Genetische modificatie
helpt tegen schurft in appel
15 FEB 2008 Groenten en Fruit
Genetische modificatie van
appels kan er voor zorgen dat de fruitteelt milieuvriendelijker wordt. Dat
blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. 280 genetisch gemodificeerde appelbomen in een veldproef zijn onderzocht
op hun weerstand tegen schurft, de belangrijkste schimmelziekte in de
appelteelt. De genetisch gemodificeerde appelbomen vertoonden minder aantasting
door de schimmel.
De Gala-lijn met de beste weerstand (resistentie) had 60% minder
schurft-aantasting dan de niet genetisch gemodificeerde bomen. Dat betekent dat
de genetisch gemodificeerde bomen aanzienlijk minder chemische bescherming
nodig hebben.
In de onderzoekboomgaard stonden ook Santana-bomen, een appelras dat
door Plant Research International via kruisingsveredeling is ontwikkeld en ook
resistent is tegen de schruft. Deze bomen bleken zich nog beter tegen de
schimmel te kunnen verdedigen. Aan de Leuvense Universiteit doet Wannes Keulemans soortgelijk onderzoek. Een aantal jaar geleden was er eveneens een aanvraag om ook bij ons een proef met genetisch gewijzigd materiaal op te zetten. Zijn aanvraag werd afgewezen.
|