************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
04-12-2016
Favoriete songs uit de jaren '70 (7)
Favoriete songs uit de jaren '70 (7)
Dag 7 / 8: 'Imagine' van John Lennon/Plastic Ono Band (with The Flux Fiddlers) uit 1971.
De laatste jaren wordt de song enkel en alleen nog aan John Lennon toegeschreven maar de uitvoerders van deze ingetogen song over wereldvrede waren John Lennon – vocals, piano; Klaus Voormann – basgitaar; Alan White – drums; en de Flux Fiddlers op viool. Deze laatsten waren leden van het New York Philharmonic orkest.
Op de b-kant stond 'It's So Hard' (US) of 'Working Class Hero' (UK) al naargelang de herkomst. De single heb ik nooit gekocht want begin 1972 schafte ik mij de gelijknamige elpee aan voor de schappelijke prijs van 250 BEF.
Aanvankelijk werd de ex-Beatle omschreven als een naïeve idealist maar langzaamaan begon het nummer te groeien. Het werd trouwens later herhaalde malen opnieuw uitgebracht met een trieste bijbetekenis na zijn dood in 1980. 'Imagine' zou zijn grootste hit worden al was zijn notering in de BRT Top 30 niet zo denderend: op zaterdag 4 december 1971 zou de single pieken op nummer 9 maar bleef hij toch 14 weken lang in onze hitlijsten hangen.
Verleden jaar was ik heel gelukkig toen het schijfje op één terechtkwam in de 1000 Klassiekers van Radio 2 en dat was de allereerste keer dat een ex-Beatle op het hoogste schavotje eindigde. Meermaals heb ik bij het beluisteren ervan een krop in de keel gekregen, en terecht!
♫♫♫ "I hope some day you'll join us And the world will be as one" ♫♫♫...
John Lennon, zoals ik hem het liefst zag: met lang sluik haar, baard en ziekenfondsbrilletje...
Dag 6 / 8: Elton John met 'Your Song' uit 1970. Zo extravagant als Elton John was op zijn single 'Rocket Man', zo sober was hij op dit prachtig liefdeslied dat ook op zijn elpee 'Elton John' stond die al spoedig in mijn uitgebreide verzameling van vinylplaten belandde. Voor de muziek zorgde hij zelf en de tekst kwam, als naar goede gewoonte in die dagen, van zijn boezemvriend Bernie Taupin met wie hij jàrenlang zou samenwerken. Het was de eerste Engelstalige song die ik helemaal kon meezingen en waarvan ik woord voor woord alles snapte. Het is moeilijk te geloven dat de platenmaatschappij besliste dit kleinood op de b-kant te plaatsen van 'Take Me To The Pilot', ook een straf lied nochtans. De Amerikaanse platenruiters beslisten er anders over en plugden de oorspronkelijke b-kant, met een wereldhit tot gevolg. Toen ik in november 1972 onder de wapens werd geroepen heb ik de tekst vertaald in het Nederlands en opgestuurd naar Chantal, want Bernie Taupin beschreef precies wat ik voor haar sinds een jaar voelde. Ondertussen zijn we 45 jaar verder en is het nog steeds ons lijflied.
Ook een straffe song:
Het hoesje van de single in Europa werd al snel aangepast. Elton John sprong een gat in de lucht toen hij hoorde van zijn eerste wereldhit! (zie foto's hierboven). Hieronder staat de iconische hoes van zijn titelloze elpee uit 1970 waardoor hij bekend werd bij het brede publiek.
Dag 5 / 8: 'War' van Edwin Starr uit 1970. Dit anti-oorlogslied werd geschreven door het legendarisch duo Norman Whitfield en Barrett Strong voor het Motownlabel in 1969. Oorspronkelijk namen The Temptations het protestlied op en verscheen hun versie in 1970 op hun elpee 'Psychedelic Shack'. De grote bazen van Motown waren bezorgd over het imago van hun lievelingen en besloten hun versie niet op single uit te brengen. Ze vroegen aan Edwin Starr een versie op te nemen die drie maanden later op 45-toeren werd uitgebracht met als gevolg een dikke nummer één-hit! De publieke opinie was zowat overal ter wereld gekant tegen de Amerikaanse inmenging in Vietnam en langzaam maar zeker groeide het verzet tegen deze onrechtvaardige oorlog in Zuidoost-Azië. De slagzin "War, what is it good for? Absolutely nothin'!" werd toen regelmatig gescandeerd. John Lennon had eind 1969 zijn MBE al naar de Queen teruggestuurd als protest tegen de inmenging van Groot-Brittannië in het Nigeria-Biafra conflict, de oorlog in Vietnam en ook omdat 'Cold Turkey' van de Plastic Ono Band in de hitlijsten aan het zakken was. "Psychedelic soul" op z'n best en volgens mij bracht Edwin Starr de krachtigste en ook beste versie uit.
Noord- en Zuid-Vietnam werden herenigd en in juli 1976 werd de Socialistische Republiek Vietnam uitgeroepen. De hoofdstad werd Hanoi; Saigon werd omgedoopt tot Ho Chi Minhstad.
Bruce Springsteen bracht in 1986 ook een mooie liveversie uit.
De oorspronkelijke versie uit maart 1970:
Onze Vietnamese vrienden waren oorspronkelijk bootvluchtelingen en kwamen in 1980 aan in België. Ze wonen nu in Los Angeles, Californië maar wij houden nog altijd contact en zien elkaar regelmatig. Hun prachtig land Vietnam bezochten Chantal en ik in 2010.
Voor de single 'Ver weg van Eden' van Dana Winner roep ik de gewaardeerde hulp in van Arnold Rypens. Het origineel heet 'Guardian Angel' en werd geschreven door Kurt Gebegern, Chris Evans-Ironside, en Joachim Horn-Bernges. (o): Masquerade (1983) (label: Metronome) Pseudoniem voor Drafi Deutscher (ware naam: Kurt Gebegern), die alle stemmen voor zijn rekening nam binnen deze onbestaande groep en die ook de cover van Nino De Angelo produceerde. (c): Nino De Angelo (1983) [als 'Jenseits von Eden', vertaald door Drafi Deutscher; naast een Duitse ook een Engelse (hit UK) en een Italiaanse versie als 'La Valle del Eden'], Vicky Leandros (1984) [als 'A l'est d'Eden', n°2 FR en als 'Ver van het leven', vertaald door Tom Peters], Dana Winner (1996) [als 'Ver Weg Van Eden']. De cover van Dana Winner kwam op zaterdag 14 december 1996 binnen in de Radio 2 Top 30 op nummer 28 terwijl de Limburgse zangeres ook nog op 26 stond met 'Ik hou van jou'.
Het origineel uit 1983:
Een Duitstalige eendagsvlieg uit 1983 die pas bij ons scoorde in het voorjaar van 1984:
In die tijd vierden VTM en Tien Om Te Zien nog altijd hoogtij in de Vlaamse showbusiness. Anne De Baetzelier en Willy Sommers waren de presentatoren van dienst toen ze Get Ready! aankondigden met hun nieuwste single 'Wachten op jou'. Meteen herkende ik de melodie want dit was een uptempo cover van 'Right Here Waiting' van Richard Marx. Hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 14 december 1996.
Een mooie nummer 3-hit in november 1989:
Op zaterdag 14 december 1996 werden we vergast met een nieuwe nummer één. De Top-3 zag er toen als volgt uit: 1. Robert Miles ft. Maria Nayler die met hun single 'One And One' van 2 naar 1 sprongen en daar 5 weken voor nodig hadden. 2. Faithless sprong met het mysterieuze 'Insomnia' van 4 naar 2 en met die single stond de groep al 6 weken in onze hitlijsten genoteerd. 3. Sanne, de vrouw van Erik Van Neygen, bleef onveranderd op drie staan met haar mooie cover van 'The Power Of Love': 'Land van ons twee'. Zij stond daarmee ondertussen al 8 weken in onze wekelijkse hitparade.
De volgende nieuwkomer kwam van drie neefjes van Michael Jackson die zich verenigd hadden onder de groepsnaam 3T. Een heel logische keuze want zij heten Taj Jackson, Taryll Jackson en Tito Joe Jackson. Zij zijn de zonen van Tito Jackson, allemaal voornamen die beginnen met de letter T. 'I Need You' deed al denken aan het nakende Kerstfeest en die ballade kwam dan ook hoog binnen in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 21 december 1996. Hun oom hoor je ook eventjes meezingen in de achtergrond en het nummer werd geschreven door Eric Carmen.
Maar het was de Italiaanse zangeres Gala die op zaterdag 21 december 1996 met de meeste pluimen ging lopen in de Radio 2 Top 30. Zij kwam namelijk meteen binnengevlogen op nummer 15 met een oorwurm van jewelste. Het zou al vlug blijken dat Gala Rizzatto geen eendagsvlieg was want zij zou driemaal scoren in onze hitlijsten. 'Freed From Desire' verbleef maar liefst 19 weken in onze hitparade en zou op zaterdag 8 februari 1997 de hoogste top bereiken.
'I Give You My Heart' was de opvolger van 'Coco Jamboo', een single die het in de zomer van 1996 heel goed had gedaan in onze hitlijsten. Deze single van Mr. President, een trio uit het Duitse Bremen, deed het heel wat minder goed want na twee weken waren ze verdwenen uit onze hitlijsten om nooit meer terug te keren. Deze eurodancegroep bestond oorspronkelijk uit T-Seven, Lady Danii en Rapper Sir Prophet. Eerste nieuwkomer uit de Radio 2 Top 30 van zaterdag 28 december 1996.
Blackstreet was een Amerikaanse R&B- en hiphop-formatie die werd opgericht in 1994 door Teddy Riley, een vooraanstaand persoon in het muziekgenre Swingbeat. Spanningen binnen de groep en met het platenlabel veroorzaakten het einde van de groep. Dankzij Dr. Dre, Queen Pen, en de beat van Bill Withers' 'Grandma's Hands' werd 'No Diggity' een wereldwijd succes. Hoogste nieuwkomer in onze hitparade van zaterdag 28 december 1996, dag van de onschuldige kinderen.
De prachtige inspiratiebron uit 1971:
De Top-3 van zaterdag 28 december 1996 in de Radio 2 Top 30 zag er als volgt uit: 1. Robert Miles en Maria Nayler status quo op één met 'One And One', sinds 7 weken in onze hitlijsten. 2. Get Ready!, sterke stijger van 7 naar 2 met 'Wachten op jou', voorzien van een poster die in menige meisjeskamer hing. Het viertal stond nog maar 3 weken genoteerd. 3. Sanne zakte met haar single 'Land van ons twee' van 2 naar 3. Zij verbleef al 10 weken in onze wekelijkse hitparade.
Met deze laatste nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van december 1996 sluit ik die koude maand muzikaal gezien af. Iets gemist? Geen nood, gewoon naar beneden scrollen op deze muzikale blog. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
'Without You' werd geschreven door Pete Ham en Tom Evans van de Britse groep Badfinger en uitgegeven op 27 november 1970 (mijn 19de verjaardag, nota bene). Oorspronkelijk heette de groep The Iveys maar zij kregen hun tweede groepsnaam van John Lennon toen hij -gekwetst aan zijn vinger- een "badfinger boogie" op de piano speelde. De versie van Badfinger kwam niet uit op single maar stond enkel op de elpee 'No Dice', waarop ook die andere parel stond: 'No Matter What'. The Beatles waren zowat hun beschermheren want Paul McCartney schreef in 1969 'Come And Get It' voor de band en George Harrison zou 'Day After Day' producen en met Pete Ham op gitaar meespelen. De onlangs overleden Leon Russell is daarop ook te horen op piano.
De single met dit hoesje kwam zeer snel terecht in mijn platenverzameling.
Maar terug naar 'Without You': de versie van Badfinger viel in 1970/1971 tussen de plooien tot Nilsson (hij haatte zijn voornaam) een prachtige versie opnam in 1971 die uiteindelijk 10 weken in onze BRT Top 30 zou staan en op 17 juni 1972 zou pieken op nummer 14. Chantal had ik leren kennen in september 1971 en het zou zowat onze favoriete slow worden waarop wij meermaals op één tegel hebben gedanst.
Mariah Carey bracht haar versie uit in 1994 en zo leerde een hele nieuwe generatie het prachtig lied ook kennen.
Paul McCartney zei ooit dat de ballade "the killer song of all time" was. En wie ben ik om hem tegen te spreken... Tijdens een interview in 1967 vroeg een journalist aan de Fab Four wie hun favoriete band was. Het antwoord liet niet lang op zich wachten: 'Nilsson'! En zo is de cirkel rond want Nilsson was ook heel goed bevriend met John Lennon en met Ringo Starr.
De eerste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 7 december 1996 was een gloednieuwe zangeres van eigen bodem die de naam Dominic droeg en in het Nederlands zong. Zij won dat jaar de Ontdek de Ster-show en Fred Bekky vertaalde voor haar de compositie van Jean-Jacques Goldman die Celine Dion tot een wereldhit had gemaakt: 'Pour que tu m'aimes encore'. In het Nederlands werd dat 'Voel jij wat ik voel'. Hier opnieuw geen klank gevonden op het internet maar wel onderstaand hoesje.
Hier is het origineel uit 1995:
En als bij toeval kwam Celine Dion zelf terecht in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 7 december 1996 met een cover van een oude hit uit 1976 van Eric Carmen die daarmee 6 weken had standgehouden in onze hitlijsten en op een mooie tiende plaats was gestrand. 'Alll By Myself' was gebaseerd op het adagio sostenuto van Sergei Rachmaninoff's Piano Concerto No. 2 in C minor, Opus 18. Het refrein is ontleend uit de song 'Let's Pretend', die Eric Carmen schreef en opnam met The Raspberries in 1972. Hij dacht dat Rachmaninoff's muziek publiek domein was maar de nazaten dachten er anders over en Carmen moest een deel van de opbrengst afstaan...
De zogenaamde "power ballad" van Eric Carmen:
Luister vooral naar deze song:
De compositie van de grootmeester die alles aan het rollen bracht:
Tina Turner heeft in haar loopbaan met vele artiesten duetten gezongen gaande van David Bowie, Bryan Adams, Eric Clapton, Rod Stewart, Robert Cray, Eros Ramazzotti, tot Elisa in 2006. Maar op zaterdag 7 december 1996 was het met "The Walrus of Love", alias Barry White dat zij een tijdelijk duo vormde! De single 'In Your Wildest Dreams' was goed voor een verblijf van 8 weken in onze hitlijsten en een piek op plaats nummer 18 op zaterdag 11 januari 1997.
Maar het waren ook jongeren en dansers die toen platen kochten en vandaar dat The Prodigy hoog binnenkwam in onze hitparade van zaterdag 7 december 1996. 'Breathe' stond ook op de full cd 'The Fat Of The Land' van deze Britse dance-act. Op de hoes van het singletje stond een vis afgebeeld maar op de hoes van het album stond een krab vervaarlijk met zijn scharen te zwaaien! Dit iconisch beeld nestelde zich meteen in het collectief geheugen
Mark Owen was volgens mij het derde lid van Take That dat na de split van de boysband terechtkwam in de Radio 2 Top 30. Enkel Robbie Williams en Gary Barlow hadden hem dat al voorgedaan. 'Child' was een breekbaar liedje dat een eendagsvlieg bleek te zijn maar toch 9 weken zou vertoeven in onze hitlijsten en op zaterdag 4 januari 1997 op een zevende plaats zou pieken. Hoogste nieuwkomer op zaterdag 7 december 1996.
Op zaterdag 14 december 1996 kwam de Vlaamse zangeres Petra als eerste nieuwkomer binnen in de Radio 2 Top 30. 'Vrij' was een uptempo en zeer dansbaar nummer dat gecomponeerd werd door het duo Lov Cook en Phil Sterman. Na slechts drie weken was het plaatje al uit onze hitparade verdwenen en geraakte het niet hoger dan een 23ste plaats.
Overmorgen komen er nog 2 nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van zaterdag 14 december 1996 aan de beurt opgefrist met een nieuwe nummer één. En dan post ik nog 4 nieuwe hits uit de hitlijsten van 21 en 28 december 1996, bijzonder weinig als je het mij vraagt. Altijd welkom op mijn blog "Muziek is mijn passie" door gewoon te klikken op de link http://blog.seniorennet.be/djmico1951/ en bedankt voor jullie reacties. Tot later!
Dag 3 / 8: Alex Harvey met 'To Make My Life Beautiful' uit 1972.
Deze prachtige melancholische ballade werd pas een hit in Nederland in de herfst van 1972 en bij ons werd het plaatje enkele malen op de radio gespeeld, niet genoeg om in de BRT Top 30 te geraken. Verwar deze Amerikaanse singer/songwriter Alex Harvey nooit met de gelijknamige Schotse frontman van de Sensational Alex Harvey Band!
Op 2 november 1972 werd ik onder de wapens geroepen voor een opleiding van vier maanden in Mechelen (13de Cie TTR) en acht maanden in Sankt-Tönis bij Krefeld (West-Duitsland) om daar in een NAVO-eenheid opgeslorpt te worden. Het was vooral de muziek die mij toen rechthield want zes weken van je geliefde gescheiden te zijn zonder bezoek is heel zwaar. Ik schreef meermaals per week naar haar en als het mogelijk was kwam ik zelfs voor één dag naar huis, het was tenslotte "maar" een goede 170 km. Dan moesten we ons wel reppen om vóór middernacht in de kazerne te zijn! 'To Make My Life Beautiful' doet mij telkens aan die lastige periode terugdenken met enige melancholie, vooral door de krachtige uithalen van de moog synthesizer maar Chantal en ik zijn er versterkt uitgekomen... Van Alex Harvey is verder weinig geweten en ik heb van hem slechts twee foto's op hoesjes van een single op het internet gevonden.
Hij schreef vele hits voor andere artiesten (zie link onderaan dit artikel, links).
- In Haïti overlijden 60 kinderen door vergiftigde glycerine die door een Nederlands bedrijf, de BV Vos, is geleverd.
- 10/12: De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela bekrachtigt de nieuwe grondwet van het land (op de foto met Michael Jackson).
- 26/12: JonBenét Ramsey, een schoonheidskoninginnetje van 6 jaar, wordt dood teruggevonden in de kelder van het ouderlijk huis in Colorado. De zaak werd nooit opgelost...
- 29/12: De regering van Guatemala en leiders van de Guatemalteekse Nationale Revolutionaire Eenheid (URNG) tekenen het akkoord van vaste en duurzame vrede, waarmee een 36 jaar oude Guatemalteekse burgeroorlog wordt beëindigd.
- 30/12: In de Indiase staat Assam komen 26 mensen om bij een bomaanslag op een trein, gepleegd door Bodo-separatisten.
De hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 16 november 1996 was een plaat van Belgische makelij. Het was de nieuwste single van het trio 2 Fabiola die Pat Krimson, Zohra en Fabio 'Universal Love' hadden gedoopt. In de achtergrond zong een kinderkoortje mee want het plaatje was bedoeld als kerstsingle. Veel te vroeg volgens mij want Sinterklaas komt eerst!
DJ M.D. (of DJ MD), echte naam Mario Delbeke, speelde in de Cirao (Deinze) op vrijdagen en in de Koloso (ex-Cherry Moon in Lokeren) op zaterdagen. Zijn stijl varieert van Minimal tot House, Trance en Retro. Op zaterdag 23 november 1996 kwam hij terecht in de Radio 2 Top 30 met zijn single 'Rio' om er maar liefst 17 weken te verblijven en op 25 januari 1997 zelfs op te klimmen tot nummer 3.
Bart Kaëll was op zaterdag 23 november 1996 ook van de partij in onze hitparade met zijn nieuwe single 'Ik vlieg'. De oorspronkelijke studioversie heb ik niet gevonden op het internet, enkel deze videoclip van een live optreden in Hasselt op vrijdag 28 maart 2014 met afschuwelijk slechte klank.
De hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 23 november 1996 was een eendagsvlieg van Donna Lewis. 'I Love You Always Forever' was een gigantische hit op de Amerikaanse radio, en stond 9 opeenvolgende weken op nummer 2 in de Billboard Hot 100, en 13 weken op 1 in de airplay-lijsten. Het nummer kreeg daar een plaats in de muziekgeschiedenis als de meest gedraaide single ooit. Bij ons liep het niet zo'n vaart maar toch bleef de single 11 weken hangen in onze hitlijsten en zou hij uiteindelijk pieken op nummer 12 op zaterdag 4 januari 1997.
Op zaterdag 30 november 1996 was er slechts één nieuwkomer en dus waren de Backstreet Boys die dag de hoogste nieuwelingen in onze Radio 2 Top 30 met 'Quit Playing Games (With My Heart)'. Deze Amerikaanse boyband uit Orlando (Florida) was goed op weg om de fakkel van de Europese jongensgroepen over te nemen, temeer daar hun grootste concurrenten uit de groep Take That recentelijk gesplit waren. Ook mijn zoon Jeroen houdt goede herinneringen aan deze single over...
Hiermee is de maand november 1996 ook alweer afgesloten qua muziek. Iets gemist? Geen probleem! Gewoon naar beneden scrollen op deze muzikale blog "Muziek is mijn passie" en eventjes klikken op de unieke link http://blog.seniorennet.be/djmico1951/ - Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
'Rocket Man' is een lied geschreven door Elton John (muziek) en Bernie Taupin (tekst). De tekst van het nummer is geïnspireerd op het verhaal "The Rocket Man" (Nederlands: "Raketpiloot") in The Illustrated Man van Ray Bradbury. De tekst gaat over een astronaut die zijn gezin op aarde achter moet laten om op missie naar Mars te gaan. Het lied zou gedeeltelijk aansluiten op 'Space Oddity' van David Bowie uit 1969. Bowie heeft daarbij zelf ooit de link gelegd toen hij na diverse uitvoeringen van 'Space Oddity' riep "Oh rocket man!". Beide singles werden trouwens geproducet door Gus Dudgeon.
De single 'Rocket Man' werd getrokken uit de elpee 'Honky Château' en uitgebracht in januari 1972. De titel was oorspronkelijk veel langer: 'Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time') maar ingekort voor de 45-toerenplaat. Wat mij vooral aantrekt in dit liedje is het gebruik van de ARP synthesizer door David Hentschel. Bowie bracht in april 1972 'Starman' uit en 'Life On Mars?' verscheen op elpee in december 1971 en op single pas in juni 1973. 'Space Oddity' werd nog tweemaal in de jaren '70 opnieuw op single uitgebracht, kortom de ruimte en de raketten waren toen bijzonder in. Ikzelf ben ook altijd een hevige fan geweest van astronauten, vandaar deze keuze. Tijdens een optreden voor Top Of The Pops zag Elton John er met zijn extravagante bril ook uit alsof hij uit de toekomst was gekomen.
De Zwitser René Baumann had ons in juli 1995 onder het pseudoniem DJ Bobo al uitgenodigd op zijn feestje ('There Is A Party') en op zaterdag 9 november 1996 nodigde hij ons uit te bidden voor vrijheid en het beloofde land. 'Pray' bleef in het midden van de Radio 2 Top 30 steken op nummer 15 en wist het toch 9 weken uit te houden in onze hitlijsten. Hij was toen een van de weinige blanke Europeanen die konden rappen.
Patrick Samoy en Luc Rigaux, ook wel gekend als "The Unity Mixers" uit Luik, waren onder de indruk van het zangtalent van de Spaanse Maria Isabel Garcia Asensio. Zij stond onder de naam Paradisio nog op nummer 25 genoteerd in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 9 november 1996 met haar vorige single 'Bailando' (al 18 weken!) toen ze met 'Bandolero' binnenkwam op nummer 21. Het was geen cover maar een eerbetoon aan Bandolero, een Franse discogroep, die in 1983 een wereldhit had met 'Paris Latino'.
Op zaterdag 9 november 1996 werd mijn aandacht getrokken door het mysterieuze geluid van de single 'Insomnia' van de groep Faithless, toen de hoogste nieuwkomer in onze hitlijsten. Later vernam ik dat Faithless een duo was: rapper Maxi Jazz en toetsenvrouw Sister Bliss. Zowel vader als zoon Colemans waren meteen weg van deze nieuwe dancesound.
Op zaterdag 9 november 1996 kregen we een nieuwe nummer één geserveerd. De Top 3 zag er toen als volgt uit: 1. Celine Dion met 'It's All Coming Back To Me Now', van 4 naar 1 en al 9 weken genoteerd! 2. Rob de Nijs was zijn eerste plaats met 'Banger Hart' kwijt maar stond toen toch al 17 weken in onze hitparade! 3. Helmut Lotti stond nog maar 3 weken in onze hitlijsten met 'Tiritomba' en hij klom van 5 op naar 3.
Peter Andre stond op zaterdag 16 november 1996 nog altijd genoteerd in de Radio 2 Top 30 met zijn single 'Mysterious Girl' (op nummer 22 en al 11 weken in onze hitparade) toen hij op 27 binnenkwam met de opvolger 'Flava'. Die deed het heel wat minder goed want na slechts één week lag de Britse zanger al uit onze hitlijsten met dat schijfje.
Toetsenwonder Robert Miles, de Zwitsers-Italiaanse deejay, muziekproducent, muzikant, en componist, speelde meestal op instrumentale composities maar op zaterdag 16 november 1996 had hij bijstand gekregen van de Britse zangeres Maria Nayler. 'One And One' deed het heel wat beter dan zijn voorgangers 'Children' (nummer 2 - 21 weken) en 'Fable' (nummer 3 - 10 weken): de single zou op 4 januari 1997 op de eerste plaats in de Radio 2 Top 30 eindigen en er maar liefst 17 weken blijven rondhangen!
Morgen nog één nieuwkomer uit de Radio 2 Top 30 van zaterdag 16 november 1996 gevolgd door de nieuwe singles uit de hitlijsten van 23 en 30 november 1996 en dan is die herfstmaand helemaal afgehandeld. Iets gemist? Geen nood, gewoon naar beneden scrollen op deze muzikale blog. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en waardering en tot later!
Dag 1 / 8: The Doors - Riders On The Storm (1971).
Hiervoor ben ik gaan grasduinen in mijn Persoonlijke Top 3800 Aller Tijden. Het viel me op dat de acht hoogste nummers van de jaren zeventig in die lijst uit de jaren 1970, 1971 en 1972 komen. Ik was toen tussen 18 en 21 jaar oud.
De eerste keuze gaat naar een Amerikaanse band die ik vanaf 1967 volgde met de charismatische Jim Morrison als frontzanger die jammer genoeg op 27 jaar al aan zijn einde kwam. Zijn levensstijl zat daar voor het overgrote deel voor iets tussen. Maar het was vooral het geluid van de Wurlitzer en de Fender Rhodes elektrische piano van de boomlange Ray Manzarek dat mij intrigeerde en bekoorde. De single 'Riders On The Storm' werd uitgebracht in juni 1971, tevens de laatste van The Doors waarop Morrison te horen is.
In juli en augustus 1971 werkte ik tijdens een vakantiejob aan de Belgische kust voor de Koningin Fabioladorpen en de opbrengst was ten bate van de gehandicapten. Een zware job want wij deden elke dag een andere kustplaats aan en het was 's ochtends heel vroeg opstaan en 's avonds heel laat gaan slapen. Voor en na onze optredens moesten de vrachtwagens gelost of geladen worden.
Ik hoorde 'Riders On The Storm' voor het eerst in Raversijde en met de ruisende golven (dacht ik oorspronkelijk maar het was neerstortende regen) als intro werd deze song meteen in mijn geheugen gegrift. Morrison zingt over een "spree killer" waardoor ik nadien nooit meer gelift heb. Iets wat ik dat jaar tijdens de Paasvakantie nog gedaan had met mijn goede vriend Geert toen we van Brussel naar Oostende reisden om daar de boot te nemen naar Dover en vervolgens de trein naar Londen om onze vakantie door te brengen bij een gezin in Winchmore Hill. Hetzelfde gezin waar ik de hele maand juli 1969 verbleef en daar de maanlanding meemaakte op televisie, de eerste overwinning van Eddy Merckx in de Ronde van Frankrijk in de kranten maar vooral het concert van The Rolling Stones en andere groepen samen met honderdduizenden jongeren bijwoonde in Hyde Park.
Jim Morrison zag er toen al slecht uit en was van frontman naar de achtergrond verdwenen... Het lied stond natuurlijk ook op de elpee 'L.A. Woman' maar raakte nooit genoteerd in de Radio 2 Top 30.