Myrobolanen in Bloei
Vanmorgen haalde ik nog een potje confituur uit de
kelder van de gele myrobolanen die vorig jaar emmers vruchten voortbrachten.
Als eetpruim vind ik deze gele vruchten maar matig, maar met de warme juli van
vorig jaar toch beter. Al drie jaar draagt deze boom veel vruchten, doch vorig
jaar echt uitzonderlijk veel. Ik kijk dit jaar uit naar een beurtjaareffect.
Aleide verwerkte een gedeelte tot confituur en die is overheerlijk, zelfs met
weinig toegevoegde suiker. ( Een correctie: ik zou moeten spreken van fruitbeleg. Want Confituur bevat per definitie minstens 60 % suiker. Men neemt de helft vruchten en voegt er nog eens de helft suiker bij. Zoveel suiker bijvoegen zal bij ons nooit gebeuren !)
Deze boom staat momenteel nog niet in bloei.
De vroegste kerspruim ontvouwde zijn witte bloempjes al
begin februari. Vorig jaar vond ik dat deze variƫteit eigenlijk
dessertkwaliteit had.
Nog 5 andere zijn intussen aan het bloeien. Met het
donker en nat weer van de laatste dagen valt dat minder op. Straks als de zon
weer schijnt zijn wij altijd verrukt door de geweldige bloemplekken.
Vanavond werd ik verrast door de roze bloei van een
nieuw boompje in een uithoek. Dat is daar heel waarschijnlijk uitgezaaid door
een vogel. Dertig meter verder staat de waarschijnlijke moederboom. Ook deze is
beginnen bloeien. De zusterboom van dit exemplaar bloeit verwonderlijk nog
niet.
In oorsprong werden deze 2 struikjes 25 jaar
geleden verzameld door Leo Peeters, een van de actieve leden van onze
Veltwerkgroep Fruit.
Leo ontdekte deze roodbladige kerspruimen met rode,
kersvormige vruchten langs het Kempisch Kanaal in Brecht en in eerste instantie
dacht hij echt aan kersen!
Zelfs in deze roodbladige kerspruimen zit
er dus variabiliteit in bloeitijdstip.
27-02-2007, 23:09 geschreven door Daantje
|