Info ISSAÏ uit Friesland (Rinskje
Kooistra & Auke Kleefstra )
Wijzelf hebben de Issai altijd
ontraden aan kwekers die een grote aanplant wilden realiseren. Op rijke
zandgrond in Sumar groeien de Issai erg goed, een paar meter schot. Maar op
klei, blijft het een tierig plantje.
De vruchten zijn te kwetsbaar voor
de handel en te klein. Vaak ook telaat, oktober, waardoor ze niet goed rijpen.
In Duitsland zijn er nogal wat
plantages met Issai. En ook diverse offertes die we aangevraagd kregen voor
Nederland/Belgie bevatte vaak de wens om Issai te offereren. Mensen gaan toch
voor de korte termijn merkten we. Maar goedkoop is in deze toch duurkoop.
Jammer hoor, want het zorgt voor onterechte teleurstelling voor dit ideale
fruitgewas!
Inderdaad niet planten in kassen
o.i.d.! Lopen ze onder de spint. De minikiwi komt van oorsprong uit hele koude
gebieden, verre Oosten Rusland en Noord-Korea/China.
Min 20/30 Celcius kunnen ze prima
hebben. Alleen als de bloemknoppen aanwezig zijn, dan zorgt (nacht)vorst ervoor
dat ze gevriesdroogd worden.... met als gevolg (bijna) geen oogst!
Wij hebben een aantal jaren 50
diverse rassen in proef. Waarvan enkele rassen niet geschikt bleken en alweer
verwijderd zijn. De lege plekken worden weer opgevuld met andere rassen, nog
genoeg te testen!
We testen op smaak, zoetheid vrucht
versus bitterheid schil. Verder is gewicht belangrijk, minimaal 6/7 gram per
vrucht voor de markt. En bewaardbaarheids proeven.
Zie: www.vruchtboom.nl
04-02-2012, 14:50 geschreven door Daantje
|