************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
21-07-2013
Mei 1975 (3)
Mei 1975 (3)
Ondertussen zijn we aanbeland op de 10de mei 1975 want toen kwam deze Nederlandse band binnen in onze BRT Top 30. De indringende zangpartij kwam van Margriet Eshuijs. Het is pas vele jaren later dat ik vernam dat de drummer Henny Huisman was, toen hij in Nederland de Soundmixshow op televisie presenteerde. Opmerkelijk dat het woord "huis" in beide familienamen voorkomt maar ook in de Engelse titel. In Brussel zou een 'House For Sale' nooit verkocht worden, vanwege "erg vuil"...
Nergens een originele versie uit 1975 op het internet gevonden, vandaar deze mooie liveversie van Margriet Eshuijs en haar band:
En wie stond er ook op 10 mei 1975 in onze hitlijsten? Deze Amerikaanse zangeres en het was geen disconummer. 'Shoorah Shoorah' is een geweldig soulnummer helemaal in de stijl van die geweldige muziek uit het einde van de sixties, met een hele blazerssectie en handgeklap er bovenop. Driewerf hoera... of is het slechts tweemaal?
Henk Bruijsten alias 'Hank The Knife' zat een tijdje voordien nog bij de groep 'Arnhem', samen met Arnie Treffers beter bekend als 'Long Tall Ernie' maar op 10 mei 1975 kwam hij als solo-artiest binnen in de BRT Top 30 met een geweldig gitaarnummer waarop je heerlijk kon meespelen met de luchtgitaar! Toepasselijk nummer op deze nationale feestdag...
Toentertijd was de Britse Kiki Dee zowat de enige blanke zangeres op het Motownlabel. Hier brengt zij een formidabele versie van een nummer van Nancy Wilson uit 1964, ook gecoverd door Aretha Franklin. Dit schijfje kwam nieuw binnen in onze hitlijsten op 17 mei 1975. Om Raymond te parafraseren: "Je moest eens weten hoe gelukkig ik ben"...
De laatste voor vandaag komt van Jim Gilstrap, een nieuwkomer uit de hitparade van zaterdag 24 mei 1975. Een zeer dansbaar nummer geschreven door Kenny Nolan en eenmaal gehoord is het moeilijk uit je hoofd te krijgen, een echte oorwurm dus. Het bleef bij deze eendagsvlieg maar hij verdiende ook zijn sporen als achtergrondzanger, o.a. voor Stevie Wonder, Joe Cocker, Keith Moon, Boz Scaggs, Leo Sayer en Starship. Hij zong tevens mee in de film 'Grease' uit 1978.
En op dezelfde dag, net iets lager in die hitlijst, kwam de Bruggeling Joe Harris zijn opwachting maken met een cover van datzelfde lied en hij had geen voorkeur of het nu Griekse of Spaanse wijn was. Voor zover hij maar rood was! Ik herinner mij vooral dat mijn kersverse schoonvader een grote fan was van de versie van Joe Harris. De productie lag in handen van Johnny Hoes en de single scoorde dan ook in Nederland.
Dit levenslied kwam uit de film 'Keetje Tippel', een Nederlandse film met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Peter Faber en Dora van der Groen. Regisseur van dienst was Paul Verhoeven. Ook dit singletje kwam in onze hitparade te staan en wel op 3 mei 1975. Het publiek was dol op de film maar de critici keken er neerbuigend op neer en omdat er zovele naaktscènes te zien waren sprak men hier en daar zelfs oneerbiedig over "Kutje Tepel"...
Een Duits trio dat ook niet vies was van enig bloot op hun platenhoezen was Silver Convention, een discoformatie (opgericht in München door Sylvester Levay en Michael Kunze) die op 3 mei 1975 in de BRT Top 30 kwam binnengedanst op de tonen van 'Save Me'. Penny McLean was de roodharige, Ramona Wulf de zwarte met de Afrolook en Linda G. Thompson de derde. De groep had zelfs succes in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten.
Deze Nederlandse groep met de zeer lange naam maar ook met de boomlange zanger scoorde vanaf 3 mei 1975 een hit met 'Get Yourself Together. De band was geëvolueerd uit 'Moan' ('Health Of Freedom' - 1971 en daarvoor 'The Moans' met o.m. Herman Brood). Deze formatie zou in 1977 een wereldhit scoren. Erg leuk vond ik de intro (na de drums en de piano) die volgens mij lijkt op een kakelende kip.
En dat was dan weer de lievelingsmuziek van mijn vader want daar kon hij toch zo goed op walsen. Die muziek werd ook vaak gedraaid in een spiegelpaleis.
Op diezelfde derde dag van de maand mei uit het jaar 1975 kwam de single 'Lazy Lady' van Lester & Denwood, een Vlaams duo, binnen in de BRT Top 30. De song heb ik niet gevonden op YouTube noch ergens anders, vandaar deze latere versie van Lester, solo. Het origineel heb ik nooit gehoord want de single stond slechts twee weken in de hitparade.
Ook dit was een nieuwkomer in de hitlijsten van 3 mei 1975. Dit is het soort muziek dat we op de Canarische Eilanden niet te horen kregen. Ik kocht mij ginder meteen een musicassette met het beste uit de sound van Philadelphia: 'El sonido de Filadelfia'. Nico Haak en zijn 'Foxie Foxtrot' kreeg ik, toen wij terug thuis waren, bijna dagelijks op de radio te horen, tot ik er elastieken benen van kreeg...
Bijster origineel waren de jongens van Mud niet want bij gebrek aan inspiratie zongen ze een hele elpee vol met rockclassics. De single daaruit was een tragere bewerking van een juweel van Buddy Holly. Toch kwam het schijfje die 3de mei 1975 binnen in onze hitparade. "Oh, boy!"...
Nog een one-hit wonder uit april 1975. Over Marilyn Monroe werd veel gezongen want ze was nog lang niet vergeten. Norma Jean Baker was haar echte naam en haar tragisch leven werd hier samengebald in 3:37 minuten. Over de zanger is weinig geweten. Enkel dat zijn voornaam James is en dat het zijn enige single was die enkel in België en Nederland scoorde. Bijkomende informatie hieromtrent is altijd welkom!
Op zaterdag 12 april 1975, exact tien dagen na het burgerlijk huwelijk, vond ons kerkelijk bruiloftsfeest plaats. Die dag was er bewolking, zonneschijn en vielen er zelfs sneeuwvlokken! Het was net of de vier seizoenen hadden met elkaar afgesproken. Op het avondfeest waren een honderdtal familieleden en vrienden aanwezig. (zie foto links bovenaan)
Maar op diezelfde zaterdag 12 april 1975 weerklonken andere geluiden toen de openingsdans op ons huwelijksfeest werd ingezet. Het was een doo-wop uit 1955 en toen ik in Chantal haar oren 'Only You' fluisterde, voegde zij daar haastig 'And You Alone' aan toe... (Zie foto links bovenaan).
Ze hadden nog maar net geswingd op een ster of dit vrolijk duo verweet elkaar te veel te babbelen in april 1975 . De song was al een hit in de Verenigde Staten voor Joe Jones in 1960 en dit plaatje was een productie van de Nederlander Jaap Eggermont.
Vandaag eindig ik met alweer een one-hit wonder: op 26 april 1975 kwamen Roger Glover (ex-bassist van Deep Purple) met enkele gasten onder wie zanger Ronnie James Dio hun opwachting maken in de BRT Top 30 met een liedje dat ondersteund werd met een leuk tekenfilmpje van het "Butterfly Ball & Grasshopper's Feast", een muzikale bewerking van een kinderboek. Maar dat vernam ik pas later want toen zaten Chantal en ik al lang te genieten van onze wittebroodsweken op de Canarische Eilanden.
Een van die zeldzame foto's van James Cunningham.
De onvergetelijke Marilyn Monroe.
De Schotse band met hieronder hun bekend logo.
Uit 1955 maar nog altijd niet vergeten door mij.
Bassist Roger Glover.
Maar het was Ronnie James Dio die het nummer zong.
Op 5 april 1975 kwam deze modernere bewerking van die formidabele hit van de Four Tops nieuw binnen in de BRT Top 30. Voor haar wereldhit zouden we nog even moeten wachten. 'Reach out I'll be there, to love and to comfort you': die belofte hadden Chantal en ik drie dagen voordien in het gemeentehuis uitgesproken...
Op 2 april 1975 trouwden wij voor de wet (zie foto linksboven) en het regende die dag pijpestelen...
Ook deze nieuwste dansbare single van "The Walrus of Love" stond in het begin van april 1975 kersvers genoteerd in onze hitlijsten. De vraag stellen is ze beantwoorden... Hopla met de beentjes!
En de mannen van Queen bleven maar aan de weg timmeren. Ook deze single zou begin april 1975 enige bekendheid verwerven maar een echte wereldhit zou het niet worden. Daarvoor moesten we nog maanden wachten. Op het einde van het nummer brengen de Britten een hommage aan Chuck Berry wanneer ze "go, go, go, little queenie" zingen. Of was het een ode aan de Stones?
"Oh, ho, ho, it's magic!" zong dit Schots trio en nog geen maand na hun eerste hit ('January') kwam deze toffe single zijn opwachting maken in de hitparade van 5 april 1975. En het plaatje had inderdaad iets "magisch"...
Cliff Richard had het al twee keer geprobeerd zonder het Eurovisiesongfestival evenwel te kunnen winnen. Hank Marvin en de overige leden van zijn ex-begeleidingsgroep The Shadows moeten dan gedacht hebben: "laat ons dat ook eens proberen". Maar helaas, zij strandden op een verdiende tweede plaats in Zweden, die 22ste maart 1975. Op 5 april verscheen deze knappe single dan ook in onze hitparade. "Let me be the one" had Chantal enkele dagen voordien nog gevraagd en daarop had ik volmondig "ja" geantwoord...
De leukste single uit april 1975 vond ik deze song die door Johnny Rodrigues in het Portugees werd gezongen. Hij werd op 12 november 1951 (twee weken vóór mij) geboren op de Kaapverdische Eilanden, een vroegere Portugese kolonie. Peter Tetteroo van de Tee Set ontdekte hem en deze eendagsvlieg werd een grote hit in de Benelux.
En plots kwam die witte duif zich in onze hitlijsten van maart 1975 nestelen. Het was niet meteen zijn mooiste compositie maar wel de meest commerciële die Johannes Bouwens heus geen windeieren heeft gelegd. De covers en parodieën waren dan ook legio.
Dit is ook niet 's mans beste compositie maar wel de zoveelste song die in de maand maart 1975 genoteerd stond in de BRT Top 30. De keizer van het Vlaamse lied kreeg in die periode meer en meer concurrentie van Willy Sommers en slaagde er toch maar in jaarlijks een drietal hits te scoren.
"Is het lang geleden?"... Ja, natuurlijk! Op 29 maart 1975 schoot deze Nederlandse band meteen binnen in onze hitparade vanuit het niets rechtstreeks naar nummer 7. Onze Noorderburen hadden een week voordien het Eurovisiesongfestival in Zweden gewonnen met deze leuke meezinger.
En ze hadden meteen een Engelse versie klaar:
Onze eigen inzending voor het Eurovisiesongfestival van maart 1975 kwam eveneens die maand binnen in de BRT Top 30. Ann Christy werd slechts 15de in Zweden maar eigenlijk verdiende ze veel beter. Samen met 'Dag vreemde man' en 'De roos' werd dit een van de nummers die haar op het lijf geschreven zijn.
Zoals reeds eerder vermeld stonden Chantal en ik op trouwen. Oorspronkelijk had ik geopteerd voor 1 april 1975 maar dat vond mijn verloofde maar niks. Waarschijnlijk dacht ze aan "April fool's day" en dus werd het de dag nadien. Eind maart kwam de tweede single van Billy Swan onze hitlijsten binnen en de song werd in een heel andere stijl gezongen dan 'I Can Help'. Hilarisch vind ik de manier waarop de zanger op het einde van het nummer amechtig begint te zingen.
Deze vier Scandinaven hadden het Eurovisiesongfestival in 1974 gewonnen en een jaar nadien, in maart 1975, stond hun nieuwste single genoteerd in de BRT Top 30 en wel meteen op nummer 13. Het cijfer bracht hen geen ongeluk want in een mum van tijd stonden ze nagenoeg overal op nummer 1. En hoe konden ze weten dat Chantal en ik gingen trouwen? Ze spraken hun beloften wel vijfmaal na elkaar uit onder de tonen van die heerlijke saxofoon. Gelukkig moest ik maar eenmaal "ja" zeggen, maar dat is voor morgen als we in april 1975 beland zijn! Tot dan...
Ik vraag mij af of Elvis Presley, de enige echte King of Rock & Roll, op de hoogte was van de vele songs die Jack de Nijs, alias Jack Jersey, uit zijn mouw schudde in de jaren '70. Waarschijnlijk wel want zijn vroegere backing band, The Jordanaires, zorgden nu voor de achtergrondzang bij de Nederlandse artiest. Wat er ook van zij, 'I Wonder' stond in de maand maart 1975 nieuw genoteerd in de BRT Top 30.
Bij het horen van deze merkwaardige intro (precies een op hol geslagen UFO) weet je meteen dat dit de glamrockband Sweet uit Groot-Brittannië is. Niet te verwarren met de gelijknamige song van Manfred Mann uit de jaren '60 want dit was hun hitsingle uit maart 1975. De vossen uit het Zoniënwoud gaan hoe langer hoe minder op de vlucht en passen zich aan het stadsleven aan. Het gevolg is een hele rij opengebeten vuilniszakken...
Dit is nog zo'n song die nooit meer op de radio gespeeld wordt. Nochtans kwam deze single van Leo Sayer, de Britse singer/songwriter met het hoge stemmetje, nieuw binnen in de BRT Top 30 van de maand maart 1975. De trein is altijd een geliefkoosd onderwerp geweest in de muziekwereld.
De vijf Britten die goed op weg waren om de wereld te veroveren met hun aanstekelijke en zeer dansbare mengeling van doo-wop, rock-'n-roll uit de fifties en glamrock, schoten als een raket onze hitlijsten binnen in maart 1975. Met hun ingestudeerde pasjes en afgeborsteld imago vielen ze ook in de smaak van de oudere generatie.
Slim gezien van Wouter Otto Levenbach want onder het pseudoniem 'Dave' coverde deze Nederlander een oud nummer van Del Shannon ("Runaway') en veroverde hij vanuit Parijs heel Frankrijk èn de Benelux. Deze falsettogeluiden waren in maart 1975 dan ook niet van de lucht...
Na 10 jaar had Dave eindelijk een hit te pakken...