Vandaag was het warm en zwoel met opklaringen en stapelwolken. Plaatselijk konden er enkele onweersbuien losbarsten. Ze werden intenser in de loop van de uren. De maxima schommelden tussen 25 en 30 graden. De wind was zwak tot matig uit noordoost in Vlaanderen en eerder zwak veranderlijk in het zuiden van het land.
Actueel.
Het microbioom (vervolg).
In en op ons lichaam zitten dus veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.
Er zijn verbanden gevonden tussen de samenstelling van het microbioom en bepaalde aandoeningen zoals darmziekten en overgewicht. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent en of we deze condities kunnen beïnvloeden via het microbioom.
De samenstelling van het microbioom kan op allerlei manieren veranderen onder invloed van wat we eten. Welk effect deze specifieke veranderingen hebben op de gezondheid is nog niet helder genoeg voor voedingsadvies. Wel is duidelijk dat een vezelrijk dieet met voldoende groente, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten de aanwezigheid van bacteriën die vezels fermenteren stimuleert. Dit wordt gezien als een gezond microbioom.
Onderzoek
In grote projecten zijn wetenschappers bezig om het menselijke microbioom in kaart te brengen. Hierbij worden vragen beantwoord zoals: Wat is de samenstelling van het microbioom? Hoe verandert dit gedurende het leven? En hoe beïnvloedt het microbioom onze gezondheid? Deze wetenschap is jong en er zijn nog veel onduidelijkheden. Wel is helder dat het microbioom een belangrijk onderdeel is van ons lichaam en het een aantal duidelijke functies heeft. Er wordt op allerlei manieren gecommuniceerd tussen het microbioom en het menselijk lichaam, wat mogelijk een effect zou kunnen hebben op de gezondheid.
Waar zit het microbioom?
Op veel plekken in ons lichaam bevinden zich micro-organismen: de huid, de bovenste luchtwegen, de urinewegen, geslachtswegen en het maagdarmstelsel. Dit zijn de organen die in contact staan met de buitenwereld.
Binnen in ons lichaam, zoals in het bloed, de lever, de nieren of de hersenen, bevinden zich nauwelijks micro-organismen, dat is althans niet de bedoeling. Wanneer micro-organismen ons lichaam binnendringen kunnen we daar ziek van worden, ons afweersysteem zorgt ervoor dat ze opgeruimd worden.
Het overgrote deel van de micro-organismen in ons microbioom maakt ons niet ziek. Ze beperken zich tot de lichaamsplek waar ze thuishoren en ons afweersysteem zorgt ervoor dat ze niet op onwenselijke plekken terechtkomen.
Samenstelling van het microbioom
Er wordt geschat dat het microbioom van de mens uit 100 miljard bacteriële cellen bestaat. Dat is ongeveer 3 keer zoveel als de hoeveelheid menselijke cellen waaruit ons lichaam bestaat . Daarnaast bevat het microbioom ook nog virussen, gisten en andere micro-organismen.
De hoeveelheid micro-organismen verschilt nogal per plek in het lichaam. In de dikke darm bevindt zich verreweg het grootse deel van het microbioom, op de huid is de hoeveelheid micro-organismen een stuk kleiner.
De samenstelling van het microbioom is zeer divers. Naar schatting bestaat het microbioom in één persoon uit zo’n 1.000 verschillende soorten micro-organismen. De samenstelling varieert per lichaamsdeel. Er leven andere soorten in de darm dan in de luchtwegen. Bovendien verschilt de samenstelling ook nog van persoon tot persoon. Onder invloed van verschillende omstandigheden zoals voedingsgewoonten en leefomstandigheden kan het microbioom veranderen. Als gevolg daarvan kan de samenstelling van het microbioom verschillen tussen bevolkingsgroepen en leeftijdsgroepen.
Functies van het microbioom
De functies van het microbioom zijn wel grotendeels vergelijkbaar tussen mensen. Bij alle mensen helpt het microbioom bijvoorbeeld met de vertering van vezels. De precieze soorten bacteriën die daarvoor zorgen, kunnen echter van mens tot mens verschillen. De grote diversiteit en activiteit van het microbioom suggereert allerlei mogelijk functies. Een aantal zijn overtuigend vastgesteld, maar er is ook nog veel onduidelijk of onbekend.
Een belangrijke functie van het microbioom is de bescherming tegen ziekteverwekkers. Door de aanwezigheid op diverse plekken van ons lichaam zorgen de micro-organismen in ons microbioom ervoor dat ziekteverwekkers daar minder makkelijk een plek vinden. Het afweersysteem fungeert als vangnet mocht er toch een ziekteverwekker aanslaan. Zo helpt de combinatie van het microbioom en het afweersysteem ons te beschermen tegen infectieziekten. Als het systeem uit balans raakt, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica of bij een verminderde weerstand, kan een ziekteverwekker makkelijker de overhand krijgen en word je ziek. Deze beschermende functie van het microbioom geldt voor alle lichaamsplekken waar zich micro-organismen bevinden.
Darmen
Het microbioom in de darmen speelt daarnaast nog een belangrijke rol in de vertering van ons voedsel. Voedingsvezels zijn koolhydraten die het menselijk lichaam niet kan verteren. De micro-organismen in de dikke darm spelen een belangrijke rol in de vertering van deze voedingsstoffen en zorgen ervoor dat energie en actieve stoffen beschikbaar komen. Ook produceren de bacteriën in de dikke darm vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. De micro-organismen in de darm produceren een grote verscheidenheid aan stoffen (metabolieten) die door de darmwand kunnen worden opgenomen en zo in het lichaam terechtkomen. De stof butyraat bijvoorbeeld, die ontstaat bij het fermenteren van voedingsvezels, is een belangrijke energiebron voor de cellen in de darmwand.
Relatie microbioom en ziekten
Verschillende studies tonen aan dat de samenstelling van het microbioom in de darmen anders is bij mensen met een bepaalde aandoening, zoals inflammatoire darmziekte, astma, obesitas of diabetes. Het is nog grotendeels onduidelijk op welke manieren het microbioom precies verschilt tussen zieke en gezonde mensen. Verschillende studies vinden verschillende uitkomsten. Ook is niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is en wat dat dan zou zijn. Is het veranderde microbioom (deels) de oorzaak van de conditie, of juist het gevolg van de ziekte of de veranderde omstandigheden die daarmee samenhangen?
Aan de mogelijke onderliggende mechanismen wordt nog veel onderzoek gedaan, met name met proefdieren. Het is daarom nog te vroeg om duidelijkheid te geven over wat precies de relatie is tussen het microbioom en diverse aandoeningen.
Rol van voeding
De samenstelling van het microbioom kan veranderen onder invloed van wat we eten. Verschillende studies laten zien dat de diversiteit en de soorten micro-organismen kunnen veranderen als mensen een ander dieet gaan volgen. In hoeverre deze veranderingen direct een positief of juist een negatief effect hebben op de gezondheid is niet opgehelderd. Een ander dieet heeft, naast een effect op het microbioom, immers ook een direct effect op het menselijk lichaam.
Gezonde voeding, rijk aan vezels uit groente, fruit, volkorengranen, noten en peulvruchten, stimuleert de groei van bacteriën die betrokken zijn bij de fermentatie van voedingsvezels. De algemene wetenschappelijke opinie is dat dit leidt tot een gezonde samenstelling van het microbioom. Ook kun je de samenstelling beïnvloeden door gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en voedingssupplementen zoals probiotica te nemen. Maar omdat het nog onvoldoende duidelijk is wat de relatie is tussen de precieze samenstelling van het microbioom en de gezondheid, is het nog te vroeg om te concluderen dat specifieke voedingsmiddelen de gezondheid via het microbioom kunnen beïnvloeden.
De run.
Deze voormiddag vielen de temperaturen nog mee en was het nog niet extreem heet. Toch heb ik weer voor een vroege ochtendrun gekozen. Dan was het wel nog echt fris. Een verademing. Het tempo mocht wat hoger dan gisteren. Temeer ik minder kilometers op mijn planning had.
Details: 5.05/km - 416 c - 175 pasfrequentie - 20°.
Vandaag werd het zonnig met soms wat hoge wolkensluiers of (vooral in het zuiden van het land) enkele stapelwolkjes. Het werd warm met met maxima rond 26 graden aan zee en tussen 27 en 32 graden elders. De wind was zwak en veranderlijk of later meestal uit noordelijke richtingen. Aan zee werd de wind snel matig uit noordnoordoost.
Actueel.
Het microbioom.
In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.
Er zijn verbanden gevonden tussen de samenstelling van het microbioom en bepaalde aandoeningen zoals darmziekten en overgewicht. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent en of we deze condities kunnen beïnvloeden via het microbioom.
De samenstelling van het microbioom kan op allerlei manieren veranderen onder invloed van wat we eten. Welk effect deze specifieke veranderingen hebben op de gezondheid is nog niet helder genoeg voor voedingsadvies. Wel is duidelijk dat een vezelrijk dieet met voldoende groente, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten de aanwezigheid van bacteriën die vezels fermenteren stimuleert. Dit wordt gezien als een gezond microbioom.
De run.
Te warm om tijdens de dag te lopen. Dus werd het een ochtendrun. Er vroeg aan begonnen. Het ontbijt moest wachten. Altijd wel heerlijk achteraf om dan iets later in de voormiddag het eerste voedsel binnen te werken. Dat kan dan nog zo goed smaken. Het vraagt dus wel een extra inspanning, zo 'n vroege run, maar daarna kunnen we wel lekker ontspannen. Normaal gezien zal het er morgen een beetje identiek aan toe gaan.
Details: 5.18/km - 655 c - 174 pasfrequentie - 18,3°.
Vandaag werd het zomers met zon en af en toe enkele hoge wolkensluiers. De maxima stegen naar 23 graden in de Hoge Venen, 26 graden aan de kust en 27 of 28 graden in het centrum. De wind uit oost tot zuidoost waaide zwak tot soms matig.
Actueel.
Olympische Spelen - slot.
De Spelen zouden zich uiteindelijk niet ontwikkelen zoals De Coubertin zich dat had voorgesteld. De ambities van De Coubertin zagen er zo uit:
‘De Spelen vormen een vierjaarlijks festival van de alomvattende jeugd, de bloei van de mensheid, een festival van opperste krachtsinspanning, veelzijdige ambities en alle vormen van jeugdige activiteit gevierd door elke opeenvolgende generatie die is gearriveerd op de drempel van volwassenheid.’
Volgens de baron behoorde bij die ambities bescheidenheid. De Spelen mochten niet uitgroeien tot slechts een verzameling wereldkampioenschappen. In 1925, toen hij aftrad als voorzitter van het IOC, waarschuwde De Coubertin dat het volgens hem de verkeerde kant opging:
‘Hij zag schoonheid en kunst steeds meer plaats maken voor overwinningsdrang. Voorts vond hij dat de lengte en de kosten van de Spelen aan banden moesten worden gelegd. Te veel luxe – waarin de huidige olympische regenten baden – zou leiden tot toenemende sociale verschillen.’
Ook in de discussie over amateurisme versus professionalisme was De Coubertin genuanceerder dan zijn opvolgers, althans bij zijn aftreden. Aan het einde van zijn voorzitterschap zorgde hij ervoor dat atleten hun reis- en verblijfkosten vergoed mochten krijgen. Eerder zou een atleet die een onkostenvergoeding accepteerde onmiddellijk zijn amateurstatus verliezen. Maar betalen voor de sportprestatie zelf was taboe voor de baron. Toch werden er volgens hem te veel atleten ten onrechte als professional aangemerkt. Hij vatte dit als volgt samen:
‘Voor mij is sport een religie met zijn eigen kerk, dogma’s en dienst. Maar boven alles is het een religieus gevoel en lijkt het me even kinderachtig om een atleet die vijf franc heeft ontvangen als amateur te diskwalificeren, als een koster van een parochie als ongelovige te beschouwen omdat hij een salaris ontvangt om op de kerk te passen.’
Kort voor zijn overlijden had De Coubertin, zoals hij zelf aangaf, zelfs de geringste interesse in het amateurvraagstuk verloren. Wel bleef de Franse baron een uitgesproken tegenstander van de deelname van vrouwen aan de Spelen. De glorie van de vrouw zou groter zijn naarmate ze meer kinderen baarde. Wat betreft sport was haar belangrijkste vaardigheid om haar zonen te motiveren uit te blinken in sportieve prestaties. De spelen waren volgens De Coubertin:
‘De plechtige en periodieke geestvervoering van mannelijke atletiek met internationalisme als basis, loyaliteit als middel, kunst als omlijsting en vrouwelijk applaus als beloning.’
De baron was dan ook verbijsterd dat uitgerekend de organisatoren van de Spelen in 1900, in zijn Parijs, tennis en golf voor vrouwen op het programma plaatsten. De Engelse tennisspeelster Charlotte Cooper werd daarmee de eerste vrouwelijke olympisch kampioen van het IOC.
De Coubertin was een dromer, die dacht dat oorlogen humaner zouden verlopen als legers uit sporters zouden bestaan. Maar zelfs in 1936, toen Hitler de Berlijnse Olympische Spelen misbruikte om zijn nationaalsocialisme te promoten, werd de Fransman niet wakker. Hoewel De Coubertin, ongeveer een jaar voor zijn dood, niet meer in staat was de Berlijnse Spelen te bezoeken, verklaarde hij na afloop van die Spelen:
‘Het imposante succes van de Berlijnse Spelen heeft het olympisch ideaal geweldig gediend.’
De baron schreef Hitler een persoonlijke brief, waarin hij de Führer feliciteerde met het succes van de Spelen. We moeten deze reacties echter wel in het licht van die tijd beoordelen. Zo zou Hitler volgens historicus Maarten van Rossem zeer waarschijnlijk als een groot staatsman de geschiedenis zijn ingegaan als een van de vele moordaanslagen op de Führer eind jaren 1930 was gelukt. Hitlers beleid leidde er in eerste instantie immers toe dat na het Duitse verlies in de Eerste Wereldoorlog het land weer ‘succesvol’ werd. Door Hitler kregen de Duitsers het zelfvertrouwen terug dat ze na de Eerste Wereldoorlog waren verloren door het voor hen vernederende Verdrag van Versailles. De Duitse economie bloeide op. Daarvoor werd hij in eerste instantie door veel Europese regeringsleiders bewonderd.
Deze nuancering neemt echter niet weg het gedachtengoed tijdens de Berlijnse Spelen in 1936 diametraal stond tegenover de idealen van de olympische beweging en die van De Coubertin. De Berlijnse Spelen waren gericht op het etaleren van de uniciteit en de superioriteit van het Arische ras en het uitsluiten van als inferieur beoordeelde bevolkingsgroepen. De olympisch idealen waren echter gebaseerd op alle mensen. Het olympisch gedachtengoed kon als volgt worden samengevat:
door sportbeoefening de ontwikkeling bevorderen van morele en lichamelijke kwaliteiten
de jeugd door sport opvoeden in een geest van verdraagzaamheid en vriendschap om te komen tot een betere en verdraagzamere wereld
door het uitdragen van de olympische idealen komen tot betere internationale verhoudingen
de atleten van de wereld uitnodigen voor een vierjaarlijks sportfestijn: de moderne Olympische Spelen.
De Coubertin overleed op 2 september 1937 op 74-jarige leeftijd in het Zwitserse geneve. Hij zou berooid zijn gestorven, omdat hij volgens Mitchellhill het hele familiekapitaal aan zijn olympische beweging had gespendeerd. Zijn vrouw Marie Coubertin-Rothan overleed in 1963. Omdat hun kinderen om verschillende redenen eerder kinderloos stierven, was dit het einde van de De Coubertin dynastie.
De run.
Te warm om tempo te lopen vond ik. Heb het dus kalm aan gedaan. De tien kilometer halen zat wel in mijn gedachten. Dit is gelukt dus zijn we tevreden over deze inspanning.
Details: 5.36/km - 608 c - 170 pasfrequentie - 27,8°.
Vandaag bleef het droog met eerst veel zon. In de loop van de dag ontwikkelden er zich stapelwolken die daarna opnieuw verdwenen. De maxima schommelden tussen zo'n 20 graden in de Hoge Ardennen, 22 graden aan zee en 24 à 25 graden in het centrum van het land. De wind was overwegend zwak uit aanvankelijk veranderlijke en later noordoostelijke richtingen. Aan zee werd de wind soms matig.
Actueel.
Olympische Spelen (vervolg).
Dat de deelnemers aan de klassieke Olympische Spelen amateurs waren is een misvatting die tot eind jaren tachtig van de twintigste eeuw de moderne sportwereld zou splijten. Hoewel de atleten tijdens de klassieke Spelen in Olympia slechts lauwerkransen en medailles konden winnen, namen ze daarbuiten deel aan diverse andere spelen, waar ze hun bekendheid in klinkende munt konden omzetten. Dat geldt precies zo voor de (semi)professionele deelnemers aan de huidige Olympische Spelen. In de eenentwintigste eeuw leidt een olympische medaille na de Spelen veelal tot zeer lucratieve contracten op zowel sportief als commercieel gebied. Zoals we al diverse keren zagen werd de negentiende-eeuwse discussie over amateurisme versus professionalisme vooral ingegeven door de wens van de elite om sport te reserveren als exclusief recht voor de maatschappelijke bovenklasse.
De Coubertin veronderstelde dat atletische competities het begrip tussen culturen zouden bevorderen, waardoor automatisch de behoefte aan oorlog zou afnemen. Dit was een prachtig ideaal, maar bleek al snel irreëel. De politieke spanningen in Europa en in het bijzonder de wederzijdse Frans-Duitse ressentimenten namen na de Olympische Spelen van 1896 snel toe. Dat culmineerde in 1914 in de Eerste Wereldoorlog.
De Coubertins ideaal van wereldvrede is overigens ook strijdig met zijn eerdere visie over dit onderwerp. Daarin wilde hij de Fransen met lichamelijke opvoeding van hun oorlogstrauma ontdoen, zodat ze weer gingen geloven dat Frankrijk oorlogen konden winnen en weer een koloniale mogendheid kon worden. Blijkbaar veranderde de Franse baron dus in de loop van zijn leven van mening.
In 1897 werd Vikelas als voorzitter van het IC opgevolgd door Pierre de Coubertin. De baron zou die functie 29 jaar bekleden. Waarom Vikelas zo snel werd opgevolgd, weten we niet. In 1925 nam de Belg Henri de Baillet-Latour de voorzittershamer van De Coubertin over, waarmee hij de derde voorzitter werd van de inmiddels tot IOC omgedoopte organisatie. Na zijn aftreden werd de baron erevoorzitter van het IOC en dat bleef hij tot zijn dood.
De run.
Een lange duurloop. Terug gewoon op gevoel gelopen. Alleen de laatste kilometers even gekeken hoe we er voor stonden. Dat bleek zeker niet slecht te zijn. Door de warmte was er wel een vermoeid gevoel. Maar dat zal ook niet meer dan normaal zijn zeker. De komende dagen steeds temperaturen van meer dan 25°. We gaan moeten kijken hoe we onze runs gaan inplannen. Toch proberen om het warmste dag van de dag te vermijden.
Details: 5.02/km - 1002 c - 172 pasfrequentie - 24,4°.
Vandaag werd het wisselend tot zwaarbewolkt met vooral in de namiddag regen en buien over de zuidoostelijke landshelft. Lokaal kon daarbij veel regen vallen en was er ook een onweer mogelijk. Ook in het centrum konden er enkele buien vallen. In het noordwesten was de kans op regen veel kleiner en aan zee waren er in de namiddag brede opklaringen. De maxima lagen rond 18 tot 20 graden in de Ardennen, 19 of 20 graden aan zee en 21 tot 23 graden elders. De wind waaide eerst overal zwak en werd zwak tot matig uit het westen. Aan zee werd de wind matig uit het westnoordwesten.
Actueel.
Olympische Spelen (vervolg).
De Coubertins voorkeur voor de Britse competitieve cultuur en zijn weerstand tegen de Duitse Körperkultur lijken strijdig met de visies die de baron eerder uitdroeg: lichamelijke oefening op de Franse scholen met als doel het (her)ontwikkelen van het Franse zelfvertrouwen. Dat gold ook voor Coubertins olympische idealen, die vaak worden samengevat als ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. De Coubertin heeft dit echter nooit zo gezegd, maar verpakte dit in een mooie volzin:
‘L’important dans la vie ce n’est point le triomphe, mais le combat, l’essentiel ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’être bien battu’
Ofwel: ‘Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd. Essentieel is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.’ Met andere woorden, de triomf was de deelname en niet de winst. Vandaar het olympisch adagium: citius, altius, fortius (sneller, hoger, sterker). De Coubertin bedoelde dat als individueel streven tot zelfverbetering en niet als streven om sneller, hoger en sterker te zijn dan de ander. De Spelen waren volgens De Coubertin primair een educatief middel ter verheffing van de jeugd.
De Coubertin vond het een waardevol streven dat, net als bij de klassieke Spelen, alleen amateurs elkaar zouden bekampen. Dat sloot aan bij zijn filosofische ideeën over atletische competitie. Dat de ene atleet beter was dan de andere was immers geen verdienste op zich. ‘Zelfverbetering’ was de mooiste beloning die een atleet kon krijgen.
Een ontspannen loop. geen enkele keer naar de klok gekeken. Gewoon op gevoel. Is eigenlijk ontzettend leuk. Op het eind is het dan spannend om te weten te komen hoe hoog het tempo was dat is gelopen. En dat viel vandaag heel goed mee moet ik zeggen.
Details: 5.07/km - 735 c - 172 pasfrequentie - 19,4°.
Vandaag was het eerst overwegend zwaarbewolkt met nog regen ten zuiden van Samber en Maas, en nog kans op enkele buien elders. In de loop van de dag verschenen er meer en meer opklaringen vanaf het westen maar in de Ardennen bleef het zwaarbewolkt met perioden van regen. De maxima schommelden van 19 of 20 graden aan zee en in de Hoge Venen tot 22 à 23 graden in het centrum van het land. De wind waaide matig en in de Ardennen eerder zwak uit zuidwest tot west.
Actueel.
De Olympische Spelen - Parijs.
Het is mij het sportjaar wel! Vandaag de openingsceremonie. Morgen reeds de Olympische tijdrit.
De Olympische Spelen zijn een internationale sportmanifestatie die sinds 1896 wordt gehouden, geïnspireerd door het gelijknamige Griekse evenement in de Oudheid.
De filosofie achter deze spelen wordt uitgedragen door de 'Olympische beweging', die bestaat uit internationale sportbonden, nationale Olympische Comités en de organisator van de spelen. Het Internationaal Olympisch Comité is verantwoordelijk voor het kiezen van de gaststad en het olympisch programma.
Sport tijdens de oude Olympische Spelen was verbonden met sociale normen, esthetische idealen en seksuele gewoontes. Een Olympische overwinning werd gezien als een geschenk van de god Zeus, en overtreding van spelregels werd beschouwd als heiligschennis die door de god werd bestraft. De olympische vlag met vijf gekleurde ringen, ontworpen door Pierre de Coubertin, is een van de meest herkenbare symbolen van de spelen. Het Olympische motto 'citius, altius, fortius' (sneller, hoger, sterker) motiveert atleten om hun beste beentje voor te zetten.
De run.
Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Parijs heb ik een degelijke run gelopen. Het was de bedoeling om sneller te lopen dan gisteren en als het even kon onder de 5.00/km te blijven. Het was immers een kortere run. Dan mag het tempo wat hoger. Een en ander is relatief gemakkelijk gelukt. We zijn dus zeker niet ontevreden over de conditie.
Details: 4.49/km - 645 c - 173 pasfrequentie - 20°.
Vandaag donderdag wisselden eerst zonnige perioden af met wolkenvelden. In de namiddag nam de bewolking toe vanaf het westen, maar over het oosten en het zuidoosten bleef het vrij zonnig tot in de late namiddag. Naar de avond toe kon er wat lichte regen vallen over het westen. Het werd iets warmer met maxima van 21 graden in de Hoge Ardennen tot 25 of 26 graden in de meeste andere streken. De zwakke zuidenwind werd later overdag soms matig uit het zuidwesten. Aan zee ruimde de matige wind stilaan naar westzuidwest.
Actueel.
Voeding - wat kan je het best eten voor een hardloopprestatie?
Dit kan je het best eten voor een lange duurloop!
Onder een lange duurloop wordt vaak een hardloopsessie van 60 minuten of langer verstaan. Voornamelijk als voorbereiding voor een halve of hele marathon doe je best vaker dit soort duurloopjes.
Je kan de maaltijd die je voor deze training wil gaan eten ene beetje zien als een soort testmoment voor datgene wat je later ook zou willen eten voor de wedstrijd. Over het algemeen vragen duurlopen meer energie dan kortere runs en dus is het advies iets meer te eten, maar dit ook langer de tijd te geven om te laten zakken. Eet daarom deze maaltijd uiterlijk twee uur van tevoren.
Wat kan je dan eten? Simpele koolhydraten zoals havermout, banaan, wit brood en honing. het voordeel van dit soort voedingsmiddelen is ook dat het snel kan worden omgezet in energie. En dat is precies wat je wil!
Dit kan je het best eten voor een wedstrijd!
Als het goed is heb je, in de training naar een wedstrijd toe, al even kunnen uitproberen wat wel en wat niet werkt voor jou qua voeding. Laten we het erop houden dat de ochtend voor de wedstrijd in ieder geval niet het moment is om iets nieuws uit te proberen.
Op de kortere afstanden, zoals bij een vijf kilometer of tien kilometer wedstrijd kan je hetzelfde eten als wat je zou eten voordat je een interval of tempotraining zou gaan doen. De intensiteit is namelijk hoog, maar de afstand niet dusdanig hoog dat je extra voeding nodig zou hebben.
De beste voeding voor een halve of hele marathon is in principe de voeding die je ook zou nemen voor een lange duurloop. Ook hiet geldt: geef je lichaam de tijd om de maaltijd goed te verwerken voordat je aan de start staat. Heb je echt nog wel even de tijd tussen je maaltijd en de wedstrijd zelf en ben je bang dat je weer trek krijgt, neem dan gewoon nog een extra snack mee.
De run.
Een lange duurloop. Het traject had ik ongeveer in gedachten. Ik wou zeker de twintig kilometer halen. Omdat ik naar het einde toe zag dat die afstand maar juist zou gehaald worden heb ik er dan voor de zekerheid nog een klein omwegje aangezet. Op die manier haalde ik ook bijna de tweede doelstelling (minder dwingend!) met name er een twee uur loop van maken. Het was al een tijdje geleden dat we nog eens die afstand hadden gelopen maar het gevoel was zeker niet slecht.
Details: 5.10/km - 1485 c - 171 pasfrequentie - 20°.
Op woensdag kregen we, na het oplossen van het eventuele ochtendgrijs, een afwisseling van wolken en opklaringen. In de meeste streken bleef het droog, met hooguit een zeer lokale bui. Over het westen van het land kregen we meer zon. We haalden maxima van 19 graden in de Hoge Ardennen tot 23 of 24 graden in Vlaanderen. De noordwestenwind was zwak tot soms matig in de loop van de dag.
Actueel.
Voeding - Hoe snel moet je eten na een workout?
Stel, je eet meestal pas één tot twee uur na je workout. Loop je dan bepaalde voordelen mis die je met een andere timing wel zou krijgen?
Na een workout zijn je spieren op zoek naar eiwitten om je beschadigde weefsels mee te herstellen. Na een workout is je lichaam het meest hongerig naar eiwitten. Eet je gedurende de dag voldoende eiwitten dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Het verhaal dat je binnen een half uur een eiwitshake moet drinken schijnt dan ook een fabeltje te zijn. Wel moet je op een bepaald moment, naast eiwitten, je glycogeen-niveau door middel van koolhydraten terug opkrikken.
Sommige mensen moeten direct na een training echt niet aan eten denken, vooral als je echt alles hebt gegeven tijdens een training. Als dit ook voor jou van toepassing is, is het geen probleem even te wachten alvorens je iets eet. Zo geef je je lichaam de kans om tot rust te komen.
Maar veel langer dan een uur wachten is misschien niet handig. Je bloedsuikerspiegel kan snel dalen na een training. Voorkom dat je duizelig wordt na het hardlopen door iets kleins te eten met wat suiker, zoals bijvoorbeeld een banaan. Daarmee verminder je ook de kans dat je bij thuiskomst in de 'ik-wil-NU-alles-eten-wat-binnen-handbereik-is-fase' terecht komt. Door dat gevoel voor te zijn maak je waarschijnlijk ook gezondere voedingskeuzes.
Nog een reden om direct na je workout te eten: trainen geeft je stofwisseling een boost, waardoor je nog sneller vet gaat verbranden. je hebt meteen erna dus nog geen honger, maar je weet zeker dat die erna gaat komen en je die energie van een (gezonde) snack goed kunt gebruiken.
De run.
Heel kort. In voorbereiding van een lange duurloop.
Details: 8.46/km - 117 c - 137 pasfrequentie - 16,1°.
Vandaag trok een regenzone verder over ons land en in de loop van de voormiddag verliet hij al snel ons land via het oosten. Nadien werd het wisselend bewolkt vanaf het westen met enkele buien. In het noorden en oosten waren deze iets meer uitgesproken en waren enkele donderslagen niet uitgesloten. De maxima schommelden tussen 18 graden in de Hoge Ardennen, 20 graden vlak aan zee en 23 graden in de Gaume streek en in de Kempen. De matige zuidwestenwind ruimde naar het westen tot noordwesten. In de Kuststreek kon de wind tijdelijk vrij krachtig zijn met rukwinden tot 50 km/h.
Actueel.
Voeding - eiwitten (slot).
Waar we lang dachten dat we niet meer dan 20 gram eiwit per maaltijd op konden nemen, is ondertussen aangetoond dat dit niet helemaal juist blijkt te zijn.
De vraag die men zich stelde was hoe kan het dat de meeste van onze maaltijden meer dan 20 gram eiwit bevatten, maar we dit zogenaamd niet op kunnen nemen? De theorie was namelijk dat als je meer dan zo’n 20-25 gram in een keer op zou nemen, het lijf meer eiwit af zou breken en de verbranding van eiwit zou verhogen. Meer innemen zou dus eigenlijk 'geen zin' hebben.
Uit een net verschenen studie blijkt het toch anders te zijn. De onderzoekers concluderen dat als je meer eiwit eet in een maaltijd er juist meer eiwitsynthese plaatsvindt. Eiwitsynthese is het proces waarin cellen eiwitten maken. Hoe meer eiwit je eet (in de studie keken ze naar 25 gram en 100 gram) hoe groter de eiwitsynthese.
Maar er is meer dan eiwitsynthese
Zo ver de nerdy wetenschap, maar wat betekent dit nu voor ons? Hoe verdeel je jouw eiwit nu zo goed mogelijk over de dag? Of maakt dat dus niet uit? Daarbij moeten we niet alleen kijken wat eiwit voor ons doet op het gebied van eiwitsynthese, maar ook wat eiwit doet voor ons gevoel van verzadiging, voor de verdeling van maaltijden over de dag en natuurlijk – we blijven hardlopers – wat voor effect eiwit heeft als we dit voor, na of zelfs tijdens onze trainingen eten.
De beste verdeling van je eiwitinname op een dag
Sporters hebben tussen de 0.8 en 2.0 gram eiwit, per kilogram lichaamsgewicht nodig. Stel dat dit voor jou neerkomt op zo'n 100 gram per dag. Dan zouden dat ongeveer 16 eieren, 1 liter kwark of 500 gram kipfilet zijn. Als je er geen aandacht aan besteed zou het kunnen dat je dan een kleine portie eiwit bij het ontbijt binnenkrijgt, een gemiddelde portie bij de lunch en ineens een enorme portie (want vis/vlees én groenten én pasta) bij het avondeten.
Voor je herstel, je bloedsuikerspiegel en je gevoel van energie kan het beter zijn om dit eiwit beter over de dag te verdelen. Eiwit zorgt er namelijk voor dat we langer verzadigd zijn van een maaltijd, dat de energie langzamer wordt opgenomen en dat onze spieren aan de slag kunnen met herstel. Begin jij de dag wel met een (zware) training, maar eet je te weinig voor of na je training, dan zal je lichaam minder goed kunnen herstellen.
Dat eiwitten belangrijk zijn voor sporters, weten we inmiddels waarschijnlijk allemaal. Maar kun je eiwitten het beste voor of na het sporten eten? Is het ene beter dan het andere? En op welk moment kun je het beste eiwitten eten?
Hoeveel eiwitten heb je nodig per dag?
Sporters hebben dagelijks ongeveer tussen de 0,8 en 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Daarbij geldt dat hoe actiever je bent, hoe meer eiwitten je nodig hebt. Denk daarbij verder dan typische eiwitbronnen als vlees of eieren. Ook veel plantaardige voedingsmiddelen bevatten goed opneembaar eiwit, zelfs sommige fruitsoorten bevatten eiwit.
Op welk moment van de dag kanje het best eiwitten eten?
Er werd lang geroepen dat je maar zo'n 20-25 gram eiwit per keer kunt opnemen, maar dat blijkt nu toch anders te zijn. Hoe meer eiwitten je eet, hoe groter de eiwitsynthese. Als je overdag dus nog niet genoeg eiwitten hebt gegeten, dan kun je in de avond prima wat extra eiwit eten.
Toch is het vaak beter om je dagelijkse eiwitten te verdelen over de hele dag: 'Dat is beter voor je bloedsuikerspiegel, energie en herstel. Eiwit zorgt er namelijk voor dat we langer verzadigd zijn van een maaltijd, dat de energie langzamer wordt opgenomen en dat onze spieren aan de slag kunnen met herstel.
Wat is beter: eiwitten voor of na het sporten?
Als je de nodige eiwitten over de hele dag moet verdelen, kun je dan beter vóór of na het sporten eiwitten eten? Of allebei? Dat hangt ervan af, wat voor workout je doet, en wanneer. Ga je bijvoorbeeld in de ochtend na je ontbijt naar de sportschool voor krachttraining? Dan is een mix van koolhydraten en eiwitten bij het ontbijt een goed idee, en kun je ná de training een eiwitrijke snack eten om je herstel te bevorderen.
Ga je hardlopen? Dan kan je de eiwitten beter ná het sporten eten om buikklachten te voorkomen. Voor een looptraining heb je voornamelijk (snelle) koolhydraten nodig, waar je lichaam snel energie uit kan halen. Eiwit duurt langer om te verteren. Eet je te veel eiwit voor je loop, dan is de kans groot je met een zwaar gevoel in je maag (en weinig energie) gaat lopen.
De run.
Goede korte tempoloop. Dat was de bedoeling van bij de aanvang. Het moeilijkste daarbij is om vrij vlug 'op tempo' te komen. De eerste kilometer mag niet te traag zijn om geen te grote achterstand te hebben op het beoogde 'schema'. Een en ander is goed gelukt ook al was het een run die grotendeels in de regen verliep. Maar de temperatuur was prima en door de regen was er meer zuurstof in de lucht.
Details: 4.36/km - 459 c - 174 pasfrequentie - 19,4°.
Op maandag wisselden bewolkte perioden en opklaringen elkaar af. In de westelijke landshelft werd het echter bewolkter in de namiddag. In de meeste streken bleef het droog maar in de voormiddag is een enkel buitje in het oosten van het land niet uitgesloten. Het werd minder warm met maxima van 19 of 20 graden in de Hoge Ardennen, 21 graden aan zee en 23 of 24 graden in de meeste streken. De wind werd matig uit het westen tot zuidwesten.
Actueel.
Voeding - Eiwitten (vervolg) .
Na een intensieve of lange duurloop is het verstandig om eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast zijn eiwitten essentieel voor je spieropbouw en spierherstel. Onmisbaar dus voor een hardloper. Maar wat gebeurt er als je te veel eiwitten binnenkrijgt?
Gezonde mensen hebben per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit nodig per dag. Voor iemand van 70 kilo komt dat neer op 58 gram. Fanatieke sporters kunnen daar eventueel nog iets aan toevoegen. Dat betekent dan 84-140 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.
Welke hoeveelheid eiwitten te veel is, verschilt dus per persoon en het doel dat je hebt bij het innemen van eiwitten. Er kan ook te veel eiwit in je bloed zitten, maar dat komt niet door een te hoge inname van eiwitten.
Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om te weten dat ze 20 tot 30 % extra eiwitten dienen in te nemen om te compenseren voor het gebrek aan eiwitten in bijvoorbeeld vlees.
Kunnen eiwitten worden omgezet in vet?
Een hogere eiwitinname dan nodig leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt omgezet en opgeslagen in de vorm van vet. Dat laatste gebeurt wel veel minder snel dan met koolhydraten.
Wat gebeurt er als je te veel eiwitten binnenkrijgt?
Voldoende eiwitten innemen is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Maar wat gebeurt er bij een overschot aan eiwitten? Als je te veel eiwitten tot je neemt, dan worden ze door je lever afgebroken tot ureum en uitgescheiden door je nieren. Uiteindelijk zit het teveel aan eiwitten in je urine en plas je het simpelweg uit. Er is geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor mensen met een goede gezondheid. het is wel aan te raden om veel water te drinken als je veel eiwitten eet, want op die manier kan je lichaam het ureumoverschot gemakkelijker afvoeren.
De meest voorkomense symptomen zijn dat je meer dorst krijgt en dat je adem gaat stinken. Je lichaam verbrandt in het laatste geval vet en dat zorgt voor een scherpe geur. Tanden poetsen helpt niet, want de geur komt van binnenuit.
De run.
Veel werk in de moestuin. Er moesten onder meer boontjes afgetrokken worden. Bij staakbonen is dat geen probleem, bij struikbonen is een en ander toch iets belastender voor de rug. Maar ondanks de vermoeidheid en de kleine pijntjes toch nog een 10-kilometerrun gelopen. Dat vond ik al een prestatie op zich. En het tempo? Ook dat lag uiteindelijk nog niet zo heel erg laag. Met dank aan de toch iets vlottere laatste kilometers.
Details: 5.29/km - 611 c - 170 pasfrequentie - 23,9°.
Vandaag was het wisselvallig met afwisselend opklaringen en vaak veel wolkenvelden, soms vergezeld van plaatselijk buien. De buien konden gepaard gaan met onweer en troffen vooral de oostelijke landshelft. Aan zee was de kans op neerslag minder uitgesproken. De maxima schommelden tussen 21 en 26 graden bij een zwakke tot matige en nadien matige westen- tot noordwestenwind.
Actueel.
Voeding - eiwitten (vervolg).
Een vijftal fabels in verband met eiwitten:
Fabel 1: Je lichaam kan niet meer dan 25 gram eiwit per maaltijd opnemen
We dachten voor een lange tijd dat het belangrijk was om eiwitrijke maaltijden goed over de dag te verdelen, maar dit klopt niet. Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat hoe meer eiwitten je binnenkrijgt, hoe langer de reactie van je lichaam duurt. Ook zijn er andere onderzoeken die suggereren dat het dagelijks binnenkrijgen van het gewenst aantal voedingsstoffen (zoals eiwit) veel belangrijker is dan hoe je het over de dag verdeeld. Kortom: als jij in de avond nog even snel wat extra proteïne inneemt om je dagelijkse eiwitinname te halen, is dat helemaal geen probleem.
Fabel 2: Je moet na je workout meteen eiwitten binnenkrijgen
Er heerst het idee dat je sneller spieren opbouwt als je vlak na je training eiwitten binnenkrijgt, maar dit klopt niet helemaal. Er werd meer dan twintig jaar geleden een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat spiereiwitsynthese – hetgeen wat je spieren opbouwt – werd gestimuleerd door het eten van wei-eiwitten maximaal een uur na het sporten. Dit klinkt natuurlijk alsof je gelijk na je workout een eiwitshake naar binnen moet knallen, maar de gezondheidsvoordelen bleken erg klein te zijn. Zelfs zo klein dat ze in een periode van tien jaar tijd nauwelijks merkbaar waren. Natuurlijk heb je eiwitten nodig, maar het is vooral belangrijk dat je er op een dag genoeg van binnenkrijgt.
Fabel 3: Je krijgt als vegetariër of veganist onvoldoende eiwitten binnen
Je kunt met een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet prima genoeg eiwitten binnenkrijgen als je dierlijke eiwitten goed vervangt. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten, tofu of tempeh. Wel is het belangrijk om zo'n 20 tot 30 procent meer eiwit te eten dan iemand die wel dierlijke eiwitten eet. Dit komt doordat plantaardig eiwit iets minder goed door ons lichaam wordt opgenomen dan dierlijk eiwit.
Fabel 4: Je kunt nooit te veel eiwitten binnenkrijgen
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor spieropbouw, maar een hogere eiwitinname dan nodig leidt niet tot meer spiergroei. Te veel eiwitten binnenkrijgen is echter ook niet schadelijk voor mensen met een goede gezondheid, maar het kan wel voor vervelende symptomen zorgen. Zo kun je meer dorst krijgen of een slechte adem. Dat laatste gebeurt omdat je lichaam vet gaat verbranden wat zorgt voor een scherpe geur.
Fabel 5: iedereen heeft dezelfde hoeveelheid eiwitten nodig
Hoeveel eiwitten je nodig hebt, is afhankelijk van je gewicht. Ben je gezond en ben je niet aan het trainen? Dan heb je volgens het Voedingscentrum 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. De meeste hardlopers hebben ongeveer 1 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig om te herstellen van hun training en progressie te boeken. Doe je aan krachttraining? Dan heb je dagelijks tussen de 1.5 en 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig voor maximale spiergroei.
De run.
Korter dan de twee voorbije dagen. Wel iets meer tempo. Het eerste deel ging het traagst. Halverwege begon het beter te lopen.
Details: 4.55/km - 699 c - 174 pasfrequentie - 22,2°.
Zaterdagochtend bereikten er tijdelijk meer middelhoge wolkenvelden, waaruit een lokaal buitje kan vallen, de zuidwestelijke landshelft. Over het noordoostelijk deel van het land was het zonnig. In de loop van de dag werd het overal licht- tot halfbewolkt met hoge wolkensluiers en stapelwolken. Vooral tijdens het tweede deel van de namiddag was er kans op enkele buien of een plaatselijk warmte-onweer. Het was warm tot zeer warm en zwoel met maxima van 25 of 26 graden aan zee en in de Ardennen tot 32 graden in de Kempen. Er waaide een zwakke tot matige zuidenwind. Aan de kust ontstond er geleidelijk een zeebries.
Actueel.
Ronde van Frankrijk rit 20 : vijfde ritzege voor tadej Pogacar.
Voeding - eiwitten (vervolg).
Vijf feiten:
1° Eiwit kan je helpen op gewicht te blijven.
Als je een eiwitrijke maaltijd nuttigt zul je veel langer verzadigd blijven en minder snel grijpen naar snacks. Bovendien is eiwit ook belangrijk om het spierweefsel in stand te houden. Een echte win-winsituatie dus!
2° Je hoeft niet per se een eiwitshake te drinken.
Drink je na het sporten altijd een eiwitshake? Dan is dit een goede manier om aan je eiwitten te komen, maar het hoeft niet. Je kunt net zo goed een bakje kwark eten. Ook krijg je vaak al genoeg eiwitten binnen als je gezond en gevarieerd eet. Dit geldt ook voor vegetariërs en sporters. Sterker nog: de meeste mensen eten zelfs meer eiwit dan nodig.
3° Eiwit zit niet alleen in dierlijke producten.
Wist je dat bijna alle voedingsmiddelen eiwitten bevatten? Zelfs groenten en fruit bevatten een beetje eiwit! Je kunt daarom ook als vegetariër of veganist prima voldoende eiwitten binnenkrijgen als je dierlijke eiwitten goed vervangt. Dit kun je doen met bijvoorbeeld peulvruchten, tofu of tempeh. Eet overigens wel zo'n 20 tot 30 procent meer eiwit dan iemand die wel dierlijke eiwitten eet Plantaardig eiwit wordt namelijk minder goed door het lichaam opgenomen dan dierlijk eiwit.
4. Hardlopers hebben meer eiwitten nodig.
Niet iedereen heeft evenveel eiwitten nodig. Dit is namelijk afhankelijk van het lichaamsgewicht, leeftijd, omstandigheden en de persoonlijke behoefte. Sommige mensen hebben namelijk meer spierweefsel dan de ander Als hardloper heb je gemiddeld wel meer eiwit nodig. Over het algemeen hebben duursporters tussen de 1.2. en 1.4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.
5. Eiwitten zijn nodig voor gezonde botten
Wist je dat ongeveer een derde van je botmassa uit eiwitten bestaat? Je hebt daarom eiwitten nodig voor het behoud van sterke botten.
De run.
Opnieuw een lange duurloop. Het was nog iets warmer dan gisteren. Dus niet echt gemakkelijk lopen. het tempo lag ook nog iets lager dan gisteren. Het koste vandaag iets meer moeite dan gisteren maar toch tevreden met het resultaat.
Details: 5.36/km - 1112 c - 170 pasfrequentie - 23,3°.
Vandaag vrijdag wisselden zonnige perioden af met hoge en middelhoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag werden de opklaringen vanaf het westen breder. Het werd nog wat warmer met maxima tussen 25 en 29 of lokaal 30 graden. De wind was meestal zwak en veranderlijk of zuidoostelijk. Aan zee draaide de wind in de namiddag naar noordelijke richtingen.
Actueel.
Tour rit 19 : Tadej Pogacar (zijn 4e ritzege!).
Voeding - actueler dan ooit zou ik zeggen. In de Tour zijn ze er natuurlijk volop mee bezig maar ook in het algemeen hoor je en lees je er steeds meer over. Wanneer je dus probeert om zo gezond mogelijk te eten kan dit op de duur soms best verwarrend zijn. Het ene moment lijken bepaalde voedingsmiddelen ongezond of minder gezond te zijn en het andere moment heeft het allerlei goede eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, wat niet direct gezond lijkt te zijn maar wel goed kan helpen tegen keelpijn. Hetzelfde geldt voor eieren, want te veel eieren verhoogt toch het cholesterol?
Eiwitten.
Men zegt dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Je hebt hierbij tal van keuzes zoals een yoghurtje, cracker of een vertrouwde boterham met beleg. Toch blijkt nu dat een manier om je dag te beginnen prima kan door een eitje te nuttigen. Eieren werden niet altijd beschouwd als een van de gezondste opties om mee te ontbijten, vanwege een hoog cholesterolgehalte. De mate van cholesterol in eieren blijkt nu toch een stuk minder hoog te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Belangrijk is om niet meer dan 300 milligram cholesterol per dag binnen te krijgen. Eiwit is vrij van cholesterol en een eidooier bevat gemiddeld 200 milligram cholesterol. Men adviseert daar om om drie eieren per week te eten.
Als je graag elke dag een eitje wil eten moet jer er op letten dat je andere voedingsmiddelen waar veel cholesterol in zit laat staan. Dit zijn bijvoorbeeld kazen, vette vleeswaren, boter en margarine. Door de grote hoeveelheid antioxidanten in eieren geniet je van een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een beter zicht, een jonger uitziende huid en een beter geheugen. Ook verlagen eieren het risico op hartaandoeningen.
Als je wat extra vitaminen en mineralen wil innemen kan dit natuurlijk door middel van een vitaminepil. Maar drie eieren per week eten is een veel betere en smaakvollere optie. Eieren zitten namelijk ook vol met aminozuren en ze zijn een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. In één ei zitten veel nuttige voedingsstoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitaminen B2, B12, E en D. Dit maken saaie vitaminepillen compleet overbodig!
De run.
Geen eitje gegeten. Maar het zou zeker wel eens mogen. Het is alweer een tijdje geleden. En ik lust het zeker wel 's morgens bij het ontbijt. Maar ook zonder eiwit is deze lange duurloop, gelopen in warme omstandigheden, prima gelukt. Het tempo lag niet zo hoog. Maar dat was ook geen doel vandaag.
Details: 5.19/km - 1212 c - 172 pasfrequentie - 22,8°.
Vandaag bleef het droog en werd het al bij al zonnig met hoge wolkenvelden. Verder vormden er zich 's namiddags in het binnenland onschuldige stapelwolken. Het was warmer dan de afgelopen dagen met maxima van zo'n 24 graden vlak aan zee en op de Ardense hoogten tot 27 à 28 graden in het centrum. De wind was overwegend zwak uit oost tot zuidoost. Aan zee stak er na de middag een matige zeebries op uit noordnoordoost.
Actueel.
Rit 18 Ronde van Frankrijk: Victor Campenaerts. De vijfde Belgische ritzege in deze ronde.
Tabak, alcohol, ultrabewerkte voeding en fossiele brandstoffen zijn elk jaar deels of volledig de oorzaak van 2,7 miljoen doden in de brede Europese regio. Vier industrieën doden minstens 7000 mensen per dag in onze contreien. Volgens de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) spelen die industrieën een niet te verwaarlozen rol wanneer het gaat om niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker of diabetes. Niet alleen kunnen die veroorzaakt worden door roken, alcohol drinken, ultrabewerkte voeding te eten of door CO2-uitstoot, de industrie gaat ook actief preventiemaatregelen tegen. De WHO spreekt van 'bedrieglijke tactieken' om het beleid te beïnvloeden, zoals politieke lobbying, reclame gericht op kinderen of de verspreiding van misleidende informatie via de media.
De run.
Goed weer vandaag. Tijdens de run zo 'n 24 tot 25° en volop zon. Dus maar de schaduw van de dreef opgezocht waar de bomen toch enige beschutting boden. Het liep wel vlot. Eigenlijk liever dit weer dan vriesweer. Maar niet iedereen zal het wat dat betreft met mij eens zijn.
Details: 4.55/km - 553 c - 174 pasfrequentie - 24,4°.
Vandaag maakten de lage wolken, die aanwezig wareb in vele streken, stilaan plaats voor opklaringen afgewisseld met soms vrij veel stapelwolken. Aan zee genoten we echter de hele dag van zonnig weer. Het was nog wachten tot het einde van de dag vooraleer het lichtbewolkt tot helder werd in vele streken. Het bleef grotendeels droog, op een buitje na. De maxima schommelden tussen 19 of 20 graden aan zee en in de Hoge Ardennen en 23 of lokaal 24 graden in Vlaanderen. De zwakke tot matige wind uit westzuidwest draaide stilaan naar noordwest en werd eerder zwak.
Actueel.
Iets meer dan de helft van de Belgen (53%) gebruikt voedingssupplementen, en 51% doet dat op eigen initiatief, dus zonder medisch advies van een professional. Dit zijn zonder meer verontrustende cijfers. Voedingssupplementen innemen zonder voorafgaand medisch advies is zeker niet zonder risico. Het kan leiden tot interacties met geneesmiddelen. Sint-Janskruid bijvoorbeeld vermindert de werking van de anticonceptiepil, maar ook overdosering is mogelijk. Ongeveer 70% zegt met zulke supplementen tekorten te willen aanvullen, 37% wil het immuunsysteem versterken.
Tour rit 16 gisteren gewonnen door Jasper Philipsen. Een massasprint. Het was zijn derde ritzege.
Tour rit 17 vandaag werd gewonnen door Richard Carapaz.
De run.
Tevreden. Ik heb het bewust kort gehouden. Het eerste deel, de eerste vier kilometer eerder traag, het laatste deel ging het snel(ler). Zeker een goede oefening.
Details: 4.55/km - 494 c - 174 pasfrequentie -19,4°.
Deze ochtend was het wisselend bewolkt met enkele lokale buien maar bij momenten ook mooie opklaringen. In de loop van de dag vielen er meer buien vanaf het westen en was het vaak zwaarbewolkt. Vooral in het noordwestelijke deel van het land vielen er stevige buien en was een donderslag niet uitgesloten. De maxima schommelden van 17 à 18 graden aan zee en in de Hoge Venen tot lokaal 21 graden in de provincie Limburg en de regio Luik. De wind waaide matig en aan zee later vrij krachtig tot mogelijk krachtig uit zuidwestelijke richtingen met rukwinden tot 50 à 60 km/u.
Actueel.
Hoger, sterker, sneller. Onbreekbare records worden gebroken en daar staat ook Tadej Pogacar van te kijken. Pogacar, de tweevoudige Tourwinnaar die goed op weg is om voor de derde keer te winnen. Hij is de sterkste en snelste van allemaal. Dit is volgens hem hoe dat komt.
Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel: zo was de volgorde zondag op de top van het Plateau de Beille. De snelheid was verbluffend, Pogacar legde de beklimming van 15,8 kilometer af in 39:43 (gemiddeld 23,87 km/uur). Pogacar reed daarmee bijna vier minuten sneller dan de Italiaan Marco Pantani in 1998. Dat was de epo-Tour en zoals iedereen weet was Marco Pantani een stevige gebruiker.
Ook Vingegaard en Evenepoel bleven onder de tijd van Pantani. Vingegaard zei dat hij de beste prestatie in zijn leven reed en dat was voor Pogacar niet anders.
Pogacar: ‘We waren zondag getuige van een van de beste beklimmingen ooit. Wat mijzelf betreft waren de cijfers te gek. Zeker in het begin van de klim, toen Matteo Jorgensen en Jonas Vingegaard voorop reden, heb ik mijn hoogste waarden ooit geduwd’.
Volgens gespecialiseerde sites duwde Pogacar een gemiddelde van 6,9 Watt/kilo.
De volgende vraag is dan natuurlijk hoe dat kan. Volgens Pogacar zijn daar verschillende redenen voor.
Pogacar: ‘Het wielrennen evolueert razendsnel. Geen kwaad woord over mijn ploeg, maar vergeleken met vandaag waren we bijna amateurs toen ik zes jaar geleden mijn eerste Vuelta reed. En toen dacht ik ook dat het er professioneel aan toe ging. Maar nu is het helemaal anders. Teams jagen elkaar vooruit wat betreft technologie, voeding, hoogtestages en trainingsplannen. Het is Visma tegen UAE tegen Ineos, Trek, Soudal. Men duwt elkaar naar nieuwe limieten. En dat resulteerde zondag in de snelste beklimming ooit. En het zal zeker niet stoppen. Het is iets wat we nu jaar na jaar gaan zien. Iedereen focust op de details, elke gram eten telt, elk boutje dat je uitspaart op de fiets maakt ons sneller’.
Pogacar kan het enkel hebben over de laatste zes jaar, de tijd dat hij zelf een professionele wielrenner is.
Pogacar: ‘Als je het over voeding hebt: zes jaar geleden ging het allemaal om koolhydraten. We aten witte rijst, witte pasta en misschien een omelet bij het ontbijt. Nu eten we een normaal ontbijt, met rijstpap, havermout, brood, omelet en pannenkoeken. Dat je nu ’s ochtends geen pasta meer moet eten, maakt al een groot verschil! En alles wordt nu gewogen: het ontbijt, wat we eten tijdens en na de rit. Ook de timing ligt vast. Ze vertellen ook wanneer je moet eten. Toen vijf jaar geleden onze nutritionist Gorka Prieto-Bellver in de ploeg kwam, had ik het heel moeilijk om zijn plannen te volgen. Ik heb er zo ’n vier jaar voor nodig gehd. Mentaal is het zeker niet gemakkelijk. Dat wat voeding betreft. Maar ook het materiaal verandert. Fietsen worden sneller. Banden maken nu het grootste verschil. Ook de frames en de hele aerodynamica van een fiets zijn niet meer hetzelfde’.
De run.
Een vrij intensieve oefening deze keer. 13 x 300 met telkens 300 meter rustig joggen. Ik vond dat het vrij degelijk ging. Het tempo zakte de laatste kilometers zeker niet. Wel integendeel. Dus met de conditie lijkt niks mis.
Details: 4.47/km - 550 c - 176 pasfrequentie - 17,8°.
Vandaag maandag begon zonnig met geleidelijk meer hoge sluierwolken. Aan het einde van de namiddag bereikten regen- of onweersbuien ons land vanaf de Franse grens. Het werd warmer dan de voorbije dagen met maxima van 23 of 24 graden in de Hoge Venen en aan zee tot 27 of 28 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen. Er waaide een zwakke tot matige zuidoostenwind.
Actueel.
Griekenland - Terwijl in ons land om de zoveel tijd een debat losbarst over kortere werkweken, voeren ze in Griekenland in bepaalde sectoren de zesdaagse werkweek in. Volgens de Griekse regering is dat het antwoord op de arbeidstekorten, en de vele overuren en het zwartwerk die in industriële bedrijven en in de productiesector worden gepresteerd. Werknemers kunnen twee uur extra werken per dag of maximaal acht uur werken op een zesde dag van de week. Ze mogen ook vrijwillig een tweede baan hebben bij een andere werkgever van vijf uur per dag, naast hun fulltime baan van acht uur. De Grieken protesteerden het afgelopen jaar twee keer tegen de nieuwe wet, maar veel mensen zijn ook bang om hun job te verliezen. Het minimumloon voor een voltijdse job bedraagt 830 euro. De werkloosheidsuitkeringen schommelen rond 300 euro en zijn beperkt in de tijd.
De run.
Het was drukkend wam. Een korte en trage duurloop met wat korte tempoversnellingen van variërende lengte lukte nog wel. Hiermee konden we terug de draad wat oppikken na een rustige zondag.
Details: 5.15/km - 457 c - 173 pasfrequentie - 23,9°.
Op zondag was het eerst zonnig. In de loop van de dag ontwikkelden er zich stapelwolken die lokaal uitgroeiden tot een buitje maar op de meeste plaatsen bleef het droog. Het werd wat zachter met maxima van 18 à 19 graden in de Hoge Ardennen, 20 graden aan zee en tot lokaal 23 graden in de Kempen. De wind was matig uit zuidwest en ruimt aan zee uiteindelijk naar west.
Actueel.
De overmacht van de Sloveen Tadej Pogacar in de Ronde van Frankrijk. Hoe die man de cols in de Pyreneeën oprijdt, het lijkt kinderspel. Maar hij beweert dat hij ook afziet en moe wordt! We zullen het maar geloven zeker. Dus zowel in rit 14 op zaterdag als in rit 15 op zondag Pogacar op nummer één. Jonas Vingegaard is een voortreffelijke tweede en hoopt, misschien tegen beter weten in, op een slechte dag van Pogacar om nog een en ander te kunnen rechtzetten. En Remco Evenepoel doet het tot nu toe ook prima. Maar opletten toch maar voor de Alpen. Laten we hopen dat hij geen inzinking en oplawaai krijgt de komende dagen.
De run.
Daags na een wedstrijd mag het wat rustiger. Nu dat zeg ik zelf toch en geef ik mijzelf cadeau. Dus even de benen strekken volstond.
Details: 8.42/km - 375 c - 133 pasfrequentie - 21,7°.
La ronde des sorcières - zaterdag 13 juli 2024 - 15 uur - Ellezelles
Het weer.
In de voormiddag kon er nog een bui vallen. Maar dan vooral over het noorden en het noordwesten. Over het zuidelijk deel van het land was het overwegend droog en wisselend bewolkt. In de namiddag zou het overal droog worden. De maxima lagen tussen 15° in de Hoge Venen en 18 tot 20° in het centrum. De wind waaide matig uit westelijke richtingen.
Wat vooraf ging.
Ik had alvast mijn voorzorgen genomen. Dit wil zeggen weinig trainingskilometers. Hier en daar voelde ik wat kleine kwaaltjes. Dus die konden dan ook zoveel mogelijk herstellen. Maar hoe het nu echt met de conditie zat wist ik eigenlijk niet zo goed. De laatste wedstrijd was ondertussen weer al enige tijd geleden. Maar ik moest dus eigenlijk wel lopen. Het opnieuw laten afweten kon met deze weersvoorspellingen eigenlijk niet. Je kan altijd een uitvlucht zoeken. Maar ik geef het toe, soms heb ik evenveel zin om ter plaatse een oefenrondje te lopen. Maar dat hebben we dus niet gedaan. Het was een vrij korte verplaatsing naar Ellezelles. Dus niets of niemand kon ons tegen houden.
De gemeente.
Ellezelles (Elzele) is een gemeente van ongeveer 6000 inwoners. Ze ligt in het noorden van de provincie Henegouwen, dichtbij Ronse. Het dorp ligt in de streek genaamd ‘Pays des Collines'.
Vanaf de dertiende eeuw was het gebied een voortdurend twistpunt tussen Vlaanderen en Henegouwen. Daardoor werd de streek vaak aangeduid als het ‘debattenland’.
Ellezelles is een gemeente die gevormd wordt door de deelgemeenten Elzele, Wodecq en Lahamaide.
Elzele ligt op een hoogte van 55 meter (kerk). Naar het noorden toe liggen heuvels die een hoogte van 157 meter bereiken. In het zuidwesten ligt eveneens een heuvelrug die tot 139 meter hoogte reikt. Over het tracé van de voormalige ‘spoorlijn 87’ loopt tegenwoordig een fietspad.
Het infocentrum ‘Maison du Pays des Collines' is in feite een museum. In dat museum worden verschillende aspecten van het ‘Pays des Collines’ besproken. Via een multimediaparcours komen geschiedenis, landschap, tradities, folklore (heksen, weerwolven, enzovoort) aan bod. In de verschillende zalen worden de vele karakteristieke kenmerken van de regio belicht: het heuvellandschap, de ambachten, de folkloristische tradities.
Bezienswaardigheden.
‘Le Sentier de l’Etrange’ is een zes kilometer lang wandelpad waarlangs beelden en sculpturen staan. Meestal in verband met het heksenthema.
De Sint-Pieters-Bandenkerk. Dit is de parochiekerk. Aan deze kerk werd vooral van de 15e tot en met de 18e eeuw gewerkt. De toren is gebouwd in zandsteen terwijl de overige delen van de kerk in baksteen en kalksteen werden uitgevoerd. De onderste delen van de toren zijn 15e eeuws en werden in Doornikse steen gebouwd. De bovenste geledingen zijn in zandsteen en werden in 1643 gebouwd. Het 16e eeuwse koor is in gotische stijl en is zevenzijdig afgesloten. Het schip is in de kern gotisch maar in 1781 werden twee zijbeuken aangebouwd in classicistische stijl. Het kerkmeubilair is voornamelijk 18e eeuws.
De Sint-Antonius van Paduakerk. Dit is de parochiekerk van de plaats Grand Monchaut. Het betreft een neogotische bakstenen kruisbasiliek met ernaast een toren van vier geledingen met een tentdak.
De Sint-Pieterskapel. Deze kapel werd gebouwd in 1701 maar het uiterlijk ervan is in het begin van de 20e eeuw tot stand gekomen. Ze is gebouwd in zandsteen en de voorgevel is gepleisterd. De kapel heeft een driezijdig afgesloten koor en wordt gedekt door een zadeldak.
De Onze-Lieve-Vrouw van Bois-Duchékapel. Deze veldkapel werd opgericht op het einde van de 18e eeuw. In de 19e eeuw werd ze geheel gepleisterd. De kapel heeft een vierkante plattegrond en is voorzien van een driezijdig afgesloten koor. Links van de kapel bevindt zich een calvarie uit de 19e eeuw.
De Sint-Rochuskapel. Dit kapelletje werd in de 18e eeuw gebouwd. Het heeft een driezijdig afgesloten koor en een met leien bedekt klokkentorentje boven de voorgevel. Het interieur bewaart nog het originele meubilair van de kapel.
De Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel. Deze kapel zou al in de 16e eeuw hebben bestaan, hoewel de muurankers het jaartal 1672 tonen. Ze is gebouwd in run uitgehouwen lokale zandsteen en in baksteen. De kapel heeft een driezijdig afgesloten koor en een met leien bekleed klokkentorentje boven de voorgevel.
Het Klooster van de Zusters van Liefde van de Goede en Eeuwigdurende Bijstand. Dit complex werd gebouwd in de eerste drie decennia van de 20e eeuw. Het omvatte een weeshuis, een klooster en een kloosterkapel. De kapel is gebouwd in art decostijl en heeft een betonnen skelet. Deze kapel wordt versierd door een klokkentorentje. Het interieur is nog in originele staat. Het bakstenen woongebouw heeft veeleer neoclassicistische stijlkenmerken.
De Moulin du Cat Sauvage (Kattemolen), een windmolen uit 1750. Deze molen staat op een 116 meter hoge heuvel op de grens van Elzele en Ronse en dus ook op de grens tussen het Vlaamse en het Waalse gewest. Hij is in 1750-1751 gebouwd. Op het dak prijkt een windwijzer in de vorm van een kat. Deze korenmolen bleef tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik. In 1952 werd hij aangekocht door de ‘Fédération du Tourisme de la Province de Hainaut’. Hij is thans in het bezit van de gemeente Elzele. Hij wordt bediend door vrijwillige molenaars. Hij is asymmetrisch door de kombuis waarin een deel van de werktuigen is opgesteld. Hij is nu een beschermd monument en ook een beschermd dorpsgezicht.
De Moulin du Tordoir, een watermolen uit 1791. Staat in de deelgemeente Wodecq. Hij stopte met malen in 1955. Hij werd opnieuw maalvaardig gemaakt in 2000 en werd plechtig geopend tijdens de Open Monumentendag op 9 september 2000.
De Moulin d’Hubermont.
De Moulin Delatre, een windmolenrestant.
De Witte Molen, een windmolenrestant.
Het Kasteel Belval. Dit kasteel werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Het heeft een vierkant hoofdvolume en is gedekt door een tentdak en geflankeerd door twee hoektorentjes. Aan de achterzijde bevindt zich een achthoekige toren die uitkijkt op de landschapstuin. Het hoofdvolume bestaat uit een ingangstravee, geflankeerd door twee uitspringende traveeën. Een en ander toont een eenheid van stijl en een gedetailleerde uitwerking van versieringen.
De schandpaal. Een monument in de nabijheid van het koor van de Sint-Pieters-Bandenkerk. Het bestaat uit een achtkantige zuil met op twee tegenoverliggende zijden het reliëf van een leeuwenkop. Deze zuil stamt uit het midden van de 17e eeuw.
Folklore.
In 1610 zou de plaatselijke heks Quintine in Elzele opgehangen en verbrand zijn. Om dit te herdenken wordt er sinds 1972 jaarlijks een heksensabbat georganiseerd eind juni. Daarnaast kan men doorheen het gehele dorp heksenafbeeldingen terugvinden. Ook beweren lokale folkloristen dat het fictieve personage ‘Hercule Poirot’ er op 1 april 1850 is geboren. Beide figuren zijn ook vereeuwigd als bieren van de plaatselijke brouwerij.
Brouwerij.
De ‘Brasserie des Légendes’ is een Belgische brouwerij gevestigd in Irchonwelz (Aat) en Elzele. De brouwerij werd in 1998 opgericht door brouwingenieur Pierre Delcoigne onder de naam ‘Brasserie des Géants’. In 2007 werd de in 1993 opgerichte ‘Brasserie Ellezelloise’ overgenomen. De naam werd daarop veranderd tot ‘Brasserie des Légendes’. De brouwactiviteiten zijn nu nog steeds verdeeld over de twee vestigingen.
Bieren van ‘Brasserie des Géants’:
Gouyasse Tradition (of Goliath Blonde): blond bier van 6%.
Gouyasse Triple (of Goliath triple): tripel van 9%.
Saison Voisin: amberkleurig bier van 5%.
Ducassis: fruitbier van 3%.
Bieren van ‘Brasserie Ellezelloise’:
Saison 2000: amberkleurig van 6,5%.
Hercule: donker van 9%.
Blanche des Saisis: haverwitbier van 6,2%.
Quintine Ambrée: amberkleurig van 8,5%.
Quitine Blonde: blond bier van 8%.
Quintine Bio Organic: biobier van 5,9%.
De wedstrijd.
De inschrijvingen gebeurden in het ‘Complexe Sportif’ dat gelegen is in de Chaussée de Renaix. Daar kon in feite ook geparkeerd worden. Helaas wist ik dat niet vooraf en koos ik om de wagen te plaatsen in de Rue Saint Mortier op een goede 250 meter van dat sportcomplex.
Het sportcomplex omvatte onder meer de kantine en de terreinen van de plaatselijke voetbalclub. Niks bijzonder, gewone accommodatie. Wel zag ik onmiddellijk dat er een televisie stond opgesteld. Daar zouden we na de wedstrijd zeker kunnen gebruik van maken om de Pyreneeënetappe van de Ronde van Frankrijk te volgen.
We konden vanzelfsprekend ook gebruik maken van de kleedkamers van de voetbalclub. Dus douches waren aanwezig. Altijd een positief gegeven.
De start van de wedstrijd werd ook gegeven in de Rue Saint Mortier. Precies op tijd konden we starten voor een eerder korte wedstrijd. Dat zou een gemakkelijk te verteren dingetje worden. Of toch niet?
Het zou blijkbaar een wedstrijd worden langs kerken, molens en... afbeeldingen van heksen! Ik was benieuwd.
Het parcours werd omschreven als heuvelachtig. En dat werd al bevestigd op het eind van de eerste kilometer. Toen ging het al lichtjes bergop. Een supersnelle kilometer werd het dus niet meteen. Chrono 4.15.
In de tweede kilometer ging het wat beurtelings bergop en bergaf. De wind zat daar wel goed in het voordeel. Het tempo lag nu iets hoger. Chrono 4.10.
In de derde kilometer kregen we evenwel de zwaarste helling van het parcours voorgeschoteld. We stegen naar een hoogte van 72 meter en het maximum stijgingspercentage bedroeg 10,8%. Dat is niet min. Sommigen stonden volledig geparkeerd en waren aan het wandelen. Ik kon dat nog net vermijden. Maar het tempo zakte wel naar 4.33/km.
Dat was moeilijk te vermijden. Toch niet door mij. Gelukkig ging het in de vierde kilometer terug overwegend bergaf zodat het tempo opnieuw wat werd opgedreven. Chrono 4.22.
Kilometer 5 was een topper. Volledig bergaf nu. Dat was ‘vliegen’. Eindelijk nog eens een kilometer onder de 4.00. Chrono 3.58.
Meteen waren we ook al over halfweg. Helaas bleef het niet bergafwaarts gaan. Wel integendeel. Veel vals plat. Een trage zesde kilometer dus. Chrono 4.29.
Hopeloos traag is dat allemaal niet. Maar een topeindtijd mag je op dit parcours dus wel vergeten. Maar dat wist ik eigenlijk wel vooraf. Vanaf kilometer zeven kregen we er een aantal obstakels bij. De wind blies in het nadeel en hier en daar ging het ook over veldwegeltjes. Kilometer 7 werd dan ook de traagste van allemaal met 4.42.
De meeste hellingen hadden we nu wel gehad. De enige overblijvende obstakels waren dus nog de wind en de slechte paden. In kilometer 8 ging het nog redelijk. Chrono 4.28.
Het slechtste stuk bevond zich in de laatste kilometer van de wedstrijd. Daar was het dus nog even doorbijten en vooral zorgen dat we niet struikelden of uitgleden op het natte wegdek. Dat kon ik gelukkig vermijden en kilometer 9 ging dan ook in een nog vrij vlotte 4.24 en de laatste 400 meter werden in een tempo van 4.33 afgelegd.
Officiële wedstrijdchrono 0:41:11 of een gemiddeld tempo van 4.24/km. Ik eindigde daarmee op een 54e plaats algemeen en werd tweede in de categorie 60+. Prijs: een goed biertje ‘Moinette Blonde’ 75 cl 8,5% vol alcohol.