Mijn Ervaring met Stengelknobbels op Braam
Tijdens de voorbije, zonnige dagen wat kankertakkken en –takjes weggeknipt om te verbranden.
Aan de braam bij het achterinkom-hek ontdekte ik nog het eindstuk van de vroeger afgeknipte rank. Hierop had zich ook een stengelknobbel ontwikkeld. Zie foto. Erger is het gesteld geweest met het onderste gedeelte van de dikste van de twee stengels. Uiteindelijk werd de stam over een 40 tal cm wel driemaal zo dikdoor knolgezwellen. In de herfst heb ik de stengel afgeknipt en verbrand.
Deze wilde, gestekelde braam is ter plaatse ontstaan en bleek een felle groeier. Wegens de goede smaak der vruchten vond ik het een aanwinst. Dit jaar, na een goed begin, ontwikkelden de vruchten zich niet meer zo goed. Dan ontdekte ik het gezwel onderaan op de dikke stengel. Dit gezwel komt van de stengelknobbelbacterie (Agrobacterium rubi). Ook op frambozen – zij het dan veel minder opvallend- kan zich dit voordoen.
Uit ervaring weet ik dat de plant zich kan herstellen, soms na enkele jaren aantasting. Dit was het geval met twee Himalayabramen. Die blijven nu al vele jaren gezond. Mogelijks zit het verbeteren van de bodem met compost er voor iets tussen?
Ik ben benieuwd naar de verdere evolutie.
31-12-2013, 15:18 geschreven door Daantje
|