************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
07-07-2012
Flashmob
Flashmob
Een flashmob (ook wel flash mob) is een verrassingsoptreden op een totaal onverwacht moment of onverwachte plaats. De term werd in 2003 uitgevonden en het gaat meestal om een groep mensen die in het openbaar beginnen zingen of dansen. Een flashmob wordt meestal aangekondigd via e-mail of langs de sociale media (Facebook, Netlog, Twitter, e.d.). De term wordt niet gebruikt bij politieke evenementen of protestbewegingen en ook niet bij publicitaire stunts. De eerste flash mobs werden gecreëerd in Manhattan in 2003 door Bill Wasik, hoofduitgever van Harper's Magazine. Zo is er een bekende flashmob in Spanje (n.a.v. de dag van de opera) en er was ook een bekende in het vernieuwd Antwerps Centraal Station. Enkele voorbeelden:
Flashmob in het Antwerps Centraal Station met muziek uit "The Sound Of Music" (Doremi).
Ik blijf The Guardian op de voet volgen en in de tweede editie over de muziek die in België gemaakt wordt "From Antwerp to Waterloo" maakt de journalist melding van The Singing Nun die in de Verenigde Staten eind 1963 vaak gedraaid werd omdat het land in treurnis was gehuld omwille van de moord op John F. Kennedy en zo op nummer 1 van de Amerikaanse hitlijsten terechtkwam. Vervolgens vermeldt hij Gotye die met "Somebody That I Used To Know" ook op nummer 1 kwam. Nochtans is deze Bruggeling sinds zijn tweede jaar opgegroeid in Australië. Dan komen ze bij The Black Box Revelation met "High On A Wire" en tenslotte is het de beurt aan Selah Sue met "This World".
Dit is al iets beter maar nog niet representatief genoeg voor ons land. Wordt ongetwijfeld gevolgd.
Volgens The Guardian van deze week klinkt België zoals het lijstje hieronder, samengevat in 10 nummers. Het is de eerste aflevering en ik hoop dat er in de volgende nog Belgische nummers zitten want dit is toch heel kort door de bocht. Hier volgen die 10 liedjes die representatief voor ons land zouden moeten zijn:
1. Jacques Brel - Amsterdam (1964) 2. Adamo - Inch Allah (1967) 3. Telex - Moskow Discow (1979) 4. Lio - Sage comme une image (1980) 5. The Honeymoon Killers - Decollage (1982) 6. Front 242 - Take One (1984) 7. Clouseau - Daar gaat ze (1990) 8. Pleasure Game - Le dormeur (1991) 9. Lasgo - Something (2001) 10. Baloji - Tout ceci ne nous rendra pas le Congo (2007)
Blijkbaar hebben die journalist en de lezers van die krant nog nooit gehoord van Django Reinhardt, Toots Thielemans, Wim De Craene, Bobbejaan Schoepen, Will Ferdy, Rocco Granata, Soeur Sourire, Will Tura, Louis Neefs, Ferre Grignard, Roland, The Pebbles, The New Inspiration, Irish Coffee, Pendulum, Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Yasmine, Ann Christy, Viktor Lazlo, Helmut Lotti, Confetti's, Wallace Collection, Jess & James with The J.J. Band, Francis Goya, Machiavel, Pierre Rapsat, Vaya Con Dios, Soulsister, Axelle Red, Admiral Freebee, dEUS, Absynthe Minded, Chakachas, Eddy Wally, Wannes van de Velde, Willem Vermandere, Ivan Heylen, de Kreuners, Noordkaap, Lara Fabian, Arno, Maurane, T.C. Matic, Jo Lemaire, Daan, K's Choice, Zita Swoon, Das Pop, Soulwax, Triggerfinger, Gabriel Rios, Two Man Sound, Lou & The Hollywood Bananas, Plastic Bertrand, Lange Jojo, 2 Many DJ's, Technotronic, Kate Ryan, Sylver, Stromae en vele, vele andere. Deze namen kwamen spontaan in mij op en ik zal er wel een paar vergeten zijn.
Benieuwd naar de volgende aflevering...
Toots is onlangs 90 jaar geworden en zou in geen enkele lijst mogen ontbreken!
De betreurde Wim De Craene had een repertoire om U tegen te zeggen.
Yasmine zullen we ook nooit vergeten.
De keizer van het Vlaamse lied met volgens mij zijn mooiste compositie.
Zij presenteerde ooit het Eurovisiesongfestival in Brussel en zij stal de show...
Het is inderdaad vijftig jaar geleden dat John, Paul, George & Ringo hun eerste plaatje opnamen en dat was "Love Me Do". Toevallig is het ook vijftig jaar geleden dat hun grootste concurrenten (maar achter de schermen waren ze goede vrienden) elkaar ontmoetten en dat waren Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman en Charlie Watts, m.a.w. The Rolling Stones. De pers heeft vaak de rivaliteit tussen beide groepen in het breed uitgesmeerd en sommige fans konden elkaar wel rauw lusten. Maar wie is de grootste van de twee groepen? Ik ben een grote fan van The Beatles maar ik hou ook van The Rolling Stones. Ik deed dus aan dat spelletje van de persjongens niet mee en genoot van elke noot goede muziek!
Hier volgen enkele cijfers op een rijtje en oordeel zelf maar wie de grootste band is:
The Beatles hadden de meeste Top 40 hits in de Amerikaanse Billboard: 51 The Beatles hadden de meeste Top 20 hits in de Amerikaanse Billboard: 42 The Beatles hadden de meeste Top 10 hits in de Amerikaanse Billboard: 34 The Beatles hadden de meeste Nummer 1 hits in de Amerikaanse Billboard: 20 In de periode 1964-1976 hadden The Beatles de meeste opeenvolgende Top 20 hits: 39
Vanaf 1963 was er sprake van Beatlemania vooral in Groot-Brittannië en Zweden.
Een vaak onderschatte LP.
De foto's van Richard Avedon uit 1967 werden legendarisch.
Het begon allemaal met The Quarrymen. Toen was Ringo er nog niet bij.