Bramen
aangebonden
Ik heb 2 bramen met stekels.
1.
Het oude duitse ras
Theodoor Rheymers, in Amerika per
vergissing herdoopt in Himalaya. Een
verstrooide professor had dit ras ontvangen, maar ook bramen uit de Himalaya.
Er gebeurde een verwisseling.
Jaren later kwam de
Himalaya terug naar Duitsland en daar herkenden ze hun oude Theodoor Rheymers.
Het voordeel van
dit ras is de vroegheid. In juli beginnen ze al te rijpen. De bessen zijn matig
groot en behoorlijk van smaak.
2.
Ik heb het echter
vooral voor Fantasia. Hierin herken ik
de mooiste bramen uit mijn jeugd in West-Vlaanderen.
Deze braam heeft
men eind der tachtigerjaren ontdekt langs de Theems te Kingston-upon-Thames in
Engeland.
De opvallend grote
bessen hebben de stevige bramensmaak. Belangrijk is dat je de vruchten echt
rijp plukt. Uit de kommentaren die ik hoor is dit niet steeds het geval. Bramen
dienen ook in volle zon te staan.
Bramen zijn stevige
groeiers, die als ze het naar hun zin hebben ranken tot 5 m geven.
Ik teel deze
rakkers aan palen met een drietal draden.De Himalaya is enkel aan palen gebonden (Foto 1 en 2). Eerst knip ik de stengels die
gedragen hebben tot tegen de grond af, ook al is het onderste gedeelte soms nog
groen. Insnoeien tot aan het gave gedeelte geeft duidelijk minder resultaat in
hergroei.
De ranken die het
vorige jaar gegroeid zijn worden nu aangebonden. De zijstengels knip ik in tot
op 25 30 cm.
In het najaar
werden deze al eens getopt, want als je dit niet doet groeien deze gemakkelijk
2 m en meer en hebben hebben de toppen zich in de grond gewerkt en nieuwe
planten gevormd. Dan kun je gaan uitdelen! Als je deze planten niet verwijdert,
heb je op de korste keren een ondoordringbaar braambos.
De haagvorm is heel
gemakkelijk te plukken. De vruchttakken hangen mooi aan de buitenkant, zodat je
van de gestekelde takken helemaal geen last hebt.
Iets later in
september is het wel intgeressant de zijtakken van de nieuwe ranken in te
korten. Ze kunnen anders hinderlijk worden bij de laatste pluk. Vroeger voerde ik het knipsel af om te verbranden in de open haard. Nu laat ik deze ter plaatse composteren. Ik knip van de oude ranken alle zijtakken af, zodat het snoeisel vlak op de grond kan liggen en aldus makkelijker verteert. (Zie onderaan de struiken). Anders vormt het snoeisel een hinderlijk kluwen op de grond, met takken die naar alle kanten uitsteken, die door gebrek aan contact met de grond niet verteren en nog lang zouden blijven hinderen als je er langs loopt.
|