lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR264 - 6KM000 - 0:32:15
  • TR263 - 5KM500 - 0:36:57
  • TR262 - 5KM000 - 0:21:27
  • TR261 - 1KM000 - 0:09:54
  • TR260 - 5KM600 - 0:49:13
    Zoeken in blog

    16-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR263 - 5KM500 - 0:36:57

    Het weer.

    Vandaag was er vrij veel bewolking, met vooral in het noordwesten wat lichte neerslag. In het oosten kon het vanochtend nevelig zijn. Later kregen we mooie, zonnige perioden vanaf de kust. In het oosten en het zuidoosten bleef er meer bewolking aanwezig.

    De maxima lagen tussen 14 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in het noordwesten.

    De wind was eerst nog zwak en veranderlijk op de meeste plaatsen. Vanaf het westen werd hij geleidelijk matig uit het noorden. Aan zee werd de wind vrij krachtig uit het noorden. In het westen van het land was er kans op rukwinden rond 50 km/h.

    Actueel.

    Tempé (ook wel geschreven als tempeh) is een eetbaar product van sojabonen afkomstig uit Indonesië.

    Tempé heeft na bereiding een licht zure smaak. Het neemt andere smaken goed op en is daardoor geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indische en Indonesische keuken en is in het westen ook populair als onderdeel van vegetarisch en veganistisch voedsel.

    Tempé is rijk aan vitaminen uit de B-groep en nicotinezuur. Verder bevat het vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Het is vetarm en cholesterolvrij. Door fermentatie gedurende de bewerking worden de voedingsstoffen beter verteerbaar en componenten zoals oligosachariden (raffinose en stachyose) en fytines afgebroken. Het resultaat is een product met een verteerbaarheidscoëfficiënt van 86%, dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren.

    Tempé heeft een gunstige werking tegen diarree. Het maakt het voor ziekmakende micro-organismen lastig zich aan de darmwand te hechten.

    Uit onderzoek van de universiteiten van Lougborough en Oxford uit 2008 bleek dat consumptie van het aan tempé verwante tofoe door senioren tot verslechtering van het geheugen lijkt te leiden, als formaldehyde als conserveringsmiddel is gebruikt, maar het gefermenteerde tempé een positief effect op de hersenen heeft.

    Tempé is vrijwel zeker afkomstig van Java. Het wordt voor de eerste maal vermeld in 1875, in een Javaans-Nederlands woordenboek. 

    Zoals in alle Indonesische namen en woorden komt bij de uitspraak de klemtoon te liggen op de een na laatste lettergreep, in dit geval op de letter 'e' van 'tem'.

    De run.

    De naweeën van de wedstrijd er wat trachten uit te lopen. In het begin heel voorzichtig. Na een paar kilometer waagde ik mij toch aan een iets vlotter tempo. Eigenlijk best tevreden. het ging beter dan verwacht.

    Details: 6.43/km - 344 c - 167 pasfrequentie - 15°.





    16-09-2024, 19:31 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR262 - 5KM000 - 0:21:27

    Wedstrijd 9e Kasseitjes stratenloop Lochristi

    Lang getwijfeld of ik deze wedstrijd wel zou lopen. De conditie (uithouding) was niet slecht, alhoewel ik de laatste weken zo goed als geen intervallen had gelopen, maar de spierbundels wilden helemaal niet meewerken. De vraag was dus: doe ik er wel goed aan om deel te nemen.

    Het feit dat het prima loopweer was en natuurlijk ook dat het zo goed als voor eigen deur was dat de wedstrijd doorging, hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.

    Wel bewust gekozen voor de korte afstand. Naderhand zou blijken dat dit een gelukkige keuze was. De tien kilometer zou ik niet uitgelopen hebben.

    Ik had mij dus zeker niet vooraf ingeschreven. Dat vond ik een te groot risico. Inschrijvingsgeld, zowel vooraf als ter plaatse, was zes euro. Dus zeker democratisch. Daar tegenover staat wel dat men daar nog steeds loopt met een enkelband. Wat mij betreft mag men dat toch stilaan beginnen veranderen en net zoals tegenwoordig in alle loopwedstrijden het geval is, werken met een chip die verwerkt is in het borstnummer. Tijdsopneming gebeurde met 'wedstrijdtiming'. De uitslagen zijn op die site ook vrij vlug raadpleegbaar. Dus wat dat betreft geen probleem.

    Hoe verliep de wedstrijd? De eerste kilometer ging over een weide en langs toch vrij slecht lopende veldwegels. Gelukkig had het niet geregend en waren er geen plassen te bespeuren. Het zou anders maar een glibberige bedoening geweest zijn. Ik probeerde een paar jonge snaken (meisjes en jongens) te volgen. Maar die gaan meestal vrij vlug uit de startblokken. Na een kilometer klokte ik af op 4.24. Niet slecht, rekening houdende met het parcours en met het feit dat ik al geen al te vlugge starter ben. Kilometer 2 ging sneller en ik ging dan ook de jeugdige atleten voorbij 4.13. Ook de twee volgende kilometers behield ik datzelfde tempo. De laatste kilometer moest ik evenwel wat inhouden. Ik voelde pijn in de kuit en als ik de wedstrijd wou uitlopen moest ik toch zorgen dat die pijn draaglijk bleef. Even achterom gekeken of er direct andere lopers in aantocht waren maar dat was niet het geval. Dus op reserve die laatste kilometer uitgelopen in 4.22.

    Al bij al dus tevreden met de chrono en ook met de behaalde plaats. Ik werd uiteindelijk nog zevende. Gezien de omstandigheden niet slecht. En eerlijk, meer zou er ook niet ingezeten hebben want de atleet die zesde eindigde was een heel eind voor mij. Die zou ik zeker niet kunnen volgen hebben.

    Maar natuurlijk was er wel de zorg om de rechter kuitspier. Een en ander speelt mij al een tijdje parten. Ik hoop er de komende dagen toch van verlost te worden!

    Details: 4.19/km - 301 c - 178 pasfrequentie - 16,7°. 







    15-09-2024, 18:51 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR261 - 1KM000 - 0:09:54

    Actueel.

    Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en experts nemen geen genoegen met “Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”, de onlangs aangepaste slogan bij alcoholreclame. De slogan zou volgens hen niet ver genoeg gaan én misleidend zijn. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het.

    Reclame voor alcohol kreeg dit jaar nog een nieuwe educatieve boodschap. In plaats van “Ons vakmanschap drink je met verstand” zouden commerciële boodschappen voor alcoholhoudende dranken voortaan gepaard gaan met de waarschuwing dat alcoholmisbruik de gezondheid schaadt. De kans is echter groot dat die nieuwe boodschap geen lang leven beschoren is. Zowel politiek als experts pleiten voor de piste waarbij producenten verplicht worden om het veel verregaandere “Alcoholgebruik schaadt de gezondheid” te vermelden, in plaats van enkel en alleen op alcoholmisbruik te focussen.

    “Gezondheids­mededelingen moeten heldere informatie verstrekken over de risico’s van alcoholgebruik, risico’s die dus ook al kunnen bestaan bij matig gebruik”, aldus ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “De door de industrie naar voren geschoven slogan ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’ is wat ons betreft misleidend”, zegt ook de woordvoerder van de Hoge Gezondheidsraad. “Het geeft mensen de illusie dat het drinken van alcohol enkel en alleen nadelige effecten heeft wanneer je heel veel zou drinken. Terwijl er vandaag voldoende bewijs voorligt dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie bestaat.”

    En ook professor oncologie Filip Lardon (UA) sluit zich aan bij het pleidooi. “Wil dat dan zeggen dat je elk glas, elke druppel alcohol moet vermijden? Zover wil ik niet gaan”, aldus Lardon. “Maar tegelijk mogen we de mensen ook geen blaasjes wijsmaken: alcohol – in feite een chemische, toxische stof – is gewoonweg niet gezond en verhoogt de kans op kanker.”

    De beroepsvereniging ‘De Belgische Brouwers’ beklemtoont in een reactie aan ‘Het Nieuwsblad’ dat de nieuwe preventieboodschap al in lijn is met een advies van de Hoge Gezondheidsraad uit 2018 en dat vele nieuwe maatregelen “de erkende Belgische biercultuur ernstig in gevaar zou brengen”. Daarnaast wijst het ook op het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak “voor het inperken van het gebruik van elke druppel alcohol”.

    De run.

    Details: 9.54/km - 58 c - 123 pasfrequentie - 15,6°.

     

     

     





    15-09-2024, 18:28 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR260 - 5KM600 - 0:49:13

    Het weer.

    Op zaterdag was het in vele streken eerst zonnig met 's morgens wel lokale lage wolkenvelden of kans op enkele mistbanken. In de loop van de dag ontstonden er vrij veel stapelwolken maar het bleef droog. Aan zee werd het in de namiddag overwegend zonnig.

    Het bleef fris voor de tijd van het jaar met maxima van 11 of 12 graden in de Hoge Venen tot 16 of 17 graden in Laag- en Midden-België.

    De wind waaide zwak en overdag plaatselijk soms matig, eerst uit veranderlijke en later meestal uit noordwestelijke richtingen. Over het oosten van het land was de wind vaak matig uit noord.

    Actueel.

    Duitsland gaat vanaf maandag weer grenscontroles invoeren, in de strijd tegen illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit, zo raakte eerder al bekend. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zegt zondag dat de controles “gericht” zullen gebeuren, om files te vermijden. Daarover bestond in de buurlanden bezorgdheid.

    De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zei zondag dat de politie steekproefgewijs controles zal uitvoeren, “flexibel en volgens de huidige veiligheidseisen”. Ook de omvang en de duur van de controles zal hiervan afhangen, klonk het. Men beloofde dat de controles “gecoördineerd” met de buurlanden zullen gebeuren. Voor de mensen en bedrijven in de grensregio’s wil men dat de controles “zo min mogelijk” hinder veroorzaken.

    Reizigers worden opgeroepen om hun identiteitsdocumenten klaar te houden als ze de grens oversteken.

    De Deense politie waarschuwt alvast voor files vanaf maandag door de Duitse grenscontroles. Aan de grensovergang op de E45-snelweg tussen Denemarken en Duitsland vinden wegenwerken plaats, waardoor alle verkeer er over één rijstrook moet. Die werken zouden minstens tot november zullen duren.

    De run.

    Details: 8.47/km - 322 c - 135 pasfrequentie - 11,1°.





    15-09-2024, 18:20 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    13-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR259 - 5KM500 - 0:24:46

    Het weer.

    Vandaag begon de dag landinwaarts droog met brede opklaringen. Op het Ardense reliëf hing er ochtendgrijs. In het uiterste westen vielen er buien die in de namiddag ook het binnenland introkken. De buien waren echter minder talrijk en minder intens dan gisteren. De maxima schommelden tussen 12 graden op de Hoge Venen en 16 graden in het westen van het land. De wind was opnieuw meestal matig uit het noorden.

    Actueel.

    Illia Yefimchyk

    Deze man is niet meer. De man die ook met de bijnamen 'de gemuteerde' en 'de meest monsterlijke bodybuilder' door het leven ging. Hij werd amper 36 jaar oud. Het hart van de kolos met een lengte van 1,83 meter en een gewicht van 155 kilo begaf het.

    Anna, de vrouw van de Wit-Russische bodybuilder, paste nog hartmassage toe op haar man, toen die op 6 september geveld werd door een hartaanval. De ambulance bracht Yefimchyk in comateuze toestand naar het ziekenhuis. Hij kwam niet meer bij bewustzijn en overleed op 11 september.

    Yefimchyk werkte naar eigen zeggen keihard om tot zijn imposante lijf te komen, geïnspireerd door Arnold Scharzenegger en Sylvester Stalone op hun hoogtepunt. De spierbundel zou dagelijks meer dan honderd stuks sushi en zo 'n 2,5 kilo steak hebben verorberd, verspreid over zeven maaltijden. Zo speelde hij maar liefst 16500 kcal per dag naar binnen. Ter vergelijking: voor een man wordt een gemiddelde gehanteerd van 2500 kcal per dag, voor een vrouw 2000 kcal. Het leverde Yefimchyk bicepsen op van 63,5 cm en een borstomtrek van 154 cm.

    De Wit-Rus ging er prat op dat hij bij het bankdrukken 272 kilo de lucht inkreeg en bij het deadliften en het squatten een gewicht van 317,5 kilo kon tillen. Dat zijn straffe prestaties. Yefimchyk nam zelf niet deel aan professionele wedstrijden voor bodybuilders, maar had meer dan 100.000 volgers op zijn sociale media, waar hij zijn trainingen deelde.

    De run.

    Kort maar goed. Toch eens getest hoe het met de conditie staat op dit moment. Super vond ik het niet. Maar het kon ook slechter. En de beentjes hielden vrij goed stand. Weinig spierpijn ondervonden tijdens het lopen. We zijn dus hopelijk op de goede weg. Maar ik zeg het toch nog steeds met enige voorzichtigheid.

    Details: 4.30/km - 326 c  -178 pasfrequentie - 15°.

     

     

     





    13-09-2024, 14:24 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    12-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR258 - 11KM000 - 0:52:22

    Het weer.

    Vandaag donderdag vielen er nog buien, mogelijk zelfs onweerachtige buien. We kregen ze eerst in het westen en noordwesten van het land. Later ook in de andere streken. In dit vrij wisselvallige weer was er ook ruimte voor enkele opklaringen. In het uiterste westen werd het in de loop van de dag droger, maar 's avonds steeg de neerslagkans er opnieuw.

    De maxima waren fris voor de tijd van het jaar met waarden tussen 10 graden in de Hoge Venen en 15 graden in Vlaanderen.

    De wind was matig uit west ruimend naar noordwest.

    Actueel.

    De Belgische begroting komt volgend jaar uit op een tekort van 30,65 miljard euro, ofwel 4,9% van het bruto binnenlands product. Daarmee is het tekort nog een stuk groter dan verwacht. In juli kwam men nog uit op een tekort van 29,4 miljard euro, of 4,7% van het BNP. Ter herinnering: Europa schrijft voor dat landen een tekort mogen hebben van maximaal 3% van het BNP.

    De run.

    Slechte financiële vooruitzichten dus voor de Belgische schatkist. Slecht is ook het weer. Het is koud en er valt af en toe heel wat regen (stevige buien). Het was voor mij vandaag aanleiding om de winterloopkledij boven te halen en aan te trekken. Iets te vroeg naar mijn zin maar ik had het zeker niet te warm tijdens mijn loopje. En het tempo lag nochtans vrij hoog. In ieder geval hoger dan normaal het geval is.

    Details: 4.46/km - 668 c - 175 pasfrequentie - 10°.





    12-09-2024, 18:15 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR257 - 3KM000 - 0:27:01

    Actueel.

    In de eerste zes maanden van 2024 is de verkoop van warmtepompen in België bijna gehalveerd. Het voorbije halfjaar werden er 16200 warmtepompen verkocht, tegenover 30000 stuks een jaar eerder. De verkoop van warmtepompboilers daalde van 24500 naar 11000 exemplaren. Omgekeerd steeg de verkoop van verwarmingsketels op olie en gas dan weer met 8%. Consumenten zijn terughoudend om te investeren in een warmtepomp door de hoge kostprijs van elektriciteit. Eerder bleek al dat investeren in een warmtepomp de voorbije jaren niet rendabel was. Om dat te keren pleit men nu voor een hervorming van de accijnzen op energie.

    De run.

    Details: 9.00/km - 168 c - 13,9° - 133 pasfrequentie.





    12-09-2024, 18:06 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    11-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR256 - 10KM000 - 0:49:22

    Het weer.

    Deze ochtend was het tijdelijk nog zwaar bewolkt met regen in het zuidoosten van het land, terwijl het elders eerder zonnig was. In de loop van de dag werd het wisselend bewolkt in alle streken en konden de stapelwolken soms buien genereren, vooral in het noorden en oosten van het land. Enkele donderslagen waren eveneens mogelijk.

    Het was koeler met maxima van 11 graden op de Ardense hoogten tot 15 graden in het centrum bij een matige en aan zee vrij krachtige wind uit westelijke richtingen.

    Actueel.

    Rome

    Aan de Trevifontein in Rome heb je binnenkort misschien meer nodig dan dat ene muntje dat traditioneel over de schouder in het water gegooid wordt. De Italiaanse hoofdstad denkt namelijk na over een ticket van twee euro om het gebied rond de imposante fontein te betreden. De stad kreunt onder het massatoerisme en hoopt met die maatregel de horden toeristen wat meer te reguleren. Voorlopig is het nog maar een idee maar het wordt op dit moment wel grondig onderzocht.

    De run.

    Ik vrees dat de zomer voorbij is en dat we richting herfst evolueren. Bekijk die temperatuur (10,6°) en die is niet vast gesteld omstreek zeven uur deze morgen of zo maar wel tegen de klok van elven. Dan weet je al dat het vandaag echt niet veel warmer zal worden. Bovendien waren er ook nog hevige buien wat het geheel nog wat onaangenamer maakte. Alhoewel ik moet zeggen dat ik wat dat betreft nog vrij veel geluk gehad heb tijdens mijn run.

    Details: 4.56/km - 614 c - 172 pasfrequentie - 10,6°.





    11-09-2024, 13:10 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    10-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR255 - 8KM000 -0:38:35

    Het weer.

    Vandaag begint de dag droog met zon in Laag- en Midden-België. In Hoog-België daarentegen zullen er meer lage wolken zijn, die zelfs enkele druppels kunnen brengen. In de loop van de voormiddag zal de bewolking vanuit het westen alweer toenemen terwijl er tijdelijk nog opklaringen kunnen voorkomen in de Ardennen. In de loop van de namiddag kunnen er enkele buien vanaf de kust arriveren. De maxima liggen tussen 14 graden in de Ardennen en 17 à 18 graden in Vlaanderen. De wind neemt toe en wordt matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten in het binnenland, en vrij krachtig tot krachtig uit westzuidwest aan zee, waar de windstoten 60 km/u kunnen bereiken.

    Actueel.

    Binnenkort maximaal 50 km/uur op ring Parijs.

    Vanaf 1 oktober mag er op de ring rond Parijs nog maar 50 km per uur gereden worden. Dat heeft de burgemeester (Anne Hidalgo) gezegd. De snelheidsverlaging op de ringweg kadert in het klimaatplan 2024-2030 van het Parijse stadsbestuur en moet onder meer de veiligheid en het milieu ten goede komen.

    In 2014 werd de maximumsnelheid ook al eens verlaagd, van 80 km naar 70 km/uur.

    De ring is 35 kilometer lang en dagelijks rijden er 1,5 miljoen (!) wagens over, wat het tot een van de drukste wegen van Europa maakt.

    De run.

    Eindelijk nog eens een iets beter gevoel in de benen. Alles is zeker nog niet volledig 100% in orde maar we konden toch weer (even) voluit lopen. Het ging wel grotendeels nog over de Finse piste. Dus afwachten hoe de spieren gaan reageren op harde ondergrond. In elk geval hoop ik nu toch niet te hervallen. Dus overdrijven gaan we de komende dagen zeker nog niet doen.

    Details: 4.49/km - 496 c - 174 pasfrequentie - 15,6°.





    10-09-2024, 15:32 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    09-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR254 - 5KM700 - 0:31:31

    Actueel.

    Steeds meer onderzoekers en werkgevers merken het: we werken vooral op dinsdag en donderdag op kantoor. De Nederlanders hebben zelfs een naam voor dit fenomeen: de 'di-do-economie'. Het is een gevolg van de coronapandemie, die ons werkende leven voorgoed heeft veranderd. Vrijdag en maandag zijn de populairste dagen om thuis te werken, omdat ze nog een beetje aan het weekend kleven. Wie kinderen heeft die op woensdagnamiddag thuis zijn van school, zie je op die dag ook zelden op kantoor. Dus blijven enkel dinsdag en donderdag over als populaire kantoordagen. Dat zijn dan meteen ook de drukste dagen geworden op het spoor, de weg en in de horeca.

    De run.

    Details: 5.32/km - 337 c - 172 pasfrequentie - 16,7°.





    09-09-2024, 14:37 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR253 - 6KM300 - 0:56:37

    Actueel.

    In 2023 werden er iets meer dan 5000 woningen in het Vlaams Gewest ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Dat is het hoogste aantal in tien jaar. Gemeenten kunnen woningen die status geven als panden niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid. Dat gebeurt vaak na een klacht van een huurder of wanneer een verhuurder een conformiteitsattest nodig heeft.

    De run.

    Details: 8.59/km - 352 c - 133 pasfrequentie - 21,1°.





    09-09-2024, 14:31 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR252 - 5KM000 - 0:46:48

    Het weer.

    Vandaag bleef het vaak bewolkt met perioden van regen en buien. Vooral in het noorden van het land en op het reliëf kon de neerslag soms in intensiteit toenemen en gepaard gaan met een donderslag.

    De maxima variëerden tussen 14 en 21 graden.

    Er stond een matige en aan zee vrij krachtige westen- tot zuidwestenwind die snel draaide naar het westen tot noordwesten. Rukwinden lokaal rond 50 km/u.

    Actueel.

    België gaat 20.000 vaccins tegen mpox doneren aan de Democratische Republiek Congo. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Het Afrikaanse land wordt momenteel het zwaarst getroffen door de mpox-epidemie, ook gekend als apenpokken. De snelle verspreiding baart zorgen. Sinds het begin van het jaar zijn er reeds 24000 besmettingen in dertien Afrikaanse landen vastgesteld. Meer dan 600 mensen zijn bezweken aan de ziekte, de overgrote meerderheid in Congo.

    De run.

    Details: 9.21/km - 277 c - 129 pasfrequentie - 25°.





    09-09-2024, 14:26 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    07-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR251 - 5KM300 - 0:27:08

    Het weer.

    Op zaterdag was het eerst droog met lage wolken in het noorden en het westen van het land en in sommige valleien. Deze losten vrij snel op en middelhoge wolken wisselden af met opklaringen. Naar het oosten toe waren de opklaringen breder.

    De maxima schommelden tussen 23 of 24 graden in de Ardennen en tussen 27 tot 28 graden in Vlaanderen.

    De wind was zwak tot matig uit het oosten en nadien matig uit het zuidoosten.

    Actueel.

    Het ei.

    Witte eieren en bruine eieren: Wat zijn de verschillen?

    Het traditionele eitje verdwijnt

    Bij het ontbijt zijn we heel vaak gewend aan een bruin eitje op ons bord. Maar dit gaat veranderen, want supermarkten beginnen de bruine eieren van hun huismerken te vervangen door witte eieren. Het lijkt erop dat het tijdperk van het bruine ei voorbij is. Straks zie je geen bruine eieren meer in de schappen. Maar waarom gebeurt dit precies? En wat is eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren?

    Witte eieren: voordeliger en milieuvriendelijker

    Lidl was de eerste die de bruine eieren uit de schappen haalde, en nu zul je waarschijnlijk bij Albert Heijn ook alleen nog maar witte eieren zien. De reden voor deze verandering is simpel: kostenbesparing. Het produceren van witte eieren is namelijk 9% goedkoper voor de boeren. Deze kippen hebben minder voer nodig, wat de kosten drukt.

    Daarnaast zijn witte eieren ook beter voor het milieu. De kippen die witte eieren leggen, zijn efficiënter: ze leggen meer eieren en blijven dit langer doen, zo’n tien weken extra. Dit betekent dat boeren hun kippen minder vaak hoeven te vervangen, wat duurzamer is.

    Witte en bruine eieren komen van verschillende soorten kippen. Albert Heijn biedt nu al 80% witte eieren aan onder hun huismerk. Maar waarom zou je eigenlijk voor een wit ei gaan in plaats van een bruin ei? In Nederland hebben veel mensen een voorkeur voor bruine eieren omdat ze denken dat die gezonder, diervriendelijker en lekkerder zijn.

    Verandering in perceptie

    Er bestaat een misverstand dat witte eieren van slechtere kwaliteit zijn, uit legbatterijen komen en goedkoper zijn. Dit klopt echter niet. Het enige verschil zit in het kippenras dat het ei legt. De kleur van het ei wordt bepaald door het ras van de kip. Kippen met roodbruine veren en rode oorlellen leggen bruine eieren, terwijl kippen met witte veren en witte oorlellen witte eieren leggen. Die kleur heeft totaal geen invloed op de smaak of de kwaliteit van het ei.

    Prijs en kwaliteit

    Ondanks dat de kwaliteit en de smaak van witte en bruine eieren hetzelfde zijn, zie je in de supermarkt toch prijsverschillen. Een doosje van zes vrije-uitloopeieren bij Albert Heijn kost € 1,69 voor witte eieren. Voor dezelfde hoeveelheid bruine scharreleieren betaal je echter € 4,09. Omgerekend kosten tien witte eieren ongeveer € 2,82, wat dus aanzienlijk goedkoper is dan de bruine variant. Het is dus waar dat witte eieren goedkoper zijn. Maar wat betreft kwaliteit merk je geen verschil: je smaak zal hetzelfde blijven.

    Dus, wanneer je straks je ontbijt eet met een wit ei erbij, weet je nu waarom supermarkten deze overstap hebben gemaakt. Witte eieren leveren voordelen op het gebied van kosten en duurzaamheid, zonder dat er iets aan de kwaliteit of smaak verandert.

    De run.

    Details: 5.07/km - 320 c - 175 pasfrequentie - 18,3°.





    07-09-2024, 09:25 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR250 - 5KM000 - 0:40:14

    Het weer.

    Vrijdag begon het zwaar bewolkt tot betrokken met regen of onweersbuien in de zuidelijke helft van het land. In de namiddag verplaatsten deze zich naar het noorden, waarbij ze geleidelijk verzwakten. Achter de buien werd het vanuit Frankrijk droger met opklaringen.

    De maxima bedroegen 18 à 19 graden in de meeste regio's en liepen op tot 23 à 24 graden langs de Nederlandse grens.

    De wind was zwak tot matig uit het zuidwesten, maar zwakte af in de namiddag.

    Actueel.

    San Marino

    Het werd een avond om nooit te vergeten in San Marino. Het laagst gerangschikte land op de FIFA-ranglijst heeft voor het eerst in twintig jaar nog eens een match kunnen winnen. Het klopte in de Nations League-opener Liechtenstein met 1-0. Het was zelfs de eerste officiële overwinning ooit voor de dwergstaat.

    Alsof ze het WK hadden gewonnen. Na het laatste fluitsignaal liepen de wisselspelers het veld op, de stadionomroeper ging uit z'n dak en de (weinige) supporters konden hun ogen niet geloven. San Marino had zopas voor het eerst sinds 2004 een wedstrijd gewonnen. Toen versloeg het ook Liechtenstein met 1-0. Het ging toen om een oefenduel, gisteren won het voor het eerst in de geschiedenis een match met inzet. Waar de Nations League allemaal niet goed voor is...

    De held van de avond: Nicko Sensoli. De aanvaller bezorgde San Marino het delirium met een goal vroeg in de tweede helft. Sensoli strafte matig verdedigen af bij Liechtenstein. Vorig seizoen speelde de doelpuntenmaker nog bij Sangiuliano, in de Italiaanse vierde klasse. Intussen voetbalt Sensoli opnieuw in eigen land. Wat het verhaal nog wat straffer maakt: de 19-jarige aanvaller was nog niet geboren toen San Marino in 2004 voor het laatst kon winnen.

    De run.

    Details: 8.03/km - 413 c - 143 pasfrequentie - 18,3°.

     





    07-09-2024, 09:18 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR249 - 6KM600 - 0:31:35

    Het weer.

    Vandaag donderdag was het eerst bewolkt. In de namiddag ontwikkelden er zich stilaan alsmaar bredere opklaringen vanaf het oosten van het land richting de andere streken. De wolkenvelden bleven wel talrijk langsheen de Franse grens, waar wat gedruppel niet was uitgesloten. Aan het einde van de dag werd de lucht dreigender vanaf Belgisch Lotharingen met een toenemende kans op onweer. De maxima klommen van 24 of 25 graden in de Hoge Ardennen of aan zee naar 25 of 26 graden in het centrum van het land en zelfs 28 graden in de Kempen. De wind was zwak tot matig en had eerst een voorkeur voor noordoostelijke richtingen, maar werd op het einde van de namiddag variabel.

    Actueel.

    De banaan.

    Bananen, je vindt ze een gans jaar door in de winkel. In tegenstelling tot wat mensen vroeger wel eens dachten, is het eten van een banaan erg gezond. Ze zijn betaalbaar, geliefd om hun zoete smaak en tevens goed voor de gezondheid. Een banaan is een gezonde snack en een prima tussendoortje.

    Een enkele banaan bevat slechts 90 calorieën en heeft een prima voedingswaarde: per 100 gram bevat het ongeveer 360 mg kalium en 2,6 g voedingsvezels. Ook vitamine B6 en vitamine C zitten er in.

    Een banaan verbetert de spijsvertering.

    De vele vezels zorgen ervoor dat constipatie wordt tegengegaan en zorgen zo voor een gezonde spijsvertering en darmflora.

    Een banaan is superfood voor duursporters.

    De vrucht bevat een heleboel vitaminen, mineralen en kalium. Kalium heeft een positief effect op de conditie van hart- en bloedvaten: het maakt de spieren sterker en bevordert het herstel na een stevige work-out. Duursporters eten regelmatig bananen en weten dat geen enkel energiedrankje hier tegenop kan. De natuurlijke suikers geven een forse energieboost en voorzien de sporter voor een lange tijd energie

    Een banaan zorgt voor een ‘geluksmomentje’.

    Bananen bevatten tryptofaan, een zuur dat de aanmaak van serotonine, hét gelukshormoon, stimuleert. Een toename van trytofaan verhoogt dus indirect de hoeveelheid serotonine in het lichaam, wat een positief effect heeft op hoe we ons voelen.

    Een banaan is rijk aan vitamine C.

    Vitamine C versterkt ons immuunsysteem en versnelt de wondgenezing. Zo voorziet een kleine banaan ons voor liefst 33 procent van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C.

    Een banaan verlaagt een te hoge bloeddruk.

    Bananen zitten vol kalium en natrium, mineralen die een belangrijke rol spelen in het regelen van een te hoge bloeddruk.

    En wist je dat je bananen ook perfect kan gebruiken voor verschillende gerechten: bananenmuffins, bananensmoothie, gebakken banaan met warme chocolade, tiramisu met banaan, bananenpudding, bananenpannenkoeken, geflambeerde banaan, bananenbrood, bananenconfituur …

    De run.

    Details: 4.47/km - 392 c - 177 pasfrequentie - 17,8°.

     

     





    05-09-2024, 18:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR248 - 5KM100 - 0:25:56

    Actueel.

    Zeus (vervolg).

    Zeus wordt door Gaea vervolgens verborgen in een grot waar hij wordt gezoogd door Amaltheia, een wezen dat zowel geit als nimf is. Jaren later beloont de oppergod haar door het sterrenbeeld Steenbok voor haar aan de hemel te plaatsen.

    Rhea is ondertussen bang dat Cronus het huilen van het kind zal horen en beveelt een groep mannen continu rond de grot te dansen en zingen. Ze ‘huurt’ hiervoor de Crueten in, een groep halfgoden die bekend staan om hun lawaaierige dansen.

    Zeus hoort jaren later over het onrecht dat zijn vader Rhea heeft aangedaan en hij zweert wraak vanwege het vermoorden van zijn broers en zussen.

    De god geeft zijn eerste vrouw, Metis, opdracht Cronus een braakmiddel te geven. Cronus kotst hierop eerst de steen uit die hij voor Zeus heeft aangezien. Vervolgens komen ook diens broers en zussen naar buiten. Deze zijn zo blij dat ze zich gelijk aan de zijde van hun jongste broer voegen en Cronus van zijn troon stoten.

    Zeus trouwt later met zijn zus Hera. Bij haar verwekt hij vier kinderen. Ares en Hephaistos (goden) en Eileithyia en Hèbè (godinnen).

    Zeus wordt de hoofdgod van de zogeheten Olympische goden. Zowel goden als mensen spreken hem als ‘vader’ aan. Na de overwinning op zijn vader verdeelt Zeus de wereld tussen zichzelf en zijn broers. Zelf heerst hij vanaf dat moment over de hemel, terwijl zijn broers Hades en Poseidon de heerschappij krijgen over respectievelijk de onderwereld en de zee.

    In veel Griekse mythen en sagen speelt Zeus een rol. Verschillende van die verhalen draaien om de vele sterfelijke en onsterfelijke minnaressen die de god erop nahoudt, dit zeer tot onvrede van zijn jaloerse vrouw Hera die geregeld wraak neemt op haar mans geliefden.

    De run.

    Details: 5.05/km - 310 c - 176 pasfrequentie - 17,2°.

     

     





    05-09-2024, 18:49 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR247 - 5KM000 - 0:26:27

    Het weer.

    Vandaag woensdag was het eerst op de meeste plaatsen zwaarbewolkt met in het oostelijke deel van het land nog regen, lokaal veel regen. In de loop van de dag werd het vanaf het westen wisselend bewolkt met enkele buien. Aan zee viel er in de ochtend mogelijk een bui en kreeg men in de namiddag meer zon. De maxima varieerden tussen 18 en 23 graden. De wind was zwak tot lokaal matig en ruimde van west naar noordwest. Aan zee ruimde de matige noordwestenwind naar noord.

    Actueel.

    Zeus – Oppergod in de Griekse mythologie

    Zeus is de oppergod in de Griekse mythologie en de hoofdbewoner van de berg olympus. Hij is de zoon van de titanen Cronus en Rhea. In afbeeldingen is hij vaak te zien met de bliksemschichten die hij van de cyclopen ontving. Verder zijn onder meer de adelaar en de eik onlosmakelijk met hem verbonden. Het equivalent van de godheid in de Romeinse godsdienst is Jupiter.

    De vader van Zeus, Cronus, versloeg eerder de hemelgod Uranus. Deze heeft hem tijdens zijn ondergang wel gezegd dat Cronus zal worden onttroond door zijn zoon. Cronus wil daar helemaal niets van weten en besluit al zijn kinderen direct na de geboorte met huid en haar te verslinden.

    Zijn vrouw Rhea kan dit op een dag niet langer aanzien en besluit een list te verzinnen om zo tenminste één kind te redden. Als Zeus geboren wordt wikkelt ze hem snel in een doek en geeft het kind vervolgens aan oermoeder Gaea. Hierna geeft ze Cronus een in een doek gewikkelde steen te eten. Haar man trapt erin. Die denkt dat hij weer een van zijn kinderen verslonden heeft.

    De run.

    Details: 5.17/km - 302 c - 174 pasfrequentie - 20°.





    05-09-2024, 18:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR246 - 4KM000 - 0:23:44

    Het weer.

    Vandaag dinsdag werd het wisselend tot zwaarbewolkt met perioden van regen in het westen en het centrum. In het oosten werd het, na de lokale buien deze ochtend, eerst droog maar ontwikkelden er zich in de loop van de namiddag opnieuw buien die konden gepaard gaan met een donderslag. De maxima schommelden van 21 graden in de Hoge Venen tot 25 graden in de Kempen en de regio Luik. De wind was eerst zwak en later matig uit zuidwest, aan zee ruimend naar west.

    Actueel.

    Duur brood (slot).

    Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer. Iedere bakker bepaalt zelf hoeveel hij vraagt om van zijn werk te kunnen leven. Men wijst erop dat brood van de warme bakker een arbeidsintensief product is. Het grootste deel van de prijs bestaat uit personeelskosten, voor de productie en verkoop. Reken uit wat het aan de huidige lonen kost als een klant tien minuten blijft babbelen. Ook de algemene kosten voor gebouwen en machines, de grondstoffen en energie liepen alleen maar op.

    Betalen we nu een realistische broodprijs, of kunnen we op korte termijn nog stijgingen verwachten? De meeste warme bakkers zijn vandaag wel tevreden. De klachten van tijdens de energie- of graancrisis horen we alvast niet meer. Vermoedelijk zit er dus niet meteen een verhoging van de broodprijs aan te komen. Maar het is niet zo dat ze nu een pak goedkoper kunnen produceren. Zo is de boterprijs momenteel opnieuw serieus aan het stijgen, en het blijft afwachten wat de graanprijzen van de nieuwe oogst zullen doen.

    In de supermarkt ligt de prijs doorgaans enkele tientallen centen lager. Tegen de industriële bakkerij valt niet op te boksen. Daar lopen de broden van de band zonder dat er nog echt personeel aan te pas komt. Anders dan de warme bakker, moet een supermarkt met brood zijn boterham niet verdienen. Voor de supermarkt is brood vaak een lokmiddel waarmee kan worden gestunt, om de klant binnen te krijgen zodat hij ook andere dingen koopt waarop meer wordt verdiend.

    Er wordt wel gemerkt dat klanten voor vele speciale broodsoorten in de supermarkt soms meer moeten betalen dan bij de bakker. Het is dikwijls enkel het stokbrood of het gewone brood dat in promotie staat.

    Vandaag koopt nog 55 procent van de Vlamingen zijn brood meestal bij de bakker, 45 procent in de supermarkt. Maar het aantal bakkers in het dorp slinkt zienderogen. En bij een overname wordt een warme bakker niet zelden een koude: een extra winkelpunt dat ’s middags veelal is uitverkocht.

    Jaagt dit, samen met de prijs, de klant niet recht naar de supermarkt? Iedere consument zal zeggen dat brood van de bakker beter is. Maar als we in de supermarkt zijn, nemen we het uit gemak wel mee. Dat valt niet te ontkennen. Gelukkig kijken veel mensen nog naar de kwaliteit. Een bakker die zorgt dat hij een kwalitatief product verkoopt, mag zich niet spiegelen aan de prijs in de supermarkt.

    De run.

    Details: 5.55/km - 249 c - 169 pasfrequentie - 23,9°.





    03-09-2024, 18:10 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR245 - 5KM000 - 0:44:15

    Het weer.

    Op maandag was het halfbewolkt met in de loop van de dag stapelwolken. In sommige streken vielen er plaatselijk vrij stevige onweerachtige buien, vooral dan in het oosten van het land met daar kans op hagel en veel neerslag. Enkele windstoten waren ook niet uitgesloten. In de andere streken was er eveneens een buienkans, maar minder uitgesproken. Het werd iets minder warm met maxima van 23 graden in de Hoge Ardennen tot 28 graden in de Kempen. De wind was zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.

    Actueel.

    Duur brood.

    Brood is in vier jaar tijd ruim een kwart duurder geworden. Voor een lang grijs of gesneden volkoren betaal je nu algauw 3 euro. Meer dan de helft van de Vlamingen vindt brood daarmee ‘duur voor wat het is’. Wat bepaalt de prijs van een brood? Betalen we echt te veel? Of zal brood nog duurder worden? Voor de supermarkt is brood vaak een lokmiddel waarmee kan worden gestunt, om de klant binnen te krijgen.

    De Vlaming koopt gemiddeld 2,6 broden per week. We eten allemaal brood, twee op de drie Vlamingen zelfs elke dag meerdere sneetjes. Toch vindt ruim één op de twee mensen ons dagelijks brood ‘duur voor wat het is’. Een kwart laat het wezenlijk onderdeel van onze basisvoeding zelfs geregeld links liggen wegens te duur, een aandeel dat bij jonge gezinnen oploopt tot één op de drie. Zij zouden vaker een sneetje eten als het goedkoper was.

    Feit is: onze boterham werd de voorbije vier jaar gemiddeld meer dan een kwart (27%) duurder. Bij de warme bakker betaal je in veel gevallen al zo’n 3 euro voor een lang grijs of een groot carré wit.

    De run.

    Details: 8.51/km - 278 c - 135 pasfrequentie - 21,1°.





    03-09-2024, 18:00 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR244 - 5KM000 - 0:29:00

    Het weer.

    Vandaag was het overal overwegend droog en vaak zonnig met af en toe hoge of middelhoge bewolking. Tegen het einde van de namiddag of het begin van de avond konden er zich stapelwolken ontwikkelen die aanleiding konden geven tot een lokale onweersbui. Het werdzeer warm met maxima van 26 tot 28 graden op de Ardense hoogten, rond 29 graden aan de kust en van 28 tot 31 of lokaal zelfs 32 graden elders. De wind was zwak tot vaak matig uit oost tot zuidoost.

    Actueel.

    De adderbeet.

    De tienjarige Julien, een jongen uit de Franse stad Toulouse, is onlangs aan de dood ontsnapt. Tijdens een bergwandeling met zijn vader in de gemeente Aston, in het zuidelijke departement Ariège, kreeg Julien een anafylactische shock na een beet van een adder. “Het leek wel alsof hij aan het sterven was”, vertelt vader Patrick over het angstaanjagende moment.

    Patrick Albero ging met zijn tienjarige zoon Julien op uitstap naar het Fontargente-meer, een plaats die hij als kind regelmatig bezocht. Om het meer te bereiken moesten vader en zoon een stevige wandeling door de bergen maken. Na anderhalf uur wandelen besloten Patrick en Julien even te pauzeren en een tussendoortje te eten. “We waren zo goed als alleen op een hoogte van 1.800 meter”, zegt Patrick.

    “Julien zag een kikker in een beekje zitten. Hij houdt van dieren en wilde de kikker oppakken”, vertelt de vader. Maar op dat moment liep het mis: de jongen voelde plots een helse pijn in zijn vinger.

    “Hij schreeuwde het uit van de pijn”, zegt Patrick, die twee tandafdrukken in Juliens vinger zag staan. “Ik had al snel door dat het een beet van een adder was.” Binnen de tien minuten zwol Juliens hele hand op. “Hij kon niet meer, hij rolde over de grond van de pijn.” Patrick probeerde zijn zoon te kalmeren door zijn hand af te koelen in de beek. Dat bood even soelaas, maar enkele minuten later verslechterde Juliens toestand: de jongen moest overgeven.

    Voor Patrick zat er maar één ding op: terugwandelen en hulp zoeken. Op de terugweg kwamen vader en zoon een andere wandelaar tegen. Die had een aspivenin-pompje bij en probeerde daarmee het gif uit Juliens vinger te zuigen. Tevergeefs: de hand van het kind was te opgezwollen.

    Bij Patrick sloeg de paniek intussen toe. “Het was nog zeker een uur wandelen tot de parking en Julien begon stilaan het bewustzijn te verliezen”, vertelt hij. “Het leek wel alsof hij aan het sterven was.”

    Toen vader en zoon eindelijk terug op de parking waren, sprong Patrick in de auto en reed hij onmiddellijk naar een brandweerkazerne in de buurt. Vanaf daar werd Julien naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoerd. Artsen stelden al snel vast dat de jongen een anafylactische shock – een levensbedreigende allergische reactie – had gekregen na de beet. “Zijn hand zag eruit als een aardappel en hij was ook uitgedroogd”, zegt Patrick.

    De moedige Julien moest een paar dagen in het ziekenhuis blijven, maar is ondertussen weer de oude. Vader en zoon zijn vastberaden om hun wandeling opnieuw te doen. “Maar de volgende keer blijven we de hele tijd alert, we hebben onze les wel geleerd”, besluit Patrick.

    De run.

    Details: 5.48/km - 308 c - 175 pasfrequentie - 22,8°.





    01-09-2024, 18:51 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!