************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
30-03-2014
Hits op 12 mei 1979
Hits op 12 mei 1979
Omdat 'Chiquitita' op de terugweg was werd de volgende single van ABBA op de fans losgelaten. 'Does Your Mother Know' had een steviger geluid, stond ook op de elpee 'Voulez-Vous' en werd voor het eerst in de BRT Top 30 van zaterdag 12 mei 1979 genoteerd. Opmerkelijk is dat Björn Ulvaeus leadzanger was op deze song en niet Agnetha of Frida.
Hetzelfde gold voor 'The Robot' van Teach-In want toen die single minder succes had werd de opvolger uitgebracht en dat was verrassend genoeg een ode aan de organisatie 'Greenpeace'. Er bestond ook een Nederlandstalige versie van de single maar het was de Engelstalige die in onze hitlijsten terechtkwam, vanaf zaterdag 12 mei 1979.
En er kwamen toen nog meer singles uit Nederland in onze hitlijsten terecht. De formatie BZN maakte zijn entree in de BRT Top 30 met de single 'Oh Me Oh My' op zaterdag 12 mei 1979.
Op 12 mei 1979 kwam 'The Logical Song' van de Britse rockgroep Supertramp de BRT Top 30 binnengeslopen. Roger Hodgson schreef het lied toen hij nog tiener was en hij gaat over het verloren gaan van de onschuld van kinderen bij het opgroeien. De song kwam uit de langspeelplaat 'Breakfast In America'. John Helliwell is de formidabele saxofoonspeler en ik zag hem, tot mijn grote verbazing, verleden jaar optreden toen hij deel uitmaakte van een Nederlandse jazzband (zie mijn fotoalbum "Live Acts 2013-2014").
(Zie link onderaan dit artikel: daar staat de videoclip.)
Het was lang geleden dat een liveplaat nog gescoord had in onze hitlijsten. Op zaterdag 12 mei 1979 was het weer zover want een single die in 1977 flopte scoorde nu wereldwijd dankzij een optreden in Budokan. De Japanse meiden gilden zich de longen uit het lijf op 'I Want You To Want Me' en de naam van de groep Cheap Trick werd meteen een begrip in de muziekwereld.
Hier is de studioversie die inderdaad minder enthousiast is:
Die dag noteerden we een nieuwe nummer 1 in de BRT Top 30: de Village People ('In The Navy') moesten hun plaats afstaan aan Boney M. met 'Hooray! Hooray! It's A Holi-Holiday'.
Ook Ann Christy was fan van ABBA.
Het schip Rainbow Warrior werd jaren later gekelderd door de Franse inlichtingendiensten!
John Helliwell was de fantastische saxofonist. Ik zag hem in 2013 optreden in Blankenberge toen hij deel uitmaakte van de Nederlandse jazzband E. Derix Quartet.
Na het optreden had ik met hem een leuke babbel en kreeg ik zelfs een autogram.
Op zaterdag 5 mei 1979 werden we door onze sympathieke Noorderbuur Herman van Veen aangemaand om aan de zijkant te gaan staan. Als een locomotief raasde hij met zijn leuke single 'Opzij' doorheen de BRT Top 30 enkel begeleid door de piano en de dwarsfluit. Wat een spraakwaterval is die man! Moeilijker bij te houden dan pakweg de Fyra...
Zet je cowboyhoed maar op en trek je stoute laarzen maar aan want hier is de 'Saloon Dance', een leuke instrumental van The Spoetniks. Begeleid door de fiddle en vele kreetjes stormde dit plaatje onze hitparade van 5 mei 1979 binnen. Als mijn bronnen correct zijn was deze band afkomstig uit Heist-op-den-Berg of omstreken.
'Happiness' was de tweede single die uit de elpee 'Energy' van de Pointer Sisters werd gehaald en hij schoot onze hitlijsten binnen op zaterdag 5 mei 1979. Het plaatje wordt nu nog regelmatig op de radio gedraaid. Met de onvolprezen Jeff Porcaro op drums en Waddy Wachtel op gitaar. Compositie van Allen Toussaint!
De auteursversie met ook Jeff Porcaro op drums:
En toen werd een geslaagde parodie op 'In The Navy' van de Village People gebracht door de Antwerpse Strangers in de BRT Top 30 gesignaleerd. De veelgehoorde kreet was toen inderdaad 'Bij de rijkswacht'! Nieuw in onze hitparade op zaterdag 5 mei 1979.
Maar de allerhoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van 5 mei 1979 was deze 'Goodnight Tonight' van de groep Wings. De band van Paul McCartney was aan het uiteenvallen want er bleven slechts drie leden meer over: de ex-Beatle met zijn vrouw Linda en Denny Laine. In 1980 zou McCartney terug solo gaan zoals hij dat in 1970 ook al gedaan had...
Hevig geplugd door Radio Atlantis:
Het viertal was nu herleid tot een trio want Bonnie Pointer was solo gegaan.
Geslaagde parodie op 'In The Navy' van de Village People.
Spaanstalige single:
Op deze song kreeg Macca nog hulp van een gitarist en een percussionist maar zij maakten niet officieel deel uit van het trio Wings.
In de hitparade van zaterdag 21 april 1979 stonden twee nieuwkomers die recht uit het Eurovisiesongfestival kwamen. De eerste was de inzending van West-Duitsland en de bonte groep werd genoemd naar de song en niet andersom. Ralph Siegel die het nummer schreef is een buitenbeentje in het ESF: in de periode 1974-2014 schreef hij niet minder dan 21 liedjes voor verschillende landen (Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Montenegro en San Marino) en in 1982 behaalde zijn inzending zelfs de eerste plaats. Dschingis Khan met 'Dschingis Khan' mocht toen in de zaal alleszins op veel bijval rekenen.
In dezelfde BRT Top 30 van 21 april 1979 kwamen Bob Marley en zijn Wailers postvatten met een oude compositie van de Jamaicaanse muzikant die ik nog kende in de versie van Johnny Nash uit 1973. 'Stir It Up' stond al op de elpee 'Catch A Fire' uit 1973 maar als single behaalde de song nu pas onze hitlijsten. Marley schreef de song speciaal voor zijn vrouw Rita in 1967 en hier hoor je duidelijk dat rocksteady geleidelijk aan overgaat in reggae.
De tweede inzending van het Eurovisiesongfestival was tevens de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 21 april 1979. Milk And Honey heette de groep met daarin de knappe zangeres Gali Atari en zij behaalden voor Israel de tweede opeenvolgende overwinning. Het zegevierende lied heette niet toevallig 'Hallelujah'. Alsof dat nog niet genoeg was kregen we een nieuwe nummer één in onze hitparade en dat waren die stereotiepen uit de Amerikaanse samenleving Village People met 'In The Navy'. Patrick Hernandez hield het dus niet lang uit op het hoogste schavotje.
Een week later duidde mijn kalender zaterdag 28 april 1979 aan en toen kwam de Spaanse inzending voor het Eurovisiesongfestival eveneens de BRT Top 30 binnengewaaid. Betty Missiego behaalde met 'Su canción' een eervolle tweede plaats op het ESF met behulp van het schattig kinderkoortje.
Maar de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van 28 april 1979 was de Nederlandse meidengroep Luv' met een "ode aan die beruchte Italiaanse hartenbreker" 'Casanova'. Hiermee sluit ik meteen de maand april 1979 af en vanaf morgen is er weer plaats voor hitmuziek uit de maand mei 1979. Het spreekwoord luidt "In mei leggen alle vogels een ei" en dat klopt want er waren toen veel nieuwkomers in onze hitparade. Goedemorgen, Jose Hoebee (de blonde van de drie)!
Ralph Siegel is een buitenbeentje in het ESF en tevens kampioen van de ingezonden composities.
Gali Atari was de knappe zangeres van de groep.
Bovenstaand hoesje deed mij denken aan dat van Shirley Bassey's single 'Never, Never, Never (Grande, Grande, Grande)'.
Alweer een hit voor componist/producer Hans van Hemert!
Op zaterdag 14 april 1979 rolden de spierballen onze BRT Top 30 binnen dankzij de Britse discoformatie uit Liverpool genaamd Real Thing. De single 'Can You Feel The Force?' uit 1978 werd inderdaad veel gedraaid in de toenmalige discotheken. "May the force be with you"...
De Amerikaanse zangeres Gloria Gaynor was ook zo'n sterke vrouw, een echte overleefster. Haar single 'I Will Survive' was al een dikke hit geweest in de Verenigde Staten in het jaar 1978 en op 24 april 1979 kwam zij als de tweede hoogste nieuwkomer binnen in onze hitparade. Onnodig te zeggen dat ook dit plaatje op onze radio's en in de danstenten werd grijsgedraaid.
Hoera, driewerf hoera, moet Frank Farian toen gedacht hebben want de hoogste nieuwkomer in onze hitlijsten van zaterdag 14 april 1979 was de nieuwste single van de discoformatie Boney M. Hun plaatje 'Hooray! Hooray! Its A Holi-Holiday' nestelde zich meteen heel hoog en die dag noteerden we zelfs een nieuwe nummer één: Patrick Hernandez verdrong de Pointer Sisters ('Fire') van die plaats met zijn 'Born To Be Alive'.
Een week later, met name op zaterdag 21 april 1979, kwam Will Tura nog eens piepen in de BRT Top 30. Peter Koelewijn producete en schreef het nummer 'Sil en de baby'. Geen audiofragment gevonden op het internet, vandaar alleen dit hoesje.
Alweer een nieuwkomer in de BRT Top 30 van 21 april 1979 die we onder de noemer "discomuziek" kunnen plaatsen: 'Fashion Pack (Studio 54)' geschreven door producer Anthony Monn samen met zijn beschermelinge Amanda Lear was toen ook een nieuwkomer in onze hitparade. De single vertelde het verhaal over Studio 54 waar toen Andy Warhol, Margaux Hemingway, Liza Minnelli of Bianca Jagger regelmatig over de dansvloer kwamen. De mysterieuze zangeres heeft het ook over Vogue, Interview en Ritz magazines naast trendy adressen als Maxim's en Chez Régine. De lyrics gaan ook over Yves Saint Laurent, "travolting" en haute couture. ♫♫♫ Who is in, who is out; tell me, tell me, baby! ♫♫♫...
Hierboven de originele hoes en hieronder een alternatieve.
Op zaterdag 14 april 1979 kregen we via de BRT Top 30 een dringende oproep van de Zuid-Afrikaanse meidengroep Clout (met het mooie logo). 'Save Me' heette die nieuwe single en op het hoesje zie ik nu dat ze versterking hadden gekregen van twee mannelijke muzikanten. Leuke popsong geschreven door Guy Fletcher en Doug Flett en oorspronkelijk uitgebracht door de Ierse zangeres Clodagh Rodgers in 1977, zonder succes evenwel.
Er gebeurde iets eigenaardigs op 14 april 1979 want toen kwam Charles Dumolin binnen in de BRT Top 30 met zijn compositie 'Hey Nana' die hij inzond voor Eurosong. Micha Marah werd aangeduid om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, behaalde een 18de plaats met slechts 5 puntjes en wou het liedje daarna nooit meer zingen. Ze bracht het zelfs niet uit op single. Maar Dumolin bracht zijn auteursversie wèl uit. Geen audiofragment gevonden, dus enkel het hoesje. De letter "d" van "winnend" is blijven hangen in de drukpers.
Hier is Micha Marah o.l.v. die goede oude Francis Bay:
Vier jonge kerels uit Engeland bestormden de hitparades met hun single 'Some Girls' en dus ook onze BRT Top 30 vanaf zaterdag 14 april 1979. De sound herinnerde ietwat aan de gloriedagen van Mud en Rubettes. Het nummer werd natuurlijk geschreven door Chinn & Chapman. Oorspronkelijk was de song bedoeld voor de Amerikaanse groep Blondie maar het componisten- en producersduo gaf hem uiteindelijk dan toch aan de groep Racey.
Bij het horen van de eerste noten van 'He's The Greatest Dancer' had ik op zaterdag 14 april 1979 een "déjà entendu"-gevoel. Het nummer was namelijk geschreven door Nile Rodgers en Bernard Edwards van de discoformatie Chic. In 1998 werd de song door Will Smith gesampled voor zijn hit 'Gettin' Jiggy Wit It'. Maar in 1979 was het bij ons een grote hit voor Sister Sledge.
Na zijn overweldigend succes met 'Oxygène' bracht Jean Michel Jarre de langspeelplaat 'Equinoxe' uit, een natuurverschijnsel dat wij kennen als de zonnewende. Dat is het moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat en waarop dag en nacht overal ter wereld ongeveer even lang duren, behalve op de noord- en de zuidpool. De eerste single uit die vinylplaat heette 'Equinoxe Part 5' en hij was een nieuwkomer in onze hitparade van zaterdag 14 april 1979.
Hierboven zijn de meiden nog met z'n vijven maar hieronder krijgen vier meiden hulp van twee kerels.
De tweede van links had van plaats moeten wisselen met de tweede van rechts want nu is de letter "s" van "girls" onleesbaar.
A-kant: 'Equinoxe Part 5' en B-kant 'Equinoxe Part 1'.
Emly Starr vormde samen met haar twee achtergrondzangeressen annex danseressen de discoformatie 'Emly Starr Explosion' en onder die noemer kwam het plaatje 'Santiago Lover' binnengestoven in de BRT Top 30 van zaterdag 7 april 1979. Een Belgische formatie die "big was in Japan"!
Zoals enkele dagen geleden al gemeld won ik bij een prijsvraag van de BRT-radio Omroep Brabant een vinylplaat op 33 toeren waarop slechts twee nummers stonden: 'Contact' van Edwin Starr op de A-kant en Gene Chandler op de B-kant met het zeer dansbare 'Get Down'. Deze laatste song kwam onze hitparade binnen op 7 april 1979. Met dank aan mijn geheugen voor het geven van de juiste oplossing maar ook dankzij de onschuldige hand die mijn briefkaart uit al die correcte inzendingen haalde.
Niettegenstaande Lou Depryck al scoorde met zijn Hollywood Bananas oogstte hij nogmaals succes met de Two Man Sound. Het trio bestond naast hem ook uit Pipou Lacomblez en Sylveer Vanholme. De single 'Que Tal America' werd ook op 7 april 1979 voor het eerst genoteerd in de BRT Top 30 en de Belgische discoformatie was ook "big in South America"! Aangezien Lou en Pipou Franstalig zijn voegde ik er ook deze vrije vertaling bij: "Le 7 avril 1979 le 45 tours 'Que Tal America' du groupe belge 'Two Man Sound' entra dans le Top 30 de la BRT. Lou Depryck (déjà présent dans nos hitparades avec ses Hollywood Bananas), Sylveer Vanholme et Pipou Lacomblez faisaient un carton avec ce disque, non seulement chez nous mais aussi en Amérique latine. Que tal Lou, Sylveer et Pipou!"
In het kielzog van het fenomenaal succes van films en televisieseries zoals Star Wars en Star Trek kwam de Nederlandse formatie Teach In ook postvatten in onze hitlijsten met 'The Robot'. Op zaterdag 7 april 1979, omstreeks het middaguur, waren Chantal en ik daarvan getuigen. En het was beslist geen keukenrobot!
Maar de hoogste nieuwkomer van die zaterdag 7 april 1979 was ene Duncan Browne die met zijn mysterieuze song 'The Wild Places' hoge ogen gooide in de BRT Top 30. Helaas bleef het bij deze single zodat de Engelse singer/songwriter altijd zal geboekstaafd staan als "eendagsvlieg". Op het podium werd hij geflankeerd door een deerne in een weinig verhullend luipaardpakje. Dat zal ook wel bijgedragen hebben tot zijn kortstondig succes...
Er bleek nog een danser in de discoformatie te zitten.
De drie meisjes speelden hun troeven uit...
Gene Chandler stond met zijn 'Get Down' op de b-kant van Edwin Starr met 'Contact'.
Het plaatje werd eigenlijk al opgenomen in 1977.
De meid in luipaardpakje speelde ook haar troeven uit...
In de maand maart 1979 kwam Roxy Music met een nieuwe elpee op de proppen en die heette 'Manifesto' (Prachtige hoes trouwens!). Tussen al dat discogeweld, hardrock/heavy metal en de punk/new wave-beweging kon de Britse progressieve artgroep van Bryan Ferry zich wonderwel handhaven. Schitterende intro had de song 'Trash', één van mijn vele favorieten. En dan valt Ferry zingend in: ♫♫♫ "Are you customised or ready-made? Heavy metal trick or treat?" ♫♫♫...
Ook de progressieve rockgroep Manfred Mann's Earth Band wist tussen al die verschillende muziekstromingen stand te houden. Alweer een prachtige hoes voor de elpee 'Angel Station' (let op de vrouwelijke vleermuis!) en op die vinylschijf stond 'Don't Kill It Carol'.
Op die LP uit maart 1979 stond ook het prachtige 'You Angel You', alweer een cover van een Dylancompositie. MMEB had live enorm veel succes, vooral achter het IJzeren Gordijn:
En toen bracht Serge Gainsbourg een volledige reggaeplaat uit in maart 1979 onder de titel 'Aux Armes Et Caetera' (een zinsnede uit de Marseillaise, niet te verwarren met de Brabançonne). Hij huurde daarvoor de beste ritmesectie in van Jamaica & omstreken: Sly en Robbie! In de achtergrond zongen de I Threes mee, met o.a. Rita Marley. Er steeg een storm van protest op in Frankrijk vanwege het gebruik van het volkslied. Gainsbourg kreeg zelfs doodsbedreigingen van paracommando's; daarom kies ik vandaag voor de track 'Brigade des stups'. En aangezien ik niet rook en ook niet snuif, zit dat wel snor zeker?
In het voorjaar van 1979 kwam de elpee 'Never Trust A Pretty Face' op de markt met daarop een cover van 'Lili Marleen', bekend van Marlène Dietrich en Lale Andersen uit de oorlogsjaren (1942). Amanda Lear zong zelfs in het Duits en de song stond ook op de b-kant van haar single 'Fashion Pack'. Een Duitse soldaat die vertrekkensklaar stond om aan het Russisch front te gaan vechten schreef de tekst reeds in 1915.
De elpee 'J'te fais un plan' van Plastic Bertrand werd ook uitgebracht tijdens het eerste kwartaal van 1979 (januari om precies te zijn) met daarop de song 'Tout petit la planète', een vette knipoog naar 'Oxygène' van Jean Michel Jarre en de Star Wars rage. ♫♫♫ Fais pas l'con, passe-moi tes vibrations! ♫♫♫...
Hij, de zoon van Joodse immigranten, werd ervan beschuldigd anti-nationalistisch te zijn! Hij nam weerwraak door het originele manuscript van de Marseillaise te kopen en wat stond daar te lezen? Juist, ja: enkel de woorden "Aux armes etc."...