************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
01-09-2013
Niet vergeten liedjes uit 1975 (7)
Niet vergeten liedjes uit 1975 (7)
Op de tweede elpee van Raymond van het Groenewoud stonden verschillende soorten muziek: van rock-'n'-roll, popmuziek, kleinkunst tot heuse cabaret, zoals deze jeugdherinneringen waarin hij de vinger op de wonde legt en het manke schoolsysteem in Vlaanderen aan de kaak stelt. De LP 'Ik doe niet mee' verscheen in 1975.
In 1975 nam Wim De Craene het lied 'De kleine man' van Louis Davids op. Hij paste de tekst aan de toestand in Vlaanderen aan. Die versie heb ik helaas niet gevonden op het internet, vandaar dat ik het origineel uit 1929 post.
En omdat het zondag is krijgen jullie een bonustrack, de prachtige b-kant van 'Rozane':
Tot spijt van wie 't benijdt nog maar eens een track uit de tweede elpee van Raymond van het Groenewoud. 'Ik doe niet mee' verscheen in 1975 en in 'Bierfeesten (Als ik dit maar heb)' stelde hij het uitgaansleven in het Vlaanderen van toen aan de kaak. Volgens mij is dit regelrechte Vlaamse blues en hoe iemand eruit ziet heeft geen belang als je muziek beoordeelt. Ik beoordeel de man op zijn muzikale capaciteiten (zang, instrumenten, compositie).
'Mensen van achttien' was een opmerkelijk duet van Wim De Craene en de enige, echte "Fleur de Buda": Della Bosiers. Het liedje werd regelmatig gedraaid op de radio in 1975. Helaas werd het nooit genoteerd in de BRT Top 30. Misschien wel in de Vlaamse Top-10, maar daarover heb ik jammer genoeg geen gegevens.
Op de elpee 'Ook voor jou' uit 1975 stond ook deze parel waarin Kris De Bruyne zingt over de paardenstad bij uitstek, meer bepaald in de Far-West. De originele single heb ik niet gevonden op het internet, vandaar deze live-uitvoering tijdens Nekka 1976.
Maar het allermooiste lied uit 1975 vind ik 'Tim' dat Wim De Craene op zijn elpee 'Alles is nog bij het oude' zette. Hij bewonderde Ramses Shaffy zo erg dat hij zijn zoontje Ramses doopte en hij schreef dit prachtig lied over hem. Omdat "Ramses" niet zo goed bekte veranderde hij de naam in "Tim". Voor mij was Wim De Craene dè revelatie van het jaar 1975 en hoe hij eruit zag was voor mij van geen belang. Op dit monument van een lied speelden o.a. Jean Blaute (akoestische gitaar, Moog, orgel, piano) en Yvan Desouter (bas). Goeiemorgen, Jean!
"Met september komt de koude en het duister rond halfzeven...". Het prachtig titelnummer uit de gelijknamige elpee van Wim De Craene uit 1975 mag in deze reeks 'Niet vergeten liedjes' uiteraard niet ontbreken. ♫♫♫ Ik word er weer wat ouder bij... ♫♫♫ - Ik werd hier weer helemaal stil van en morgen is het 1 september.
Steven Tyler en Joe Perry schreven deze rocker die oorspronkelijk op de elpee 'Toys In The Attic' stond en in 1975 enkel bekend werd over de grote plas. In 1977 werd de single heruitgebracht met meer succes en in 1986 kwamen de jonge rappers van Run DMC zich in het debat mengen en toen was het hek helemaal van de dam. ♫♫♫ Like this! ♫♫♫... - Meteen iedereen wakker!
De Belgisch/Britse close harmonygroup met roots in Diest had het slim idee 'Bring It On Home To Me' te koppelen aan 'Auld Lang Syne' voor de kerstsingle van 1975. De eerste song kende ik nog van Sam Cooke en de versie van The Animals en de traditional kon ik ook nog meezingen want die werd vaak rond het kampvuur bij de scouts gezongen.
In november 1975 kwam de Philadelphia Sound nog eens zijn kop opsteken met een knap nummer dat enkele jaren later veel bekender zou worden in de versie van Thelma Houston. 'Don't Leave Me This Way' stond op de LP 'Wake Up Everybody' en werd gezongen door de jonge drummer Teddy Pendergrass.
Nog enkele uren en de koorts van de zaterdagavond heeft je weer te pakken! 'Almost Saturday Night' stond ook op de elpee 'John Fogerty' van... John Fogerty uit 1975. Het nummer werd veel bekender in de 1981-versie van die andere duivel-doet-al Dave Edmunds, want die bespeelt net als Fogerty ook bijna alle instrumenten zelf.
Prachtige elpee die toen helaas niet verkrijgbaar was in Brussel. Wim De Craene had terecht kritiek op sommige feestzalen in Vlaanderen en stak zijn mening dan ook niet onder stoelen of banken...
Paul Michiels staat in het midden (met de baard en het lang haar!).
Ook dit nummer komt uit de elpee 'Waar ik woon en wie ik ben' opgenomen in Los Angeles in 1975. Het nummer gaat natuurlijk niet over een travestie maar over een jonge vrouwelijke fan, zeg maar een groupie, die het vroegere repertoire van de zanger zingt. Hij noemt zich een "Lorelei in travestie". Het woord "travestie" was wel taboe in die tijden en opmerkelijk is de gitaarsolo op het einde van het lied waarop Boudewijn de Groot een gitaar imiteert met zijn stem...
Zoals ik eerder al schreef was 1975 een vruchtbaar jaar voor Wim De Craene want hij bracht in dat jaar twee elpees uit. De eerste was 'Brussel' waarop ook 'Rozane' staat, een prachtig lied dat hier enkele dagen geleden al aan bod kwam. Vandaag kies ik voor het titelnummer. Op de hele plaat speelde Paul Lambert orgel en piano, wat hij enkele jaren voordien nog deed bij Irish Coffee.
Een tweede track uit de elpee 'Brussel' (1975) is 'Tante Emma', een nummer dat veel bekender is en dat enkele jaren geleden nog met succes hernomen werd door Sabien Tiels. Niet te verwarren met 'Tante Julia' want dat is de tante van Boudewijn de Groot...
In 1973 zong Raymond van het Groenewoud, onze jongen uit Schaarbeek, nog "Je moest eens weten hoe gelukkig ik was". Hij maakte zich los uit de schaduw van Johan Verminnen, speelde de pannen van het dak bij Louisette samen met Erik Van Neygen en ging nu resoluut op de solotoer. De elpee 'Ik doe niet mee' uit 1975 brak geen potten maar dit nummer kent om zo te zeggen iedereen want het groeide uit tot een ware classic.
Uit dezelfde elpee 'Ik doe niet mee' komt dit grappig nummer waarin Raymond de grootste en de knapste wil zijn maar ergens midden in de song verandert zijn stem in die van een Smurf en op het einde wil hij de grootste hebben. Vaak gedraaid op de radio in 1975 en absoluut een lied om niet te vergeten!
De grens tussen rhythm & blues en rock-'n'-roll is soms zeer dun. Terry Thompson schreef deze aanstekelijke song en Arthur Alexander bracht hem als eerste uit als b-kant van 'You Better Move On' in 1961. De covers zijn legio: o.a. Clyde McPhatter en zelfs The Beatles die hem driemaal live opnamen voor de BBC (zie 'Live at the BBC' - 1994) met telkens John Lennon als leadzanger. Het gitaarwonder uit Wales brengt hier een opzwepende versie die terechtkwam op zijn LP 'Subtle As A Flying Mallet' uit april 1975. Wie op deze tonen kan blijven stilzitten is een stijve hark! (grapje!)
Op de tonen van deze prachtige ode aan Syd Barrett die de groep Pink Floyd mede had opgericht maar hem veel te vroeg moest verlaten in 1968 hoef je niet perse te dansen (maar het mag). Trek je dansschoenen maar uit en luister aandachtig naar deze hommage van bijna 26 minuten die voorkomen op de LP 'Wish You Were Here' uit 1975. De song bestaat uit 9 delen.
De Amerikaanse folkzangeres Judy Collins was een van de allereersten om composities op te nemen van o.a. Leonard Cohen, Bob Dylan, Joni Mitchell, Gordon Lightfoot en zelfs The Beatles. In 1975 nam zij deze prachtige compositie van Stephen Sondheim onder handen die hij in 1973 schreef voor de musical 'A Little Night Music', gebaseerd op de film 'Smiles Of A Summer Night' van Ingmar Bergman. Laat de gekken nu maar binnenkomen...
De Amerikaanse zangeres Janis Ian (°1951) bracht in 1975 haar 7de (!) elpee uit die ze de titel 'Between The Lines' meegaf. Hierop stond deze parel die zeker niet mag vergeten worden. Later werd ze bevriend met de Nederlandse zangeres Conny Vandenbos en namen ze zelfs een duet op ('Don't leave tonight' - 1980). Maar ondertussen zingt ze hier over haar jeugdjaren, toen ze zeventien was in 1968...
Een stem als een misthoorn heeft deze Amerikaanse ex-frontzanger van Creedence Clearwater Revival. Na een zijsprongetje in de country & western-muziek als Blue Ridge Rangers ging John Fogerty resoluut voor een solocarrière. Helaas werd deze single uit 1975 enkel in de VS en Canada een kleine hit en moesten wij in West-Europa wachten tot de song succes kende in de uitvoering van Status Quo in 1977.
De groepsleden van Pink Floyd konden Syd Barrett maar niet vergeten.
Ook op latere leeftijd heeft John C. Fogerty nog altijd een krachtige stem.
Deze Britse band heette oorspronkelijk 'Ace Flash and The Dynamos' die al snel werd ingekort tot 'Ace'. Het singletje 'How Long' uit november 1974 kreeg veel airplay in de loop van het jaar 1975 maar slaagde er niet in zich te nestelen in de BRT Top 30. De zanger/toetsenist was Paul Carrack, toen nog onbekend maar hij verdiende later zijn sporen bij de Eric Clapton Band, Squeeze, Mike & The Mechanics en ook bij zichzelf want hij bouwde ook een solocarrière uit (zie link onderaan).
Dit is het verhaal van Cassius Clay die zijn naam wijzigde in Muhammad Ali. Een zeer leuk plaatje van Johnny Wakelin die niet alleen van Zaïre hield (want zo heette Congo toen onder het bewind van Mobutu Sese Seko) maar ook van Kinshasa, aan zijn begeleidingsband te zien. Uit september 1975 en de single wordt veel gedraaid in popcornmiddens. ♫♫♫ "Catch me if you can..." ♫♫♫
Toffe single van de Britse band Fox waarvan Susan Traynor aka Noosha Fox de leadzangeres was. Zij kwam uit Australië en had al enige tijd samengewerkt met de Amerikaan Kenny Young (gitaar, vocals), stichter van de groep. Deze laatste was ook componist en niet van de minsten: zo schreef hij o.m. mee aan 'Under The Boardwalk' (The Drifters - 1964) en 'Captain Of Your Ship' (Reparata & The Delrons - 1968). Dit plaatje deed niets bij ons in 1975 maar een jaar later zou de band wel een grote hit scoren...
De song hing al een tijdje in de lucht want hij werd geschreven door Neil Sedaka en Howard Greenfield maar de versie van Sedaka deed hier niets in 1973. De coverversie van Mac & Katie Kissoon daarentegen werd een hitje in Nederland, datzelfde jaar. 'Love Will Keep Us Together' kreeg een nieuwe versie van het duo dat oorspronkelijk 'The Captain & Tennille' heette en dat bestond uit Daryl Dragon en Toni Tennille. Toen dit singletje in 1975 op nummer 1 stond in de VS trouwden ze met elkaar...
Philips bracht deze single van Rob de Nijs voor het eerst uit in de herfst van 1974 zodat hij in januari 1975 in de Nederlandse hitlijsten verscheen. De knappe compositie van Boudewijn de Groot/Lennaert Nijgh haalde een mooie nr. 8 positie bij onze Noorderburen maar bij ons haalde de single nooit de BRT Top 30 alhoewel Omroep Brabant (BRT 2) hem grijsdraaide.
Tijdens het jaar 1975 was Wim De Craene bijzonder productief en zijn prachtige luisterliedjes werden door Julien Put van Omroep Brabant (BRT 2) regelmatig gedraaid en de hemel in geprezen. Helaas waren het stuk voor stuk parels voor de zwijnen want de Vlaamse bard kwam tijdens zijn veel te korte leven nooit terecht in de BRT Top 30. Pas na zijn dood nam de belangstelling voor zijn werk zienderogen toe en groeide hij uit tot een waar icoon...
Een andere klepper die je haast nooit in een of andere hitlijst zult vinden is Kris De Bruyne die met zijn elpee 'Ook voor jou' een mijlpaal in de Vlaamse muziekgeschiedenis neerzette. Dit intiem lied pronkte ook op die prachtige vinylschijf uit 1975.
Vanuit het zuiden kwamen verrassende klanken op de radio die we van Nino Ferrer niet gewoon waren. Eigenlijk was deze Italiaan (geboren als Nino Agostino Arturo Maria Ferrari) een jazzmuzikant maar in de helft van de jaren '60 toverde hij zich om tot een muzikale clown met enkele grote hilarische hits als gevolg. Hij trok zich terug op zijn domein in het zuiden van "la douce France" en samen met ene Radiah nam hij in 1974 een volledige elpee op. Dit prachtig nummer zong hij ook in het Engels. Vaak gehoord op de radio in 1975 maar de single geraakte helaas nooit in onze hitparade...
Bij gebrek aan succes en erkenning stapte de getalenteerde zanger jammer genoeg uit het leven.
De elpee was helemaal gezongen in het Engels. De single werd ook in het Frans uitgebracht.
Zoals beloofd begin ik vandaag met mijn nieuwe rubriek "Niet vergeten liedjes", een verzameling songs die onze hitlijsten in 1975 niet bereikten maar toch regelmatig op de radio te horen waren. Zo was dat het geval met deze Amsterdammer die in april 1975 in de Nederlandse hitparade terechtkwam gedurende 8 weken met een Top-10 hit als beloning. Ik ben blij dat ik 'm niet vergeten ben met dank aan het 'Dameskoor Broekhuizenvorst' en de fanfare 'De Vorster Kapel'.
Een jaar vóór Kris De Bruyne waren Chantal en ik voor een lang weekend naar Amsterdam geweest. We waren er inderdaad vogelvrij, we wandelden langs de grachten en we genoten ook van een boottochtje op de kanaaltjes. Naar de 'Nachtwacht' zijn we gaan kijken en langs de walletjes hebben we toen geflaneerd. Randy Newman hebben we er echter niet gezien maar ik kocht er wel de nieuwste elpee van John Lennon. 'Amsterdam' staat eveneens op de LP 'Ook voor jou' uit 1975 waarop nog andere parels staan...
Hal David was zijn vaste partner Burt Bacharach een beetje ontrouw toen hij deze wondermooie song over Los Angeles schreef samen met Albert Hammond. En dat het in het zuiden van Californië nooit regent konden Chantal en ik samen met onze zoon aan den lijve ondervinden toen we er in 2002 drie weken lang verbleven voor een lange rondreis van daaruit naar o.a. Nevada en Tijuana, Mexico. '99 Miles To L.A.' staat op de LP 'Breakaway' van Art Garfunkel, uitgebracht in 1975.
Ooit begonnen als de backing band van Linda Ronstadt waren de Amerikaanse Eagles nu gestart met de verovering van omzeggens de hele wereld en 1975 was zowat het jaar waarin countryrock definitief doorbrak in West-Europa. Het prachtige 'Lyin' Eyes' staat op de elpee 'One Of These Nights' uit juni 1975.
Op 5 juli 1969 vroeg een Engels meisje mij tijdens het Free Hyde Park Concert of ik Art Garfunkel was. Zó treffend was de gelijkenis toen en er was nog geen internet in die tijd. De Amerikaanse zanger is exact tien jaar ouder dan ik en met mijn baard zie ik er nu helemaal anders uit...