het productieproces niet meer voldeed aan de specificaties van witsuiker. Dit "na-product" werd een bastaard van witsuiker genoemd.

    Productie

    Kristalsuiker kan, afhankelijk van de duur van de kristallisatie, tot een grove of fijne korrel uitgroeien. Er worden zeven gebruikt om de juiste korrelgrootte te verzekeren. Alleen fijne suiker met een specifieke korrelgrootte is geschikt voor het maken van basterdsuiker. De korrels kunnen daartoe ook gemalen worden.

    Basterdsuiker wordt gemaakt door aan fijne, witte, geraffineerde kristalsuiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Er is keus uit 'witte' basterdsuiker zonder karamel of andere kleurstoffen, 'gele' of 'lichte' basterdsuiker met toevoeging van karamel en "bruine" of "donkere" basterdsuiker met toevoeging van suikerstroop. Karamel en suikerstroop of melasse geven de basterdsuiker meer smaak en een gele of bruine kleur.

    Eigenschappen

    In vergelijking tot kristalsuiker heeft basterdsuiker meer smaak en aroma en is iets minder zoet. Een karamelachtige geur en smaak is typisch. Witte en gele basterdsuiker hebben een korrelgrootte van 0,2 – 0,4 mm. De korrels van bruine basterdsuiker zijn iets groter: 0,5 – 0,9 mm. Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker; het vochtgehalte moet tussen 0,5 en 2% zijn.[ Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Als het opdroogt worden de klonten ook hard. Door het hoge vochtgehalte en de fijnere korrel lost basterdsuiker daarentegen ook sneller op. Basterdsuiker is op een koele en droge plaats lang houdbaar.

    Gebruik

    De suiker wordt vaak voor het bakken van taart gebruikt, omdat er door de fijnere structuur en het vocht een homogener gebak ontstaat. Door bruine in plaats van witte suiker te gebruiken in bijvoorbeeld gebak krijgt het gebak een bruinere kleur. Een bekend voorbeeld is toepassing voor speculaas.

    Kwalificatie "gegarandeerde traditionele specialiteit"

    In 2013 werd basterdsuiker op een lijst van beschermde Europese landbouwproducten gezet, met als kwalificatie ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’. Ik heb standaard alle soorten basterdsuiker in huis. De witte, lichtbruine en donkerbruine suiker staan in weckpotten op mijn plank in de keuken. Voor Nederlanders is basterdsuiker geen ingewikkeld iets, het is namelijk een typisch Nederlands product. Buiten Nederland is basterdsuiker niet echt bekend en vaak ook niet tot nauwelijks verkrijgbaar. Daarom krijg ik van lezers die niet in Nederland wonen ook vaak de vraag wat basterdsuiker nu precies is. Daarom een korte uitleg over deze suikersoort. Ik vertel je ook gelijk hoe je zelf basterdsuiker kunt maken.

    Zelf basterdsuiker maken

    • witte basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichte/transparante suikerstroop
    • lichtbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichtbruine suikerstroop en karamel
    • donkerbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met donkerbruine suikerstroop en karamel

    Basterdsuiker vervangen

    Is het zelf maken van basterdsuiker jou iets te veel werk? Je kunt het in vrijwel alle recepten ook gewoon vervangen door fijne kristalsuiker. Je krijgt alleen wel een iets ander eindresultaat.

    De run.

    Derde goede run op rij. Dus tevreden. Het liep weerom goed en vrij gemakkelijk. Zonder dat ik het over topconditie zou willen hebben. Maar een basis is er nu wel. Daar kunnen we op verder bouwen. Als we vrij blijven van blessures. Morgen iets minder kilometers.

    Details: 5.07/km - 862 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.





    06-10-2024, 20:17 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR285 - 16KM000 - 1:21:57

    Het weer.

    Vandaag loste het eventuele ochtendgrijs snel op en werd het zonnig met slechts enkele kleine stapelwolken.

    De maxima lagen rond 12 tot 14 graden in de Ardennen en 14 à 16 graden in Laag- en Midden-België.

    De zuidoostenwind waaide veelal matig in het westen van het land en zwak elders.

    Actueel.

    BASTERDSUIKER

    Van koekjes tot cakes en van in de pavlova (soort taart) tot op de pannenkoek: suiker is onmisbaar in de zoete – en soms ook hartige – keuken. Ook al zijn er inmiddels verschillende alternatieven als ahornsiroop en kokosbloesemsiroop, je zult ongetwijfeld negen van de tien keer (basterd)suiker tegenkomen in een recept. Belangrijk dus om te weten wat welke kleur suiker nou precies wat doet. Want wat sommige bronnen ook beweren, er zit wel degelijk verschil in.

    Witte, lichte of donkerbruine (basterd)suiker? Dit is het verschil.

    We kunnen gerust stellen dat kristalsuiker nog altijd de suiker der suikers is. Wanneer in recepten suiker in de ingrediëntenlijst staat aangegeven, wordt daar dan ook steevast kristalsuiker mee bedoelt. De van suikerbiet gemaakte suiker dient ook als basis voor poedersuiker, suikerklontjes, fijne suiker en grove suiker.

    Basterdsuiker.

    Ook alle schakeringen basterdsuiker bestaan in de basis uit fijne kristalsuiker. Waar de naam in eerste instantie doet denken dat de verschillende suikers enkel invloed hebben op de kleur, is dat lang niet het enige. De verschillende types hebben naast invloed op kleur ook een verschillende werking op smaak én op structuur.

    Witte (basterd)suiker.

    Voor pavlova’s, lichte cakes, blondies; oftewel alle baksels die zo licht mogelijk moeten blijven, is witte suiker uiteraard de beste optie. Maar er is al een verschil tussen kristalsuiker en witte basterdsuiker. Laatstgenoemde bestaat namelijk uit fijne kristalsuiker waarbij invertsuikerstroop is toegevoegd.

    De gevolgen hiervan: de suiker lost eerder op en is vochtiger dan alleen kristalsuiker. Gezien het feit dat bakken haast een scheikundig proces is, zorgt dit voor een zachtere structuur dan kristalsuiker, maar behoudt het nog wel een subtiele crunch, onmisbaar bij verschillende koekjes en dergleijke.

    Lichtbruine basterdsuiker.

    Op zoek naar wat meer smaak en vocht in je suiker voor die heerlijke chewy bite in bijvoorbeeld gemberkoekjes met miso? Grijp dan zeker naar de lichtbruine basterdsuiker. In lichtbruine basterdsuiker wordt namelijk melasse – een karamel-achtige stroop ontstaan uit de suikerkristallen – toegevoegd, wat zorgt voor meer kleur en meer smaak. De suiker leent zich ook goed om een subtiele zoete toon te geven aan hartige gerechten, bijvoorbeeld in een tomatensaus.

    Donkerbruine basterdsuiker

    Aan de donkerste van de drie – want een korter centrifugeproces – zit ook meteen de meeste smaak. Deze intense, bijna bittere tonen zorgen voor een diepe karamelsmaak en is dan ook erg lekker in bijvoorbeeld een sticky toffee cake én in hartige gerechten en sauzen. En staat er nu bruine suiker bij een recept, bedenk dan dat de donkere variant een sterkere, intensere smaak geeft aan het geheel.

    De run.

    Prachtig herfstweer. Zonnig. Ideale temperatuur. Ideaal dus voor een iets langere run. Rustig aan begonnen. Zonder echt te forceren ging het tempo ongeveer halfweg wat de hoogte in. 

    Details: 5.07/km - 944 c - 170 pasfrequentie - 15,6°.





    05-10-2024, 19:58 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    04-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR284 - 15KM000 - 1:15:07

    Het weer.

    Na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, kregen we afwisselend opklaringen en wolkenvelden. Het bleef droog.

    De maxima lagen tussen 10 graden op de Ardense hoogten en 15 graden in Vlaanderen.

    De wind waaide meestal zwak uit noordoost tot oost.

    Actueel.

    RICOTTA

    Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk, met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.

    Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft, nadat deze is gescheiden van de wrongel.

    Strikt genomen is ricotta dus geen kaas, maar een bijproduct ervan. De wei vormde jarenlang een probleem, omdat men niet wist hoe men er vanaf moest komen. Toen werd ontdekt dat bij verhitting de albumine in de wei samenklonterde en een nieuwe wrongel vormde. Door deze wrongel uit te laten lekken, ontstond ricotta. Ricotta wordt verkocht als een verse, witte kaas met een korrelige textuur. Meestal wordt hij verkocht in plastic bakjes.

    Serveermogelijkheden:

    • als onderdeel van een kaasplank, bestrooid met zout en peper en gehakte, verse tuinkruiden of bosvruchten;
    • op brood met garnalen;
    • in salades met meloen en prosciutto.

    Ricotta wordt in Italië ook veel in gevulde pastagerechten gebruikt, bijvoorbeeld samen met spinazie als vulling in ravioli. In de Joodse keuken van Rome is ricottataart een erkende specialiteit. Meestal is die zwartgeblakerd aan de bovenzijde.

    De run.

    Het werd een goede oefening. Vrij ontspannen kunnen lopen. Het tempo zat goed. Alles kan beter maar dit begint er toch terug al op te lijken.

    Details: 5.00/km - 888 c - 173 pasfrequentie - 13,3°. 





    04-10-2024, 18:07 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR283 - 10KM000 - 0:52:01

    Het weer.

    Vandaag begon de dag op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de dag werd het wisselend tot soms zwaarbewolkt in het hele land met eventueel een geïsoleerd buitje in de Ardennen.

    De maxima schommelden tussen 9 graden in de Hoge Ardennen en 15 graden in het westen van het land bij een matige noordoostenwind.

    Actueel.

    De maand september telde in totaal 18 onweersdagen, een nieuw record voor ons land. Normaal gezien zijn er 7,5 onweersdagen. Het vorige record dateert van 1990. Toen noteerden we 17 onweersdagen. In totaal viel er in september in Ukkel 123,8 mm neerslag. Normaal is dat 65,3 mm. Daarmee was het de derde natste septembermaand.

    Opvallend: hoewel 2024 nog maar 9 maanden ver is, viel er in Ukkel al meer neerslag dan in een gemiddeld volledig jaar: 941,3 mm tegenover een jaargemiddelde van 837,1 mm. Zelfs indien er de komende drie maanden 'slechts' de gemiddelde neerslag valt, zullen we voor dit jaar een nieuw absoluut record voor de neerslaghoeveelheden bereiken.

    De run.

    Maar vandaag was het dus prima weer. Zowel om wat karweien te doen als om te lopen. Helder en zonnig weer, niet te veel wind. Prima herfstweer.

    Details: 5.12/km - 603 c - 173 pasfrequentie - 13,3°.





    03-10-2024, 17:38 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR282 - 6KM000 - 0:31:45

    Het weer.

    Deze ochtend waren er af en toe lage wolken maar we konden ook genieten van mooie opklaringen in sommige regio's. In de loop van de dag werd het wisselend tot soms zwaar bewolkt en was er nog kans op een bui. 

    De maxima variëerden tussen 13 graden in de Hoge Ardennen en 16 à 17 graden in Vlaanderen.

    De zwakke oostenwind draaide naar het noorden en werd matig.

    Actueel.

    Er is een zorgwekkend tekort aan natuur en bomen in onze stads- en dorpskernen. Iedereen zou vanuit zijn woning drie grote bomen moeten zien staan en 30% van je wijk moet in de schaduw van bomen liggen. Er moet ook openbaar groen zijn op 300 meter afstand van je huis. Vooral armere en dichtbevolkte gemeenten scoren ondermaats. Minstens een miljoen mensen komen zelfs niet in de buurt van de normen. In driekwart van de 100 meest bevolkte gemeenten voldoet minder dan 1 op 10 gebouwen aan de regel. In 101 gemeenten voldoet zelfs geen enkele woning aan de regel, zoals in Tienen. De normen en regels zijn nochtans belangrijk want bomen en een toegankelijke natuur maken ons gelukkiger, gezonder en weerbaarder tegen de klimaatcrisis.

    De run.

    Gisteren de haren laten kortwieken. Vandaag was het de beurt aan het gras. Allebei tevreden dus. Maar de gedane arbeid deed zich wel voelen tijdens de run. Meer dan zes kilometer zat er dan ook echt niet in.

    Details: 5.17/km - 367 c - 173 pasfrequentie - 14,4°.





    02-10-2024, 19:56 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-10-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR281 - 11KM000 - 0:56:13

    Het weer.

    Vandaag was het eerst meestal zwaar bewolkt met nog enkele buien, vooral over het noorden. Later kwamen er wat meer opklaringen en bleef het op de meeste plaatsen droog. Naar de late namiddag en avond toe werd de kans op buien opnieuw groter.

    De wind waaide matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten. Tegen de avond werd de wind zwak veranderlijk.

    De maxima lagen tussen 12 en 16 graden.

    Actueel.

    Moeilijk gedrag op school.

    Opvallende cijfers: steeds meer leerlingen overtreden de regels op school, zo blijkt. En er worden ook steeds meer jongeren tijdelijk of definitief aan de deur gezet.

    Cijfers die de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) zelf verzamelen, tonen aan dat moeilijk gedrag in de klas piekt. In het schooljaar 2022-2023 hebben liefst 10.009 leerlingen de schoolregels in die mate overtreden dat het CLB een speciaal dossier opende. De cijfers voor afgelopen schooljaar zijn nog niet definitief, maar lijken minstens hetzelfde niveau te bereiken.

    Nog zo’n parameter is het aantal schorsingen en definitieve uitsluitingen. In het schooljaar 2022-2023 zijn 23.458 kinderen tijdelijk of definitief geschorst van school. Dat is een pak meer dan de bijna 18.000 een jaar voordien.

    Volgens experts is het voor verklaringen vooral kijken naar de manier waarop onze samenleving veranderd is en hoe we met jongeren omgaan. We mogen ons niet laten wijsmaken dat er iets mis is met de kinderen van vandaag. Het probleem is dat we kinderen thuis vaak geen duidelijke grenzen opleggen. Zo krijg je natuurlijk kinderen die niet weten hoe ze zich moeten gedragen.

    De run.

    Eigenlijk was het wel goed loopweer vandaag. Er stond wel tamelijk wat wind maar dat is dan op zich ook weer goed om wat weerstand te trainen. Al bij al ook tevreden met het tempo vandaag. Het mocht trager dan gisteren. Dus ja, toch wel een goede oefening.

    Details: 5.07/km - 673 c - 173 pasfrequentie - 14,4°.





    01-10-2024, 18:04 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    30-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.totaal september






    30-09-2024, 16:32 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR280 - 13KM000 - 1:03:20

    Het weer.

    Vandaag was het zwaar bewolkt met perioden van regen en buien. In de namiddag waren er enkele schaarse opklaringen mogelijk.

    De maxima lagen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 17 graden in het westen. De matige zuidoostelijke wind ruimde naar zuid tot zuidwest en werd soms vrij krachtig, aan zee vrij krachtig tot mogelijk krachtig. Er waren rukwinden mogelijk tot 60 km/h.

    Actueel.

    Voeding: kwark.

    Kwark is oorspronkelijk een soort zeer verse kaas. In België wordt hetzelfde product plattekaas genoemd. In het Frans worden de termen "verse kaas" of "witte kaas" (fromage frais/fromage blanc) gebruikt, in Wallonië spreekt men van maqueye, soms verfranst tot maquée.

    De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd (meestal een niet-vegetarisch stremsel). Na 24 uur verzuren en stremmen op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een kwarkzak uitgelekt. Er blijft ongeveer een derde van de beginhoeveelheid over. Deze massa wordt daarna goed geroerd.

    Kwark kan worden gemaakt van koemelk, maar ook van geiten- of schapenmelk. Ook bestaan er lactosevrije varianten op kwark op basis van sojamelk.

    Kwark kan (eventueel vermengd met stukjes fruit) als dessert fungeren. Volle kwark heeft een vrij hoog vetgehalte vergeleken met bijvoorbeeld yoghurt.

    Kwarktaart (plattekaastaart) is een taartsoort en een specifieke variant van een kaastaart. De taart bestaat uit een harde bodem met daarboven een dikke laag kwark. Hierbovenop ligt een dunne laag jam, eventueel gemengd met fruit. De kwarktaart kent vele varianten.

    De run.

    Het werd een meer dan degelijke voor de laatste dag van september. Hopelijk wordt oktober een aangenamere maand. Het is al enkele jaren dat ik na de zomermaanden last heb van overbelasting. Tijdens de topmaanden juli en augustus zijn we veel meere buiten, meer aan het werk in tuin en elders, kortom bewegen we meer. Misschien moeten we daar in de toekomst iets meer rekening mee houden. Maar gemakkelijk is dat natuurlijk niet. Als het goed weer is wil ik heel graag die run er dan nog maar bijnemen. En dat is niet altijd een goed idee zo blijkt.

    Details: 4.52/km - 793 c - 174 pasfrequentie - 13,3°.

     





    30-09-2024, 14:38 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    29-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR279 - 8KM000 - 0:44:00

    Actueel.

    Sport: Tadej Pogacar (Slovenië) wint het wereldkampioenschap in Zurich. Na winst in de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk blijkt hij nog maar eens duidelijk de beste wielrenner van dit moment. 

    Voeding: tofoe of tofu.

    Tofoe of tofu  is een eiwitrijk sojaproduct uit de Aziatische keuken. Tofoe wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Het wordt gemaakt door sojamelk te laten stremmen met natuurlijke mineraalrijke coagulanten (bijvoorbeeld nigari) op basis van calcium en magnesium (typisch calciumchloride, calciumsulfaat of magnesiumsulfaat). De tofoe heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tofoe wordt daarom in veel gevallen gemrineerd (in bijvoorbeeld sojasaus) en vervolgens gebakken. Ook kan het verwerkt worden in broodbeleg, tofuburgers en andere vegetarische recepten.

    Tofoe is een caloriearm en eiwitrijk product dat alle essentiële aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3 bevat. Tofoe is echter geen bron van vitamine B12, alhoewel dat in supermarktproducten soms kunstmatig wordt toegevoegd.

    Uit onderzoek van de universiteiten van Loughborough en Oxford uit 2008 bleek dat er een relatie zou zijn tussen het meer dan gemiddeld eten van tofoe en geheugenverlies en dementie bij Indonesische mensen van met name 68 jaar en ouder. Dit komt doordat in Indonesië formaldehyde wordt gebruikt als conserveermiddel. Uit tientallen onderzoeken blijkt evenwel dat tofoe zelf niet tot geheugenverlies of dementie leidt. Het onderzoek uit 2008 wees ook zelfs uit dat consumptie van tempé, een ander sojaproduct, juist tot verbetering van het geheugen lijkt te leiden.

    Soorten tofoe: stevige tofoe - zijdetofoe of zachte tofoe - gamrineerde tofoe - gerookte tofoe - diepgevroren tofoe - gefrituurde tofoe- zongedraagde tofoe.

    De run.

    Nu toch in heel wat zachtere omstandigheden. De zon scheen. Het voelde behaaglijk aan. Toch liever deze omstandigheden!

    Details: 5.30/km - 491 c - 172 pasfrequentie - 13,9°.





    29-09-2024, 20:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR278 - 10KM000 - 0:55:34

    Het weer.

    Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs werd het eerst meestal zonnig. Al snel kwamen er hoge wolkensluiers binnen vanuit het westen. In de loop van de namiddag volgden stilaan de middelhoge wolken. In het oosten konden er zich wat stapelwolken vormen.

    Het bleef droog bij maxima van 10 of 11 graden in de Hoge Venen en tot 15 of 16 graden in de Kempen bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.

    Actueel.

    Het nieuwste snufje in de wielersport: het inhaleren van CO is vergelijkbaar met het effect van een hoogtestage.

    Het nieuwste snufje in de strijd om de overwinning: een toestel dat je koolstofmonoxide (CO) laat herinademen. De ploegen van Pogacar en Vingegaard gebruiken het naar eigen zeggen om bloedwaardes van renners te meten, maar hetzelfde toestel zou ook gebruikt kunnen worden om CO in te ademen. Het is prestatiebevorderend én niet zonder gevaar. Voorlopig staat de CO-inhaler niet op de verboden lijst. Dit doet denken aan de OIympische Spelen van Sotsji toen sommige Russische atleten xenon inademden. Xenon is een scheikundig element met symbool Xe en atoomnummer 54. Het is een kleurloos edelgas. 

    ‘Escape Collective’, een website met onafhankelijke wielerjournalistiek, gooide het voorbije weekend een bommetje onder het peloton en sindsdien wordt in de wielerkaravaan nauwelijks over wat anders gepraat. Zij onthulden dat meerdere teams de controversiële en potentieel gevaarlijke praktijk van het inademen van het dodelijke gas koolmonoxide gebruiken om de hoogtetraining van hun atleten te optimaliseren. Minstens drie teams – Visma-Lease a Bike en UAE Team Emirates met topkandidaten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, en Israel-Premier Tech – hebben toegang tot de koolstofmonoxiderebreather, een duur apparaat dat een nauwkeurige dosering van koolstofmonoxide mogelijk maakt.

    De koolstofmonoxiderebreather is geen revolutie in die zin dat duikers de techniek al lang in hun zuurstofflessen aanwenden om langer onder water te kunnen blijven, maar in het topwielrennen is het toch betrekkelijk nieuw. De ploegen die worden genoemd bevestigen het gebruik. Wij werken al enkele jaren samen met sportwetenschappers om metingen te doen aan het begin en einde van een hoogtestage, klinkt het bij  Visma-Lease a bike. Bij UEA Emirates luidt het dat het een diagnostisch hulpmiddel is om erachter te komen wat de fysiologie van de atleten is. Niks met prestatieverbetering te maken en dat wordt ook erkend door toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “CO-rebreathing is een techniek om de totale hemoglobinemassa (hemoglobine is een eiwit in je bloed dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam vervoert, red.) bij een persoon te meten. Het is niet bedoeld om de prestatie te bevorderen, maar het kan wel een aanzet zijn om bij te sturen.”

    Tytgat plaatst wel vraagtekens bij de techniek van CO-enhaling waar het toestel ook voor kan worden gebruikt. Dat is veel gevaarlijker en komt mijn inziens neer op een door het WADA verboden techniek, namelijk bloeddoping. Je laat de atleet CO inhaleren in een concentratie die vanzelfsprekend niet toxisch of dodelijk is, maar het valt te vergelijken met het roken van één sigaret. Omdat CO ongeveer 250 keer sterker bindt aan hemoglobine in vergelijking met zuurstof zal de persoon in kwestie minder zuurstof kunnen opnemen en naar de weefsels kunnen sturen. Men creëert op die manier een situatie waarbij het lichaam als het ware smeekt om meer zuurstof en hoopt op die manier via een ideale hemoglobinemassa de prestaties te verbeteren.

    De run.

    Een vroege run. Het was wel even schrikken. Temperatuur van ongeveer 3°. Dat hadden we al enkele maanden niet meer gehad. We gaan ons stilaan moeten aanpassen aan iets koelere temperaturen. Helaas! 

    Zo vermoeid als na de marathon in Gent in 2010 waren we niet. Maar deze run heeft zich toch ook laten voelen. Ook al was het tempo helemaal niet hoog.

    Details: 5.33/km - 985 c - 174 pasfrequentie - 3,3°.





    29-09-2024, 10:26 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    28-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR277 - 13KM000 - 1:07:23

    Het weer.

    Vandaag was het wisselend bewolkt met buien die vanaf de Noordzee over ons land trokken. Op het einde van de namiddag werd het zonniger in het westen.

    De maxima lagen tussen 9 graden in de Hoge Venen en 13 à 14 graden in Vlaanderen.

    De wind waaide matig, en aan zee aanvankelijk vrij krachtig, uit het noordwesten.

    Actueel.

    ‘Foutje’ in haven van Antwerpen: 95 kilo cocaïne komt terecht in supermarkten van Aldi

    In elf Duitse supermarkten hebben medewerkers bananendozen ontdekt met daarin blokken cocaïne. Het gaat om 95 kilo drugs, met een straatwaarde van ruim 7 miljoen euro. Alles wijst erop dat de drugs daar terechtkwamen na een ‘foutje’ in de Antwerpse haven.

    Volgens de politie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ontdekten medewerkers van twee filialen van een voedseldiscounter in Mönchengladbach op 10 september blokken cocaïne in dozen met bananen. Ze verwittigden de politie.

    Dezelfde dag nog werden ook in winkels in Duisburg, Krefeld, Viersen, Heinsberg en Neuss bananendozen ontdekt waarin cocaïne was verstopt. Volgens ‘Bild’ gaat het allemaal om supermarkten van Aldi.

    De drugs zijn volgens het onderzoek van de Duitse politie afgeleverd in een centraal magazijn van de discounter en van daaruit verder verdeeld naar de verschillende supermarkten. De rechercheurs gaan ervan uit dat het niet de bedoeling was dat de drugs in het magazijn van Aldi terechtkwamen.

    “De bananenzending was afkomstig uit Zuid-Amerika en is over zee afgeleverd in de haven van Antwerpen”, verklaart de politie. “Eén van de drugsdealers moet een grote fout hebben gemaakt”, schrijft ‘Bild’. Alles wijst erop dat er in de haven van Antwerpen een ‘foutje’ is gebeurd bij het uithalen of afleveren van de drugs.

    De run.

    Een goede duurloop. Deze keer zelfs terug op de weg. Dus nog eens een poging gedaan om de FInse piste en het groene gras van het voetbalterrein te verlaten. Ik klaag niet over deze run. Alle omstandigheden in acht genomen liep het vrij vlot. Normaal loop ik morgen wel terug maar dan waarschijnlijk wel terug even op de Finse piste.

    Details: 5.11/km - 786 c - 175pasfrequentie - 10°.





    28-09-2024, 12:48 Geschreven door dirk
    Reageren (1)


    27-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR276 - 10KM500 - 0:56:05

    Het weer.

    Vandaag vrijdag was het wisselend tot zwaar bewolkt met deze voormiddag matige regenval aan de kust, lokale buitjes in de Ardennen en overwegend droog weer in het centrale deel van het land. In de loop van de namiddag trokken regen en buien het land in vanaf het westen. Lokaal viel er opnieuw veel regen, onder meer aan de kust waar ook onweer mogelijk was.

    De maxima lagen tussen 11 en 16 graden.

    De wind waaide matig tot vrij krachtig uit zuidwest met rukwinden tot 70 km/u. Aan zee ruimde de wind in de namiddag naar noordwest en nam dan toe tot zeer krachtig met rukwinden van 70 tot 90 km/u.

    Actueel.

    Eiwitten in bloed 

    Bloed bestaat voor 45% uit bloedcellen en voor 55% uit plasma. In het bloedplasma zitten duizenden verschillende eiwitten, zoals hormonen, antistoffen en ferritine. 

    Wat is de functie van eiwit in je bloed?

    Eiwitten hebben allerlei verschillende functies in het bloed. Het zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn nodig om allerlei processen in je lichaam te laten functioneren. Albumine speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het overbrengen van voedingsstoffen en fibrinogeen is belangrijk voor het stollen van je bloed. Of neem het eiwit ferritine. Dit eiwit slaat ijzer op in je lichaam. Dit ijzer heeft je lichaam weer nodig om hemoglobine aan te maken (het eiwit dat verantwoordelijk is voor het vervoer van zuurstof). Ook zitten er immunoglobulinen in je lichaam. Dit zijn antistoffen die je beschermen tegen ziektes.

    Hoeveel eiwit zit er in je bloed?

    Gemiddeld ligt het eiwitgehalte in je plasma tussen de 63 en 83 gram per liter. Hoe hoog of laag het eiwit in jouw bloed is, is voor een deel erfelijk bepaald. Maar ook je voeding, een ziekte of een infectie heeft hier invloed op. Soms controleert je arts het eiwitgehalte in je bloed om een bepaalde diagnose te bevestigen of uit te sluiten. Wij controleren ieder jaar het eiwitgehalte in het bloed bij plasmadonors.

    Wat als de hoeveelheid eiwitten in je bloed te hoog is?

    Als je teveel eiwitten in je bloed (hyperproteïnemie) hebt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Een te hoog eiwitgehalte veroorzaakt zelf nooit klachten, maar kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of oorzaak. Bijvoorbeeld uitdroging, een leverziekte, een infectie of andere onderliggende oorzaken. Symptomen als ontstekingen, misselijkheid, diarree, duizeligheid en algemene vermoeidheid kunnen voor je arts reden zijn om je bloed te onderzoeken. Zo kunnen diagnoses bevestigd of uitgesloten worden. 

    Wat als de hoeveelheid eiwit in je bloed te laag is?

    Als het te laag is, dan kan dat komen door nier-, darm- of leverproblemen. Bij een nier- of darmaandoening lekken de eiwitten uit het bloed weg en gaan via de ontlasting of urine uit je lichaam. Een te lage eiwitwaarde toon je vaak via een urineonderzoek aan, waar de hoeveelheid dan verhoogd is. Soms kan het ook zijn dat je lichaam te weinig eiwitten aanmaakt. Sommige leverziektes zorgen er bijvoorbeeld voor dat de productie van het eiwit albumine verlaagd wordt. 

    Eiwitten uit bloed helpen patiënten

    Sommige eiwitten kunnen uit je bloedplasma worden gehaald om patiënten te helpen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld stollingsfactoren nodig om bloedingen tegen te gaan. Of ze maken niet voldoende antistoffen waardoor ze heel snel infecties oplopen. Met eiwitten uit donorplasma kunnen medicijnen worden gemaakt voor wel 100 verschillende ziekten.

    De run.

    Tot deze middag viel het weer nog redelijk mee. Het was wel fris en er stond een felle wind maar het bleef zo goed als droog. Dat veranderde wel enorm na de middag toen het bijna onophoudelijk hard begon te regenen.

    De benen voelden iets beter aan dan de voorbije dagen en weken. Een lange duurloop (van plus 10 km) kon terug. Het is nog wel geen marathonafstand zoals in 2010 in Gent (foto) maar toch al wat beter dan de vele korte runs die we de laatste dagen hebben moeten afhaspelen. Hopelijk blijft het herstel zich doorzetten. Maar we gaan toch maar blijven opletten. Liever nog eens terugschakelen dan volledig hervallen. Het is niet echt een heel erg euvel maar wel vervelend. Dat maakt het ook moeilijk om er van af te geraken. Lopen lukt immers.

    Details: 5.20/km - 668 c - 174 pasfrequentie - 12,8°.





    27-09-2024, 18:10 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    26-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR275 - 6KM500 - 0:30:53

    Actueel.

    Conclusie omtrent eiwitshakes

    De belangrijkste conclusie is dat eiwitshakes veel voordelen kunnen hebben en dat ze in het algemeen niet ongezond of schadelijk zijn. Het is een normaal voedingsproduct dat met vertrouwen kan worden geconsumeerd. Wel zijn sommige shakes gezonder dan andere. Het verschil zit vooral in het aantal toegevoegde ingrediënten. Zowel in positieve als in negatieve zin.

    De meeste eiwitshakes bevatten toevoegingen zoals smaakstoffen, zoetstoffen en verdikkingsmiddelen. Aan de andere kant kunnen ze verrijkt zijn met aanvullende supplementen zoals BCAA’s en creatine of vitamines en mineralen. Controleer daarom goed de ingrediëntenlijst en koop bij voorkeur een zo natuurlijk mogelijk product.

    Onthoudt verder dat eiwitpoeders- en shakes een mooie aanvulling kunnen zijn op je voeding. Wij gebruiken eiwitpoeder ook voornamelijk als aanvulling op een gezond eetpatroon en om voedingstekorten aan te vullen.

    Ideale momenten voor een eiwitshake zijn als tussendoortje, na een zware training of als extraatje bij een niet zo eiwitrijke maaltijd.

    Veelgestelde vragen

    Wat zijn whey eiwitten?

    Whey eiwit, ook whey proteïne genoemd, is een type eiwit dat wordt verkregen uit wei. Dit is het vloeibare bijproduct dat overblijft na de kaasbereiding uit melk. Whey eiwit is de populairste vorm van eiwitpoeder vanwege de hoge biologische waarde en snelle opname door het lichaam. Het bevat alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft, waardoor het een complete eiwitbron is.

    Wat is het verschil tussen whey eiwit en caseïne-eiwit?

    Whey eiwitten worden snel verteerd en opgenomen door het lichaam, terwijl caseïne eiwitten juist langzaam worden verteerd en een langdurige afgifte van aminozuren bieden. Whey eiwit is daarom ideaal direct na een training, terwijl caseïne eiwit vaak wordt gebruikt voor het slapengaan of als maaltijdvervanger.

    Welk type eiwitpoeder is het beste voor spieropbouw?

    Alle eiwitpoeders zijn gunstig voor spieropbouw. Het is vooral belangrijk om te letten op de samenstelling van het supplement. Hoe hoog is het eiwitgehalte, welke eiwitten zitten erin, hoe puur is de formule en welke andere goede ingrediënten bevat het? Whey eiwit is over het algemeen een uitstekende keuze voor spieropbouw vanwege de snelle opname en hoge biologische waarde.

    Kun je afvallen met eiwitshakes?

    Eiwitshakes kunnen helpen bij gewichtsverlies. Ze geven een verzadigd gevoel, verminderen hongergevoelens en helpen bij het behouden van spiermassa tijdens een calorie arm dieet. Let wel op! Het is niet aan te raden om alleen eiwitshakes te drinken en er maaltijden mee te vervangen, omdat je dan onvoldoende andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Ze zijn bedoeld als aanvulling op een uitgebalanceerd dieet en gezonde levensstijl.

    Is een eiwitshake goed na het sporten?

    Ja, een eiwitshake na het sporten kan zeer gunstig zijn voor spierherstel- en groei. Tijdens het trainen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren, wat betekent dat ze beschadigd raken. Eiwitshakes bevatten hoogwaardige eiwitten die de benodigde aminozuren leveren om spierschade te herstellen en spierherstel te bevorderen. Na een intensieve training is je lichaam extra gevoelig voor eiwitinname, waardoor het de perfecte tijd is om eiwitten te consumeren voor optimale spiergroei.

    Hoeveel eiwitshakes mag je per dag?

    De dagelijkse eiwitbehoefte varieert per persoon en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, activiteitsniveau en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om 0,8 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren. Dit omvat de totale eiwitinname. Krachtsporters die spiermassa willen opbouwen kunnen meer eiwitten eten.6

    Hoeveel eiwitten zitten er in eiwitshakes?

    De hoeveelheid eiwitten in eiwitshakes variëren. Het hangt af van het type eiwitpoeder dat wordt gebruikt, de grootte van de schep, het eiwitgehalte en eventuele toegevoegde ingrediënten. Een typische portie eiwitpoeder, aangevuld met water of melk, bevat 20 tot 30 gram eiwitten. Let vooral op de puurheid van het product en de hoogte van het eiwitgehalte. Hoe hoger dit is, hoe minder onnodige toevoegingen erin zitten.

    Zijn eiwitshakes geschikt als ontbijt?

    Ja, eiwitshakes kunnen zeker geschikt zijn als ontbijt. Vooral voor mensen met een drukke levensstijl of voor mensen die moeite hebben om ’s ochtends een uitgebreide maaltijd te eten. Voeg bij voorkeur extra ingrediënten toe aan je shake, zoals kwark, havermout, noten of fruit. Even in de blender, en klaar.

    Zijn eiwitshakes gezond?

    Hoewel eiwitshakes over het algemeen als gezond kunnen worden beschouwd, zijn niet alle eiwitshakes hetzelfde. Sommige bevatten meer toegevoegde suikers, kunstmatige smaakstoffen en andere ongezonde ingrediënten. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en te kiezen voor hoogwaardige eiwitshakes met minimale toevoegingen. Eiwitshakes kunnen over het algemeen gewoon met vertrouwen worden geconsumeerd.

    Wanneer is de beste tijd om een eiwitshake te drinken?

    De timing van eiwitinname kan variëren afhankelijk van je doelen en voorkeur. Over het algemeen worden eiwitshakes vaak direct na de training gedronken om spiergroei en herstel te ondersteunen, maar ze worden ook genomen als maaltijdvervanger, tussendoortje of voor het slapengaan.

    Kunnen eiwitshakes helpen bij het verminderen van spierpijn na de training?

    Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en hebben een belangrijke functie bij het herstel na een zware training. Omdat het eiwitrijke drankjes zijn ondersteunen ze spierherstel indirect wat kan bijdragen aan het verminderen van spierpijn.

    Zijn eiwitshakes veilig voor kinderen?

    Hoewel eiwitshakes over het algemeen veilig zijn, ook voor kinderen, is het belangrijk om hun eiwitinname in balans te houden en te zorgen voor een gevarieerd dieet met vooral natuurlijke voedingsmiddelen. Raadpleeg een specialist of het geschikt is voor jouw kind.

    De run.

    Goed tempo. Maar na een tijdje terug pijn. Dus helemaal in orde is het allemaal nog niet. We houden het voorlopig dus bij kortere runs en hoostwaarschijnlijk de komende dagen een iets lager tempo.

    Details: 4.45/km - 404 c - 175 pasfrequentie - 16,1°.





    26-09-2024, 20:15 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR274 - 6KM000 - 0:31:10

    Het weer.

    Vandaag donderdag was het eerst in vele streken grotendeels droog met in Laag- en Midden-België aanvankelijk zelfs lokale bredere opklaringen. Over het zuidoosten en het uiterste westen bleef het bewolkter met steeds kans op enkele buien. In de loop van de dag wisselden zon en wolken elkaar overal af en vooral na de middag kregen we geleidelijk buien die vrij stevig en eventueel onweerachtig konden zijn.

    De maxima schommelden tussen 14 en 19 graden.

    Er waaide een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Rukwinden tot 50 à 60 km/u waren mogelijk.

    Actueel.

    Soorten eiwitshakes.

    Er zijn verschillende soorten eiwitten. Ook zijn eiwitshakes verkrijgbaar in tientallen smaken en met verschillende ingrediënten. Er is dan ook veel keuze. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten eiwitshakes:

    • Whey proteïne shakes: deze eiwitshakes worden gemaakt van wei-eiwitpoeder, ook wel whey proteïne genoemd. Whey eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam en is ideaal voor spieropbouw en herstel na de training.
    • Caseïne eiwitshakes: deze shakes worden gemaakt van caseïne-eiwitpoeder. Caseïne wordt langzamer verteerd door het lichaam en zorgt voor een langdurige afgifte van aminozuren (eiwitten). Ze worden vaak gebruikt voor het slapengaan om spierherstel gedurende lange perioden te ondersteunen.
    • Plantaardige eiwitshakes: deze shakes worden gemaakt van plantaardige eiwitpoeders zoals soja-eiwit, erwten-eiwit, rijst-eiwit of hennep-eiwit. Daarom zijn ze geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen met lactose-intolerantie of allergieën voor zuivel.
    • Maaltijdvervangende shakes: naast normale eiwitshakes die voornamelijk bestaan uit eiwitpoeder, zijn er ook shakes die meer voedingstoffen bevatten, zoals koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Deze shakes bevatten meer voedingsstoffen en zijn handig voor onderweg. 'Weight gainers' kunnen ook een goede oplossing zijn voor onderweg en om meer voedingsstoffen binnen te krijgen.
    • Eiwitshakes met andere supplementen: sommige eiwitshakes zijn verrijkt met extra ingrediënten zoals BCAA’s (vertakte keten aminozuren), creatine, glutamine, vitamines, mineralen en andere supplementen om specifieke doelen zoals spieropbouw, herstel, energie of algemene gezondheid te ondersteunen.
    • Kant-en-klare shakes: tenslotte zijn er ook eiwitshakes die vooraf zijn gemengd en verpakt voor directe consumptie. Hier hoef je geen water of melk meer aan toe te voegen, wat handig is voor mensen die onderweg zijn of weinig tijd hebben om zelf shakes te bereiden.

    Belangrijk: controleer altijd goed de ingrediëntenlijst van de shake die je wil kopen. Vooral als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten of allergenen. Kies bij voorkeur voor eiwitshakes met weinig toegevoegde suikers en geen kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Hoe minder toegevoegde ingrediënten, hoe beter en gezonder het product is. Houd ook rekening met je doelen en het gebruikersdoel.

    De run.

    Details: 5.11/km - 380 c - 174 pasfrequentie - 17,2°.





    26-09-2024, 10:03 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    25-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR273 - 6KM000 - 0:35:13

    Het weer.

    Vandaag was het gedeeltelijk tot vaak zwaar bewolkt met buien die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. In de loop van de namiddag verdwenen de opklaringen en werd het overal zwaarbewolkt.

    De maxima schommelden tussen 13 en 17 graden.

    De wind was matig uit zuid tot zuidwest.

    Actueel.

    Voor wie zijn eiwitshakes geschikt?

    Eiwitshakes kunnen geschikt zijn voor verschillende mensen, afhankelijk van hun individuele behoeften, doelen en levensstijl. Dit zijn enkele groepen mensen voor wie eiwitshakes nuttig kunnen zijn:

    • Sporters en atleten: eiwitshakes zijn populair bij sporters en atleten omdat ze spiergroei, spierherstel en sportprestaties ondersteunen. Ze zijn vooral gunstig voor mensen die regelmatig intensief trainen. Denk aan krachttraining, duursporten of teamsporten.
    • Mensen die spiermassa willen opbouwen: mensen die spieren willen opbouwen kunnen niet zonder eiwitten. Eiwitshakes zijn een goede aanvulling op dagelijkse voeding om de dagelijkse eiwitinname te verhogen, wat essentieel is voor spiergroei en herstel.
    • Mensen die willen afvallen: eiwitshakes kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van een gewichtsverliesplan. Ze kunnen helpen bij het verminderen van hongergevoelens, geven een verzadigd gevoel en dragen bij aan het behoud van spiermassa.
    • Vegetariërs en veganisten: voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet kunnen plantaardige eiwitshakes een handige manier zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder dierlijke producten te consumeren.
    • Oudere volwassenen: oudere volwassenen kunnen baat hebben bij eiwitshakes vanwege de verminderde spijsvertering en opname van voedingsstoffen naarmate ze ouder worden. Eiwitshakes kunnen helpen bij het aanvullen van eiwitten en het behouden van spiermassa en kracht bij veroudering.
    • Mensen met een drukke levensstijl: voor mensen die altijd druk zijn kunnen eiwitshakes een handige en snelle optie zijn als tussendoortje of aanvulling op een maaltijd.

    Het is belangrijk op te merken dat hoewel eiwitshakes voordelen kunnen bieden voor veel mensen, ze geen wondermiddel zijn (voor spieropbouw) en dat ze vooral een aanvulling zijn op dagelijkse voeding en een gezonde levensstijl. Het is altijd het beste om zo veel mogelijk voedingstoffen uit natuurlijke voeding te halen. Er zijn veel eiwitrijke producten, zoals vlees, vis en noten.

    De run.

    Een vroege ochtendrun. Heel moeilijk en dus traag begin. Maar na enkele kilometers begon het te vlotten. Dat is natuurlijk niet ongewoon. Ook tijdens een run overdag heb ik dat wel. Dus 's morgens, als we net het bed uit zijn, is dat nog meer het geval.

    Details: 5.52/km - 382 c - 172 pasfrequentie - 13,3°.





    25-09-2024, 09:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    24-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR172 - 8KM000 - 0:45:38

    Het weer.

    Op dinsdagmorgen vielen er in Hoog-België enkele lokale buien en was de zichtbaarheid op sommige plaatsen slecht, terwijl het elders nog overwegend droog was met vaak veel lage wolken. Enkel in het uiterste noorden van het land waren nog enkele plaatselijke opklaringen aanwezig. In de loop van de voormiddag werd de kans op buien over het westen en langs de Franse grens groter. In de namiddag werd het wisselend tot zwaar bewolkt met overal kans op enkele buien. De meeste neerslag viel wel in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen.

    De maxima lagen tussen 14 graden in de Hoge Venen en 19 graden in de Kempen.

    De matige zuidzuidwestenwind ruimde naar west tot zuidwest. Aan zee was de wind soms vrij krachtig uit zuidzuidwest ruimend naar westnoordwest.

    Actueel.

    Wat zijn de nadelen van eiwitshakes?

    Hoewel eiwitpoeders veel voordelen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om rekening mee te houden. Hier staan enkele nadelen van eiwitpoeders:

    1. Ongezonde ingrediënten: veel eiwitpoeders bevatten aanvullende ingrediënten, zoals kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, zoetstoffen en andere ingrediënten die mogelijk niet gunstig zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om goed de ingrediëntenlijst te controleren. Koop bij voorkeur een eiwitshake met zo weinig mogelijk toevoegingen.
    2. Minder voedingsstoffen dan natuurlijk voedsel: in eiwitshakes zitten meestal minder voedingsstoffen dan in bijvoorbeeld vlees, vis of noten. Het is daarom niet aan te raden om een volledige maaltijd, zoals het ontbijt of de lunch, te vervangen voor een shake.
    3. Spijsverteringsproblemen: sommige mensen ervaren spijsverteringsproblemen na het consumeren van eiwitpoeders, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, krampen of diarree. Dit kan ontstaan door intoleranties voor bepaalde ingrediënten of de hoge concentratie eiwitten.
    4. Allergische reacties: mensen met allergieën voor melk, soja, eieren, noten of andere ingrediënten in eiwitpoeders moeten voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Controleer goed de ingrediëntenlijst.
    5. Kosten: een aantal jaren geleden waren eiwitpoeders naast een handige eiwitbron ook een relatief goedkope eiwitbron. De laatste jaren is eiwitpoeder (helaas) een stuk duurder geworden en is het niet meer zo goedkoop in verhouding tot verschillende eiwitrijke producten, zoals kwark of yoghurt.
    6. Overconsumptie: te veel eiwitpoeder gebruiken is niet goed. Het kan leiden tot overconsumptie van eiwitten, wat kan leiden tot overbelasting van de nieren, verstoring van de elektrolytenbalans en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te respecteren.

    De run.

    Het liep terug redelijk goed. Maar het tempo lag natuurlijk wel laag. Enkel de laatste kilometers waren min of meer 'op niveau'.

    Details: 5.42/km - 489 c - 170 pasfrequentie - 15,6°.





    24-09-2024, 15:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    23-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR271 - 5KM600 - 0:29:33

    Actueel.

    Eiwitshakes.

    Wat zijn de voordelen van eiwitshakes?

    Zoals je misschien weet biedt eiwitpoeder verschillende voordelen, vooral voor mensen met een actieve levensstijl en mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via normale voeding.

    De belangrijkste voordelen van eiwitpoeder en eiwitshakes staan hieronder:

    Makkelijke eiwitbron: eiwitpoeder is een makkelijke en snelle bron van eiwitten waar je veel mee kunt variëren. Het kan gemakkelijk worden toegevoegd aan shakes, smoothies, ontbijtgranen, havermout, yoghurt, pannenkoeken en andere gerechten. Het is een eenvoudige manier om de eiwitinname te verhogen zonder veel moeite.

    Ondersteuning van spiergroei en herstel: eiwitpoeder is ideaal voor mensen die spieren willen opbouwen (krachtsporters). Het levert een hoge dosis hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor de opbouw en het herstel van spierweefsel na de training. 

    Voedingstekorten aanvullen: eiwitpoeder kan dienen als een handige oplossing voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via dagelijkse voeding alleen, zoals vegetariërs, veganisten, ouderen of mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

    Ondersteuning bij gewichtsbeheersing en afvallen: eiwitpoeder kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies of gewichtsbehoud door een verzadigd gevoel te geven en hongergevoelens te verminderen. Het helpt ook bij het behouden van spiermassa wanneer je weinig calorieën binnenkrijgt.

    De eiwitten zijn makkelijk te verteren: de eiwitten in eiwitpoeder worden vaak snel verteerd en opgenomen door het lichaam, waardoor de aminozuren snel beschikbaar zijn voor spierherstel en groei. Daarom zijn eiwitshakes ideaal om voor, tijdens of na een training te drinken. Vooral na de training is een snelle opname van voedingsstoffen belangrijk.

    Makkelijk voor onderweg: eiwitshakes zijn makkelijk mee te nemen in een tas en daarom ideaal voor onderweg. Je kunt het eiwitpoeder in je shaker meenemen, vervolgens hoef je alleen nog water toe te voegen (of een andere vloeistof).

    Ideaal tussendoortje: niet iedereen heeft alle tijd om overdag te koken. Met een eiwitshake, eventueel aangevuld met andere ingrediënten, krijg je toch de nodige voedingsstoffen binnen.

    De run:

    details: 5.16/km - 358 c - 176 pasfrequentie - 18,9°.





    23-09-2024, 18:13 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR270 - 5KM100 - 0:24:16

    Het weer.

    Deze ochtend was het in vele streken zwaarbewolkt met nog enkele buien. In de loop van de ochtend verlieten deze buien onze streken richting Nederland en Duitsland. Er verschenen dan opklaringen. In de namiddag was het op enkele lokale buien na vaak droog. Het werd enkele graden minder zacht bij maxima van 16 graden op de Ardense hoogten tot 19 of lokaal 20 graden in Laag- en Midden-België. De matige zuidwestenwind kromp op het einde van de dag naar het zuiden.

    Actueel.

    Welke ingrediënten zitten in eiwitshakes?

    De ingrediënten in eiwitshakes kunnen variëren. Een standaard eiwitshake bestaat uit een mengsel van eiwitpoeder en water of melk. Dit kan worden aangevuld met andere ingrediënten, zoals havermout, kwark en fruit.

    Ingrediënten eiwitpoeder:

    • Eiwitten: eiwitpoeder kan verschillende bronnen van eiwitten bevatten. Meestal wei-eiwit (whey proteïne) of caseïne-eiwit. Tegenwoordig bevat eiwitpoeder ook steeds vaker andere eiwitbronnen, zoals soja-eiwit, erwteneiwit, rijsteiwit of hennep-eiwit. Eiwitpoeder kan ook een mix van deze eiwitbronnen bevatten.

      Het is belangrijk om te weten dat eiwitbronnen een verschillende werking kunnen hebben in het lichaam. Zo zijn caseïne-eiwitten bijvoorbeeld zogeheten ‘langzame eiwitten’. Dit betekent dat ze langzaam worden verteerd en opgenomen door het lichaam. Dit kan gunstig zijn om je lichaam een langere periode te voorzien van eiwitten. 
    • Smaakstoffen: de meeste eiwitpoeder-supplementen bevatten smaakstoffen (en zoetstoffen) om de smaak te verbeteren. De populairste smaakstoffen zijn vanille, chocolade, aardbei en banaan.
    • Zoetstoffen: om de smaak verder te verbeteren bevatten de meeste eiwitpoeders ook zoetstoffen, zoals honing, ahornsiroop, stevia, agavesiroop of kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose of aspartaam. Je kunt het best kiezen voor eiwitpoeder met natuurlijke zoetstoffen.
    • Verdikkingsmiddelen: om de textuur van het poeder te verbeteren bevatten eiwitpoeders vaak verdikkingsmiddelen, zoals guargom en xanthaangom.
    • Emulgatoren: ook bevatten eiwitpoeders vaak emulgatoren. Dit zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat het poeder beter mengt met vloeistof en dat er geen klontervorming is. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in eiwitpoeder.
    • Supplementen, vitaminen en mineralen: sommige eiwitpoeders bevatten extra ingrediënten om de voedingswaarde te verhogen. Denk aan creatine, BCAA's, glutamine, vitaminen of mineralen.

    Belangrijk: controleer altijd goed de ingrediëntenlijst van de shake die je wil kopen. Vooral als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten of allergenen. Kies bij voorkeur voor een eiwitshake met weinig toegevoegde suiker en geen kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Hoe minder toegevoegde ingrediënten, hoe beter en gezonder het product is.

    De run.

    Eindelijk nog eens een goede run. Toch nog wat pijntjes in de rechterkuit. Hopelijk kan ik die eruit lopen door op deze manier verder actief te recupereren. Indien dit niet zou lukken zal meer rust zich toch opdringen.

    Details: 4.45/km - 319 c - 180 pasfrequentie - 20°.





    23-09-2024, 09:20 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!