lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR251 - 5KM300 - 0:27:08
  • TR250 - 5KM000 - 0:40:14
  • TR249 - 6KM600 - 0:31:35
  • TR248 - 5KM100 - 0:25:56
  • TR247 - 5KM000 - 0:26:27
    Zoeken in blog

    07-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR251 - 5KM300 - 0:27:08

    Het weer.

    Op zaterdag was het eerst droog met lage wolken in het noorden en het westen van het land en in sommige valleien. Deze losten vrij snel op en middelhoge wolken wisselden af met opklaringen. Naar het oosten toe waren de opklaringen breder.

    De maxima schommelden tussen 23 of 24 graden in de Ardennen en tussen 27 tot 28 graden in Vlaanderen.

    De wind was zwak tot matig uit het oosten en nadien matig uit het zuidoosten.

    Actueel.

    Het ei.

    Witte eieren en bruine eieren: Wat zijn de verschillen?

    Het traditionele eitje verdwijnt

    Bij het ontbijt zijn we heel vaak gewend aan een bruin eitje op ons bord. Maar dit gaat veranderen, want supermarkten beginnen de bruine eieren van hun huismerken te vervangen door witte eieren. Het lijkt erop dat het tijdperk van het bruine ei voorbij is. Straks zie je geen bruine eieren meer in de schappen. Maar waarom gebeurt dit precies? En wat is eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren?

    Witte eieren: voordeliger en milieuvriendelijker

    Lidl was de eerste die de bruine eieren uit de schappen haalde, en nu zul je waarschijnlijk bij Albert Heijn ook alleen nog maar witte eieren zien. De reden voor deze verandering is simpel: kostenbesparing. Het produceren van witte eieren is namelijk 9% goedkoper voor de boeren. Deze kippen hebben minder voer nodig, wat de kosten drukt.

    Daarnaast zijn witte eieren ook beter voor het milieu. De kippen die witte eieren leggen, zijn efficiënter: ze leggen meer eieren en blijven dit langer doen, zo’n tien weken extra. Dit betekent dat boeren hun kippen minder vaak hoeven te vervangen, wat duurzamer is.

    Witte en bruine eieren komen van verschillende soorten kippen. Albert Heijn biedt nu al 80% witte eieren aan onder hun huismerk. Maar waarom zou je eigenlijk voor een wit ei gaan in plaats van een bruin ei? In Nederland hebben veel mensen een voorkeur voor bruine eieren omdat ze denken dat die gezonder, diervriendelijker en lekkerder zijn.

    Verandering in perceptie

    Er bestaat een misverstand dat witte eieren van slechtere kwaliteit zijn, uit legbatterijen komen en goedkoper zijn. Dit klopt echter niet. Het enige verschil zit in het kippenras dat het ei legt. De kleur van het ei wordt bepaald door het ras van de kip. Kippen met roodbruine veren en rode oorlellen leggen bruine eieren, terwijl kippen met witte veren en witte oorlellen witte eieren leggen. Die kleur heeft totaal geen invloed op de smaak of de kwaliteit van het ei.

    Prijs en kwaliteit

    Ondanks dat de kwaliteit en de smaak van witte en bruine eieren hetzelfde zijn, zie je in de supermarkt toch prijsverschillen. Een doosje van zes vrije-uitloopeieren bij Albert Heijn kost € 1,69 voor witte eieren. Voor dezelfde hoeveelheid bruine scharreleieren betaal je echter € 4,09. Omgerekend kosten tien witte eieren ongeveer € 2,82, wat dus aanzienlijk goedkoper is dan de bruine variant. Het is dus waar dat witte eieren goedkoper zijn. Maar wat betreft kwaliteit merk je geen verschil: je smaak zal hetzelfde blijven.

    Dus, wanneer je straks je ontbijt eet met een wit ei erbij, weet je nu waarom supermarkten deze overstap hebben gemaakt. Witte eieren leveren voordelen op het gebied van kosten en duurzaamheid, zonder dat er iets aan de kwaliteit of smaak verandert.

    De run.

    Details: 5.07/km - 320 c - 175 pasfrequentie - 18,3°.





    07-09-2024, 09:25 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR250 - 5KM000 - 0:40:14

    Het weer.

    Vrijdag begon het zwaar bewolkt tot betrokken met regen of onweersbuien in de zuidelijke helft van het land. In de namiddag verplaatsten deze zich naar het noorden, waarbij ze geleidelijk verzwakten. Achter de buien werd het vanuit Frankrijk droger met opklaringen.

    De maxima bedroegen 18 à 19 graden in de meeste regio's en liepen op tot 23 à 24 graden langs de Nederlandse grens.

    De wind was zwak tot matig uit het zuidwesten, maar zwakte af in de namiddag.

    Actueel.

    San Marino

    Het werd een avond om nooit te vergeten in San Marino. Het laagst gerangschikte land op de FIFA-ranglijst heeft voor het eerst in twintig jaar nog eens een match kunnen winnen. Het klopte in de Nations League-opener Liechtenstein met 1-0. Het was zelfs de eerste officiële overwinning ooit voor de dwergstaat.

    Alsof ze het WK hadden gewonnen. Na het laatste fluitsignaal liepen de wisselspelers het veld op, de stadionomroeper ging uit z'n dak en de (weinige) supporters konden hun ogen niet geloven. San Marino had zopas voor het eerst sinds 2004 een wedstrijd gewonnen. Toen versloeg het ook Liechtenstein met 1-0. Het ging toen om een oefenduel, gisteren won het voor het eerst in de geschiedenis een match met inzet. Waar de Nations League allemaal niet goed voor is...

    De held van de avond: Nicko Sensoli. De aanvaller bezorgde San Marino het delirium met een goal vroeg in de tweede helft. Sensoli strafte matig verdedigen af bij Liechtenstein. Vorig seizoen speelde de doelpuntenmaker nog bij Sangiuliano, in de Italiaanse vierde klasse. Intussen voetbalt Sensoli opnieuw in eigen land. Wat het verhaal nog wat straffer maakt: de 19-jarige aanvaller was nog niet geboren toen San Marino in 2004 voor het laatst kon winnen.

    De run.

    Details: 8.03/km - 413 c - 143 pasfrequentie - 18,3°.

     





    07-09-2024, 09:18 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR249 - 6KM600 - 0:31:35

    Het weer.

    Vandaag donderdag was het eerst bewolkt. In de namiddag ontwikkelden er zich stilaan alsmaar bredere opklaringen vanaf het oosten van het land richting de andere streken. De wolkenvelden bleven wel talrijk langsheen de Franse grens, waar wat gedruppel niet was uitgesloten. Aan het einde van de dag werd de lucht dreigender vanaf Belgisch Lotharingen met een toenemende kans op onweer. De maxima klommen van 24 of 25 graden in de Hoge Ardennen of aan zee naar 25 of 26 graden in het centrum van het land en zelfs 28 graden in de Kempen. De wind was zwak tot matig en had eerst een voorkeur voor noordoostelijke richtingen, maar werd op het einde van de namiddag variabel.

    Actueel.

    De banaan.

    Bananen, je vindt ze een gans jaar door in de winkel. In tegenstelling tot wat mensen vroeger wel eens dachten, is het eten van een banaan erg gezond. Ze zijn betaalbaar, geliefd om hun zoete smaak en tevens goed voor de gezondheid. Een banaan is een gezonde snack en een prima tussendoortje.

    Een enkele banaan bevat slechts 90 calorieën en heeft een prima voedingswaarde: per 100 gram bevat het ongeveer 360 mg kalium en 2,6 g voedingsvezels. Ook vitamine B6 en vitamine C zitten er in.

    Een banaan verbetert de spijsvertering.

    De vele vezels zorgen ervoor dat constipatie wordt tegengegaan en zorgen zo voor een gezonde spijsvertering en darmflora.

    Een banaan is superfood voor duursporters.

    De vrucht bevat een heleboel vitaminen, mineralen en kalium. Kalium heeft een positief effect op de conditie van hart- en bloedvaten: het maakt de spieren sterker en bevordert het herstel na een stevige work-out. Duursporters eten regelmatig bananen en weten dat geen enkel energiedrankje hier tegenop kan. De natuurlijke suikers geven een forse energieboost en voorzien de sporter voor een lange tijd energie

    Een banaan zorgt voor een ‘geluksmomentje’.

    Bananen bevatten tryptofaan, een zuur dat de aanmaak van serotonine, hét gelukshormoon, stimuleert. Een toename van trytofaan verhoogt dus indirect de hoeveelheid serotonine in het lichaam, wat een positief effect heeft op hoe we ons voelen.

    Een banaan is rijk aan vitamine C.

    Vitamine C versterkt ons immuunsysteem en versnelt de wondgenezing. Zo voorziet een kleine banaan ons voor liefst 33 procent van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C.

    Een banaan verlaagt een te hoge bloeddruk.

    Bananen zitten vol kalium en natrium, mineralen die een belangrijke rol spelen in het regelen van een te hoge bloeddruk.

    En wist je dat je bananen ook perfect kan gebruiken voor verschillende gerechten: bananenmuffins, bananensmoothie, gebakken banaan met warme chocolade, tiramisu met banaan, bananenpudding, bananenpannenkoeken, geflambeerde banaan, bananenbrood, bananenconfituur …

    De run.

    Details: 4.47/km - 392 c - 177 pasfrequentie - 17,8°.

     

     





    05-09-2024, 18:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR248 - 5KM100 - 0:25:56

    Actueel.

    Zeus (vervolg).

    Zeus wordt door Gaea vervolgens verborgen in een grot waar hij wordt gezoogd door Amaltheia, een wezen dat zowel geit als nimf is. Jaren later beloont de oppergod haar door het sterrenbeeld Steenbok voor haar aan de hemel te plaatsen.

    Rhea is ondertussen bang dat Cronus het huilen van het kind zal horen en beveelt een groep mannen continu rond de grot te dansen en zingen. Ze ‘huurt’ hiervoor de Crueten in, een groep halfgoden die bekend staan om hun lawaaierige dansen.

    Zeus hoort jaren later over het onrecht dat zijn vader Rhea heeft aangedaan en hij zweert wraak vanwege het vermoorden van zijn broers en zussen.

    De god geeft zijn eerste vrouw, Metis, opdracht Cronus een braakmiddel te geven. Cronus kotst hierop eerst de steen uit die hij voor Zeus heeft aangezien. Vervolgens komen ook diens broers en zussen naar buiten. Deze zijn zo blij dat ze zich gelijk aan de zijde van hun jongste broer voegen en Cronus van zijn troon stoten.

    Zeus trouwt later met zijn zus Hera. Bij haar verwekt hij vier kinderen. Ares en Hephaistos (goden) en Eileithyia en Hèbè (godinnen).

    Zeus wordt de hoofdgod van de zogeheten Olympische goden. Zowel goden als mensen spreken hem als ‘vader’ aan. Na de overwinning op zijn vader verdeelt Zeus de wereld tussen zichzelf en zijn broers. Zelf heerst hij vanaf dat moment over de hemel, terwijl zijn broers Hades en Poseidon de heerschappij krijgen over respectievelijk de onderwereld en de zee.

    In veel Griekse mythen en sagen speelt Zeus een rol. Verschillende van die verhalen draaien om de vele sterfelijke en onsterfelijke minnaressen die de god erop nahoudt, dit zeer tot onvrede van zijn jaloerse vrouw Hera die geregeld wraak neemt op haar mans geliefden.

    De run.

    Details: 5.05/km - 310 c - 176 pasfrequentie - 17,2°.

     

     





    05-09-2024, 18:49 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR247 - 5KM000 - 0:26:27

    Het weer.

    Vandaag woensdag was het eerst op de meeste plaatsen zwaarbewolkt met in het oostelijke deel van het land nog regen, lokaal veel regen. In de loop van de dag werd het vanaf het westen wisselend bewolkt met enkele buien. Aan zee viel er in de ochtend mogelijk een bui en kreeg men in de namiddag meer zon. De maxima varieerden tussen 18 en 23 graden. De wind was zwak tot lokaal matig en ruimde van west naar noordwest. Aan zee ruimde de matige noordwestenwind naar noord.

    Actueel.

    Zeus – Oppergod in de Griekse mythologie

    Zeus is de oppergod in de Griekse mythologie en de hoofdbewoner van de berg olympus. Hij is de zoon van de titanen Cronus en Rhea. In afbeeldingen is hij vaak te zien met de bliksemschichten die hij van de cyclopen ontving. Verder zijn onder meer de adelaar en de eik onlosmakelijk met hem verbonden. Het equivalent van de godheid in de Romeinse godsdienst is Jupiter.

    De vader van Zeus, Cronus, versloeg eerder de hemelgod Uranus. Deze heeft hem tijdens zijn ondergang wel gezegd dat Cronus zal worden onttroond door zijn zoon. Cronus wil daar helemaal niets van weten en besluit al zijn kinderen direct na de geboorte met huid en haar te verslinden.

    Zijn vrouw Rhea kan dit op een dag niet langer aanzien en besluit een list te verzinnen om zo tenminste één kind te redden. Als Zeus geboren wordt wikkelt ze hem snel in een doek en geeft het kind vervolgens aan oermoeder Gaea. Hierna geeft ze Cronus een in een doek gewikkelde steen te eten. Haar man trapt erin. Die denkt dat hij weer een van zijn kinderen verslonden heeft.

    De run.

    Details: 5.17/km - 302 c - 174 pasfrequentie - 20°.





    05-09-2024, 18:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR246 - 4KM000 - 0:23:44

    Het weer.

    Vandaag dinsdag werd het wisselend tot zwaarbewolkt met perioden van regen in het westen en het centrum. In het oosten werd het, na de lokale buien deze ochtend, eerst droog maar ontwikkelden er zich in de loop van de namiddag opnieuw buien die konden gepaard gaan met een donderslag. De maxima schommelden van 21 graden in de Hoge Venen tot 25 graden in de Kempen en de regio Luik. De wind was eerst zwak en later matig uit zuidwest, aan zee ruimend naar west.

    Actueel.

    Duur brood (slot).

    Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer. Iedere bakker bepaalt zelf hoeveel hij vraagt om van zijn werk te kunnen leven. Men wijst erop dat brood van de warme bakker een arbeidsintensief product is. Het grootste deel van de prijs bestaat uit personeelskosten, voor de productie en verkoop. Reken uit wat het aan de huidige lonen kost als een klant tien minuten blijft babbelen. Ook de algemene kosten voor gebouwen en machines, de grondstoffen en energie liepen alleen maar op.

    Betalen we nu een realistische broodprijs, of kunnen we op korte termijn nog stijgingen verwachten? De meeste warme bakkers zijn vandaag wel tevreden. De klachten van tijdens de energie- of graancrisis horen we alvast niet meer. Vermoedelijk zit er dus niet meteen een verhoging van de broodprijs aan te komen. Maar het is niet zo dat ze nu een pak goedkoper kunnen produceren. Zo is de boterprijs momenteel opnieuw serieus aan het stijgen, en het blijft afwachten wat de graanprijzen van de nieuwe oogst zullen doen.

    In de supermarkt ligt de prijs doorgaans enkele tientallen centen lager. Tegen de industriële bakkerij valt niet op te boksen. Daar lopen de broden van de band zonder dat er nog echt personeel aan te pas komt. Anders dan de warme bakker, moet een supermarkt met brood zijn boterham niet verdienen. Voor de supermarkt is brood vaak een lokmiddel waarmee kan worden gestunt, om de klant binnen te krijgen zodat hij ook andere dingen koopt waarop meer wordt verdiend.

    Er wordt wel gemerkt dat klanten voor vele speciale broodsoorten in de supermarkt soms meer moeten betalen dan bij de bakker. Het is dikwijls enkel het stokbrood of het gewone brood dat in promotie staat.

    Vandaag koopt nog 55 procent van de Vlamingen zijn brood meestal bij de bakker, 45 procent in de supermarkt. Maar het aantal bakkers in het dorp slinkt zienderogen. En bij een overname wordt een warme bakker niet zelden een koude: een extra winkelpunt dat ’s middags veelal is uitverkocht.

    Jaagt dit, samen met de prijs, de klant niet recht naar de supermarkt? Iedere consument zal zeggen dat brood van de bakker beter is. Maar als we in de supermarkt zijn, nemen we het uit gemak wel mee. Dat valt niet te ontkennen. Gelukkig kijken veel mensen nog naar de kwaliteit. Een bakker die zorgt dat hij een kwalitatief product verkoopt, mag zich niet spiegelen aan de prijs in de supermarkt.

    De run.

    Details: 5.55/km - 249 c - 169 pasfrequentie - 23,9°.





    03-09-2024, 18:10 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR245 - 5KM000 - 0:44:15

    Het weer.

    Op maandag was het halfbewolkt met in de loop van de dag stapelwolken. In sommige streken vielen er plaatselijk vrij stevige onweerachtige buien, vooral dan in het oosten van het land met daar kans op hagel en veel neerslag. Enkele windstoten waren ook niet uitgesloten. In de andere streken was er eveneens een buienkans, maar minder uitgesproken. Het werd iets minder warm met maxima van 23 graden in de Hoge Ardennen tot 28 graden in de Kempen. De wind was zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.

    Actueel.

    Duur brood.

    Brood is in vier jaar tijd ruim een kwart duurder geworden. Voor een lang grijs of gesneden volkoren betaal je nu algauw 3 euro. Meer dan de helft van de Vlamingen vindt brood daarmee ‘duur voor wat het is’. Wat bepaalt de prijs van een brood? Betalen we echt te veel? Of zal brood nog duurder worden? Voor de supermarkt is brood vaak een lokmiddel waarmee kan worden gestunt, om de klant binnen te krijgen.

    De Vlaming koopt gemiddeld 2,6 broden per week. We eten allemaal brood, twee op de drie Vlamingen zelfs elke dag meerdere sneetjes. Toch vindt ruim één op de twee mensen ons dagelijks brood ‘duur voor wat het is’. Een kwart laat het wezenlijk onderdeel van onze basisvoeding zelfs geregeld links liggen wegens te duur, een aandeel dat bij jonge gezinnen oploopt tot één op de drie. Zij zouden vaker een sneetje eten als het goedkoper was.

    Feit is: onze boterham werd de voorbije vier jaar gemiddeld meer dan een kwart (27%) duurder. Bij de warme bakker betaal je in veel gevallen al zo’n 3 euro voor een lang grijs of een groot carré wit.

    De run.

    Details: 8.51/km - 278 c - 135 pasfrequentie - 21,1°.





    03-09-2024, 18:00 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-09-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR244 - 5KM000 - 0:29:00

    Het weer.

    Vandaag was het overal overwegend droog en vaak zonnig met af en toe hoge of middelhoge bewolking. Tegen het einde van de namiddag of het begin van de avond konden er zich stapelwolken ontwikkelen die aanleiding konden geven tot een lokale onweersbui. Het werdzeer warm met maxima van 26 tot 28 graden op de Ardense hoogten, rond 29 graden aan de kust en van 28 tot 31 of lokaal zelfs 32 graden elders. De wind was zwak tot vaak matig uit oost tot zuidoost.

    Actueel.

    De adderbeet.

    De tienjarige Julien, een jongen uit de Franse stad Toulouse, is onlangs aan de dood ontsnapt. Tijdens een bergwandeling met zijn vader in de gemeente Aston, in het zuidelijke departement Ariège, kreeg Julien een anafylactische shock na een beet van een adder. “Het leek wel alsof hij aan het sterven was”, vertelt vader Patrick over het angstaanjagende moment.

    Patrick Albero ging met zijn tienjarige zoon Julien op uitstap naar het Fontargente-meer, een plaats die hij als kind regelmatig bezocht. Om het meer te bereiken moesten vader en zoon een stevige wandeling door de bergen maken. Na anderhalf uur wandelen besloten Patrick en Julien even te pauzeren en een tussendoortje te eten. “We waren zo goed als alleen op een hoogte van 1.800 meter”, zegt Patrick.

    “Julien zag een kikker in een beekje zitten. Hij houdt van dieren en wilde de kikker oppakken”, vertelt de vader. Maar op dat moment liep het mis: de jongen voelde plots een helse pijn in zijn vinger.

    “Hij schreeuwde het uit van de pijn”, zegt Patrick, die twee tandafdrukken in Juliens vinger zag staan. “Ik had al snel door dat het een beet van een adder was.” Binnen de tien minuten zwol Juliens hele hand op. “Hij kon niet meer, hij rolde over de grond van de pijn.” Patrick probeerde zijn zoon te kalmeren door zijn hand af te koelen in de beek. Dat bood even soelaas, maar enkele minuten later verslechterde Juliens toestand: de jongen moest overgeven.

    Voor Patrick zat er maar één ding op: terugwandelen en hulp zoeken. Op de terugweg kwamen vader en zoon een andere wandelaar tegen. Die had een aspivenin-pompje bij en probeerde daarmee het gif uit Juliens vinger te zuigen. Tevergeefs: de hand van het kind was te opgezwollen.

    Bij Patrick sloeg de paniek intussen toe. “Het was nog zeker een uur wandelen tot de parking en Julien begon stilaan het bewustzijn te verliezen”, vertelt hij. “Het leek wel alsof hij aan het sterven was.”

    Toen vader en zoon eindelijk terug op de parking waren, sprong Patrick in de auto en reed hij onmiddellijk naar een brandweerkazerne in de buurt. Vanaf daar werd Julien naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoerd. Artsen stelden al snel vast dat de jongen een anafylactische shock – een levensbedreigende allergische reactie – had gekregen na de beet. “Zijn hand zag eruit als een aardappel en hij was ook uitgedroogd”, zegt Patrick.

    De moedige Julien moest een paar dagen in het ziekenhuis blijven, maar is ondertussen weer de oude. Vader en zoon zijn vastberaden om hun wandeling opnieuw te doen. “Maar de volgende keer blijven we de hele tijd alert, we hebben onze les wel geleerd”, besluit Patrick.

    De run.

    Details: 5.48/km - 308 c - 175 pasfrequentie - 22,8°.





    01-09-2024, 18:51 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    31-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.totaal augustus






    31-08-2024, 20:33 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR243 - 6KM000 - 0:56:28

    Het weer.

    Deze ochtend was het in de meeste streken betrokken met regen, buien en in het uiterste zuidoosten zelfs onweer. Enkel in de Kuststreek was het overwegend droog. In de loop van de namiddag werd het meestal droog in Laag- en Midden-België, en was het nog onstabiel in Hoog-België. De maxima lagen tussen 19 graden op de hoogste toppen, 22 graden in het centrum en 25 graden in het uiterste zuiden. De wind waaide zwak tot meestal matig uit het noordoosten. Aan zee werd de wind in de loop van de namiddag vrij krachtig.

    Actueel.

    Muggenbeten in de VS.

    Een zekere Perry was gezond en had geen onderliggende aandoeningen. Dat veranderde onlangs, toen hij naar het ziekenhuis moest met een ernstige aandoening van zijn centrale zenuwstelsel. Een week later was hij dood.

    Volgens het CDC, het belangrijkste agentschap voor de volksgezondheid in de VS, zijn de symptomen van EEE koorts, hoofdpijn, braken, diarree, gedragsveranderingen en slaperigheid. Er kunnen zoals bij Perry ook ernstige neurologische aandoeningen optreden. Bijna 30 procent van de geïnfecteerden sterft. Veel overlevenden dragen lichamelijke of geestelijke gevolgen. Mensen jonger dan 15 en ouder dan 50 lopen het grootste risico.

    Geen vaccins

    Er bestaan geen vaccins tegen EEE. Er zijn ook geen geneesmiddelen om de aandoening te behandelen.

    Volgens het New Hampshire State Department of Health dateert de laatst bekende menselijke infectie met het Eastern Equine Encephalitis-virus in de staat van tien jaar geleden. Toen meldde de gezondheidsdienst drie menselijke infecties, waaronder twee sterfgevallen.

    Eerder deze maand meldde ook de gezondheidsdienst van buurstaat Massachusetts een besmetting met het virus. Daar ging het om een tachtiger uit Worcester County, ten westen van Boston, en was het vier jaar geleden dat er nog een uitbraak was. Ook in de staat Vermont is een geval gemeld.

    Bezorgdheid

    Het sterfgeval doet de bezorgdheid toenemen in het noordoosten van de VS over het risico van de verspreiding van EEE, waarvan wordt aangenomen dat het voorkomen wordt verergerd door de klimaatverandering.

    De gezondheidsautoriteiten adviseren mensen om te voorkomen gestoken te worden. Dat kan door je in te smeren met een muggenwerend middel, buiten beschermende kleding te dragen en stilstaand water in de buurt van je huis te verwijderen. Inwoners van Massachusetts krijgen zelfs de raad om na donker binnen te blijven. Het risico zou blijven bestaan tot in het najaar, als de eerste vorst de muggen doodt.

    De run.

    Details: 9.25/km - 340 c - 129 pasfrequentie - 28,9°.





    31-08-2024, 20:25 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR242 - 4KM000 - 0:35:42

    Het weer.

    Op vrijdagochtend was het in de meeste streken betrokken met regen, buien en in het uiterste zuidoosten zelfs onweer. Enkel in de Kuststreek was het overwegend droog. In de loop van de namiddag werd het meestal droog in Laag- en Midden-België, en was het nog onstabiel in Hoog-België. De maxima lagen tussen 19 graden op de hoogste toppen, 22 graden in het centrum en 25 graden in het uiterste zuiden. De wind waaide zwak tot meestal matig uit het noordoosten. Aan zee werd de wind in de loop van de namiddag vrij krachtig.

    Actueel.

    Sport en senioren – slot.

    Hoeveel en hoe vaak moet je sporten (als je ouder bent) ?

    150 minuten per week sporten aan een matige intensiteit. Dat is 70% van je maximale hartritme. Dat bereken je door je leeftijd af te trekken van 220 en daar 70% van te nemen. Dus voor iemand van 70 jaar betekent dat bewegen aan een hartritme van 105.

    Krachttraining: twee keer per week 30 minuten. Dit is de enige manier om het verlies aan spiermassa te beperken.

    Wissel af tussen sporten met een hoge impact zoals hardlopen, balsporten en sporten met weinig impact op je botten zoeals fietsen, zwemmen en wandelen.

    Nog enkele opvallende cijfers over 60-plussers:

    Het gaat de goede richting uit met de fitheid van de Belgen. “De laatste tien jaar is ons land erop vooruitgegaan in de ranking. Mensen beseffen beter hoe belangrijk beweging is om zich goed te voelen”, vertelt professor Bellemans. Dat zien we ook in de cijfers die Sport Vlaanderen deelt over hoeveel sporters bij een club zijn aangesloten.

    • Meer en meer ouderen sporten: bijna 20 procent van de sporters bij een club is ouder dan 60 jaar. Concreet gaat het om 267.000 leden.
    • 79 procent van de 65- tot 74-jarigen zegt dat ze minstens 150 minuten per week matig tot hoog intensief bewegen. Bij 75-plussers gaat het nog steeds om een mooie 71 procent (volgens de Preventiebarometer). 
    • De top drie vaakst beoefende sporten bij senioren bestaat uit wielrennen, wandelen en recreatief fietsen. Jongere senioren spelen ook tennis, golf of padel, 85-plussers spelen vaker petanque.

    De run.

    Details: 8.55/km - 223 c - 134 pasfrequentie - 12,2°.





    31-08-2024, 19:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR241 - 6KM000 - 0:58:13

    Het weer.

    Op donderdagmorgen was er veel zon met eventueel wat nevel of een lokale mistbank in het zuidoosten van het land. Maar in het noordwesten begon de dag gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt met kleine kans op een lokaal spatje regen of buitje. Geleidelijk kwam deze bewolking ook naar het centrum en het oosten van het land en in de Ardennen nam op het einde van de namiddag de kans op enkele buien toe. In het westen was het tegen dan vrij zonnig geworden vanaf de kust. In de oostelijke helft van het land lagen de maxima tussen 24 en 27 of lokaal misschien wel 28 graden. In het westen was het koeler met maxima tussen 20 en 24 graden. De wind waaide matig uit west, ruimend naar noordwest. In de Ardennen was de wind eerst zwak uit zuidelijke richtingen. Later werd hij er matig uit zuidwest en pas op het einde van de dag uit west.

    Actueel.

    Sport en senioren - vervolg.

    Regel 7: fier zijn op jezelf mag.

    Geen goesting, denken dat het niet belangrijk is, men hoort allerlei redenen waarom oudere mensen niet aan het sporten geraken. Het is wél belangrijk, je bent het aan jezelf verplicht en dan heb je iets om fier op te zijn. Investeer in een smartwatch waarmee je je stappen kan bijhouden, dat is een goede motivator. Als je ‘s avonds ziet dat je eerst nog maar 2.000 stappen had gezet, terwijl je er na een bijkomende wandeling 10.000 haalt, dan word je daar blij van.

    Regel 8: loop niet te hard van stapel.

    We beseffen dat je op dit moment maar één ding wil doen: die sportschoenen aantrekken. Maar de professor wil nog één belangrijk advies meegeven: “Te hard van stapel lopen is de val waar bijna iedereen intrapt. Als je begint te sporten, is je motivatie hoog en je cardiovasculaire gezondheid zal er snel op vooruitgaan. Maar je spieren en botten bouwen niet zo snel op en zo krijg je last van scheurtjes en andere blessures. Doseren is dus al even belangrijk. Ook daar kan een smartwatch je bij helpen.”

    De run.

    Details: 9.42/km - 327 c - 128 pasfrequentie - 24,4°.





    31-08-2024, 18:19 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR240 - 3KM000 - 0:17:27

    Het weer.

    Vandaag woensdag werd het opnieuw zonnig met enkele hoge wolkensluiers. Het werd warm met maxima van 25 graden in de Hoge Ardennen tot lokaal 30 graden in de Kempen. De wind was zwak tot matig en ruimde van het zuidoosten naar het zuiden.

    Actueel.

    Sport en senioren - vervolg.

    Regel 5: meerdere sportliefdes zijn beter.

    Misschien een moeilijke boodschap voor mensen die helemaal fan zijn van één sport, toch raadt men aan om er meerdere sportliefdes op na te houden. Je hebt impact nodig om botontkalking zo veel mogelijk te voorkomen. Als je alleen maar fietst, zelfs als je vaak en intensief fietst, krijg je toch last van botontkalking. Dus zeg maar ‘ja’ als iemand vraagt om in het weekend een lange wandeling te maken. Die afwisseling doet je deugd. En in plaats van vijf keer per week te gaan wandelen, duik je beter ook eens in het zwembad.

    Regel 6: goed en vooral gezond eten.

    Wie actief is, heeft er ook belang bij om goed en vooral gezond te eten. Gaan sporten om meer te kunnen eten, is niet helemaal hoe het werkt. Er zijn drie aandachtspunten als je ouder wordt. Zorg voor extra calcium, dat geldt zeker voor vrouwen na de menopauze, en voor voldoende vitamine D. Je kan deze waarden laten controleren bij de huisarts en eventueel supplementen bijnemen. Daarnaast moet je ook voldoende eiwitten eten als je meer sport. Dus bij elke maaltijd vlees, vis, eieren en melkproducten, volle graanproducten zoals brood, rijst en pasta en peulvruchten of noten. Of je kan extra proteïnen innemen via shakes.

    De run.

    Details: 5.48/km - 183 c - 174 pasfrequentie - 21,7°.





    31-08-2024, 18:11 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR239 - 10KM000 - 1:33:10

    Het weer.

    Vandaag dinsdag was het zonnig met af en toe hoge sluierbewolking. Het werd zo'n 25 à 26 graden in het centrum, zo'n 22 graden in de Hoge Venen en 24 graden vlak aan zee. De wind waaide meestal zwak, aan zee soms matig, uit oostelijke tot zuidoostelijke richtingen.

    Actueel.

    Sport en senioren - vervolg.

    Regel 3: kies slim op basis van je verleden.

    Welke sport je nog kan doen op je zestigste of zeventigste, hangt af van je sportverleden. Heb je altijd gesport, dan is je lichaam beter getraind én weet je perfect waar de risico's op blessures in een bepaalde sport zitten. Beginnen te joggen op je zestigste is moeilijk, ben je al lang een loper dan kan je dat wel verderzetten. Tennissen is een sport met een hoge impact op je knieën, op oudere leeftijd wordt het moeilijker, maar als je vaker dubbelspel speelt, kan het wel.

    Heb je nog nooit gesport, begin dan met wandelen en kijk op je hartslagmeter om te zien of je stevig genoeg doorstapt. Wil je een marathon lopen op je zeventigste, doe gerust, maar ik zal niet omvallen van bewondering. Kies liever consistente en rustige vormen van beweging.

    Regel 4: een blessure is een goede raadgever.

    Merk je dat een sport je vaak een blessure oplevert, ga dan op zoek naar een andere vorm van bewegen. Een blessure is een signaal van je lichaam dat er iets niet oké is. Wat je voelt is een belangrijke indicator voor wat je lichaam nodig heeft. Je spieren mogen tijdens het sporten een beetje pijn doen, maar niet meer dan 2/10 op een pijnschaal. De pijn mag vooral niet toenemen als je vaker sport, dan zit er iets niet goed. Als je ouder bent, genezen blessures bovendien minder snel, dus is het nog belangrijker om ze te voorkomen. Maar een blessure is geen reden om te stoppen met bewegen.

    De run.

    Details: 9.19/km - 552 c - 129 pasfrequentie - 15,6°.





    31-08-2024, 18:03 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR238 - 6KM000 - 0:59:30

    Het weer.

    Op maandag kregen we 's morgens veel wolken over het westen en het noordwesten met kans op enkele lokale buitjes. Elders was het droog met brede opklaringen. In de loop van de dag werd het overal wisselend bewolkt met nog steeds kans op een lokale bui over het westen en het noordwesten. In de loop van de namiddag werd het zonniger aan zee. De maxima lagen tussen 18 en 20 graden in de Ardennen en tussen 20 en 22 graden elders. De matige en aan zee soms vrij krachtige zuidzuidwestenwind ruimde naar het zuidwesten. Over het uiterste zuidoosten bleef de wind zwak.

    Actueel.

    Sport en senioren - vervolg.

    Regel 1: er is op elke leeftijd een sport te vinden die bij je past.

    Hoe zorg je er concreet voor dat je fit blijft, ook op je tachtigste? Simpel, door te sporten. De grootste misvatting is dat dat niet meer gaat als je ouder wordt, maar er is altijd een sport te vinden die bij je past. Wilde en agressieve sporten als worstelen of trampolinespringen zitten er niet meer in. Je lichaam verandert met de leeftijd: je bot- en spiermassa nemen af en je gewrichten, pezen en spieren worden stijver, dus je krijgt makkelijker blessures. Er zijn bijgevolg meer aandachtspunten. Maar sporten zoals wandelen, fietsen, joggen en zwemmen kan je perfect doen aan een matige intensiteit.

    Regel 2: krachttraining is je gouden maatje.

    Om het verlies van spiermassa te compenseren, is krachttraining belangrijk. Je hoeft niet meteen naar de fitness te trekken, dat kan perfect bij jou thuis. Alles wat je nodig hebt is een matje, een halter en een sportoutfit, en dat hoeft niet veel te kosten.

    De run.

    Details: 9.55/km - 332 c - 127 pasfrequentie - 19,4°.

    “Die halter kies je door te testen wat het zwaarste gewicht is dat je kan tillen. Daar neem je de helft van. Er zijn zes spiergroepen die je moet trainen: armen, benen, bekken, schouders, buik en rug. Een kinesist, personal trainer of zelfs online filmpjes kunnen je op weg helpen om een goede set van oefeningen samen te stellen die je minstens twee keer per week doet.”





    31-08-2024, 17:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR237 - 4KM000 - 0:23:42

    Het weer.

    Op zondag 25 augustus wisselden zonnige perioden af met wolkenvelden, die talrijker werden in de loop van de dag. Het bleef droog op enkele buien na, voornamelijk dan in het noordwesten en noorden van het land. De maxima lagen tussen 16 graden in de Hoge Venen en 21 graden in het centrum. De wind waaide matig, en aan zee matig tot vrij krachtig, uit het zuidwesten.

    Actueel.

    Sport en senioren - deel 1.

    Er is momenteel een recordaantal senioren aangesloten bij een sportclub. 267.000 leden zijn ouder dan 60 jaar, en dat is een goede zaak. Op je 60ste heb je in ons land gemiddeld nog vijfentwintig jaar te leven. Je hebt er dus alle belang bij om er zelf voor te zorgen dat het fijne jaren zijn. Maar hoe begin je daarmee? Hoeveel moet je bewegen om van de voordelen te genieten? En hoe voorkom je blessures? 

    Sporten associëren we met jonge mensen, maar volgens orthopedist en sportarts Johan Bellemans is dat onterecht. “Hoe ouder je bent, hoe belangrijker bewegen wordt. Twee dingen zullen onvermijdelijk gebeuren: vanaf je 35ste vermindert je spiermassa en vanaf je veertigste neemt ook je botmassa af. Bij vrouwen na de menopauze daalt de botmassa nog veel sneller. Daar moet je tegen vechten door je systeem te onderhouden zodat je sterk bent als je toch een ziekte tegenkomt. Dus bewegen is op elke leeftijd belangrijk.”

    Zelfs op je tachtigste loont het: “Als je die leeftijd gehaald hebt, leef je volgens de statistieken nog gemiddeld negen jaar, dus het is ook de moeite om die in goede gezondheid door te brengen. Want als je fit bent, daalt je risico op allerlei problemen meteen: cardiovasculair, kanker, depressie en de kans om vroeg te sterven. Door sportief te blijven bouw je reserve op voor als je tegenslag hebt.”

    De run.

    Details: 5.55/km - 243 c - 171 pasfrequentie - 17,8°.





    31-08-2024, 15:44 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    24-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR236 - 7KM000 - 0:35:25

    Het weer.

    Vandaag waren er op de meeste plaatsen eerst mooie opklaringen. In de Ardennen hing er soms lage bewolking en ook in het noordwesten was er eerst nog veel bewolking. Nadien werd het wisselend bewolkt met naar het oosten toe meer zon. In de loop van de namiddag trok een actieve storing het land in met regen- en onweersbuien die hevig konden zijn en gepaard konden gaan met forse windvlagen. Het werd zomers warm met maxima van 26 tot 30 graden. De wind werd al snel matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest en draaide tijdens de passage van de storing naar west. De rukwinden konden over het algemeen oplopen tot 65 km/h maar tijdens onweer nog meer.

    Actueel.

    De nuchtere run – deel 2.

    De nadelen van nuchter hardlopen

    Het is echter niet allemaal hosanna, ook al lijkt het erop dat nuchter hardlopen enkel voordelen heeft. Je verbrandt immers meer vetten, dus je valt ervan af. Bovendien houd je de man met de hamer op afstand omdat je langer 'op vet' kunt lopen. Toch ligt hardlopen op een lege maag genuanceerder.

    Afvallen door te gaan hardlopen op lege maag

    Als het gaat om gewichtsverlies, klinkt een verhoogde vetverbranding als muziek in de oren. Echter, als het gaat om afvallen of aankomen, dan is de energiebalans doorslaggevend. En je verbrandt nog steeds dezelfde hoeveelheid calorieën. Het verbranden van meer vet gaat hand in hand met minder verbranding van koolhydraten, wat maakt dat er nauwelijks verschil is in het totaal aantal calorieën dat je tijdens je inspanning verbruikt. Het effect op je lichaamsgewicht of je lichaamssamenstelling is daarom minimaal.

    Het verliezen van spierkracht

    Trouwens, je lichaam verbrandt niet alleen vet als er minder koolhydraten beschikbaar zijn. Het kan ook eiwitten inzetten om in de energiebehoefte te voorzien. We weten al dat er in perioden van vasten een toename van spierafbraak is, dus hardlopen op een lege maag kan sporters opzadelen met een verlies van spierkracht. Volgens een onderzoeksverslag in het Strength and Conditioning Journal zorgt nuchter hardlopen voor tweemaal zoveel eiwitafbraak in de spieren dan hardlopen in niet-nuchtere toestand.

    Hoe zit met het effect van nuchter hardlopen op het prestatievermogen?

    Een meta-analyse in het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports bracht aan het licht dat sporters na het eten een beter uithoudingsvermogen hadden dan de sporters die een periode van vasten achter de rug hadden. Aanvullend onderzoek toonde aan dat vasten een negatieve invloed heeft op zowel de omvang als de intensiteit van de trainingen. Beide factoren kunnen een negatief effect op de prestatie hebben. Met de intensievere trainingen neemt de afhankelijkheid van de koolhydraatverbranding toe. Als we onvoldoende koolhydraten beschikbaar hebben, dan zal de intensiteit van onze training eronder lijden.

    Zwaarder trainen

    Elke keer dat je een intensieve training doet - intervallen, fartleks, snelheidswerk - komt de energie vooral uit de verbranding van koolhydraten, wat er ook gebeurt. Als je dan niet van tevoren tankt, dan daalt je vermogen om hard te trainen. Bovendien voelt een training veel zwaarder aan als je koolhydraten schaars worden. Hardlopen op een lege maag met een hoge intensiteit zal verschrikkelijk aanvoelen. Dat alles maakt dat je ze waarschijnlijk minder lang volhoudt.

    Slotvraag: moet je hardlopen op een lege maag?

    Als je een ochtendloopje invult met een slaperig, rustig tempo, of je kunt het idee van 's morgens vroeg eten niet aan, dan is het zeker oké om te gaan hardlopen op een lege maag. Zorg ervoor dat je alleen trainingen met een lage intensiteit doet als je nuchter traint. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van glycogeen moet je niet langer dan 90 minuten hardlopen, en hoge snelheden vermijden. Het is in de meeste gevallen beter een tot drie uur na het ontbijt hard te lopen. Hardlopen gaat tenslotte niet alleen over het verbranden van vet. Als je voldoende brandstof aan boord hebt, dan zal de training mentaal en fysiek beter voelen.

    De run.

    Kort maar vrij goed. Zo kan ik deze run het best samenvatten. Laat ons zeggen, een goede herstelrun. Ik hoop wel op beterschap de komende dagen. Dat zal nodig zijn om de conditie terug naar boven op te krikken. En dit met of zonder een nuchtere loop.

    Details: 5.03/km - 442 c - 173 pasfrequentie - 21,1°.





    24-08-2024, 13:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    23-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR235 - 9KM000 - 0:45:52

    Het weer.

    Vandaag werd het overal zwaarbewolkt met soms wat lichte regen vanaf het noordwesten. In de loop van de namiddag verschenen er opnieuw opklaringen in het westen. De maxima lagen rond 20 graden in de Ardennen, 22 aan zee en 23 of 24 graden in het centrum van het land. De wind waaide matig tot vrij krachtig en aan zee soms krachtig uit het zuiden tot zuidwesten. Er waren rukwinden mogelijk rond 60 km/h en in het noordwesten tot 70 km/h.

    Actueel.

    De nuchtere run - deel 1.

    Hardlopen op lege maag: wel of niet verstandig?

    Wat is nuchter trainen?

    Nuchter trainen is geen ingewikkeld concept. Het komt er simpelweg op neer dat je een training doet nadat je een bepaalde tijd niet hebt gegeten. Sommige mensen beweren dat ze nuchter trainen als ze de lunch overslaan en dan aan het eind van de middag, meteen na het werk, gaan trainen. 'Echter, de wetenschappelijke literatuur maakt duidelijk dat er pas sprake is van nuchter trainen als je de 10 tot 14 uren ervoor geen koolhydraten hebt ingenomen.  Om die reden gaat het bij nuchter hardlopen meestal om trainen in de ochtend, voor het ontbijt.

    Wat heeft het voor zin om met een lege maag te gaan hardlopen?

    Welnu, het gevolg van de uren zonder koolhydratenconsumptie voor zo'n training is dat de glycogeenvoorraden enigszins leeg zijn. Je lichaam gaat tijdens het hardlopen op een lege maag noodgedwongen op zoek naar alternatieve brandstofbronnen en doet daarvoor een beroep op de vetten. Enkele minuten na het begin van een nuchtere training - ongeacht hoe ver je van plan bent te gaan hardlopen - zal het percentage vet dat je verbrandt een beetje hoger zijn. Er is veel onderzoek naar gedaan, en de resultaten zijn duidelijk: als we nuchter hardlopen, gebruiken we meer vet als brandstof. We gebruiken dan meer vet en minder glycogeen (dat is de naam voor de opgeslagen koolhydraten).

    De run.

    Geen ochtendrun vandaag. Ik had er nochtans reeds een paar gedaan deze week. Gewoon omdat het praktisch beter uitkwam en gemakkelijker in te passen in mijn dagelijks werkschema. Vandaag dus niet. Ik probeerde dan maar een kilometer verder te lopen dan tijdens de eerdere runs deze week. Dat is gelukt en ook het tempo was vrij goed. Alles alle pijntjes nu verdwijnen kunnen we terug iets serieuzer beginnen opbouwen en uitkijken naar een volgende wedstrijd. Die mag er stilaan wel terug aankomen.

    Details: 5.06/km - 541 c - 178 psfrequentie - 21,7°.





    23-08-2024, 14:36 Geschreven door dirk
    Reageren (1)


    22-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR234 - 8KM000 - 0:41:37

    Het weer.

    Vandaag was het eerst nog zonnig met enkel wat hoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag schoven er wat meer middelhoge en hoge wolkenvelden over het noordwesten van het land en op het einde van de dag konden daar enkele regendruppels uitvallen. Het werd zachter met maxima rond 19 of 20 graden op de Ardense hoogten, van 23 tot 25 graden in Laag-België, en rond 22 of 23 graden aan zee. De wind waaide eerst matig uit zuid tot zuidwest. Hij ruimde naar het zuidwesten en nam in het westen toe naar matig tot vrij krachtig met rukwinden rond 50 km/h. Aan zee werd hij krachtig met rukwinden rond 60 km/h.

    Actueel.

    De algemene bevolking hoeft zich vooralsnog weinig zorgen te maken over mpox, ook bekend als 'apenpokken'. De kans op een infectie blijft zeer laag. Volgens de experts zijn er voorlopig geen grote maatregelen nodig. Het virus verspreidt zich door huid-op-huidcontact of door seksuele contacten. Een algemene vaccinatie is dan ook niet aan de orde.

    Maar...

    De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), zet de medische diensten van het OLV-ziekenhuis en ASZ op scherp voor de mogelijke aanwezigheid van het zogenaamde apenpokkenvirus of mpox in de stad. Maar er is absoluut geen reden tot paniek. De burgemeester activeert wel de stedelijke veiligheidscel die de situatie op de voet zal volgen.

    Donderdagochtend ging het gerucht rond dat er een geval van Mpox zou vastgesteld zijn op Aalsters grondgebied. Een Aalsterse huisarts zou eergisteren twee kinderen hebben onderzocht en de symptomen van Mpox hebben vastgesteld. Het zou om een familie gaan die vanuit Parijs naar Aalst was gereisd en hier ziek is geworden. Vervolgens heeft de arts de familie, die geen vaste patiënten waren van de huisarts, doorverwezen naar het ziekenhuis.

    Maar noch bij het OLV-ziekenhuis, noch bij het ASZ is er een patiënt binnengekomen met dergelijke symptomen, zegt de burgemeester van Aalst. De problematiek is geenszins te vergelijken met Covid-19 en naar aanleiding van de ervaringen uit 2022 werd een volledig veiligheidsplan ontwikkeld. Omwille van de privacy van hun patiënten kunnen de Aalsterse ziekenhuizen begrijpelijkerwijze noch bevestigen, noch ontkennen dat er een geval van mpox (apenpokken) zou zijn in onze ziekenhuizen.

    De run.

    Apenpokken, dat we er van mogen gespaard blijven. Ik heb al schrik van een verkoudheidsvirus. Maar voorlopig heb ik daar ook geen last van. Vandaag voor het eerst weer een beetje run gelopen die naam waardig. Niet dat het al supervlug ging maar toch. Voor een ochtendrun was dit best een goed tempo.

    Details: 5.12/km - 483 c - 177 pasfrequentie - 12,8°.





    22-08-2024, 15:33 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    21-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR233 - 7KM000 - 0:37:36

    Het weer.

    Deze ochtend verlieten de laatste wolkenvelden ons land naar het oosten. Het werd overwegend zonnig met soms hoge sluierwolken. In de loop van de dag ontstonden er stapelwolken die 's avonds opnieuw verdwenen. Het werd vrij koel bij maxima van 16 graden in de Hoge Ardennen, 19 graden aan de kust tot 20 graden in Laag- en Midden-België. De matige westen- tot zuidwestenwind zwakte op het einde van de dag af. Aan zee was de wind soms vrij krachtig.

    Actueel.

    Bruin vetweefsel.

    - Wat is het en waarvoor is het belangrijk?

    Onderzoek naar de functie van bruin vetweefsel heeft de afgelopen jaren interessante resultaten opgeleverd. Het wordt daardoor tegenwoordig met gewichtsverlies en andere belangrijke processen geassocieerd.

    Bruin vetweefsel is het vet dat in het lichaam wordt geactiveerd wanneer we een koud gevoel waarnemen. Wit of geel vetweefsel dient voornamelijk als energie-opslag. Bruin vet heeft een aantal belangrijke gevolgen voor de gezondheid.

    Bruin vetweefsel is een weefsel met een groot aantal mitochondriën in zijn samenstelling. Zijn functie is thermoregulerend en van bijzonder belang bij zuigelingen.

    - De activering van bruin vetweefsel.

    Als we het koud hebben, dan verbranden we meer vet om warmte te genereren. Dit komt met name door de stimulatie van bruin vetweefsel. Lichaamsbeweging lijkt dit type vet ook te activeren, wat een impact op de eliminatie van wit vetweefsel heeft.

    Het thermogenese proces dat in bruin vetweefsel plaatsvindt heeft als doel om warmte te produceren wanneer het lichaam een lage temperatuur waarneemt.

    - Thermogenese?

    Het menselijk lichaam maakt calorieën vrij uit koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Een calorie is warmte-energie. Je calorieverbruik kan dan ook worden gemeten in warmte-uitstoot. De hoeveelheid warmte die je lijf dagelijks produceert wordt ook wel ‘‘thermogenese’ genoemd.

    - Bruin vetweefsel, een metabool actief weefsel.

    Bruin vet is een metabool actief weefsel. Het speelt een rol bij de thermoregulatie van het lichaam en begint te functioneren wanneer het lichaam het gevoel van kou registreert.

    Deze activering leidt tot een aanzienlijke toename van het metabole verbruik in rust, wat door de vernietiging van wit vetweefsel tot gewichtsverlies kan leiden. De effecten van melatonine en bepaalde actieve stoffen in voedingsmiddelen op bruin vetweefsel worden momenteel onderzocht.

    De inname van bepaalde stoffen zou tot op zekere hoogte het aandeel melatonine in het lichaam kunnen verhogen. Het kan zelfs zijn metabole activiteit verbeteren. Tegelijkertijd draagt lichaamsbeweging bij aan het stimuleren van de functies van dit weefsel, waardoor het energieverbruik wordt verhoogd en het gewichtsverlies wordt gemaximaliseerd.

    - Pasgeborenen.

    Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat dit vet meer bij pasgeborenen dan bij volwassenen voorkomt. Er zijn ook sekseverschillen. Het kan bij vrouwen in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan bij mannen.

    De run.

    Na een paar moeilijk dagen (het vlotte echt niet en hier en daar hadden we wat last) liep het vandaag toch weer een stuk beter. Een opluchting toch wel. Dat ik deze periode heb kunnen doorspartelen zonder echt volledig stil te liggen is positief. Toch zal ik nog voorzichtig zijn de komende dagen en van zodra er zich terug ongemakken zouden voordoen, even terugschakelen.

    Details: 5.22/km - 446 c - 175 pasfrequentie - 11,7°.





    21-08-2024, 12:56 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!