lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR196 - 7KM000 - 0:36:43
  • TR195 - 6KM600 - 0:57:23
  • TR194 - 9KM400 - 0:41:12
  • TR193 - 5KM000 - 0:23:02
  • TR192 - 5KM300 - 0:24:47
    Zoeken in blog

    15-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR194 - 9KM400 - 0:41:12

    La ronde des sorcières - zaterdag 13 juli 2024 - 15 uur - Ellezelles

    Het weer.

    In de voormiddag kon er nog een bui vallen. Maar dan vooral over het noorden en het noordwesten. Over het zuidelijk deel van het land was het overwegend droog en wisselend bewolkt. In de namiddag zou het overal droog worden. De maxima lagen tussen 15° in de Hoge Venen en 18 tot 20° in het centrum. De wind waaide matig uit westelijke richtingen.

    Wat vooraf ging.

    Ik had alvast mijn voorzorgen genomen. Dit wil zeggen weinig trainingskilometers. Hier en daar voelde ik wat kleine kwaaltjes. Dus die konden dan ook zoveel mogelijk herstellen. Maar hoe het nu echt met de conditie zat wist ik eigenlijk niet zo goed. De laatste wedstrijd was ondertussen weer al enige tijd geleden. Maar ik moest dus eigenlijk wel lopen. Het opnieuw laten afweten kon met deze weersvoorspellingen eigenlijk niet. Je kan altijd een uitvlucht zoeken. Maar ik geef het toe, soms heb ik evenveel zin om ter plaatse een oefenrondje te lopen. Maar dat hebben we dus niet gedaan. Het was een vrij korte verplaatsing naar Ellezelles. Dus niets of niemand kon ons tegen houden.

    De gemeente.

    Ellezelles (Elzele) is een gemeente van ongeveer 6000 inwoners. Ze ligt in het noorden van de provincie Henegouwen, dichtbij Ronse. Het dorp ligt in de streek genaamd ‘Pays des Collines'.

    Vanaf de dertiende eeuw was het gebied een voortdurend twistpunt tussen Vlaanderen en Henegouwen. Daardoor werd de streek vaak aangeduid als het ‘debattenland’.

    Ellezelles is een gemeente die gevormd wordt door de deelgemeenten Elzele, Wodecq en Lahamaide.

    Elzele ligt op een hoogte van 55 meter (kerk). Naar het noorden toe liggen heuvels die een hoogte van 157 meter bereiken. In het zuidwesten ligt eveneens een heuvelrug die tot 139 meter hoogte reikt. Over het tracé van de voormalige ‘spoorlijn 87’ loopt tegenwoordig een fietspad.

    Het infocentrum ‘Maison du Pays des Collines' is in feite een museum. In dat museum worden verschillende aspecten van het ‘Pays des Collines’ besproken. Via een multimediaparcours komen geschiedenis, landschap, tradities, folklore (heksen, weerwolven, enzovoort) aan bod. In de verschillende zalen worden de vele karakteristieke kenmerken van de regio belicht: het heuvellandschap, de ambachten, de folkloristische tradities.

    Bezienswaardigheden.

    ‘Le Sentier de l’Etrange’ is een zes kilometer lang wandelpad waarlangs beelden en sculpturen staan. Meestal in verband met het heksenthema.

    De Sint-Pieters-Bandenkerk. Dit is de parochiekerk. Aan deze kerk werd vooral van de 15e tot en met de 18e eeuw gewerkt. De toren is gebouwd in zandsteen terwijl de overige delen van de kerk in baksteen en kalksteen werden uitgevoerd. De onderste delen van de toren zijn 15e eeuws en werden in Doornikse steen gebouwd. De bovenste geledingen zijn in zandsteen en werden in 1643 gebouwd. Het 16e eeuwse koor is in gotische stijl en is zevenzijdig afgesloten. Het schip is in de kern gotisch maar in 1781 werden twee zijbeuken aangebouwd in classicistische stijl. Het kerkmeubilair is voornamelijk 18e eeuws.

    De Sint-Antonius van Paduakerk. Dit is de parochiekerk van de plaats Grand Monchaut. Het betreft een neogotische bakstenen kruisbasiliek met ernaast een toren van vier geledingen met een tentdak.

    De Sint-Pieterskapel. Deze kapel werd gebouwd in 1701 maar het uiterlijk ervan is in het begin van de 20e eeuw tot stand gekomen. Ze is gebouwd in zandsteen en de voorgevel is gepleisterd. De kapel heeft een driezijdig afgesloten koor en wordt gedekt door een zadeldak.

    De Onze-Lieve-Vrouw van Bois-Duchékapel. Deze veldkapel werd opgericht op het einde van de 18e eeuw. In de 19e eeuw werd ze geheel gepleisterd. De kapel heeft een vierkante plattegrond en is voorzien van een driezijdig afgesloten koor. Links van de kapel bevindt zich een calvarie uit de 19e eeuw.

    De Sint-Rochuskapel. Dit kapelletje werd in de 18e eeuw gebouwd. Het heeft een driezijdig afgesloten koor en een met leien bedekt klokkentorentje boven de voorgevel. Het interieur bewaart nog het originele meubilair van de kapel.

    De Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel. Deze kapel zou al in de 16e eeuw hebben bestaan, hoewel de muurankers het jaartal 1672 tonen. Ze is gebouwd in run uitgehouwen lokale zandsteen en in baksteen. De kapel heeft een driezijdig afgesloten koor en een met leien bekleed klokkentorentje boven de voorgevel.

    Het Klooster van de Zusters van Liefde van de Goede en Eeuwigdurende Bijstand. Dit complex werd gebouwd in de eerste drie decennia van de 20e eeuw. Het omvatte een weeshuis, een klooster en een kloosterkapel. De kapel is gebouwd in art decostijl en heeft een betonnen skelet. Deze kapel wordt versierd door een klokkentorentje. Het interieur is nog in originele staat. Het bakstenen woongebouw heeft veeleer neoclassicistische stijlkenmerken.

    De Moulin du Cat Sauvage (Kattemolen), een windmolen uit 1750. Deze molen staat op een 116 meter hoge heuvel op de grens van Elzele en Ronse en dus ook op de grens tussen het Vlaamse en het Waalse gewest. Hij is in 1750-1751 gebouwd. Op het dak prijkt een windwijzer in de vorm van een kat. Deze korenmolen bleef tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik. In 1952 werd hij aangekocht door de ‘Fédération du Tourisme de la Province de Hainaut’. Hij is thans in het bezit van de gemeente Elzele. Hij wordt bediend door vrijwillige molenaars. Hij is asymmetrisch door de kombuis waarin een deel van de werktuigen is opgesteld. Hij is nu een beschermd monument en ook een beschermd dorpsgezicht.

    De Moulin du Tordoir, een watermolen uit 1791. Staat in de deelgemeente Wodecq. Hij stopte met malen in 1955. Hij werd opnieuw maalvaardig gemaakt in 2000 en werd plechtig geopend tijdens de Open Monumentendag op 9 september 2000.

    De Moulin d’Hubermont.

    De Moulin Delatre, een windmolenrestant.

    De Witte Molen, een windmolenrestant.

    Het Kasteel Belval. Dit kasteel werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Het heeft een vierkant hoofdvolume en is gedekt door een tentdak en geflankeerd door twee hoektorentjes. Aan de achterzijde bevindt zich een achthoekige toren die uitkijkt op de landschapstuin. Het hoofdvolume bestaat uit een ingangstravee, geflankeerd door twee uitspringende traveeën. Een en ander toont een eenheid van stijl en een gedetailleerde uitwerking van versieringen.

    De schandpaal. Een monument in de nabijheid van het koor van de Sint-Pieters-Bandenkerk. Het bestaat uit een achtkantige zuil  met op twee tegenoverliggende zijden het reliëf van een leeuwenkop. Deze zuil stamt uit het midden van de 17e eeuw.

    Folklore.

    In 1610 zou de plaatselijke heks Quintine in Elzele opgehangen en verbrand zijn. Om dit te herdenken wordt er sinds 1972 jaarlijks een heksensabbat georganiseerd eind juni. Daarnaast kan men doorheen het gehele dorp heksenafbeeldingen terugvinden. Ook beweren lokale folkloristen dat het fictieve personage ‘Hercule Poirot’ er op 1 april 1850 is geboren. Beide figuren zijn ook vereeuwigd als bieren van de plaatselijke brouwerij.

    Brouwerij.

    De ‘Brasserie des Légendes’ is een Belgische brouwerij gevestigd in Irchonwelz (Aat) en Elzele. De brouwerij werd in 1998 opgericht door brouwingenieur Pierre Delcoigne onder de naam ‘Brasserie des Géants’. In 2007 werd de in 1993 opgerichte ‘Brasserie Ellezelloise’ overgenomen. De naam werd daarop veranderd tot ‘Brasserie des Légendes’. De brouwactiviteiten zijn nu nog steeds verdeeld over de twee vestigingen.

    Bieren van ‘Brasserie des Géants’:

    Gouyasse Tradition (of Goliath Blonde): blond bier van 6%.

    Gouyasse Triple (of Goliath triple): tripel van 9%.

    Saison Voisin: amberkleurig bier van 5%.

    Ducassis: fruitbier van 3%.

    Bieren van ‘Brasserie Ellezelloise’:

    Saison 2000: amberkleurig van 6,5%.

    Hercule: donker van 9%.

    Blanche des Saisis: haverwitbier van 6,2%.

    Quintine Ambrée: amberkleurig van 8,5%.

    Quitine Blonde: blond bier van 8%.

    Quintine Bio Organic: biobier van 5,9%.

    De wedstrijd.

    De inschrijvingen gebeurden in het ‘Complexe Sportif’ dat gelegen is in de Chaussée de Renaix. Daar kon in feite ook geparkeerd worden. Helaas wist ik dat niet vooraf en koos ik om de wagen te plaatsen in de Rue Saint Mortier op een goede 250 meter van dat sportcomplex.

    Het sportcomplex omvatte onder meer de kantine en de terreinen van de plaatselijke voetbalclub. Niks bijzonder, gewone accommodatie. Wel zag ik onmiddellijk dat er een televisie stond opgesteld. Daar zouden we na de wedstrijd zeker kunnen gebruik van maken om de Pyreneeënetappe van de Ronde van Frankrijk te volgen.

    We konden vanzelfsprekend ook gebruik maken van de kleedkamers van de voetbalclub. Dus douches waren aanwezig. Altijd een positief gegeven.

    De start van de wedstrijd werd ook gegeven in de Rue Saint Mortier. Precies op tijd konden we starten voor een eerder korte wedstrijd. Dat zou een gemakkelijk te verteren dingetje worden. Of toch niet?

    Het zou blijkbaar een wedstrijd worden langs kerken, molens en... afbeeldingen van heksen! Ik was benieuwd.

    Het parcours werd omschreven als heuvelachtig. En dat werd al bevestigd op het eind van de eerste kilometer. Toen ging het al lichtjes bergop. Een supersnelle kilometer werd het dus niet meteen. Chrono 4.15.

    In de tweede kilometer ging het wat beurtelings bergop en bergaf. De wind zat daar wel goed in het voordeel. Het tempo lag nu iets hoger. Chrono 4.10.

    In de derde kilometer kregen we evenwel de zwaarste helling van het parcours voorgeschoteld. We stegen naar een hoogte van 72 meter en het maximum stijgingspercentage bedroeg 10,8%. Dat is niet min. Sommigen stonden volledig geparkeerd en waren aan het wandelen. Ik kon dat nog net vermijden. Maar het tempo zakte wel naar 4.33/km.

    Dat was moeilijk te vermijden. Toch niet door mij. Gelukkig ging het in de vierde kilometer terug overwegend bergaf zodat het tempo opnieuw wat werd opgedreven. Chrono 4.22.

    Kilometer 5 was een topper. Volledig bergaf nu. Dat was ‘vliegen’. Eindelijk nog eens een kilometer onder de 4.00. Chrono 3.58.

    Meteen waren we ook al over halfweg. Helaas bleef het niet bergafwaarts gaan. Wel integendeel. Veel vals plat. Een trage zesde kilometer dus. Chrono 4.29.

    Hopeloos traag is dat allemaal niet. Maar een topeindtijd mag je op dit parcours dus wel vergeten. Maar dat wist ik eigenlijk wel vooraf. Vanaf kilometer zeven kregen we er een aantal obstakels bij. De wind blies in het nadeel en hier en daar ging het ook over veldwegeltjes. Kilometer 7 werd dan ook de traagste van allemaal met 4.42.

    De meeste hellingen hadden we nu wel gehad. De enige overblijvende obstakels waren dus nog de wind en de slechte paden. In kilometer 8 ging het nog redelijk. Chrono 4.28.

    Het slechtste stuk bevond zich in de laatste kilometer van de wedstrijd. Daar was het dus nog even doorbijten en vooral zorgen dat we niet struikelden of uitgleden op het natte wegdek. Dat kon ik gelukkig vermijden en kilometer 9 ging dan ook in een nog vrij vlotte 4.24 en de laatste 400 meter werden in een tempo van 4.33 afgelegd.

    Officiële wedstrijdchrono 0:41:11 of een gemiddeld tempo van 4.24/km. Ik eindigde daarmee op een 54e plaats algemeen en werd tweede in de categorie 60+. Prijs: een goed biertje ‘Moinette Blonde’ 75 cl 8,5% vol alcohol.





    15-07-2024, 10:33 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    12-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR193 - 5KM000 - 0:23:02

    Het weer.

    Vanochtend was het zwaarbewolkt met in vele streken regen of buien die soms onweerachtig en vrij intens konden zijn in de oostelijke landshelft. In sommige gebieden viel er veel neerslag. In de namiddag verliet de regenzone ons land via Nederland. Het bleef echter zwaarbewolkt met soms buien. De maxima lagen tussen 14 en 16 graden in vele streken en liepen op tot 20 graden in het zuiden van het land bij een matige wind uit noordelijke richtingen.

    Actueel.

    Dertiende rit in de Tour = winnaar Jasper Philipsen (massasprint).

    Een beer doodt een jonge toeriste van 19 jaar in Roemenië. Een getuige zag hoe ze door de kolos werd meegesleurd tijdens een wandeling in het Bugecimassief, ten zuiden van Brasov.

    Die getuige verwittigde nog de hulpdiensten. Hij vertelde dat de vrouw door de beer werd meegesleept naar een plek waar hij niet meer kon zien wat er met haar gebeurde. Een uur later werd het levenloze en verminkte lichaam door de hulpdiensten teruggevonden in een ravijn. De beer bleef de hele tijd in de buurt rondhangen.

    Het dier werd uiteindelijk doodgeschoten omdat hij ook geprobeerd had reddingswerkers aan te vallen toen ze het lichaam van het slachtoffer wilden recupereren.

    Zoiets hebben ze daar nog niet eerder meegemaakt. Men heeft wel al voorgehad dat dieren dichterbij kwamen, dreigden, om eten vroegen en duidelijk lieten merken dat ze iets wilden. Maar hier leek het om een directe aanval te gaan, en dat is atypisch voor beren. Men wil uitzoeken wat de oorzaak hiervan is. Misschien de hitte, misschien een ziekte waar het dier aan lijdt. Men wil erachter komen wat zijn gedrag zo radicaal heeft veranderd dat dit soort dingen gebeuren.

    Volgens schattingen van de overheid leven er ongeveer 8000 bruine beren in het Roemeense Karpatengebergte, de op één na grootste berenpopulatie in Europa (na Rusland). De dieren vallen herhaaldelijk wandelaars aan, dringen boerderijen binnen en doorzoeken vuilnisbakken op zoek naar voedsel.

    Na een eerder sterfgeval riep de verantwoordelijke minister van Milieu Mircea Fechet op tot hogere afschietquota voor beren. Als minister had hij een jaarlijks quotum van 500 dieren geëist, maar na overleg met andere instellingen werd dit verlaagd naar 220.

    Maar blijkbaar is het dus niet meer veilig op bergpaden, niet meer veilig op landbouwgrond en in sommige gebieden is men zelfs niet meer veilig binnen de dorpsgrenzen. De autoriteiten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en een snelle beslissing nemen om zulke tragedies te voorkomen.

    De run.

    Een regendag. Toch kon ik tijdens mijn korte run vandaag het natte gedoe ontwijken. Geluk gehad dus want de perioden dat het niet regende waren schaars. Ik hield er wel een goed tempo op na. Dus toch een productieve oefening.

    Details: 4.36/km - 324 c - 175 pasfrequentie - 15°.





    12-07-2024, 19:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    11-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR192 - 5KM300 - 0:24:47

    Het weer.

    Deze ochtend maakten de vrij brede opklaringen snel plaats voor opbollende stapelwolken. Hierdoor bleef het gedurende de rest van de dag eerder wisselend bewolkt. Aan zee genoten we van zeer zonnig weer. Het bleef vaak droog, hoewel in de Ardennen een lichte bui niet volledig was uitgesloten. De maxima lagen tussen 19 graden aan zee en 23 of 24 graden in het centrum bij een matige westenwind.

    Actueel.

    Tour - rit 12 : massasprint opnieuw gewonnen door Biniam Girmay (zijn derde zege).

    Storm - De storm van dinsdagnamiddag heeft toch heel wat onheil en drama teweeg gebracht. Een tak viel op een kinderwagen in een park in Ukkel. Een baby van twee maanden is overleden.

    Omwille van veiligheidsredenen werden de parken in het volledige Brusselse Gewest dinsdagmiddag afgesloten. Er was overeengekomen om ze te sluiten vanaf 17 uur. Dus is het niet zeker of dat park die namiddag al gesloten was.

    Volgens de burgemeester verkeerde de moeder in shock en werd er meteen slachtofferhulp ingeschakeld. Het gezin zou in de buurt van het park wonen.

    De run.

    Toch altijd opletten met zo 'n weer. Donder en bliksem, storm, ... het kan wat veroorzaken. Stormen deed het vandaag niet, wel integendeel. Een mooie dag, en prima weer om de tuin nog eens terdege onder handen te nemen. Dat hebben we dan ook gedaan. De run hebben we daarna wel beperkt in afstand maar het tempo lag wel gevoelig hoger dan gewoonlijk. Dus tevreden, zowel met het gedane werk als met de run.

    Details: 4.40/km - 316 c - 175 pasfrequentie - 20,6°.

     





    11-07-2024, 18:46 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    10-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR191 - 11KM700 - 0:56:49

    Het weer.

    Vandaag was het wisselend tot soms zwaarbewolkt met eerst regen of buien. In de loop van de namiddag werd het meestal droog en zonniger. De maxima schommelden tussen 20 graden op de Ardense hoogten en aan zee en tot 24 graden op de meeste andere plaatsen. De wind was matig uit zuidwest tot west en vrij krachtig aan de kust.

    Actueel.

    De Tour - rit 11 : winnaar Jonas Vingegaard - 2e Tadej Pogacar - 3e Remco Evenepoel. De eerste twee vochten het onder elkaar uit in een spannende eindsprint. Evenepoel volgde op 25 seconden. Goede prestatie maar tegen het geweld van de twee tenoren kon hij niet op. Maar het was dan ook een vrij zware bergrit met steile hellingen. Het werd een wedstrijd om duimen en vingers af te likken. Spanning tot de laatste meters. Heerlijk!

    Vandaag ook nog eens een artikel tegengekomen over Eddy Vierendeels. De man die mij in 2011 in Diksmuide van de kampioenschapstitel hield bij de 55+ op de halve marathon. Maar hij is dan ook van een ander niveau. Maar net als ik is hij ook maar op latere leeftijd met atletiek begonnen. Hij is er wel nog heel intens mee bezig.

    'Er lopen in ons land heel wat straffe masters rond. Een van de bekende 'atletiekveteranen' is Eddy Vierendeels. Deze 71-jarige Gooikenaar realiseerde dit jaar al supertijden van 1:19:33 op de halve marathon, 36:55:60 op de 10000 meter en 18:09:41 op de 5000 meter. Geen enkele zeventigplusser TER WERELD deed ooit beter.

    Binnen Atletiek Vlaanderen vormen de masters qua aantal één van de grootste categorieën. Het is ook de snelst groeiende categorie. Mensen blijven steeds langer fit en gezond en besteden meer aandacht aan bewegen. Dat resulteert soms in straffe exploten. Eddy Vierendeeld (ACP) begon op zijn 50e met atletiek en is nu de beste 70-plusser ter wereld op de lange afstand. Dit jaar is hij bezig aan een opmerkelijk seizoen met enkele ongeëvenaarde prestaties. Het begon met de halve marathon in Gentbrugge in maart. Daar was hij naartoe gegaan om ongeveer dezelfde tijd als vorig jaar te lopen. De speaker op de motor stimuleerde hem daar om voor het WR te gaan. Uiteindelijk bleef hij er twee minuten onder. Maar zijn recordhonger was nog niet gesteld. Daarna heeft hij deelgenomen aan het BK 10000 meter in Kessel-Lo begin mei. Daar vlotte het ook. Dankzij de aanmoedigingen van het publiek ging het vanzlef, zegt hij. Op hete BK masters in Beveren heeft hij het record op de 5000 meter verbeterd. Het was daar vrij warm. Veel mensen zeiden dat de looptijden globaal wat minder waren. Maar Vierendeels kan goed tegen de warmte. Als het maar niet extreem heet is want dan loop je geen records, zegt hij.

    Aan uitbollen denkt hij nog lang niet. De kans is groot dat er nog enkele records voor de bijl gaan deze zomer. Zijn trainer Rudy Elinckx zou graag zien dat hij nog eens de 5000 meter loopt. Onder de 18 minuten geraken zou moeten lukken als hij een goede haas heeft. En een 3000 meter wil hij ook graag nog eens lopen.

    Maar hoe speelt hij eigenlijk zijn straffe prestatie klaar? Veel lopen is het antwoord. Hij loopt zes tot zeven dagen per week. In totaal zo 'n 110 km. En voor de rest heeft hij niet echt een verklaring. Maar er zal wel wat talent mee gemoeid zijn ook zeker, zegt de zeventig.

    Hij doet het liefst wedstrijden in België. Grote buitenlandse kampioenschappen hoeven voor hem niet per se. Hij heeft misschien nog wel één echt groot doel en dat is het EK running volgend jaar in Leuven. Daar wil hij heel graag de halve marathon lopen. Hij vindt de halve marathon een mooie afstand. In het verleden liep hij ook enkele marathons. Maar dat doet hij nu niet meer wegens de kans op blessures of overbelasting. De halve marathon vindt hij de ideale afstand.'

    De run.

    Met al deze actualiteit in gedachten ben ik aan mijn run begonnen. Wekelijks honderd kilometer dat haal ik wel niet meer. Af en toe wil ik dat nog wel eens doen. Maar tussen de vijftig en honderd kilometer per week, of gemiddeld zo 'n tien tot elf kilometer per dag, vind ik een mooi gemiddelde. En wat het aantal loopdagen betreft. Dat valt mee, dit jaar nog maar een dag niet gelopen. Geen probleem daarmee. Als we blessurevrij blijven tenminste.

    In Diksmuide in 2011 heb ik ook voor het eerst kennisgemaakt met deze kanjer. Ook daar liep hij een schitterende halve marathon en Belgisch kampioenschap. Ik ook, want voor mijn doen was het een bijzonder geslaagde wedstrijd. Ik werd er tweede bij de 55+. Een zilveren medaille dus. Wel een heel eind achter Vierendeels natuurlijk. Maar een mooie herinnering is die wedstrijd wel nog steeds!

    Details: 4.51/km - 681 c - 172 pasfrequentie - 17,8°.







    10-07-2024, 19:15 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    09-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR190 - 6KM000 - 0:27:41

    Het weer.

    De dag begon zonnig. Stilaan verschenen er meer wolkensluiers. In het westen was het bewolkter met in de loop van de namiddag een toenemende kans op buien en onweer. Het werd warm met maxima tussen 23 graden aan zee en in de Hoge Ardennen en 28 tot 31 graden in Vlaanderen. De zuidoostenwind was vaak matig en draaide naar het westen na de passage van de onstabiele zone.

    Actueel.

    De tiende rit in de ronde van Frankrijk werd gewonnen door Jasper Philipsen. Een massasprint.

    Een nog opmerkelijker prestatie werd onlangs geleverd in Parijs. Een iconisch record is van eigenaar veranderd. De snelste Belg ooit over 800 meter is niet langer Ivo Van Damme, maar wel Eliott Crestan. Op de Diamond League rende de atleet uit Namen met een tijd van 1:42:43 het 48 jaar (!) oude nationale record van de legendarische Van Damme aan flarden. Zijn tijd destijds: 1:43:86.

    De run.

    Gelopen voor het onweer losbarste. Hier en daar zou er wel overlast kunnen zijn. Opeens een temperatuur van meer dan 25° is tegenwoordig voldoende voor dergelijke toestanden. Ik hield het wel kort. Maar wel stevig doorgelopen. Een tempo dat ik tijdens een trainingsrun niet zo vaak haal. Dat mag wel eens.

    Details: 4.37/km - 352 c - 176 pasfrequentie - 25,6°.





    09-07-2024, 18:00 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    08-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR189 - 5KM000 - 0:26:20

    Het weer.

    Vandaag begon de dag droog met (brede) opklaringen. In de loop van de dag werd het bewolkt met kans op een lokale bui in het noordwesten en wat gedruppel elders maar op de meeste plaatsen bleef het droog. De maxima lagen tussen 18 en 22 graden. De wind was zwak tot matig uit zuidwestelijke en later eerder veranderlijke richtingen. Aan zee draaide de wind in de loop van de namiddag naar noordnoordoost.

    Actueel.

    Eindelijk is het bewijs er: de hersenen van hardlopers verschillen van die van niet-lopers. Een nieuw onderzoek dat verscheen in 'Medicine and Sciense in Sports and Science' bevestigt dat marathonlopers een grotere hippocampus hebben dan hun leeftijdsgenoten die minder bewegen.

    Dat hardlopen veel fysieke voordelen heeft wisten we natuurlijk al langer. Dat is dan ook al vaker onderzocht en aangetoond. Ook wisten we al langer dat hardlopen een hoop mentale voordelen op kan leveren, alleen is op dat gebied nog lang niet alles wetenschappelijk hard gemaakt. Tijd voor onderzoek dus! Men verzamelde 73 amateur marathonlopers en een controlegroep van 52 gezonde niet-hardlopers die vergelijkbaar was met de groep hardlopers qua leeftijd, geslacht, BMI en opleidingsniveau. Deze groepen werden onderzocht op cognitieve vaardigheden, slaapkwaliteit en hun hersenen werden onderzocht via een geavanceerde MRI-scan. Zo ontstond er een duidelijk beeld van wat regelmatig bewegen voor je grijze massa kan doen.

    De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

    de groep amateur-marathonlopers had een significant hogere slaapkwaliteit; hoewel er geen significant verschil in duur van de slaap was waargenomen, bleek de kwaliteit wel een stuk hoger te zijn; hardlopers slapen dus beter!

    daarnaast bleek uit de MRI-scans dat de groep hardlopers significant hogere hippocampale volumes hadden; met andere woorden, de hersenen van hardlopers bleken groter te zijn; de hippocampus is cruciaal voor het geheugen en voor leerprocessen; een grotere hippocampus is dus goed nieuws als je jong van geest wil blijven; dit kan namelijk dienen als een soort buffer tegen leeftijdsgebonden achteruitgang van de hersenen zoals dementie.

    Hoe het precies kan dat hardlopers een grotere hippocampus hebben en wat hier de gevolgen van zijn op langere termijn, is voer voor een vervolgonderzoek. Wat we nu in ieder geval weten is dat hardlopers dus aantoonbaar een groter brein habben dan niet-hardlopers. Dat is iets om blij mee te zijn. Mocht je dus niet aan het trainen zijn voor een nieuw PR of een mooie race, dan kun je ook gewoon lopen voor een groter brein of een betere slaap!

    De run.

    Ik heb het rustig aan gedaan vandaag. Eerst trouwens opnieuw wat in de tuin gewerkt. Na die paar uren actieve bezigheid dan begonnen aan de run. Kort maar eigenlijk wel goed. De eerste kilometer rustig ingelopen, de volgende kilometers gingen sneller.

    Details: 5.16/km - 322 c - 175 pasfrequentie - 18,9°.





    08-07-2024, 15:26 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    07-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR188 - 13KM000 - 1:02:44

    Het weer.

    Vandaag begon op veel plaatsen met brede opklaringen en hoge wolkenvelden. Nadien verschenen er meer wolkenvelden, vergezeld van buien, vooral in het westen en in het noordwesten van het land. In het centrum was een buitje mogelijk, terwijl het in het oosten en het zuidoosten meestal droog bleef. De maxima schommelden tussen 16 en 18 graden in de Ardennen en aan de kust en tussen 18 en 21 graden elders. De wind was matig en soms vrij krachtig aan de kust uit het zuidwesten.

    Actueel.

    Storm. Gisteren.

    Op de sporen ter hoogte van Wijgmaal leverde die storm problemen op want omstreeks 16.30 uur reed een trein zich vast. De oorzaak waren twee bomen die de sporen versperden. De passagiers werden geëvacueerd uit de stilstaande trein en konden verder reizen met bussen van De Lijn. De brandweer en Infrabel kwamen ter plaatse om de sporen weer vrij te maken. Eerder deze week ontstond er ook al een probleem op de sporen ter hoogte van Erps-Kwerps. Daar blokkeerde een overhangende tak de doorgang voor de trein. Ook toen werden de passagiers – zo’n tweehonderd mensen – geëvacueerd uit de trein en moesten ze hun reis voortzetten met bussen van De Lijn.

    Het eerste deel, de eerste week, van de Tour zit er op. Vandaag werd de spectaculaire gravelrit gewonnen door de Fransman Anthony Turgis (30 jaar). Tadej Pogacar blijft de algemene klassering aanvoeren.

    De run.

    Heel wat rustiger weer dan gisteren. Veel minder wind en het bleef ook droog. De temperatuur was eigenlijk perfect. Geen zomers weer maar temperaturen die netjes onder de 20° bleven.

    Details: 4.49/km - 760 c - 173 pasfrequentie - 17,2°.





    07-07-2024, 19:33 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    06-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR187 - 11KM000 - 1:01:26

    Het weer.

    Vandaag trok eerst een regenzone van west naar oost over ons land en verliet de oostelijke grenzen halfweg de namiddag. Na de doortocht van de regen werd het snel droog met opklaringen uit het westen die soms breed waren. De maxima lagen tussen 17 en 21 graden. De zuidwestenwind nam toe tot vrij krachtig in het binnenland en tot krachtig of zeer krachtig aan zee, ruimend naar westzuidwest, met rukwinden tussen 60 en in het noordwesten en aan zee 70-80 km/u.

    Actueel.

    Een drama in de Ronde van Oostenrijk. De Noor André Drege (25 jaar) is verongelukt tijdens de afdaling van de Grosglockner. Opvallend is dat Drege twee weken geleden nog net voor Jonas Abrahamsen eindigde, een renner die vandaag lange tijd alleen voorop reed in de Ronde van Frankrijk.

    Het is niet het eerste dodelijke ongeval in de Ronde van Oostenrijk. In 1962 overschaduwde de dood van de Oostenrijker Anton Frisch de wedstrijd. Elf jaar later liep de Australiër Graham Jose een ernstig hoofdletsel op bij een val tijdens de afdaling van de Arlberg.

    Het laatste dodelijke ongeval in het profwielrennen viel vorig jaar te betreuren, toen de Zwitser Gino Mäder om het leven kwam in de Ronde van Zwitserland.

    In maart won Drege nog de Ronde van Rhodos.

    Dit nieuws overschaduwde natuurlijk de winst van Biniam Girmay in de Tour vandaag. Voor de Afrikaanse topper meteen zijn tweede spurtzege.

    De run.

    Eerst het gras afgereden. Was dus niet echt fris als ik aan de run begon. Maar het mocht traag vandaag en een tiental kilometer zouden ruimschoots volstaan. Het werd er uiteindelijk nog eentje meer en we bleven netjes onder de 6.00/km. Dat tempo had ik mij vooraf wel als doel gesteld. Ondanks een moeilijk begin, mede door de stormachtige wind, kon ik die doelstelling ook afvinken. Opdracht volbracht zeg maar.

    Details: 5.35/km - 808 c - 173 pasfrequentie - 18,3°.

    In maart won Drege nog de Ronde van Rhodos,





    06-07-2024, 17:50 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR186 - 11KM000 - 0:53:50

    Het weer.

    Deze voormiddag was het vaak zwaarbewolkt in Vlaanderen en het centrale deel van het land met perioden van regen of motregen. In de loop van de namiddag nam de kans op regen af en verschenen er mogelijk enkele korte opklaringen. De maxima schommelden tussen 18 en 20 graden aan zee en in de Ardennen, en tussen 20 tot 22 graden in de andere streken. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind waaide matig tot vrij krachtig, aan zee soms krachtig. De rukwinden liepen op naar 50 tot 60 km/h.

    Actueel.

    Ronde van Frankrijk. Gisteren was het de zesde rit met een massasprint gewonnen door Dylan Groenewegen (Nederland). Vandaag ging het er heel anders aan toe met een tijdrit gewonnen door, jawel, Remco Evenepoel, die Tadej Pogacar een twaalftal seconden voor bleef. Schitterende prestatie toch wel. Meteen ook zijn eerste overwinning in een Tour. Bij zijn eerste deelname. Hopelijk kan hij deze conditie wat vasthouden en stand houden in het hooggebergte dat de komende weken de renners zal opwachten.

    De run.

    Die was goed. Redelijk gestart. Naarmate de kilometers vorderden kon ik het  tempo opdrijven. Afgesloten met drie snelle kilometers. Morgen wordt het een langzame duurloop. De boog even ontspannen. Ik kijk nu wel terug uit naar een wedstrijd. Als alles meezit zou dat volgende week zaterdag kunnen zijn. We zien wel of de omstandigheden blijven zoals die nu zijn. Dit wil zeggen, voldoende goed wat conditie betreft, en natuurlijk ook dat we voldoende tijd kunnen vrijmaken om ons een dagje vrij te maken. Maar normaal gezien zou dat geen probleem mogen zijn.

    Details: 4.54/km - 635 c - 175 pasfrequentie - 15°.





    05-07-2024, 17:47 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    04-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR185 - 12KM000 - 1:04:20

    Het weer.

    Vandaag was het eerst overwegend zwaarbewolkt met buien. In de loop van de voormiddag werd het in het westen en later ook het centrum droog met opklaringen. In de namiddag werd het ook in de Ardennen wisselend bewolkt maar daar konden nog enkele buien tot ontwikkeling komen. De maxima lagen tussen 15 graden in de Hoge Venen en 20 graden in het centrum. De wind ruimde naar west tot noordwest en werd matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan zee.

    Actueel.

    Het aantal publieke laadpunten voor elektrische voertuigen in ons land is het voorbije jaar verdubbeld. Het voorbije jaar kwamen er ruim 36000 nieuwe publieke laadpunten bij. In totaal telde België eind juni net geen 72000 laadpunten. Met bijna een kwart miljoen elektrische wagens en 72000 publiekelijk toegankelijke laadpunten staat ons land mee op kop in Europa wanneer het gaat over elektrische mobiliteit.

    De run.

    Het ging iets rustiger dan de voorbije dagen. Dat mag wel eens. Onderweg zelfs wat boodschappen gedaan bij de fruitboer. Niet te veel hoor want we moesten er natuurlijk nog mee huiswaarts lopen. Ook nog even teruggedacht aan Mark Cavendish natuurlijk. Hij heeft gisteren een nieuw record gevestigd dat toch ook niet zo vlug opnieuw zal verbeterd worden.

    Details: 5.22/km - 713 c - 174 pasfrequentie - 17,2°.





    04-07-2024, 14:37 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR184 - 16KM000 - 1:20:55

    Het weer.

    Vanochtend was het zwaarbewolkt en ging het vanaf het noordwesten regenen. In de loop van de namiddag werd het droger vanaf het westen met nog een lokale bui en de opklaringen blijven eerder schaars. De frisse maxima lagen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 19 graden in het westen. De wind waaide zwak tot matig, aan zee matig en later vrij krachtig, uit zuidwest tot west.

    Actueel.

    Voeding - suiker.

    De Engelsen hebben er een prachtige uitdrukking voor: to have a sweet tooth (letterlijk: een zoete tand hebben), wat zoveel betekent als dat je heel erg dol bent op zoetigheden. En dat geldt zeker voor de Belg. 55 procent van onze totale dagvoeding, of ongeveer 2.000 calorieën, mag uit koolhydraten bestaan. Maximaal 10 procent daarvan mag pure suiker zijn.

    Toch consumeren de meeste Belgen daarentegen elke dag het dubbele van die aanbevolen hoeveelheid: uit cijfers van Sciensano blijkt gemiddeld zo'n 26 klontjes per dag. Sommige mensen hebben vooral een drang naar zoet, anderen naar zout. Dat is voor een stukje genetisch bepaald, maar als je als kind veel zoet kreeg, kan je er ook gevoeliger voor zijn. Die voorliefde voor zoet krijgen we trouwens al van bij de geboorte mee: kinderen met een zeer laag geboortegewicht lijken een verhoogde drang naar zoet eten te hebben. In moedermelk zit bovendien lactose of melksuiker. Je krijgt het dus met de paplepel mee. Onze drang naar zoet gaat ook terug naar de oertijd. Als mensen dingen in de natuur plukten, wisten ze dat planten of bessen die zoet smaakten, redelijk veilig waren.

    Suikers zijn ‘lege calorieën’ in je lijf

    Maar de ene vorm van suiker is de andere niet. Suikers zijn koolhydraten, maar dat is een noemer waaronder alle verschillende soorten suikers vallen. Dat gaat van suikers in groenten en fruit tot vezels en pure suikers, zoals rietsuiker, agavesiroop of honing. Het wordt ongezond als je daar te veel van eet.

    Fruit is gezond, maar je moet geen tien stukken per dag eten. Twee stukken is voldoende. En doe geen drie scheppen suiker in je koffie. Dat heeft je lichaam niet nodig, want pure suiker brengt enkel en alleen energie of lege calorieën aan. In sommige gevallen kan die suiker wél nuttig zijn, op momenten dat je heel veel en heel snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld, zoals tijdens het sporten.

    Vanwaar komt je plotse drang naar suiker?

    Een plotse drang naar suiker is vaak gelinkt aan een emotionele reactie. Je hebt er vooral last van als je niet goed in je vel zit. Als je een slechte dag hebt, als je gestresseerd bent en je serotoninegehalte laag is. Suiker geeft dan een instant energieboost. Helaas heb je na een zoete hap veel kans op een energiedip, waardoor je je wéér minder goed zal voelen en je concentratiepeil zal zakken.

    Suiker doet je insuline onmiddellijk stijgen, dat is een belangrijk hormoon dat ervoor zorgt dat energie naar je lichaamscellen en spieren gaat. Maar die insuline valt ook heel snel weer terug, waardoor je opnieuw zin krijgt in suiker. Het komt er dus op aan om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Want anders kom je in een vicieuze cirkel terecht.”

    Nog factoren waarom je suikerdrang zo groot kan zijn: “Je verstoort zo je hormonen”

    Een andere oorzaak van suikerdrang kan te weinig slaap zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je minder slaapt dan de aanbevolen zeven à acht uur per nacht, je de dag daarna gemiddeld een vijfde calorieën meer eet dan normaal en dat je vooral een drang hebt naar vette en zoete voeding. Heel wat hormonen, zoals insuline, het hongerhormoon ghreline en het verzadigingshormoon leptine zijn ontregeld door een tekort aan slaap. Je eet méér om die hormonen weer in balans te brengen. Dat is iets wat je vrij snel kan oplossen door voldoende te slapen.

    Heb je na een slechte nacht opeens zin in een donut? Besef dan dat je beter een powernapje zou doen.

    Als dat kán uiteraard, want voor ouders met een baby die niet doorslaapt of mensen die in shiften werken is dat niet vanzelfsprekend. Bij hen is het hongerhormoon vaker verstoord, waardoor ze een grotere drang naar suiker en vet hebben. Het is belangrijk om te weten vanwaar dat komt, want dan kan je de volgende keer als je te weinig geslapen hebt, daar bewuster naar handelen. Heb je na een slechte nacht opeens zin in een donut? Besef dan dat je beter een powernapje zou doen. Ook wie onregelmatig eet en weleens een hoofdmaaltijd overslaat, kan een grotere hang naar suiker krijgen. Je hebt dan een gebrek aan voedingsstoffen en je lichaam heeft energie nodig.

    Een sterke drang naar suiker kan ook te maken hebben met gewoontes die je in de loop der jaren hebt gekweekt”, zegt Hilde. “Er zijn mensen die het gewoon zijn om bij elke koffie een koekje te nemen. Of die om tien uur ’s ochtends een stukje chocolade eten. Het is zoals bij een roker: de verslaving wordt niet alleen bepaald door de nicotine, maar ook door de gewoonte van op die momenten een sigaret op te steken. Het komt erop aan om die gewoontes te doorbreken. Krijg je zin in een zoetigheid, maak dan bijvoorbeeld een wandelingetje.

    Wat moet je eten als je suikerdrang hebt? Of om suikerdrang te voorkomen?

    Je kan suikerdrang nooit volledig uitsluiten. Maar je kan het wel tegengaan door gezond en gevarieerd te eten, met voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten uit bijvoorbeeld olijfolie of vette vis. En door op regelmatige tijdstippen te eten. Je moet ook niet te vaak eten. Als je drie keer per dag een gezonde maaltijd neemt, zorg je ervoor dat je insuline drie keer stijgt en weer gaat dalen. En tussendoor gebruikt je lichaam z’n eigen energiereserves. Maar als je daarnaast nóg eens eet, krijg je telkens weer een piek en een dal in je insuline, met een onregelmatige bloedsuikerspiegel tot gevolg.

    Een zoetigheid eet je ook liefst meteen na de maaltijd. Je maaltijd zet immers allerlei hormonen in gang: dat zorgt ervoor dat je pancreas, je maag en darmen beginnen te werken. Eet je bijvoorbeeld groenten, aardappelen en een stukje kip, dan krijg je eiwitten, vetten en koolhydraten binnen. Je insuline zal dan wel stijgen, maar niet zo fel als wanneer je alléén suiker eet. En je dessert zit dan gewoon mee in die ‘golf’. Als je een zoetigheid pas later eet, lok je weer een aparte insulinepiek uit.

    Zoetstoffen zijn bovendien een goed alternatief. Je hebt er superweinig van nodig om een zoete smaak te krijgen en ze zijn, ondanks de verhalen die daarover de ronde doen, streng getest en dus zeker veilig. Als je bijvoorbeeld alleen voldoende water kan drinken als je er een klein beetje zoetstof in doet, is dat een goede oplossing. Je krijgt er niet de lege calorieën bij van suiker, maar wel de smaak.

    In dit geval moet je aan de alarmbel trekken

    En soms mag je ook gewoon dat stuk chocolade of dat koekje nemen. Op voorwaarde dat je er dan driehonderd procent bewust van geniet en het niet in drie happen verslindt. Want het zijn gewoon lekkere dingen en iederéén heeft er weleens zin in. Ga daarna een beetje bewegen in plaats van een tweede of een derde koekje te nemen. Eet je verder gewoon gezond, dan is het geen ramp als daar af en toe een zoetigheid bij komt.

    Heb je echter heel vaak een ongezonde drang naar suiker? Maak dan eens een afspraak met een diëtist. Bekijk je voedingspatroon en ga na wat je goed doet en wat ervoor zorgt dat je zo’n schommelende bloedsuikerspiegel hebt die de suikerdrang uitlokt. Pas als je weet wat er aan de hand is, kan je het aanpakken.

    Ander onderwerp nog: Mark Cavendish wint de vijfde rit en meteen zijn 35e wedstrijd in de Ronde van Frankrijk (op 39-jarige leeftijd); hij wordt daarmee alleen recordhouder. Eddy Merckx wordt vanaf heden naar de tweede plaats verwezen in deze statistiek.

    De run.

    Pannekoeken gegeten. Een beetje een strafloop dus vandaag. Een paar kilometer meer. Tempo was goed. Niet buitengewoon vlug maar na de vlugge run van gisteren volstond dit ruimschoots.

    Pech vandaag met de sporthorloge. Vandaar geen details van deze run. Of dat ook met de pannekoeken te maken heeft weet ik niet. Maar ik veronderstel van niet.

     





    03-07-2024, 21:12 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR183 - 12KM000 - 0:57:27

    Het weer.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met vanaf het westen en het noordwesten perioden van regen of motregen. In de namiddag kwamen er opklaringen vanaf het westen, maar vielen er nog lokale buien. De maxima lagen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 18 à 19 graden in het centrum. Er waaide een overwegend matige wind uit west ruimend naar noordwest.

    Actueel.

    In Torri del Benaco, een dorpje van amper 3000 inwoners aan het Italiaanse Gardameer, zijn de afgelopen dagen honderden mensen in het ziekenhuis opgenomen met buikkrampen, braken, koorts en misselijkheid. Het dorp heeft namelijk te kampen  met een uitbraak van het norovirus. Dat virus verspreidt zich via besmet voedsel of water. De watervoorziening in het dorp is vermoedelijk de bron van de virusuitbraak. Door de recente stortregens en het stijgende waterpeil van het Gardameer hadden de oude rioolbuizen hun limieten bereikt. Rioolwater kwam op straat terecht en mogelijks in het drinkwater. De burgemeester van het dorp verbiedt daarom tijdelijk de consumptie van leidingwater. Bewoners en toeristen mogen alleen water uit flessen gebruiken en moeten zich houden aan strikte hygiënemaatregelen.

    Ook Tadej Pogacar is enkele weken geleden ziek geweest. Maar dat had te maken met een lichte besmetting door het coronavirus. Veel was daar vandaag wel niet van te merken in de Ronde van Frankrijk. Hij wint met voorsprong de vierde rit na een beklimming van de Col du Galibier. Hij kwam als eerste boven op die col. Na die beklimming volgde er nog een afdaling van een twintigtal kilometer maar hij werd niet meer verontrust. Integendeel, hij liep zelfs nog verder uit. Grote klasse!

    De run.

    Een goede tempotest vandaag. Twaalf kilometer en ik wou beneden de 5.00/km blijven. Ondanks de bij momenten hevige regen is dit toch vrij goed gelukt. Dus wel tevreden met de conditie op dit moment.

    Details: 4.47/km - 703 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.





    02-07-2024, 19:52 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-07-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR182 - 11KM000 - 0:55:52

    Het weer.

    Deze ochtend was er nog veel bewolking in de gebieden ten zuiden van Samber en Maas, met nog een laatste bui in het uiterste zuidoosten. Elders was het droog met wolkenvelden en brede opklaringen. Vrij snel ontstonden er meer wolkenvelden en in de loop van de dag konden enkele buien ontstaan. De maxima lagen rond 15 graden in de Hoge Venen, rond 18 graden aan zee en tussen 19 en 21 graden in de meeste andere streken. De wind waaide overwegend zwak en later soms matig uit noordwest, krimpend naar west.

    Actueel.

    In 2021 verbleven 14890 landgenoten in de psychiatrie wegens een alcoholverslaving. Het is de belangrijkste diagnose, en niet depressies, angstaanvallen, psychoses of schizofrenie. Bij mannen is één op de vijf opnames in de psychiatrie gerelateerd aan alcoholmisbruik, bij vrouwen is dat één op de negen. De bijna 15000 opnames in de psychiatrie zijn volgens experts maar het topje van de ijsberg. Niet alleen omdat er ook opnames zijn waarbij alcohol slechts een deel van het probleem is, maar ook omdat de overgrote meerderheid van de mensen met alcoholproblemen behandeld worden zonder opname. De patiënten die voor de behandeling van een alcoholverslaving worden opgenomen, komen uit alle leeftijdsgroepen.

    Ronde van Frankrijk rit 3: massasprint gewonnen door Biniam Girmay (Eritrea - 24 jaar).

    De run.

    Een nieuwe maand. Het jaar is weerom reeds halfweg. Doel was om vandaag mijn daggemiddelde te halen. Dat ligt zowat op een elftal kilometer. Bij deze is dat gelukt. Het tempo lag in het begin niet hoog. Even voorbij halfweg kwamen we op gang en liepen we nog een paar snellere kilometers.

    Details: 5.05/km - 672 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.





    01-07-2024, 17:20 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.totaal juni






    01-07-2024, 14:41 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    30-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR181 - 16KM000 - 1:23:10

    Het weer.

    In het begin van de dag was er hier en daar nog kans op ene bui. Daarna werd het overal overwegend droog met een afwisseling van opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschenen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die 's avonds het centrum bereikten. De maxima schommelden van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of 22 graden in het centrum. Er waaide een overwegend matige noordwestenwind.

    Actueel.

    Kévin Vauquelin (Bayeux, 26 april 2001) wint de tweede rit in de Tour. Hij geldt al een tijdje als een toptalent. Hij beleefde vandaag een nieuw hoogtepunt.

    De run.

    Het was op karakter. Doel was de zestien kilometer vol te maken. Dat is gelukt. Op het einde zelfs nog wat snellere kilometers. Maar het tempo speelde vandaag een minder grote rol.

    Details: 5.12/km - 983 c - 170 pasfrequentie - 18,9°.





    30-06-2024, 20:26 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    29-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR180 - 17KM000 - 1:23:27

    Het weer.

    Vandaag was het eerst meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag nam de bewolking overal toe en werd het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer warenl hier en daar mogelijk in de namiddag. We haalden maxima van 20 graden aan zee, 24 of 25 graden in het centrum tot 26 of 27 graden in de Kempen en in het uiterste zuiden. De zwakke en veranderlijke wind werd later zwak tot matig uit het noorden tot het noordoosten.

    Actueel.

    Tour de France - 1e rit. Michele Gazzoli (Italië - 25 jaar) is als eerste renner uitgevallen. De opgave van deze renner kenmerkt de slechte dag van de ploeg Astana waar kopman Mark Cavendish het tempo ook niet kon volgen door maagproblemen.

    Cavendish moest in de warme rit van 206 kilometer tussen Florence en Rimini lossen op de eerste klim. Samen met zijn ploegmaats Gazzoli, Cees Bol, Michael Morkov en Davide Ballerini reed de Brit snel een heel eind achter het peloton.

    Gazzoli kon het tempo van zijn ploeggenoten met nog ruim 90 kilometer te gaan niet meer bijhouden en stapte af. De renner uit Ospitaletto is de tweede Tour-debutant ooit die al moet opgeven in de eerste etappe. Hervé Duclos-Lasalle was in 2008 de eerste.

    Gazzoli is sinds 2022 in dienst van Astana. Van augustus 2022 tot en met augustus 2023 zat hij een schorsing uit na positief te zijn getest op een verboden middel in de Ronde van Algarve in 2022.

    Cavendish zette zonder Gazzoli zijn lijdensweg verder en kwam op tijd binnen in Rimini, weliswaar op bijna veertig minuten van ritwinnaar Romain Bardet (Frankrijk - 33 jaar).

    De run.

    Een lange duurloop. Om mijn kilometeraantal deze maand toch nog wat op te krikken. Dus tevreden met de gelopen afstand en ook het tempo kon ik onder de 5.00 houden. Prima dus.

    Details: 4.54/km - 1008 c - 171 pasfrequentie - 16,7°.





    29-06-2024, 20:15 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR179 - 7KM000 - 0:39:51

    Het weer.

    Vandaag verliep de dag droog met opklaringen en wolkenvelden. Aan zee bleef het vaak zonnig. De maxima schommelden tussen 19 graden in de Hoge Ardennen en 24 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen. De matige westelijke wind werd landinwaarts zwak tegen het einde van de dag.

    Actueel.

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky was aanwezig op de EU-top in Brussel om veiligheidsakkoorden te tekenen met de Europese Unie en met Estland en Litouwen. In het akkoord met de EU, waarin de initiatieven zijn vastgelegd die de EU eerder al nam om Oekraïene te steunen, verbinden de ondertekenaars zich ertoe de samenwerking de komende jaren verder uit te breiden. De overeenkomst is een aanvulling op allerlei bilaterale overeenkomsten die EU-landen hebben met Oekraïne.

    De run.

    Veel tuinwerk vandaag. Toch nog een run ook. En dat op zich mag ik een succes noemen. Veel pit zat er evenwel niet in. De vermoeidheid sloeg onverbiddelijk toe.

    Details: 5.42/km - 437 c - 169 pasfrequentie - 21,7°.





    29-06-2024, 12:41 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    27-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR178 - 8KM000 - 0:39:33

    Het weer.

    De dag begon met veel zon en wat hoge bewolking op de meeste plaatsen. Nadien ontstonden er binnenlandse stapelwolken. Het bleef droog. Met maxima tussen 24 graden aan zee en in de Ardennen en 27 tot 29 graden in de meeste andere streken was het opnieuw een warme dag. De wind waaide zwak en later matig uit west tot zuidwest. Aan zee werd de wind soms vrij krachtig in de loop van de namiddag.

    Actueel.

    Wereldwijd is bijna een op de drie mensen (31,3%) te weinig fysiek actief. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie in 163 landen. In België gaat het om één op de vier mensen (25,4%). Ons land behoort daarmee tot de 22 landen die op de goede weg zijn. Het is namelijk een globaal doel om tegen 2030 het aantal mensen dat te weinig beweegt met 15% te verminderen. Dat betekent dat in 2030 nog maar 19% van de Belgen te weinig mag bewegen. On voldoende bewegen betekent volgens de WHO minder dan 150 minuten matig intensief, of minder dan 75 minuten intensief bewegen per week.

    De run.

    Een vroege ochtendloop. Om de drukkende wermte te vermijden. Vanaf morgen zou het iets koeler worden. Maar voorlopig voorspelt men geen regen. Het werd een goede run maar de topconditie is er zeker nog niet na enkele dagen van minder intense trainingsintensiteit. Hopelijk blijven de kleine kwaaltjes waar we de voorbije dagen wat mee gesukkeld hebben nu achterwege.

    Details: 4.57/km - 505 c - 176 pasfrequentie - 18,9°.





    27-06-2024, 16:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    26-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR177 - 10KM000 - 0:54:41

    Het weer.

    Vandaag was het opnieuw zonnig. In de namiddag vormden zich stapelwolken. Op de meeste plaatsen bleef het droog. De maxima lagen rond 25 graden op de Ardense hoogten en tussen 27 en 30 graden in de meeste andere streken. Aan zee en in de Polders bleef het wat koeler, met maxima tussen 22 en 25 graden. De wind waaide matig uit noordelijke richtingen in het uiterste westen van het land en zwak uit veranderlijke richtingen elders.

    Actueel.

    Een Tsjechische man die al veertien dagen (!) vermist was, is vorige week teruggevonden in het bedrijf waar hij werkte (Brno). Het was het bedrijf zelf dat de politie had gealarmeerd. Ter plekke troffen de agenten hem aan tussen maar liefst veertien lege flessen wodka. Ze maakten hem wakker en probeerden op hem in te praten, maar dat lukte niet echt. Zijn toestand liet vermoeden wat het resultaat van een alcoholtest zou zijn, maar toen men de waarde zag trok men toch grote ogen. Het toestel gaf 5,43 promille aan, wat overeenkomt met 26 glazen bier ad fundum leegdrinken. Dit is dodelijk zegt toxicoloog Jan Tytgat. Als de man niet met spoed was opgenomen, was hij wellicht overleden.

    De run.

    Wegens de hitte werd hete nog eens een vroege ochtendloop.

    Details: 5.28/km - 628 c - 172 pasfrequentie - 18,3°.





    26-06-2024, 10:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR176 - 7KM000 - 1:19:46

    Het weer.

    Op dinsdag was het eerst vrijwel helder. In de loop van de dag ontstonden er stapelwolken, maar het bleef meestal zonnig. Aan de kust was het de hele dag zonnig. Het werd warm bij maxima van 23 graden aan de kust en in de Hoge Venen tot 27 of 28 graden in Laag- en Midden-België. De zwakke oosten- tot noordoostenwind waaide in de namiddag eerder matig.

    Actueel.

    Google Maps heeft tientallen beelden verwijderd die Oostenrijkse milieuactivisten via kunstmatige intelligentie (AI) hadden gegenereerd om te waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Het collectief had foto's van iconische plekken in Oostenrijk bewerkt alsof ze in 2070 waren genomen. De beelden toonden onder meer een opgedroogde Donau, uitgedroogde meren, een modderige gletsjer en Alpentoppen vol stenen. Bij Google hebben ze de foto's naar eigen zeggen verwijderd omdat ze de echte ervaring of plek niet waarheidsgetrouw weergeven. De activisten zeggen dan weer niet verbaasd te zijn en beweren dat Google de klimaatramp ontkent, net zoals trouwens de autoriteiten en andere grote bedrijven daar.

    De run.

    Details: 11.24/km - 374 c -  117 pasfrequentie - 27,2° .





    26-06-2024, 10:49 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!