************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
09-03-2014
Hits 20/27 januari 1979
Hits op 20 en 27 januari 1979
Dat Reginald Kenneth Dwight zijn artiestennaam "Elton John" te danken had aan Elton Dean en Long John Baldry weet onderhand bijna iedereen. Hij had met beiden nog gewerkt in de legendarische formatie 'Bluesology', een begeleidingsgroep van Amerikaanse artiesten op tournee in het Verenigd Koninkrijk. Op 20 januari 1979 kwam de flambloyante Brit met de uitgebreide brillencollectie binnen in de BRT Top 30 met een instrumentale song die hij opdroeg aan een werknemer van zijn platenmaatschappij Rocket Records Company. Guy Burchett liet het leven bij een motorongeval. Toepasselijk noemde hij zijn melancholische compositie 'Song For Guy' en op het einde van de song hoor je Elton John enkele malen "Life is a terrible thing" fluisteren...
De mannen van Status Quo zongen niet over een overleden makker in een of ander verkeersongeval maar deze hoogste nieuwkomer in de hitparade van zaterdag 20 januari 1979 heette toevallig 'Accident Prone' en de titel wordt hier figuurlijk gebruikt zoals in de Franse uitdrukking "un accident de parcours". De letterlijke vertaling luidt "kans op ongelukken"... We kregen die dag een nieuwe nummer 1 en dat was voor de tweede maal 'Y.M.C.A.' van de Village People die op 6 januari al eens op het hoogste schavotje hadden gestaan.
De Amerikaanse acteur John Travolta was toch wel een fenomeen in de periode eind 1977 en heel het jaar 1978 ('Saturday Night Fever' en 'Grease' op het witte doek en zelfs in de hitlijsten al dan niet met Olivia Newton-John). Maar ook in het voorjaar van 1979 scoorde hij via andere plaatjes en posters, zoals deze single 'Ik ben verliefd op John Travolta' van het Nederlands zangeresje Sandy (geboren als Anita Weijers) dat hevig door Radio Mi Amigo werd geplugd en dus ook een hit werd in Nederland èn in Vlaanderen. Een nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 27 januari 1979.
Er zat een nieuwe wereldhit in de pijplijn want op 27 januari 1979 verscheen ABBA met 'Chiquitita' voor het eerst in onze hitlijsten en spoedig zou de single op één belanden. De songtitel betekent in het Spaans "klein meisje" en heeft dus niets met het bekende bananenmerk Chiquita te maken. De vier Scandinaven namen het nummer ook op in het Spaans, alhoewel ze die taal niet spraken. Ze zongen het fonetisch waardoor ze ook populair werden in o.a. Spanje, Puerto Rico, Mexico en de Dominicaanse Republiek.
Op zaterdag 27 januari 1979 was de nieuwkomer in de BRT Top 30 op nummer 26 onze landgenoot Ruth Mc Kenny met het rockende en van een sirene voorziene 'The Cops Are Coming', vrij vertaald als "Flikken in aantocht!". Op datzelfde ogenblik stond zijn vorige single 'Rocking In The Street' nog altijd in de hitlijsten en wel voor de 29ste week! Een absoluut unicum in onze muziekgeschiedenis en daarmee stond hij op nummer 27, slechts één plaatsje lager.
Een buitenbeentje in volle discoperiode...
Toen hing op menige meisjeskamer een poster van John Travolta. Zangeresje Anita was zo slim de naam Sandy aan te nemen als artiestennaam want zo heette Olivia Newton-John in de film 'Grease'.
Een wereldhit in het Engels en in het Spaans.
Agnetha en Frida wisten ook hoe ze hun mannelijke fans moesten "binden"...
Hier in Mini Europa toen de parkieten nog in hun kooi zaten in het Brussels Meli Park...
Vanmorgen schreef ik hetvolgende op mijn Facebook-tijdlijn, na een week in Rome vertoefd te hebben: "Door een technisch defect stond de tijdmachine een hele week stil in het jaar 2014 in de stad Rome. Na enig gesleutel kon het jaar 1979 ingeschakeld worden. Vandaag start ik dan ook met 6 hits uit de BRT Top 30 van drie opeenvolgende zaterdagen, namelijk 6, 13 en 20 januari. Goedemorgen iedereen!".
Op 6 januari 1979 huppelde het Franse zangeresje Carène onze BRT Top 30 binnen onder de naam Karen Cheryl want voortaan zong zij in het Engels. Haar plaatjes waren meestal geperst op gekleurd vinyl en dit exemplaar van 'Sing To Me Mama' was roodkleurig.
Ian Dury daarentegen had na zijn avontuur van seks, drugs en rock-'n-roll behoefte aan enige flagellatie -zoals in het oude Rome- want hij vroeg met aandrang 'Hit Me With Your Rhythm Stick'. En zo gebeurde het dat hij samen met zijn Blockheads onze hitlijsten bestormde op zaterdag 6 januari 1979. Die dag werd er trouwens een nieuwe nummer één genoteerd en dat was 'Y.M.C.A.' van de Village People.
Op zaterdag 13 januari 1979 werd er nog een laatste stuiptrekking genoteerd van de 'Saturday Night Fever', want toen kwam de reggaeversie van 'Stayin' Alive' gebracht door Richard Ace binnen in onze hitparade. De compositie van de Gibb broers deed het geweldig goed in de discotheken en werd voornamelijk geperst op 45-toeren maar dan op de grootte van een elpee. En de nieuwe nummer 1 in de BRT Top 30 was Meat Loaf met 'Paradise By The Dashboard Light'.
Een van de weinige blanke zangeressen die het ooit voor mekaar kreeg een platencontract bij het overwegend zwart platenlabel Motown te versieren. Kiki Dee kwam op zaterdag 20 januari 1979 binnen in de BRT Top 30 met haar single 'Stay With Me Baby' en dat liet ik me geen twee keer zeggen want zij is één van mijn favoriete zangeressen.
In het kielzog van Donna Summer en andere disco queens kwam Claudja Barry mee op onze radiogolven en zij had haar dansschoentjes aangetrokken. Op de tonen van de boogie woogie danste zij zich een weg naar de hoogste regionen van de BRT Top 30 van zaterdag 20 januari 1979. En het was dan ook de extralange discoversie van '(Boogie Woogie) Dancing Shoes' die het meest succes had in de discotheken. Van 1975 tot 1976 maakte de Jamaicaanse zangeres en actrice ('Hair' en 'Catch My Soul') deel uit van de formatie Boney M. maar zij werd het beu altijd maar te playbacken en daarom begon ze aan een solocarrière. Helaas bleef het in België bij deze eendagsvlieg.
Een Belgische productie die het wereldwijd heel goed doet, het gebeurt niet alle dagen. Het plaatje 'Born To Be Alive' van de Franse zanger Patrick Hernandez (met Spaans bloed in de aders) sloeg op zaterdag 20 januari 1979 in als een bom in onze hitlijsten. Pas vele jaren later werd bekend dat de blonde achtergronddanseres in bikini en cowgirlhoed (rechts van de zanger) de Amerikaanse Madonna Louise Veronica Ciccone was. Hernandez woonde toen in Aalbeke (West-Vlaanderen) en Madonna in Henegouwen. Het is van daaruit dat de Belg Jean Van Loo -die tevens zijn manager werd- Patrick Hernandez lanceerde. Madonna brak in 1983 door en werd later "The Queen of Pop"...
Het Franse zangeresje Carène werd omgetoverd tot een heus sekssymbool.
Het was de tijd van de maxi-singles.
In 1975/1976 maakte ze nog deel uit van Boney M.
Ook Claudja Barry maakte van haar lichaam gebruik om haar platenverkoop te stimuleren.
De achtergronddanseres (rechts naast Patrick Hernandez) is niemand minder dan Madonna.
De Franse zanger had een fijne neus voor talent want hij ontdekte Madonna in New York en bracht haar mee naar België, dicht bij de Franse grens, want dat was een perfecte uitvalsbasis om dat land te veroveren. In 1978 verdiende Madonna nog de kost door zich naakt te laten fotograferen door o.a. Lee Friedlander.