Tomaten Proeven met Lieven David
Een ode aan de smaak
Zondag 13 aug hield VELT- Middenkempen ( Vereniging voor Ecologische Leef en Teeltwijze vzw) een zeer geslaagde activiteit bij Frans Laeremans in de Honingstraat te Herentals.
Het weer was van de partij en dat was al een pluspunt in het huidige kwakkelweertje. Er waren heel veel belangstellenden.
Voor ons was het dubbel plezant verschillende oud-bekenden terug te zien.
Twee onderwerpen: proeven van een twintigtal tomaten van en met Lieven David. Hij is een van de sterkhouders van VELT- Hageland en schrijft dit jaar een zeer doorleefde Tuinrubriek in Seizoenen.
Punt 2: demonstratie van de afweervogel.
Lieven kweekt elk jaar een 80 tal tomaten: 60 binnen in de serre, 20 buiten. Er is een veelheid van kleuren, vormen en vooral smaken.
Hij demonstreerde hoe de Roma tomaat met zijn droog vruchtvlees in het water zakt; een andere blijft drijven.
Zijn buitentomaten zijn variëteiten die hiervoor speciaal ontwikkeld werden. Er zijn zowel Amerikaanse als Russische rassen bij. Burztyn Amber en Zuckertraube heb ik opgeschreven als voor mij de lekkerste.
Ze zijn van het struiktype en vragen na het planten nog weinig zorg.
Het klassieke dieven ( wegnemen van de okselscheuten ) blijft achterwege. Men kan ze, maar moet ze niet noodzakelijk steunen. Doch in een vochtig klimaat is dit toch beter voor het opdrogen. Onder de planten wordt stro gelegd als bij aardbeien. Je zou ze misschien minstens evengoed op worteldoek kunnen planten. Maar dit is misschien een tikkeltje minder ecologisch in de ogen van sommigen. Maar bedenk dan dat je er veel meer dan 10 jaar plezier van hebt met een prachtig afdekkingsresultaat en geen wiedwerk. We moeten toch niet altijd slaven!
Bij de serretomaten heb ik Black Cherry als lekkerste genoteerd.
Lieven houdt zich ook bezig met eigen kruisingswerk. Na een zevental jaar is de variëteit zaadvast. Hij had 4 rassen van eigen kweek bij die voortreffelijk smaakten. Hij gaf ze Asterixachtige namen: Flamix (oranje), Julix, Romix en Sunix.
De aandacht van Lieven gaat naar smaak en opbrengst.
Reeds als knaap begon hij te tuinieren. Hij woont te Rillaar in De Lusthof.
Voor meer info en bekomen van zaden verwijs ik naar zijn webstek.
http://freewebs.com/lusthof
Punt 2: VOGELAFWEER
Het systeem bestaat uit een verankeringssysteem voor in de grond, waarop een ijzeren mast geplaatst wordt. De mast bestaat uit 2
delen die in elkaar schuiven. Totale hoogte : 7 m. Daarop wordt een T stuk geplaatst voor de windrichting en de draaiende beweging.
Daaraan is de imitatieroofvogel bevestigd d.m.v. een touw van 4 meter. De vogel maakt door de wind een zwevende en duikende beweging en gaat tot een hoogte van +/- 10 meter
Door deze beweging wordt het wild afgeschrikt. Het is wel aangewezen om de vogel nu en dan eens te verplaatsen (tegen gewenning).
De dekkingsgraad van 1 afweervogel is +/- 1 ha
Grootste voordeel is dat er geen energiebron nodig is en dat het een goedkoop en betaalbaar systeem is !
Mast + vogel : 109.63
INFO : bvbaverkinderen@skynet.be
14-08-2006, 17:56 geschreven door Daantje
|