Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 75 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 74 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 73 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 72 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 71 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    06-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische vogelringers controleerden Friese vogels!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure , 6 maart 2011.


    Vandaag kreeg ik via het program GRIEL van het Vogeltrekstation bericht binnen van twee door ons geringde vogels aan het Tjeukemeer te Rohel. Het bleek om een Rietzanger en een Kleine karekiet te gaan.  De Rietzanger  die op  21 augustus 2010 als 1e kalenderjaar geringd  werd in de vroege ochtenduren werd op 28 augustus 2010 al  door een Belgische vogelringer  gecontroleerd  te Bokrijk in Belgie . Een snelle wegtrekker dus! Bokrijk  ligt op 209 km van Rohel.
    Jammer dat de Belgische ringer de tijd niet heeft ingevuld zodat we wat meer informatie hadden over de tijd van controle zodat we de treksnelheid konden berekenen. De Rietzanger is op weg naar zijn overwintergebied in Afrika om daarna in eind maart  begin april weer terug te keren naar zijn broedgebied.


    De tweede terugmelding die vandaag  binnenkwam was een Kleine karekiet  die we op 28 augustus 2010 ringden te Rohel aan het Tjeukemeer  als  1e kalenderjaar rond 06.00 uur in de ochtend. De jonge  Kleine karekiet werd op 3 september 2010  gecontroleerd in  Belgie in Oorderen. Ook een snelle wegtrekker dus, mogelijk van een laat vervolglegsel! Oorderen  ligt op  207 km van Rohel.Kleine karekieten  broeden op de ringplek  Rohel in de buitenste rietzoom langs
    de  noordoever van het Tjeukemeer.

    Jan de Jong , Joure

    06-03-2011, 20:23 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelringonderzoek in 2005 aan het Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 20 februari 2011,


    In 2005 zijn er aan de noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel in Friesland  veel vogels geringd voor wetenschappelijk onderzoek. In de Bijlage een bijdrage !
     Bij veel belangstelling volgt het  verslag van 2010!
    Veel leesplezier!
     

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788

    Bijlagen:
    Rohel Tjeukemeer 2005 ringverslag_gecomprimeerd.pdf (2.2 MB)   

    20-02-2011, 19:30 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagvlinderlijst 2000-2010 Skarsterlan is uit!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure ,20 februari 2011.


    In de Bijlage de Dagvlinderlijst van Skarsterlan 2000-2010. Deze lijst is samengesteld door 7 tal mensen die regelmatig aantekeningen maken en of onderzoek doen aan dagvlinders in Skarsterlan. In willekeurige volgorde;Jan van der Heide,Oudehaske; Wiebe Poppe, Joure; Andy Saunders, Sint Nicolaasga; Tsjepke van der Honing, Joure; Gerrit Tuinstra, Drachten(vlinderwerkgroep Friesland); Luut de Zee, Joure en Jan de Jong, Joure. Allen dank voor de ingebrachte meldingen om de lijst te complementeren.
     
    De lijst teld momenteel  32 soorten die in Skarsterlan zijn gezien waaronder enkele minder bekende
    zoals Keizersmantel, Resedawitje, Bruine vuurvlinder, Koninginnepage, Rouwmantel  etc. 
    Van 2 soorten is nog onbekend (niet bevestigd) dat de soort is waargenomen in Skarsterlan in de periode 2000-2010, dat zijn de Aardbeivlinder en de  Zilveren maan.

     Aan de rechterzijde op de Excellijst  is ruimte vrijgelaten voor aantekeningen welke soorten men individueel per jaar heeft waargenomen. Natuurlijk horen we ook graag wanneer waarnemers bijzonderheden hebben  gezien en of er hoge aantallen en speciale waarnemingen zijn.Gemaakte fotos  blijven altijd welkom! De komende 10 jaar zal de vlinderfauna veranderen omdat  veel schaarse soorten het moeilijk hebben en er in het algemeen een afname in de soortenrijkdom plaats vind. De tijd zal het ons leren of de afname voor Skarsterlan ook zo zal zijn. Specifieke vlindergebieden  met een hoge soortenrijkdom in Skarsterlan  zijn  nog onbekend of schaars.
    Het vlinderseizoen 2011 ligt weer voor ons.
    Mochten er mensen mee willen doen met het verzamelen van gegevens dan horen wij dat graag.

    Jan de Jong, Joure




    Bijlagen:
    Lijst dagvlinders Skarsterlan 2000-2010.xls (24.5 KB)   

    20-02-2011, 18:51 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    13-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagvlinderlijst van Skarsterlan (2000-2010) in de maak.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure  13 februari 2011.

    De Broedvogellijst van vogels is als 1e in de gemeente Skarsterlan  gemeld. Deze Lijsten krijgen binnenkort een vervolg met een  Dagvlinderlijst. Vele andere soortlijsten zullen nog volgen, waaronder de vissen, libellen, nachtvlinders,paddestoelen, kikkers, planten, kevers, diverse insectengroepen , planten, etc. Per Lijst/groep hebben we in Skarsterlan specialisten en deze vrijwilligers kunnen worden geraadpleegd bij twijvelgevallen.
    Om al deze lijsten samen te stellen moet nog heel wat doorgespit worden.
     Dus nog even geduld, dan komt de DAGVLINDERLIJST  van Scharsterlan.
    Met de Dagvlinders  gaat het in ons land steeds bergafwaarts.
    Mocht je de komende zomer  leuke vlinders zien in onze gemeente dan  hoor ik het graag.
    We moeten zuinig zijn op de nog aanwezige vlinderfauna in Skarsterlan!

    Jan de Jong, Joure

    13-02-2011, 19:45 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broedvogels in Skarsterlan 2000-2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lijst gemaakt van broedvogels in Skarsterlan.

    Door Jan de Jong, Joure

     

    Als vogelkundige krijg ik regelmatig vragen over broedvogels bij me binnen via de email/post of per telefoon. Vaak gaat het dan over vogels uit de directe omgeving.

    In de Bijlage heb ik in Excel een lijstje samengesteld voor de gemeente Skarsterlan van de in het wild levende broedvogels gedurende de periode 2000 t/m 2010. Bij het samenstellen van de lijst heb ik ook gebruik gemaakt van diverse waarnemers uit de gemeente Skarsterlan.

    Natuur en vogel waarnemingen blijven heel veel mensen boeien, ook in 2010 kwamen de meldingen weer in grote getale binnen. Voor velen is de natuur een grote bron van ontspanning en putten ze er kracht uit om de dagelijkse beslommeringen wat te relativeren en er tot rust te kunnen komen. Opmerkelijk is dat de kennis van en belangstelling voor de natuur en de kleinere vogelsoorten aan het toenemen is, vooral de vele informatie die via internet te verkrijgen is draagt hier aan bij.

    Toch ontbreekt het vaak nog aan goede informatie op plaatselijk en gemeentelijk niveau betreffende recente ontwikkelingen. Op het internet trof ik een aantal opmerkelijke onjuistheden aan voor de gemeente Skarsterlan. Bosuilen  bleken Holenduiven te zijn ,etc.Vandaar dat ik besloot een lijst te gaan maken van alle broedvogels die er in de gemeente voorkomen verdeeld over de periode van 2000 tot 2010.
     
    Het ligt in de bedoeling om ieder  jaar deze lijst te laten controleren/aanvullen  door waarnemers om zo een recent mogelijk beeld te kunnen geven van de huidige broedvogelbevolking voor alle inwoners van Skarsterlan en in het bijzonder voor recreanten die onze groene gemeente bezoeken.  Het gaat hier om een lijst van soorten die werkelijk gebroed hebben en als bevestigend kunnen worden beschouwd. Aanvullingen en of correcties zijn natuurlijk welkom.
    Daarbij kan me in het excel program  in de resterende vakken gemakkelijk   het jaar aangeven  en wel/niet aangeven of de soort er heeft gebroedt. Ontdekt men  een nieuwe soort voor de gemeente  dan is het natuurlijk zaak dit zo goed mogelijk te bevestigen. Waarschuw desnoods een deskundige
    zodat het controleerbaar is.Nieuwe soorten in Skarsterlan  wordt dan uiteraard  aandacht aan besteed.

    De Skarsterlandse lijst teld zeker 106 broedvogelsoorten, waaronder opmerkelijke zoals de Zwartkopmeeuw, Buidelmees, Kemphaan , Blauwborst ,etc. Als mogelijke broedvogels  zijn er  13 soorten die nog niet met zekerheid als broedvogel zijn aangegeven, Steenuil, Bosuil en Grote karekiet zijn bijvoorbeeld nog onzeker. Van de Exoten zijn een  7 tal met zekerheid vastgesteld waaronder de Toendrarietgans en de Nijlgans, de Mandarijneend is nog  onzeker.
     Bekijk de lijst en heb je aanvullingen  reageer dan gerust. Tel. 0513-414788.


    Bijlagen:
    Skarsterlan Broedvogellijst 2000-2010..xls (35.5 KB)   

    13-02-2011, 19:39 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jouster natuurmuseum weg?
    Joure 16 januari 2011,

    De Stichting Museum Joure wil de Natuurafdeling van de voormalige Stichting  Natuurmuseum (gefusieerd in 2005 met Stichting Johannes Hesselhuis  tot Stichting Museum Joure) afstoten  zo is recent te lezen in de Leeuwarder Courant van 12 januari 2011.
    Voor veel mensen(burgers) in Skarsterlan is dit een regelrechte ramp, met name op het gebied van het Milieubeleid in deze gemeente.
    Vele natuur instellingen en vereenigingen hechten grote waarde aan dit natuur museum, het geeft hun tevens een  binding met de natuur om ons heen.
    Al zo kort na een fusie de belangrijke functie op het gebied van millieuvoorlichting en expositie uit een bestaand begrip als Museum Joure te halen , alleen maar om oude (!) ambachten in Joure meer op de kaart te zetten en Joure te promoten is onbegrijpelijk.
    Ook voor de vier vrijwilligers  die zich al jarenlang inzetten  met  exposities en  educatieve programma's , films en diorama's vooral voor de jeugd van scholen in de omgeving  maar ook voor de vele duizenden bezoekers van het Museum is dit enorm teleurstellend en demotiverend.

    Als vogelkundige in Skarsterlan ben ik dan ook enorm geschrokken van de uitlatingen van  de directeur  Hilly ten Wolde van Museum  Joure. Hoe komt dit nu straks met al dit mooie opgebouwde materiaal, wordt het ergens in een depot  "weggestopt" om af en toe nog eens naar voren te toveren? Waar blijft onze Skarsterlandse  binding met de natuur uit eigen omgeving? Hoe moet dit straks als er mogelijkerwijs TWEE musea zijn? Waarom  moet juist dit museum verdwijnen als het al zeker 35 jaar goed gefunctioneerd heeft? Vrijwilliger Gauke Zijlstra en zijn 3 collega's zijn aangeslagen  en met hen vele natuurvrienden in Skarsterlan. Kan de gemeente nog wat doen?
    Wij weten het niet,  zo het zich nu laat aanzien kiest dit STICHTINGSBESTUUR (!) zelf wel en laat de inwoners en  vrijwilligers  verbijsterd achter!

    Zelf heb ik destijds vele gevonden vogels uit de gemeente aangebracht om de collectie te optimaliseren, ook heel veel  burgers  droegen hun steentje bij zodat er een bijzonder fraaie afdeling natuur is ontstaan. Ik herinner me nog de samenwerking met (wijlen )Paul de Vries oprichter van het Natuurmuseum  en de kwartaal berichten uit de zeventiger jaren waar hij zich altijd sterk voor maakte , onze samenwerking in de Millieuwerkgroep Haskerland , al die inventarisatie gegevens van natuurterreinen in Haskerland,de stichtingsacte van 7 november 1974 van Stichting Natuurhistorisch Museum te Joure,al die "open middagen " in het Johannes Hesselhuis, etc.Is dit dan alles voor niets geweest?

    Mensen, burgers in Skarsterlan, dit kan en mag  eigenlijk niet gebeuren.
    Oude ambachten kunnen o.a. ook door de bedrijven zelf op filmpjes gezet worden , er zijn genoeg moderne middelen om zoiets te regiseren , ook bij de grote bedrijven  op het gebied van  koffie, thee, tabak ,etc.en waarom moet daar dan zo'n belangrijke streekmusea als het Jouster Natuurmuseum uit de kern van de samenleving gehaald worden er ergens "geplaatst" worden . 
    Ik weet dat er tenminste 1 bedrijf in Joure is die op internet actief is met goud en zilver op You Tupe, waarom geen koppeling van deze ambachten en leerplekken om deze oude ambachten te behouden en te promoten?.

    Wie kan,en hoe kunnen we "ons" Natuur Museum  in Joure  nog redden  ?
    Allerlei zinvolle opmerkingen zijn welkom. Steun ons astublief bij onze doelstelling, .... het Natuur Museum moet blijven!!!

    Jan de Jong, Joure.
    Voormalig lid van de Raad van Bestuur van Jouster Natuurhistorisch Museum.
    Vogelkundige en onafhankelijk natuuronderzoeker
     Vrijwillig Wetenschappelijk medewerker NIOO/KNAW
    Gecertificeerd vogelringer en publicist.
    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant, etc.







    16-01-2011, 14:18 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.telling Blauwe kiekendief 9 januari 2011
    9 januari 2011.

    Vanmiddag ben in  naar de Blauwgraslanden bij Akmarijp gegaan
    en heb daar meegedaan aan de slaapplaatstelling van Blauwe kiekendieven in ons land.

    Geteld op lokatie Lytsepolder/Boksleat.

    Waarnemer; Jan de Jong, Joure.
    Kijker 8 x 40.
    IJs in sloten, geen sneeuw.
     
    Aanwezig 3 x Buizerd  Lytse polder, 1 x Sperwer Boksleat.
     
    Start 16.10 uur
    16.30 uur. 1 man vanuit N.
    16.32 uur  2 ringtails en 1 man vanuit N.
    16.45 uur 3 ringtails en 1 man  vanuit NW.
    17.02 uur 4 ringtails  vanuit NW en 1 man vanuit N.
    17.05 uur 3 ringtails vanuit N., mogelijk meer doch geen zekerheid. 
    17.08 uur 4 man vanuit NW (verspreidt).
    17.12 uur 1 man vanuit N.
    17.15 uur door mij moeilijk meer waar te nemen wat er vloog, te grote afstand.en het werd snel donker.
    Gestopt 17.20 uur.
     
    Rond 17.05 uur was het erg druk boven het ruige rietveldje, mogelijk enkele vogels gemist.
    omdat ik alleen telde.Rond deze tijd ook veel indalingen op de exacte slaapplek.
    Opvallend was dat er geen enkele vogel aanvloog uit   Z, ZO,  NO of O.
    Door de vrij grote afstand konden de ringtails (zijn wijfjes of 2e jaars) niet exact op leeftijd gebracht worden en kleurringen konden ook niet ontdekt worden.

    Nooit eerder telde ik zoveel Blauwe kiekendieven bij elkaar, een prachtige  maar koude avond.

    Wie zag er rond deze tijd ook Blauwe kiekendieven vliegen?

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788.

    Bijlagen:
    Bl.kiek.bmp (818.8 KB)   
    blauwe kiekendief vrouw in vlucht.jpg (347.5 KB)   

    09-01-2011, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurgoudhaan dood gevonden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure 3 januari 2011,

    Op 2 januari 2011 vonden Douwe en Riek Weerman-Tiems een vrouwtje Vuurgoudhaan in hun tuin te Grou. Vondsten van Vuurgoudhaantjes  komen maar weinig voor in Friesland. Het is een klein vogeltje en deze vallen ook niet zo veel op. Ze maken ook  maar weinig geluid, veel ouderen kunnen dit hoge geluid ook al niet meer horen. Of de vogel omgekomen is van de nieuwjaarswisseling is nog  onbekend, zou best kunnen.

    Door het harde knallen op Oudejaarsnacht/Nieuwjaarsdag 2010/2011 schrikken veel vogels en vliegen dan vaak in paniek weg. Ook kunnen ze van stress door het herhaaldelijke  knallen zo gestressd raken dat ze sterven. We weten dat ook grotere soorten  veel moeite hebben met het knallen en flitsende  vuurwerk , Ransuilen bijvoorbeeld kunnen tijdens  Oudejaarsavond/Nieuwjaarsdag hun roestplek (slaapplaats) tijdens dergelijke dagen de slaapplek overdag verlaten , ze zoeken dan een andere plek.
    Ben benieuwd of er op andere plekken ook slachtoffers of grote verstoringen geweest zijn tijdens de jaarwisseling.Heeft U iets gezien of gemerkt?

    Groeten van,

    Jan de Jong, Joure


    03-01-2011, 20:10 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsvogel gezien in Heerenveen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joure, 3 januari 2011,

    Van Boukje Bakker uit Heerenveen kreeg ik een reactie dat er een IJsvogel gezien was op 3 december 2010 bij de Hepkemabosjes. IJsvogels  zijn nu schaars geworden in Friesland.Op 29 december 2010 vloog  er in Molkwerum eentje tegen de ruiten zo meldde me Herman Beks me.
    Gelukkig  heeft deze vogel het  overleefd en kon hij na enige  tijd weer gezond  losgelaten worden.
    Vaak overleven de IJsvogels de klap niet en komen dan om , ze breken hun nek dan vaak.

    Op 17 december  2010 werd er bij  het gemaal de Uitheiing  bij Lemmer ook nog 1 gezien volgens
    Jurjen Bootsma uit Lemmer , hij ontdekte  deze prachtige vogel tijdens  een van  zijn natuurtochten.
    Het afgelopen jaar heb ik de IJsvogel niet aan het Tjeukemeer bij Rohel gezien of  gevangen.
    Wel hebben er zeker nog een 5 tal in Friesland gebroedt.
    Als deze winter straks  nog doorzet  vrees ik dat  we dit jaar weer minder broedparen  tegen  zullen gaan komen. Waarnemingen van  trekkende of zwervende IJsvogels blijven welkom.
    Baukje Bakker zag er eentje op 3 december 2010, wanneer zag U uw laatste IJsvogel?

    Jan de Jong , Joure.

    03-01-2011, 19:55 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    21-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurgoudhaan aan Tjeukemeer
    21-11-2010.

    Vanmorgen heb ik aan het Tjeukemeer bij Rohel in Friesland TWEE Vuurgoudhaan
    gevangen en geringd voor het Wetenschappelijk Ringonderzoek.
    Deze soort  wordt maar schaars  gevangen in dit gebied. Sinds 1985 zijn er nu  in totaal 13
    Vuurgoudhaan geringd  aan het Tjeukemeer(1986-1) (1996-2) (2002-2) (2004-2) (2007-2) (2008-1) (2009-1) en nu in 2010 -2 tot nu toe. Dit alles op een groottotaal  van meer dan 65000 door mij gevangen vogels in de periode 1985-2010  in Friesland.!


    Wie zag deze zeer kleine vogeltjes meer?

    Groeten van,

    Jan de Jong, Joure



    21-11-2010, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Archief per week
  • 11/11-17/11 2024
  • 28/10-03/11 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!