Meloenperen
( Solanum muricatum )
Ik heb verleden voorjaar 2 planten melonenbirne (Solanum
"Pepino Gold") gekocht, deze hebben rijkelijk vrucht gedragen tot
begin november. (Heel smakelijk) Nu staan ze op zolder vorstvrij, onder het
dakvenster, maar ik vind ze er niet florisant bijstaan, regelmatig krijgen ze
water . De vraag doe ik iets verkeerd?
Groeten van Sneeuwuil. Aldus een vraag in de
mailgroep Tuinieren.
Ik zou denken dat ze misschien iets
te veel water krijgen.
In de serres van de
Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in
Pamel-Roosdaal stonden in 2005 45 meloenpeerstruiken. Leraar Raymond Longin
en zijn leerlingen van de tuinbouwafdeling van de Elishoutschool begonnen in
november 2004 de vermeerdering met welgeteld één plant.
,,Het verhaal begon
in november 2004, vertelt Raymond Longin. ,,Een inwoner uit de regio kocht een
kleine meloenpeerstruik op de markt in Halle. De meloenpeer is een
niet-winterharde struik uit Chili. Hij kwam er mee naar de Proeftuin om te
kijken hoe je deze plant in België best laat overleven. We hebben de struik in
volle grond in de serre geplant. En het is een dankbare plant. Takjes die de
grond raken, beginnen snel te wortelen.''
,,De plant mag tijdens de winter niet in aanraking komen met vriestemperaturen.
Je kan hem wel als terrasplant gebruiken. De bloempot moet een minimuminhoud
van minstens 25 liter hebben. In een nog (veel) grotere pot hebben de wortels
meer ruimte en dat levert grotere vruchten op.''
Een aanrader
Raymond Longin raadt tuinliefhebbers eveneens aan om dit experiment uit te
proberen. ,,Het is een plant met zomerstek. De groei wordt met een leidraad
ondersteund. Rijpe vruchten hebben een lichtgele tot oranje kleur. De smaak
houdt het midden tussen een meloen en een peer, zoals de naam het zegt. Het
gebruik? De vrucht fijn schillen, de zaadjes verwijderen en in schijfjes
snijden. Een meloenpeer past in fruitsla, bij een koude schotel of men kan er
confituur mee maken.''
Uit Het Volk 19/05/2005
S.
muricatum heeft vruchten (meloenperen of pepinos) die eetbaar zijn, net als de
tomaat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika Peru and Chile, Columbiaanse
Andes. Hij wordt al in het Middellandse-Zeegebied commercieel gekweekt. De
smaak van de vruchten ligt tussen die van meloen en peer in, met een iets
bitter zweempje. Heel apart. In ons land rijpen de vruchten vanaf augustus.
Vooral het ras Pepino Gold wordt zo nu en dan aangeboden. De vruchten daarvan
zijn zo groot als tennisballen. De plant is erg fraai als hangplant.
De
Plant
Behoort tot de Solanaceae famillie; de nachtschadigen waartoe ook
de aardappel behoort. De Solanum muricatum, pepino of meloenpeer is een
groenblijvende struik, die niet hoger wordt dan 1 m. De bloemen zijn wit en
paars als deze van de aardappel. De bloemen zijn tweeslachtig en worden door
insecten bestoven. Zelffertiele planten. De plant vertoont ook parthenocarpie:
vruchtzetting zonder bevruchting. Dan worden geen zaden gevormd.
Vrucht
De vruchten zijn rond tot iets langwerpig. Er zijn verschillende rassen
ontwikkeld met verschil in smaken (Soms een wat bittere pel). De vrucht bevat 35
mg vitamine C per 100g, 7% carbohydraten en 92% water. Men plukt de vruchten
iets voor volle rijpheid. Bewaren verschillende weken op kamertemperatuur
Cultuur
De meloenpeer wordt gemakkelijk vermeerderd door stek van halfrijp hout
juli, augustus onder raam. Men kan ook warm voorzaaien. Uitplanten na 15 mei,
na vorstgevaar.
De plant kan hoogstens
-2 ° C verdragen, vandaar de teelt bij ons in containers. Men zou het in volle
grond kunnen proberen en afdekken met een flinke mulch. Vanaf -3C vriezen de
takken af, maar de wortels kunnen overleven, tenzij het hard gaat vriezen, wat
we al een tiental jaar niet meer meegemaakt hebben. Met jonge stekplantjes kan
je zoiets nog niet proberen. Deze moet men eerst in pot telen, zodat deze
binnen kunnen overwinteren.
De plant moet in de zon
staan. Te veel stikstof heeft als resultaat te veel bladgroei, ten koste van de
vruchten, net als bij aardappelen.
Grond
Vraagt een doorlatende,
maar vochthoudende, vruchtbare grond, met een neutrale tot lichtzure PH.
(minstens 6 PH).