Deze ochtend was het in de meeste streken betrokken met regen, buien en in het uiterste zuidoosten zelfs onweer. Enkel in de Kuststreek was het overwegend droog. In de loop van de namiddag werd het meestal droog in Laag- en Midden-België, en was het nog onstabiel in Hoog-België. De maxima lagen tussen 19 graden op de hoogste toppen, 22 graden in het centrum en 25 graden in het uiterste zuiden. De wind waaide zwak tot meestal matig uit het noordoosten. Aan zee werd de wind in de loop van de namiddag vrij krachtig.
Actueel.
Muggenbeten in de VS.
Een zekere Perry was gezond en had geen onderliggende aandoeningen. Dat veranderde onlangs, toen hij naar het ziekenhuis moest met een ernstige aandoening van zijn centrale zenuwstelsel. Een week later was hij dood.
Volgens het CDC, het belangrijkste agentschap voor de volksgezondheid in de VS, zijn de symptomen van EEE koorts, hoofdpijn, braken, diarree, gedragsveranderingen en slaperigheid. Er kunnen zoals bij Perry ook ernstige neurologische aandoeningen optreden. Bijna 30 procent van de geïnfecteerden sterft. Veel overlevenden dragen lichamelijke of geestelijke gevolgen. Mensen jonger dan 15 en ouder dan 50 lopen het grootste risico.
Geen vaccins
Er bestaan geen vaccins tegen EEE. Er zijn ook geen geneesmiddelen om de aandoening te behandelen.
Volgens het New Hampshire State Department of Health dateert de laatst bekende menselijke infectie met het Eastern Equine Encephalitis-virus in de staat van tien jaar geleden. Toen meldde de gezondheidsdienst drie menselijke infecties, waaronder twee sterfgevallen.
Eerder deze maand meldde ook de gezondheidsdienst van buurstaat Massachusetts een besmetting met het virus. Daar ging het om een tachtiger uit Worcester County, ten westen van Boston, en was het vier jaar geleden dat er nog een uitbraak was. Ook in de staat Vermont is een geval gemeld.
Bezorgdheid
Het sterfgeval doet de bezorgdheid toenemen in het noordoosten van de VS over het risico van de verspreiding van EEE, waarvan wordt aangenomen dat het voorkomen wordt verergerd door de klimaatverandering.
De gezondheidsautoriteiten adviseren mensen om te voorkomen gestoken te worden. Dat kan door je in te smeren met een muggenwerend middel, buiten beschermende kleding te dragen en stilstaand water in de buurt van je huis te verwijderen. Inwoners van Massachusetts krijgen zelfs de raad om na donker binnen te blijven. Het risico zou blijven bestaan tot in het najaar, als de eerste vorst de muggen doodt.
De run.
Details: 9.25/km - 340 c - 129 pasfrequentie - 28,9°.
Op donderdagmorgen was er veel zon met eventueel wat nevel of een lokale mistbank in het zuidoosten van het land. Maar in het noordwesten begon de dag gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt met kleine kans op een lokaal spatje regen of buitje. Geleidelijk kwam deze bewolking ook naar het centrum en het oosten van het land en in de Ardennen nam op het einde van de namiddag de kans op enkele buien toe. In het westen was het tegen dan vrij zonnig geworden vanaf de kust. In de oostelijke helft van het land lagen de maxima tussen 24 en 27 of lokaal misschien wel 28 graden. In het westen was het koeler met maxima tussen 20 en 24 graden. De wind waaide matig uit west, ruimend naar noordwest. In de Ardennen was de wind eerst zwak uit zuidelijke richtingen. Later werd hij er matig uit zuidwest en pas op het einde van de dag uit west.
Actueel.
Sport en senioren - vervolg.
Regel 7: fier zijn op jezelf mag.
Geen goesting, denken dat het niet belangrijk is, men hoort allerlei redenen waarom oudere mensen niet aan het sporten geraken. Het is wél belangrijk, je bent het aan jezelf verplicht en dan heb je iets om fier op te zijn. Investeer in een smartwatch waarmee je je stappen kan bijhouden, dat is een goede motivator. Als je ‘s avonds ziet dat je eerst nog maar 2.000 stappen had gezet, terwijl je er na een bijkomende wandeling 10.000 haalt, dan word je daar blij van.
Regel 8: loop niet te hard van stapel.
We beseffen dat je op dit moment maar één ding wil doen: die sportschoenen aantrekken. Maar de professor wil nog één belangrijk advies meegeven: “Te hard van stapel lopen is de val waar bijna iedereen intrapt. Als je begint te sporten, is je motivatie hoog en je cardiovasculaire gezondheid zal er snel op vooruitgaan. Maar je spieren en botten bouwen niet zo snel op en zo krijg je last van scheurtjes en andere blessures. Doseren is dus al even belangrijk. Ook daar kan een smartwatch je bij helpen.”
De run.
Details: 9.42/km - 327 c - 128 pasfrequentie - 24,4°.
Vandaag woensdag werd het opnieuw zonnig met enkele hoge wolkensluiers. Het werd warm met maxima van 25 graden in de Hoge Ardennen tot lokaal 30 graden in de Kempen. De wind was zwak tot matig en ruimde van het zuidoosten naar het zuiden.
Actueel.
Sport en senioren - vervolg.
Regel 5: meerdere sportliefdes zijn beter.
Misschien een moeilijke boodschap voor mensen die helemaal fan zijn van één sport, toch raadt men aan om er meerdere sportliefdes op na te houden. Je hebt impact nodig om botontkalking zo veel mogelijk te voorkomen. Als je alleen maar fietst, zelfs als je vaak en intensief fietst, krijg je toch last van botontkalking. Dus zeg maar ‘ja’ als iemand vraagt om in het weekend een lange wandeling te maken. Die afwisseling doet je deugd. En in plaats van vijf keer per week te gaan wandelen, duik je beter ook eens in het zwembad.
Regel 6: goed en vooral gezond eten.
Wie actief is, heeft er ook belang bij om goed en vooral gezond te eten. Gaan sporten om meer te kunnen eten, is niet helemaal hoe het werkt. Er zijn drie aandachtspunten als je ouder wordt. Zorg voor extra calcium, dat geldt zeker voor vrouwen na de menopauze, en voor voldoende vitamine D. Je kan deze waarden laten controleren bij de huisarts en eventueel supplementen bijnemen. Daarnaast moet je ook voldoende eiwitten eten als je meer sport. Dus bij elke maaltijd vlees, vis, eieren en melkproducten, volle graanproducten zoals brood, rijst en pasta en peulvruchten of noten. Of je kan extra proteïnen innemen via shakes.
De run.
Details: 5.48/km - 183 c - 174 pasfrequentie - 21,7°.
Vandaag dinsdag was het zonnig met af en toe hoge sluierbewolking. Het werd zo'n 25 à 26 graden in het centrum, zo'n 22 graden in de Hoge Venen en 24 graden vlak aan zee. De wind waaide meestal zwak, aan zee soms matig, uit oostelijke tot zuidoostelijke richtingen.
Actueel.
Sport en senioren - vervolg.
Regel 3: kies slim op basis van je verleden.
Welke sport je nog kan doen op je zestigste of zeventigste, hangt af van je sportverleden. Heb je altijd gesport, dan is je lichaam beter getraind én weet je perfect waar de risico's op blessures in een bepaalde sport zitten. Beginnen te joggen op je zestigste is moeilijk, ben je al lang een loper dan kan je dat wel verderzetten. Tennissen is een sport met een hoge impact op je knieën, op oudere leeftijd wordt het moeilijker, maar als je vaker dubbelspel speelt, kan het wel.
Heb je nog nooit gesport, begin dan met wandelen en kijk op je hartslagmeter om te zien of je stevig genoeg doorstapt. Wil je een marathon lopen op je zeventigste, doe gerust, maar ik zal niet omvallen van bewondering. Kies liever consistente en rustige vormen van beweging.
Regel 4: een blessure is een goede raadgever.
Merk je dat een sport je vaak een blessure oplevert, ga dan op zoek naar een andere vorm van bewegen. Een blessure is een signaal van je lichaam dat er iets niet oké is. Wat je voelt is een belangrijke indicator voor wat je lichaam nodig heeft. Je spieren mogen tijdens het sporten een beetje pijn doen, maar niet meer dan 2/10 op een pijnschaal. De pijn mag vooral niet toenemen als je vaker sport, dan zit er iets niet goed. Als je ouder bent, genezen blessures bovendien minder snel, dus is het nog belangrijker om ze te voorkomen. Maar een blessure is geen reden om te stoppen met bewegen.
De run.
Details: 9.19/km - 552 c - 129 pasfrequentie - 15,6°.
Op maandag kregen we 's morgens veel wolken over het westen en het noordwesten met kans op enkele lokale buitjes. Elders was het droog met brede opklaringen. In de loop van de dag werd het overal wisselend bewolkt met nog steeds kans op een lokale bui over het westen en het noordwesten. In de loop van de namiddag werd het zonniger aan zee. De maxima lagen tussen 18 en 20 graden in de Ardennen en tussen 20 en 22 graden elders. De matige en aan zee soms vrij krachtige zuidzuidwestenwind ruimde naar het zuidwesten. Over het uiterste zuidoosten bleef de wind zwak.
Actueel.
Sport en senioren - vervolg.
Regel 1: er is op elke leeftijd een sport te vinden die bij je past.
Hoe zorg je er concreet voor dat je fit blijft, ook op je tachtigste? Simpel, door te sporten. De grootste misvatting is dat dat niet meer gaat als je ouder wordt, maar er is altijd een sport te vinden die bij je past. Wilde en agressieve sporten als worstelen of trampolinespringen zitten er niet meer in. Je lichaam verandert met de leeftijd: je bot- en spiermassa nemen af en je gewrichten, pezen en spieren worden stijver, dus je krijgt makkelijker blessures. Er zijn bijgevolg meer aandachtspunten. Maar sporten zoals wandelen, fietsen, joggen en zwemmen kan je perfect doen aan een matige intensiteit.
Regel 2: krachttraining is je gouden maatje.
Om het verlies van spiermassa te compenseren, is krachttraining belangrijk. Je hoeft niet meteen naar de fitness te trekken, dat kan perfect bij jou thuis. Alles wat je nodig hebt is een matje, een halter en een sportoutfit, en dat hoeft niet veel te kosten.
De run.
Details: 9.55/km - 332 c - 127 pasfrequentie - 19,4°.
“Die halter kies je door te testen wat het zwaarste gewicht is dat je kan tillen. Daar neem je de helft van. Er zijn zes spiergroepen die je moet trainen: armen, benen, bekken, schouders, buik en rug. Een kinesist, personal trainer of zelfs online filmpjes kunnen je op weg helpen om een goede set van oefeningen samen te stellen die je minstens twee keer per week doet.”
Op zondag 25 augustus wisselden zonnige perioden af met wolkenvelden, die talrijker werden in de loop van de dag. Het bleef droog op enkele buien na, voornamelijk dan in het noordwesten en noorden van het land. De maxima lagen tussen 16 graden in de Hoge Venen en 21 graden in het centrum. De wind waaide matig, en aan zee matig tot vrij krachtig, uit het zuidwesten.
Actueel.
Sport en senioren - deel 1.
Er is momenteel een recordaantal senioren aangesloten bij een sportclub. 267.000 leden zijn ouder dan 60 jaar, en dat is een goede zaak. Op je 60ste heb je in ons land gemiddeld nog vijfentwintig jaar te leven. Je hebt er dus alle belang bij om er zelf voor te zorgen dat het fijne jaren zijn. Maar hoe begin je daarmee? Hoeveel moet je bewegen om van de voordelen te genieten? En hoe voorkom je blessures?
Sporten associëren we met jonge mensen, maar volgens orthopedist en sportarts Johan Bellemans is dat onterecht. “Hoe ouder je bent, hoe belangrijker bewegen wordt. Twee dingen zullen onvermijdelijk gebeuren: vanaf je 35ste vermindert je spiermassa en vanaf je veertigste neemt ook je botmassa af. Bij vrouwen na de menopauze daalt de botmassa nog veel sneller. Daar moet je tegen vechten door je systeem te onderhouden zodat je sterk bent als je toch een ziekte tegenkomt. Dus bewegen is op elke leeftijd belangrijk.”
Zelfs op je tachtigste loont het: “Als je die leeftijd gehaald hebt, leef je volgens de statistieken nog gemiddeld negen jaar, dus het is ook de moeite om die in goede gezondheid door te brengen. Want als je fit bent, daalt je risico op allerlei problemen meteen: cardiovasculair, kanker, depressie en de kans om vroeg te sterven. Door sportief te blijven bouw je reserve op voor als je tegenslag hebt.”
De run.
Details: 5.55/km - 243 c - 171 pasfrequentie - 17,8°.
Op vrijdagochtend was het in de meeste streken betrokken met regen, buien en in het uiterste zuidoosten zelfs onweer. Enkel in de Kuststreek was het overwegend droog. In de loop van de namiddag werd het meestal droog in Laag- en Midden-België, en was het nog onstabiel in Hoog-België. De maxima lagen tussen 19 graden op de hoogste toppen, 22 graden in het centrum en 25 graden in het uiterste zuiden. De wind waaide zwak tot meestal matig uit het noordoosten. Aan zee werd de wind in de loop van de namiddag vrij krachtig.
Actueel.
Sport en senioren – slot.
Hoeveel en hoe vaak moet je sporten (als je ouder bent) ?
150 minuten per week sporten aan een matige intensiteit. Dat is 70% van je maximale hartritme. Dat bereken je door je leeftijd af te trekken van 220 en daar 70% van te nemen. Dus voor iemand van 70 jaar betekent dat bewegen aan een hartritme van 105.
Krachttraining: twee keer per week 30 minuten. Dit is de enige manier om het verlies aan spiermassa te beperken.
Wissel af tussen sporten met een hoge impact zoals hardlopen, balsporten en sporten met weinig impact op je botten zoeals fietsen, zwemmen en wandelen.
Nog enkele opvallende cijfers over 60-plussers:
Het gaat de goede richting uit met de fitheid van de Belgen. “De laatste tien jaar is ons land erop vooruitgegaan in de ranking. Mensen beseffen beter hoe belangrijk beweging is om zich goed te voelen”, vertelt professor Bellemans. Dat zien we ook in de cijfers die Sport Vlaanderen deelt over hoeveel sporters bij een club zijn aangesloten.
• Meer en meer ouderen sporten: bijna 20 procent van de sporters bij een club is ouder dan 60 jaar. Concreet gaat het om 267.000 leden. • 79 procent van de 65- tot 74-jarigen zegt dat ze minstens 150 minuten per week matig tot hoog intensief bewegen. Bij 75-plussers gaat het nog steeds om een mooie 71 procent (volgens de Preventiebarometer). • De top drie vaakst beoefende sporten bij senioren bestaat uit wielrennen, wandelen en recreatief fietsen. Jongere senioren spelen ook tennis, golf of padel, 85-plussers spelen vaker petanque.
De run.
Details: 8.55/km - 223 c - 134 pasfrequentie - 12,2°.
Vandaag waren er op de meeste plaatsen eerst mooie opklaringen. In de Ardennen hing er soms lage bewolking en ook in het noordwesten was er eerst nog veel bewolking. Nadien werd het wisselend bewolkt met naar het oosten toe meer zon. In de loop van de namiddag trok een actieve storing het land in met regen- en onweersbuien die hevig konden zijn en gepaard konden gaan met forse windvlagen. Het werd zomers warm met maxima van 26 tot 30 graden. De wind werd al snel matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest en draaide tijdens de passage van de storing naar west. De rukwinden konden over het algemeen oplopen tot 65 km/h maar tijdens onweer nog meer.
Actueel.
De nuchtere run – deel 2.
De nadelen van nuchter hardlopen
Het is echter niet allemaal hosanna, ook al lijkt het erop dat nuchter hardlopen enkel voordelen heeft. Je verbrandt immers meer vetten, dus je valt ervan af. Bovendien houd je de man met de hamer op afstand omdat je langer 'op vet' kunt lopen. Toch ligt hardlopen op een lege maag genuanceerder.
Afvallen door te gaan hardlopen op lege maag
Als het gaat om gewichtsverlies, klinkt een verhoogde vetverbranding als muziek in de oren. Echter, als het gaat om afvallen of aankomen, dan is de energiebalans doorslaggevend. En je verbrandt nog steeds dezelfde hoeveelheid calorieën. Het verbranden van meer vet gaat hand in hand met minder verbranding van koolhydraten, wat maakt dat er nauwelijks verschil is in het totaal aantal calorieën dat je tijdens je inspanning verbruikt. Het effect op je lichaamsgewicht of je lichaamssamenstelling is daarom minimaal.
Het verliezen van spierkracht
Trouwens, je lichaam verbrandt niet alleen vet als er minder koolhydraten beschikbaar zijn. Het kan ook eiwitten inzetten om in de energiebehoefte te voorzien. We weten al dat er in perioden van vasten een toename van spierafbraak is, dus hardlopen op een lege maag kan sporters opzadelen met een verlies van spierkracht. Volgens een onderzoeksverslag in het Strength and Conditioning Journal zorgt nuchter hardlopen voor tweemaal zoveel eiwitafbraak in de spieren dan hardlopen in niet-nuchtere toestand.
Hoe zit het met het effect van nuchter hardlopen op het prestatievermogen?
Een meta-analyse in het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports bracht aan het licht dat sporters na het eten een beter uithoudingsvermogen hadden dan de sporters die een periode van vasten achter de rug hadden. Aanvullend onderzoek toonde aan dat vasten een negatieve invloed heeft op zowel de omvang als de intensiteit van de trainingen. Beide factoren kunnen een negatief effect op de prestatie hebben. Met de intensievere trainingen neemt de afhankelijkheid van de koolhydraatverbranding toe. Als we onvoldoende koolhydraten beschikbaar hebben, dan zal de intensiteit van onze training eronder lijden.
Zwaarder trainen
Elke keer dat je een intensieve training doet - intervallen, fartleks, snelheidswerk - komt de energie vooral uit de verbranding van koolhydraten, wat er ook gebeurt. Als je dan niet van tevoren tankt, dan daalt je vermogen om hard te trainen. Bovendien voelt een training veel zwaarder aan als je koolhydraten schaars worden. Hardlopen op een lege maag met een hoge intensiteit zal verschrikkelijk aanvoelen. Dat alles maakt dat je ze waarschijnlijk minder lang volhoudt.
Slotvraag: moet je hardlopen op een lege maag?
Als je een ochtendloopje invult met een slaperig, rustig tempo, of je kunt het idee van 's morgens vroeg eten niet aan, dan is het zeker oké om te gaan hardlopen op een lege maag. Zorg ervoor dat je alleen trainingen met een lage intensiteit doet als je nuchter traint. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van glycogeen moet je niet langer dan 90 minuten hardlopen, en hoge snelheden vermijden. Het is in de meeste gevallen beter een tot drie uur na het ontbijt hard te lopen. Hardlopen gaat tenslotte niet alleen over het verbranden van vet. Als je voldoende brandstof aan boord hebt, dan zal de training mentaal en fysiek beter voelen.
De run.
Kort maar vrij goed. Zo kan ik deze run het best samenvatten. Laat ons zeggen, een goede herstelrun. Ik hoop wel op beterschap de komende dagen. Dat zal nodig zijn om de conditie terug naar boven op te krikken. En dit met of zonder een nuchtere loop.
Details: 5.03/km - 442 c - 173 pasfrequentie - 21,1°.
Vandaag werd het overal zwaarbewolkt met soms wat lichte regen vanaf het noordwesten. In de loop van de namiddag verschenen er opnieuw opklaringen in het westen. De maxima lagen rond 20 graden in de Ardennen, 22 aan zee en 23 of 24 graden in het centrum van het land. De wind waaide matig tot vrij krachtig en aan zee soms krachtig uit het zuiden tot zuidwesten. Er waren rukwinden mogelijk rond 60 km/h en in het noordwesten tot 70 km/h.
Actueel.
De nuchtere run - deel 1.
Hardlopen op lege maag: wel of niet verstandig?
Wat is nuchter trainen?
Nuchter trainen is geen ingewikkeld concept. Het komt er simpelweg op neer dat je een training doet nadat je een bepaalde tijd niet hebt gegeten. Sommige mensen beweren dat ze nuchter trainen als ze de lunch overslaan en dan aan het eind van de middag, meteen na het werk, gaan trainen. Maar de wetenschappelijke literatuur maakt duidelijk dat er pas sprake is van nuchter trainen als je de 10 tot 14 uren ervoor geen koolhydraten hebt ingenomen. Om die reden gaat het bij nuchter hardlopen meestal om trainen in de ochtend, voor het ontbijt.
Wat heeft het voor zin om met een lege maag te gaan hardlopen?
Welnu, het gevolg van de uren zonder koolhydratenconsumptie voor zo'n training is dat de glycogeenvoorraden enigszins leeg zijn. Je lichaam gaat tijdens het hardlopen op een lege maag noodgedwongen op zoek naar alternatieve brandstofbronnen en doet daarvoor een beroep op de vetten. Enkele minuten na het begin van een nuchtere training - ongeacht hoe ver je van plan bent te gaan hardlopen - zal het percentage vet dat je verbrandt een beetje hoger zijn. Er is veel onderzoek naar gedaan, en de resultaten zijn duidelijk: als we nuchter hardlopen, gebruiken we meer vet als brandstof. We gebruiken dan meer vet en minder glycogeen (dat is de naam voor de opgeslagen koolhydraten).
De run.
Geen ochtendrun vandaag. Ik had er nochtans reeds een paar gedaan deze week. Gewoon omdat het praktisch beter uitkwam en gemakkelijker in te passen in mijn dagelijks werkschema. Vandaag dus niet. Ik probeerde dan maar een kilometer verder te lopen dan tijdens de eerdere runs deze week. Dat is gelukt en ook het tempo was vrij goed. Als alle pijntjes nu verdwijnen kunnen we terug iets serieuzer beginnen opbouwen en uitkijken naar een volgende wedstrijd. Die mag er stilaan wel terug aankomen.
Details: 5.06/km - 541 c - 178 pasfrequentie - 21,7°.
Vandaag was het eerst nog zonnig met enkel wat hoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag schoven er wat meer middelhoge en hoge wolkenvelden over het noordwesten van het land en op het einde van de dag konden daar enkele regendruppels uitvallen. Het werd zachter met maxima rond 19 of 20 graden op de Ardense hoogten, van 23 tot 25 graden in Laag-België, en rond 22 of 23 graden aan zee. De wind waaide eerst matig uit zuid tot zuidwest. Hij ruimde naar het zuidwesten en nam in het westen toe naar matig tot vrij krachtig met rukwinden rond 50 km/h. Aan zee werd hij krachtig met rukwinden rond 60 km/h.
Actueel.
De algemene bevolking hoeft zich vooralsnog weinig zorgen te maken over mpox, ook bekend als 'apenpokken'. De kans op een infectie blijft zeer laag. Volgens de experts zijn er voorlopig geen grote maatregelen nodig. Het virus verspreidt zich door huid-op-huidcontact of door seksuele contacten. Een algemene vaccinatie is dan ook niet aan de orde.
Maar...
De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), zet de medische diensten van het OLV-ziekenhuis en ASZ op scherp voor de mogelijke aanwezigheid van het zogenaamde apenpokkenvirus of mpox in de stad. Maar er is absoluut geen reden tot paniek. De burgemeester activeert wel de stedelijke veiligheidscel die de situatie op de voet zal volgen.
Donderdagochtend ging het gerucht rond dat er een geval van Mpox zou vastgesteld zijn op Aalsters grondgebied. Een Aalsterse huisarts zou eergisteren twee kinderen hebben onderzocht en de symptomen van Mpox hebben vastgesteld. Het zou om een familie gaan die vanuit Parijs naar Aalst was gereisd en hier ziek is geworden. Vervolgens heeft de arts de familie, die geen vaste patiënten waren van de huisarts, doorverwezen naar het ziekenhuis.
Maar noch bij het OLV-ziekenhuis, noch bij het ASZ is er een patiënt binnengekomen met dergelijke symptomen, zegt de burgemeester van Aalst. De problematiek is geenszins te vergelijken met Covid-19 en naar aanleiding van de ervaringen uit 2022 werd een volledig veiligheidsplan ontwikkeld. Omwille van de privacy van hun patiënten kunnen de Aalsterse ziekenhuizen begrijpelijkerwijze noch bevestigen, noch ontkennen dat er een geval van mpox (apenpokken) zou zijn in onze ziekenhuizen.
De run.
Apenpokken, dat we er van mogen gespaard blijven. Ik heb al schrik van een verkoudheidsvirus. Maar voorlopig heb ik daar ook geen last van. Vandaag voor het eerst weer een beetje run gelopen die naam waardig. Niet dat het al supervlug ging maar toch. Voor een ochtendrun was dit best een goed tempo.
Details: 5.12/km - 483 c - 177 pasfrequentie - 12,8°.
Deze ochtend verlieten de laatste wolkenvelden ons land naar het oosten. Het werd overwegend zonnig met soms hoge sluierwolken. In de loop van de dag ontstonden er stapelwolken die 's avonds opnieuw verdwenen. Het werd vrij koel bij maxima van 16 graden in de Hoge Ardennen, 19 graden aan de kust tot 20 graden in Laag- en Midden-België. De matige westen- tot zuidwestenwind zwakte op het einde van de dag af. Aan zee was de wind soms vrij krachtig.
Actueel.
Bruin vetweefsel.
- Wat is het en waarvoor is het belangrijk?
Onderzoek naar de functie van bruin vetweefsel heeft de afgelopen jaren interessante resultaten opgeleverd. Het wordt daardoor tegenwoordig met gewichtsverlies en andere belangrijke processen geassocieerd.
Bruin vetweefsel is het vet dat in het lichaam wordt geactiveerd wanneer we een koud gevoel waarnemen. Wit of geel vetweefsel dient voornamelijk als energie-opslag. Bruin vet heeft een aantal belangrijke gevolgen voor de gezondheid.
Bruin vetweefsel is een weefsel met een groot aantal mitochondriën in zijn samenstelling. Zijn functie is thermoregulerend en van bijzonder belang bij zuigelingen.
- De activering van bruin vetweefsel.
Als we het koud hebben, dan verbranden we meer vet om warmte te genereren. Dit komt met name door de stimulatie van bruin vetweefsel. Lichaamsbeweging lijkt dit type vet ook te activeren, wat een impact op de eliminatie van wit vetweefsel heeft.
Het thermogenese proces dat in bruin vetweefsel plaatsvindt heeft als doel om warmte te produceren wanneer het lichaam een lage temperatuur waarneemt.
- Thermogenese?
Het menselijk lichaam maakt calorieën vrij uit koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Een calorie is warmte-energie. Je calorieverbruik kan dan ook worden gemeten in warmte-uitstoot. De hoeveelheid warmte die je lijf dagelijks produceert wordt ook wel ‘‘thermogenese’ genoemd.
- Bruin vetweefsel, een metabool actief weefsel.
Bruin vet is een metabool actief weefsel. Het speelt een rol bij de thermoregulatie van het lichaam en begint te functioneren wanneer het lichaam het gevoel van kou registreert.
Deze activering leidt tot een aanzienlijke toename van het metabole verbruik in rust, wat door de vernietiging van wit vetweefsel tot gewichtsverlies kan leiden. De effecten van melatonine en bepaalde actieve stoffen in voedingsmiddelen op bruin vetweefsel worden momenteel onderzocht.
De inname van bepaalde stoffen zou tot op zekere hoogte het aandeel melatonine in het lichaam kunnen verhogen. Het kan zelfs zijn metabole activiteit verbeteren. Tegelijkertijd draagt lichaamsbeweging bij aan het stimuleren van de functies van dit weefsel, waardoor het energieverbruik wordt verhoogd en het gewichtsverlies wordt gemaximaliseerd.
- Pasgeborenen.
Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat dit vet meer bij pasgeborenen dan bij volwassenen voorkomt. Er zijn ook sekseverschillen. Het kan bij vrouwen in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan bij mannen.
De run.
Na een paar moeilijke dagen (het vlotte echt niet en hier en daar hadden we wat last) liep het vandaag toch weer een stuk beter. Een opluchting toch wel. Dat ik deze periode heb kunnen doorspartelen zonder echt volledig stil te liggen is positief. Toch zal ik nog voorzichtig zijn de komende dagen en van zodra er zich terug ongemakken zouden voordoen, even terugschakelen.
Details: 5.22/km - 446 c - 175 pasfrequentie - 11,7°.
Dinsdagmorgen was het over de noordwestelijke landshelft bewolkt, maar afgezien van een paar lokale buitjes nog droog. Over het zuidoostelijk deel was het overwegend zonnig. Een regenzone bereikte rond of iets na de middag het westen. In de loop van de namiddag kwam er ook neerslag voor in het centrum. Plaatselijk viel er flink wat regen of buiige neerslag die lokaal onweerachtig kon zijn. Over het oosten en het zuidoosten bleef het droog met pas in de namiddag meer wolken. De maxima lagen tussen 21 en 26 graden. De matige zuidenwind ruimde naar het zuidwesten. Aan zee was de wind eerst matig en later vrij krachtig uit zuid en ruimend naar westzuidwest. In de loop van de namiddag was er kans op rukwinden rond 55 km/u.
Actueel.
Buikvet - deel 2.
3. Helpt meer bruin vetweefsel om sneller kilo’s te verliezen?
Bruin vet is een hot topic. Denk maar aan de trend ‘intermittent living’, die kortdurende stressprikkels zoals ijs- baden en koud douchen promoot om zo de bruine vetmassa te stimuleren. Actief bruin vet zou je metabolisme boosten en je risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen.
Men heeft lange tijd gedacht dat dit bruine vet na de geboorte geleidelijk aan verdween. Vandaag weten we dat het vetweefsel inderdaad aanwezig blijft en stimuleerbaar is. Koudetherapie is zo’n techniek die het bruine vet activeert, wat een gunstig effect heeft op je calorieverbranding. Maar geen enkele studie heeft al kunnen aantonen dat zich dat ook vertaalt in gewichtsverlies. Om af te vallen is meer nodig dan een dagelijkse koude douche.
4. Wat kan ik zelf doen voor een gezond vetprofiel?
Laten we eerlijk zijn, je hebt niet de volledige controle over je vetprofiel. Net als bij vele andere lichaamsfuncties spelen je genen ook een rol in de samenstelling van je vetweefsel. Bij heel wat mensen met overgewicht of obesitas ligt een genetische factor aan de basis. Ondanks grote inspanningen slagen ze er niet in om een aanvaardbaar gewicht of gezondheidsprofiel te bereiken. Stigmatisering is dan ook absoluut ongepast.
Maar je genen vertellen niet het hele verhaal. Gedrag en levensstijl blijven belangrijke pijlers, en dat al vanaf jonge leeftijd. Kinderen met overgewicht rond de leeftijd van twaalf jaar en adolescenten die op achttien jaar overgewicht of zelfs obesitas hebben, kampen op hun veertigste vaak met ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekte. Daarom is het belangrijk om ook bij kinderen aandacht te hebben voor gezonde voeding.
Gezond eten betekent niet dat je alle koolhydraten uit brood en pasta moet schrappen. Mijd vooral de snelle suikers in gebak, snoep, frisdranken ... Vooral zoete dranken op basis van fructose zijn dramatisch, al zie je die gelukkig vooral in de Verenigde Staten en minder in Europa.
Ook lichaamsbeweging beïnvloedt je vetmassa. Alleen door te bewegen zal je niet drastisch afvallen, maar het heeft wel een gunstig effect op je metabolisme. Wie wekelijks 150 minuten fysiek actief is of elke dag 8.000 stappen zet, pikt nog een interessant voordeel mee. Het helpt om een aantal van je diepe, gevaarlijke vetcellen om te zetten in meer oppervlakkig gelegen vetcellen, die gunstiger zijn. Dat weten we uit onderzoek. Zo’n verschuiving in je vetcellen vermindert meteen ook ontstekingsreacties, wat dan weer je risico op diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs alzheimer doet afnemen. Win-win dus.
5. Welke meerwaarde kan een medische behandeling bieden?
Overgewicht blijft in ons land helaas toenemen. Bijna de helft van de volwassenen kampt ermee: 49,3 procent heeft overgewicht, 15,9 procent obesitas. Vooral bij mannen is de toename zorgwekkend: 55,3 procent tegenover 43,4 procent bij vrouwen. Vroegtijdig opsporen is belangrijk. Hoe langer het overgewicht blijft bestaan, hoe groter het risico op aandoeningen zoals diabetes, slaapapneu en leververvetting.
Bij licht overgewicht kan een aanpassing van de levensstijl al volstaan. In extremere gevallen kunnen extra ondersteunende middelen aangewezen zijn. Er bestaat niet één therapie die voor iedereen ideaal is. Het gaat erom voor iedere patiënt op zoek te gaan naar de geschikte aanpak. Moderne geneesmiddelen, oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes, werken met analogen van lichaamseigen stoffen die corrigeren wat er in het lichaam misloopt.
Ze beïnvloeden niet alleen het glucosemetabolisme, maar verminderen ook ontstekingsreacties in het lichaam. Ze helpen dus niet alleen gewicht verliezen, maar dringen ook het risico op hart- en vaatziekten en andere obesitasgevaren terug. Deze middelen werken goed en zijn veilig voor mensen met een BMI vanaf 30 of 27, wanneer er ook sprake is van diabetes, hoge bloeddruk of andere medische problemen.
Voor andere patiënten hebben we die garantie op werking en veiligheid niet, dus bij hen passen we de therapie momenteel niet toe. Net zoals bij chirurgie verbeteren de resultaten aanzienlijk als patiënten ook hun levensstijl aanpassen. Zonder verandering in levensstijl zien we vaak een terugval in gewicht.
Vet versus vruchtbaarheid?
Een recente studie uit China toont dat overtollig buikvet je kinderwens negatief kan beïnvloeden. Per centimeter extra buikvet stijgt het risico op onvruchtbaarheid met drie procent. Het laagste risico werd gezien bij vrouwen met een tailleomtrek van 60 centimeter, terwijl vrouwen met een tailleomtrek van 160 centimeter of meer het hoogste risico liepen. Regelmatige lichte lichaamsbeweging kan het effect keren. Het is dus een goed idee om activiteiten die je hartslag en ademhaling versnellen en je doen zweten te integreren in je dagelijkse routine.
De run.
Details: 6.58/km - 384 c - 152 pasfrequentie - 16,1°.
Op maandag werd het, na het oplossen van de lokale nevel of mist, overal zonnig. In de loop van de dag ontstonden er stapelwolken, waardoor het eerder halfbewolkt werd. De maxima schommelden van 20 graden in de Hoge Venen tot 25 of 26 graden over het westen. De wind was zwak uit veranderlijke tot zuidelijke richtingen. Aan zee ontstond in de loop van de namiddag een zeebries uit het noordwesten.
Actueel.
Buikvet - deel 1.
Buikvet is veel gevaarlijker dan je denkt. Expert: “Een gezonde levensstijl is zelfs al voor kinderen belangrijk”.
Tot vijftien jaar geleden beschouwde men vet enkel als een opslagplek. Maar het is zoveel meer dan dat. Vetweefsel is een heel actief orgaan dat een grote impact heeft op je gezondheid. Maar hoe schadelijk is vet voor je lichaam? Hoe meet je het? En wat kan je eraan doen?
1. Wanneer wordt vet gevaarlijk?
We worden allemaal geboren met zo’n 10 miljoen vetcellen. En toch is jouw vetmassa anders dan de mijne. Studies tonen aan dat je kindertijd daarin een sleutelrol speelt. Tijdens de eerste tien jaar van je leven kunnen vetcellen zich namelijk flink vermeerderen. En die extra vetcellen raak je achteraf nooit meer kwijt. Ongezonde voeding is een belangrijke trigger voor die toename van vetweefsel. Precies daarom is een gezonde levensstijl voor kinderen zo belangrijk.
Eenmaal volwassen blijft het aantal vetcellen vrij stabiel, maar ook dan kunnen er verregaande veranderingen optreden. Op hormonaal vlak bijvoorbeeld. Denk aan het bekende leptinehormoon, dat in je vetcellen wordt aangemaakt en je verzadigingsgevoel en vetverbranding regelt. Bij een teveel aan vet maak je ook te veel leptine aan en word je er minder gevoelig voor, waardoor je eetlust en vetverbranding ontregeld raken.
Een combinatie van factoren – bijvoorbeeld genen, voeding, gebrek aan beweging, levensfase en hormoonverstoorders – kan ook de structuur van je vetcellen doen veranderen. Je vetcellen kunnen groter worden, opzwellen en gaan ontsteken. Dat noemen we ‘inflamed fat cells’: de vetcellen staan als het ware in brand en scheiden ontstekingsstoffen af, zoals het CRP-eiwit, dat je in je bloed kan meten. Die grote, gevaarlijke vetcellen bevinden zich vooral diep in de buik, in het viscerale vetweefsel.
Ze kunnen een ontstekingsreactie teweegbrengen in je spieren, je hart, je pancreas, je lever, en zo tal van gezondheidsproblemen veroorzaken. Naast diabetes en hart- en vaatproblemen zijn er duidelijke argumenten dat ontstekingen ook bij de ziekte van Alzheimer een belangrijke rol spelen. Zelfs je darmmicrobioom kan door zulke ontstekingsreacties van een gunstig naar een eerder ongunstig profiel evolueren.
En ook je kankerrisico kan verhogen. Zodra een tumor zich in een bepaald weefsel ontwikkelt, kan een ontstekingsreactie de evolutie ervan versnellen. Bij vrouwen gaat het vooral om borst- en baarmoederkanker, bij mannen over nier- en prostaatkanker en bij beide geslachten over dikkedarm- en slokdarmkanker.
En er is nog meer slecht nieuws. Bij te veel buikvet nestelt het vet zich op plaatsen waar het niet hoort: rond en in je organen. Zo ontstaat leververvetting – de pandemie van vandaag – of vetopstapeling rond het hart, wat op lange termijn tot hartfalen kan leiden. Kortom, vetcellen spelen bij heel wat gezondheidsproblemen een cruciale rol.
2. BMI, buikomtrek en vetpercentage: wat vertellen ze over mijn gezondheid?
Overgewicht (een BMI hoger dan 25) en obesitas (vanaf een BMI van 30) gaan hand in hand met een teveel aan vet. Toch is een BMI-meting niet altijd de ideale manier om gezondheidsrisico’s te bepalen. Je BMI zegt niets over de hoeveelheid gevaarlijk vet: het diepe buikvet dat zich rond je organen nestelt.
Iemand met een ‘gezond’ BMI kan meer diep vet hebben dan iemand met een BMI van 30. Denk aan iemand met een appelvormige lichaamsbouw: een ronde buik en slanke benen. Helaas baseren gezondheidsautoriteiten – voor de toelating van medicijnen bijvoorbeeld – zich nog vaak op de BMI. We weten nochtans al jaren dat de buikomtrek een belangrijkere graadmeter is. Je buikomtrek meet je net onder de navel.
Voor vrouwen is een omtrek van 68 tot 80 centimeter ideaal. Boven 88 centimeter loop je een zeer hoog risico op onder andere hart- en vaatziekten. Voor mannen ligt de buikomtrek het best tussen 79 en 94 centimeter en spreken we vanaf 102 over een sterk verhoogd risico.
En wat met je totale vetmassa? Is het nodig om een slimme weegschaal aan te schaffen die je vetpercentage in kaart brengt?Een impedantieweegschaal stuurt een zwakke stroom door je lichaam om je vetmassa te bepalen. Het ene toestel werkt al preciezer dan het andere, maar over het algemeen geven ze een vrij goed globaal beeld. Bij vrouwen is een ideaal vetpercentage ongeveer 25 procent van het lichaamsgewicht, bij mannen is dat minder dan 20 procent. Maar dat zijn gemiddelden. Het vetgehalte stijgt met de leeftijd, bij vrouwen tot 30 procent na de menopauze.
Een impedantieweegschaal kan vooral nuttig zijn voor het monitoren van gewichtsproblemen, omdat je streeft naar het verliezen van vetmassa, niet van vocht, spieren of botmassa. Bekijk je resultaten altijd op lange termijn; week na week je vetmassa meten heeft geen enkele zin. Door je vetmassa aan het begin van een vermageringsprogramma te meten, kan je je voortgang na enkele maanden effectief beoordelen. Check dan meteen ook je buikomtrek, die je een beter beeld geeft van je risico op diep vet en de bijbehorende gezondheidsrisico’s.
De run.
Details: 7.44/km - 287 c - 142 pasfrequentie - 12,8°.
Vanochtend verliet de regen ons land via het oosten, maar konden er tot het einde van de voormiddag nog enkele buitjes vallen over het Ardense reliëf. Daarna werd het overal droog en rustig. Over de westelijke landshelft kregen we reeds in de voormiddag brede opklaringen, terwijl het over het oosten eerst nog vrij bewolkt was. In de namiddag wisselden overal opklaringen en wolken elkaar af met aan zee meer zon. We haalden maxima van 18 graden op de Ardense hoogten tot 23 à 24 graden in Vlaanderen. De zwakke westen- tot noordwesten werd in de loop van de dag soms matig.
Actueel.
Polen wil Olympische Spelen van 2040 of 2044 organiseren.
Polen zal zich officieel kandidaat stellen voor de Olympische Spelen. Deze aankondiging volgt op de verklaringen van de Poolse president Andrzej Duda, die vorig jaar zei dat hij zijn land kandidaat wou stellen voor de organisatie van de Spelen in 2036. Premier Donald Tusk zei echter dat het realistischer is om te spreken over 2040 of 2044.
De run.
Details: 8.47/km - 339 c - 134 pasfrequentie - 16,1°.
Op vrijdag kregen we meer bewolking uit het westen. In Laag- en later ook in Midden-België viel er regen bij tussenpozen. De maxima lagen rond 21 graden in de hoge Ardennen, rond 22 graden aan zee, rond 23 graden in het westen en het centrum van het land en rond 25 graden in Belgisch-Lotharingen. De meestal matige zuidwestenwind zwakte 's avonds af.
Actueel.
100 jaar - deel 2
Maar hoe doe je dat dan, gezonder eten? Moeilijk is het niet volgens voedingsdeskundigen. Je kiest voor een mediterraan voedingspatroon boordevol groenten en fruit. Om je huid extra te beschermen tegen veroudering kan je dagelijks een paar kopjes chocolademelk op basis van vetvrij cacaopoeder en een paar kopjes groene thee drinken. Ook elke dag een kopje braam- of blauwe bessen kan helpen, net zoals het eten van een paar wortelen en tomaten.
Een voedingsdeskundige zet zeven concrete en onderzochte voedingsmiddelen tegen veroudering op een rij.
1) eieren
Vaak twijfelen mensen of eieren wel passen in een gezond voedingspatroon. Maar ook of het hoge cholesterolgehalte in de dooier geen aanleiding geeft tot problemen met hart- en bloedvaten. Vanuit nutritioneel standpunt is een ei nochtans een geweldig voedingsmiddel. Het bevat namelijk sterke bioactieve stoffen die goed zijn voor de gezondheid. Tal van honderdjarigen roemen eieren als hét geheim recept achter hun ouderdom.
De Italiaanse Emma Morano, die op 117-jarige leeftijd overleed, at dagelijks twee rauwe eieren én een gekookt ei. Men mag per week enkele eieren eten. Niet rauw, maar zacht gekookt omwille van de bacteriologische veiligheid. Bij het ontbijt zorgt een ei bijvoorbeeld voor een groot verzadigingsgevoel, waardoor je in de loop van de dag minder honger hebt. Combineer een eitje bij voorkeur met volkorenbrood en vezelrijke groenten.
2) donkere chocolade (verlaagt de bloeddruk)
Het eten van chocolade is niet alleen een aangename, maar ook een gezonde bezigheid, zeggen experten. Want het verlaagt de bloeddruk. Al geldt dat wel voor de donkere variant die ongeveer 70 tot 75 procent cacaomassa bevat. Beperk je dagelijkse hoeveelheid liefst tot 20 gram, want chocolade bevat ongeacht de hoeveelheid cacaomassa wel veel calorieën. Die 20 gram is gelukkig al voldoende om de gezondheidsvoordelen ervan te zien. Eet de chocolade bij voorkeur tussen de maaltijden door. Dan pieken sterke antioxidanten in de bloedbaan en hebben ze het sterkste effect.
3) koffie
Naast cafeïne is koffie ook een goede bron van vitaminen en mineralen zoals vitamine B2, B3, B5, kalium en magnesium. Zo bevat koffie ook sterke antioxidanten met een bijzondere werking tegen verschillende aandoeningen, waaronder kanker. Voor veel mensen — en specifiek voor senioren — is koffie de voornaamste bron van antioxidanten. Vier tot zes kopjes per dag kunnen zeker. Drink echter liefst geen koffie tot twee uur na de hoofdmaaltijd, want dat neemt de opname van mineralen en sporenelementen uit voeding mogelijk af.
4) appels
‘An apple a day keeps the doctor away’: die uitspraak kennen we allemaal. En daar zit ook waarheid in. De appel is een van de gezondste fruitsoorten en zit vol vezels. Deze helpen het cholesterolgehalte verlagen, het risico op hart- en vaatziekten verminderen en de kans op bepaalde kankers verkleinen. Ook de grote hoeveelheid sterke antioxidanten in appels hebben een merkwaardig effect op onze gezondheid. Ik raad aan om elke dag een verse appel mét schil te eten. Welke soort en op welk moment van de dag maakt weinig uit.
De run.
Details: 9.01/km - 222 c - 133 pasfrequentie - 19,4°.
Op zaterdag was het zwaarbewolkt met af en toe wat regen in het centrum en zuidoosten van het land. In Vlaanderen bleef het over het algemeen droog. De maxima varieerden van 20 graden in de Hoge Ardennen, 22 graden aan zee en 24 graden in Vlaanderen.
Actueel.
100 jaar - slot
5) noten
Noten maken al lang deel uit van het menselijke eetpatroon. Ze passen perfect in een gezonde levensstijl en het mediterrane dieet. Verschillende studies toonden aan dat regelmatig noten consumeren tot een betere cholesterol leidt. Ook een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, galstenen en verschillende kankers kunnen het gevolg van meer noten eten zijn. 30 gram noten per dag is ideaal. Welke soort dat is, maakt niet veel uit. Ze bevatten allemaal sterke bioactieve stoffen, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Gemakkelijke oplossing: studentenhaver, een mengeling van verschillende soorten noten.
6) kolen
Koolsoorten hebben een unieke samenstelling aan stoffen die je nergens anders in de natuur vindt. Ze bieden een duidelijk anti-kankereffect, beschermen tegen artrose en ontstekingen, versterken het afweersysteem tegen griep, beschermen de darmen en het immuunsysteem en bevorderen gewichtsverlies. Zet daarom minstens één keer per week een koolsoort op het menu. Reken op zo’n 350 gram per persoon. Broccoli, spruitjes zijn de toppers. Ook waterkers is een goed idee, die behoort tot dezelfde familie als de koolsoorten. Wissel buiten deze drie toch ook zeker af. Sommige soorten kun je rauw eten, maar als je ze wil klaarmaken, stoom je ze bij voorkeur, omdat alle bioactieve stoffen dan bewaard blijven. Kauw ook goed als je koolsoorten eet: de anti-kankerstoffen worden dan al in de mond gevormd.
7) groene thee
Groene thee bevat meer en sterkere antioxidanten dan zwarte thee. Het is een van de gezondste dranken en het beschermt ons tegen veel verschillende aandoeningen. De voornaamste medicinale eigenschappen van groene thee zijn het neutraliseren van vrije radicalen én het stimuleren van een snellere ontgifting van schadelijke stoffen in het lichaam zodat de lever gezond blijft. Dagelijks vijf kopjes groene thee drinken zou het meest efficiënt zijn om alle positieve effecten te bewerkstelligen. Gebruik bij het zetten van thee geen kokend water, maar water van ongeveer 75 graden Celsius. Daardoor blijven de antioxidanten het best bewaard.
De run.
Details: 9.00/km - 308 c - 135 pasfrequentie - 18,3°.
Vandaag was het wisselend tot zwaarbewolkt in het noordelijk deel van het land met kans op wat gedruppel aan de kust, terwijl het in het zuiden meestal droog was met zonnige periodes op de meeste plaatsen. In de loop van de dag werden er stapelwolken gevormd en een lokaal buitje was niet uitgesloten in de Ardennen. De maxima schommelden tussen 23 graden op de Ardense hoogten en aan de kust en 25 of 26 graden van het westen tot het centrum. De wind was meestal matig en soms vrij krachtig aan de kust uit zuidwest.
Actueel.
100 jaar - deel 1
Zeven voedingsmiddelen die veroudering vertragen.
Belgen worden gemiddeld zo 'n 26 jaar ouder dan een eeuw geleden. Van elke dag een stuk chocolade tot elke dag een glas wijn horen we 100-jarigen vaak zeggen als naar hun 'geheim' wordt gevraagd. Niet alleen je genen, maar ook effectief wat je eet speelt een rol in hoe oud je wordt.
Het proces van veroudering volledig stopzetten, kan natuurlijk niet. Toch zijn er wel een aantal dingen die je langer gezond kunnen houden. Heel veel adviezen kennen we allemaal al: niet roken, veel bewegen, stress beperken, voldoende slapen, optimistisch zijn, veel lachen en gezond eten.
Van al die adviezen speelt vooral voeding de beslissende rol wat veroudering betreft. Ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en alzheimer kunnen sterk worden afgeremd met het juiste dieet. En wie ‘goed’ eet, kan er lang jong blijven uitzien. Belgen krijgen gemiddeld 44,6 procent van de dagelijkse calorieën binnen via sterk bewerkt voedsel. Dat is dé oorzaak van al die ziektes. Kiezen voor natuurlijke voeding is een eerste stap.
Veel mensen hebben ongezonde voedingsgewoonten omdat ze fundamentele fouten maken tegen de basisbehoeften op vlak van vetten, eiwitten, koolhydraten, vocht, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Of we halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet, of we eten er veel te veel van.
Uit de laatste voedselconsumptiepeiling is gebleken dat 35 procent van de Belgen dagelijks groenten eet en 47 procent dagelijks fruit. Toch komt slechts 5 procent aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten per dag. Amper 9 procent eet de aangeraden 200 gram fruit per dag. Zo eten we gemiddeld 145 gram groenten per dag en 110 gram fruit. Vlees eten we dan weer massaal te veel.
De run.
Vandaag geen run met Hilde Dosogne, de marathonvrouw (vandaag liep ze trouwens haar 228e marathon van het jaar!). Ik koos dus voor een wat kortere run, maar aan een hoger tempo. Het was even aanpassen maar na een vrij korte tijd had ik een hoger ritme te pakken. Gelopen ook in prima weersomstandigheden. Dat mag wat mij betreft nog even zo blijven. Ideaal!
Details: 4.55/km - 711 c - 175 pasfrequentie - 21,7°.
Vandaag was er eerst veel bewolking met verspreid over het land regen- en onweersbuien die geleidelijk naar het oosten trokken. Hier en daar waren de onweders weinig mobiel en konden ze voor overvloedige regen zorgen met hoeveelheden van 40 l/m² of meer. Vanaf het westen werd het dan uiteindelijk droog met meer en meer opklaringen. De maxima lagen tussen 20 graden in de Hoge Venen en 25 graden in het westen van het land. De wind waaide zwak tot matig uit aanvankelijk veranderlijke en later eerder westelijke richtingen.
Actueel.
Het aantal gevallen van kinkhoest in Vlaanderen is al bijna verdubbeld (1885 gevallen) ten opzichte van het gemiddelde op jaarbasis. Er zijn al 49 kinderen jonger dan een jaar opgenomen in het ziekenhuis met deze ziekte. Kinkhoest kan dodelijk zijn voor zuigelingen. Ook het aantal besmettingen met mazelen stijgt spectaculair. Dit jaar gaat het al om 111 gevallen. Vorig jaar waren er dat maar 35. De meeste besmettingen situeren zich in de leeftijdsgroep van 4 tot 9 jaar en bij volwassenen van 25 tot 44 jaar. Dit moet ons bezorgd maken. In heel Europa ziet men trouwens een opmars. Die valt deels te wijten aan vaccinatiemoeheid. En toch heeft men zowel voor mazelen als kinkhoest perfect werkende vaccins.
De run.
Een derde twintiger op rij. Deze keer kon ik netjes afronden aan een halve marathon. Het was iets minder warm dan gisteren. Dus iets gemakkelijker lopen.
Details: 5.52/km - 1294 c - 170 pasfrequentie - 17,8°.
Vandaag was de atmosfeer onstabieler en vochtiger waardoor de zon soms moest plaatsmaken voor wolkenvelden. Na de middag werd vooral over het oosten de kans op een lokaal onweer groter. Elders in het land bleef die kans klein. De maxima waren al iets lager dan gisteren maar het was nog steeds warm met waarden tussen 24 graden aan zee, 29 of 30 graden in het centrum en 31 tot 32 graden in Belgisch Lotharingen en in de Kempen. De wind was meestal zwak en veranderlijk of uit west tot noordwest. Aan zee werd de wind matig uit noordwest.
Actueel.
Olympische marathon - Kinzang Lhamo
Deze atlete liep zoals dat heet 'haar eigen tempo' tijdens de marathon. Vrijwel alle atleten kwamen in ongeveer 18 minuten door op 5 kilometer, maar de vrouw uit Bhutan besloot niet in dat tempo mee te gaan. Zij kwam door in 24.19 minuten. Halverwege kwam ze door in 1.47.06, 33 minuten achter de kop van de wedstrijd en ruim 20 minuten achter haar dichtstbijzijnde voorganger. Uiteindelijk lukte het haar tot ongeveer 40 kilometer om door te lopen. Pas toen stortte ze volledig in en moest ze wandelen. Aan de andere kant van de dranghekken liep het publiek met haar mee om haar naar de finish te schreeuwen. Iedereen was toen al bijna een uur binnen. Uiteindelijk kwam de Bhutanese na bijna 4 uur (3:52:59) over de streep in een looppas die meer op strompelen leek dan op hardlopen.
Wie is Kinzang Lhamo?
Kinzang Lhamo (15 juni 1998) was één van de drie atleten die uitkwam op de Spelen voor Bhutan. Naast Lhamo op de marathon was er een boogschutter en een zwemmer, geen van allen haalden ze noemenswaardige resultaten. Bhutan is een klein landje met nog geen 800.000 inwoners. Het ligt in de Himalaya ingeklemd tussen China en India. Het bergstaatje wordt gezien als één van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Veel mensen leven van de landbouw, veel aan sport wordt er niet gedaan. Boogschieten wordt er als de nationale sport gezien. Toch wordt er wel een marathon in het land georganiseerd: de Bhutan International Marathon. Afgelopen jaar deden er maar liefst 27 mensen mee aan de marathonafstand, waarvan 8 vrouwen. Kinzang Lhamo was de snelste vrouw in 3.26.42 en daarmee is ze waarschijnlijk de snelste vrouw van haar land.
Hoe komt een recreant op de Spelen terecht?
Kinzang Lhamo mocht naar de Spelen als één van de gekwalificeerden via universaliteitsplekken. Om ervoor te zorgen dat de Olympische Spelen een afspiegeling zijn van de hele wereld, streeft het Internationaal Olympisch Comité ernaar om alle landen een plek te bieden op de Spelen. Daarom zijn er speciale plekken voor landen die op de vorige twee Spelen minder dan acht atleten konden afvaardigen. Vaak zijn dat hele kleine landen met maar weinig inwoners.
Op de marathon werkt het zo dat ieder land dat aanspraak maakt op zo'n universaliteitsplek een loper mag afvaardigen ongeacht welke tijd ze hebben staan op de marathon. Zo werden er bij de vrouwen 9 atleten toegevoegd aan het veld op basis van deze plekken. Zeven van hen zaten redelijk in de buurt van de olympische limiet van 2:26:50. Kinzang Lhamo zat er dus echter een klein uur vanaf.
De Franse hoofdstad is een uur langer afgezet geweest voor één deelnemer. Verantwoord of niet?
De run.
Opnieuw samen gelopen met de marathonvrouw Hilde Dosogne. Als je beslist om haar te vergezellen gedurende haar dagelijkse marathon kan je dat moeilijk doen voor een vijftal kilometer vind ik. Het werden er dus twintig. Een nieuwe lange duurloop. Weliswaar aan een gezapig tempo. Maar dat maken deze duurlopen juist zo interessant.
Details: 6.03/km - 1224 c -168 pasfrequentie - 21,1°.