Vandaag was er eerst veel bewolking met verspreid over het land regen- en onweersbuien die geleidelijk naar het oosten trokken. Hier en daar waren de onweders weinig mobiel en konden ze voor overvloedige regen zorgen met hoeveelheden van 40 l/m² of meer. Vanaf het westen werd het dan uiteindelijk droog met meer en meer opklaringen. De maxima lagen tussen 20 graden in de Hoge Venen en 25 graden in het westen van het land. De wind waaide zwak tot matig uit aanvankelijk veranderlijke en later eerder westelijke richtingen.
Actueel.
Het aantal gevallen van kinkhoest in Vlaanderen is al bijna verdubbeld (1885 gevallen) ten opzichte van het gemiddelde op jaarbasis. Er zijn al 49 kinderen jonger dan een jaar opgenomen in het ziekenhuis met deze ziekte. Kinkhoest kan dodelijk zijn voor zuigelingen. Ook het aantal besmettingen met mazelen stijgt spectaculair. Dit jaar gaat het al om 111 gevallen. Vorig jaar waren er dat maar 35. De meeste besmettingen situeren zich in de leeftijdsgroep van 4 tot 9 jaar en bij volwassenen van 25 tot 44 jaar. Dit moet ons bezorgd maken. In heel Europa ziet men trouwens een opmars. Die valt deels te wijten aan vaccinatiemoeheid. En toch heeft men zowel voor mazelen als kinkhoest perfect werkende vaccins.
De run.
Een derde twintiger op rij. Deze keer kon ik netjes afronden aan een halve marathon. Het was iets minder warm dan gisteren. Dus iets gemakkelijker lopen.
Details: 5.52/km - 1294 c - 170 pasfrequentie - 17,8°.
Vandaag was de atmosfeer onstabieler en vochtiger waardoor de zon soms moest plaatsmaken voor wolkenvelden. Na de middag werd vooral over het oosten de kans op een lokaal onweer groter. Elders in het land bleef die kans klein. De maxima waren al iets lager dan gisteren maar het was nog steeds warm met waarden tussen 24 graden aan zee, 29 of 30 graden in het centrum en 31 tot 32 graden in Belgisch Lotharingen en in de Kempen. De wind was meestal zwak en veranderlijk of uit west tot noordwest. Aan zee werd de wind matig uit noordwest.
Actueel.
Olympische marathon - Kinzang Lhamo
Deze atlete liep zoals dat heet 'haar eigen tempo' tijdens de marathon. Vrijwel alle atleten kwamen in ongeveer 18 minuten door op 5 kilometer, maar de vrouw uit Bhutan besloot niet in dat tempo mee te gaan. Zij kwam door in 24.19 minuten. Halverwege kwam ze door in 1.47.06, 33 minuten achter de kop van de wedstrijd en ruim 20 minuten achter haar dichtstbijzijnde voorganger. Uiteindelijk lukte het haar tot ongeveer 40 kilometer om door te lopen. Pas toen stortte ze volledig in en moest ze wandelen. Aan de andere kant van de dranghekken liep het publiek met haar mee om haar naar de finish te schreeuwen. Iedereen was toen al bijna een uur binnen. Uiteindelijk kwam de Bhutanese na bijna 4 uur (3:52:59) over de streep in een looppas die meer op strompelen leek dan op hardlopen.
Wie is Kinzang Lhamo?
Kinzang Lhamo (15 juni 1998) was één van de drie atleten die uitkwam op de Spelen voor Bhutan. Naast Lhamo op de marathon was er een boogschutter en een zwemmer, geen van allen haalden ze noemenswaardige resultaten. Bhutan is een klein landje met nog geen 800.000 inwoners. Het ligt in de Himalaya ingeklemd tussen China en India. Het bergstaatje wordt gezien als één van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Veel mensen leven van de landbouw, veel aan sport wordt er niet gedaan. Boogschieten wordt er als de nationale sport gezien. Toch wordt er wel een marathon in het land georganiseerd: de Bhutan International Marathon. Afgelopen jaar deden er maar liefst 27 mensen mee aan de marathonafstand, waarvan 8 vrouwen. Kinzang Lhamo was de snelste vrouw in 3.26.42 en daarmee is ze waarschijnlijk de snelste vrouw van haar land.
Hoe komt een recreant op de Spelen terecht?
Kinzang Lhamo mocht naar de Spelen als één van de gekwalificeerden via universaliteitsplekken. Om ervoor te zorgen dat de Olympische Spelen een afspiegeling zijn van de hele wereld, streeft het Internationaal Olympisch Comité ernaar om alle landen een plek te bieden op de Spelen. Daarom zijn er speciale plekken voor landen die op de vorige twee Spelen minder dan acht atleten konden afvaardigen. Vaak zijn dat hele kleine landen met maar weinig inwoners.
Op de marathon werkt het zo dat ieder land dat aanspraak maakt op zo'n universaliteitsplek een loper mag afvaardigen ongeacht welke tijd ze hebben staan op de marathon. Zo werden er bij de vrouwen 9 atleten toegevoegd aan het veld op basis van deze plekken. Zeven van hen zaten redelijk in de buurt van de olympische limiet van 2:26:50. Kinzang Lhamo zat er dus echter een klein uur vanaf.
De Franse hoofdstad is een uur langer afgezet geweest voor één deelnemer. Verantwoord of niet?
De run.
Opnieuw samen gelopen met de marathonvrouw Hilde Dosogne. Als je beslist om haar te vergezellen gedurende haar dagelijkse marathon kan je dat moeilijk doen voor een vijftal kilometer vind ik. Het werden er dus twintig. Een nieuwe lange duurloop. Weliswaar aan een gezapig tempo. Maar dat maken deze duurlopen juist zo interessant.
Details: 6.03/km - 1224 c -168 pasfrequentie - 21,1°.
Vandaag was het zeer zonnig en zeer warm met maxima tussen 30 en 35 graden. Er stond een zwakke tot matige oostzuidoostenwind die ruimde naar zuidzuidoost. Tegen het einde van de namiddag werd de wind in het westen westelijk en wakkerde hij wat aan.
Actueel.
De warmste dag van het jaar. Op meerdere plaatsen steeg het kwik naar 35°.
Dat brengt goed en minder goed nieuws. Op de E40 was er deze morgen anderhalf uur file naar Oostende ter hoogte van Drongen. Er waren twee rijstroken versperd door een ongeval met meerdere wagens.
Het goede nieuws: traktatie op ijsjes in ZOO Antwerpen. Het is ijsjestijd in ZOO Antwerpen! Niet alleen voor de bezoekers, ook de dieren krijgen een verfrissende traktatie. "Voor onze chimpansees en gorilla’s maakten de verzorgers ijsjes met stukjes watermeloen, citroen, sinaasappel, zonnebloempitten en pinda’s – een bijzondere verwennerij, aangezien hun menu grotendeels uit groenten bestaat", klinkt het. "De buffels smullen dan weer van wortelijsjes. Deze kleurrijke ijsjes helpen niet alleen om af te koelen, maar zijn ook een leuke vorm van verrijking: de dieren kunnen ernaar hartenlust mee spelen, aan likken, mee rollebollen en in bijten."
De Olympische marathon - het parcours - Belgian Hill.
Je kon het op z'n minst een atypisch parcours noemen. Het traject van de olympische marathon kende opvallend veel hoogtemeters en bevatte zowaar een echte kuitenbijter. Het was een extra uitdaging voor onze marathonlopers Koen Naert, Bashir Abdi en Michael Somers die zaterdag om 8 uur aan hun 42,195 kilometer begonnen. Naert verklaarde vooraf: "Ik denk dat veel atleten hier hun teennagels gaan verliezen."
Wie vooraf het roadbook van de marathon bekeek, wreef zich toch eens in de ogen. Niets vreemds was er op te merken in de eerste 14 kilometer. Die verliepen zoals de meeste marathons relatief vlak. Maar na de oversteek van de Seine werd koers gezet richting het Kasteel van Versailles.
Als men aankwam aan het kasteel van Versailles was men op het verste punt van de marathon. Men had dan net een stevige helling van 4 kilometer achter de rug. Het is voor marathonlopers echt ongezien om zo lang te moeten klimmen.
En dan moest de grootste kuitenbijter nog komen. Op kilometerpaal 29 zal het melkzuur in sneltempo worden aangemaakt en zal de Côte du Pavé des Gardes getemd worden. De Belgische atleten hadden deze helling geclaimd als de Belgian Hill want men hoopte hier zoveel mogelijk landgenoten te krijgen om te supporteren. Er werden supportersbussen ingelegd vanuit België.
Het werd dan ook een echt Belgisch feest op de Belgian Hill!
Met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,7 procent - het steilste stuk ligt zelfs op 17,1 procent - en een lengte van 600 meter konden de Belgische atleten hier de marathon niet winnen, maar zeker wel verliezen.
De run.
Geen Belgian Hill voor mij vandaag. Wel een parcours zo vlak als een biljartlaken. Dat kunnen lopen met marathonvrouw Hilde Dosogne is altijd een luxe. Zij houdt het tempo zo egaal als maar zijn kan.
Details: 5.57/km - 1458 c - 169 pasfrequentie - 20,6°.
Vandaag bleef het droog en werd het overwegend zonnig met in het noorden van het land deze morgen mogelijk enkele wolkenvelden en in de namiddag stapelwolken. Het werd warm met maxima van 25 graden aan zee tot lokaal 29 graden in het binnenland. De aanvankelijk zwakke wind uit veranderlijke richtingen werd overwegend matig uit oost tot noordoost. Aan zee stak een matige tot vrij krachtige zeebries op uit noordnoordoost.
Actueel.
Olympische spelen Parijs 2024 - Léon Marchand
Drie jaar geleden, bij de vorige Olympische Spelen, zwom Léon Marchand nog vrij anoniem mee in het olympisch zwembad van Tokio. Nu, in eigen land, is de 22-jarige Fransman plots de koning van het zwemtoernooi.
Marchand veroverde deze Spelen liefst vier olympische titels en legde met het Franse estafetteteam beslag op brons. Hij is daarmee sinds deze week een van de drie zwemmers die tijdens één Spelen minimaal vier individuele olympische titels veroverden. De Amerikanen Michael Phelps en Mark Spitz gingen hem voor.
Een echte verrassing is het niet echt want hij werd vorig jaar ook op drie afstanden wereldkampioen. Maar indrukwekkend is het natuurlijk wel.
Marchand is een laatbloeier. Maar de afgelopen jaren heeft hij in korte tijd grote stappen gemaakt. Het opvallende aan hem is dat hij een paar jaar geleden nog gewoon een goede zwemmer was en geen heel bijzondere resultaten neerzette. Maar in drie jaar tijd is hij uitgegroeid tot een wereldster op meerdere afstanden. Hij is pas wat later op stoom gekomen.
De voormalige bondscoach van de Nederlandse zwemploeg looft de manier waarop Marchand is begeleid in zijn jeugd. Dat is op een goede, rustige manier gebeurd. Je hebt weleens atleten die bijvoorbeeld achttien jaar zijn, maar biologisch nog niet zo ver zijn. Mensen die wat later volwassen worden. Daar is Léon er een van.
De begeleiding van Marchand is een voorbeeld van een goede talentontwikkeling. In Tokio was hij natuurlijk al wel een goede zwemmer, maar nog niet volledig ontwikkeld qua spierkracht en uithoudingsvermogen. Hij is daar heel goed en rustig in begeleid. Drie jaar geleden is hij in Amerika op een hoger niveau gaan trainen en nu komt het talent pas echt tot uiting.
Dat hij de nieuwe zwemheld van de Fransen is, wordt direct duidelijk als hij in het zwembad verschijnt. Hij wordt hartstochtelijk toegezongen. En als hij aan zijn race bezig is, juichen de Fransen elke keer als hij met zijn hoofd boven water komt.
Marchand zelf blijft nuchter onder zijn status als koning van het olympisch zwemtoernooi. Hij is een heel rustige jongen, bijna nederig te noemen. Iemand die met twee voeten op de grond staat, een harde werker.
Zijn prestaties komen, gezien zijn verwezenlijkingen de afgelopen jaren, ook niet helemaal uit de lucht gevallen. Vorig jaar brak hij het wereldrecord van Michael Phelps op de 400 meter wisselslag. Dus die hoge verwachtingen, zeker in Frankrijk, waren er vanaf toen al wel.
En de Olympische Spelen voor thuispubliek, is wel iets bijzonders natuurlijk. Maar daar is Marchand goed in begeleid. We wisten dat het een gekkenhuis zou worden, een knotsgekke sfeer in het zwembad. Hoe gebruik je die energie dan op een goede manier? Maar hij is daar echt heel goed mee omgegaan en geen enkel moment in paniek geraakt.
Toch was Marchand, die de druk wel op zijn schouders voelde voorafgaand aan de Spelen, even overweldigd door het uitzinnige Franse publiek. Ik had kippenvel over mijn hele lichaam, zegt hij. Dat went nooit, ik geniet er elke keer van als ik het stadion in loop.
Dat hij nu een record deelt met Phelps en Spitz, moest hem nog wel even verteld worden na zijn vierde individuele medaille. Dat wist ik niet, lachte Marchand. Maar dat is heel gaaf. Dat zijn legendes.
De run.
Het was warm. Dus toch een klein beetje de schaduw opgezocht. Zoveel als mogelijk eigenlijk. De afstand was meer dan voldoende. Het tempo lag ook hoog genoeg. Meer moest dat zeker niet zijn in deze omstandigheden.
Details: 5.10/km - 711 c - 175 pasfrequentie - 23,3°.
Vandaag was het zonnig met soms enkele wolkenvelden in de voormiddag. De maxima schommelden tussen 23 graden aan de kust en in Hoog-België en tussen 24 en 26 graden elders. De zuidwestenwind was eerst matig en werd meestal zwak op het einde van de dag ten noorden van Samber en Maas. Aan de kust was hij matig uit het westen. Elders was de wind meestal zwak uit zuidwest tot west.
Actueel.
Bijna het einde van de Olympische Spelen. We zitten aan tien medailles. Een record. Een succes.
Nafi Thiam behaalde opnieuw goud in de zevenkamp. De derde opeenvolgende keer op de Olympische Spelen. Straf. Noor Vidts werd derde en behaalde dus brons op diezelfde zevenkamp. Twee podiumplaatsen in één discipline. Fantastisch.
Zilveren medaille op de marathon! Een ijzersterke Bashir Abdi pakt opnieuw een olympische medaille op marathon. De vele Belgische fans hebben verschil gemaakt zegt hij.
De tiende Belgische medaille op de Olympische Spelen - een naoorlogs record - was daarmee een feit! Bashir Abdi (35) veroverde na een geweldige marathon zilver en doet zo nog beter dan op de vorige Spelen in Tokio. Heel België stond gewoon langs het parcours zei hij. Het was duidelijk dat ik de meeste supporters had. Het goud was voor de Ethiopiër Tamirat Tola.
Minder heroïsch maar toch ook een grote sportieve prestatie leverden de vele duizenden amateur wandelaars ook in Bornem waar de dodentocht doorging. Van sportieve hoogdagen gesproken.
Vandaag vrijdag was het eerst overwegend zwaarbewolkt met kans op wat gedruppel. Tegen het eind van de voormiddag konden er wat meer regen of buien vallen. In de loop van de namiddag verschenen er brede opklaringen vanaf de kust. De maxima lagen tussen 20 en 25 graden. De wind waaide matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee uit zuidwest en ruimde naar west tot zuidwest.
Actueel.
De voorbije maand was de op één na warmste julimaand sinds het begin van de metingen. Na 13 recordmaanden op rij komt er zo dus een einde aan de reeks van wereldwijde temperatuurrecords. De voorbije maand was slechts een fractie minder warm dan de recordbrekende maand juli 2023: wereldwijd was het in juli gemiddeld 16,91°, 0,04° onder het record van een jaar eerder.
In deze warme tijden, ook vandaag was het echt wel prima weer al viel er deze voormiddag wel een druppel regen, is Léonard gekomen. Deze voornaam is afgeleid van het latijnse woord 'leo' wat 'leeuw' betekent, en van het Oudhoogduitse 'harti' wat hard of sterk betekent.
Dus Léonard betekent gewoon zo sterk als een leeuw en komt van het Latijn en het Germaans.
De run.
Ook deze namiddag vond mijn run plaats. Na de drukke werkdag gisteren en de lauwe loopprestatie die daarop volgde, mocht of moest het vandaag toch iets meer zijn. Niet zo'n grote afstand overbrugd maar het tempo mocht er al bij al best wezen, mede door het feit dat ik er toch wat versnellingen heb ingelast.
Details: 5.03/km - 478 c - 172 pasfrequentie - 21,1°.
Vandaag donderdag was er eerst vrij veel bewolking met vooral in het noordoosten mogelijk een spatje regen. In de loop van de dag werd het eerder wisselend bewolkt vanaf het westen met meer opklaringen. De maxima lagen tussen 19 graden in de Hoge Venen en 24 à 25 graden in het westen van het land. Aan de kust werd het zo'n 22 graden. De wind was overwegend matig uit west tot zuidwest. In de namiddag werd hij aan zee soms vrij krachtig.
Actueel.
De Vlaamse overheid heeft een vacature uitgeschreven voor een 'klimaatarts'. Die moet ons onder meer voorbereiden op de medische gevolgen van de klimaatverandering, en ook het bestaande warmteactieplan verfijnen. Hitte is het meest evidente gevolg van de klimaatverandering maar de klimaatarts zal ook met een medische bril kijken naar andere gevolgen. Voorbeelden zijn meer tekenbeten, pollenallergieën en de intrede van exotische dieren zoals de tijgermug. De klimaatarts zal zich ook buigen over de gevolgen van extreme weersomstandigheden zoals droogte, hevige stormen en neerslag.
De run.
Details: 9.32/km - 107 c - 130 pasfrequentie - 16,1°
Deze voormiddag verschenen er stilaan opklaringen vanaf het westen. Rond de middag werd het overal droog met zonnige perioden. Het werd minder warm dan gisteren met maxima van 20 of 21 graden in het zuiden van het land en aan zee tot 23 of 24 graden elders. De wind was matig tot vrij krachtig aan zee uit west tot zuidwest.
Actueel.
Beter slapen (vervolg).
Tijdens onze slaap veranderen van joggers in superatleten. Slaap is namelijk hét moment om te herstellen, uit te rusten en op te laden voor onze volgende supertraining. Maar voldoende slapen, diep slapen en uitgerust wakker worden is niet iedereen gegeven. Hier enkele tips om meer uit je slaap te halen.
Om gezond te blijven, je weerstand op peil te houden en ervoor te zorgen dat je energiehuishouding goed blijft werken hebben we voldoende slaap nodig. Vooral in de eerste uren van de nacht maakt je lichaam tijdens het slapen het hormoon prolactine aan en juist minder van het hormoon cortisol. Slaap je onvoldoende dan zal je lichaam ook minder spierherstellend groeihormoon aanmaken en minder goed in staat zijn om infecties te weren. Slaap je te weinig (gemiddeld minder dan 7 uur) of te veel (meer dan 8 uur) dan loop je bovendien een groter risico om vroegtijdig te overlijden. Ten slotte is voldoende slaap ook belangrijk voor een gezond gewicht. Slaap je te weinig dan wordt het namelijk lastiger om te weerstaan aan energierijke voeding, zit je minder snel vol en is de verbranding van glucose verminderd.
Training en slaap
Na afloop van een intensieve training ontstaan er ontstekingsprocessen in ons lichaam. Geen probleem: door deze op te ruimen worden we sterker en sneller. Maar daar is wel rust en slaap voor nodig. In periodes van verminderde slaap ontstaat er juist meer afbraak van onze spieren en zijn we minder goed in staat om de volgende training te volbrengen. Atleten die minder dan 8 uur per nacht slapen zouden zelfs veel vaker te maken krijgen met blessures.
Eet dit (niet), slaap beter
Voeding kan een grote rol spelen bij het goed in slaap vallen en goed doorslapen. Zo weten we natuurlijk dat de inname van cafeïne ervoor zorgt dat we moeilijker in slaap komen. Maar wist je ook dat cafeïne tot wel 6 uur na inname invloed kan hebben op jouw slaap? Ga je om 22.00 uur naar bed dan kan je kopje koffie, glaasje cola of andere cafeïnehoudende voeding om 16.00 nog effect hebben. Pure chocolade, groene thee en zelfs chocolademelk bevatten (kleine) hoeveelheden cafeïne. Slechte inslaper? Laat deze voeding dan staan.
Een goede slaapkwalitieit en alcohol zijn ook geen vrienden. Alcohol zorgt er misschien voor dat je makkelijker inslaapt. De kwaliteit van je slaap is door drank echter een stuk minder. Dus geen alcohol en geen cafeïne. Maar wat dan wel? Een kleine maaltijd, rijk aan simpele koolhydraten en eiwit kunnen bijdragen aan een betere slaap. Zo zorgen simpele koolhydaten ervoor dat we makkelijker in slaap vallen en zorgt het eiwit ervoor dat we langer slapen. Houdt het wel bij kleine porties: grotere maaltijden zorgen voor een verhoogde lichaamstemperatuur wat in slaap vallen juist bemoeilijkt.
Wat te eten
Dus kleine porties koolhydraten en eiwit. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Het ouderwetse glaasje melk (eiwit) met honing (simpele koolhydraten) is een goed voorbeeld. Melk bevat bovendien melatonine en tryptofaan, een hormoon en een aminozuur dat ons helpen om in slaap te vallen. Opvallend: melk van koeien die ’s nachts gemolken worden bevat bijna tien keer zoveel melatonine als melk van koeien die overdag zijn gemolken. Andere producten die veel tryptofaan bevatten zijn kalkoen, kip, eieren, pompoenzaden, bonen, pinda’s, kaas en groene groenten. Het eten van deze producten in de laatste vier uur voordat je gaat slapen zou ervoor kunnen zorgen dat je 20% minder wakker ligt en je slaap met een betere kwaliteit beoordeelt.
In een recente studie kwamen nog twee voedingsmiddelen naar voren die bij kunnen dragen aan een goede slaapkwaliteit: 1) Sap van zure kersen (tart cherry juice). Door het drinken van 60 ml van het sap zouden de proefpersonen 34 minuten langer slapen. 2) Kiwi’s. Door het eten van twee kiwi’s een uur voor het slapen nam de totale slaapduur met 41 minuten toe, lagen de proefpersonen minder wakker en vielen ze aanzienlijk sneller in slaap.
De run.
Het was voelbaar minder warm dan gisteren. Aangenaam loopweer nu! Ik heb dan maar een zevental versnellingen van 200 meter ingelast tijdens de ganse run. Dus de rustpauzes waren zeker voldoende groot om telkens aan de volgende versnelling te beginnen. Goede training. Zeker intensief genoeg.
Details: 5.11/km - 472 c - 173 pasfrequentie - 22,2°.
Vandaag was het eerst zonnig met over het westen reeds hoge wolkensluiers. In de loop van de dag verschenen er wat meer wolken vanaf het westen, maar het bleef in de meeste streken droog. De maxima lagen tussen 24 en 28 of lokaal zelfs 29 graden bij een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind. In het westen van het land ruimde de wind stilaan naar het westen tot noordwesten in de namiddag.
Actueel.
Vijf tips om beter te slapen.
1) Focus eerst op de slaapkwaliteit
Voldoende slaap is belangrijk, maar je moet eerst zorgen dat de slaapkwaliteit goed is. Sommige mensen slapen zes uur, maar hebben betere slaapkwaliteit dan mensen die acht uur slapen. Maar hoe weet je of je slaapkwaliteit goed is? Je kunt het beste er vanuit gaan hoe je je voelt als je wakker wordt. Heb je het gevoel dat je lang en diep hebt geslapen, word je uitgerust wakker én voel je je gedurende de dag niet slaperig? Dan heb je een goede slaapkwaliteit. Als je je slaapkwaliteit wil verbeteren, moet je eerst de tijd in bed verkorten. Zo leert je lijf efficiënter te slapen en heb je minder kans op een plafonddienst. Als de slaapkwaliteit goed is, kun je stap voor stap de slaapduur verlengen.
2) Let op je voeding
Je kunt het beste twee uur voor het slapengaan niet meer eten. Heb je trek? Kies dan voor eiwitten in plaats van koolhydraten. Eiwitten houden de bloedsuiker stabieler dan koolhydraten, wat gunstig is voor je slaapkwaliteit. Daarnaast staat een eiwitrijk dieet in verband met beter slapen.
3) Beweeg voldoende
Beweeg je regelmatig en voldoende? Dan verbruikt je lichaam meer energie waardoor je dieper slaapt. Je kunt het beste minimaal 30 minuten na elkaar per dag bewegen om je slaapkwaliteit een boost te geven.
4) Zorg voor ontspanning
Er wordt vaak gezegd dat je twee uur voor het slapengaan de televisie moet uitzetten, maar dit klopt niet. Sterker nog: dit heeft niet veel zin en kan juist stress bezorgen. Televisie kijken werkt ontspannend en kan ervoor zorgen dat mensen beter gaan slapen. Vermijd wel schermen waar je 'aan' van gaat staan, zoals het scrollen op social media of het afmaken van werk.
5) Probeer er niet te veel mee bezig te zijn
Slapen is voor vele van ons een grote obsessie. We moéten goed slapen en zijn als de dood voor een slechte nachtrust. Maar juist die angst en stress voor het slapengaan, zorgt ervoor dat mensen slechter slapen. Hoe moeilijk het ook is: probeer er niet te veel mee bezig te zijn.
De run.
Ondanks de warmte deze namiddag heb ik toch een jogging van tien kilometer aan een goed tempo gedaan. Ik was in de voormiddag bij de kapper geweest. Misschien was dat de reden dat ik precies minder last had van de warmte. Wie zal het zeggen?
Details: 5.02/km - 601 c - 174 pasfrequentie - 26,7°.
Vandaag was het vrij zonnig met maxima tussen 21 of 22 graden aan zee en in de Ardennen en 25 graden in de Kempen. De wind waaide meestal zwak uit het zuidwesten, op het einde van de namiddag krimpend naar het zuiden. Aan zee waaide de wind matig uit zuidwest, ruimend naar noordwest tot noord.
Actueel.
Slapen
Dat een goede nachtrust belangrijk is wisten we, maar wist je dat dit ook bijdraagt aan je hardloopprestaties?
1. Slapen is goed voor de cardivasculaire gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat bij een diepe slaap de hartslag en ademhaling blijven veranderen, waardoor de cardiovasculaire gezondheid wordt bevorderd. Bovendien is een goede slaapduur in verband gebracht met een lager risico op hartziekten, astma, COPD en stofwisselingsziekten.
2. Slapen kan het uithoudingsvermogen verbeteren.
Een goede nachtrust zorgt voor meer energie om tijdens de trainingen te kunnen knallen. Het is daarom helemaal niet zo gek dat onvoldoende slaap het uithoudingsvermogen kan aantasten. Minder slaap kan overigens ook de normale stofwisseling hinderen, waardoor je voorraad koolhydraten niet goed worden aangevuld. Je kan hierdoor een tekort krijgen tijdens je lange duurlopen waardoor je minder energie hebt.
3. Slapen is goed voor het immuunsysteem.
Uit onderzoek blijkt dat hardlopers die zeven uur of langer per nacht slapen minder vatbaar zijn voor ziektes. Tijdens de slaap produceert het lichaam namelijk hormonen die immuniteit opbouwen en infecties bestrijden. Je kan hierdoor consistenter trainen zonder steeds ziek te worden. Toch adviseert men wel om eerst de slaapkwaliteit te verbeteren en dan pas de slaapduur.
4. Slapen zorgt voor herstel.
Slapen draagt bij aan je herstel. Het is als hardloper daarom belangrijk om voldoense tijd door te brengen in de diepe slaap van de nacht. Dit is de periode waarin het menselijk groeihormoon vrijkomt. Door dit groeihormoon worden weefsels in je lichaam gerepareerd en opgebouwd. Dit is belangrijk voor het herstel en om blessures te voorkomen of sneller te laten herstellen.
5. Slapen draagt bij aan het verbeteren van de hardlooptechniek.
Je leert in je slaap. Belangrijke informatie van je kortetermijngeheugen wordt naar het langetermijngeheugen verplaatst. Ook het leren van nieuwe hardlooptechnieken wordt dus opgeslagen als je slaapt, waardoor je de volgende dag een betere techniek kunt hebben.
De run.
De lange duurloop van gisteren zat wel nog een beetje in de benen. Maar na een vrij trage eerste kilometer begon het al snel los te lopen. Maar het was toch ook vrij warm. Het was dus wel zweten geblazen als er in de volle zon werd gelopen.
Details: 5.09/km - 646 c - 176 pasfrequentie - 23,9°.
Deze ochtend waren er nog enkele buien mogelijk in het oosten van het land, terwijl het elders al droog was met wolkenvelden en opklaringen. Geleidelijk werd het overal wisselend bewolkt. In de loop van de dag kon er links of rechts een buitje tot ontwikkeling komen. De maxima lagen tussen 19 en 23 graden bij een zwakke tot plaatselijk matige wind uit west tot zuidwest die ruimde naar west tot noordwest.
Actueel.
Olympische spelen wielrennen dames weg: 1) Kristen Faulkner (VS) 2) Marianne Vos (NL) 3) Lotte Kopecky (B). Dus toch terug een bronzen medaille.
De run.
Vandaag terug gelopen met Hilde Dosogne, de marathon woman. Ze kwam nog eens langs in Lochristi om een achttel rondjes te lopen van een goede vijf kilometer. Ik liep een dertigtal kilometer mee. dat volstond toch wel. Gisteren was er die halve en die zat toch nog een beetje in de benen. Alhoewel, het liep toch vrij goed en soepel. Het weer was ook ideaal voor zo 'n lange duurloop.
En dit is wat de marathonvrouw uit Lochristi er zelf van vond:
'Vandaag liep ik in Lochristi rondjes van 5 km, weer in samenwerking met loopcoach Bart ! Het was geweldig om zoveel meelopers voor kortere afstanden en enthousiaste supporters te zien. Een grote dank aan iedereen die erbij was en voor de toffe sfeer zorgde! Toch weer wat vermoeidheid gevoeld ook vandaag, hopelijk volgende week beter.'
Details: 5.30/km - 1884 c - 171 pasfrequentie - 16,7°.
Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, wisselden zwaarbewolkte perioden af met enkele opklaringen. Hier en daar kon er soms wat lichte regen of een bui vallen, maar er waren ook vaak droge perioden. We haalden maxima van 20 graden in de Hoge Venen tot 24 graden in het centrum. De westzuidwestenwind was meestal matig.
Actueel.
Olympische Spelen - Parijs
Fenomenale Remco Evenepoel wint na de olympische tijdrit ook de wegrit en dit na een geweldige solo.
Top 10: 1) Remco Evenepoel 2) Valentin Madouas 3) Christophe Laporte 4) Attila Valter 5) Tom Skujins 6) Marco Haller 7) Stefan Kung 8) Jan Tratnik 9) Matteo Jorgenson 10) Ben Healy
De run.
Samen gelopen met Hilde Dosogne. Ze liep haar 216e marathon dit jaar. Goed bezig zou ik zeggen.
Maar ik laat haar zelf aan het woord:
Mooie opkomst voor de eerste van twee marathons in Lochristi!** 🌳 Loopcoach Bart had prachtige parcours uitgestippeld voor twee halve marathons. Hoewel ik het in het begin wat lastig had, omdat ik nog niet helemaal hersteld was van gisteren, ging het na 30 km weer beter en kon ik mijn tempo verhogen.
Ik liep dus het eerste rondje. Goed voor een halve marathon. Rustig tempo. Echt ontspannen lopen.
Details: 5.50/km - 1320 c - 168 pasfrequentie - 17,8°.
Na het optrekken van het ochtendgrijs kregen we een afwisseling van opklaringen en stapelwolken. In de namiddag konden deze laatste zich in het binnenland en vooral in Wallonië ontwikkelen tot enkele stevige lokale buien. Er was daarbij dan zelfs kans op onweer. De maxima lagen tussen 22 en 24 graden op de Ardense hoogten en aan zee en tussen 25 en 28 graden elders. De wind waaide zwak en vaak veranderlijk.
Actueel.
(Te) veel sla in de moestuin. Kan je niet alle dagen eten. Dan maar soep van gemaakt. Ik wist eigenlijk niet dat dit kon. Maar ze was lekker. Het recept: krop sla in stukken doen; een paar uien bijvoegen; en eventueel een courgette of een wortel; alles bij elkaar doen in een grote soeppot en onder water zetten; een paar bouillonblokjes toevoegen (groentenbouillon); zachtjes laten koken gedurende ongeveer 30 minuten; mixen; klaar! Super eenvoudig. Super lekker.
De run.
Rustig aan. Het was warm. Bovendien al gans de dag in de tuin gewerkt.
Details: 9.06/km - 218 c - 130 pasfrequentie - 25°.
Vandaag bleef het onstabiel met opklaringen en bewolkte perioden en de ganse dag kans op plaatselijke regen- of onweersbuien. Deze konden opnieuw hevig zijn. Op het einde van de dag werd het droger vanaf het noordwesten. De maxima schommelden tussen 23 en 27 graden. De wind waaide zwak tot matig uit veranderlijke richtingen en werd in het tweede deel van de namiddag eerder noordoostelijk.
Actueel.
De wolf - niet echt welkom.
De Nederlandse provincie Utrecht wil probleemwolf afschieten. Men doet een dringende oproep om voorlopig niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse heuvelrug in te trekken. Deze waarschuwing geldt voor het bosgebied in de gemeenten Leusden, Woudenberg, Utrechtse heuvelrug en Zeist. In de andere delen van de Utrechtse heuvelrug geldt het advies om 'heel voorzichtig' te zijn.
De aanleiding is een incident bij Austerlitz, waarbij een kind omver zou zijn gelopen of geduwd door een 'groot dier'. Mogelijk gaat het om een wolf. Wolvendeskundigen zeggen dat er gedrag is vertoond dat 'atypisch en verontrustend is'.
Men houdt er ernstig rekening mee dat het om dezelfde wolf gaat die eerder betrokken was bij incidenten in Leusden met aan ander meisje en een hond en men heeft daarom dus besloten een afschotvergunning voor te bereiden.
Eerder werd naar verluidt al een spoedanalyse van het DNA aangevraagd en is er kleding overhandigd aan een onderzoeksinstituut. Onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van dezelfde wolf.
Het landgoed Den Treek in Leusden is sinds kort afgezet nadat daar eerder deze maand een meisje werd gebeten door een wolf. In dat gebied leeft een wolvenpaar.
De autoriteiten herinneren er tot slot aan om bij het zien van een wolf niet weg te lopen, maar langzaam achteruit te gaan. Ook kan het helpen om jezelf groot te maken en veel gebaren en lawaai te produceren.
De run.
Zonder wolven. Zelfs geen honden. Wat een geluk! Niet weglopen, allemaal goed en wel maar als je ergens bent aan het joggen kan die wolf best wel eens denken dat je wegloopt. Maak dan maar gebaren en lawaai!
Ik deed het rustig aan vandaag. Het begin van een nieuwe maand. Tot nu toe reeds 2583 km afgelegd of een gemiddelde per maand van 369 km. Dat is veel. Eigenlijk iets te veel vind ik zelf. We moeten op het einde van het jaar echt geen nieuwe records breken!
Details: 9.40/km - 278 c - 128 pasfrequentie - 22,8°.
Vandaag was het warm en zwoel met opklaringen en stapelwolken. Plaatselijk konden er enkele onweersbuien losbarsten. Ze werden intenser in de loop van de uren. De maxima schommelden tussen 25 en 30 graden. De wind was zwak tot matig uit noordoost in Vlaanderen en eerder zwak veranderlijk in het zuiden van het land.
Actueel.
Het microbioom (vervolg).
In en op ons lichaam zitten dus veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.
Er zijn verbanden gevonden tussen de samenstelling van het microbioom en bepaalde aandoeningen zoals darmziekten en overgewicht. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent en of we deze condities kunnen beïnvloeden via het microbioom.
De samenstelling van het microbioom kan op allerlei manieren veranderen onder invloed van wat we eten. Welk effect deze specifieke veranderingen hebben op de gezondheid is nog niet helder genoeg voor voedingsadvies. Wel is duidelijk dat een vezelrijk dieet met voldoende groente, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten de aanwezigheid van bacteriën die vezels fermenteren stimuleert. Dit wordt gezien als een gezond microbioom.
Onderzoek
In grote projecten zijn wetenschappers bezig om het menselijke microbioom in kaart te brengen. Hierbij worden vragen beantwoord zoals: Wat is de samenstelling van het microbioom? Hoe verandert dit gedurende het leven? En hoe beïnvloedt het microbioom onze gezondheid? Deze wetenschap is jong en er zijn nog veel onduidelijkheden. Wel is helder dat het microbioom een belangrijk onderdeel is van ons lichaam en het een aantal duidelijke functies heeft. Er wordt op allerlei manieren gecommuniceerd tussen het microbioom en het menselijk lichaam, wat mogelijk een effect zou kunnen hebben op de gezondheid.
Waar zit het microbioom?
Op veel plekken in ons lichaam bevinden zich micro-organismen: de huid, de bovenste luchtwegen, de urinewegen, geslachtswegen en het maagdarmstelsel. Dit zijn de organen die in contact staan met de buitenwereld.
Binnen in ons lichaam, zoals in het bloed, de lever, de nieren of de hersenen, bevinden zich nauwelijks micro-organismen, dat is althans niet de bedoeling. Wanneer micro-organismen ons lichaam binnendringen kunnen we daar ziek van worden, ons afweersysteem zorgt ervoor dat ze opgeruimd worden.
Het overgrote deel van de micro-organismen in ons microbioom maakt ons niet ziek. Ze beperken zich tot de lichaamsplek waar ze thuishoren en ons afweersysteem zorgt ervoor dat ze niet op onwenselijke plekken terechtkomen.
Samenstelling van het microbioom
Er wordt geschat dat het microbioom van de mens uit 100 miljard bacteriële cellen bestaat. Dat is ongeveer 3 keer zoveel als de hoeveelheid menselijke cellen waaruit ons lichaam bestaat . Daarnaast bevat het microbioom ook nog virussen, gisten en andere micro-organismen.
De hoeveelheid micro-organismen verschilt nogal per plek in het lichaam. In de dikke darm bevindt zich verreweg het grootse deel van het microbioom, op de huid is de hoeveelheid micro-organismen een stuk kleiner.
De samenstelling van het microbioom is zeer divers. Naar schatting bestaat het microbioom in één persoon uit zo’n 1.000 verschillende soorten micro-organismen. De samenstelling varieert per lichaamsdeel. Er leven andere soorten in de darm dan in de luchtwegen. Bovendien verschilt de samenstelling ook nog van persoon tot persoon. Onder invloed van verschillende omstandigheden zoals voedingsgewoonten en leefomstandigheden kan het microbioom veranderen. Als gevolg daarvan kan de samenstelling van het microbioom verschillen tussen bevolkingsgroepen en leeftijdsgroepen.
Functies van het microbioom
De functies van het microbioom zijn wel grotendeels vergelijkbaar tussen mensen. Bij alle mensen helpt het microbioom bijvoorbeeld met de vertering van vezels. De precieze soorten bacteriën die daarvoor zorgen, kunnen echter van mens tot mens verschillen. De grote diversiteit en activiteit van het microbioom suggereert allerlei mogelijk functies. Een aantal zijn overtuigend vastgesteld, maar er is ook nog veel onduidelijk of onbekend.
Een belangrijke functie van het microbioom is de bescherming tegen ziekteverwekkers. Door de aanwezigheid op diverse plekken van ons lichaam zorgen de micro-organismen in ons microbioom ervoor dat ziekteverwekkers daar minder makkelijk een plek vinden. Het afweersysteem fungeert als vangnet mocht er toch een ziekteverwekker aanslaan. Zo helpt de combinatie van het microbioom en het afweersysteem ons te beschermen tegen infectieziekten. Als het systeem uit balans raakt, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica of bij een verminderde weerstand, kan een ziekteverwekker makkelijker de overhand krijgen en word je ziek. Deze beschermende functie van het microbioom geldt voor alle lichaamsplekken waar zich micro-organismen bevinden.
Darmen
Het microbioom in de darmen speelt daarnaast nog een belangrijke rol in de vertering van ons voedsel. Voedingsvezels zijn koolhydraten die het menselijk lichaam niet kan verteren. De micro-organismen in de dikke darm spelen een belangrijke rol in de vertering van deze voedingsstoffen en zorgen ervoor dat energie en actieve stoffen beschikbaar komen. Ook produceren de bacteriën in de dikke darm vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. De micro-organismen in de darm produceren een grote verscheidenheid aan stoffen (metabolieten) die door de darmwand kunnen worden opgenomen en zo in het lichaam terechtkomen. De stof butyraat bijvoorbeeld, die ontstaat bij het fermenteren van voedingsvezels, is een belangrijke energiebron voor de cellen in de darmwand.
Relatie microbioom en ziekten
Verschillende studies tonen aan dat de samenstelling van het microbioom in de darmen anders is bij mensen met een bepaalde aandoening, zoals inflammatoire darmziekte, astma, obesitas of diabetes. Het is nog grotendeels onduidelijk op welke manieren het microbioom precies verschilt tussen zieke en gezonde mensen. Verschillende studies vinden verschillende uitkomsten. Ook is niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is en wat dat dan zou zijn. Is het veranderde microbioom (deels) de oorzaak van de conditie, of juist het gevolg van de ziekte of de veranderde omstandigheden die daarmee samenhangen?
Aan de mogelijke onderliggende mechanismen wordt nog veel onderzoek gedaan, met name met proefdieren. Het is daarom nog te vroeg om duidelijkheid te geven over wat precies de relatie is tussen het microbioom en diverse aandoeningen.
Rol van voeding
De samenstelling van het microbioom kan veranderen onder invloed van wat we eten. Verschillende studies laten zien dat de diversiteit en de soorten micro-organismen kunnen veranderen als mensen een ander dieet gaan volgen. In hoeverre deze veranderingen direct een positief of juist een negatief effect hebben op de gezondheid is niet opgehelderd. Een ander dieet heeft, naast een effect op het microbioom, immers ook een direct effect op het menselijk lichaam.
Gezonde voeding, rijk aan vezels uit groente, fruit, volkorengranen, noten en peulvruchten, stimuleert de groei van bacteriën die betrokken zijn bij de fermentatie van voedingsvezels. De algemene wetenschappelijke opinie is dat dit leidt tot een gezonde samenstelling van het microbioom. Ook kun je de samenstelling beïnvloeden door gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en voedingssupplementen zoals probiotica te nemen. Maar omdat het nog onvoldoende duidelijk is wat de relatie is tussen de precieze samenstelling van het microbioom en de gezondheid, is het nog te vroeg om te concluderen dat specifieke voedingsmiddelen de gezondheid via het microbioom kunnen beïnvloeden.
De run.
Deze voormiddag vielen de temperaturen nog mee en was het nog niet extreem heet. Toch heb ik weer voor een vroege ochtendrun gekozen. Dan was het wel nog echt fris. Een verademing. Het tempo mocht wat hoger dan gisteren. Temeer ik minder kilometers op mijn planning had.
Details: 5.05/km - 416 c - 175 pasfrequentie - 20°.
Vandaag werd het zonnig met soms wat hoge wolkensluiers of (vooral in het zuiden van het land) enkele stapelwolkjes. Het werd warm met met maxima rond 26 graden aan zee en tussen 27 en 32 graden elders. De wind was zwak en veranderlijk of later meestal uit noordelijke richtingen. Aan zee werd de wind snel matig uit noordnoordoost.
Actueel.
Het microbioom.
In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.
Er zijn verbanden gevonden tussen de samenstelling van het microbioom en bepaalde aandoeningen zoals darmziekten en overgewicht. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent en of we deze condities kunnen beïnvloeden via het microbioom.
De samenstelling van het microbioom kan op allerlei manieren veranderen onder invloed van wat we eten. Welk effect deze specifieke veranderingen hebben op de gezondheid is nog niet helder genoeg voor voedingsadvies. Wel is duidelijk dat een vezelrijk dieet met voldoende groente, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten de aanwezigheid van bacteriën die vezels fermenteren stimuleert. Dit wordt gezien als een gezond microbioom.
De run.
Te warm om tijdens de dag te lopen. Dus werd het een ochtendrun. Er vroeg aan begonnen. Het ontbijt moest wachten. Altijd wel heerlijk achteraf om dan iets later in de voormiddag het eerste voedsel binnen te werken. Dat kan dan nog zo goed smaken. Het vraagt dus wel een extra inspanning, zo 'n vroege run, maar daarna kunnen we wel lekker ontspannen. Normaal gezien zal het er morgen een beetje identiek aan toe gaan.
Details: 5.18/km - 655 c - 174 pasfrequentie - 18,3°.
Vandaag werd het zomers met zon en af en toe enkele hoge wolkensluiers. De maxima stegen naar 23 graden in de Hoge Venen, 26 graden aan de kust en 27 of 28 graden in het centrum. De wind uit oost tot zuidoost waaide zwak tot soms matig.
Actueel.
Olympische Spelen - slot.
De Spelen zouden zich uiteindelijk niet ontwikkelen zoals De Coubertin zich dat had voorgesteld. De ambities van De Coubertin zagen er zo uit:
‘De Spelen vormen een vierjaarlijks festival van de alomvattende jeugd, de bloei van de mensheid, een festival van opperste krachtsinspanning, veelzijdige ambities en alle vormen van jeugdige activiteit gevierd door elke opeenvolgende generatie die is gearriveerd op de drempel van volwassenheid.’
Volgens de baron behoorde bij die ambities bescheidenheid. De Spelen mochten niet uitgroeien tot slechts een verzameling wereldkampioenschappen. In 1925, toen hij aftrad als voorzitter van het IOC, waarschuwde De Coubertin dat het volgens hem de verkeerde kant opging:
‘Hij zag schoonheid en kunst steeds meer plaats maken voor overwinningsdrang. Voorts vond hij dat de lengte en de kosten van de Spelen aan banden moesten worden gelegd. Te veel luxe – waarin de huidige olympische regenten baden – zou leiden tot toenemende sociale verschillen.’
Ook in de discussie over amateurisme versus professionalisme was De Coubertin genuanceerder dan zijn opvolgers, althans bij zijn aftreden. Aan het einde van zijn voorzitterschap zorgde hij ervoor dat atleten hun reis- en verblijfkosten vergoed mochten krijgen. Eerder zou een atleet die een onkostenvergoeding accepteerde onmiddellijk zijn amateurstatus verliezen. Maar betalen voor de sportprestatie zelf was taboe voor de baron. Toch werden er volgens hem te veel atleten ten onrechte als professional aangemerkt. Hij vatte dit als volgt samen:
‘Voor mij is sport een religie met zijn eigen kerk, dogma’s en dienst. Maar boven alles is het een religieus gevoel en lijkt het me even kinderachtig om een atleet die vijf franc heeft ontvangen als amateur te diskwalificeren, als een koster van een parochie als ongelovige te beschouwen omdat hij een salaris ontvangt om op de kerk te passen.’
Kort voor zijn overlijden had De Coubertin, zoals hij zelf aangaf, zelfs de geringste interesse in het amateurvraagstuk verloren. Wel bleef de Franse baron een uitgesproken tegenstander van de deelname van vrouwen aan de Spelen. De glorie van de vrouw zou groter zijn naarmate ze meer kinderen baarde. Wat betreft sport was haar belangrijkste vaardigheid om haar zonen te motiveren uit te blinken in sportieve prestaties. De spelen waren volgens De Coubertin:
‘De plechtige en periodieke geestvervoering van mannelijke atletiek met internationalisme als basis, loyaliteit als middel, kunst als omlijsting en vrouwelijk applaus als beloning.’
De baron was dan ook verbijsterd dat uitgerekend de organisatoren van de Spelen in 1900, in zijn Parijs, tennis en golf voor vrouwen op het programma plaatsten. De Engelse tennisspeelster Charlotte Cooper werd daarmee de eerste vrouwelijke olympisch kampioen van het IOC.
De Coubertin was een dromer, die dacht dat oorlogen humaner zouden verlopen als legers uit sporters zouden bestaan. Maar zelfs in 1936, toen Hitler de Berlijnse Olympische Spelen misbruikte om zijn nationaalsocialisme te promoten, werd de Fransman niet wakker. Hoewel De Coubertin, ongeveer een jaar voor zijn dood, niet meer in staat was de Berlijnse Spelen te bezoeken, verklaarde hij na afloop van die Spelen:
‘Het imposante succes van de Berlijnse Spelen heeft het olympisch ideaal geweldig gediend.’
De baron schreef Hitler een persoonlijke brief, waarin hij de Führer feliciteerde met het succes van de Spelen. We moeten deze reacties echter wel in het licht van die tijd beoordelen. Zo zou Hitler volgens historicus Maarten van Rossem zeer waarschijnlijk als een groot staatsman de geschiedenis zijn ingegaan als een van de vele moordaanslagen op de Führer eind jaren 1930 was gelukt. Hitlers beleid leidde er in eerste instantie immers toe dat na het Duitse verlies in de Eerste Wereldoorlog het land weer ‘succesvol’ werd. Door Hitler kregen de Duitsers het zelfvertrouwen terug dat ze na de Eerste Wereldoorlog waren verloren door het voor hen vernederende Verdrag van Versailles. De Duitse economie bloeide op. Daarvoor werd hij in eerste instantie door veel Europese regeringsleiders bewonderd.
Deze nuancering neemt echter niet weg het gedachtengoed tijdens de Berlijnse Spelen in 1936 diametraal stond tegenover de idealen van de olympische beweging en die van De Coubertin. De Berlijnse Spelen waren gericht op het etaleren van de uniciteit en de superioriteit van het Arische ras en het uitsluiten van als inferieur beoordeelde bevolkingsgroepen. De olympisch idealen waren echter gebaseerd op alle mensen. Het olympisch gedachtengoed kon als volgt worden samengevat:
door sportbeoefening de ontwikkeling bevorderen van morele en lichamelijke kwaliteiten
de jeugd door sport opvoeden in een geest van verdraagzaamheid en vriendschap om te komen tot een betere en verdraagzamere wereld
door het uitdragen van de olympische idealen komen tot betere internationale verhoudingen
de atleten van de wereld uitnodigen voor een vierjaarlijks sportfestijn: de moderne Olympische Spelen.
De Coubertin overleed op 2 september 1937 op 74-jarige leeftijd in het Zwitserse geneve. Hij zou berooid zijn gestorven, omdat hij volgens Mitchellhill het hele familiekapitaal aan zijn olympische beweging had gespendeerd. Zijn vrouw Marie Coubertin-Rothan overleed in 1963. Omdat hun kinderen om verschillende redenen eerder kinderloos stierven, was dit het einde van de De Coubertin dynastie.
De run.
Te warm om tempo te lopen vond ik. Heb het dus kalm aan gedaan. De tien kilometer halen zat wel in mijn gedachten. Dit is gelukt dus zijn we tevreden over deze inspanning.
Details: 5.36/km - 608 c - 170 pasfrequentie - 27,8°.
Vandaag bleef het droog met eerst veel zon. In de loop van de dag ontwikkelden er zich stapelwolken die daarna opnieuw verdwenen. De maxima schommelden tussen zo'n 20 graden in de Hoge Ardennen, 22 graden aan zee en 24 à 25 graden in het centrum van het land. De wind was overwegend zwak uit aanvankelijk veranderlijke en later noordoostelijke richtingen. Aan zee werd de wind soms matig.
Actueel.
Olympische Spelen (vervolg).
Dat de deelnemers aan de klassieke Olympische Spelen amateurs waren is een misvatting die tot eind jaren tachtig van de twintigste eeuw de moderne sportwereld zou splijten. Hoewel de atleten tijdens de klassieke Spelen in Olympia slechts lauwerkransen en medailles konden winnen, namen ze daarbuiten deel aan diverse andere spelen, waar ze hun bekendheid in klinkende munt konden omzetten. Dat geldt precies zo voor de (semi)professionele deelnemers aan de huidige Olympische Spelen. In de eenentwintigste eeuw leidt een olympische medaille na de Spelen veelal tot zeer lucratieve contracten op zowel sportief als commercieel gebied. Zoals we al diverse keren zagen werd de negentiende-eeuwse discussie over amateurisme versus professionalisme vooral ingegeven door de wens van de elite om sport te reserveren als exclusief recht voor de maatschappelijke bovenklasse.
De Coubertin veronderstelde dat atletische competities het begrip tussen culturen zouden bevorderen, waardoor automatisch de behoefte aan oorlog zou afnemen. Dit was een prachtig ideaal, maar bleek al snel irreëel. De politieke spanningen in Europa en in het bijzonder de wederzijdse Frans-Duitse ressentimenten namen na de Olympische Spelen van 1896 snel toe. Dat culmineerde in 1914 in de Eerste Wereldoorlog.
De Coubertins ideaal van wereldvrede is overigens ook strijdig met zijn eerdere visie over dit onderwerp. Daarin wilde hij de Fransen met lichamelijke opvoeding van hun oorlogstrauma ontdoen, zodat ze weer gingen geloven dat Frankrijk oorlogen konden winnen en weer een koloniale mogendheid kon worden. Blijkbaar veranderde de Franse baron dus in de loop van zijn leven van mening.
In 1897 werd Vikelas als voorzitter van het IC opgevolgd door Pierre de Coubertin. De baron zou die functie 29 jaar bekleden. Waarom Vikelas zo snel werd opgevolgd, weten we niet. In 1925 nam de Belg Henri de Baillet-Latour de voorzittershamer van De Coubertin over, waarmee hij de derde voorzitter werd van de inmiddels tot IOC omgedoopte organisatie. Na zijn aftreden werd de baron erevoorzitter van het IOC en dat bleef hij tot zijn dood.
De run.
Een lange duurloop. Terug gewoon op gevoel gelopen. Alleen de laatste kilometers even gekeken hoe we er voor stonden. Dat bleek zeker niet slecht te zijn. Door de warmte was er wel een vermoeid gevoel. Maar dat zal ook niet meer dan normaal zijn zeker. De komende dagen steeds temperaturen van meer dan 25°. We gaan moeten kijken hoe we onze runs gaan inplannen. Toch proberen om het warmste dag van de dag te vermijden.
Details: 5.02/km - 1002 c - 172 pasfrequentie - 24,4°.
Vandaag werd het wisselend tot zwaarbewolkt met vooral in de namiddag regen en buien over de zuidoostelijke landshelft. Lokaal kon daarbij veel regen vallen en was er ook een onweer mogelijk. Ook in het centrum konden er enkele buien vallen. In het noordwesten was de kans op regen veel kleiner en aan zee waren er in de namiddag brede opklaringen. De maxima lagen rond 18 tot 20 graden in de Ardennen, 19 of 20 graden aan zee en 21 tot 23 graden elders. De wind waaide eerst overal zwak en werd zwak tot matig uit het westen. Aan zee werd de wind matig uit het westnoordwesten.
Actueel.
Olympische Spelen (vervolg).
De Coubertins voorkeur voor de Britse competitieve cultuur en zijn weerstand tegen de Duitse Körperkultur lijken strijdig met de visies die de baron eerder uitdroeg: lichamelijke oefening op de Franse scholen met als doel het (her)ontwikkelen van het Franse zelfvertrouwen. Dat gold ook voor Coubertins olympische idealen, die vaak worden samengevat als ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. De Coubertin heeft dit echter nooit zo gezegd, maar verpakte dit in een mooie volzin:
‘L’important dans la vie ce n’est point le triomphe, mais le combat, l’essentiel ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’être bien battu’
Ofwel: ‘Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd. Essentieel is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.’ Met andere woorden, de triomf was de deelname en niet de winst. Vandaar het olympisch adagium: citius, altius, fortius (sneller, hoger, sterker). De Coubertin bedoelde dat als individueel streven tot zelfverbetering en niet als streven om sneller, hoger en sterker te zijn dan de ander. De Spelen waren volgens De Coubertin primair een educatief middel ter verheffing van de jeugd.
De Coubertin vond het een waardevol streven dat, net als bij de klassieke Spelen, alleen amateurs elkaar zouden bekampen. Dat sloot aan bij zijn filosofische ideeën over atletische competitie. Dat de ene atleet beter was dan de andere was immers geen verdienste op zich. ‘Zelfverbetering’ was de mooiste beloning die een atleet kon krijgen.
Een ontspannen loop. geen enkele keer naar de klok gekeken. Gewoon op gevoel. Is eigenlijk ontzettend leuk. Op het eind is het dan spannend om te weten te komen hoe hoog het tempo was dat is gelopen. En dat viel vandaag heel goed mee moet ik zeggen.
Details: 5.07/km - 735 c - 172 pasfrequentie - 19,4°.