Madame
Verté
Deze peer ben ik niet tegengekomen bij Theyskens.
Ze werd rond 1810 bekomen door Kevers te St joost-te-Node (Brussel).
Soms spreekt men ook van een zaailing van Van Mons, maar we hebben vernomen dat
Van Mons niet vies was om de vruchten van anderen naar zijn hand te zetten.
Ik heb de vrucht leren kennen op Europom 2006 te Naumburg bij Kassel. Ze
was er te proeven uit biologische cultuur.
De grootte is iets onder de middelmaat. Dunnen kan helpen.
De boom vraagt een goede grond. Dan is het vruchtvlees smeltend, zeer
saprijk, zeer zoet en goedsmakend. Zoniet is er weinig kwaliteit.
Pas eind oktober plukken. Vraagt een warme herfst. Tot 10 weken houdbaar
Franz Mühl in Alte und Neue Birnensorten geeft volgende aanbouwwaarde:
Ook op een koelere standplaats een van de beste winterrassen voor de
tuin, op voorwaarde van een goede verzorging. Kan ook gebruikt als leivorm of
voor kuipplanting. Goede tafel- en keukenpeer. Marmelade krijgt een mooie,
rode kleur.
|