************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
12-06-2016
Hits 16 januari 1993
Hits 16 januari 1993
Op zaterdag 16 januari 1993 gaven de twee rappertjes uit het duo Kris Kross kritiek op de lamentabele woontoestand in de getto's van de Verenigde Staten. Met hun petje scheef over hun oren en hun kleren achterstevoren aangetrokken kwamen ze toen onze hitlijsten binnengestoven met hun single 'It's A Shame'.
Aanklacht tegen de erbarmelijke woonomstandigheden in de getto's...
Na haar rechtenstudies aan de VUB vatte de Limburgse Fabienne Demal een carrière aan als zangeres, in het Frans nota bene. Haar eerste singles nam ze op onder de naam Axelle (haar allereerste singletje uit 1983 als Fabby niet te na gesproken) maar vanaf dit plaatje heette ze voluit Axelle Red, vanwege haar opvallende haarkleur. Lang hoefde ze niet alleen te blijven want ze kreeg vanaf zaterdag 16 januari 1993 een hele schare fans achter haar slippen. 'Elle danse seule' kwam uit haar debuutelpee 'Sans plus attendre' die meer dan een jaar in onze hitlijsten zou vertoeven. Spoedig lag ook Frankrijk aan haar voeten.
Natuurlijk stond onze hitparade van de maand januari 1993 nog vol met muziek uit het jaar 1992. Zo was dat ook het geval voor de single 'More And More' van de groep Captain Hollywood Project, een Duitse eurodanceact van de rapper Captain Hollywood, Tony Dawson-Harrison (°Newark, 1962), die als soldaat in Duitsland gelegerd was in de jaren '80. Hij werkte met La Toya Jackson en C.C.Catch voor hij door producer Ruud van Rijen met rapper/producer Ricardo Overman (MC Fixx-It) en Hanks & Janks in 1989 als rapper toegevoegd werd aan de nieuwe danceact Twenty 4 Seven naast zangeres Nance Coolen. In 1991 verliet hij de groep na een conflict met Van Rijen en werd vervangen door Stay-C. 'More And More', een hoge nieuwkomer op 16 januari 1993, zou de grootste hit van deze dancegroep worden en eigenlijk zaten ze op dezelfde golflengte als pakweg Snap!
In 1992 was het 15 jaar geleden dat de elpee 'Exodus' van Bob Marley & The Wailers werd uitgebracht. Ter gelegenheid van die verjaardag werd de single 'Exodus' opnieuw uitgebracht om de box van 4 LP's 'Song Of Freedom' op gang te trekken. De heruitgave van de single kwam terecht in onze hitparade van zaterdag 16 januari 1993, als hoogste nieuwkomer op nummer 21. Reggae is geweldig om de kou uit je stramme leden te verjagen in die koude wintermaand. Helaas was "Movement of Jah People" al na één week verdwenen uit onze hitlijsten...
Op zaterdag 16 januari 1993 hadden we recht op een nieuwe nummer één in de BRT Top 30. Charles & Eddie verjoegen toen de single 'I Will Always Love You' van Whitney Houston van die eerste plaats met hun wereldhit 'Would I Lie To You?'. Voor de verandering laat ik hier de "club mix house"-versie horen, een modegril die toen vaak werd toegepast. Maar ik hoorde toch liever de gewone "radio edit".
Op zaterdag 2 januari 1993 stond er een zoekertje in de krant van de Belgische boysband B.B. Jerome & The Bang Gang. Kort en bondig stond er 'I Want U' en dat was een cover van het overbekende 'I Want You To Want Me' van Cheap Trick uit 1977. Die originele versie flopte aanvankelijk maar de liveversie uit 1979 opgenomen in Budokan, Japan met de gillende meisjes kent wellicht iedereen. De cover van B.B. Jerome heb ik niet gevonden op het wereldwijde web, vandaar enkel dit hoesje. De single kwam in de BRT Top 30 terecht op nummer 30 en was na een week alweer verdwenen. Het betekende meteen de zwanenzang voor de groep...
Hier is het minder bekende origineeL, zonder gillende Japanse meiden:
De gitarist van de groep Queen kwam blijkbaar uit een donkere periode want zijn nieuwste single heette 'Back To The Light'. Dat plaatje van Brian May kwam op zaterdag 2 januari 1993 als tweede nieuwkomer binnen in onze wekelijkse BRT Top 30. Het was zijn derde single en meteen ook zijn laatste die ooit in onze hitlijsten scoorde.
Rod Stewart is gespecialiseerd in het coveren van andermans oeuvre en dat doet hij goed! Tom Waits schreef 'Tom Traubert's Blues (Four Sheets To The Wind In Copenhagen)' in 1976. De song ontleende enkele verzen uit de Australische folksong 'Waltzing Matilda' geschreven in 1895 (!) door Banjo Patterson en opgenomen in 1926 door John Collinson en Russell Callow. Bij Rod Stewart heette de song 'Tom Traubert's Blues (Waltzing Matilda)'. Op zaterdag 2 januari 1993 kwam deze prachtige song terecht in onze wekelijkse hitparade en mijn grootmoeder Mathilde zou op 5 januari van dat jaar haar 92ste verjaardag vieren...
De ruige stem van Tom Waits kan natuurlijk niemand evenaren. Hier is het origineel dat op zijn elpee 'Small Change' uit 1976 staat:
'Waltzing Matilda' kwam uit het land van de kangoeroes:
De covers waren natuurlijk legio. Hier nog een mooie klassieke versie uit 1946:
Of wat dachten jullie van deze Ierse versie?
The Pogues brachten hun versie uit in 1985 met een link naar het drama in Gallipoli. De doorzopen stem van Shane MacGowan voegt een extra dimensie toe aan het lied. De Slag om Gallipoli, ook bekend als de Dardanellenveldtocht of de Gallipoliveldtocht, vond plaats op het schiereiland Gallipoli in het Ottomaanse Rijk (in hedendaags Turkije) van 25 april 1915 tot 9 januari 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gezamenlijke Britse en Franse operatie werd opgezet om de Ottomaanse hoofdstad, Istanboel, te veroveren en om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. De poging mislukte met zware verliezen aan beide zijden. De veldtocht betekende een belangrijke overwinning voor de Turken en een grote nederlaag voor de geallieerden.
De vroegere zangeres van Snap! Thea Austin werd vervangen door Niki Haris, een voormalig achtergrondzangeres van Madonna. En dat was eraan te horen want op een haast religieuze wijze begon zij aan de song 'Exterminate' die op zaterdag 2 januari 1993 de hoogste nieuwkomer was in onze hitparade. En het werd voor de Duitse Eurodancegroep wereldwijd een van hun grootste hits.
Ze kwamen uit de provincie Antwerpen en onder de naam Def Dames Dope veroverden deze dansende meiden de wereld met hun aanstekelijke dance- en housemuziek. Hun debuutsingle was 'It's O.K., All Right', geschreven door Axana en Larissa Ceulemans. Het plaatje kwam als enige nieuwkomer terecht in de BRT Top 30 van zaterdag 9 januari 1993 en die dag slaagde Whitney Houston erin van 2 naar 1 te springen met haar versie van 'I Will Always Love You'. Ze stond toen al 7 weken in onze hitlijsten genoteerd. De Zweedse groep One More Time moest met 'Highland' plaats ruimen.
In tegenstelling tot wat vele mensen denken gaat het lied 'Afscheid van een vriend' niet over een goede vriend van de broers Wauters die in 1992 op sterven lag of net was heengegaan. Naar verluidt was die vriend op het slechte pad maar toen hij dit lied hoorde werd hij wakker geschud en heeft hij zijn leven meteen gebeterd. Met deze single stond Clouseau wekenlang op nummer één in de Vlaamse Top 10 maar door een stupide regel van de BRT geraakte de bekendste Vlaamse popgroep van ons land pas in 1993 in de BRT Top 30 en dan nog wel met hun Engelstalig repertoire. Inmiddels is 'Afscheid van een vriend' een vaak gespeeld lied bij menige uitvaart...
Als er één Vlaams artiest is die bijna alle genres aankan is het wel Will Tura. In 1992 zag ik hem optreden in Alsemberg en het hoogtepunt van zijn optreden was toen 'Moa Ven Toh', gezongen in het West-Vlaams met een vette knipoog naar de hiphop- en de rap-rage. Met een heerlijke saxofoon stond deze noveltysingle ook wekenlang aan de top in de Vlaamse Top 10 maar niet in de BRT Top 30. Begrijpe wie begrijpen kan...
Roy Orbison nam in 1987 de song 'I Drove All Night' op die postuum in 1992 werd uitgebracht nadat Jeff Lynne hem onder handen had genomen. Cyndi Lauper had met deze song al een hit gehad in het jaar 1989. Maar dit is nog eens de geweldige stem van The Big O en zijn eeuwige donkere zonnebril. Jammer genoeg scoorde hij met deze single niet in onze hitlijsten.
Nog een laatste track uit de elpee 'Time Flies' (1992) van Vaya Con Dios. 'For You' werd helaas nooit uitgebracht op single maar het smachtend lied gezongen door Dani Klein ben ik nooit vergeten. Toen ik de groep eindelijk zag optreden in de Ancienne Belgique in 2005 was dit ook één van de hoogtepunten van het geslaagd optreden. De tijd vliegt inderdaad...
Met een heerlijke basriedel kwam Philippe Robrecht vaak langs op mijn radio in 1992 en de opvolger van 'Magie' zinderde nog vaak door tot in het jaar 1993. 'Vurige Tongen' was helemaal anders dan zijn voorganger en dat was goed gezien van de Vlaamse zanger. Luister ook eens goed naar de tekst want hier slaat hij spijkers met koppen!
Tot zover het jaar 1992 want vanaf nu volgt het nieuws uit de maand januari 1993 gevolgd door de nieuwkomers uit de BRT Top 30. Iets gemist van 1992? Geen nood, gewoon naar beneden scrollen. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
Bij zijn kennismakingsbezoek in 1955 wordt Koning Boudewijn I overal in onze kolonie Belgisch-Congo onthaald als "Mwana Kitoko" (mooie knaap). Later wordt dat "Bwana Kitoko" (mooie heer) omdat die bijnaam beter past bij de koning. De Nieuwe Snaar brengt hier een versie van het nummer "Bwana Kitoko" in De Laatste Show samen met 't Schoon Vertier op 13 december 2011. Maar in 1992 was dit een echte radiohit die ik niet vergeten ben. Hilariteit alom!
De groep Black Machine bestond uit Marius Percali, Ottorino Menardi, en Pippo Landro en wordt steevast geklasseerd onder de noemer ItaloDisco alhoewel de muziek dichter aanleunt bij James Brown. Ze kwamen niet uit Congo of Amerika maar uit Italië en in 1992 was deze danceplaat met een heerlijk saxgeluid een mooie radio- en discotheekhit: 'How Gee'!
Geen liefdesliedje voor de Afro-Amerikaanse singer/songwriter Tracy Chapman maar een heuse aanklacht tegen de internationale wapenindustrie. 'Bang Bang Bang' sloeg in 1992 spijkers met koppen. Geef een kind als speelgoed een revolver en er gebeuren later ongelukken...
Los Lobos konden nog wat anders dan alleen de bamba te dansen. In 1992 verscheen op de soundtrack van de film 'The Mambo Kings' het waanzinnig mooie 'Beautiful Maria Of My Soul'. Armand Assante en Antonio Banderas schitteren in deze prent als twee Cubaanse broers die hun geluk in de Verenigde Staten gaan zoeken. Het paradijs was niet meer veraf...
En Español:
Ook voorlopig geen liefdesliedjes meer voor Clouseau want in 1992 kwam het stevigere werk terecht op de elpee 'Doorgaan (tot je niet meer op je benen kan staan)'. Daarop stond het zeer dansbare 'Vanavond ga ik uit' gecomponeerd door ... Raymond van het Groenewoud. En de broers Koen en Kris Wauters kwamen meer en meer op het voorplan...
Morgen komen er nog 5 persoonlijke hits uit 1992 aan de beurt die nooit in de BRT Top 30 terechtkwamen maar wel in mijn eigen samengestelde lijst van Top 3800 hits Aller Tijden. Vanaf zaterdag begin ik aan het jaar 1993. Bedankt voor jullie reacties en tot later!
Khaled Hadj Brahim alias Cheb Khaled of kortweg Khaled, ook wel de Koning van de Rai genoemd, kwam in 1992 vanuit Algerije samen met een hete zuiderwind onze ether binnengevlogen. Van het lied 'Didi' begrepen we geen snars maar je kon er wel goed op dansen. Jaren later zou hij in West-Europa zijn grootste hit scoren.
Uit het geweldig album 'Time Flies' is het heerlijk grasduinen want er staan veel parels op. In 2014 namen Dani Klein & Co afscheid van hun publiek maar in 1992 was het heerlijk luisteren naar deze 'Farewell Song' van Vaya Con Dios die jammer genoeg nooit op single uitkwam.
Indertijd werd de single 'April and June' van The Sands grijsgedraaid op Studio Brussel. De popgroep kwam uit Turnhout en met deze mooie song scoorden ze in 1992 een echte radiohit maar ze kwamen helaas niet terecht in de BRT Top 30. Let wel, het zijn meisjesnamen in de titel want sommigen reageerden dat de maand mei ontbrak!
♫♫♫ "Ik hou van de radio!" ♫♫♫ zong Stef Bos in 1992 en ik kon hem daarin ook volgen. Met zijn single 'De radio' stond hij wekenlang in de Vlaamse Top 10 maar niet in de BRT Top 30. Het is moeilijk te geloven maar de Nederlandse bard die toen in Vlaanderen vertoefde scoorde daarin pas in 2015 en 2016 en geraakte nooit hoger dan nummer 21. Zijn mooiste hits dateren uit het begin van de jaren '90.
De zomer van 1992 was bijzonder warm en daarover zong Raymond van het Groenewoud op zijn nieuwste single die toepasselijk 'Warme dagen' werd gedoopt. Hiermee stond hij ook wekenlang in de Vlaamse Top 10 want in de BRT Top 30 scoorde hij, om de een of andere stomme regel, slechts vijfmaal: in 1980 en 1981 en na een lange stilte pas in 2002, 2011 en 2015. Waarschijnlijk hadden de verantwoordelijken toen bij de VRT hun vergissing ingezien. Momenteel beleven we in ons land ook te warme dagen en dat resulteert bijna dagelijks in stevig onweer, wolkbreuken met donder en bliksem en soms hagelstenen. Hopelijk regent het vandaag niet want de Heilige Medardus ligt op de loer...
Vanaf vandaag, gedurende vier dagen, post ik nog enkele liedjes uit het jaar 1992 die nooit in de BRT Top 30 zijn terechtgekomen maar wel in mijn Top 3800 Aller Tijden. De Nederlandstalige nummers stonden toen waarschijnlijk wel in de Vlaamse Top 10 maar daarover heb ik geen cijfers. Nog een beetje opzoekwerk in mijn archieven en ik ben er klaar voor. Jullie ook?
"All together now!"... zo begonnen dirk Blanchart & The Groove Quartet te zingen toen ik het plaatje 'Building An Empire' enkele keren op de radio hoorde in 1992. Jammer genoeg geen notering in de BRT Top 30 maar de Gentse muzikant kwam wel terecht in mijn Top 3800 Aller Tijden samen met zijn backing band die bestond uit Patrick Riguelle, Piet van den Heuvel en Michke Vanhoutem. Zeer positieve en dansbare plaat!
William Souffreau zag ik op 16 april 2016 t.g.v. zijn 70ste verjaardag met spetterende optredens van collega-muzikanten en hemzelf. 'One By One' schreef de sympathieke Aalstenaar in 1992 maar de tekst is helaas nog altijd heel actueel. Nog een geluk dat hij met 'Masterpiece' en zijn band Irish Coffee ooit in de BRT Top 30 stond. Deze song is een statement om U tegen te zeggen...
Het mooiste Nederlandstalige lied van 1992 was volgens mij 'Magie' van Philippe Robrecht. "Ik ben betoverd door jou, helemaal weg van jou." zong onze landgenoot en dat kan ik alleen maar beamen. Een dikke pluim, zowel voor de tekst als voor de indringende muziek. Top!
'Heading For A Fall' was natuurlijk de vaandeldrager van de elpee 'Time Flies' en heeft dan ook wekenlang in de BRT Top 30 gestaan in het jaar 1992 met zelfs een nummer één notering als beloning. Maar op die plaat stonden ook andere pareltjes zoals onder meer 'Forever Blue' dat helaas niet op single werd uitgebracht.
Guy Swinnen en zijn kornuiten kwamen slechts vijfmaal terecht in de BRT Top 30 en hun topjaar zou 1993 worden. Helaas scoorde 'Robbin' The Liquor Store' uit 1992 niet in onze hitlijsten. Gelukkig zag ik The Scabs wel enkele jaren geleden tijdens een geslaagd optreden in Tervuren. Werner Pensaert producete deze geweldige single en in de studio stonden volgende artiesten: Franky Saenen (drums); Guy Swinnen (gitaar, zang); Beverly Jo Scott (backing vocals); Eddie Conard (percussie); Eric Melaerts (gitaar); Fons Symons (basgitaar); Jeroen Ravesloot (hammondorgel, keyboards); Patrick Riguelle (backing vocals); en Willy Willy (gitaar, sitar).
Fris nog eens je geheugen op en kijk naar onderstaande foto's want de afgebeelde hoesjes van singles en/of artiesten stonden toen hoog genoteerd in de BRT Top 30.
Whitney en Bobby in betere tijden...
Blazen maar...
Gelukkig was de sigaar niet aangestoken want roken is ongezond!
De Amerikaanse zanger en rapper Bobby Brown was op zaterdag 26 december 1992 al enkele maanden getrouwd met Whitney Houston, die toen triomfen oogstte met haar rol in de film 'The Bodyguard' en haar bijdrage aan de gelijknamige soundtrack . Hij had zelf ook een solocarrière en scoorde in onze hitlijsten met zijn nieuwste single 'Good Enough', de opvolger van 'Humpin' Around'.
Kylie Minogue van haar kant bracht op het einde van 1992 een cover uit van het welbekende feestnummer 'Celebration', uitstekend om het oudejaar uit te wuiven en het nieuwe jaar in te dansen. Tweede nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 26 december 1992. Met veel struisvogelveren en dansnummers was het oudejaar in aantocht: ♫♫♫ Yahoo! ♫♫♫...
Het origineel dateerde alweer uit 1980:
Op zaterdag 26 december 1992 werd geschiedenis geschreven in de BRT Top 30 want 'Cantaloop (Flip Fantasia)' was één van de weinige jazznummers die ooit in onze hitlijsten scoorde. Het was een fantastische cover van de compositie van Herbie Hancock gebracht door de groep Us3, een jazz rap-band die in 1992 in Londen werd opgericht. Jazz rap is overigens een hiphopgenre. Het origineel van Hancock heette 'Cantaloupe Island' en werd reeds uitgebracht in 1964.
Het machtig origineel met Hancock zelf aan de piano:
Ook een mooie versie uit 1970:
Madonna was eind 1992 de 'Erotica' tour opgegaan en na de gelijknamige titelsong bracht de Amerikaanse zangeres een dance-single uit onder de naam 'Deeper And Deeper' die ook van Kylie Minogue had kunnen komen. Op de hoes nam ze een grote Cubaanse sigaar in de mond en in de bridge van het nummer kregen we zelfs akoestische gitaren en castagnetten te horen. Hoge nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 26 december 1992.
Volgen sommigen was dit een geweldige en krachtige urban dance-versie van het welbekende nummer van Bryan Adams. Angelea Lupino was de bassist in de groep. De Britse groep moest in sommige Europese landen van naam veranderen omdat er in Duitsland al een metalband was met dezelfde naam. Het werd dan maar En-Rage. 'Run To You' was een heel hoge nieuwkomer in onze hitparade van tweede kerstdag 1992.
Maar volgens mij gaat niets boven het machtige origineel:
Van 'Run To You' naar 'Rock With You' is maar een hele kleine stap. De hoogste nieuwkomer uit de BRT Top 30 van zaterdag 26 december 1992 was de nieuwe single van Inner Circle die nota bene nog altijd op nummer 6 stond met 'Sweat (A La La La La La Long)'. De reggaeband stond al 12 weken met dat vrolijke nummer in onze hitlijsten en deze opvolger stond er meteen op nummer 18.
Tot zover de zes laatste nieuwkomers in de allerlaatste aflevering van onze BRT Top 30 uit het jaar 1992. Ooit iets gemist? Geen nood, gewoon naar beneden scrollen op deze blog "Muziek is mijn passie", waarin ik onderhand sinds mei 2009 bijna dagelijks schrijf. Even klikken op de link en je bent weer even mee qua muziek, leuke anekdotes en al dan niet zeldzame foto's. Bedankt voor jullie reacties, altijd welkom en tot later!