Vandaag was het wisselvallig met afwisselend opklaringen en vaak veel wolkenvelden, soms vergezeld van plaatselijk buien. De buien konden gepaard gaan met onweer en troffen vooral de oostelijke landshelft. Aan zee was de kans op neerslag minder uitgesproken. De maxima schommelden tussen 21 en 26 graden bij een zwakke tot matige en nadien matige westen- tot noordwestenwind.
Actueel.
Voeding - eiwitten (vervolg).
Een vijftal fabels in verband met eiwitten:
Fabel 1: Je lichaam kan niet meer dan 25 gram eiwit per maaltijd opnemen
We dachten voor een lange tijd dat het belangrijk was om eiwitrijke maaltijden goed over de dag te verdelen, maar dit klopt niet. Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat hoe meer eiwitten je binnenkrijgt, hoe langer de reactie van je lichaam duurt. Ook zijn er andere onderzoeken die suggereren dat het dagelijks binnenkrijgen van het gewenst aantal voedingsstoffen (zoals eiwit) veel belangrijker is dan hoe je het over de dag verdeeld. Kortom: als jij in de avond nog even snel wat extra proteïne inneemt om je dagelijkse eiwitinname te halen, is dat helemaal geen probleem.
Fabel 2: Je moet na je workout meteen eiwitten binnenkrijgen
Er heerst het idee dat je sneller spieren opbouwt als je vlak na je training eiwitten binnenkrijgt, maar dit klopt niet helemaal. Er werd meer dan twintig jaar geleden een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat spiereiwitsynthese – hetgeen wat je spieren opbouwt – werd gestimuleerd door het eten van wei-eiwitten maximaal een uur na het sporten. Dit klinkt natuurlijk alsof je gelijk na je workout een eiwitshake naar binnen moet knallen, maar de gezondheidsvoordelen bleken erg klein te zijn. Zelfs zo klein dat ze in een periode van tien jaar tijd nauwelijks merkbaar waren. Natuurlijk heb je eiwitten nodig, maar het is vooral belangrijk dat je er op een dag genoeg van binnenkrijgt.
Fabel 3: Je krijgt als vegetariër of veganist onvoldoende eiwitten binnen
Je kunt met een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet prima genoeg eiwitten binnenkrijgen als je dierlijke eiwitten goed vervangt. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten, tofu of tempeh. Wel is het belangrijk om zo'n 20 tot 30 procent meer eiwit te eten dan iemand die wel dierlijke eiwitten eet. Dit komt doordat plantaardig eiwit iets minder goed door ons lichaam wordt opgenomen dan dierlijk eiwit.
Fabel 4: Je kunt nooit te veel eiwitten binnenkrijgen
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor spieropbouw, maar een hogere eiwitinname dan nodig leidt niet tot meer spiergroei. Te veel eiwitten binnenkrijgen is echter ook niet schadelijk voor mensen met een goede gezondheid, maar het kan wel voor vervelende symptomen zorgen. Zo kun je meer dorst krijgen of een slechte adem. Dat laatste gebeurt omdat je lichaam vet gaat verbranden wat zorgt voor een scherpe geur.
Fabel 5: iedereen heeft dezelfde hoeveelheid eiwitten nodig
Hoeveel eiwitten je nodig hebt, is afhankelijk van je gewicht. Ben je gezond en ben je niet aan het trainen? Dan heb je volgens het Voedingscentrum 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. De meeste hardlopers hebben ongeveer 1 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig om te herstellen van hun training en progressie te boeken. Doe je aan krachttraining? Dan heb je dagelijks tussen de 1.5 en 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig voor maximale spiergroei.
De run.
Korter dan de twee voorbije dagen. Wel iets meer tempo. Het eerste deel ging het traagst. Halverwege begon het beter te lopen.
Details: 4.55/km - 699 c - 174 pasfrequentie - 22,2°.
Zaterdagochtend bereikten er tijdelijk meer middelhoge wolkenvelden, waaruit een lokaal buitje kan vallen, de zuidwestelijke landshelft. Over het noordoostelijk deel van het land was het zonnig. In de loop van de dag werd het overal licht- tot halfbewolkt met hoge wolkensluiers en stapelwolken. Vooral tijdens het tweede deel van de namiddag was er kans op enkele buien of een plaatselijk warmte-onweer. Het was warm tot zeer warm en zwoel met maxima van 25 of 26 graden aan zee en in de Ardennen tot 32 graden in de Kempen. Er waaide een zwakke tot matige zuidenwind. Aan de kust ontstond er geleidelijk een zeebries.
Actueel.
Ronde van Frankrijk rit 20 : vijfde ritzege voor tadej Pogacar.
Voeding - eiwitten (vervolg).
Vijf feiten:
1° Eiwit kan je helpen op gewicht te blijven.
Als je een eiwitrijke maaltijd nuttigt zul je veel langer verzadigd blijven en minder snel grijpen naar snacks. Bovendien is eiwit ook belangrijk om het spierweefsel in stand te houden. Een echte win-winsituatie dus!
2° Je hoeft niet per se een eiwitshake te drinken.
Drink je na het sporten altijd een eiwitshake? Dan is dit een goede manier om aan je eiwitten te komen, maar het hoeft niet. Je kunt net zo goed een bakje kwark eten. Ook krijg je vaak al genoeg eiwitten binnen als je gezond en gevarieerd eet. Dit geldt ook voor vegetariërs en sporters. Sterker nog: de meeste mensen eten zelfs meer eiwit dan nodig.
3° Eiwit zit niet alleen in dierlijke producten.
Wist je dat bijna alle voedingsmiddelen eiwitten bevatten? Zelfs groenten en fruit bevatten een beetje eiwit! Je kunt daarom ook als vegetariër of veganist prima voldoende eiwitten binnenkrijgen als je dierlijke eiwitten goed vervangt. Dit kun je doen met bijvoorbeeld peulvruchten, tofu of tempeh. Eet overigens wel zo'n 20 tot 30 procent meer eiwit dan iemand die wel dierlijke eiwitten eet Plantaardig eiwit wordt namelijk minder goed door het lichaam opgenomen dan dierlijk eiwit.
4. Hardlopers hebben meer eiwitten nodig.
Niet iedereen heeft evenveel eiwitten nodig. Dit is namelijk afhankelijk van het lichaamsgewicht, leeftijd, omstandigheden en de persoonlijke behoefte. Sommige mensen hebben namelijk meer spierweefsel dan de ander Als hardloper heb je gemiddeld wel meer eiwit nodig. Over het algemeen hebben duursporters tussen de 1.2. en 1.4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.
5. Eiwitten zijn nodig voor gezonde botten
Wist je dat ongeveer een derde van je botmassa uit eiwitten bestaat? Je hebt daarom eiwitten nodig voor het behoud van sterke botten.
De run.
Opnieuw een lange duurloop. Het was nog iets warmer dan gisteren. Dus niet echt gemakkelijk lopen. het tempo lag ook nog iets lager dan gisteren. Het koste vandaag iets meer moeite dan gisteren maar toch tevreden met het resultaat.
Details: 5.36/km - 1112 c - 170 pasfrequentie - 23,3°.
Vandaag vrijdag wisselden zonnige perioden af met hoge en middelhoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag werden de opklaringen vanaf het westen breder. Het werd nog wat warmer met maxima tussen 25 en 29 of lokaal 30 graden. De wind was meestal zwak en veranderlijk of zuidoostelijk. Aan zee draaide de wind in de namiddag naar noordelijke richtingen.
Actueel.
Tour rit 19 : Tadej Pogacar (zijn 4e ritzege!).
Voeding - actueler dan ooit zou ik zeggen. In de Tour zijn ze er natuurlijk volop mee bezig maar ook in het algemeen hoor je en lees je er steeds meer over. Wanneer je dus probeert om zo gezond mogelijk te eten kan dit op de duur soms best verwarrend zijn. Het ene moment lijken bepaalde voedingsmiddelen ongezond of minder gezond te zijn en het andere moment heeft het allerlei goede eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, wat niet direct gezond lijkt te zijn maar wel goed kan helpen tegen keelpijn. Hetzelfde geldt voor eieren, want te veel eieren verhoogt toch het cholesterol?
Eiwitten.
Men zegt dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Je hebt hierbij tal van keuzes zoals een yoghurtje, cracker of een vertrouwde boterham met beleg. Toch blijkt nu dat een manier om je dag te beginnen prima kan door een eitje te nuttigen. Eieren werden niet altijd beschouwd als een van de gezondste opties om mee te ontbijten, vanwege een hoog cholesterolgehalte. De mate van cholesterol in eieren blijkt nu toch een stuk minder hoog te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Belangrijk is om niet meer dan 300 milligram cholesterol per dag binnen te krijgen. Eiwit is vrij van cholesterol en een eidooier bevat gemiddeld 200 milligram cholesterol. Men adviseert daar om om drie eieren per week te eten.
Als je graag elke dag een eitje wil eten moet jer er op letten dat je andere voedingsmiddelen waar veel cholesterol in zit laat staan. Dit zijn bijvoorbeeld kazen, vette vleeswaren, boter en margarine. Door de grote hoeveelheid antioxidanten in eieren geniet je van een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een beter zicht, een jonger uitziende huid en een beter geheugen. Ook verlagen eieren het risico op hartaandoeningen.
Als je wat extra vitaminen en mineralen wil innemen kan dit natuurlijk door middel van een vitaminepil. Maar drie eieren per week eten is een veel betere en smaakvollere optie. Eieren zitten namelijk ook vol met aminozuren en ze zijn een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. In één ei zitten veel nuttige voedingsstoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitaminen B2, B12, E en D. Dit maken saaie vitaminepillen compleet overbodig!
De run.
Geen eitje gegeten. Maar het zou zeker wel eens mogen. Het is alweer een tijdje geleden. En ik lust het zeker wel 's morgens bij het ontbijt. Maar ook zonder eiwit is deze lange duurloop, gelopen in warme omstandigheden, prima gelukt. Het tempo lag niet zo hoog. Maar dat was ook geen doel vandaag.
Details: 5.19/km - 1212 c - 172 pasfrequentie - 22,8°.
Vandaag bleef het droog en werd het al bij al zonnig met hoge wolkenvelden. Verder vormden er zich 's namiddags in het binnenland onschuldige stapelwolken. Het was warmer dan de afgelopen dagen met maxima van zo'n 24 graden vlak aan zee en op de Ardense hoogten tot 27 à 28 graden in het centrum. De wind was overwegend zwak uit oost tot zuidoost. Aan zee stak er na de middag een matige zeebries op uit noordnoordoost.
Actueel.
Rit 18 Ronde van Frankrijk: Victor Campenaerts. De vijfde Belgische ritzege in deze ronde.
Tabak, alcohol, ultrabewerkte voeding en fossiele brandstoffen zijn elk jaar deels of volledig de oorzaak van 2,7 miljoen doden in de brede Europese regio. Vier industrieën doden minstens 7000 mensen per dag in onze contreien. Volgens de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) spelen die industrieën een niet te verwaarlozen rol wanneer het gaat om niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker of diabetes. Niet alleen kunnen die veroorzaakt worden door roken, alcohol drinken, ultrabewerkte voeding te eten of door CO2-uitstoot, de industrie gaat ook actief preventiemaatregelen tegen. De WHO spreekt van 'bedrieglijke tactieken' om het beleid te beïnvloeden, zoals politieke lobbying, reclame gericht op kinderen of de verspreiding van misleidende informatie via de media.
De run.
Goed weer vandaag. Tijdens de run zo 'n 24 tot 25° en volop zon. Dus maar de schaduw van de dreef opgezocht waar de bomen toch enige beschutting boden. Het liep wel vlot. Eigenlijk liever dit weer dan vriesweer. Maar niet iedereen zal het wat dat betreft met mij eens zijn.
Details: 4.55/km - 553 c - 174 pasfrequentie - 24,4°.
Vandaag maakten de lage wolken, die aanwezig wareb in vele streken, stilaan plaats voor opklaringen afgewisseld met soms vrij veel stapelwolken. Aan zee genoten we echter de hele dag van zonnig weer. Het was nog wachten tot het einde van de dag vooraleer het lichtbewolkt tot helder werd in vele streken. Het bleef grotendeels droog, op een buitje na. De maxima schommelden tussen 19 of 20 graden aan zee en in de Hoge Ardennen en 23 of lokaal 24 graden in Vlaanderen. De zwakke tot matige wind uit westzuidwest draaide stilaan naar noordwest en werd eerder zwak.
Actueel.
Iets meer dan de helft van de Belgen (53%) gebruikt voedingssupplementen, en 51% doet dat op eigen initiatief, dus zonder medisch advies van een professional. Dit zijn zonder meer verontrustende cijfers. Voedingssupplementen innemen zonder voorafgaand medisch advies is zeker niet zonder risico. Het kan leiden tot interacties met geneesmiddelen. Sint-Janskruid bijvoorbeeld vermindert de werking van de anticonceptiepil, maar ook overdosering is mogelijk. Ongeveer 70% zegt met zulke supplementen tekorten te willen aanvullen, 37% wil het immuunsysteem versterken.
Tour rit 16 gisteren gewonnen door Jasper Philipsen. Een massasprint. Het was zijn derde ritzege.
Tour rit 17 vandaag werd gewonnen door Richard Carapaz.
De run.
Tevreden. Ik heb het bewust kort gehouden. Het eerste deel, de eerste vier kilometer eerder traag, het laatste deel ging het snel(ler). Zeker een goede oefening.
Details: 4.55/km - 494 c - 174 pasfrequentie -19,4°.
Deze ochtend was het wisselend bewolkt met enkele lokale buien maar bij momenten ook mooie opklaringen. In de loop van de dag vielen er meer buien vanaf het westen en was het vaak zwaarbewolkt. Vooral in het noordwestelijke deel van het land vielen er stevige buien en was een donderslag niet uitgesloten. De maxima schommelden van 17 à 18 graden aan zee en in de Hoge Venen tot lokaal 21 graden in de provincie Limburg en de regio Luik. De wind waaide matig en aan zee later vrij krachtig tot mogelijk krachtig uit zuidwestelijke richtingen met rukwinden tot 50 à 60 km/u.
Actueel.
Hoger, sterker, sneller. Onbreekbare records worden gebroken en daar staat ook Tadej Pogacar van te kijken. Pogacar, de tweevoudige Tourwinnaar die goed op weg is om voor de derde keer te winnen. Hij is de sterkste en snelste van allemaal. Dit is volgens hem hoe dat komt.
Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel: zo was de volgorde zondag op de top van het Plateau de Beille. De snelheid was verbluffend, Pogacar legde de beklimming van 15,8 kilometer af in 39:43 (gemiddeld 23,87 km/uur). Pogacar reed daarmee bijna vier minuten sneller dan de Italiaan Marco Pantani in 1998. Dat was de epo-Tour en zoals iedereen weet was Marco Pantani een stevige gebruiker.
Ook Vingegaard en Evenepoel bleven onder de tijd van Pantani. Vingegaard zei dat hij de beste prestatie in zijn leven reed en dat was voor Pogacar niet anders.
Pogacar: ‘We waren zondag getuige van een van de beste beklimmingen ooit. Wat mijzelf betreft waren de cijfers te gek. Zeker in het begin van de klim, toen Matteo Jorgensen en Jonas Vingegaard voorop reden, heb ik mijn hoogste waarden ooit geduwd’.
Volgens gespecialiseerde sites duwde Pogacar een gemiddelde van 6,9 Watt/kilo.
De volgende vraag is dan natuurlijk hoe dat kan. Volgens Pogacar zijn daar verschillende redenen voor.
Pogacar: ‘Het wielrennen evolueert razendsnel. Geen kwaad woord over mijn ploeg, maar vergeleken met vandaag waren we bijna amateurs toen ik zes jaar geleden mijn eerste Vuelta reed. En toen dacht ik ook dat het er professioneel aan toe ging. Maar nu is het helemaal anders. Teams jagen elkaar vooruit wat betreft technologie, voeding, hoogtestages en trainingsplannen. Het is Visma tegen UAE tegen Ineos, Trek, Soudal. Men duwt elkaar naar nieuwe limieten. En dat resulteerde zondag in de snelste beklimming ooit. En het zal zeker niet stoppen. Het is iets wat we nu jaar na jaar gaan zien. Iedereen focust op de details, elke gram eten telt, elk boutje dat je uitspaart op de fiets maakt ons sneller’.
Pogacar kan het enkel hebben over de laatste zes jaar, de tijd dat hij zelf een professionele wielrenner is.
Pogacar: ‘Als je het over voeding hebt: zes jaar geleden ging het allemaal om koolhydraten. We aten witte rijst, witte pasta en misschien een omelet bij het ontbijt. Nu eten we een normaal ontbijt, met rijstpap, havermout, brood, omelet en pannenkoeken. Dat je nu ’s ochtends geen pasta meer moet eten, maakt al een groot verschil! En alles wordt nu gewogen: het ontbijt, wat we eten tijdens en na de rit. Ook de timing ligt vast. Ze vertellen ook wanneer je moet eten. Toen vijf jaar geleden onze nutritionist Gorka Prieto-Bellver in de ploeg kwam, had ik het heel moeilijk om zijn plannen te volgen. Ik heb er zo ’n vier jaar voor nodig gehd. Mentaal is het zeker niet gemakkelijk. Dat wat voeding betreft. Maar ook het materiaal verandert. Fietsen worden sneller. Banden maken nu het grootste verschil. Ook de frames en de hele aerodynamica van een fiets zijn niet meer hetzelfde’.
De run.
Een vrij intensieve oefening deze keer. 13 x 300 met telkens 300 meter rustig joggen. Ik vond dat het vrij degelijk ging. Het tempo zakte de laatste kilometers zeker niet. Wel integendeel. Dus met de conditie lijkt niks mis.
Details: 4.47/km - 550 c - 176 pasfrequentie - 17,8°.
Vandaag maandag begon zonnig met geleidelijk meer hoge sluierwolken. Aan het einde van de namiddag bereikten regen- of onweersbuien ons land vanaf de Franse grens. Het werd warmer dan de voorbije dagen met maxima van 23 of 24 graden in de Hoge Venen en aan zee tot 27 of 28 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen. Er waaide een zwakke tot matige zuidoostenwind.
Actueel.
Griekenland - Terwijl in ons land om de zoveel tijd een debat losbarst over kortere werkweken, voeren ze in Griekenland in bepaalde sectoren de zesdaagse werkweek in. Volgens de Griekse regering is dat het antwoord op de arbeidstekorten, en de vele overuren en het zwartwerk die in industriële bedrijven en in de productiesector worden gepresteerd. Werknemers kunnen twee uur extra werken per dag of maximaal acht uur werken op een zesde dag van de week. Ze mogen ook vrijwillig een tweede baan hebben bij een andere werkgever van vijf uur per dag, naast hun fulltime baan van acht uur. De Grieken protesteerden het afgelopen jaar twee keer tegen de nieuwe wet, maar veel mensen zijn ook bang om hun job te verliezen. Het minimumloon voor een voltijdse job bedraagt 830 euro. De werkloosheidsuitkeringen schommelen rond 300 euro en zijn beperkt in de tijd.
De run.
Het was drukkend wam. Een korte en trage duurloop met wat korte tempoversnellingen van variërende lengte lukte nog wel. Hiermee konden we terug de draad wat oppikken na een rustige zondag.
Details: 5.15/km - 457 c - 173 pasfrequentie - 23,9°.
Op zondag was het eerst zonnig. In de loop van de dag ontwikkelden er zich stapelwolken die lokaal uitgroeiden tot een buitje maar op de meeste plaatsen bleef het droog. Het werd wat zachter met maxima van 18 à 19 graden in de Hoge Ardennen, 20 graden aan zee en tot lokaal 23 graden in de Kempen. De wind was matig uit zuidwest en ruimt aan zee uiteindelijk naar west.
Actueel.
De overmacht van de Sloveen Tadej Pogacar in de Ronde van Frankrijk. Hoe die man de cols in de Pyreneeën oprijdt, het lijkt kinderspel. Maar hij beweert dat hij ook afziet en moe wordt! We zullen het maar geloven zeker. Dus zowel in rit 14 op zaterdag als in rit 15 op zondag Pogacar op nummer één. Jonas Vingegaard is een voortreffelijke tweede en hoopt, misschien tegen beter weten in, op een slechte dag van Pogacar om nog een en ander te kunnen rechtzetten. En Remco Evenepoel doet het tot nu toe ook prima. Maar opletten toch maar voor de Alpen. Laten we hopen dat hij geen inzinking en oplawaai krijgt de komende dagen.
De run.
Daags na een wedstrijd mag het wat rustiger. Nu dat zeg ik zelf toch en geef ik mijzelf cadeau. Dus even de benen strekken volstond.
Details: 8.42/km - 375 c - 133 pasfrequentie - 21,7°.
La ronde des sorcières - zaterdag 13 juli 2024 - 15 uur - Ellezelles
Het weer.
In de voormiddag kon er nog een bui vallen. Maar dan vooral over het noorden en het noordwesten. Over het zuidelijk deel van het land was het overwegend droog en wisselend bewolkt. In de namiddag zou het overal droog worden. De maxima lagen tussen 15° in de Hoge Venen en 18 tot 20° in het centrum. De wind waaide matig uit westelijke richtingen.
Wat vooraf ging.
Ik had alvast mijn voorzorgen genomen. Dit wil zeggen weinig trainingskilometers. Hier en daar voelde ik wat kleine kwaaltjes. Dus die konden dan ook zoveel mogelijk herstellen. Maar hoe het nu echt met de conditie zat wist ik eigenlijk niet zo goed. De laatste wedstrijd was ondertussen weer al enige tijd geleden. Maar ik moest dus eigenlijk wel lopen. Het opnieuw laten afweten kon met deze weersvoorspellingen eigenlijk niet. Je kan altijd een uitvlucht zoeken. Maar ik geef het toe, soms heb ik evenveel zin om ter plaatse een oefenrondje te lopen. Maar dat hebben we dus niet gedaan. Het was een vrij korte verplaatsing naar Ellezelles. Dus niets of niemand kon ons tegen houden.
De gemeente.
Ellezelles (Elzele) is een gemeente van ongeveer 6000 inwoners. Ze ligt in het noorden van de provincie Henegouwen, dichtbij Ronse. Het dorp ligt in de streek genaamd ‘Pays des Collines'.
Vanaf de dertiende eeuw was het gebied een voortdurend twistpunt tussen Vlaanderen en Henegouwen. Daardoor werd de streek vaak aangeduid als het ‘debattenland’.
Ellezelles is een gemeente die gevormd wordt door de deelgemeenten Elzele, Wodecq en Lahamaide.
Elzele ligt op een hoogte van 55 meter (kerk). Naar het noorden toe liggen heuvels die een hoogte van 157 meter bereiken. In het zuidwesten ligt eveneens een heuvelrug die tot 139 meter hoogte reikt. Over het tracé van de voormalige ‘spoorlijn 87’ loopt tegenwoordig een fietspad.
Het infocentrum ‘Maison du Pays des Collines' is in feite een museum. In dat museum worden verschillende aspecten van het ‘Pays des Collines’ besproken. Via een multimediaparcours komen geschiedenis, landschap, tradities, folklore (heksen, weerwolven, enzovoort) aan bod. In de verschillende zalen worden de vele karakteristieke kenmerken van de regio belicht: het heuvellandschap, de ambachten, de folkloristische tradities.
Bezienswaardigheden.
‘Le Sentier de l’Etrange’ is een zes kilometer lang wandelpad waarlangs beelden en sculpturen staan. Meestal in verband met het heksenthema.
De Sint-Pieters-Bandenkerk. Dit is de parochiekerk. Aan deze kerk werd vooral van de 15e tot en met de 18e eeuw gewerkt. De toren is gebouwd in zandsteen terwijl de overige delen van de kerk in baksteen en kalksteen werden uitgevoerd. De onderste delen van de toren zijn 15e eeuws en werden in Doornikse steen gebouwd. De bovenste geledingen zijn in zandsteen en werden in 1643 gebouwd. Het 16e eeuwse koor is in gotische stijl en is zevenzijdig afgesloten. Het schip is in de kern gotisch maar in 1781 werden twee zijbeuken aangebouwd in classicistische stijl. Het kerkmeubilair is voornamelijk 18e eeuws.
De Sint-Antonius van Paduakerk. Dit is de parochiekerk van de plaats Grand Monchaut. Het betreft een neogotische bakstenen kruisbasiliek met ernaast een toren van vier geledingen met een tentdak.
De Sint-Pieterskapel. Deze kapel werd gebouwd in 1701 maar het uiterlijk ervan is in het begin van de 20e eeuw tot stand gekomen. Ze is gebouwd in zandsteen en de voorgevel is gepleisterd. De kapel heeft een driezijdig afgesloten koor en wordt gedekt door een zadeldak.
De Onze-Lieve-Vrouw van Bois-Duchékapel. Deze veldkapel werd opgericht op het einde van de 18e eeuw. In de 19e eeuw werd ze geheel gepleisterd. De kapel heeft een vierkante plattegrond en is voorzien van een driezijdig afgesloten koor. Links van de kapel bevindt zich een calvarie uit de 19e eeuw.
De Sint-Rochuskapel. Dit kapelletje werd in de 18e eeuw gebouwd. Het heeft een driezijdig afgesloten koor en een met leien bedekt klokkentorentje boven de voorgevel. Het interieur bewaart nog het originele meubilair van de kapel.
De Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel. Deze kapel zou al in de 16e eeuw hebben bestaan, hoewel de muurankers het jaartal 1672 tonen. Ze is gebouwd in run uitgehouwen lokale zandsteen en in baksteen. De kapel heeft een driezijdig afgesloten koor en een met leien bekleed klokkentorentje boven de voorgevel.
Het Klooster van de Zusters van Liefde van de Goede en Eeuwigdurende Bijstand. Dit complex werd gebouwd in de eerste drie decennia van de 20e eeuw. Het omvatte een weeshuis, een klooster en een kloosterkapel. De kapel is gebouwd in art decostijl en heeft een betonnen skelet. Deze kapel wordt versierd door een klokkentorentje. Het interieur is nog in originele staat. Het bakstenen woongebouw heeft veeleer neoclassicistische stijlkenmerken.
De Moulin du Cat Sauvage (Kattemolen), een windmolen uit 1750. Deze molen staat op een 116 meter hoge heuvel op de grens van Elzele en Ronse en dus ook op de grens tussen het Vlaamse en het Waalse gewest. Hij is in 1750-1751 gebouwd. Op het dak prijkt een windwijzer in de vorm van een kat. Deze korenmolen bleef tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik. In 1952 werd hij aangekocht door de ‘Fédération du Tourisme de la Province de Hainaut’. Hij is thans in het bezit van de gemeente Elzele. Hij wordt bediend door vrijwillige molenaars. Hij is asymmetrisch door de kombuis waarin een deel van de werktuigen is opgesteld. Hij is nu een beschermd monument en ook een beschermd dorpsgezicht.
De Moulin du Tordoir, een watermolen uit 1791. Staat in de deelgemeente Wodecq. Hij stopte met malen in 1955. Hij werd opnieuw maalvaardig gemaakt in 2000 en werd plechtig geopend tijdens de Open Monumentendag op 9 september 2000.
De Moulin d’Hubermont.
De Moulin Delatre, een windmolenrestant.
De Witte Molen, een windmolenrestant.
Het Kasteel Belval. Dit kasteel werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Het heeft een vierkant hoofdvolume en is gedekt door een tentdak en geflankeerd door twee hoektorentjes. Aan de achterzijde bevindt zich een achthoekige toren die uitkijkt op de landschapstuin. Het hoofdvolume bestaat uit een ingangstravee, geflankeerd door twee uitspringende traveeën. Een en ander toont een eenheid van stijl en een gedetailleerde uitwerking van versieringen.
De schandpaal. Een monument in de nabijheid van het koor van de Sint-Pieters-Bandenkerk. Het bestaat uit een achtkantige zuil met op twee tegenoverliggende zijden het reliëf van een leeuwenkop. Deze zuil stamt uit het midden van de 17e eeuw.
Folklore.
In 1610 zou de plaatselijke heks Quintine in Elzele opgehangen en verbrand zijn. Om dit te herdenken wordt er sinds 1972 jaarlijks een heksensabbat georganiseerd eind juni. Daarnaast kan men doorheen het gehele dorp heksenafbeeldingen terugvinden. Ook beweren lokale folkloristen dat het fictieve personage ‘Hercule Poirot’ er op 1 april 1850 is geboren. Beide figuren zijn ook vereeuwigd als bieren van de plaatselijke brouwerij.
Brouwerij.
De ‘Brasserie des Légendes’ is een Belgische brouwerij gevestigd in Irchonwelz (Aat) en Elzele. De brouwerij werd in 1998 opgericht door brouwingenieur Pierre Delcoigne onder de naam ‘Brasserie des Géants’. In 2007 werd de in 1993 opgerichte ‘Brasserie Ellezelloise’ overgenomen. De naam werd daarop veranderd tot ‘Brasserie des Légendes’. De brouwactiviteiten zijn nu nog steeds verdeeld over de twee vestigingen.
Bieren van ‘Brasserie des Géants’:
Gouyasse Tradition (of Goliath Blonde): blond bier van 6%.
Gouyasse Triple (of Goliath triple): tripel van 9%.
Saison Voisin: amberkleurig bier van 5%.
Ducassis: fruitbier van 3%.
Bieren van ‘Brasserie Ellezelloise’:
Saison 2000: amberkleurig van 6,5%.
Hercule: donker van 9%.
Blanche des Saisis: haverwitbier van 6,2%.
Quintine Ambrée: amberkleurig van 8,5%.
Quitine Blonde: blond bier van 8%.
Quintine Bio Organic: biobier van 5,9%.
De wedstrijd.
De inschrijvingen gebeurden in het ‘Complexe Sportif’ dat gelegen is in de Chaussée de Renaix. Daar kon in feite ook geparkeerd worden. Helaas wist ik dat niet vooraf en koos ik om de wagen te plaatsen in de Rue Saint Mortier op een goede 250 meter van dat sportcomplex.
Het sportcomplex omvatte onder meer de kantine en de terreinen van de plaatselijke voetbalclub. Niks bijzonder, gewone accommodatie. Wel zag ik onmiddellijk dat er een televisie stond opgesteld. Daar zouden we na de wedstrijd zeker kunnen gebruik van maken om de Pyreneeënetappe van de Ronde van Frankrijk te volgen.
We konden vanzelfsprekend ook gebruik maken van de kleedkamers van de voetbalclub. Dus douches waren aanwezig. Altijd een positief gegeven.
De start van de wedstrijd werd ook gegeven in de Rue Saint Mortier. Precies op tijd konden we starten voor een eerder korte wedstrijd. Dat zou een gemakkelijk te verteren dingetje worden. Of toch niet?
Het zou blijkbaar een wedstrijd worden langs kerken, molens en... afbeeldingen van heksen! Ik was benieuwd.
Het parcours werd omschreven als heuvelachtig. En dat werd al bevestigd op het eind van de eerste kilometer. Toen ging het al lichtjes bergop. Een supersnelle kilometer werd het dus niet meteen. Chrono 4.15.
In de tweede kilometer ging het wat beurtelings bergop en bergaf. De wind zat daar wel goed in het voordeel. Het tempo lag nu iets hoger. Chrono 4.10.
In de derde kilometer kregen we evenwel de zwaarste helling van het parcours voorgeschoteld. We stegen naar een hoogte van 72 meter en het maximum stijgingspercentage bedroeg 10,8%. Dat is niet min. Sommigen stonden volledig geparkeerd en waren aan het wandelen. Ik kon dat nog net vermijden. Maar het tempo zakte wel naar 4.33/km.
Dat was moeilijk te vermijden. Toch niet door mij. Gelukkig ging het in de vierde kilometer terug overwegend bergaf zodat het tempo opnieuw wat werd opgedreven. Chrono 4.22.
Kilometer 5 was een topper. Volledig bergaf nu. Dat was ‘vliegen’. Eindelijk nog eens een kilometer onder de 4.00. Chrono 3.58.
Meteen waren we ook al over halfweg. Helaas bleef het niet bergafwaarts gaan. Wel integendeel. Veel vals plat. Een trage zesde kilometer dus. Chrono 4.29.
Hopeloos traag is dat allemaal niet. Maar een topeindtijd mag je op dit parcours dus wel vergeten. Maar dat wist ik eigenlijk wel vooraf. Vanaf kilometer zeven kregen we er een aantal obstakels bij. De wind blies in het nadeel en hier en daar ging het ook over veldwegeltjes. Kilometer 7 werd dan ook de traagste van allemaal met 4.42.
De meeste hellingen hadden we nu wel gehad. De enige overblijvende obstakels waren dus nog de wind en de slechte paden. In kilometer 8 ging het nog redelijk. Chrono 4.28.
Het slechtste stuk bevond zich in de laatste kilometer van de wedstrijd. Daar was het dus nog even doorbijten en vooral zorgen dat we niet struikelden of uitgleden op het natte wegdek. Dat kon ik gelukkig vermijden en kilometer 9 ging dan ook in een nog vrij vlotte 4.24 en de laatste 400 meter werden in een tempo van 4.33 afgelegd.
Officiële wedstrijdchrono 0:41:11 of een gemiddeld tempo van 4.24/km. Ik eindigde daarmee op een 54e plaats algemeen en werd tweede in de categorie 60+. Prijs: een goed biertje ‘Moinette Blonde’ 75 cl 8,5% vol alcohol.
Vanochtend was het zwaarbewolkt met in vele streken regen of buien die soms onweerachtig en vrij intens konden zijn in de oostelijke landshelft. In sommige gebieden viel er veel neerslag. In de namiddag verliet de regenzone ons land via Nederland. Het bleef echter zwaarbewolkt met soms buien. De maxima lagen tussen 14 en 16 graden in vele streken en liepen op tot 20 graden in het zuiden van het land bij een matige wind uit noordelijke richtingen.
Actueel.
Dertiende rit in de Tour = winnaar Jasper Philipsen (massasprint).
Een beer doodt een jonge toeriste van 19 jaar in Roemenië. Een getuige zag hoe ze door de kolos werd meegesleurd tijdens een wandeling in het Bugecimassief, ten zuiden van Brasov.
Die getuige verwittigde nog de hulpdiensten. Hij vertelde dat de vrouw door de beer werd meegesleept naar een plek waar hij niet meer kon zien wat er met haar gebeurde. Een uur later werd het levenloze en verminkte lichaam door de hulpdiensten teruggevonden in een ravijn. De beer bleef de hele tijd in de buurt rondhangen.
Het dier werd uiteindelijk doodgeschoten omdat hij ook geprobeerd had reddingswerkers aan te vallen toen ze het lichaam van het slachtoffer wilden recupereren.
Zoiets hebben ze daar nog niet eerder meegemaakt. Men heeft wel al voorgehad dat dieren dichterbij kwamen, dreigden, om eten vroegen en duidelijk lieten merken dat ze iets wilden. Maar hier leek het om een directe aanval te gaan, en dat is atypisch voor beren. Men wil uitzoeken wat de oorzaak hiervan is. Misschien de hitte, misschien een ziekte waar het dier aan lijdt. Men wil erachter komen wat zijn gedrag zo radicaal heeft veranderd dat dit soort dingen gebeuren.
Volgens schattingen van de overheid leven er ongeveer 8000 bruine beren in het Roemeense Karpatengebergte, de op één na grootste berenpopulatie in Europa (na Rusland). De dieren vallen herhaaldelijk wandelaars aan, dringen boerderijen binnen en doorzoeken vuilnisbakken op zoek naar voedsel.
Na een eerder sterfgeval riep de verantwoordelijke minister van Milieu Mircea Fechet op tot hogere afschietquota voor beren. Als minister had hij een jaarlijks quotum van 500 dieren geëist, maar na overleg met andere instellingen werd dit verlaagd naar 220.
Maar blijkbaar is het dus niet meer veilig op bergpaden, niet meer veilig op landbouwgrond en in sommige gebieden is men zelfs niet meer veilig binnen de dorpsgrenzen. De autoriteiten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en een snelle beslissing nemen om zulke tragedies te voorkomen.
De run.
Een regendag. Toch kon ik tijdens mijn korte run vandaag het natte gedoe ontwijken. Geluk gehad dus want de perioden dat het niet regende waren schaars. Ik hield er wel een goed tempo op na. Dus toch een productieve oefening.
Details: 4.36/km - 324 c - 175 pasfrequentie - 15°.
Deze ochtend maakten de vrij brede opklaringen snel plaats voor opbollende stapelwolken. Hierdoor bleef het gedurende de rest van de dag eerder wisselend bewolkt. Aan zee genoten we van zeer zonnig weer. Het bleef vaak droog, hoewel in de Ardennen een lichte bui niet volledig was uitgesloten. De maxima lagen tussen 19 graden aan zee en 23 of 24 graden in het centrum bij een matige westenwind.
Actueel.
Tour - rit 12 : massasprint opnieuw gewonnen door Biniam Girmay (zijn derde zege).
Storm - De storm van dinsdagnamiddag heeft toch heel wat onheil en drama teweeg gebracht. Een tak viel op een kinderwagen in een park in Ukkel. Een baby van twee maanden is overleden.
Omwille van veiligheidsredenen werden de parken in het volledige Brusselse Gewest dinsdagmiddag afgesloten. Er was overeengekomen om ze te sluiten vanaf 17 uur. Dus is het niet zeker of dat park die namiddag al gesloten was.
Volgens de burgemeester verkeerde de moeder in shock en werd er meteen slachtofferhulp ingeschakeld. Het gezin zou in de buurt van het park wonen.
De run.
Toch altijd opletten met zo 'n weer. Donder en bliksem, storm, ... het kan wat veroorzaken. Stormen deed het vandaag niet, wel integendeel. Een mooie dag, en prima weer om de tuin nog eens terdege onder handen te nemen. Dat hebben we dan ook gedaan. De run hebben we daarna wel beperkt in afstand maar het tempo lag wel gevoelig hoger dan gewoonlijk. Dus tevreden, zowel met het gedane werk als met de run.
Details: 4.40/km - 316 c - 175 pasfrequentie - 20,6°.
Vandaag was het wisselend tot soms zwaarbewolkt met eerst regen of buien. In de loop van de namiddag werd het meestal droog en zonniger. De maxima schommelden tussen 20 graden op de Ardense hoogten en aan zee en tot 24 graden op de meeste andere plaatsen. De wind was matig uit zuidwest tot west en vrij krachtig aan de kust.
Actueel.
De Tour - rit 11 : winnaar Jonas Vingegaard - 2e Tadej Pogacar - 3e Remco Evenepoel. De eerste twee vochten het onder elkaar uit in een spannende eindsprint. Evenepoel volgde op 25 seconden. Goede prestatie maar tegen het geweld van de twee tenoren kon hij niet op. Maar het was dan ook een vrij zware bergrit met steile hellingen. Het werd een wedstrijd om duimen en vingers af te likken. Spanning tot de laatste meters. Heerlijk!
Vandaag ook nog eens een artikel tegengekomen over Eddy Vierendeels. De man die mij in 2011 in Diksmuide van de kampioenschapstitel hield bij de 55+ op de halve marathon. Maar hij is dan ook van een ander niveau. Maar net als ik is hij ook maar op latere leeftijd met atletiek begonnen. Hij is er wel nog heel intens mee bezig.
'Er lopen in ons land heel wat straffe masters rond. Een van de bekende 'atletiekveteranen' is Eddy Vierendeels. Deze 71-jarige Gooikenaar realiseerde dit jaar al supertijden van 1:19:33 op de halve marathon, 36:55:60 op de 10000 meter en 18:09:41 op de 5000 meter. Geen enkele zeventigplusser TER WERELD deed ooit beter.
Binnen Atletiek Vlaanderen vormen de masters qua aantal één van de grootste categorieën. Het is ook de snelst groeiende categorie. Mensen blijven steeds langer fit en gezond en besteden meer aandacht aan bewegen. Dat resulteert soms in straffe exploten. Eddy Vierendeeld (ACP) begon op zijn 50e met atletiek en is nu de beste 70-plusser ter wereld op de lange afstand. Dit jaar is hij bezig aan een opmerkelijk seizoen met enkele ongeëvenaarde prestaties. Het begon met de halve marathon in Gentbrugge in maart. Daar was hij naartoe gegaan om ongeveer dezelfde tijd als vorig jaar te lopen. De speaker op de motor stimuleerde hem daar om voor het WR te gaan. Uiteindelijk bleef hij er twee minuten onder. Maar zijn recordhonger was nog niet gesteld. Daarna heeft hij deelgenomen aan het BK 10000 meter in Kessel-Lo begin mei. Daar vlotte het ook. Dankzij de aanmoedigingen van het publiek ging het vanzlef, zegt hij. Op hete BK masters in Beveren heeft hij het record op de 5000 meter verbeterd. Het was daar vrij warm. Veel mensen zeiden dat de looptijden globaal wat minder waren. Maar Vierendeels kan goed tegen de warmte. Als het maar niet extreem heet is want dan loop je geen records, zegt hij.
Aan uitbollen denkt hij nog lang niet. De kans is groot dat er nog enkele records voor de bijl gaan deze zomer. Zijn trainer Rudy Elinckx zou graag zien dat hij nog eens de 5000 meter loopt. Onder de 18 minuten geraken zou moeten lukken als hij een goede haas heeft. En een 3000 meter wil hij ook graag nog eens lopen.
Maar hoe speelt hij eigenlijk zijn straffe prestatie klaar? Veel lopen is het antwoord. Hij loopt zes tot zeven dagen per week. In totaal zo 'n 110 km. En voor de rest heeft hij niet echt een verklaring. Maar er zal wel wat talent mee gemoeid zijn ook zeker, zegt de zeventig.
Hij doet het liefst wedstrijden in België. Grote buitenlandse kampioenschappen hoeven voor hem niet per se. Hij heeft misschien nog wel één echt groot doel en dat is het EK running volgend jaar in Leuven. Daar wil hij heel graag de halve marathon lopen. Hij vindt de halve marathon een mooie afstand. In het verleden liep hij ook enkele marathons. Maar dat doet hij nu niet meer wegens de kans op blessures of overbelasting. De halve marathon vindt hij de ideale afstand.'
De run.
Met al deze actualiteit in gedachten ben ik aan mijn run begonnen. Wekelijks honderd kilometer dat haal ik wel niet meer. Af en toe wil ik dat nog wel eens doen. Maar tussen de vijftig en honderd kilometer per week, of gemiddeld zo 'n tien tot elf kilometer per dag, vind ik een mooi gemiddelde. En wat het aantal loopdagen betreft. Dat valt mee, dit jaar nog maar een dag niet gelopen. Geen probleem daarmee. Als we blessurevrij blijven tenminste.
In Diksmuide in 2011 heb ik ook voor het eerst kennisgemaakt met deze kanjer. Ook daar liep hij een schitterende halve marathon en Belgisch kampioenschap. Ik ook, want voor mijn doen was het een bijzonder geslaagde wedstrijd. Ik werd er tweede bij de 55+. Een zilveren medaille dus. Wel een heel eind achter Vierendeels natuurlijk. Maar een mooie herinnering is die wedstrijd wel nog steeds!
Details: 4.51/km - 681 c - 172 pasfrequentie - 17,8°.
De dag begon zonnig. Stilaan verschenen er meer wolkensluiers. In het westen was het bewolkter met in de loop van de namiddag een toenemende kans op buien en onweer. Het werd warm met maxima tussen 23 graden aan zee en in de Hoge Ardennen en 28 tot 31 graden in Vlaanderen. De zuidoostenwind was vaak matig en draaide naar het westen na de passage van de onstabiele zone.
Actueel.
De tiende rit in de ronde van Frankrijk werd gewonnen door Jasper Philipsen. Een massasprint.
Een nog opmerkelijker prestatie werd onlangs geleverd in Parijs. Een iconisch record is van eigenaar veranderd. De snelste Belg ooit over 800 meter is niet langer Ivo Van Damme, maar wel Eliott Crestan. Op de Diamond League rende de atleet uit Namen met een tijd van 1:42:43 het 48 jaar (!) oude nationale record van de legendarische Van Damme aan flarden. Zijn tijd destijds: 1:43:86.
De run.
Gelopen voor het onweer losbarste. Hier en daar zou er wel overlast kunnen zijn. Opeens een temperatuur van meer dan 25° is tegenwoordig voldoende voor dergelijke toestanden. Ik hield het wel kort. Maar wel stevig doorgelopen. Een tempo dat ik tijdens een trainingsrun niet zo vaak haal. Dat mag wel eens.
Details: 4.37/km - 352 c - 176 pasfrequentie - 25,6°.
Vandaag begon de dag droog met (brede) opklaringen. In de loop van de dag werd het bewolkt met kans op een lokale bui in het noordwesten en wat gedruppel elders maar op de meeste plaatsen bleef het droog. De maxima lagen tussen 18 en 22 graden. De wind was zwak tot matig uit zuidwestelijke en later eerder veranderlijke richtingen. Aan zee draaide de wind in de loop van de namiddag naar noordnoordoost.
Actueel.
Eindelijk is het bewijs er: de hersenen van hardlopers verschillen van die van niet-lopers. Een nieuw onderzoek dat verscheen in 'Medicine and Sciense in Sports and Science' bevestigt dat marathonlopers een grotere hippocampus hebben dan hun leeftijdsgenoten die minder bewegen.
Dat hardlopen veel fysieke voordelen heeft wisten we natuurlijk al langer. Dat is dan ook al vaker onderzocht en aangetoond. Ook wisten we al langer dat hardlopen een hoop mentale voordelen op kan leveren, alleen is op dat gebied nog lang niet alles wetenschappelijk hard gemaakt. Tijd voor onderzoek dus! Men verzamelde 73 amateur marathonlopers en een controlegroep van 52 gezonde niet-hardlopers die vergelijkbaar was met de groep hardlopers qua leeftijd, geslacht, BMI en opleidingsniveau. Deze groepen werden onderzocht op cognitieve vaardigheden, slaapkwaliteit en hun hersenen werden onderzocht via een geavanceerde MRI-scan. Zo ontstond er een duidelijk beeld van wat regelmatig bewegen voor je grijze massa kan doen.
De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:
de groep amateur-marathonlopers had een significant hogere slaapkwaliteit; hoewel er geen significant verschil in duur van de slaap was waargenomen, bleek de kwaliteit wel een stuk hoger te zijn; hardlopers slapen dus beter!
daarnaast bleek uit de MRI-scans dat de groep hardlopers significant hogere hippocampale volumes hadden; met andere woorden, de hersenen van hardlopers bleken groter te zijn; de hippocampus is cruciaal voor het geheugen en voor leerprocessen; een grotere hippocampus is dus goed nieuws als je jong van geest wil blijven; dit kan namelijk dienen als een soort buffer tegen leeftijdsgebonden achteruitgang van de hersenen zoals dementie.
Hoe het precies kan dat hardlopers een grotere hippocampus hebben en wat hier de gevolgen van zijn op langere termijn, is voer voor een vervolgonderzoek. Wat we nu in ieder geval weten is dat hardlopers dus aantoonbaar een groter brein habben dan niet-hardlopers. Dat is iets om blij mee te zijn. Mocht je dus niet aan het trainen zijn voor een nieuw PR of een mooie race, dan kun je ook gewoon lopen voor een groter brein of een betere slaap!
De run.
Ik heb het rustig aan gedaan vandaag. Eerst trouwens opnieuw wat in de tuin gewerkt. Na die paar uren actieve bezigheid dan begonnen aan de run. Kort maar eigenlijk wel goed. De eerste kilometer rustig ingelopen, de volgende kilometers gingen sneller.
Details: 5.16/km - 322 c - 175 pasfrequentie - 18,9°.
Vandaag begon op veel plaatsen met brede opklaringen en hoge wolkenvelden. Nadien verschenen er meer wolkenvelden, vergezeld van buien, vooral in het westen en in het noordwesten van het land. In het centrum was een buitje mogelijk, terwijl het in het oosten en het zuidoosten meestal droog bleef. De maxima schommelden tussen 16 en 18 graden in de Ardennen en aan de kust en tussen 18 en 21 graden elders. De wind was matig en soms vrij krachtig aan de kust uit het zuidwesten.
Actueel.
Storm. Gisteren.
Op de sporen ter hoogte van Wijgmaal leverde die storm problemen op want omstreeks 16.30 uur reed een trein zich vast. De oorzaak waren twee bomen die de sporen versperden. De passagiers werden geëvacueerd uit de stilstaande trein en konden verder reizen met bussen van De Lijn. De brandweer en Infrabel kwamen ter plaatse om de sporen weer vrij te maken. Eerder deze week ontstond er ook al een probleem op de sporen ter hoogte van Erps-Kwerps. Daar blokkeerde een overhangende tak de doorgang voor de trein. Ook toen werden de passagiers – zo’n tweehonderd mensen – geëvacueerd uit de trein en moesten ze hun reis voortzetten met bussen van De Lijn.
Het eerste deel, de eerste week, van de Tour zit er op. Vandaag werd de spectaculaire gravelrit gewonnen door de Fransman Anthony Turgis (30 jaar). Tadej Pogacar blijft de algemene klassering aanvoeren.
De run.
Heel wat rustiger weer dan gisteren. Veel minder wind en het bleef ook droog. De temperatuur was eigenlijk perfect. Geen zomers weer maar temperaturen die netjes onder de 20° bleven.
Details: 4.49/km - 760 c - 173 pasfrequentie - 17,2°.
Vandaag trok eerst een regenzone van west naar oost over ons land en verliet de oostelijke grenzen halfweg de namiddag. Na de doortocht van de regen werd het snel droog met opklaringen uit het westen die soms breed waren. De maxima lagen tussen 17 en 21 graden. De zuidwestenwind nam toe tot vrij krachtig in het binnenland en tot krachtig of zeer krachtig aan zee, ruimend naar westzuidwest, met rukwinden tussen 60 en in het noordwesten en aan zee 70-80 km/u.
Actueel.
Een drama in de Ronde van Oostenrijk. De Noor André Drege (25 jaar) is verongelukt tijdens de afdaling van de Grosglockner. Opvallend is dat Drege twee weken geleden nog net voor Jonas Abrahamsen eindigde, een renner die vandaag lange tijd alleen voorop reed in de Ronde van Frankrijk.
Het is niet het eerste dodelijke ongeval in de Ronde van Oostenrijk. In 1962 overschaduwde de dood van de Oostenrijker Anton Frisch de wedstrijd. Elf jaar later liep de Australiër Graham Jose een ernstig hoofdletsel op bij een val tijdens de afdaling van de Arlberg.
Het laatste dodelijke ongeval in het profwielrennen viel vorig jaar te betreuren, toen de Zwitser Gino Mäder om het leven kwam in de Ronde van Zwitserland.
In maart won Drege nog de Ronde van Rhodos.
Dit nieuws overschaduwde natuurlijk de winst van Biniam Girmay in de Tour vandaag. Voor de Afrikaanse topper meteen zijn tweede spurtzege.
De run.
Eerst het gras afgereden. Was dus niet echt fris als ik aan de run begon. Maar het mocht traag vandaag en een tiental kilometer zouden ruimschoots volstaan. Het werd er uiteindelijk nog eentje meer en we bleven netjes onder de 6.00/km. Dat tempo had ik mij vooraf wel als doel gesteld. Ondanks een moeilijk begin, mede door de stormachtige wind, kon ik die doelstelling ook afvinken. Opdracht volbracht zeg maar.
Details: 5.35/km - 808 c - 173 pasfrequentie - 18,3°.
Deze voormiddag was het vaak zwaarbewolkt in Vlaanderen en het centrale deel van het land met perioden van regen of motregen. In de loop van de namiddag nam de kans op regen af en verschenen er mogelijk enkele korte opklaringen. De maxima schommelden tussen 18 en 20 graden aan zee en in de Ardennen, en tussen 20 tot 22 graden in de andere streken. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind waaide matig tot vrij krachtig, aan zee soms krachtig. De rukwinden liepen op naar 50 tot 60 km/h.
Actueel.
Ronde van Frankrijk. Gisteren was het de zesde rit met een massasprint gewonnen door Dylan Groenewegen (Nederland). Vandaag ging het er heel anders aan toe met een tijdrit gewonnen door, jawel, Remco Evenepoel, die Tadej Pogacar een twaalftal seconden voor bleef. Schitterende prestatie toch wel. Meteen ook zijn eerste overwinning in een Tour. Bij zijn eerste deelname. Hopelijk kan hij deze conditie wat vasthouden en stand houden in het hooggebergte dat de komende weken de renners zal opwachten.
De run.
Die was goed. Redelijk gestart. Naarmate de kilometers vorderden kon ik het tempo opdrijven. Afgesloten met drie snelle kilometers. Morgen wordt het een langzame duurloop. De boog even ontspannen. Ik kijk nu wel terug uit naar een wedstrijd. Als alles meezit zou dat volgende week zaterdag kunnen zijn. We zien wel of de omstandigheden blijven zoals die nu zijn. Dit wil zeggen, voldoende goed wat conditie betreft, en natuurlijk ook dat we voldoende tijd kunnen vrijmaken om ons een dagje vrij te maken. Maar normaal gezien zou dat geen probleem mogen zijn.
Details: 4.54/km - 635 c - 175 pasfrequentie - 15°.
Vandaag was het eerst overwegend zwaarbewolkt met buien. In de loop van de voormiddag werd het in het westen en later ook het centrum droog met opklaringen. In de namiddag werd het ook in de Ardennen wisselend bewolkt maar daar konden nog enkele buien tot ontwikkeling komen. De maxima lagen tussen 15 graden in de Hoge Venen en 20 graden in het centrum. De wind ruimde naar west tot noordwest en werd matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan zee.
Actueel.
Het aantal publieke laadpunten voor elektrische voertuigen in ons land is het voorbije jaar verdubbeld. Het voorbije jaar kwamen er ruim 36000 nieuwe publieke laadpunten bij. In totaal telde België eind juni net geen 72000 laadpunten. Met bijna een kwart miljoen elektrische wagens en 72000 publiekelijk toegankelijke laadpunten staat ons land mee op kop in Europa wanneer het gaat over elektrische mobiliteit.
De run.
Het ging iets rustiger dan de voorbije dagen. Dat mag wel eens. Onderweg zelfs wat boodschappen gedaan bij de fruitboer. Niet te veel hoor want we moesten er natuurlijk nog mee huiswaarts lopen. Ook nog even teruggedacht aan Mark Cavendish natuurlijk. Hij heeft gisteren een nieuw record gevestigd dat toch ook niet zo vlug opnieuw zal verbeterd worden.
Details: 5.22/km - 713 c - 174 pasfrequentie - 17,2°.
Vanochtend was het zwaarbewolkt en ging het vanaf het noordwesten regenen. In de loop van de namiddag werd het droger vanaf het westen met nog een lokale bui en de opklaringen blijven eerder schaars. De frisse maxima lagen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 19 graden in het westen. De wind waaide zwak tot matig, aan zee matig en later vrij krachtig, uit zuidwest tot west.
Actueel.
Voeding - suiker.
De Engelsen hebben er een prachtige uitdrukking voor: to have a sweet tooth (letterlijk: een zoete tand hebben), wat zoveel betekent als dat je heel erg dol bent op zoetigheden. En dat geldt zeker voor de Belg. 55 procent van onze totale dagvoeding, of ongeveer 2.000 calorieën, mag uit koolhydraten bestaan. Maximaal 10 procent daarvan mag pure suiker zijn.
Toch consumeren de meeste Belgen daarentegen elke dag het dubbele van die aanbevolen hoeveelheid: uit cijfers van Sciensano blijkt gemiddeld zo'n 26 klontjes per dag. Sommige mensen hebben vooral een drang naar zoet, anderen naar zout. Dat is voor een stukje genetisch bepaald, maar als je als kind veel zoet kreeg, kan je er ook gevoeliger voor zijn. Die voorliefde voor zoet krijgen we trouwens al van bij de geboorte mee: kinderen met een zeer laag geboortegewicht lijken een verhoogde drang naar zoet eten te hebben. In moedermelk zit bovendien lactose of melksuiker. Je krijgt het dus met de paplepel mee. Onze drang naar zoet gaat ook terug naar de oertijd. Als mensen dingen in de natuur plukten, wisten ze dat planten of bessen die zoet smaakten, redelijk veilig waren.
Suikers zijn ‘lege calorieën’ in je lijf
Maar de ene vorm van suiker is de andere niet. Suikers zijn koolhydraten, maar dat is een noemer waaronder alle verschillende soorten suikers vallen. Dat gaat van suikers in groenten en fruit tot vezels en pure suikers, zoals rietsuiker, agavesiroop of honing. Het wordt ongezond als je daar te veel van eet.
Fruit is gezond, maar je moet geen tien stukken per dag eten. Twee stukken is voldoende. En doe geen drie scheppen suiker in je koffie. Dat heeft je lichaam niet nodig, want pure suiker brengt enkel en alleen energie of lege calorieën aan. In sommige gevallen kan die suiker wél nuttig zijn, op momenten dat je heel veel en heel snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld, zoals tijdens het sporten.
Vanwaar komt je plotse drang naar suiker?
Een plotse drang naar suiker is vaak gelinkt aan een emotionele reactie. Je hebt er vooral last van als je niet goed in je vel zit. Als je een slechte dag hebt, als je gestresseerd bent en je serotoninegehalte laag is. Suiker geeft dan een instant energieboost. Helaas heb je na een zoete hap veel kans op een energiedip, waardoor je je wéér minder goed zal voelen en je concentratiepeil zal zakken.
Suiker doet je insuline onmiddellijk stijgen, dat is een belangrijk hormoon dat ervoor zorgt dat energie naar je lichaamscellen en spieren gaat. Maar die insuline valt ook heel snel weer terug, waardoor je opnieuw zin krijgt in suiker. Het komt er dus op aan om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Want anders kom je in een vicieuze cirkel terecht.”
Nog factoren waarom je suikerdrang zo groot kan zijn: “Je verstoort zo je hormonen”
Een andere oorzaak van suikerdrang kan te weinig slaap zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je minder slaapt dan de aanbevolen zeven à acht uur per nacht, je de dag daarna gemiddeld een vijfde calorieën meer eet dan normaal en dat je vooral een drang hebt naar vette en zoete voeding. Heel wat hormonen, zoals insuline, het hongerhormoon ghreline en het verzadigingshormoon leptine zijn ontregeld door een tekort aan slaap. Je eet méér om die hormonen weer in balans te brengen. Dat is iets wat je vrij snel kan oplossen door voldoende te slapen.
Heb je na een slechte nacht opeens zin in een donut? Besef dan dat je beter een powernapje zou doen.
Als dat kán uiteraard, want voor ouders met een baby die niet doorslaapt of mensen die in shiften werken is dat niet vanzelfsprekend. Bij hen is het hongerhormoon vaker verstoord, waardoor ze een grotere drang naar suiker en vet hebben. Het is belangrijk om te weten vanwaar dat komt, want dan kan je de volgende keer als je te weinig geslapen hebt, daar bewuster naar handelen. Heb je na een slechte nacht opeens zin in een donut? Besef dan dat je beter een powernapje zou doen. Ook wie onregelmatig eet en weleens een hoofdmaaltijd overslaat, kan een grotere hang naar suiker krijgen. Je hebt dan een gebrek aan voedingsstoffen en je lichaam heeft energie nodig.
Een sterke drang naar suiker kan ook te maken hebben met gewoontes die je in de loop der jaren hebt gekweekt”, zegt Hilde. “Er zijn mensen die het gewoon zijn om bij elke koffie een koekje te nemen. Of die om tien uur ’s ochtends een stukje chocolade eten. Het is zoals bij een roker: de verslaving wordt niet alleen bepaald door de nicotine, maar ook door de gewoonte van op die momenten een sigaret op te steken. Het komt erop aan om die gewoontes te doorbreken. Krijg je zin in een zoetigheid, maak dan bijvoorbeeld een wandelingetje.
Wat moet je eten als je suikerdrang hebt? Of om suikerdrang te voorkomen?
Je kan suikerdrang nooit volledig uitsluiten. Maar je kan het wel tegengaan door gezond en gevarieerd te eten, met voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten uit bijvoorbeeld olijfolie of vette vis. En door op regelmatige tijdstippen te eten. Je moet ook niet te vaak eten. Als je drie keer per dag een gezonde maaltijd neemt, zorg je ervoor dat je insuline drie keer stijgt en weer gaat dalen. En tussendoor gebruikt je lichaam z’n eigen energiereserves. Maar als je daarnaast nóg eens eet, krijg je telkens weer een piek en een dal in je insuline, met een onregelmatige bloedsuikerspiegel tot gevolg.
Een zoetigheid eet je ook liefst meteen na de maaltijd. Je maaltijd zet immers allerlei hormonen in gang: dat zorgt ervoor dat je pancreas, je maag en darmen beginnen te werken. Eet je bijvoorbeeld groenten, aardappelen en een stukje kip, dan krijg je eiwitten, vetten en koolhydraten binnen. Je insuline zal dan wel stijgen, maar niet zo fel als wanneer je alléén suiker eet. En je dessert zit dan gewoon mee in die ‘golf’. Als je een zoetigheid pas later eet, lok je weer een aparte insulinepiek uit.
Zoetstoffen zijn bovendien een goed alternatief. Je hebt er superweinig van nodig om een zoete smaak te krijgen en ze zijn, ondanks de verhalen die daarover de ronde doen, streng getest en dus zeker veilig. Als je bijvoorbeeld alleen voldoende water kan drinken als je er een klein beetje zoetstof in doet, is dat een goede oplossing. Je krijgt er niet de lege calorieën bij van suiker, maar wel de smaak.
In dit geval moet je aan de alarmbel trekken
En soms mag je ook gewoon dat stuk chocolade of dat koekje nemen. Op voorwaarde dat je er dan driehonderd procent bewust van geniet en het niet in drie happen verslindt. Want het zijn gewoon lekkere dingen en iederéén heeft er weleens zin in. Ga daarna een beetje bewegen in plaats van een tweede of een derde koekje te nemen. Eet je verder gewoon gezond, dan is het geen ramp als daar af en toe een zoetigheid bij komt.
Heb je echter heel vaak een ongezonde drang naar suiker? Maak dan eens een afspraak met een diëtist. Bekijk je voedingspatroon en ga na wat je goed doet en wat ervoor zorgt dat je zo’n schommelende bloedsuikerspiegel hebt die de suikerdrang uitlokt. Pas als je weet wat er aan de hand is, kan je het aanpakken.
Ander onderwerp nog: Mark Cavendish wint de vijfde rit en meteen zijn 35e wedstrijd in de Ronde van Frankrijk (op 39-jarige leeftijd); hij wordt daarmee alleen recordhouder. Eddy Merckx wordt vanaf heden naar de tweede plaats verwezen in deze statistiek.
De run.
Pannekoeken gegeten. Een beetje een strafloop dus vandaag. Een paar kilometer meer. Tempo was goed. Niet buitengewoon vlug maar na de vlugge run van gisteren volstond dit ruimschoots.
Pech vandaag met de sporthorloge. Vandaar geen details van deze run. Of dat ook met de pannekoeken te maken heeft weet ik niet. Maar ik veronderstel van niet.
Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met vanaf het westen en het noordwesten perioden van regen of motregen. In de namiddag kwamen er opklaringen vanaf het westen, maar vielen er nog lokale buien. De maxima lagen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 18 à 19 graden in het centrum. Er waaide een overwegend matige wind uit west ruimend naar noordwest.
Actueel.
In Torri del Benaco, een dorpje van amper 3000 inwoners aan het Italiaanse Gardameer, zijn de afgelopen dagen honderden mensen in het ziekenhuis opgenomen met buikkrampen, braken, koorts en misselijkheid. Het dorp heeft namelijk te kampen met een uitbraak van het norovirus. Dat virus verspreidt zich via besmet voedsel of water. De watervoorziening in het dorp is vermoedelijk de bron van de virusuitbraak. Door de recente stortregens en het stijgende waterpeil van het Gardameer hadden de oude rioolbuizen hun limieten bereikt. Rioolwater kwam op straat terecht en mogelijks in het drinkwater. De burgemeester van het dorp verbiedt daarom tijdelijk de consumptie van leidingwater. Bewoners en toeristen mogen alleen water uit flessen gebruiken en moeten zich houden aan strikte hygiënemaatregelen.
Ook Tadej Pogacar is enkele weken geleden ziek geweest. Maar dat had te maken met een lichte besmetting door het coronavirus. Veel was daar vandaag wel niet van te merken in de Ronde van Frankrijk. Hij wint met voorsprong de vierde rit na een beklimming van de Col du Galibier. Hij kwam als eerste boven op die col. Na die beklimming volgde er nog een afdaling van een twintigtal kilometer maar hij werd niet meer verontrust. Integendeel, hij liep zelfs nog verder uit. Grote klasse!
De run.
Een goede tempotest vandaag. Twaalf kilometer en ik wou beneden de 5.00/km blijven. Ondanks de bij momenten hevige regen is dit toch vrij goed gelukt. Dus wel tevreden met de conditie op dit moment.
Details: 4.47/km - 703 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.