************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
20-09-2015
Hits op 25 juni 1988
Hits op 25 juni 1988
De Puerto Ricaanse zanger José Feliciano had weer een lied aan zijn repertoire toegevoegd. Zijn nieuwste single 'Ponte a cantar' kwam op zaterdag 25 juni 1988 gezwind binnengevlogen in de BRT Top 30. Zijn vorige notering in onze hitlijsten dateerde al uit de zomer van 1971 toen hij met 'Che sara' maar liefst 16 weken in onze hitparade vertoefde.
Op het 33ste Eurovisiesongfestival, dat in Dublin werd gehouden (want Johnny Logan had in 1987 gewonnen), werd ik tijdens de puntentelling -de zogenaamde intervalact- aangenaam verrast door de band Hothouse Flowers die hun 'Don't Go' ten gehore brachten. Van de deelnemers kocht ik geen single maar de eerstvolgende werkdag stond ik bij de platenboer om mij dit schijfje aan te schaffen. De single kwam -na hun geslaagd optreden van 30 april 1988 voor miljoenen televisiekijkers- eindelijk terecht in de BRT Top 30 van zaterdag 25 juni 1988. Beter laat dan nooit!
Fairground Attraction was geen echte kermisattractie maar een Schotse pop/folk-band. Zangeres Eddi Reader had nog bij Alison Moyet en de Eurythmics als achtergrondzangeres gewerkt. De aanstekelijke en minimalistische song 'Perfect' bleef meteen in het gehoor hangen en kwam dan ook heel hoog binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 25 juni 1988.
Voormalig zanger/gitarist bij The Equals, Eddy Grant, bracht na zijn wereldhit 'Gimme Hope Jo'anna', de single 'Harmless Piece Of Fun' op de markt. Het intro doet mij enigszins denken aan de sound van The Rolling Stones. Ook een hoge nieuwkomer in onze hitparade van zaterdag 25 juni 1988.
Stevie Wonder zong vaak duetten met bekende artiesten als Paul McCartney, Michael Jackson, Syreeta Wright en vele anderen maar ook de Spaanse charmezanger Julio Iglesias had ervaring op dat gebied want zo strikte hij ooit Diana Ross, The Beach Boys en Willie Nelson voor een samenwerking op vinyl. Het duet 'My Love' kwam eveneens op zaterdag 25 juni 1988 terecht in onze hitlijsten met een heerlijke mondharmonicasolo van de blinde Amerikaanse muzikale duizendpoot.
Blijkbaar waren vele landgenoten naar Zuid-Frankrijk, Spanje, de Balearen of de Canarische Eilanden met vakantie geweest want na 7 weken verscheen de single 'Bamboleo' van de Gipsy Kings opnieuw in de BRT Top 30. Op zaterdag 25 juni 1988 sprongen deze muzikale zigeuners vanuit het niets meteen op nummer 14 met hun aanstekelijke mengeling van popmuziek en flamenco. Olé!
Maar de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 25 juni 1988 was een single om te koesteren. De voormalige zanger/bassist uit The Police stelde zich zeer kwetsbaar op door zijn ziel bloot te leggen op dit wondermooi lied. 'Fragile' weerspiegelt volkomen de aard van de mens: vaak dragen we een schild om niet te tonen wie we echt zijn of om stoer te zijn en al te weinig laten we onze emoties de vrije loop... Een prachtig vinylplaatje van Sting om te beluisteren tot aan het gaatje!
Tegelijk was er een nieuwe nummer één in onze hitparade: Glenn Medeiros stond daar met 'Nothing's Gonna Change My Love For You' na 5 weken. De week voordien stond hij nog op nummer 4.
Dé revelatie van het 33ste Eurovisiesongfestival 1988.
Twee families uit Zuid-Frankrijk verenigd in één groep.
Gene Kelly en The Beatles zongen al over dit natuurlijk fenomeen, net zoals CCR (zelfs tweemaal), José Feliciano, Ann Peebles alsook Eruption en Tina Turner maar ook de Kreuners en zovele andere artiesten. Walter Grootaers en kompanen beweerden zelfs dat het meer regent dan vroeger. Op zaterdag 18 juni 1988 kwam Terence Trent D'Arby terecht in de BRT Top 30 met zijn nieuwe single 'Rain', ook een track uit zijn debuutelpee uit 1987: 'Introducing The Hardline According To Terence Trent D'Arby'.
Bijna alle tracks uit deze elpee werden op single uitgebracht!
Tweemaal klappen in de handen en dan die karakteristieke pianoklanken en we zijn vertrokken. Bruce Hornsby & The Range dreigden even te worden ondergebracht bij de eendagsvliegen maar niets is minder waar want ook hun single 'The Valley Road' vond zijn weg naar onze hitlijsten. Dat werd een feit vanaf zaterdag 18 juni 1988.
De band Climie Fisher wist een derde single binnen te loodsen in onze hitparade, want na 'Love Changes Everything' en 'Rise To The Occasion' geraakte hun single 'This Is Me' ook binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 18 juni 1988. Het zou evenwel de laatste zijn en daarna was het afgelopen in onze contreien voor het Brits popduo dat bestond uit Simon Climie en Rob Fisher.
Er zat een hele nieuwe, jonge generatie artiesten te drummen om ook aan de bak te komen. Zoals Kylie Minogue uit Australië die met de hulp van het producerstrio Stock-Aitken-Waterman voor de tweede maal terechtkwam in de BRT Top 30. 'Got To Be Certain' scoorde vanaf zaterdag 18 juni 1988 en in totaal heeft het zangeresje al 29 hitsingles gehad in onze hitlijsten!
Ditmaal hadden we te maken met een echt onehitwonder want de Amerikaanse singer/songwriter en producer Will Downing uit Brooklyn had een hit in de BRT Top 30 met zijn single 'A Love Supreme' vanaf zaterdag 18 juni 1988. Hij was de hoogste nieuwkomer die dag en zijn plaatje bleef slechts twee weken hangen in onze hitparade met een mooie notering op de 14de plaats als beloning. Er was ook een nieuwe nummer één die week met 'Everywhere' van Fleetwood Mac die zowat overal ter wereld heel hoog stond! De Amerikaans/Engelse band had er evenwel 9 weken voor nodig gehad om daar te geraken. Een absoluut record! In vaktermen noemt men zo'n single een "sleeper"...
Op 21 juni 1988 versloeg Oranje in Hamburg het West-Duitse voetbalelftal in de beladen halve finale van het Europees Kampioenschap 1988 met 2-1 cijfers. Een revanche voor de nederlaag van het Nederlands elftal in 1974 tijdens de finale van het WK ook tegen de Bondsrepubliek Duitsland (1-2).
Op 25 juni 1988 won Nederland in München het EK Voetbal door in de finale de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan. Doelpuntenmakers zijn aanvoerder Ruud Gullit en topscorer Marco van Basten.
Alsof dat niet genoeg was kwam Whitney Houston in de voormiddag van diezelfde dag gezwind binnengevlogen in de BRT Top 30 met haar nieuwe single 'Love Will Save The Day'. Voorwaar een memorabele dag, vooral op sportief vlak!
Om een onverklaarbare reden kwam de single 'Stay On These Roads' van de Noorse popgroep a-ha na 10 weken opnieuw terecht in de BRT Top 30. Dat gebeurde op zaterdag 25 juni 1988 en de Scandinaviërs stonden daar meteen op nummer 25. De week nadien was a-ha met die single alweer spoorloos verdwenen!
"Fasten your seatbelts 'cause here we go!"... Op zaterdag 11 juni 1988 namen Dieter Meier en Boris Blank ons in de BRT Top 30 mee op een wilde autorit met hun single 'The Race'. De Zwitserse elektronische band Yello had ook nog een langere rit in petto en die volgt hieronder!
"Come to me, I'm gonna win the race!": hier is de lange versie.
Met een luide oerkreet kwam Annie Lennox op zaterdag 11 juni 1988 binnenvallen in de BRT Top 30 en ze was dringend op zoek naar een man. Getuige daarvan de nieuwe single van de Eurythmics die toepasselijk 'I Need A Man' heette en waarop haar kompaan Dave Stewart van jetje gaf op zijn gitaar.
Midnight Oil bleek dan toch met 'Beds Are Burning' geen onehitwonder te zijn want op zaterdag 11 juni 1988 kwam de Australische rockband hoog binnen met hun nieuwste single en die werd 'The Dead Heart' gedoopt. Met hun muziek staken de Aussies de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals, een hart onder de riem. Zanger Peter Garrett en andere bandleden geraakten betrokken bij Greenpeace i.v.m. de asbestwinningen in dit continent.
Wat de boomerang is voor Australië, is de doedelzak voor de Schot. En dat demonstreerde Gerry Rafferty toen hij op zaterdag 11 juni 1988 de hoogste nieuwkomer was in onze hitparade. Zijn nieuwste single heette 'Shipyard Town' en het was al van 1979 geleden dat Rafferty in de BRT Top 30 had gestaan met 'Night Owl'. De gloriedagen van 'Baker Street' waren jammer genoeg voorbij en dit zou de laatste notering voor Gerry Rafferty zijn in onze hitlijsten.
Grant & Forsyth is een Brits duo, bestaande uit het echtpaar Dominic Grant en Julie Forsyth. Ze maakten vroeger deel uit van de Britse popgroep Guys 'n' Dolls. Forsyth schreef en componeerde daarnaast het nummer 'Go' voor de Schotse zanger Scott Fitzgerald. Fitzgerald behaalde er een tweede plaats mee op het Eurovisiesongfestival 1988, achter winnares Céline Dion. Forsyth en Grant verzorgden beiden, naast Des Dyer van Jigsaw, de achtergrondzang. De nieuwste single van het duo was 'Anything For You' die op zaterdag 18 juni 1988 zijn entree maakte in de BRT Top 30. Hieronder een live optreden in Nederland met zeer slechte klankkwaliteit. Het tweede nummer dat er maar gedeeltelijk op staat is 'I Got The Fire In Me', een vertaling van een Italiaans nummer uit 1981: 'Sarà perché ti amo' van Ricci e Poveri.
Het oorspronkelijk nummer kwam uit 1983 en de remix uit 1988 kwam terecht in de BRT Top 30 van zaterdag 18 juni 1988. De song 'Blue Monday' werd officieel geremixed door Quincy Jones en John Potoker onder de titel 'Blue Monday 1988'. New Order verrees uit de assen van Joy Division nadat die groep was uiteengevallen door het overlijden van leadzanger Ian Curtis. Hij stapte in 1980 uit het leven...
De 'Sukiyaki' en de 'Yamasuki' hadden al in onze hitlijsten gestaan en deze New Beat-single verscheen ook in de BRT Top 30, namelijk op zaterdag 18 juni 1988. Nux Nemo was een Belgisch New Beat-project rond Jo Bogaert. De formatie bracht in 1987 met 'Chinatown' de eerste New Beat-full-lp uit, en haalde met de single 'Hiroshima' datzelfde jaar de BRT Top 30. Voor deze releases liet Bogaert zich inspireren door de Duitse ‘Frankfurter Sound’ van Off en 16 Bit én de AB Sound waarmee hij kennis maakte in de Carrera in Destelbergen. 'Asian Fair' was de titel van deze single en voor 'C In China' van de Confetti's zouden we nog een jaar moeten wachten...
Twee rare Zwitserse vogels!
Ze had duidelijk nood aan een man!
Ze hielden nog altijd zielsveel van elkaar.
Jo Bogaert zou een jaar later wereldwijd de hoofdvogel afschieten met Technotronic.
Na vier dagen technische problemen op mijn blog kan ik eindelijk weer aan de slag!
Op 1 juni 1988 werd voetbalclub KRC Genk opgericht uit een fusie van Thor Waterschei en FC Winterslag.
En op zaterdag 4 juni 1988 kwam een Belgische productie op het Rainbowlabel terecht in de onderste regionen van de BRT Top 30. Het was ene Rod Sainclair met zijn single 'I'm Alone'. Het Muziekarchief.be wist mij te vertellen dat dit een cover is van het alom bekende liedje uit 1965 van The Picknicks uit Antwerpen. De song werd geschreven door Bert Cleys, Hélène Lauwers en Staf Van Eetveldt. De naam van de groep werd meermaals anders gespeld (The Pick Nicks, The Picknick's, e.d.m.) en ook het liedje werd soms aangeduid als 'I Am Alone' of 'I'm Alone Forever'. Van deze cover heb ik geen klank gevonden op het internet. De naam van deze uitvoerder wordt trouwens ook soms aangeduid als Rod Sinclair, terwijl het hoesje er nochtans naast staat. Begrijpe wie begrijpe kan...
Hier is dat origineel: een geweldige plakker op één tegel!
Op diezelfde vierde juni van het jaar 1988 was er ook plaats voor funk in de BRT Top 30. Die kwam van Narada Michael Walden die zijn naam blijkbaar te lang vond en hem inkortte tot Narada. Zijn nieuwste single heette 'Divine Emotions'. Volgens de vinylplaat moeten we zijn voornaam ook uitspreken als "Nar-'Da". Ik leer alle dagen bij!
De flink uit de kluiten gewassen Engelse Hi-NRG artieste Hazell Dean bestormde ook op zaterdag 4 juni 1988 onze hitlijsten met haar knappe dance-popsingle 'Who's Leaving Who'. En op deze vraag kon ik helaas geen antwoord geven...
"De appel valt niet ver van de boom." luidt het spreekwoord en dat is in het geval van Ziggy Marley zeker juist. Toegegeven, hij is Bob Marley niet maar zijn single 'Tomorrow People' samen met The Melody Makers mag er best zijn. Hij kwam reggaegewijs binnengevlogen in onze hitparade van zaterdag 4 juni 1988 en het was toen nog niet eens zomer!
En toen kwamen de grote kleppers terecht in de BRT Top 30 van zaterdag 4 juni 1988. Het was al de vijfde track uit de elpee 'Bad' die op single verscheen. Van 'Dirty Diana' werd een videoclip opgenomen voor een live publiek. Het was na 'Beat It' de tweede hardrocksong van Michael Jackson die hem producete samen met Quincy Jones. Gitarist Steve Stevens speelt hier blaren op zijn vingers. Er werd toen hard gespeculeerd wie die Diana wel mocht zijn: was het Diana Ross of Prinses Diana? Neen, gewoon "de groupie" in het algemeen. Was dit een toekomstige nummer één in de pijplijn? Afwachten is de boodschap! Nieuw in onze hitparade en meteen binnengesprongen op nummer 19.
Michael Jackson zat al enkele jaren bij het platenlabel Epic Records. Zijn vroegere platenmaatschappij Motown Records kwam daarom op het "lumineuze" idee een oude single van de Jackson 5 te remixen en opnieuw uit te brengen onder de noemer Michael Jackson with The Jackson 5. Zo pikten zij ook een graantje mee van het succes van hun vroegere superster. 'I Want You Back '88 Remix' kwam dan ook vanuit het niets meteen terecht op nummer 11 in de BRT Top 30 van zaterdag 4 juni 1988.
Ik hoorde toch liever het origineel uit 1969:
En de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 4 juni 1988 was ook "opgewarmde kost". Glenn Medeiros had in 1986 al zijn versie op single en videoclip opgenomen van 'Nothing's Gonna Change My Love For You', een origineel van George Benson uit 1985. De single van Medeiros werd in maart 1987 uitgebracht in de VS en kwam eventjes piepen in onze hitparade op zaterdag 26 december 1987, zodat deze re-entry de tweede week was in onze hitlijsten! De jonge zanger uit Hawaïi kwam meteen binnen op nummer 9. En hij zou heus niet blijven steken op die plaats! De song werd trouwens geschreven door Gerry Goffin en Michael Masser, niet de minsten!
Het origineel, ook dansbaar op één tegel:
Ziggy Marley in de sporen van zijn beroemde vader!
Steve Stevens stond Michael Jackson bij op gitaar.
Origineel hoesje uit 1969:
Tussen 26 december 1987 en 4 juni 1988 stond hij slechts één week genoteerd in onze hitlijsten. Vandaag was dus slechts de tweede week!
Waarschijnlijk hadden de auteursrechten op de liedjes van haar vader zoveel geld in het laatje gebracht dat Natalie Cole zich een roze Cadillac kon veroorloven, net zoals Elvis Presley en Bruce Springsteen. Prince daarentegen moest het stellen met een 'Little Red Corvette'. Beide songs volgden de traditie van de Wilson Pickett R&B classic 'Mustang Sally' waarin een autoritje wordt gebruikt als een metafoor voor seksuele activiteit. The Boss hield in 1983 nog een cover van zijn compositie door Bette Midler tegen maar uiteindelijk was het de dochter van Nat "King" Cole die het meest succes had met haar cover uit 1987. Nieuw in de BRT Top 30 van zaterdag 21 mei 1988: 'Pink Cadillac'.
Slechts een b-kantje in 1984 voor The Boss en dus weinig gekend:
De inspiratiebron voor 'Pink Cadillac', LP-versie uit 1966:
Mooie versie van "The Killer": Hier samen met The Boss uit die geweldige cd met duetten:
Op 30 april 1988 had een zekere Céline Dion uit Canada het drieëndertigste Eurovisiesongfestival in Dublin gewonnen met haar krachtige ballade. 'Ne partez pas sans moi' heette het liedje en de zangeres vertegenwoordigde Zwitserland. Jammer dat ze de foute jurk droeg maar ze was nog niet uitgezongen of Chantal en ik wisten meteen dat zij zou winnen. Het werd spannend want ze kreeg slechts één puntje meer dan de tweede, Scott Fitzgerald. Toch zou ze moeten wachten tot de jaren '90 voor een internationale carrière waarin ze afwisselend in het Frans en in het Engels zou zingen, en kijk toen verdween plots het "accent aigu" in haar voornaam. Nieuw in de BRT Top 30 van zaterdag 21 mei 1988 en meteen de hoogste nieuwkomer want ze kwam vanuit het niets binnengeraasd op nummer 16.
Op zaterdag 28 mei 1988 kwam de Israëlische zangeres van Jemenitische afkomst Ofra Haza terecht in de BRT Top 30 met het exotisch nummer 'Im Nin' Alu' dat oorspronkelijk dateert uit 1984. Haar internationale debuut maakte Ofra Haza tijdens het Eurovisiesongfestival van 1983, met het nummer 'Chai' ('Leven') waarmee ze een tweede plek wist te halen. Het is een remix uit 1988 die onze hitparade wist te bereiken. Haar genre wordt omschreven als pop, etnisch of Hebreeuwse folk. Ik hou het gemakkelijkheidshalve op "wereldmuziek". In 1997 trouwde Ofra Haza met de Israëlische zakenman Doron Ashkenazi. Zij overleed in 2000 in het Tel Hashomer-ziekenhuis in Ramat Gan aan de gevolgen van aids. Ashkenazi stierf na haar door dezelfde oorzaak. Hij wordt er wel van beschuldigd haar besmet te hebben. Tussen de families Haza en Ashkenazi woedde nog enkele jaren een strijd over auteursrechten. Haza was vooral een idool van vele Israëlische vrouwen, jong en oud.
Hier het origineel van 'Im Nin' Alu' uit 1984 dat jammerlijk flopte:
Roderick Stewart, die in de jaren '60 en '70 nog door het leven ging met het koosnaampje "Rod The Mod", scoorde ook in de jaren '80 vele hits. Zo plaatste hij zich in de BRT Top 30 van zaterdag 28 mei 1988 met zijn nieuwe single die 'Lost In You' heette. En de Britse zanger liet zich bijstaan door het kruim van de toenmalige muzikanten: Bernard Edwards - bas; Andy Taylor - gitaar, Tony Thompson - drums en Lyn Collins (backing vocals). Andy Taylor, voorheen bij Duran Duran en The Power Station, schreef het uptempo-nummer trouwens samen met Rod Stewart.
Daar waar 'Mustang Sally' en Pink Cadillac' de "daad" nog enigszins verdoezelden namen de jongens en meisjes uit de groep S-Express geen blad voor de mond met hun dancesingle 'Theme From S-Express'. Het was inderdaad geen koppelteken dat hun bedoelingen zou verhullen. Deze Britse act was één van de eersten in het "acid house" genre. Het nummer is gebaseerd op Rose Royce's "Is It Love You're After" en de hoofdfiguur was DJ/producer en remixer Mark Moore. Verrassende nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 28 mei 1988 en een echte "floorfiller" in de toenmalige discotheken!
En hier is die geweldige inspiratiebron uit 1979:
De hoogste nieuwkomer uit de BRT Top 30 van zaterdag 28 mei 1988 was de zangeres Dale met haar single 'Simon Simon'. De Amerikaanse progressieve rock- en new wavezangeres heette eigenlijk Dale Frances Bozzio (geboren als Consalvi) en werkte in 1979 samen met Frank Zappa op zijn lp 'Joe's Garage'. Ze was ook ooit de leadzangeres van de groep Missing Persons.
Die dag noteerde ik een nieuwe nummer één in onze wekelijkse hitparade en dat was Mory Kanté met zijn wereldnummer 'Yeké Yeké'. Na 5 weken was hij aan de top geraakt want de week ervoor stond hij nog op nummer 4.