In Pamel kennen ze alles van
Aardbeien
Gisteren (22/1) had ik het
genoegen de eerste dag van de 4 daagse Cursus
Biologische Teelt van Aardbeien mee te maken aan het Provinciaal Proefcentrum Kleinfruit te Pamel in het Pajottenland.
Om er te geraken moet je
wel hogere regionen opzoeken. Via een trap aan de achterkant kom je in de
ontvangsthal met cafetaria. Aanpalend is de zaal met vooraan vergaderruimte met
tafels in U gerangschikt. Veel volk: 34 deelnemers.
Na de voorstelling
verhuizen we naar andere helft van de zaal voor de cursus met powerpoint
presentatie, zeer goed geconstrueerd en helder uitgelegd door Yves Hendrickx,
de directeur van het centrum, een expert aardbeien met vele jaren ervaring,
eerst in de klassieke teelt en al 10 jaar in bio.
Verzadigd van een eerste pak leerstof gingen we in het gure en natte weer een kijkje nemen naar de proefvelden. De afgedekte planten leken nog zeer
gezond, niettegenstaande de voorbije , zware vriesperiode.
Het vermeerderingsveld
ligt klaar met de ruggen afgedekt met plastiek, waarin de planten zullen komen
en ertussen een 4 m breed worteldoek. Net voor de uitlopers verschijnen komt er
een laagje van 2-3 cm compost op. Men schikt de groeiende ranken. Nog iets
later brengt men opnieuw een dunne compostlaag aan waarin de nieuwe planten
voorbeeldig en gezond groeien en dit ondanks dat de moederplanten soms
infecties vertoonden. Op deze manier heeft men weinig last van onkruidgroei.
Hierboven komt nog een
tunnelconstructie.
Na de namiddagcursus
gingen we weer buiten kijken.
Yves vertelde dat de ruggentrekker
bij hen op punt gesteld werd en dat hij deze machine al in Spanje aan t werk heeft
gezien. Men plant op ruggen om te voorkomen dat de planten met hun wortels in stagnerend water staan.
Vooraan snijden de
verbrede tanden een strook grond weg en stuwen deze naar binnen waarop een rol
de grond aandrukt. Vervolgens wordt de vloeidarm in t midden en wat verzonken
aangelegd en over dit alles wordt de plastiek aangetrokken, dit alles door dezelfde machine. In de toekomst zal
dit afbreekbare plastiek zijn, gemaakt uit organisch materiaal, dat toch
voldoende lang meegaat.
De compostbereiding wordt
professioneel aangepakt. Vroeger moest massaal afgevoerd worden. Er is de
hakselaar en het materiaal wordt geregeld omgezet, en zo nodig opnieuw optimaal
bevochtigd. In de zomer heeft men na drie maand bruikbaar materiaal.
Op de percelen komt 1,5 m3
compost per are (100 m2), aangevuld met organische meststoffen aan de hand van het voorafgaande bodemonderzoek.