Vandaag was het gedeeltelijk tot vaak zwaar bewolkt met buien die van zuidwest naar noordoost over het land trokken. In de loop van de namiddag verdwenen de opklaringen en werd het overal zwaarbewolkt.
De maxima schommelden tussen 13 en 17 graden.
De wind was matig uit zuid tot zuidwest.
Actueel.
Voor wie zijn eiwitshakes geschikt?
Eiwitshakes kunnen geschikt zijn voor verschillende mensen, afhankelijk van hun individuele behoeften, doelen en levensstijl. Dit zijn enkele groepen mensen voor wie eiwitshakes nuttig kunnen zijn:
Sporters en atleten: eiwitshakes zijn populair bij sporters en atleten omdat ze spiergroei, spierherstel en sportprestaties ondersteunen. Ze zijn vooral gunstig voor mensen die regelmatig intensief trainen. Denk aan krachttraining, duursporten of teamsporten.
Mensen die spiermassa willen opbouwen: mensen die spieren willen opbouwen kunnen niet zonder eiwitten. Eiwitshakes zijn een goede aanvulling op dagelijkse voeding om de dagelijkse eiwitinname te verhogen, wat essentieel is voor spiergroei en herstel.
Mensen die willen afvallen: eiwitshakes kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van een gewichtsverliesplan. Ze kunnen helpen bij het verminderen van hongergevoelens, geven een verzadigd gevoel en dragen bij aan het behoud van spiermassa.
Vegetariërs en veganisten: voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet kunnen plantaardige eiwitshakes een handige manier zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder dierlijke producten te consumeren.
Oudere volwassenen: oudere volwassenen kunnen baat hebben bij eiwitshakes vanwege de verminderde spijsvertering en opname van voedingsstoffen naarmate ze ouder worden. Eiwitshakes kunnen helpen bij het aanvullen van eiwitten en het behouden van spiermassa en kracht bij veroudering.
Mensen met een drukke levensstijl: voor mensen die altijd druk zijn kunnen eiwitshakes een handige en snelle optie zijn als tussendoortje of aanvulling op een maaltijd.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel eiwitshakes voordelen kunnen bieden voor veel mensen, ze geen wondermiddel zijn (voor spieropbouw) en dat ze vooral een aanvulling zijn op dagelijkse voeding en een gezonde levensstijl. Het is altijd het beste om zo veel mogelijk voedingstoffen uit natuurlijke voeding te halen. Er zijn veel eiwitrijke producten, zoals vlees, vis en noten.
De run.
Een vroege ochtendrun. Heel moeilijk en dus traag begin. Maar na enkele kilometers begon het te vlotten. Dat is natuurlijk niet ongewoon. Ook tijdens een run overdag heb ik dat wel. Dus 's morgens, als we net het bed uit zijn, is dat nog meer het geval.
Details: 5.52/km - 382 c - 172 pasfrequentie - 13,3°.
Op dinsdagmorgen vielen er in Hoog-België enkele lokale buien en was de zichtbaarheid op sommige plaatsen slecht, terwijl het elders nog overwegend droog was met vaak veel lage wolken. Enkel in het uiterste noorden van het land waren nog enkele plaatselijke opklaringen aanwezig. In de loop van de voormiddag werd de kans op buien over het westen en langs de Franse grens groter. In de namiddag werd het wisselend tot zwaar bewolkt met overal kans op enkele buien. De meeste neerslag viel wel in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen.
De maxima lagen tussen 14 graden in de Hoge Venen en 19 graden in de Kempen.
De matige zuidzuidwestenwind ruimde naar west tot zuidwest. Aan zee was de wind soms vrij krachtig uit zuidzuidwest ruimend naar westnoordwest.
Actueel.
Wat zijn de nadelen van eiwitshakes?
Hoewel eiwitpoeders veel voordelen bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om rekening mee te houden. Hier staan enkele nadelen van eiwitpoeders:
Ongezonde ingrediënten: veel eiwitpoeders bevatten aanvullende ingrediënten, zoals kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, zoetstoffen en andere ingrediënten die mogelijk niet gunstig zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om goed de ingrediëntenlijst te controleren. Koop bij voorkeur een eiwitshake met zo weinig mogelijk toevoegingen.
Minder voedingsstoffen dan natuurlijk voedsel: in eiwitshakes zitten meestal minder voedingsstoffen dan in bijvoorbeeld vlees, vis of noten. Het is daarom niet aan te raden om een volledige maaltijd, zoals het ontbijt of de lunch, te vervangen door een shake.
Spijsverteringsproblemen: sommige mensen ervaren spijsverteringsproblemen na het consumeren van eiwitpoeders, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, krampen of diarree. Dit kan ontstaan door intoleranties voor bepaalde ingrediënten of de hoge concentratie eiwitten.
Allergische reacties: mensen met allergieën voor melk, soja, eieren, noten of andere ingrediënten in eiwitpoeders moeten voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Controleer goed de ingrediëntenlijst.
Kosten: een aantal jaren geleden waren eiwitpoeders naast een handige eiwitbron ook een relatief goedkope eiwitbron. De laatste jaren is eiwitpoeder (helaas) een stuk duurder geworden en is het niet meer zo goedkoop in verhouding tot verschillende eiwitrijke producten, zoals kwark of yoghurt.
Overconsumptie: te veel eiwitpoeder gebruiken is niet goed. Het kan leiden tot overconsumptie van eiwitten, wat kan leiden tot overbelasting van de nieren, verstoring van de elektrolytenbalans en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te respecteren.
De run.
Het liep terug redelijk goed. Maar het tempo lag natuurlijk wel laag. Enkel de laatste kilometers waren min of meer 'op niveau'.
Details: 5.42/km - 489 c - 170 pasfrequentie - 15,6°.
Zoals je misschien weet biedt eiwitpoeder verschillende voordelen, vooral voor mensen met een actieve levensstijl en mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via normale voeding.
De belangrijkste voordelen van eiwitpoeder en eiwitshakes staan hieronder:
Makkelijke eiwitbron: eiwitpoeder is een makkelijke en snelle bron van eiwitten waar je veel mee kunt variëren. Het kan gemakkelijk worden toegevoegd aan shakes, smoothies, ontbijtgranen, havermout, yoghurt, pannenkoeken en andere gerechten. Het is een eenvoudige manier om de eiwitinname te verhogen zonder veel moeite.
Ondersteuning van spiergroei en herstel: eiwitpoeder is ideaal voor mensen die spieren willen opbouwen (krachtsporters). Het levert een hoge dosis hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor de opbouw en het herstel van spierweefsel na de training.
Voedingstekorten aanvullen: eiwitpoeder kan dienen als een handige oplossing voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via dagelijkse voeding alleen, zoals vegetariërs, veganisten, ouderen of mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.
Ondersteuning bij gewichtsbeheersing en afvallen: eiwitpoeder kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies of gewichtsbehoud door een verzadigd gevoel te geven en hongergevoelens te verminderen. Het helpt ook bij het behouden van spiermassa wanneer je weinig calorieën binnenkrijgt.
De eiwitten zijn makkelijk te verteren: de eiwitten in eiwitpoeder worden vaak snel verteerd en opgenomen door het lichaam, waardoor de aminozuren snel beschikbaar zijn voor spierherstel en groei. Daarom zijn eiwitshakes ideaal om voor, tijdens of na een training te drinken. Vooral na de training is een snelle opname van voedingsstoffen belangrijk.
Makkelijk voor onderweg: eiwitshakes zijn makkelijk mee te nemen in een tas en daarom ideaal voor onderweg. Je kunt het eiwitpoeder in je shaker meenemen, vervolgens hoef je alleen nog water toe te voegen (of een andere vloeistof).
Ideaal tussendoortje: niet iedereen heeft alle tijd om overdag te koken. Met een eiwitshake, eventueel aangevuld met andere ingrediënten, krijg je toch de nodige voedingsstoffen binnen.
De run:
details: 5.16/km - 358 c - 176 pasfrequentie - 18,9°.
Deze ochtend was het in vele streken zwaarbewolkt met nog enkele buien. In de loop van de ochtend verlieten deze buien onze streken richting Nederland en Duitsland. Er verschenen dan opklaringen. In de namiddag was het op enkele lokale buien na vaak droog. Het werd enkele graden minder zacht bij maxima van 16 graden op de Ardense hoogten tot 19 of lokaal 20 graden in Laag- en Midden-België. De matige zuidwestenwind kromp op het einde van de dag naar het zuiden.
Actueel.
Welke ingrediënten zitten in eiwitshakes?
De ingrediënten in eiwitshakes kunnen variëren. Een standaard eiwitshake bestaat uit een mengsel van eiwitpoeder en water of melk. Dit kan worden aangevuld met andere ingrediënten, zoals havermout, kwark en fruit.
Ingrediënten eiwitpoeder:
Eiwitten: eiwitpoeder kan verschillende bronnen van eiwitten bevatten. Meestal wei-eiwit (whey proteïne) of caseïne-eiwit. Tegenwoordig bevat eiwitpoeder ook steeds vaker andere eiwitbronnen, zoals soja-eiwit, erwteneiwit, rijsteiwit of hennep-eiwit. Eiwitpoeder kan ook een mix van deze eiwitbronnen bevatten.
Het is belangrijk om te weten dat eiwitbronnen een verschillende werking kunnen hebben in het lichaam. Zo zijn caseïne-eiwitten bijvoorbeeld zogeheten ‘langzame eiwitten’. Dit betekent dat ze langzaam worden verteerd en opgenomen door het lichaam. Dit kan gunstig zijn om je lichaam een langere periode te voorzien van eiwitten.
Smaakstoffen: de meeste eiwitpoeder-supplementen bevatten smaakstoffen (en zoetstoffen) om de smaak te verbeteren. De populairste smaakstoffen zijn vanille, chocolade, aardbei en banaan.
Zoetstoffen: om de smaak verder te verbeteren bevatten de meeste eiwitpoeders ook zoetstoffen, zoals honing, ahornsiroop, stevia, agavesiroop of kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose of aspartaam. Je kunt het best kiezen voor eiwitpoeder met natuurlijke zoetstoffen.
Verdikkingsmiddelen: om de textuur van het poeder te verbeteren bevatten eiwitpoeders vaak verdikkingsmiddelen, zoals guargom en xanthaangom.
Emulgatoren: ook bevatten eiwitpoeders vaak emulgatoren. Dit zijn ingrediënten die ervoor zorgen dat het poeder beter mengt met vloeistof en dat er geen klontervorming is. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in eiwitpoeder.
Supplementen, vitaminen en mineralen: sommige eiwitpoeders bevatten extra ingrediënten om de voedingswaarde te verhogen. Denk aan creatine, BCAA's, glutamine, vitaminen of mineralen.
Belangrijk: controleer altijd goed de ingrediëntenlijst van de shake die je wil kopen. Vooral als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten of allergenen. Kies bij voorkeur voor een eiwitshake met weinig toegevoegde suiker en geen kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Hoe minder toegevoegde ingrediënten, hoe beter en gezonder het product is.
De run.
Eindelijk nog eens een goede run. Toch nog wat pijntjes in de rechterkuit. Hopelijk kan ik die eruit lopen door op deze manier verder actief te recupereren. Indien dit niet zou lukken zal meer rust zich toch opdringen.
Details: 4.45/km - 319 c - 180 pasfrequentie - 20°.
Op zondag was het vaak bewolkt tot zwaar bewolkt, maar droog.
In de voormiddag konden er enkele buien vallen, vooral in het zuiden en het westen van het land, maar daarna werd het overwegend droog. Op het einde van de namiddag nam de kans op buien en onweer toe vanaf de Franse grens.
De maxima lagen tussen 20 graden op de Ardense hoogten en 23 of lokaal 24 graden in Laag-België.
De wind waaide zwak tot matig uit oost tot zuidoost en nam in de namiddag op de meeste plaatsen toe tot matig.
Actueel.
Eiwitshake.
Wat is een eiwitshake?
Een eiwitshake is een smaakvol drankje met eiwitpoeder als hoofdingrediënt. Een standaard eiwitshake wordt gemaakt van eiwitpoeder gemengd met water of melk. Dit eiwitpoeder is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder whey eiwit, caseïne eiwit, soja eiwit en plantaardige eiwitten zoals erwten-, hennep- of rijsteiwit. Hierover lees je straks meer.
Eiwitshakes hebben een hoog eiwitgehalte en zijn verkrijgbaar in tientallen smaken en soorten. Ze zijn vooral populair bij mensen die krachttraining doen, zoals fitness, crossfit of calisthenics. Dat komt doordat het een makkelijke manier is om de eiwitinname te verhogen. Dit zorgt voor sneller herstel na de training en bevordert spiergroei. Een eiwitshake wordt ook vaak gebruikt als tussendoortje, maaltijdvervanger of als aanvulling op een gezond dieet.
Om eiwitshakes op smaak te brengen bevat eiwitpoeder vaak smaakstoffen en zoetstoffen. Sommige eiwitpoeders bevatten meer smaak- en zoetstoffen dan andere. Er zijn ook eiwitshakes die nauwelijks aanvullende ingrediënten bevatten. Deze hebben vaak een hoger eiwitgehalte en zijn gezonder.
Eindeloos variëren.
Een van de voordelen van dit eiwitrijke drankje is dat je er eindeloos mee kunt variëren. De basis bestaat meestal uit eiwitpoeder met melk of water. Dit kan worden aangevuld met ingrediënten zoals fruit, groenten, noten, zaden, yoghurt, kwark en haver.
Zo maak je van een standaard eiwitshake een bron van voedingsstoffen.
De run.
Details: 5.33/km - 342 c - 172 pasfrequentie - 16,7°.
Op zaterdag was het zonnig tot soms licht bewolkt.
De dag verliep zomers met veel zon. Naar de avond toe konden er in het zuidwesten wat meer wolken binnen schuiven en was een (onweers)bui niet uitgesloten. Het was warm voor de tijd van het jaar met maxima van 20 graden in de Hoge Venen tot lokaal 25 graden in Vlaanderen. De wind was veelal zwak uit oost tot zuidoost.
Actueel.
Eiwitten.
Wat zijn eiwitten en waarom heb je ze nodig?
Eiwitten, ook proteïnen genoemd, zijn essentiële macronutriënten die bestaan uit aminozuren, de bouwstenen van het lichaam. Eiwitten hebben een belangrijke functie in het lichaam en zijn nodig voor verschillende fysiologische processen, waaronder de opbouw en het herstel van spierweefsel. Daarom zijn ze zo belangrijk voor mensen die krachttraining doen en spieren willen opbouwen.
Hier zijn enkele redenen waarom eiwitten belangrijk zijn en waarom je ze (als krachtsporter) nodig hebt:
Belangrijk voor spieropbouw en herstel.
Eiwitten zijn cruciaal voor de opbouw, het onderhoud en herstel van spierweefsel. Tijdens het sporten, met name krachttraining, ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Om deze te herstellen en spierweefsel te laten groeien, heeft het lichaam eiwitten nodig. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en je spieren.
Belangrijk voor behoud van spiermassa.
Eiwitten hebben ook een belangrijke rol bij het behouden van spiermassa. En zelfs bij het afvallen zijn ze belangrijk. Door voldoende eiwitten te eten bij het afvallen ondersteun je het behoud van spiermassa.
Opbouw van cel- en weefselstructuur.
Eiwitten zijn de bouwstenen van cellen, weefsels en organen in het lichaam. Ze zijn essentieel voor het behoud van de structuur en opbouw van cellen en weefsels. Daarnaast hebben ze een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het lichaam.
Enzymen en hormonen.
Veel enzymen en hormonen in het lichaam zijn eiwitten. Enzymen zijn betrokken bij chemische reacties in het lichaam, terwijl hormonen signalen doorgeven tussen cellen en organen, waardoor verschillende lichaamsprocessen worden gereguleerd.
Transport en opslag.
Eiwitten kunnen ook fungeren als dragers en transportmiddelen in het lichaam, zoals hemoglobine dat zuurstof transporteert in het bloed. Ze kunnen ook fungeren als opslagplaatsen voor voedingsstoffen en mineralen in het lichaam.
Belangrijk voor het immuunsysteem.
Eiwitten zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Ze helpen bij de productie van antilichamen die het lichaam beschermen tegen infecties en ziekten.
Een goede energiebron.
Hoewel koolhydraten en vetten worden gezien als de belangrijkste brandstoffen voor het lichaam, kunnen eiwitten ook door het lichaam worden gebruikt als energiebron, vooral tijdens perioden van caloriebeperking of intensieve lichaamsbeweging.
Besluit:
eiwitten hebben een belangrijke rol in het lichaam en zijn betrokken bij tal van belangrijke processen. Ze dragen bij aan een goede gezondheid, groei, onderhoud en herstel van het lichaam. Het is belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen via voeding. Vooral voor mensen die een actieve levensstijl hebben of regelmatig sporten.
De run.
Details: 6.36/km - 303 c - 164 pasfrequentie - 18,9°.
Op vrijdag was het helder of licht bewolkt, en nevelig.
Na het optrekken van de ochtendnevel, werd het overwegend zonnig. In de loop van de dag verschenen er enkele stapelwolken, maar het bleef droog. De maxima lagen tussen 19 graden in Hoog-België en 23 of 24 graden in de Kempen. De wind waaide matig uit noordoost tot oost. In het zuidoosten van het land ruimde hij van oost naar zuidoost.
Actueel.
Hoge bloeddruk.
Wat is ‘bloeddruk’?
De bloeddruk is de druk die in de bloedvaten wordt opgebouwd door het pompen van je hart. Als je hart samentrekt wordt de druk hoger.
Je bloeddruk is niet constant. Hij schommelt doorheen de dag. Als je inspanningen levert stijgt hij, en als je in rust bent daalt hij. Dat schommelen is gezond. Het wordt pas ongezond als de druk voortdurend te hoog blijft, want dan beschadigt dat de wanden van je bloedvaten.
Beschadiging en verkalking van bloedvatwanden.
Op beschadigde plaatsen in je bloedvaten kunnen zich vetten afzetten die kunnen verkalken. Daardoor worden je aders stijver en nauwer, wat de bloeddruk verder verhoogt, maar ook het risico op een beroerte, hartinfarct of hersenbloeding doet toenemen. Een te hoge bloeddruk kan overal in het lichaam de bloedvatwanden beschadigen en verkalking veroorzaken. Ook in de bloedvaten van belangrijke organen zoals de hersenen, nieren of ogen, wat kan leiden tot dementie, nierfalen of blindheid.
Sommige mensen voelen dat hun bloeddruk te hoog is. Ze omschrijven dat gevoel als een strakke band rond hele hoofd. Maar veel vaker voel je er niks van. Of klachten worden niet als zodanig herkend. Zo kunnen hoofdpijn, ademtekort, vermoeidheid en hartkloppingen allemaal het gevolg zijn van een hoge bloeddruk.
Ook als je geen klachten hebt is het belangrijk om nu en dan je bloeddruk te (laten) meten. Dat kan bij je huisarts, maar je kan het ook zelf doen met een bloeddrukmeter.
Meet je bloeddruk op verschillende momenten van de dag. Op de meter verschijnen twee getallen. Het eerste getal is de bovendruk, het tweede de onderdruk. De bovendruk is hoeveel er op de vaatwand geduwd wordt bij een bloedgolf door het samentrekken van je hart. De onderdruk is de druk tussen de hartslagen in. Een bloeddruk van 120/80 is ideaal. Vanaf 140/90 spreken we van een hoge bloeddruk. Dan is het aangewezen om bij je huisarts binnen te springen.
Pillen of leefstijl aanpassen?
Blauwdrukpillen kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en verdere schade te voorkomen. Sommige mensen kunnen simpelweg niet zonder medicatie. Bijvoorbeeld als je pech hebt met je genen. Maar in veel gevallen kan je wel degelijk zelf iets aan een hoge bloeddruk doen. Zo verlaagt minder zout en suiker eten de bloeddruk, net als stoppen met roken, stress voorkomen, afvallen en meer bewegen.
Je leefstijl en je gedrag aanpassen is heel moeilijk, maar het is de moeite van het proberen waard. Bij mensen die een uurtje per dag intensief bewegen, waarbij ze warm worden en hun hartslag omhoog gaat, zie je uren na die inspanning nog een bloeddrukdaling van wel tien punten. Dat effect is even groot als alle dagen een pil slikken.
Het voordeel van bewegen is dat het ook goed is voor je longen, je hart, je cholesterol en je suikerspiegel. Dus daarvoor hoef je dan misschien ook minder medicijnen te slikken. Bewegen heeft bovendien niet de vervelende bijwerkingen die bloeddrukmedicatie soms wel heeft, met name hoofdpijn, dikke enkels en vermoeidheid.
Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om de bloeddruk te helpen verlagen bij patiënten die nog niet regelmatig actief zijn of overgewicht hebben. Het effect van lichaamsbeweging kan op langere termijn bijna net zo krachtig zijn als het effect van bloeddrukmedicatie. Maar ook mensen die heel actief zijn en heel gezond leven kunnen toch nog een hoge bloeddruk hebben. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk te kennen, zelfs als je al actief bent en globaal gezond leeft.
Hoeveel Belgen hebben last van hypertensie?
Hypertensie komt voor bij een kwart van de volwassen bevolking. Eén op de vier mensen heeft dus te kampen met een hoge bloeddruk. Het is een veelvoorkomend probleem. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Op jonge en middelbare leeftijd zien we dat mannen er iets meer last van hebben. Maar op latere leeftijd, als vrouwen de menopauze achter de rug hebben, is er geen verschil meer.
Eens de 65 of de 70 jaar gepasseerd, zien we trouwens dat bijna 60 procent van onze bevolking aan een hoge bloeddruk lijdt. Met het ouder worden, verhoogt de kans op het hebben van de aandoening. Dat komt omdat er bij het ouder worden een zekere graad van vaatverstijving optreedt waardoor de bloeddruk stijgt. Als je je een gezonde levensstijl aanmeet, niet rookt, geen diabetes ontwikkelt en veel sport tijdens je jonge jaren, kan je het intreden van die vaatverstijving of ‘vascular aging’ zeker uitstellen.
Wat kan je doen tegen hoge bloeddruk?
Een eerste stap is alvast langdurig zitten of een sedentaire levensstijl vermijden of verminderen. Verder worden actieve lichaamsbeweging en sporten zeker aangeraden. Dagelijks! Het vooropgestelde doel is om minstens 150 à 300 minuten per week aan matige of 75 à 150 minuten aan krachtige activiteit te doen. Of een combinatie van beide, verspreid over de week, ook wel cardiotraining genoemd.
Welke sporten zijn ideaal?
Lopen, fietsen en zwemmen. Maar intensief wandelen, dansen, tuinieren of houthakken werken eveneens. Daarnaast worden ook kracht- of weerstandstraining, die de spierkracht versterken en de uithouding verhogen, aangeraden. Eén of twee sessies met gewichten of op fitnesstoestellen per week volstaan. Eigenlijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat goed is. Het is belangrijk dat de persoon die activiteiten kiest waar hij of zij zich goed bij voelt en het aangenaamst vindt. Dit maakt bewegen makkelijker en leuker.
De run.
Details: 9.51/km - 402 c - 127 pasfrequentie - 18,9°.
Na het optrekken van de ochtendnevel was het meestal zonnig met in de namiddag wel stapelwolken waaruit over het oosten eventueel een buitje kon vallen. Elders bleef het droog bij maxima van 19 of 20 graden in de Ardennen en van 22 tot plaatselijk 24 graden in Laag- en Midden-België. De wind was nog steeds matig uit het noordoosten.
Actueel.
Rauwe voedingsmiddelen.
Rauwe voedingsmiddelen worden vaak geprezen om hun gezondheidsvoordelen. Toch zijn niet alle groenten en andere plantaardige producten zomaar geschikt om rauw te eten.
Rauwe voedingsmiddelen zijn in het merendeel van de gevallen erg gezond, want ze behouden vaak meer vitamines, enzymen, vezels en mineralen in vergelijking met hun gekookte of verwerkte varianten.
Maar: deze producten eet je maar beter niet onbewerkt!
Aardappelen.
Niet voor niets zie je nooit iemand rauwe aardappelen eten. Hun aanwezige zetmeel is niet ontsloten, maar zit in kleine bolletjes opgeslagen. Door de aardappelen te garen, breken deze open en komt het zetmeel vrij. Hierdoor kunnen we het ook verteren en opnemen in de dunne darm. Bij het eten van een rauwe aardappel komen de bolletjes echter voor langere tijd in de dikke darm terecht. De bacteriën daar zullen het zetmeel wel kunnen verteren, maar produceren bij dit proces veel gas en water. Het gevolg? Buikkrampen en diarree!
Aubergines.
Idem eigenlijk voor aubergines. Die bevatten componenten die gelijkaardige effecten kunnen teweegbrengen, maar in lagere concentraties dan in aardappelen. Door ze te bakken, grillen of stoven, vermijd je risico's en raak je bovendien van hun bittere smaak verlost.
Bonen.
Het gevaar bij bonen en andere peulvruchten schuilt dan weer vooral in sommige van hun aanwezige eiwitten. Eiwitten zoals lectinen binden op ons darmweefsel en veroorzaken daar gaatjes, met spijsverteringsproblemen en darmirritatie tot gevolg. Andere stoffen gaan dan weer de vertering van de eiwitten tegen. Zeker op lange termijn is dit nefast voor de darmen. Voorts bevatten bonen ook zetmeel dat, net als bij aardappelen, eerst ontsloten moet worden. Daarbij moet ook de 'amylase-inhibitor' worden geneutraliseerd, een eiwit dat ervoor zorgt dat we zetmeel überhaupt niet kunnen verteren. Dit alles kunnen we oplossen door deze 'leguminosen' te koken.
Spruiten.
Ook spruiten zijn een bladgroente die je maar beter kunt koken of stoven. Hun aanwezige 'glucosinolaten' interfereren met de opname van jodium in het lichaam. Zeker personen die last hebben van hun schildklier moeten hiermee opletten, want dit kan de aanmaak van schildklierhormonen nog meer verstoren en de symptomen van een niet goed functionerende schildklier verergeren. Een deel van de glucosinolaten breekt echter af bij het stomen of koken. Bovendien maakt dit de spruitjes beter verteerbaar en vermindert het de bittere smaak.
Rabarber.
Rauwe rabarber is eveneens af te raden. Hun stengels en bladeren bevatten oxaalzuur, waarvan de concentratie toeneemt later in het seizoen. Dit oxaalzuur slaat neer in de buisjes van onze nieren, die vervolgens verstoppen. Maar de toxische dosis is 15 tot 30 gram, dus je moet al heel veel van deze plant innemen voor je in de problemen komt.
Sjalotten.
Sjalotten, de bekende gele of rode ovale uitjes, zijn erg geliefd in zomerse salades. Nochtans zitten er in sjalot, ui en look ook irriterende stoffen, al zijn wij daar als mens veel minder gevoelig aan dan bijvoorbeeld honden en katten. Door ze te verhitten worden de aanwezige disulfiden omgezet in andere stoffen. Zo krijgen sjalotten ook hun typische milde en zoete smaak.
Cassave.
Cassave, dit is een tropische wortel, bevat naast zetmeel ook 'cyanogene glycosiden', die in het lichaam de gevaarlijke stof cyanide vrijgeven. Hetzelfde geldt ook voor abrikozen- en kersenpitten, bittere amandelen en lijnzaad. Een grote inname van dit goedje kan lijden tot een cyanidevergiftiging, met ademhalingsproblemen, schildklierklachten en, in het ergste geval, een hartstilstand tot gevolg. Cassave moet daarom altijd grondig worden gekookt om deze chemische verbinding af te breken. Kook de vrucht wel niet te snel, want dan inactiveer je de enzymen te snel en blijven de schadelijke stoffen toch intact.
Tot slot: bij rauwe groenten zoals spinazie of kool bestaat altijd wel het risico dat het product besmet is met bacteriën zoals E.coli of salmonella. Gelukkig is die kans erg klein. Enkel zwangere vrouwen en ziekenhuispatiënten met een verzwakt immuunsysteem laten ze maar beter links liggen.
De run.
Details: 8.06/km - 472 c - 144 pasfrequentie - 17,2°.
Vandaag werd het, na het oplossen van het ochtendgrijs, zonnig en zacht met maxima van 19 tot 21 graden in de Hoge Ardennen, 20 of 21 graden aan zee en 21 tot 24 graden elders. We moesten het wel stellen met een matige tot een aan zee soms vrij krachtige noordoostenwind.
Actueel.
Immigratie.
Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend na de horror die drie eendenjagers hebben meegemaakt in Tardinghen, aan de Franse Opaalkust. Terwijl ze zich in hun jagershut bevonden, in aanwezigheid van een kind van drie jaar, werden de jagers geconfronteerd met een zeer gewelddadige aanval van een zestigtal migranten. Die waren woest omdat de Franse politie had verhinderd dat ze het Kanaal overstaken, nadat dezelfde jagers eerder alarm hadden geslagen.
Volgens de getuigenis van drie eendenjagers speelde het incident zich af rond vier uur ’s ochtends, toen ze op de loer lagen in hun hut en tientallen agressieve mannen zagen opdoemen met ijzeren staven en machetes.
De migranten waren blijkbaar razend omdat ze door de politie waren tegengehouden in hun poging om het Kanaal over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. Nadat ze begrepen dat het de jagers waren die alarm hadden geslagen, stormden ongeveer zestig mannen op de hut af. Ze sloegen eerst nog de voorruiten van hun voertuigen aan diggelen en stalen de spullen van hun slachtoffers, die zich in hun geïmproviseerde schuilplaats hadden verschanst.
De aanvallers slaagden erin een van de lokeenden te grijpen, die door een van de mannen werd onthoofd. De anderen belegerden de hut. Adrien, een van de drie aangevallen jagers, deed zijn verhaal 'we zagen ze schreeuwend op ons afkomen, met onthoofde eenden in hun handen en ijzeren staven; het was verschrikkelijk' zei hij, nog steeds in shock.
De deur van de hut weerstond de lange strafexpeditie totdat de gendarmes in de vroege ochtend arriveerden. Ze konden de drie jagers bevrijden, samen met het zoontje van een van hen.
“Ik vrees dat er binnenkort een echt drama zal plaatsvinden”, verklaarde de voorzitter van de jagersfederatie. 'Ik ben trots op mijn jagers. Ze werden belaagd door zeer gewelddadige migranten die hun auto’s vernielden, hun hut probeerden te slopen en hun eenden onthoofden. Gelukkig hielden ze het hoofd koel, ook al beschikten ze over hun geweren.'
De voorzitter prees de alertheid van de jagers. “Wanneer we vrouwen, kinderen en baby’s zien, die in deze zodiacs mogelijk hun dood tegemoet gaan, is het onze rol om de politie te waarschuwen. Het is onvermijdelijk dat wanneer we hen ervan weerhouden uit te varen, de migranten zich tegen ons keren. Sinds deze zomer hebben we een tiental soortgelijke situaties meegemaakt tussen Calais en Le Touquet”, vertelde hij. “Er moeten dringend manieren gevonden worden om de migratiestromen te beheersen, voordat er een drama plaatsvindt met jagers of andere mensen”, besloot de voorzitter van de jachtvereniging.
Het parket van Boulogne heeft een onderzoek geopend, maar er zijn nog geen arrestaties verricht volgens de openbare aanklager. “Dit is de eerste keer dat we zo’n ernstig incident hebben. Dit zijn gebeurtenissen die verder gaan dan louter wat spanningen. We hebben te maken met bedreigingen en mishandelingen.”
De run.
Geen migranten tegengekomen. Dat kan dus ook nog. Wie weet voor hoe lang nog? Twee rondjes van iets minder dan vijf kilometer. De rechter kuit voelde terug pijnlijk aan. Als we al lopen zal het de volgende dagen toch terug op de Finse piste zijn.
Details: 5.26/km - 548 c - 173 pasfrequentie - 15,6°.
Deze ochtend was er veel lage bewolking. In de namiddag verschenen er brede opklaringen.
Het bleef droog met maxima rond 17 of 18 graden in de Ardennen, rond 19 graden aan zee en tussen 19 en 21 graden in het centrum van het land.
De wind waaide matig uit het noordoosten. Aan zee waaide hij matig tot vrij krachtig of soms zelfs krachtig, met kans op rukwinden van 50 km/h.
Actueel.
Verouderen.
Verouderen doen we niet elke dag een beetje. Het gebeurt in grotere mate op twee specifieke momenten in ons leven.
Bijna twee jaar lang bestudeerden onderzoekers de kleine bouwstenen van alles om ons heen bij 108 proefpersonen tussen 25 en 75 jaar. Ze analyseerden bloedstalen en micro-organismen in hun huid-, neus-, mond- en darmstalen. Zo onderzochten ze meer dan 135000 verschillende moleculen en microben die gelinkt zijn aan het hart- en vaatstelsel, aan ons metabolisme, aan de leverfunctie en aan onze spier- en huidstructuur. Wat bleek: 81% van onze moleculen verandert dus niet geleidelijk aan, maar transformeert opmerkelijk fel rond de leeftijden van 44 en 60 jaar. Die moleculaire veranderingen kunnen verklaren waarom we schijnbaar plots meer rimpels, grijze haren of spier- en gewrichtspijnen hebben, of ineens vatbaarder zijn voor virale infecties.
Maar wie straks zijn 44e of 60e verjaardag viert hoeft niet meteen te panikeren. Want als we begrijpen hoe en wanneer we verouderen, kunnen we ook preventief te werk gaan, of ons op zijn minst voorbereiden op sommige van de meest ongewenste gevolgen van ouder worden. Levensstijl heeft een hele grote invloed op hoe we verouderen. Wie gezond eet, voldoende slaapt en veel beweegt, zal op zijn 44e niet opeens een hoge cholesterol of overgewicht krijgen.
Men ziet trouwens dat mensen met een gezonde levensstijl de veranderingen in hun immuunsysteem pas op hun 70e of 80e doormaken in plaats van op hun 60e. Bij je immuunsysteem speelt vooral beweging een rol, of je sport of een sedentair bestaan leidt. Fietsen en wandelen zijn erg goed om immuunveroudering tegen te gaan. Het is dus zeker niet zo dat iedereen op zijn 44e en op zijn 60e in één klap veroudert. Het klopt dat veroudering in golven gebeurt, maar die golven kunnen we door onze manier van leven beïnvloeden en uitstellen.
De run.
Goed dat we dat weten. Je veroudert dus niet elke dag een beetje maar opeens, op welbepaalde tijdstippen veel meer. Bewegen kan een en ander uitstellen zegt men. Dat hebben we bij deze dus maar weer gedaan. Akkoord, de run was terug vrij kort. Maar we hadden dan wel weer eerst een ganse dag in de tuin gewerkt. En wat de run betreft, het tempo was al iets beter dan gisteren. Hopelijk zet het spierherstel zich verder door. En zijn we nog niet direct aan de tweede verouderingsgolf bezig of begonnen.
Details: 5.22/km - 381 c - 171 pasfrequentie - 20°.
Vandaag was er vrij veel bewolking, met vooral in het noordwesten wat lichte neerslag. In het oosten kon het vanochtend nevelig zijn. Later kregen we mooie, zonnige perioden vanaf de kust. In het oosten en het zuidoosten bleef er meer bewolking aanwezig.
De maxima lagen tussen 14 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in het noordwesten.
De wind was eerst nog zwak en veranderlijk op de meeste plaatsen. Vanaf het westen werd hij geleidelijk matig uit het noorden. Aan zee werd de wind vrij krachtig uit het noorden. In het westen van het land was er kans op rukwinden rond 50 km/h.
Actueel.
Tempé (ook wel geschreven als tempeh) is een eetbaar product van sojabonen afkomstig uit Indonesië.
Tempé heeft na bereiding een licht zure smaak. Het neemt andere smaken goed op en is daardoor geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indische en Indonesische keuken en is in het westen ook populair als onderdeel van vegetarisch en veganistisch voedsel.
Tempé is rijk aan vitaminen uit de B-groep en nicotinezuur. Verder bevat het vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Het is vetarm en cholesterolvrij. Door fermentatie gedurende de bewerking worden de voedingsstoffen beter verteerbaar en componenten zoals oligosachariden (raffinose en stachyose) en fytines afgebroken. Het resultaat is een product met een verteerbaarheidscoëfficiënt van 86%, dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren.
Tempé heeft een gunstige werking tegen diarree. Het maakt het voor ziekmakende micro-organismen lastig zich aan de darmwand te hechten.
Uit onderzoek van de universiteiten van Lougborough en Oxford uit 2008 bleek dat consumptie van het aan tempé verwante tofoe door senioren tot verslechtering van het geheugen lijkt te leiden, als formaldehyde als conserveringsmiddel is gebruikt, maar het gefermenteerde tempé een positief effect op de hersenen heeft.
Tempé is vrijwel zeker afkomstig van Java. Het wordt voor de eerste maal vermeld in 1875, in een Javaans-Nederlands woordenboek.
Zoals in alle Indonesische namen en woorden komt bij de uitspraak de klemtoon te liggen op de een na laatste lettergreep, in dit geval op de letter 'e' van 'tem'.
De run.
De naweeën van de wedstrijd er wat trachten uit te lopen. In het begin heel voorzichtig. Na een paar kilometer waagde ik mij toch aan een iets vlotter tempo. Eigenlijk best tevreden. het ging beter dan verwacht.
Details: 6.43/km - 344 c - 167 pasfrequentie - 15°.
Lang getwijfeld of ik deze wedstrijd wel zou lopen. De conditie (uithouding) was niet slecht, alhoewel ik de laatste weken zo goed als geen intervallen had gelopen, maar de spierbundels wilden helemaal niet meewerken. De vraag was dus: doe ik er wel goed aan om deel te nemen.
Het feit dat het prima loopweer was en natuurlijk ook dat het zo goed als voor eigen deur was dat de wedstrijd doorging, hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.
Wel bewust gekozen voor de korte afstand. Naderhand zou blijken dat dit een gelukkige keuze was. De tien kilometer zou ik niet uitgelopen hebben.
Ik had mij dus zeker niet vooraf ingeschreven. Dat vond ik een te groot risico. Inschrijvingsgeld, zowel vooraf als ter plaatse, was zes euro. Dus zeker democratisch. Daar tegenover staat wel dat men daar nog steeds loopt met een enkelband. Wat mij betreft mag men dat toch stilaan beginnen veranderen en net zoals tegenwoordig in alle loopwedstrijden het geval is, werken met een chip die verwerkt is in het borstnummer. Tijdsopneming gebeurde met 'wedstrijdtiming'. De uitslagen zijn op die site ook vrij vlug raadpleegbaar. Dus wat dat betreft geen probleem.
Hoe verliep de wedstrijd? De eerste kilometer ging over een weide en langs toch vrij slecht lopende veldwegels. Gelukkig had het niet geregend en waren er geen plassen te bespeuren. Het zou anders maar een glibberige bedoening geweest zijn. Ik probeerde een paar jonge snaken (meisjes en jongens) te volgen. Maar die gaan meestal vrij vlug uit de startblokken. Na een kilometer klokte ik af op 4.24. Niet slecht, rekening houdende met het parcours en met het feit dat ik al geen al te vlugge starter ben. Kilometer 2 ging sneller en ik ging dan ook de jeugdige atleten voorbij 4.13. Ook de twee volgende kilometers behield ik datzelfde tempo. De laatste kilometer moest ik evenwel wat inhouden. Ik voelde pijn in de kuit en als ik de wedstrijd wou uitlopen moest ik toch zorgen dat die pijn draaglijk bleef. Even achterom gekeken of er direct andere lopers in aantocht waren maar dat was niet het geval. Dus op reserve die laatste kilometer uitgelopen in 4.22.
Al bij al dus tevreden met de chrono en ook met de behaalde plaats. Ik werd uiteindelijk nog zevende. Gezien de omstandigheden niet slecht. En eerlijk, meer zou er ook niet ingezeten hebben want de atleet die zesde eindigde was een heel eind voor mij. Die zou ik zeker niet kunnen volgen hebben.
Maar natuurlijk was er wel de zorg om de rechter kuitspier. Een en ander speelt mij al een tijdje parten. Ik hoop er de komende dagen toch van verlost te worden!
Details: 4.19/km - 301 c - 178 pasfrequentie - 16,7°.
Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en experts nemen geen genoegen met “Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”, de onlangs aangepaste slogan bij alcoholreclame. De slogan zou volgens hen niet ver genoeg gaan én misleidend zijn. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het.
Reclame voor alcohol kreeg dit jaar nog een nieuwe educatieve boodschap. In plaats van “Ons vakmanschap drink je met verstand” zouden commerciële boodschappen voor alcoholhoudende dranken voortaan gepaard gaan met de waarschuwing dat alcoholmisbruik de gezondheid schaadt. De kans is echter groot dat die nieuwe boodschap geen lang leven beschoren is. Zowel politiek als experts pleiten voor de piste waarbij producenten verplicht worden om het veel verregaandere “Alcoholgebruik schaadt de gezondheid” te vermelden, in plaats van enkel en alleen op alcoholmisbruik te focussen.
“Gezondheidsmededelingen moeten heldere informatie verstrekken over de risico’s van alcoholgebruik, risico’s die dus ook al kunnen bestaan bij matig gebruik”, aldus ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “De door de industrie naar voren geschoven slogan ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’ is wat ons betreft misleidend”, zegt ook de woordvoerder van de Hoge Gezondheidsraad. “Het geeft mensen de illusie dat het drinken van alcohol enkel en alleen nadelige effecten heeft wanneer je heel veel zou drinken. Terwijl er vandaag voldoende bewijs voorligt dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie bestaat.”
En ook professor oncologie Filip Lardon (UA) sluit zich aan bij het pleidooi. “Wil dat dan zeggen dat je elk glas, elke druppel alcohol moet vermijden? Zover wil ik niet gaan”, aldus Lardon. “Maar tegelijk mogen we de mensen ook geen blaasjes wijsmaken: alcohol – in feite een chemische, toxische stof – is gewoonweg niet gezond en verhoogt de kans op kanker.”
De beroepsvereniging ‘De Belgische Brouwers’ beklemtoont in een reactie aan ‘Het Nieuwsblad’ dat de nieuwe preventieboodschap al in lijn is met een advies van de Hoge Gezondheidsraad uit 2018 en dat vele nieuwe maatregelen “de erkende Belgische biercultuur ernstig in gevaar zou brengen”. Daarnaast wijst het ook op het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak “voor het inperken van het gebruik van elke druppel alcohol”.
De run.
Details: 9.54/km - 58 c - 123 pasfrequentie - 15,6°.
Op zaterdag was het in vele streken eerst zonnig met 's morgens wel lokale lage wolkenvelden of kans op enkele mistbanken. In de loop van de dag ontstonden er vrij veel stapelwolken maar het bleef droog. Aan zee werd het in de namiddag overwegend zonnig.
Het bleef fris voor de tijd van het jaar met maxima van 11 of 12 graden in de Hoge Venen tot 16 of 17 graden in Laag- en Midden-België.
De wind waaide zwak en overdag plaatselijk soms matig, eerst uit veranderlijke en later meestal uit noordwestelijke richtingen. Over het oosten van het land was de wind vaak matig uit noord.
Actueel.
Duitsland gaat vanaf maandag weer grenscontroles invoeren, in de strijd tegen illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit, zo raakte eerder al bekend. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zegt zondag dat de controles “gericht” zullen gebeuren, om files te vermijden. Daarover bestond in de buurlanden bezorgdheid.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zei zondag dat de politie steekproefgewijs controles zal uitvoeren, “flexibel en volgens de huidige veiligheidseisen”. Ook de omvang en de duur van de controles zal hiervan afhangen, klonk het. Men beloofde dat de controles “gecoördineerd” met de buurlanden zullen gebeuren. Voor de mensen en bedrijven in de grensregio’s wil men dat de controles “zo min mogelijk” hinder veroorzaken.
Reizigers worden opgeroepen om hun identiteitsdocumenten klaar te houden als ze de grens oversteken.
De Deense politie waarschuwt alvast voor files vanaf maandag door de Duitse grenscontroles. Aan de grensovergang op de E45-snelweg tussen Denemarken en Duitsland vinden wegenwerken plaats, waardoor alle verkeer er over één rijstrook moet. Die werken zouden minstens tot november zullen duren.
De run.
Details: 8.47/km - 322 c - 135 pasfrequentie - 11,1°.
Vandaag begon de dag landinwaarts droog met brede opklaringen. Op het Ardense reliëf hing er ochtendgrijs. In het uiterste westen vielen er buien die in de namiddag ook het binnenland introkken. De buien waren echter minder talrijk en minder intens dan gisteren. De maxima schommelden tussen 12 graden op de Hoge Venen en 16 graden in het westen van het land. De wind was opnieuw meestal matig uit het noorden.
Actueel.
Illia Yefimchyk
Deze man is niet meer. De man die ook met de bijnamen 'de gemuteerde' en 'de meest monsterlijke bodybuilder' door het leven ging. Hij werd amper 36 jaar oud. Het hart van de kolos met een lengte van 1,83 meter en een gewicht van 155 kilo begaf het.
Anna, de vrouw van de Wit-Russische bodybuilder, paste nog hartmassage toe op haar man, toen die op 6 september geveld werd door een hartaanval. De ambulance bracht Yefimchyk in comateuze toestand naar het ziekenhuis. Hij kwam niet meer bij bewustzijn en overleed op 11 september.
Yefimchyk werkte naar eigen zeggen keihard om tot zijn imposante lijf te komen, geïnspireerd door Arnold Scharzenegger en Sylvester Stalone op hun hoogtepunt. De spierbundel zou dagelijks meer dan honderd stuks sushi en zo 'n 2,5 kilo steak hebben verorberd, verspreid over zeven maaltijden. Zo speelde hij maar liefst 16500 kcal per dag naar binnen. Ter vergelijking: voor een man wordt een gemiddelde gehanteerd van 2500 kcal per dag, voor een vrouw 2000 kcal. Het leverde Yefimchyk bicepsen op van 63,5 cm en een borstomtrek van 154 cm.
De Wit-Rus ging er prat op dat hij bij het bankdrukken 272 kilo de lucht inkreeg en bij het deadliften en het squatten een gewicht van 317,5 kilo kon tillen. Dat zijn straffe prestaties. Yefimchyk nam zelf niet deel aan professionele wedstrijden voor bodybuilders, maar had meer dan 100.000 volgers op zijn sociale media, waar hij zijn trainingen deelde.
De run.
Kort maar goed. Toch eens getest hoe het met de conditie staat op dit moment. Super vond ik het niet. Maar het kon ook slechter. En de beentjes hielden vrij goed stand. Weinig spierpijn ondervonden tijdens het lopen. We zijn dus hopelijk op de goede weg. Maar ik zeg het toch nog steeds met enige voorzichtigheid.
Details: 4.30/km - 326 c -178 pasfrequentie - 15°.
Vandaag donderdag vielen er nog buien, mogelijk zelfs onweerachtige buien. We kregen ze eerst in het westen en noordwesten van het land. Later ook in de andere streken. In dit vrij wisselvallige weer was er ook ruimte voor enkele opklaringen. In het uiterste westen werd het in de loop van de dag droger, maar 's avonds steeg de neerslagkans er opnieuw.
De maxima waren fris voor de tijd van het jaar met waarden tussen 10 graden in de Hoge Venen en 15 graden in Vlaanderen.
De wind was matig uit west ruimend naar noordwest.
Actueel.
De Belgische begroting komt volgend jaar uit op een tekort van 30,65 miljard euro, ofwel 4,9% van het bruto binnenlands product. Daarmee is het tekort nog een stuk groter dan verwacht. In juli kwam men nog uit op een tekort van 29,4 miljard euro, of 4,7% van het BNP. Ter herinnering: Europa schrijft voor dat landen een tekort mogen hebben van maximaal 3% van het BNP.
De run.
Slechte financiële vooruitzichten dus voor de Belgische schatkist. Slecht is ook het weer. Het is koud en er valt af en toe heel wat regen (stevige buien). Het was voor mij vandaag aanleiding om de winterloopkledij boven te halen en aan te trekken. Iets te vroeg naar mijn zin maar ik had het zeker niet te warm tijdens mijn loopje. En het tempo lag nochtans vrij hoog. In ieder geval hoger dan normaal het geval is.
Details: 4.46/km - 668 c - 175 pasfrequentie - 10°.
In de eerste zes maanden van 2024 is de verkoop van warmtepompen in België bijna gehalveerd. Het voorbije halfjaar werden er 16200 warmtepompen verkocht, tegenover 30000 stuks een jaar eerder. De verkoop van warmtepompboilers daalde van 24500 naar 11000 exemplaren. Omgekeerd steeg de verkoop van verwarmingsketels op olie en gas dan weer met 8%. Consumenten zijn terughoudend om te investeren in een warmtepomp door de hoge kostprijs van elektriciteit. Eerder bleek al dat investeren in een warmtepomp de voorbije jaren niet rendabel was. Om dat te keren pleit men nu voor een hervorming van de accijnzen op energie.
De run.
Details: 9.00/km - 168 c - 13,9° - 133 pasfrequentie.
Deze ochtend was het tijdelijk nog zwaar bewolkt met regen in het zuidoosten van het land, terwijl het elders eerder zonnig was. In de loop van de dag werd het wisselend bewolkt in alle streken en konden de stapelwolken soms buien genereren, vooral in het noorden en oosten van het land. Enkele donderslagen waren eveneens mogelijk.
Het was koeler met maxima van 11 graden op de Ardense hoogten tot 15 graden in het centrum bij een matige en aan zee vrij krachtige wind uit westelijke richtingen.
Actueel.
Rome
Aan de Trevifontein in Rome heb je binnenkort misschien meer nodig dan dat ene muntje dat traditioneel over de schouder in het water gegooid wordt. De Italiaanse hoofdstad denkt namelijk na over een ticket van twee euro om het gebied rond de imposante fontein te betreden. De stad kreunt onder het massatoerisme en hoopt met die maatregel de horden toeristen wat meer te reguleren. Voorlopig is het nog maar een idee maar het wordt op dit moment wel grondig onderzocht.
De run.
Ik vrees dat de zomer voorbij is en dat we richting herfst evolueren. Bekijk die temperatuur (10,6°) en die is niet vast gesteld omstreek zeven uur deze morgen of zo maar wel tegen de klok van elven. Dan weet je al dat het vandaag echt niet veel warmer zal worden. Bovendien waren er ook nog hevige buien wat het geheel nog wat onaangenamer maakte. Alhoewel ik moet zeggen dat ik wat dat betreft nog vrij veel geluk gehad heb tijdens mijn run.
Details: 4.56/km - 614 c - 172 pasfrequentie - 10,6°.
Vandaag begint de dag droog met zon in Laag- en Midden-België. In Hoog-België daarentegen zullen er meer lage wolken zijn, die zelfs enkele druppels kunnen brengen. In de loop van de voormiddag zal de bewolking vanuit het westen alweer toenemen terwijl er tijdelijk nog opklaringen kunnen voorkomen in de Ardennen. In de loop van de namiddag kunnen er enkele buien vanaf de kust arriveren. De maxima liggen tussen 14 graden in de Ardennen en 17 à 18 graden in Vlaanderen. De wind neemt toe en wordt matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten in het binnenland, en vrij krachtig tot krachtig uit westzuidwest aan zee, waar de windstoten 60 km/u kunnen bereiken.
Actueel.
Binnenkort maximaal 50 km/uur op ring Parijs.
Vanaf 1 oktober mag er op de ring rond Parijs nog maar 50 km per uur gereden worden. Dat heeft de burgemeester (Anne Hidalgo) gezegd. De snelheidsverlaging op de ringweg kadert in het klimaatplan 2024-2030 van het Parijse stadsbestuur en moet onder meer de veiligheid en het milieu ten goede komen.
In 2014 werd de maximumsnelheid ook al eens verlaagd, van 80 km naar 70 km/uur.
De ring is 35 kilometer lang en dagelijks rijden er 1,5 miljoen (!) wagens over, wat het tot een van de drukste wegen van Europa maakt.
De run.
Eindelijk nog eens een iets beter gevoel in de benen. Alles is zeker nog niet volledig 100% in orde maar we konden toch weer (even) voluit lopen. Het ging wel grotendeels nog over de Finse piste. Dus afwachten hoe de spieren gaan reageren op harde ondergrond. In elk geval hoop ik nu toch niet te hervallen. Dus overdrijven gaan we de komende dagen zeker nog niet doen.
Details: 4.49/km - 496 c - 174 pasfrequentie - 15,6°.
Steeds meer onderzoekers en werkgevers merken het: we werken vooral op dinsdag en donderdag op kantoor. De Nederlanders hebben zelfs een naam voor dit fenomeen: de 'di-do-economie'. Het is een gevolg van de coronapandemie, die ons werkende leven voorgoed heeft veranderd. Vrijdag en maandag zijn de populairste dagen om thuis te werken, omdat ze nog een beetje aan het weekend kleven. Wie kinderen heeft die op woensdagnamiddag thuis zijn van school, zie je op die dag ook zelden op kantoor. Dus blijven enkel dinsdag en donderdag over als populaire kantoordagen. Dat zijn dan meteen ook de drukste dagen geworden op het spoor, de weg en in de horeca.
De run.
Details: 5.32/km - 337 c - 172 pasfrequentie - 16,7°.