Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
22-06-2005
OP MIJN KNIEÃN
Gisteren en vandaag zat ik een hele tijd op mijn knieën om de wortelrijen te wieden.Dat viel nogal mee.
Lange tijd geleden heb ik het knieënzitten moeten oefenen; toentertijde begonnen in het 6 de studiejaar als intern in de Oefenschool van het St. Jozefinstituut, alias de 'Gele Doos' te Torhout, die tevens een normaalschool-kosterschool omvatte, omdat de pastoor mijn ouders-boeren aanspoorde om mij "in't college te steken om paster te worden".
Dit knieënzitten kon ik destijds niet alleen oefenen in de kapel, maar ook in de studiezaal. De toenmalige surveillant Paul Beeckman, die het later nog bracht tot econoom van het bisdom Brugge, kon helemaal niet verdragen dat men hoestte in de studie. Probeer maar eens niet te hoesten als je een bronchitis hebt! Ik herinner mij dat ik ooit eens van het begin van de studie om 17 u op mijn knieên vloog tot het einde om 19.30 u!
Ik leerde van hem: "Maar gij hebt een bronchitis!" en was ik toch niet zo'n gezagsondermijner als hij eerst dacht. Toen ik met Pasen in de 5 de latijnse (de 2 de van nu) halfintern werd en 's morgens en 's avond de 7 km op en af kon fietsen, was het gedaan met de verkoudheden of bronchitissen. En nog opmerkelijker mijn punten voor gedrag schoten de hoogte in! (De spreuk: Uit het oog, uit het hart gaat dus niet altijd op!)
In mijn jonge tijd leerden wij ook: "Jullie moeten het aangename aan het nuttige paren!"
Bij het wieden en uitdunnen van de wortelrijen heb ik een mand bij.
Uitgedunde wortelen en pastinaken gaan er in, maar ook de bruikbare onkruiden: gele en rode melde en de wilde vorm ganzevoet, kleine brandnetel, paardenbloem en kaasjeskruid, maar hoofdzakelijk het jonge knopkruid, verder groene en gele postelein. 'Smerte', met de zwarte vlek ,West-Vlaams voor perzikkruid gaat er niet in; ook niet het kleine kruiskruid en de Physalissen (Hierover schrijf ik zeker nog een aparte blog) .
Met al deze ingrediënten bereidt Aleide een smeuïge, lekkere en gezonde saus. 'Als 't maar smaakt!' Het gezondheidsaspect is meegenomen.