Steenbakkerij
Desta te Minderhout en de Scheldebrouwerij te Meer
6
okt. Senioren Zoersel
In de jaren 60 heb ik nog
een werkende steenoven te Ravels bezocht. Na een bezoek aan een natuurgebied
met E. H. Frans Segers, de stichter van de Wielewaal, gingen we ons opwarmen
boven de steenoven. Overal op geregelde afstand was er een opening voor het
bijvoegen van antraciet kolen. Onze kleren waren vlug droog. Ik herinner mij
nog het gesjerp van krekels, die goed aardden in dit warm klimaat.
Te Minderhout-Hoogstraten
werden we rondgeleid door de heer Desmedt, de eigenaar van dit familiaal
bedrijf Desta met een dertigtal
werknemers. Men heeft nog een 20 Ha eigen klei, maar werkt ook met aangevoerde
klei. Het bedrijf ligt in een reuzengrote hal. Heel veel is geautomatiseerd. We
gingen kijken naar de ruimtes voor kleiopslag en vermaling. De bulldozer brengt
2,5 m3 per keer aan. We zagen de ruwe stenen, klaar voor het bakproces. De
wandeling voert naast en op de oven, een warme aangelegenheid. Er zijn grote kokers
om de restwarmte van de ovens te benutten voor het voordrogen. Voor het
bakproces heeft men gedurende enkele dagen een warmte nodig van een goede 1100°
C. Alles is computergestuurd. De afvalgassen worden al een tijd opgevangen en
gefilterd, zodat haast geen rook meer uit de schouw komt. Het bezoek eindigt
met een kijk op de afgewerkte stenen en klinkers. Met deze laatste wordt in
Nederland veel meer bestraat dan bij ons. Voor het leggen van steen worden al
robotten ingezet.
Na het middagmaal in de
Eiken rijden we naar de KMO zone van Meer voor het bezoek aan de
Scheldebrouwerij. De vestiging hier is nog geen 10 jaar oud. Het is een
uitbreiding van het moederbedrijf in Goes, Zeeland.
We kregen uitleg over de
ingrediënten en het brouwproces. Gebrande mout smaakt niet slecht.
Hier brouwt men een
tiental bieren. Achteraf gaan we er zeven van proeven in de Eiken.
Een curiositeit van de Scheldebrouwerij is het hondenbier.
Een hondenliefhebber met een achttal honden had aangedrongen om ook iets te
maken voor zijn honden. Het werd een weddenschap: als 7 van de 8 honden het
goedje lustten zou hij een brouwsel bestellen. Het werd een soort bouillon die
bij alle honden in de smaak viel. Dit werd een nieuw succesartikel voor de
brouwerij, dat naar overal uitgevoerd wordt. Trouwens de meeste bieren
vertrekken ook naar het buitenland.
De zeven geproefde bieren:
Witheer, een witbier met
ook wat tarwe van 5 % vol. alc.
Mug, met een mooie,
bittere smaak, ontwikkeld door Barend van de Mug in Middelburg; eveneens 5 %
vol. alc. Niet slecht.
Schoenlappertje, een
geurig fruitbier met zwarte bessen uit Zeeland. Het bier heeft een rode kleur, een
fruitig aroma en een fris zure afdronk. Bier zonder kunstmatige zoetstoffen,
eveneens met 5 % vol. alc. Zeker het beste fruitbier dat ik ooit proefde. De
vraag is of men het nog zal brouwen. Niet bekend en aldus te weinig vraag.
Dulle Griet, een donker
bier van 6,5 % vol. alc. Viel niet in mijn smaak o.w.v. de duffe mout.
Lamme Goedzak, een blond
bier van 7 % vol. alc vond ik beter.
Zeezuiper, een goudblonde,
moutige triple van hoge gisting met 8% vol.alc. met nagisting in de fles viel
veruit het meest in mijn smaak.
Tenslotte proefden we nog
Oesterstout van 8,5 % vol.alc. Geef mij maar veel liever een Guinness. Ik heb
die leren waarderen in Ierland.
FOTOMATERIAAL
De eigenaar zelf de heer Desmedt leidt ons
rond
We verdwijnen in de
reuzenhal
Opslagcompartimenten
Gemalen klei
De bulldozer
Uitleg
Ruwe steen
Snijden
Gesneden stenen