Biofruitbier uit mijn
geboortegemeente
Brouwerij Strubbe uit Ichtegem
produceert als eerste brouwerij in België een biologisch fruitbier. Leireken Wilde Vruchten is een bier
gebrouwen op basis van zes vruchten: granaatappel, kriek, aardbei, framboos,
rode vlierbes en bosbes. Het is de nieuwste telg van de Leirekenbieren na
Boekweit Blond (2004), Boekweit Bruin (2005) en Witte Spelt (2005). Brouwer Leo
De Smedt van de nv uit Opwijk maakt zich sterk dat de Wilde Vruchten een succes
wordt.
"Het is niet evident om in het Belgische bier een gat in de markt te
vinden. We richten ons daarom van dag één al op de nichemarkt van biobieren. De
belangrijkste afnemers van de Leirekenbieren waren al een tijd vragende partij
voor een biologisch fruitbier. Dat is geen gemakkelijke opgave, gezien het
enorme mooie aanbod aan fruitbieren in ons land. Toch mogen we stellen dat de
Wilde Vruchten uniek is door het gebruikte vruchtenpalet en omdat het
biologisch is", zegt Leo De Smedt.
Nv Guldenboot brouwde de eerste jaren in de Brasserie de Silenrieux (Beaumont),
maar was al vrij vlug op zoek naar een brouwerij met een grotere capaciteit.
Begin dit jaar kwam men bij Brouwerij Strubbe uit Ichtegem terecht. "Leireken
Wilde Vruchten is gebrouwen op basis van de graansoort spelt. Het bier staat
voor een uitgekiende combinatie van biosap bestaande uit granaatappel, kriek en
aardbei met toevoeging van framboos, rode vlierbes en bosbes. Het alcoholvolume
bedraagt 5,2 procent", zegt Marc Strubbe.
Maître sommelier Gido Van Imschoot, technisch adviseur van de Hotel- en
Toerismeschool Spermalie, gelooft in het eerste biologisch fruitbier van ons
land. "De kleur is mooi, aantrekkelijk en ziet er uitnodigend uit. Ik stel
vast dat de secundaire geuren van hoppebitter en kruidige aroma's sterk
aanwezig zij naast deze van het fruit. In mijn ogen past dit biertje perfect
bij kruidige gerechten met licht fruitige tonen", besluit Gido Van
Imschoot. Leireken Wilde Vruchten is te verkrijgen in flessen (met kroonkurk)
van 25 en 75 centiliter. Het bier is maximaal twee jaar houdbaar.
Bron: Het Nieuwsblad, 21/06/2008
30-06-2008, 22:03 geschreven door Daantje
|