Op zaterdag 5 maart 1977 kwam de nieuwste single van Fleetwood Mac binnen in de onderste regionen van de BRT Top 30. 'Go Your Own Way' komt natuurlijk uit de elpee 'Rumours' en sinds de Britse bluesgroep verkast was naar Californië met daarenboven de aanwinst van het echtpaar Buckingham/Nicks en mede door het verlies van Peter Green jaren voordien was de formatie helemaal van sound veranderd. De single èn het album werden niettemin millionsellers. De hoes werd ook een deel van ons collectief geheugen...
"Van de regen in de drop" zegt het spreekwoord en op 5 maart 1977 baden Sofie, Bob en Fred van de Vlaamse discoformatie Trinity tot de weergoden om het toch maar te doen regenen en zo hun tranen te verbergen toen zij nieuw binnenkwamen in de hitlijsten. Zij deden een tijdje voordien mee aan de "Eurosong" preselecties om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival maar het werden hun rivalen van Dream Express die met die eer gingen lopen. Maar daarover later meer...
Albert Hammond en Carole Bayer Sager wisten anders ook goed hoe ze een romantische song moesten componeren. 'When I Need You' was daar een goed voorbeeld van en Leo Sayer mocht hem naar de top zingen. Vanaf 19 februari 1977 kwam hij ook als nieuwkomer zijn opwachting maken in onze hitparade.
Even dacht ik op zaterdag 26 februari 1977 dat de nakomelingen van Charlie Chaplin een groep hadden opgericht. Niets was minder waar: uit Maastricht kwam deze uitstekende soulgroep met een aanstekelijke single die ze terecht 'Let's Have A Party' doopten.
Op zaterdag 26 februari 1977 was het de beurt aan de Amerikaanse Fransman (of was het Franse Amerikaan?) van joodse komaf om weer eens een hit op zijn naam te schrijven. Ditmaal scoorde Joe Dassin met de single 'A toi' die toen in de BRT Top 30 binnenkwam als nieuwkomer. Ik hou vooral van de sound van de gitaar die klinkt als een sitar.
Hieronder David Soul en Philip Michael Glaser.
Starsky & Hutch waren razend populair in de tweede helft van de jaren zeventig.
Na het vertrek van Graham Nash in 1968 waren The Hollies een heel andere groep geworden. Ze leverden nog kwaliteit af en in 1972/1973 met veel bijval maar in 1976 sprongen ze op de discotrein en niettegenstaande deze single op 12 februari 1977 heel eventjes kwam piepen in de onderste regionen van de BRT Top 30 werd 'Wiggle That Wotsit' geen grote hit. Jammer maar helaas!
Op 19 februari 1977 was het "huilen met de pet op" want toen kwam Julie Covington als nieuwkomer binnen in onze hitparade met de welbekende song over het leven van Eva Perón uit de musical 'Evita' geschreven door Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. 'Don't Cry For Me Argentina' werd een wereldhit.
De Vlaamse zangeres Claire, welbekend van haar hit 'Vreemde Vogels', verscheen samen met het orkest van Henk van Montfoort in de BRT Top 30 met hun versie van 'Op de purperen hei' geschreven door Armand Preud'homme. Als dit lied wordt ingezet zingt iedereen spontaan 'In de stille Kempen' mee. Die single heb ik niet op het internet gevonden, zelfs niet het hoesje. Toch heeft hij vanaf 19 februari 1977 enkele weken in onze hitparade gestaan.
Een schoolvoorbeeld van een one-hit wonder is deze 'Jeans On' van David Dundas. De song werd later nog meermaals gebruikt in reclamespots voor spijkerbroeken, uiteraard. Niettegenstaande de aanstekelijke meezinger op 19 februari 1977 binnenkwam in onze hitlijsten moest ik 15 jaar zoeken eer ik hem op een verzamelplaat kon kopen. En die vond ik toevallig in een winkel in Zwitserland.
In volle winterperiode kwam Van McCoy ons verblijden met zuiderse klanken en kwamen uit zijn single 'Soul Cha Cha' die vanaf zaterdag 19 februari 1977 zijn opwachting maakte in de BRT Top 30. Ik zou zeggen: "wiggle that wotsit"!
David Gates was de frontzanger van de Amerikaanse popgroep Bread met die mooie romantische sound. Op zaterdag 5 februari 1977 kwam de nieuwste single 'Lost Without Your Love' dan ook binnen in de onderste regionen van de BRT Top 30.
Van een verrassing gesproken! Op 5 februari 1977 kwam Elvis Presley ook zijn opwachting maken in onze BRT Top 30 en zijn nieuwste single nestelde zich meteen vanuit het niets op nummer 15, ergens zowat halverwege... 'Moody Blue' werd geschreven door Mark James die in 1969 ook verantwoordelijk was voor het fantastische 'Suspicious Minds'.
En toen veroverde Dracula zelfs de discotheken! Als carnaval in zicht is worden de meest bizarre platen op het publiek losgelaten. Zoals dit one-hit wonder van de Franse studiogroep Hot Blood die met het singletje 'Soul Dracula' meteen op nummer 12 binnenkwam in onze hitparade van zaterdag 5 februari 1977.
Nog een plaatsje hoger, op nummer 11 dus, kwam de single van de groep Heart binnen in onze hitlijst van 5 februari 1977. 'Magic Man' heette het 45-toerenplaatje en dat was tevens voor mij de eerste kennismaking met deze Amerikaanse rockband uit Seattle opgericht rond de zussen Ann Wilson (lead vocals) en Nancy Wilson (gitaar).
Maar de hoogste nieuwkomer die op zaterdag 5 februari 1977 binnenkwam in de BRT Top 30 was alweer een track uit die fantastische elpee 'Songs In The Key Of Life' (1976). De single 'I Wish' vloog meteen naar nummer 10 en er zouden nog andere composities uit dat album een hitnotering krijgen.
Op zaterdag 12 februari 1977 was het tijd om de auto te wassen want toen schoot de single 'Car Wash' van de Amerikaanse band Rose Royce pijlsnel de hoogte in recht naar de top van onze hitlijsten. Bij mij was die klus vlug geklaard want mijn eerste wagen zou er pas in 1984 komen. Ik deed al mijn verplaatsingen met het openbaar vervoer, per fiets of te voet.
Bij het intikken op Google van het woord "car wash" stootte ik op een hoop foto's van schaars geklede meiden. Vreemd genoeg stond daar geen enkele man tussen...
De Belgische zanger Jacques Raymond uit Temse vertegenwoordigde ons land tweemaal op het Eurovisiesongfestival: in 1963 en in 1971. Op 29 januari 1977 kwam hij even piepen in de onderste regionen van de BRT Top 30 met 'Begin The Beguine'. Eigenlijk was deze cover van de welbekende compositie van Cole Porter de b-kant van zijn single 'Jezebel', een cover van de wereldhit van Frankie Laine. Jammer genoeg geen geluidsfragment van deze versie gevonden op het internet.
Dit is de a-kant van die single van Jacques Raymond.
Hier alvast een instrumentale versie:
En een gezongen versie van Ol' Blue Eyes:
Het lied 'Ik ben gelukkig zonder jou' werd geschreven door Peter Koelewijn en ooit had Conny Vandenbos er nog een hit mee in de jaren '60. Nu Koelewijn manager/producer was van Bonnie St. Claire lag het voor de hand dat zij een moderne versie van het nummer zou opnemen. En ook op zaterdag 29 januari 1977 kwam die versie binnen in onze BRT Top 30.
Deze vrolijke formatie die vanuit Londen opereerde had in het begin van de jaren '70 al enkele hitjes geproduceerd maar op 29 januari 1977 schoot de bonte bende met de single 'The Coffee Song' recht in de roos. En dat Brazilië wereldleider was op de koffiemarkt leerden we toen van Osibisa. "They've Got an Awful Lot of Coffee in Brazil" wees op een overproductie van de troostrijke drank. De noveltysong werd geschreven door Bob Hilliard en Dick Miles en voor het eerst opgenomen door Frank Sinatra in 1946. Voor mij een koffie verkeerd, graag!
Een andere bonte bende kwam uit Nederland of althans uit de vroegere kolonies. De Dutch Rhythm Steel & Show Band had die specifieke sound van de percussie die uit de Antillen kwam en met 'January, February' scoorde de formatie zijn eerste hit. Vanaf 29 januari 1977 stond die single genoteerd in onze hitparade. Moeilijk was de tekst niet want het was in feite een opsomming van de twaalf maanden in een jaar. Ja, zo kan ik het ook!
Het was weer eens tijd voor een discoplaatje. Dat singletje kwam van ene Tony Wilson en het heette 'I Like Your Style'. Ook op zaterdag 29 januari 1977 kwam het zich in onze hitlijst nestelen. Nadien heb ik over hem niets meer gehoord maar ik verneem nu dat hij de vroegere bassist was van Hot Chocolate die de meeste nummers schreef samen met zanger Errol Brown. Was hij niet beter bij zijn makkers gebleven?
Ook bij 10cc zat de klad erin want in 1976 hadden Kevin Godley en Lol Creme zich afgescheurd om een duo te vormen zodat Graham Gouldman en Eric Stewart in feite slechts 5cc vertegenwoordigden. Maar geen nood want met behulp van percussionist Paul Burgess gingen ze verder met de fantastische band en vanaf 29 januari 1977 scoorden ze zelfs een grote hit met 'The Things We Do For Love'.
"Goed begonnen is half gewonnen." moet Steve Miller gedacht hebben toen hij zich voor de riff van 'Rock 'N Me' liet inspireren door 'All Right Now' van de Free. Deze tweede single uit de elpee 'Fly Like An Eagle' (1976) kwam op 8 januari 1977 als nieuwkomer binnen in de BRT Top 30 en het werd een grote hit voor de Steve Miller Band.
Deze vlammende paddenstoel kwam op kousenvoeten binnengevlogen om dan na 30 seconden los te barsten en na enkele beluisteringen greep je onwillekeurig naar de luchtgitaar. Op zaterdag 15 januari 1977 werd de Amerikaanse groep Boston beloond met een gloednieuwe notering van de single 'More Than A Feeling' in onze hitparade.
De Nederlandse zangeres Patricia Paay sprong ook op de discotrein en daar plukte zij de vruchten van want op 22 januari 1977 verscheen haar single 'Who's That Lady With My Man' in onze hitlijst. Het was een nummer van Kelly Marie dat Jaap Eggermont had gehoord op de Franse radio en in samenwerking met de jongens van Catapult bewerkte voor Patricia. Het wereldsucces zou in 1983 komen toen ze voor de grap samen met haar moeder en haar zus deel zou uitmaken van de Star Sisters voor Stars on 45, het muzikaal project van producer Eggermont.
Maar de allerhoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 22 januari 1977 was deze single van de Britse groep Smokie die onder de vleugels stond van het componisten/producersduo Chinn & Chapman. 'Living Next Door To Alice' werd een grote hit en zou veel later in een ietwat herwerkte versie nog eens scoren, maar dat is voor een andere keer...
In volle winterperiode kwam Donna Summer aandraven met een 'Spring Affair'. Op haar conceptelpee 'Four Seasons Of Love' uit oktober 1976 stond nochtans een 'Winter Melody'. Op 1 januari 1977 kwam deze single nieuw binnen in onze BRT Top 30 en zowel de song als de drie achtergrondzangeressen hadden weinig om het lijf. Niettemin ging de Afro-Amerikaanse jeugd in de studio's van 'Soul Train' uit de bol en huppelden de jongeren er duchtig op los.
Op Nieuwjaarsdag 1977 kwam deze bizarre single binnengestoven in onze hitlijsten. Het was 'Sandokan' van de groep Oliver Onions die het thema bezong van een Italiaans feuilleton op de televisie dat ik nooit gezien heb. Maar de single heb ik toen wel enkele malen op mijn radio gehoord. Het verhaal van de miniserie uit 1976 ging naar verluidt over de piraat die over de hele Zuid-Chinese Zee bekend staat als de "Tijger van Maleisië".
Een hoge nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 1 januari 1977 was deze Britse groep met de koddige naam Showaddywaddy die geheel in de traditie van Shanana en Happy Days covers bracht van muziek uit de jaren '50 en de acht jongens gingen gekleed als "Teddy Boys". Ambiance troef op Nieuwjaarsdag 1977: 'Under The Moon Of Love'!
Of het op 1 januari 1977 zonnig was weet ik niet meer maar wel dat de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van die zaterdag weggelegd was voor de West-Duitse discoformatie Boney M. Met een cover van 'Sunny', geschreven door Bobby Hebb, gooiden de drie zangeressen en de danser Bobby Farrell hoge ogen en spoedig belandden ze op het hoogste schavotje.